Σελίδες

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Η "κρίση του ελληνικού χρέους" - Συλλογή δημοσιευμάτων

Ισπανία 25η Μαρτίου 2014

Πως φθάσαμε ως εδώ;


ΣΥΡΙΖΑ προς Σόιμπλε: Πες όνομα
Ένα πέπλο μυστηρίου απλώνεται γύρω από τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, των οποίων το περιεχόμενο άλλαξε πολλές φορές τις τελευταίες ώρες προφανώς για να εξυπηρετηθούν οι προεκλογικές ανάγκες της κυβερνητικής προπαγάνδας.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
Το πρώτο που οφείλει ο Γερμανός υπουργός είναι να ξεκαθαρίσει χωρίς υπεκφυγές "αν και ποιος Έλληνας πολιτικός του εισηγήθηκε σχέδιο εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη" . Διευκρινίζουμε πως μια τέτοια πρόταση δεν αφορά το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Το πιο σοβαρό όμως που προκύπτει από τις δηλώσεις Σόιμπλε είναι η απροκάλυπτη παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας δυο ημέρες προ των εκλογών . Είναι ακριβώς το ίδιο πνεύμα και η λογική των Καννών που αντιμετωπίζει τη χώρα μας ως προτεκτοράτο, ως χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας όπου μπορούν να ανεβοκατεβάζουν τους πρωθυπουργούς ως μαριονέτες .
Διαβάστε περισσότερα »http://www.thetoc.gr/politiki/article/prwti-antidrasi-suriza-gia-tis-dilwseis-soimple

Τσίπρα τραμπούκε που μίλησες απότομα στο κύριο Γιούνκερ δες εδώ πώς διαπραγματεύονται οι σωστοί άνθρωποι. pic.twitter.com/KAJzJFGYAO
Διαβάστε ακόμη
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Παιχνίδια Mega με δηλώσεις Σόιμπλε παραμονές εκλογών
Πολλά είναι τα γκρίζα σημεία από τη δημοσιογραφική κάλυψη και ακόμα περισσότερα τα ερωτήματα που γεννιούνται από τις επεισοδιακές δηλώσεις Σόιμπλε.

Αποκαλύψεις Guardian «για το δείπνο των Καννών» με συνέντευξη Βενιζέλου


Με τον τίτλο «Πώς η Ελλάδα τραβήχτηκε, λίγο πριν βυθίσει την Ευρώπη στο χάος», το δημοσίευμα ξεκινάει περιγράφοντας με δραματικό ύφος τις κρίσιμες εκείνες ώρες, λέγοντας πως «ήταν ένα δείπνο στο οποίο μιλούσαν μόνον τέσσερις από τους 14 συμμετέχοντες και κανείς δεν έτρωγε. Καθισμένοι μπροστά σε κρυστάλλινα ποτήρια και εξαιρετικές πορσελάνες, η Άγγελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί κοιτούσαν τους δύο άνδρες στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού».
Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως το δείπνο στις Κάννες ήταν ουσιαστικά η αντίδραση των άλλων ηγετών στην ανακοίνωση «βόμβα» του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να πάει σε δημοψήφισμα.
Αξιοσημείωτη είναι και η επισήμανση που γίνεται για τον χρόνο των αποκαλύψεων: «Ενώ τα κράτη της ΕΕ πλησιάζουν προς τις εκλογές, μέσω ανησυχιών πως μια πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να ξανανοίξει το κεφάλαιο της κρίσης στην ευρωζώνη, έχουν ξεκινήσει οι αποκαλύψεις για το πόσο κοντά βρέθηκε η Ελλάδα να εκδιωχθεί από το ευρώ».
Συνέχεια  του κειμένου (εδώ)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η "κρίση του ελληνικού χρέους" - Συλλογή δημοσιευμάτων

To Ελληνικό Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, 1970 - 2010
Η «διαρθρωτική κατάρρευση» της ελληνικής οικονομίας:   Δημήτρης Α. Ιωάννου
Το προγραμματισμένο ναυάγιο - Του Δημοσθένη Κούρτοβικ
Η κρίση είχε τη δική της ιστορία - του Γιάννη Βούλγαρη
Πού πήγαν τα λεφτά; Μια ανάλυση των Προϋπολογισμών 1960-2011 - του Γιάννη Σιάτρα


Δεν είναι μυστήριο αλλά θέμα απλής αριθμητικής και λογικής - cornelsen
Εδώ ένα μικρό απόσπασμα:
Είναι απλό να εξηγήσει κανείς (αν έχει τα μάτια του ανοιχτά και δεν ψάχνει να βρει «Εβραίους») γιατί η κρίση τού ευρώ εκδηλώθηκε στην Ελλάδα με την μορφή κρίσης δημόσιου χρέους:
Το κεφάλαιο (ντόπιο και ξένο) παίρνει το μεγαλύτερο κομμάτι τής «πίτας» αλλά πληρώνει τούς λιγότερους φόρους και εισφορές. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να έχει
α) χαμηλότατα δημόσια έσοδα
β) χαμηλές κοινωνικές δαπάνες (και γι’ αυτό άθλιες κοινωνικές υπηρεσίες) αλλά
γ) από τις υψηλότερες δαπάνες στις χώρες τής ΕΕ για εξοπλισμούς, κρατική καταστολή και τοκοχρεολύσια –σε αυτά είμαστε… ανοιχτοχέρηδες.
Ενδεικτικά βλέπουμε τούς μέσους όρους σε Δαπάνες και Έσοδα (φόροι και ασφαλιστικές εισφορές) για το χρονικό διάστημα 1988-2009 σε Ελλάδα, Ευρωζώνη,
Γερμανία, Δανία, ΗΠΑ, Τσεχία, Ιρλανδία.



Η εικόνα αυτή επαναλαμβάνεται και στο μισθολογικό κόστος των Δημοσίων Υπαλλήλων. 


Στην Ελλάδα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, το μισθολογικό κόστος τού βαθέως κράτους ήταν 3,5% τού ΑΕΠ (2% ο μ.ο. στην ΕΕ) ενώ όλων των υπόλοιπων ΔΥ (διοικητικοί, εκπαιδευτικοί, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κλπ) ήταν 7,3% (8,8% ο μ.ο. στην ΕΕ).
Έχει αξία να δούμε χωριστά τις βασικές κατηγορίες κοινωνικών δαπανών (Παιδεία, Υγεία, κοινωνική Ασφάλιση και Προστασία). Η εικόνα μπανανίας ολοκληρώνεται.
 Ενώ το κράτος μας ήταν απλόχερο α) για την ισχυροποίηση τού στρατού και τής αστυνομίας του και β) για την εξασφάλιση εύκολου κέρδους στον κάθε είδους δανειστή-ραντιέρη, λεφτά ΔΕΝ υπήρχαν για τις ανάγκες τής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα είναι τελευταία σε δημόσιες δαπάνες παιδείας και από τις τελευταίες στις δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.  


Δείτε ολόκληρη την πολύ καλή μελέτη
http://cornel.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=40894&blid=95

 Οι αναφορές περί πλεονάσματος τα νέα “greek statistics” 
ΠΙΝΑΚΕΣ.WSJ.
«H Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει στάση πληρωμών για το εξωτ.χρέος και να συνεχίσει την καταβολή συντάξεων-μισθών από τους φόρους»
Σύμφωνα με άρθρο αναλυτών της Wall Street Journal, που αναπαράχθηκε την ίδια ημέρα από την ηλεκτρονική της σελίδα, MoneyBeat και το blog της Wall Street Journal στις Βρυξέλλες με την ονομασία Real Time Brussels, η ολη διαδικασία του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι άλλη μια υπόθεση μαγειρέματος των στατιστικών στοιχείων.
Κάνοντας λόγο για «μαστορέματα», η WSJ παρακολουθεί τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να αναλύει ουσιαστικά τα βήματα που έγιναν για να μετατραπεί το έλλειμα του προϋπολογισμού, σε πλεόνασμα.
Επίσης μαθαίνουμε ότι, δεν συνυπολόγισαν την κρατική βοήθεια στις τράπεζες, που έφτασε στο 10,8% του ΑΕΠ…
Ακόμη σε ερώτηση που υποβλήθηκε στην Κομισιόν αν αυτή είναι η στάνταρ διαδικασία υπολογισμού, αυτή απάντησε ότι δεν είναι αλλά κάθε χώρα έχει την διαδικασία της!
Συνέχεια (εδώ)
 Δείτε Ακόμη
REUTERS. Η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα με την βοήθεια κονδυλίων της ΕΕ!
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/08/reuters_12.html

Το θέμα δεν είναι μόνο να βρεθεί ποιος φταίει, αλλά  και ποιος θα πληρώσει. 
Και ο μόνος που δε πρέπει να πληρώσει  για τηνκακοδιαχείριση των τραπεζών είναι ο πολίτης.
Αν τους αφήσουμε να  συνεχίσουν  θα φορτωθούμε και τα υπόλοιπα  λάθη τους που επιμελώς  προσπαθούν να μετακυλήσουν.
Αλλά  έστω και αργά, έστω και από άλλα κράτη, η δικαιοσύνη κινείται.

Ένταλμα σύλληψης Βγενόπουλου-Μπουλούτα για τις φούσκες στην Κύπρο

Ένταλμα σύλληψης εναντίον του τέως εκτελεστικού διευθυντή της Μαρφίν- Λαϊκή Τράπεζα Ανδρέα Βγενόπουλου, καθώς και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Ευθύμιου Μπουλούτα, εξέδωσε σήμερα το επαρχιακό δικαστήριο Πάφου, επειδή δεν παρουσιάστηκαν ενώπιόν του.

Το δικαστήριο, που εκδικάζει ιδιωτική ποινική αγωγή κατά των δύο για απάτη με τη μετατροπή καταθέσεων σε αξιόγραφα και μετοχές της τράπεζας, αποφάσισε ότι οι επιδόσεις των κατηγορητηρίων εναντίον των κκ Βγενόπουλου και Μπουλούτα έγιναν κανονικά και νομότυπα.

Κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων καταθέτη -ένας από χιλιάδες καταθέτες των οποίων τα χρήματα μετατράπηκαν σε αξιόγραφα με αποτέλεσμα να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους- το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον των δύο πρώην στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας, το οποίο αποφασίστηκε να παραμείνει ανεκτέλεστο μέχρι τις 30 Μαΐου, οπότε η υπόθεση θα επανέλθει για ακρόαση εναντίον των δύο και άλλων κατηγορουμένων στην ίδια υπόθεση. Σε περίπτωση κατά την οποία οι κατηγορούμενοι δεν παρουσιαστούν, το ένταλμα θα ενεργοποιηθεί αμέσως.
Συνέχεια εδώ:http://www.enet.gr/?i=news-room.el.home&id=431965


Τις αλήθειες μας τις παρουσιάζουν λίγο λίγο, γιατί αν βλέπαμε πιο είναι το πρόβλημα εξαρχής θα  αφήναμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν...
Συνεχίζεται


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.