Σελίδες

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Άλλη μια προσφυγή στη Χάγη για εγκλήματα κατά της Ελλάδος


Αναδημοσιεύουμε μια είδηση από το ΟΛΥΜΠΙΑ που συνοδεύεται με ένα κάλεσμα *για συμμετοχή. 
Γερμανίδα ακτιβίστρια προσέφυγε ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, επικαλούμενη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με αφορμή την κατάρρευση του ελληνικού συστήματος υγείας.
Η Σάρα Λουτσία Χάσελ-Ρόιζινγκ από το Βούπερταλ της Γερμανίας κατέθεσε μήνυση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Ελλάδας εναντίον της Ανγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η γερμανίδα ακτιβίστρια δήλωσε ότι υποστηρίζει την μήνυση στο βαθμό που βλέπει ότι η Γερμανία διαπράττει εγκλήματα κατά της Ελλάδας.
Την είδηση αυτή δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt και αναφέρει ότι η ακτιβίστρια έχει συγκεντρώσει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η ζημιά που υπέστη η Ελλάδα στον τομέα της Υγείας για παράδειγμα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας που προωθεί η ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η ακτιβίστρια, διευκρινίζει η γερμανική εφημερίδα δεν έκανε μήνυση κατά συγκεκριμένων προσώπων αλλά ζητά να διερευνηθεί ποιοί είναι οι υπαίτιοι για την τραγική κατάσταση που βιώνει σήμερα η Ελλάδα.

Καντε κατι,ολοι μαζι
Πηγα σημερα στο κοινωνικο Ιατρειο Ελληνικου που δινονται οι καταθεσεις που θα συνοδεψουν αυτη την μήνυση και εκανα το καθηκον μου,εδωσα καταθεση για τα δεινα που εχει επιβαλλει η πολιτικη των υπηρετων της Γερμανιας στον Ελληνικο λαο,ειναι χρεος ολων μας που εχουμε πληγει ανεπανορθωτα,ειμαστε ανεργοι,φορτωμενοι με τα χαρατσια τους να συμβαλουμε σε αυτο,η χουντα των πολιτικων ανδρεικελων πρεπει να δικαστει.

Το τηλεφωνο για ραντεβου στο Κοινωνικο Ιατρειο Ελληνικου οπου μπορειτε να παρετε για να κλεισετε ραντεβου για καταθεση της δικης σας μιζεριας και συμφορας ειναι:
210-9631950
Από το ιστολόγιο
http://harrytsopanos.blogspot.com/2014/10/blog-post_45.html#ixzz3HMda5GfC

*Η είδηση είναι αληθινή.Έχει δημοσιευθεί επίσης εδώ:
http://www.inewsgr.com/261/germaniki-prosfygi-sti-chagi-gia-eklimata-kata-tis-ellados.htm
Όποιος πιστεύει πως έχει θιγεί από τα μέτρα που εφαρμόζονται έχει την ευκαιρία να ζητήσει ευθύνες για την καταστροφή της ζωής του.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Τα "Μέγαρα" :για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Με την επικαιρότητα να στρέφει την προσοχή μας στο περιβάλλον, θα κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και στα περίχωρα των Αθηνών πριν το τοπίο αλλοιωθεί από τις αυθαίρετες εγκαταστάσεις της βαριάς βιομηχανίας(1).
Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση αναζητά τρόπους ώστε να μπει φρένο στο κλείσιμο μεγάλων ονομάτων της βαριάς βιομηχανίας της χώρας ..
Αφού οι βιομήχανοι πήραν ότι είχαν να πάρουν, εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις στη φθορά του χρόνου, και παράλληλα αφήνουν χωρίς δουλειά χιλιάδες άτομα. 
Ούτε οι εκπτώσεις σε φορολογία , ούτε οι κάθε είδους παραχωρήσεις δεν κατάφεραν να σταματήσουν τη φυλλοροή..
Το ντοκιμαντέρ του 1973, καταγράφει τον αγώνα των κατοίκων των Μεγάρων κατά της βίαιης απαλλοτρίωσης της γης τους προκειμένου να κατασκευαστεί στην περιοχή ένα συγκρότημα διυλιστηρίων.
Τα «Μέγαρα» είναι ένα σημαντικό πολιτικό τεκμήριο και μια από τις πρώτες ταινίες με οικολογική διάσταση στον ελληνικό κινηματογράφο. Έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο «οικολογικό ντοκιμαντέρ» ενώ αποτελεί επίσης τεκμήριο  του αντιδικτατορικού αγώνα.
Η ταινία αποτυπώνει τη βίαιη αλλαγή που υπέστη το φυσικό τοπίο, μαρτυρίες των κατοίκων σχετικά με τις συνέπειες της μαζικής απαλλοτρίωσης της γης, τις διαδηλώσεις των Μεγαρέων στους δρόμους της Αθήνας και την είσοδό τους στο Πολυτεχνείο, το οποίο βρισκόταν υπό κατάληψη από τους φοιτητές, λίγες ώρες πριν από την εισβολή του τανκ και την καταστολή της εξέγερσης από το δικτατορικό καθεστώς στις 17 Νοεμβρίου του '73.




Στα τέλη του 1968, οι πραξικοπηματίες διαπραγματεύονται με τον Αριστοτέλη Ωνάση το σχέδιο «Ω», δηλαδή την κατασκευή και εκμετάλλευση του τρίτου για τη χώρα συγκροτήματος διυλιστηρίων και άλλων μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, στις περιοχές Πάχη (Βασιλικά) και Λάκκα Καλογήρου των Μεγάρων. Το σχέδιο αφορά σε μια επένδυση ύψους 400-500 εκατ. δολαρίων.
Οι παρασκηνιακές συγκρούσεις μεταξύ των ισχυρών οικονομικών παραγόντων της εποχής οδηγούν τελικά την ανάθεση του έργου στην εταιρεία Στραν Α. Ε. του επιχειρηματία και τραπεζίτη Στρατή Ανδρεάδη, το 1972. Η σχετική σύμβαση καταγγέλθηκε, από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, το 1977. 
Σενάριο: Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Σάκης Μανιάτης
Φωτογραφία, Μοντάζ: Σάκης Μανιάτης
Βραβεία
1974 FIPRESCI Award, Berlin Film ForumInternational of the Young Cinema
1974 Best Production Award, Thessaloniki Film Festival of Greek Cinema

 (1)Ο όρος «Βαριά Βιομηχανία» αναφέρεται κυρίως στα διυλιστήρια, τις μεταλλουργικές – μηχανουργικές - οικοδομικές βιομηχανίες,κ.λ.π.

Σχετικά κείμενα


Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Εικόνες από την καταιγίδα στην Αττική


  Πάνω στα αυτοκίνητα ανέβηκαν πολίτες για να σωθούν από τα νερά σε Περιστέρι, Ίλιον, Νίκαια - Παρασύρθηκαν άνθρωποι και αυτοκίνητα, εγκλωβίστηκαν οδηγοί και έκλεισαν δρόμοι. 
Η φύση δεν αναγνωρίζει την ''ανάπτυξη'',ο ποταμός επιστρέφει
Κοντά στη "διάλυση" βρέθηκε η πρωτεύουσα από την καταιγίδα που ξεκίνησε από το πρωί και κορυφώθηκε  το μεσημέρι. Από τύχη δεν είχαμε και θύματα. 
Αναφέρει  το Κουτί της Πανδώρας :Στη Νίκαια παρασύρθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα και άρχισαν ανεξέλεγκτα να συγκρούονται μεταξύ τους.
Δρόμοι ποτάμια στο Μενίδι παραλίγο να παρασύρουν σχολικό λεωφορείο που μετέφερε 20 παιδιά, τα οποία οδηγοί και πολίτες κατάφεραν έγκαιρα να τα απομακρύνουν. Οι κάδοι απορριμμάτων έπλεαν επικίνδυνα και ανεξέλεγκτα στους πλημμυρισμένους δρόμους αποτελώντας μία ακόμη απειλή για τους πολίτες.
Κλειστά ήταν τα ρεύματα της κυκλοφορίας τόσο προς Πειραιά, αλλά και προς Κηφισσό, ενώ είχε κλείσει η είσοδος του Αττικού νοσοκομείου στο Χαϊδάρι, λόγω υπερχείλισης.

Η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, η Λ. Αθηνών, η Λ. Θηβών είχαν γίνει ένα απέραντο «νεκροταφείο» αυτοκινήτων. Πολλοί από τους οδηγούς είχαν εγκαταλείψει τα οχήματά τους, που έμειναν λόγω τεχνικών βλαβών, διάσπαρτα σε κεντρικούς δρόμους, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κίνηση των υπόλοιπων αυτοκινήτων.
Σε ένα εμπορικό κέντρο στο Μενίδι εγκλωβίστηκαν προσωρινά υπάλληλοι και επισκέπτες αφού το ύψος του νερού έφτασε τα 70 εκατοστά.
Ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν όταν ο όγκος του νερού που κατέβαινε από τη Θηβών ήταν αδύνατο να απορροφηθεί από τα ελάχιστα φρεάτια που υπήρχαν στο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ.
Μαρτυρίες εγκλωβισμένων

https://www.youtube.com/watch?v=xaEzmsQ3BmQ

Για να μην τα πάρει κι αυτά ο ποταμός

Είναι κάποιες ειδήσεις που περνούν από μπροστά μας και ενώ κατανοούμε πόσο σπουδαίες είναι, σπανίως θα σταθούμε περισσότερο σ'αυτές. Χιλιάδες ειδήσεις  για το περιβάλλον βρίσκονται καθημερινά στις εφημερίδες και στο ίντερνετ, αλλά οι περισσότεροι τις προσπερνούμε γρήγορα ή μπορεί να τους δώσουμε λίγο χρόνο σε κάποια  συζήτηση με τους φίλους μας. Επίσης πολλοί δεν πιστεύουν πως υπάρχει κάποια αποτελεσματική διέξοδος αντίδρασης.
Έτσι περιοδικά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις ίδιες συμφορές.

Καταιγίδα - Αθήνα-19/7/2014
Στην Κάτω Ηλιούπολη. Στο 0:55 βλέπουμε ένα περιπτερά μαζί με άλλον έναν να προσπαθούν να κάνουν στην άκρη το ψυγείο με τα παγωτά το οποίο παρασύρθηκε στη μέση του δρόμου για αρκετά μέτρα. Στο 7:30 κόβεται το σχοινί με το οποίο είχαν δέσει το ψυγείο και παρασύρεται ακόμη πιο κάτω!

Η εξοικείωση με την καταστροφή 
Νιώθοντας ανήμποροι να επέμβουμε, άλλες φορές κλεισμένοι  στον εαυτό μας και άλλες  φιμωμένοι, παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια τον έναν τομέα μετά τον άλλο να αλώνεται από σκοτεινά πολιτικά κέντρα. Να καταστρέφεται το φυσικό τοπίο με εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα μπετόν, να απαγορεύεται η πρόσβαση στις ακτές, να εξαφανίζεται κάθε  τοπική δραστηριότητα με στόχο να εκποιηθεί η δημόσια περιουσία ώστε να μετατραπεί ο Σαρωνικός  σε Ριβιέρα, σύμφωνα με την προσφιλή φράση του πρωθυπουργού. 
Επενδύσεις!!! στα καμμένα.
Και κάτι ακόμη."Επιδοτούμενοι οικολόγοι"...Όφελος; κανένα.
Δαπάνες για δράσεις  πολλών εκατομμυρίων  ευρώ από τον ιδρώτα των Ελλήνων και δεν έχουν εντοπίσει το προφανές!

Αστειότητες


Στο μεταξύ, η αντιπλημμυρική προστασία παραμένει το διαχρονικό ζητούμενο,και ο κόσμος  από χθες βρίσκεται στους δρόμους, φανερά εκνευρισμένος και αναστατωμένος. 
Πειραιάς

http://www.youtube.com/watch?v=vacolQRKsqA
Ίλιον

http://www.youtube.com/watch?v=m-VytvQ70lk
Οδός Παγκάλου Αχαρνές


https://www.youtube.com/watch?v=pgrLWeYuuzQ

 Μεγάλο άρθρο στον ημεροδρόμο

Πλημμύρες
Αξιοζήλευτη η διαχρονικότητα  του άσματος που μας θυμίζει ο prkls
"Το ποτάμι κατέβαινε από το Περιστέρι προς την λεωφόρο Καβάλας», λέει ο κ. Αλωνιάτης και από την συμβολή της Θηβών με την οδό Σουλίου μέχρι την διασταύρωση της Θηβών με την Πελασγίας δεκάδες αυτοκίνητα ήταν ακινητοποιημένα, είχαν παρασυρθεί από την βροχή ή είχαν στοιβαχθεί το ένα πάνω στο άλλο". Πέρα από  την έλλειψη υποδομών, ένας βασικός λόγος που η Αθήνα πλημμυρίζει είναι, ότι κάποτε οι δρόμοι αυτοί ήταν ποτάμια.
Η ανάγκη να αναδείξουμε τα προβλήματα και την αλήθεια για την πόλη που θέλουμε να ζούμε αφήνοντας πίσω το παρελθόν γίνεται επιτακτική μετά από κάθε καταστροφή.

Όταν «ξύπνησε» ο Ποδονίφτης
Πριν από είκοσι χρόνια, στις 21 Οκτωβρίου 1994, ο Ποδονίφτης ξεχειλίζει και στο πέρασμα του στέλνει στον θάνατο 17 ανθρώπους και καταστρέφει περιουσίες. Ηταν μια από τις χειρότερες καταστροφές που προκάλεσαν ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως δεν ήταν και οι 
μοναδικές. Η υπερχείλιση του ρέματος μετέτρεψε πολλές συνοικίες (κυρίως Νέα Ιωνία, Περισσός, Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαλκηδόνα, Νέα Φιλαδέλφεια) σε λίμνες. 
Σημαντικές ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, καθώς λάσπη από το μανιασμένο ρέμα κατέστρεψε μέρος των αρχείων του κόμματος στο υπόγειο του κτιρίου, αλλά και τις εγκαταστάσεις του «902» και της Τυποεκδοτικής. Από τη θεομηνία καταστράφηκαν ακόμη εκατοντάδες αυτοκίνητα, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις.
Οι μεγάλες καταστροφές του 1961 και του 1977>η συνέχεια (εδώ)

Τα βασικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας τα έχει κρατήσει στην αρμοδιότητα του το 
Υπουργείο είπε ο Γ. Σγουρός( δηλαδή τα ρέματα: Εσχατιάς, Ραφήνας, Γιαννούλας στο Θριάσιο, Ερασίνου, Αγ. Γεωργίου στην Ανατολική Αττική).
Εχθές επίσης συνεδρίασε το νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για την εκλογή Προεδρείου και Εκτελεστικής Επιτροπής.
Οι ρυθμοί στις αποκαταστάσεις

Ναι,εδώ το βρήκα μόλις χθες:http://www.mindev.gov.gr/el/?page_id=11239
Ξεμπλόκαρε η χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007!!!
Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή των ζημιών από τα κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής. Οι επαγγελματίες που επλήγησαν  μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Αττικής, που έχει και την αρμοδιότητα. 
Τηλεφωνικό κέντρο για την καταγραφή των ζημιών  θα λειτουργήσει στο δήμο Πειραιά. Τηλέφωνα 213-1601802, 213-1601866 και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών (Ηρώων Πολυτεχνείου 19, 3ος όροφος) προκειμένου να δηλώσουν τη ζημιά: σήμερα Σάββατο από τις 14:00 έως τις 20:00, Κυριακή 10:00 έως τις 15:00 και από Δευτέρα 8:00 π.μ. έως 14:00.


Τα "άκουσαν" Δούρου και Ντινόπουλος(αυτός που ζήτησε ασφάλιση ανέργου)
Αλλά και ο πρωθυπουργός  δήλωσε ιδιαίτερα εκνευρισμένος για την κατάσταση και για την «συμπεριφορά» κάποιων δημάρχων!! 
Στην Παλαιά Κοκκινιά βρέθηκε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και δέχτηκε έντονες διαμαρτυρίες από πολίτες. Η κ. Δούρου είπε ότι «αυτή την ώρα περιττεύουν οι κριτικές… και πρέπει να δούμε το πρόβλημα κατάματα», ενώ κάλεσε όποιους πολίτες έχουν πρόβλημα με τις οικίες τους να φιλοξενηθούν σε κτήρια της Περιφέρειας.

Όταν έβρεχε μυαλά...

Που χάθηκαν;
Τα ρέματα, χθες και σήμερα (άρθρο από την Καθημερινή)

Στα τέλη του 19ου αιώνα, διέσχιζαν το λεκανοπέδιο, 700 χείμαρροι, ποτάμια και ρυάκια. Το 1999, ο αριθμός τους ήταν μικρότερος των 70 (κάτω, δηλαδή και από το 10%) και σήμερα, δεν υπερβαίνουν τα 50. 
Χάρτης του δικτύου ρεμάτων και δομημένων επιφανειών λεκανοπεδίου Αθήνας - 1893 
Μπαζώθηκαν και καταπατήθηκαν. Μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχουν μπαζωθεί και τσιμεντοποιηθεί περίπου 550 χιλιόμετρα ρέματα και χείμαρροι. Κι αυτό, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα οικιστικά όνειρα των κατοίκων της Αθήνας, με τις γνωστές συνέπειες που και σήμερα (για πολλοστή φορά) βιώσαμε.Τα ποτάμια εξακολουθούν να ρέουν κάτω από τους δρόμους της Αθήνας. Σε πολλά κτίρια κατά μήκος του δρόμου αντλούνται και σήμερα νερά, με υδραυλικά συστήματα, ενώ γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) απέδειξαν ότι οι περισσότεροι δρόμοι της Αθήνας κρύβουν ένα μπαζωμένο ρέμα ή ένα υπόγειο ποτάμι.
Και άλλη μια εικόνα με τα ρέματα της Αθήνας.Πως βρίσκουν διέξοδο όλα αυτά σήμερα;
Οι αλλαγές θα πρέπει να στοχεύουν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος. 
Όπως αναφέραμε γράφοντας για "Το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ- το ρέμα της ντροπής" : Ότι προσπάθεια και να έγινε δεν απέδωσε(κάποια στιγμή είχε κινητοποιηθεί πολύς κόσμος).
Η  ίδια κατάσταση παραμένει μέχρι σήμερα, σαν να πρόκειται για ζήτημα άλλου κράτους.
 Οι υποψιασμένοι παλιότερα έλεγαν ότι όλ' αυτά γίνονται επίτηδες για να πουληθεί φτηνά η περιοχή.
Μετά μας προέκυψε η επιβεβαίωση με τα Mall, τα γήπεδα και τις αναπλάσεις, και οι αποκαλύψεις για το χορό που χόρευαν μαζί αριστεροί και δεξιοί, ενώ οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής θέλουν την ανάπλαση για να ζήσουν καλύτερα(στην περιοχή, οι γάτες βλέπουν τα ποντίκια και τρέμουν).
Η δική μας θέση είναι κατά της ανάπλασης και υπέρ της φυσικής αποκατάστασης του τοπίου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για τίποτα λιγότερο. 

Γιατί τον τελευταίο λόγο, τον έχει ....πάντα ο ποταμός
Σχετικά κείμενα
Κηφισός και Ιλισός - Οι Αττικοί "δράκοντες" του νερού...
Ο Κηφισός σήμερα

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Από την αγροτική οικογένεια στην παγκοσμιοποίηση




Γράφει ο  κ. Χαράλαμπος Κασίμης .Είναι καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και διευθυντής του Ινστιτούτου Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΚΕ.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο Βήμα (κλικ) στις  19/12/1999 και παραμένει επίκαιρο.

Η αγροτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα καθυστέρησε σημαντικά και δεν ολοκληρώθηκε παρά μόνο μετά τη μαζική εισροή των προσφύγων της Μικράς Ασίας το 1922. Η καθυστερημένη ενοποίηση του ελληνικού κράτους είχε συνέπεια την επιβράδυνση στην εισαγωγή ενός ενιαίου καθεστώτος νομικών και θεσμικών ρυθμίσεων που θα αφορούσαν τις σχέσεις γαιοκτησίας. Ετσι αφενός η καθυστέρηση στην εγκαθίδρυση των αστικών σχέσεων γαιοκτησίας με τη διανομή των τσιφλικιών και αφετέρου ο κατατεμαχισμός του κλήρου προσδιόρισαν τους ρυθμούς της συγκέντρωσης και της μεγέθυνσης οδηγώντας συγχρόνως στη γένεση σοβαρών διαρθρωτικών περιορισμών. Αν προσθέσει κανείς τους κοινωνικοπολιτισμικούς παράγοντες (προικοδότηση, κληρονομιά) που επιβραδύνουν τη συγκέντρωση της γης, τότε εξηγείται καλύτερα η ως σήμερα κυριαρχία της μικρής οικογενειακής εκμετάλλευσης.

Ο συμβατικός ορισμός της αγροτικής κοινωνίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο δέσιμο και την εξάρτηση του αγρότη από τη γη, τη γεωργική εργασία και παραγωγή, τη σχετική αυτονομία και αυτάρκεια της αγροτικής κοινότητας και την έλλειψη ανεπτυγμένων σχέσεων με τον αστικό χώρο. Αναφέρεται δηλαδή σε μια αγροτική «καθαρότητα» σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και αναπαραγωγή του αγροτικού νοικοκυριού.

Γνωρίζουμε όμως ότι οι μετακινήσεις μεταξύ πόλης και υπαίθρου ήταν συχνές ήδη από τον Μεσοπόλεμο και πολλοί αγρότες, εργάτες και μικροί παραγωγοί εμφάνιζαν μια ευελιξία στην απασχόληση που χαρακτηριζόταν από γεωγραφική και επαγγελματική κινητικότητα. Το γεγονός αυτό επισήμανε και ο Καραβίδας όταν έγραφε ότι η αγροτική οικογένεια συνδύαζε από νωρίς τις γεωργικές με τις μη γεωργικές δραστηριότητες για την εξασφάλιση της επιβίωσής της. Η κινητικότητα αυτή εκφράζει αφενός μια μορφή αποαγροτοποίησης και αφετέρου έναν εξωστρεφή προσανατολισμό του αγροτικού πληθυσμού που μας οδηγεί στην αμφισβήτηση της άποψης ότι η αγροτική κοινωνία του Μεσοπολέμου ήταν μια «κλειστή» και αυτάρκης κοινωνία που αντανακλούσε τον διαχωρισμό αστικού - αγροτικού.

Οι διχοτομικές αυτές προσεγγίσεις δεν έλειψαν ούτε τη μεταπολεμική περίοδο, οπότε και κυριάρχησαν ειδικότερα στην ανάλυση του φαινομένου της αγροτικής εξόδου. Πράγματι στην Ελλάδα οι τοπικές αγροτικές κοινωνίες δεν ήταν «κλειστά» οικονομικά και κοινωνικά συστήματα που εξασφάλιζαν την αναπαραγωγή τους σε απομόνωση από την υπόλοιπη κοινωνία και, με την έννοια αυτή, η αγροτική έξοδος δεν εξέφραζε απαραίτητα την άρση μιας τέτοιας απομόνωσης. 

Μια εναλλακτική ερμηνεία της σημασίας αυτού του φαινομένου υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα αρχικό στάδιο μιας μακράς ιστορικής περιόδου που δεν σημαίνει απαραίτητα μια ρήξη με το παρελθόν αφού κάθε τύπος εξόδου συνδέεται και με μια στρατηγική εμπλοκής του αγροτικού νοικοκυριού στο ευρύτερο και εμπορευματοποιημένο παραγωγικό σύστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μετανάστες διατηρούσαν τους δεσμούς τους με τις οικογένειές τους αναζητώντας τρόπους και πρακτικές για την κοινωνική προστασία και υποστήριξη της οικογένειάς τους. 

Η επιβίωση της οικογένειας αποτελούσε τον βασικό στόχο που αναζητούνταν στρατηγικά μέσα από έναν σύνθετο συνδυασμό ενεργειών και πρακτικών οι οποίες διαπερνούσαν τον αγροτικό και τον μη αγροτικό τομέα της οικονομίας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η μετανάστευση με τα εμβάσματά της υποστήριξε σημαντικά την επιβίωση ενός τμήματος του αγροτικού πληθυσμού, ταυτόχρονα συμβάλλοντας όμως και στη διατήρηση παραδοσιακών αγροτικών δομών σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Την ίδια περίοδο παρατηρούνται αξιόλογοι ρυθμοί εντατικοποίησης και εκμηχάνισης της παραγωγικής διαδικασίας, ο δε εκσυγχρονισμός της γεωργίας οδήγησε στην ανάπτυξη μιας τάσης κοινωνικοοικονομικής διαφοροποίησης των παραγωγών αλλά και ενίσχυσης της «κρυφής» ονομαζόμενης ανεργίας. Αυτή η «κρυφή» ανεργία μπορούμε να θεωρήσουμε ότι βρήκε διέξοδο στη μετανάστευση.

Παράλληλα η διαδικασία εκβιομηχάνισης και οι διαρθρωτικές αλλαγές στη γεωργία ενίσχυσαν και διευκόλυναν ακόμη περισσότερο τις μεταναστευτικές τάσεις, συμβάλλοντας τελικά στη μείωση του αγροτικού πληθυσμού κατά το ένα τρίτο του. Η αγροτική κοινωνία απώλεσε, έτσι, ένα μεγάλο τμήμα του πιο παραγωγικού δυναμικού της και εκατοντάδες χωριά ερημώθηκαν χωρίς να προχωρήσει σημαντικά η διαδικασία συγκέντρωσης της γεωργικής γης.

Η ελληνική γεωργία, παρά το γεγονός ότι ακολούθησε από απόσταση τις μεταπολεμικές επιτυχίες της γεωργίας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κατάφερε να εξασφαλίσει την αυτάρκεια της χώρας σε τρόφιμα και να συμβάλει θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο. Αυτό συμβαίνει όταν στην Ευρώπη η θεσμοθέτηση της ΚΑΠ επιχειρούσε να εξασφαλίσει την αυτάρκεια των τροφίμων και τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος στοχεύοντας παράλληλα στην άμβλυνση των στρεβλώσεων μεταξύ των χωρών-μελών της Κοινότητας.

Η ένταξη στην ΕΕ

Μετά την ένταξη στην ΕΕ η υποστήριξη της ελληνικής γεωργίας εξασφαλίζεται από την ΚΑΠ μέσω ενός συστήματος τιμών και επιδοτήσεων που εγγυούνταν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για το μεγαλύτερο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού. Η απορρόφηση όμως αυτών των εισοδημάτων από την κατανάλωση και η έλλειψη σοβαρών πολιτικών επίλυσης των διαρθρωτικών προβλημάτων είχαν αποτέλεσμα μια περιορισμένη διαρθρωτική προσαρμογή της ελληνικής γεωργίας στις νέες συνθήκες. Με άλλα λόγια, αυτές οι προστατευτικές πολιτικές εγγυήθηκαν εισοδήματα που δεν ανταποκρίνονταν στην παραγωγική δυνατότητα και αποτελεσματικότητα της ελληνικής γεωργίας.

Η αναθεώρηση της ΚΑΠ, η συμφωνία της GATT, ο προσανατολισμός προς μη προστατευόμενες εθνικές αγορές και η διεύρυνση της ΕΕ αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος, παρά τα μέτρα για διαρθρωτικό εκσυγχρονισμό και τις πολιτικές για το περιβάλλον και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο ελληνικός αγροτικός τομέας, λοιπόν, μεγάλος σε σημασία αλλά εύθραυστος και με μια περιορισμένη διείσδυση στις διεθνείς αγορές, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα αβέβαιο μέλλον. Σήμερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι:

α) το μικρό μέγεθος και ο πολυτεμαχισμός της εκμετάλλευσης,

β) το χαμηλό επίπεδο οικονομικοτεχνολογικής υποδομής και εκπαίδευσης, και

γ) οι αρνητικές σχέσεις ανταλλαγής μεταξύ αγροτικών προϊόντων και βιομηχανικών εισροών στη γεωργία.

Οι επιπτώσεις των παραπάνω επιχειρείται, σε έναν βαθμό, να αντιμετωπιστούν με την εντατικοποίηση της εργασιακής διαδικασίας και τη διευρυνόμενη χρήση της αγροτικής τεχνολογίας με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας.

Από την άλλη πλευρά, σε ένα τέτοιο περιβάλλον το αγροτικό νοικοκυριό αναδιοργανώνει τον καταμερισμό της εργασίας των μελών του εντός και εκτός της εκμετάλλευσης αλλά και της γεωργίας. Η διάχυση και η ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων στον αγροτικό χώρο τις δύο τελευταίες δεκαετίες διευκόλυναν την ανάπτυξη της εξω-γεωργικής απασχόλησης, η οποία αφορά πλέον τα μισά νοικοκυριά και συνδέεται με το δημογραφικά υγιέστερο τμήμα ενός γερασμένου, κατά τα άλλα, πληθυσμού. Αυτός ο νέος καταμερισμός ενισχύθηκε από τη μαζική παρουσία της φθηνής εργασίας των ξένων εργατών τη δεκαετία του 1990, που συνέβαλε στην αποσόβηση μιας λανθάνουσας κρίσης της ελληνικής γεωργίας μειώνοντας σημαντικά το κόστος εργασίας και ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις εποχικές ανάγκες σε εργατικό δυναμικό.

Η ιστορικά μακρά, λοιπόν, προσπάθεια επιβίωσης του αγροτικού νοικοκυριού, αλλά και της ελληνικής αγροτικής κοινωνίας γενικότερα, εκφράστηκε στις διαφορετικές στρατηγικές για την επίτευξη των στόχων τους. Στην προσπάθεια αυτή οι αγρότες υιοθέτησαν νέες και εξειδικευμένες πρακτικές, που συχνά συνδέθηκαν με την ανάπτυξη νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων στον αγροτικό χώρο οι οποίες επηρεάζουν τη σχέση της τοπικής αγροτικής κοινωνίας με την περιφερειακή και εθνική. 

Οι επιπτώσεις σήμερα στη χωρική και κοινωνική διάρθρωση των αγροτικών περιοχών είναι σημαντικές και αμφισβητούν για άλλη μία φορά τη διχοτόμηση μεταξύ του αστικού και του αγροτικού χώρου. 
-Η αυξανόμενη χρήση του αγροτικού χώρου για δραστηριότητες καταναλωτικού, ψυχαγωγικού χαρακτήρα και όχι αποκλειστικά ή κύρια για την πρωτογενή παραγωγή έχει οδηγήσει σε μια αμφισβήτηση της εικόνας και του ορισμού του αγροτικού στοιχείου, διαμορφώνοντας νέες ιδιαιτερότητες ευκαιριών τοπικής ανάπτυξης, νέες ταυτότητες, αλλά και νέες διαδικασίες κοινωνικής αναπαραγωγής του αγροτικού πληθυσμού. 
-Μια «νέα αγροτικότητα» αναδύεται στον ελληνικό αγροτικό χώρο, της οποίας οι δυνατότητες συνδέονται πια με τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της παγκοσμιοποίησης. 
-Νέα ζητήματα που αφορούν, π.χ., την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων, τη διατήρηση του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των φυσικών πόρων επανεισάγουν την ανάγκη μελέτης και ανάλυσης αυτής της νέας κατάστασης και ως μιας «μετα-παραγωγικής» σύλληψης του ελληνικού αγροτικού χώρου. 
Με αυτή την έννοια, υπάρχει χώρος για την επιδίωξη ενός μη προδιαγεγραμμένου μέλλοντος για την ανάπτυξη της υπαίθρου στη χώρα μας.

Σχόλιο: Οι διαπιστώσεις που κάνει ο καθηγητής  15 χρόνια μετά παραμένουν επίκαιρες. Οι νέες συνθήκες σε συνδυασμό με την τεχνολογική ανάπτυξη και τις  γεωπολιτικές ανακατατάξεις επιβεβαιώνουν πως η  Ευρώπη χάνει έδαφος με όρους παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, αν και στα κείμενά της τονίζει περισσότερο τα θετικά σημεία.
Δείτε εδώ: Παγκοσμιοποίηση
"Η παγκοσμιοποίηση, παράλληλα με τα τεράστια οφέλη και τις ευκαιρίες που προσφέρει, υποχρεώνει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό τόσο από τις οικονομίες χαμηλού κόστους, όπως η Κίνα και η Ινδία, όσο και από οικονομίες που επικεντρώνονται στην καινοτομία, όπως οι ΗΠΑ".Συνέχεια εδώ:
http://ec.europa.eu/economy_finance/international/globalisation/index_el.htm
και εδώ:http://slideplayer.gr/slide/2311108
*Η παγκόσμια οικονομία «καταπίνει» καταναλωτές και επιχειρήσεις και σχεδόν εξαφανίζει τα εθνικά σύνορα. 
*Ο Κόσμος είναι επίπεδος  (Thomas L. Friedman, 2005)
Σε αυτές τις συνθήκες, η αυτάρκεια είναι το μεγάλο στοίχημα για όλους και όχι μόνον για τους αγρότες.

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Δημιουργία 12.000 θέσεων εργασίας μέσω της Κοινωνικής Οικονομίας!




Από την Ημερησία αναδημοσιεύουμε τις νέες εξαγγελίες για την Κοινωνική Οικονομία.
Τα δικά μας σχόλια στο τέλος.

Το δελτίο τύπου του Υπ. Εργασίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ 
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2014


«Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας για την δημιουργία 2.000 κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και πάνω από 12.000 νέων θέσεων απασχόλησης»
Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προχωρά στη δημόσια πρόσκληση με τίτλο «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας», καλώντας Αναπτυξιακές Συμπράξεις του άρθρου 18 του Ν. 4019/11 προκειμένου να αναλάβουν τη δημιουργία δομών στήριξης λειτουργίας και ανάπτυξης Κοινωνικών Επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, τη διάχυση της ιδέας της Κοινωνικής Οικονομίας και την εδραίωσή της μέσω μόνιμων δικτύων συνεργασίας και τοπικών συμφωνιών.
Ο προϋπολογισμός της εν λόγω δράσης ανέρχεται σε 19.466.000.00€ και χρηματοδοτείται από το ΕΠ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ 2014-2020.
Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 12.000 ωφελούμενοι/ες που ανήκουν στις «Ευάλωτες» και «Ειδικές» ομάδες του πληθυσμού, όπως αυτές προσδιορίζονται στο Νόμο 4019/2011 «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και λοιπές διατάξεις», εκ των οποίων
- 6.489 θα είναι υποψήφιοι/δυνητικοί κοινωνικοί επιχειρηματίες
- 6.000 θα είναι υφιστάμενοι κοινωνικοί επιχειρηματίες
Προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη του οικοσυστήματος της Κοινωνικής Οικονομίας το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έχει καταρτίσει Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης το οποίο περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για την:
• Ενθάρρυνση, ενεργοποίηση και ενίσχυση των πολιτών και προώθηση της κοινωνικής επιχειρηµατικότητας.
• Προσφορά υπηρεσιών επιχειρηµατικής ανάπτυξης και δοµών υποστήριξης.
• Παροχή βιώσιµης χρηµατοδότησης για τη στήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων από την εκκίνηση µέχρι την ανάπτυξη τους.
• Συγκρότηση ενός σταθερού πλαισίου λειτουργίας κοινωνικής οικονομίας (νομικό, ρυθμιστικό φορολογικό).
• Υποστήριξη της πρόσβασης σε δηµόσιες αγορές, μέσα από την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με φορείς του κεντρικού κράτους ή της αυτοδιοίκησης.
Μια κεντρική πρωτοβουλία του Στρατηγικού Σχεδίου είναι η δημιουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί θα δημιουργηθούν από τοπικούς και περιφερειακούς παράγοντες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν δράσεις ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας. 
Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών μιας στάσης (one stop shop) για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις και η λειτουργία κόμβου πληροφόρησης για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. 
Επίσης θα παρέχονται υπηρεσίες όπως:
• Πληροφόρηση, κινητοποίηση, υποστήριξη, coaching και mentoring για δημιουργία και ανάπτυξη τοπικών κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, επιμόρφωση των μελών των Κοιν.Σ.Eπ.,
• Υπηρεσίες θερμοκοιτίδας που θα προσφέρουν κοινή επιχειρηματική έδρα, ή / και Συμβουλευτική στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, κοινή διοικητική και λογιστική υποστήριξη, εξειδικευμένες υπηρεσίες επιχειρηματικής συμβουλευτικής ή μέρος αυτών κλπ.
• Υποστήριξη νέων κοινωνικών επιχειρηματιών αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε προγράμματα τύπου ERASMUS νέων κοινωνικών επιχειρηματιών
• Οργάνωση και λειτουργία fora διαλόγου και τοπικών συμφώνων (pacts).
• Δικτύωση των Κοιν.Σ.Eπ. σε τοπικό επίπεδο, καθώς και δημιουργία clusters.
• Οργάνωση διακρατικής συνεργασίας
Οι ωφελούμενοι/ες της κατηγορίας παρέμβασης είναι οι αναφερόμενοι ως ανήκοντες στις «Ευάλωτες» και «Ειδικές» ομάδες του πληθυσμού, όπως αυτές προσδιορίζονται στο Νόμο 4019/2011 «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και λοιπές διατάξεις».
Η πρόσκληση θα παραμείνει ενεργή έως την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 προκειμένου να υποβληθούν οι προτάσεις από τα υποψήφια σχήματα Αναπτυξιακών Συμπράξεων.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα οργανώσει κεντρικές εκδηλώσεις ενημέρωσης και δημοσιότητας της εν λόγω πρόσκλησης, οι οποίες θα ανακοινωθούν άμεσα.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης:
«Μεταφέροντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές εμπειρίες στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας, ενεργοποιούμε για πρώτη φορά στη χώρα μας το θεσμό των Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.
Ενισχύουμε την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, αξιοποιούμε νέα και δυναμικά κοιτάσματα απασχόλησης, αναβαθμίζουμε την παροχή υπηρεσιών προς τους ευάλωτους συμπολίτες μας και ενισχύουμε την τοπική ανάπτυξη.
Η δημιουργία μικρών και ευέλικτων επιχειρηματικών σχημάτων, όπως είναι οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ταιριάζουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας. 
Και με την απαραίτητη και κατάλληλη βοήθεια τόσο από πρωτοβουλίες του Υπουργείου μας όσο και με την συνδρομή των τοπικών φορέων και κοινωνιών, οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν έναν ελπιδοφόρο δρόμο για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θα αξιοποιούν τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, θα απαντούν στις τοπικές ανάγκες και θα επενδύουν στην κοινωνική αλληλεγγύη, συνεισφέροντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη τοπικών οικονομιών κλίμακας.
Οι 678 ήδη εγγεγραμμένες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, μαζί με τις δεκάδες νέες που δημιουργούνται από τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ, επιβεβαιώνουν τη δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από αυτόν τον νέο πυλώνα επιχειρηματικότητας.
Αξίζει να τονίσω ότι στην Ευρώπη η κοινωνική οικονομία απασχολεί 11 εκατομμύρια άτομα και εκπροσωπείται από 2 εκατομμύρια επιχειρήσεις. Στη Γαλλία, μάλιστα, η κοινωνική οικονομία καλύπτει το 10% της απασχόλησης, όταν στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζεται σε μόλις 1,2%. Συνεπώς, η προσέγγιση στο μέσο όρο της απασχόλησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δείχνει τα πολύ μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Η κοινωνική οικονομία, την επόμενη περίοδο, μπορεί να δημιουργήσει πάνω από 2.000 κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και 12.000 νέες θέσεις αξιοπρεπούς και μόνιμης απασχόλησης στη χώρα μας».

Επίσης ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε τα εξής:
«Ως χώρα στρέφουμε την προσοχή μας στην κοινωνική οικονοµία, προκειµένου να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές της που θα µας βοηθήσουν να επιτύχουµε τους στόχους για το 2020 όσον αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισµού, καθώς και την επίτευξη «έξυπνης» και βιώσιμης ανάπτυξης.
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι για εμάς ένα επιπλέον μέσο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των ευάλωτων ομάδων, την κάλυψη νέων κοινωνικών αναγκών σε τοπικό επίπεδο, την απασχόληση των νέων μέσω της ενδυνάμωσης τους, τη δικτύωση φορέων της κοινωνίας των πολιτών.
Έτσι, διαμορφώνεται πλέον και στην Ελλάδα μια νέα και πιο ζωντανή πραγματικότητα, κάτι που υποδηλώνετε και απο την συνεχή εισροή αιτήσεων εγγραφής και το ενδιαφέρον των πολιτών σε όλη τη χώρα.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την:
- Ενθάρρυνση, ενεργοποίηση και ενίσχυση των πολιτών και προώθηση της κοινωνικής επιχειρηµατικότητας µεταξύ των νέων.
- Προσφορά υπηρεσιών επιχειρηµατικής ανάπτυξης και δοµών υποστήριξης
- Παροχή βιώσιµης χρηµατοδότησης για τη στήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων από την εκκίνηση µέχρι την ανάπτυξη τους.
- Συγκρότηση ενός σταθερού πλαισίου λειτουργίας κοινωνικής οικονομίας (νομικό, ρυθμιστικό, φορολογικό).
- Υποστήριξη της πρόσβασης σε δηµόσιες αγορές, μέσα από την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με φορείς του κεντρικού κράτους ή της αυτοδιοίκησης».
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/20833

16/10/2014 
Έρχονται Αναπτυξιακές Συμπράξεις για τη λειτουργία των ΚοινΣεπ 
Γράφει ο Βασίλης Αγγελόπουλος στο www.dikaiologitika.gr
 H διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου των Πράξεων ορίζεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 και του αντίστοιχου οικονομικού αντικειμένου έως την 31η Μαρτίου 2017. 
Οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και λειτουργούν αποκλειστικά για την εκτέλεση της πράξης που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της συγκεκριμένης κατηγορίας παρέμβασης. 
Η ίδια Αναπτυξιακή Σύμπραξη μπορεί να υποβάλει μόνο μία πρόταση στο πλαίσιο της εν λόγω κατηγορίας παρέμβασης. 
Εταίροι των Αναπτυξιακών Συμπράξεων μπορεί να είναι: 
α) Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. 
β) Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις τους. 
γ) Δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις. 
δ) Αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες του άρθρου 194 του Ν. 3852/2010 (Α' 87) και της περίπτωσης β' της παρ. 3 του άρθρου 252 του ν. 3463/2006 (Α' 114).
 ε) Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. 
στ) Συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων. 
 Οι απαιτήσεις που πρέπει να καλύπτει ο Δικαιούχος είναι:
 I. Η συμβατότητα του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του δικαιούχου με το κοινοτικό και εθνικό νομοθετικό και κανονιστικό δίκαιο σχετικά με την ανάθεση και υλοποίηση δημοσίων συμβάσεων.
 II. Ο ορισμός των υπηρεσιών ή και των αρμοδίων οργάνων του που είναι υπεύθυνα για τις διαδικασίες προγραμματισμού, ανάθεσης και διαχείρισης συμβάσεων, παρακολούθησης και πιστοποίησης του φυσικού αντικειμένου και οικονομικής διαχείρισης έργου. 
III.    Η τεκμηρίωση των ανωτέρω διαδικασιών με τη μορφή εγχειριδίου ή εγγράφων οδηγιών, που χρησιμοποιεί για την λειτουργία του ο δικαιούχος. 
IV.    Η επάρκεια της υλικοτεχνικής υποδομής του δικαιούχου, η οποία διασφαλίζει επαρκή λειτουργικότητα και ασφαλή αποθήκευση - διαχείριση πληροφοριών και αρχείων. 
Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση


για πάσαν νόσον
Όπως γράφουν και οι παλιότεροι του χώρου,σε συνεργατικό επίπεδο αλληλεγγύης και συνεταιριστικής πρακτικής, οι “Συμπράξεις” αποτελούν μοναδική λύση για όλους !!!!

Τι είναι Αναπτυξιακή Σύμπραξη 

Πρόκειται για Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με νομική προσωπικότητα, σύμφωνα με τα άρθρα 741 και επ. και 784 του Αστικού Κώδικα και τους ειδικότερους όρους του άρθρου 18 του Νόμου 4019/2011 (ΦΕΚ 216 Α/30.09.2011).

για πάσαν νόσον

Εμπειρία στο χώρο από το 1997 - Εκπόνηση μελετών για Δήμους, Νομαρχίες, ΜΚΟ,
- Μελέτη και υλοποίηση έργου - συνέπεια, αποτελεσματικότητα, προσιτές τιμές!!!!!!!
  
Σχόλιο: Πέρα από το αστείο όλες οι προϋποθέσεις  που τυπικά ζητούνται από τις Συμπράξεις μπορούν να κριθούν όσο αφορά τη συνάφεια και την επάρκεια με το αντικείμενο που τους ανατίθεται. Η επανάληψη αποτυχημένων πολιτικών και σχεδίων σε τόσο κρίσιμες στιγμές δεν μπορεί να είναι τυχαίες. Η ανεργία όχι μόνο δεν αναχαιτίστηκε με τα περίφημα  ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ, απεναντίας αυξήθηκε μαζί με την αγανάκτηση των περισσοτέρων που συμμετείχαν σε αυτά ελπίζοντας σε μια αξιοπρεπή εργασία.Όσο για τους "συμπράττοντες"ας θυμηθούμε ποιοι ήταν πριν τους αποκαταστήσουν!

Να θυμίσουμε τι έγραφε η Ναυτεμπορική στις 30,8, 2011 
 Την εξαίρεση των ΜΚΟ από τη διαδικασία των προσλήψεων και την ανάθεση της επιλογής των συμβασιούχων στο ΑΣΕΠ ζητούν με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν δέκα βουλευτές της ΝΔ, σχετικά με τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. 
«Μέρα με την ημέρα ξηλώνεται το πουλόβερ του μηχανισμού προσλήψεων που έστησε η κυβέρνηση με αμαρτωλές ΜΚΟ.  Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος, Μάξιμος Χαρακόπουλος. 
http://www.naftemporiki.gr/podcast/listenclip.asp?id=41069

Και η  Κίνηση Πολιτών «κόντρα στο ρεύμα»
Τον Φεβρουάριο του 2011, μετά από δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», η εισαγγελία εφετών Αθήνας διέταξε άμεση προανακριτική εξέταση για 528 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να διερευνηθεί εάν και σε ποιες περιπτώσεις έχουν διεπράχθη σοβαρά αδικήματα, όπως απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και της Ε.Ε. 
Μέχρι σήμερα βέβαια δεν έχει δημοσιευθεί το πόρισμα της έρευνας και δεν ξέρουμε αν αυτό γίνεται επίτηδες ή αν για κάποιους δικούς τους «ανεξήγητους» λόγους, καθυστερούν τα αποτελέσματα. Είναι όμως απαράδεκτο να επιτρέπεται σε μια ΜΚΟ, που εκκρεμούν σε βάρος της τόσο σοβαρές κατηγορίες, να παίρνει μέρος σε δημόσια προγράμματα και να διεκδικεί ποσά από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Την στιγμή μάλιστα που μας αναγκάζουν όλους σε περικοπές και μας οδηγούν στην εξαθλίωση, την ίδια ώρα να χαρίζουν λεφτά σε «ύποπτες» ΜΚΟ. 
Οι έννοιες «διαφάνεια» και «νομιμότητα» δεν ερμηνεύονται κατά πως μας βολεύει κάθε φορά και αυτό αφορά την δημοτική αρχή αλλά και την κυβέρνηση. Πρέπει να μας δώσουν καθαρές εξηγήσεις όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές για αυτή την περίεργη συνεργασία τους. 
Η Κίνηση Πολιτών «κόντρα στο ρεύμα», αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα του ζητήματος αυτού, κατέθεσε την παρακάτω αίτηση στην ΥΔΑΣ, με αριθμό πρωτοκόλλου 3541/11-8-2011. Αυτό δεν σημαίνει πως θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια και θα περιμένουμε την απάντηση τους. Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε τι κρύβεται πίσω από αυτή τη συνεργασία και το «πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας».

Πέμπτη, Ιουλίου 28, 2011
Ο πρκλς ειδικός στους αριθμούς κάνει λογαριασμό και αποφασίζει

Από το ιστολόγιο Βαθύ Κόκκινο
Μ.Κ.Ο ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ: δουλέμποροι στη δυστυχία των ανέργων
Όσο για τις ΜΚΟ τώρα πια το ξέρουν όλοι πως και κερδοσκοπικές αλλά και κυβερνητικές είναι, αφού  τα προγράμματα αυτά τα συντάσσουν  τα μέλη τους 
που πολλές φορές είναι και στελέχη του  κρατικού  μηχανισμού . Για τις δημοτικές αρχές σίγουρα  είναι μια ευκαιρία για την απόκτηση μιας πελατείας άλλου τύπου, εκσυγχρονίζοντας  την ψηφοθηρία τους στα πλαίσια της Καλλικρατικής  τους  αναβάθμισης, απαλλασσόμενοι από τις πιέσεις της  μονιμοποίησης μιας και το «έργο» θα έχει πάντα σύντομο τέλος. 


Στα προγράμματα "Κοινωφελούς"Εργασίας...
Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ως ΜΚΟ, συμμετέχει σε αυτό το  αντεργατικό θέατρο του παραλόγου σε βάρος  των ανέργων.
Κρατώντας αυτή  τη στάση νομιμοποιεί τα όσα γίνονται, και παράλληλα αναιρεί όσα δικαιώματα κατακτήθηκαν τα τελευταία εκατό χρόνια.
Ούτε μια ένσταση για την τιμή των όπλων!!!

ΜΚΟ-Πήραν σε 6 χρόνια 70 εκατ. ευρώ χωρίς κανέναν έλεγχο

"Περιπλάνηση" στις λίστες της ανεργίας

Σχόλιο:Όπως γίνεται φανερό τα προβλήματα για την Κοινωνική Οικονομία συνεχίζονται.  Οι κυβερνώντες με τις αποφάσεις τους και με τη συναίνεση της ΕΕ, ροκανίζουν τα χρήματα που προορίζονται για τους ανέργους και τις ΚΟΙΝΣΕΠ μοιράζοντάς τα σε ΜΚΟ που μεταμορφώνονται σε συνεταίρους των Δήμων και των ΚΕΚ με την μορφή "Συμπράξεων" βολεύοντας τα δικά τους παιδιά και αυριανούς πελάτες και ψηφοφόρους. 
Τα χρόνια που ισχύει ο Ν.4019 οι μόνες ΚΟΙΝΣΕΠ που ωφελήθηκαν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους είναι όσες συστήθηκαν κάτω από τις ομπρέλες των Δήμων με στόχο κυρίως να καλύψουν τις δομές κοινωνικής πρόνοιας που παράλληλα ξηλώνονται, και να μειώσουν το κόστος για το κράτος. 
Λεπτομέρειες εδώ:Για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
 Και όπως διαφαίνεται από τις αποφάσεις της ΕΕ,αυτός είναι ο στόχος για τα επόμενα χρόνια!
Από την πλευρά μας τώρα εμείς  οι άνεργοι  όσο κι αν η εξαθλίωση και η αβεβαιότητα μας καθιστούν εργαλεία ευάλωτα στα χέρια των εξουσιαστών  και των επιτήδειων για την ανάγκη της επιβίωσης, δεν μας μένει πια άλλος δρόμος από τη συλλογικοποίηση των δράσεων μας και την αλληλεγγύη  με όλους όσους  πλήττονται  από το μεσαίωνα και την βαρβαρότητα στους δρόμους του αγώνα (β.ariaditis).
Συνεχίζεται

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Εκδηλώσεις για το περιβάλλον την αυτάρκεια και την αειφορία


Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή

Το Can Masdeu συναντάει την ΠΕΡ.ΚΑ.

Η ομάδα ΠΕΡ.ΚΑ. διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση την Παρασκευή 17/10 στις 18:00 μμ με εκπρόσωπο από το κατειλημμένο αγρόκτημα Can Masdeu με θέμα την αυτοδιαχείριση, την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων και τις εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας σπόρων και ανθρώπινων σχέσεων!Διαβάστε εδώ για το πρόγραμμα και το αγρόκτημα Can Masdeu. 

Στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο


Η κρίση που πλήττει βάναυσα την πόλη, αναδεικνύει εντονότερα το χρόνιο πρόβλημα της ασφυξίας από τη μεγάλη έλλειψη ελεύθερων χώρων και πράσινου. Και κάνει ακόμα επιτακτικότερη την ανάγκη ενός πνεύμονα ζωής στο κέντρο της Αθήνας, όπως είναι το Πεδίο του Άρεως, να γίνει ξανά ελεύθερος λειτουργικός χώρος πράσινου, χαράς, ηρεμίας και αναψυχής.

Με το σύνθημα «Να δώσουμε ζωή στο Πεδίο του Άρεως» ξεκινάμε, συλλογικότητες και άτομα, την κοινή προσπάθεια να προβάλλουμε τα σημερινά προβλήματά του, να διεκδικήσουμε τη λύση τους, να διαμορφώσουμε όλοι μαζί και να προτείνουμε, ένα νέο παράδειγμα λειτουργίας του δημόσιου χώρου. Το Πεδίο του Άρεως θα είναι η αρχή.
Αναφέρει ο Ραδιοσταθμός το «ΚΟΚΚΙΝΟ»

Μια από τις κεντρικές συζητήσεις θα αφορά τα μεταλλαγμένα και τις εξελίξεις στην Ευρώπη,ενώ στη Λαική Συνέλευση του Σαββάτου έχει κληθεί η νέα περιφερειάρχης Αττικής κα Δούρου να απαντήσει στις τοποθετήσεις, προτάσεις κλπ. των οργανώσεων που θα προηγηθούν στην Συνέλευση. Θα υπάρχει επίσης Λαϊκή Αγορά βιολογικών προϊόντων, μουσική, ακόμη και δωρεάν φαγητό!
Για το πρόγραμμα και τους φορείς που το συνδιοργανώνουν δείτε εδώ


Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Δημόσια, Ιδιωτική, ή Κοινωνική Οικονομία;

Το εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας στη χώρα μας περιγράφει ο Δημήτρης  Μιχαηλίδης.

Σφοδρή επίθεση δέχεται κάθε προσπάθεια των πολιτών να συμμετέχουν στην συνδιαμόρφωση των όρων διατροφής, εργασίας, μόρφωσης και συμμετοχής στα κοινά στη χώρα μας, ενώ σε όλον τον κόσμο γίνονται συγκλονιστικές αλλαγές, υπέρ του τρίτου τομέα της οικονομίας και υπέρ του συνεργατισμού, όπως επισημάνθηκε και το 2012, που ήταν, μετά από διακήρυξη του ΟΗΕ, το Παγκόσμιο Έτος των Συνεταιρισμών.

Οι υποστηρικτές της δημόσιας οικονομίας προσπαθούν να τα υπαγάγουν ΟΛΑ στη δημόσια σφαίρα ελέγχου, δημιουργώντας μια αυτοτροφοδοτούμενη ηγετική τάξη που διοικεί και διαχειρίζεται όλους και όλα εξ ονόματος τάχα των πολιτών, αλλά, από όσα αντιλαμβανόμαστε, όσα γίνονται αφορούν τη διατήρησή τους στην «εξουσία» και την νομή της.

Από τους δημόσιους υπαλλήλους, που δεν υπέστησαν ανάλογη πίεση από την ελληνική κρίση, παρά το ότι η ελληνική κρίση οφειλόταν ακριβώς και μόνο στον δημόσιο τομέα, έως τους ανώτατους κρατικούς λειτουργούς, όπως π.χ. οι βουλευτές που δεν μειώθηκε ακόμα ο αριθμός τους, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση αποκεντρώθηκε, εκλέγοντας «μικρούς πρωθυπουργούς»-περιφερειάρχες και παρά το ότι απέκτησαν στοιχεία αυτάρκειας οι νέοι καλλικρατικοί δήμοι, και τους δικαστικούς λειτουργούς, που φαίνεται να θεωρούν ότι η κρίση δεν μπορεί να τους αγγίζει οικονομικά.
Οι ιδιώτες επιχειρηματίες (τραπεζίτες, βιομήχανοι, ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εφοπλιστές κλπ.) κατορθώνουν μέχρι σήμερα να κερδίζουν ότι μπορούν παραπάνω σε χρήματα, να μην πληρώνουν ανάλογους φόρους (offshore, πλοιοκτήτες, μείωση ΦΠΑ τουρισμού, επιδοτούμενη απασχόληση κλπ.) και αν κάτι πάει στραβά και προκύψουν ζημίες, τότε να τα πληρώνει το κράτος (δηλαδή οι πολίτες).
Κύριο εργαλείο τους ο «τεχνητά» εξευγενισμένος ανταγωνισμός, ο ατομισμός, ο πρωταθλητισμός και η κατηγοριοποίηση, πάντα με «θρησκευτική» υποταγή σε μια κάποια «ιεραρχία». Τώρα τελευταία, σε μια κοινωνία που κομμάτια της άρχισαν να αντιδρούν και να αγανακτούν με τις «ανάρμοστες τεχνικές» της οικονομίας της αγοράς, άρχισε να παρουσιάζεται ως μια εξαιρετική δραστηριότητα η επονομαζόμενη «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη».
Πρόκειται για προπέτασμα ωραιοποίησης σε κάτι, που εξ ορισμού φαίνεται ότι δεν εστιάζεται στον άνθρωπο και στην κοινωνική ευθύνη.

Η Κοινωνική Οικονομία, προϋποθέτει, όχι απλά ύπαρξη, αλλά λειτουργία μιας κοινωνίας.
Και η κοινωνία έχει ηθική, διότι ηθική είναι οι κανόνες ζωής και συμπεριφοράς για να επιβιώσει μια κοινωνία. Και η κάθε κοινωνία είναι διαφορετική, και έχει διαφορετικές απαιτήσεις για να επιβιώσει.
Μόνο στην Κοινωνική Οικονομία μπορεί να συναντήσεις, ως προαπαιτούμενα των δομών της, την αυτόνομη οργάνωση ανθρώπων, τα οποία συνδέονται εθελοντικά για να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες τους μέσω της συμμετοχής και του δημοκρατικού ελέγχου.
Και δήμο δεν αποτελούν τα «ποσοστά» αλλά οι άνθρωποι, «ένας άνθρωπος=μια ψήφος».
Μόνο στην Κοινωνική Οικονομία επιβάλλεται ότι οι δομές της πρέπει να βασίζονται στις αξίες της αυτοβοήθειας, της αυτευθύνης, της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.
Μόνο στην Κοινωνική Οικονομία πρέπει τα μέλη των δομών της να πιστεύουν στις ηθικές αξίες της εντιμότητας, της ειλικρίνειας, της κοινωνικής ευθύνης και της μέριμνας για τους άλλους. Μόνο η Κοινωνική Οικονομία στηρίζεται σε αρχές όπως οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι διέπονται από τις επτά συνεταιριστικές αρχές, οι οποίες είναι:
1. Εθελοντική και ανοικτή συμμετοχή,
2. Δημοκρατικός έλεγχος από τα μέλη,
3. Οικονομική συμμετοχή των μελών,
4. Αυτονομία και ανεξαρτησία,
5. Εκπαίδευση-Κατάρτιση-Πληροφόρηση όλων των μελών,
6. Συνεργασία μεταξύ συνεταιρισμών και
7. Ενδιαφέρον για την Κοινότητα.
Μόνο η Κοινωνική Οικονομία υποδεικνύει ως βασικότερους άξονες των δομών της κοινωνικής πολιτικής, με την ευρύτερη έννοια, την αύξηση του εθνικού προϊόντος, την αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου, την τοπική ανάπτυξη και την προώθηση προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα.
Ίσως να μην επιτυγχάνονται όλοι οι στόχοι από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και μερικά προαπαιτούμενα να πληρούνται μερικώς, άλλα είναι ξεκάθαρα δομές προσανατολισμένες στον άνθρωπο και την κοινωνία και δεν αποβλέπουν στα χρηματικά κέρδη αλλά στο γενικότερο όφελος των μελών, σε αντιδιαστολή με την συντριπτική πλειοψηφία των δομών της οικονομίας της αγοράς, που θεωρούν ύψιστο (και μοναδικό?) σκοπό τους την απόδοση κέρδους στο κεφάλαιο.

Η Φινλανδία αντιμετώπισε μεγάλη κρίση (μετά την περεστρόϊκα στην τότε ΕΣΣΔ) και η ανεργία της έφθασε στο αστρονομικό 22% … Το αντιμετώπισε με τη δημιουργία 1600 Συνεργατικών δομών μέσα σε ένα χρόνο, και σήμερα η Φινλανδία ευημερεί.

Οι περιοχές της Ανατολικής Γερμανίας μετά την συνένωση της Γερμανίας αντιμετώπισαν καταστροφική ανεργία και την αντιμετώπισαν με τη δημιουργία 400 συνεταιρισμών εργασίας μέσα σε ένα χρόνο, με αποτέλεσμα η σημερινή Γερμανία να «κουνά το δάκτυλο» για οικονομικά θέματα σε όλα τα κράτη της ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας-ILO, μετά την παγκόσμια χρηματο-τραπεζική κρίση του 2008, μελέτησε τη δημιουργηθείσα κατάσταση και επεσήμανε ότι όσα κράτη είχαν αναπτυγμένη Κοινωνική Οικονομία (Συνεταιρισμούς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Ηθικές Τράπεζας, Ταμεία Αλληλοβοήθειας στην Υγεία, Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία, Κοινωφελείς Εταιρείες κλπ.) επέδειξαν αυξημένη ανθεκτικότητα.
Έτσι ξεκίνησε μια συντονισμένη, σε παγκόσμιο επίπεδο προσπάθεια υποστήριξης του συνεργατισμού από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και βέβαια και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με κορύφωση το 2012, που χαρακτηρίσθηκε από τον ΟΗΕ Παγκόσμιο Έτος των Συνεταιρισμών.

Η Ελλάδα δεν έχει κάποιον συνεταιριστικό οργανισμό (ούτε την ΠΑΣΕΓΕΣ) που να είναι μέλος της Διεθνούς Συνεταιριστικής Ένωσης (ICA-International Co-operative Alliance).
Το 2011 η Ελληνική Βουλή ψήφισε τον νόμο 4019, ως ένα δυνατό εργαλείο για την υποστήριξη της απασχόλησης και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ ξεκίνησαν.
Η πρώτη ΚοινΣΕπ ήταν η ΚοινΣΕπ ΠΙΕΡΙΩΝ ΜΟΥΣΕΣ στην Κατερίνη. Λίγο μετά δημιουργήθηκε η ΚοινΣΕπ ΜΑΙΝΑΛΟ στην Αρκαδία. Η ΚοινΣΕπ ΓΑΛΗΝΟΣ στην Καβάλα σήμερα διατηρεί το Δημοτικό Ιατρείο.
Η ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ καλλιεργεί, μεταποιεί και προσφέρει τελικά προϊόντα (σαπούνια, βοτανόλαδα κλπ.) στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Η ΚοινΣΕπ VictoryFarm στην Θεσσαλονίκη ασχολείται με καινοτόμες καλλιέργειες για την αξιοποίηση μεγάλων περιοχών. Η ΚοινΣΕπ GreenWays οργανώνει και προσφέρει ειδικές μορφές τουρισμού (κυρίως με ποδήλατα). Η ΚοινΣΕπ ΜΕΡΙΜΝΑ ΥΓΕΙΑΣ στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης δραστηριοποιείται στο χώρο των ψυχικά ασθενών.
 Η ΚοινΣΕπ ΕΥΖΕΙΝ από τον Βαθύλακο Θεσσαλονίκης είναι συνεταιρισμός τεχνιτών εξειδικευμένος σε ενεργειακά θέματα.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στο Υπουργείο Εργασίας περίπου 530 ΚοινΣΕπ, από τις οποίες περίπου 60 στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Κάποιες καταγράφουν ήδη πολύ επιτυχημένες διαδρομές στις περιοχές τους. Κάποιες είναι σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, χωρίς σημαντική ακόμα συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Και οι περισσότερες προσπαθούν σκληρά μέσα σε ένα άγονο κοινωνικά οικοσύστημα, μια αλλοτριωμένη από την οικονομία της αγοράς κοινωνία, να ενημερώσουν, να αναγνωρισθούν, να επιβιώσουν, ΠΑΝΤΑ για το καλό της κοινωνίας, μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται.

Ταυτόχρονα κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ιεραρχικές «υπερκατασκευές» για να εντάξουν τις ΚοινΣΕπ της Κοινωνικής Οικονομίας σε μια κάποιας μορφής «ιεραρχία».
Οι ΚοινΣΕπ οφείλουν να φροντίσουν ώστε οι υπερδομές αυτές να αποτελούν πραγματικά την κοινή τους έκφραση και εκπροσώπηση και να μην αλωθούν από κομματικούς μηχανισμούς, οι οποίοι εξυπηρετούν τις ιδιοτελείς τους βλέψεις.

Δυστυχώς τα ξαναέζησε όλα αυτά η ελληνική κοινωνία με την «βιομηχανία» των σεμιναρίων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων από τα τότε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης-ΚΕΚ.
Τα ξαναέζησε η ελληνική κοινωνία με τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείας-ΑΜΚΕ, που στήθηκαν για να καταστρατηγήσουν κοινωνικές πολιτικές. 
Τα ξαναζήσαμε με μερικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις-ΜΚΟ, που έγιναν για να προωθήσουν Κυβερνητικές πολιτικές στον κόσμο.

Τα ζήσαμε ή ζούμε με κάποιες περίεργες Αναπτυξιακές Συμπράξεις, που παρά την πλουσιοπάροχη διάθεση πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου-ΕΚΤ, με δικαιολογία τους ανέργους, κινείται και μισθοδοτείται ένας ολόκληρος «στρατός» ειδικών, εισηγητών, καθηγητών, συμβούλων, επιχειρήσεων (κερδοσκοπικών ή μη), το αποτέλεσμα των οποίων πρέπει να ελεγχθεί, και πολύ φοβάμαι ότι θα δείχνει ότι οι «ωφελούμενοι» άνεργοι βγαίνουν στην κοινωνία μετά από το πρόγραμμα και κάποιο χρονικό διάστημα, ΑΝΕΡΓΟΙ πάλι, και ίσως και χρεωμένοι με διάφορα πρόσθετα έξοδα, που δεν θα τα είχαν εάν δεν είχαν «επιλεγεί» για να «βοηθηθούν».

Οι ωφελούμενοι από την οικονομία της αγοράς και τα μέλη του δημόσιου τομέα έχουν επιδοθεί το τελευταίο εξάμηνο σε «κατά ριπάς» επιθέσεις στις δομές της κοινωνικής οικονομίας, αντιλαμβανόμενοι ότι ο κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη του, όπως καταγράφεται σε δημοσκοπήσεις, τόσο στο χρηματοπιστωτικό σύμπλεγμα και τους διαπλεκόμενους με αυτό, όσο και στο πελατειακό κράτος.
Καταγράψαμε μια σφοδρή υπόγεια επίθεση, τάχα, μέσω των ελεγχόμενων από την αγορά, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, κατά των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων, μέσω στοιχείων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ήταν εγγεγραμμένες στο Υπουργείο Εξωτερικών, πριν μερικούς μήνες.

Καταγράψαμε μια νέα απίθανη φοβική επίθεση από δημόσιο λειτουργό, ο οποίος πιθανόν δεν καταλαβαίνει την λειτουργία της Κοινωνικής Οικονομίας (όπως οι περισσότεροι στην Ελλάδα), εναντίον των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Η λειτουργία Κοινωνικής Οικονομίας, προαπαιτεί ΚΟΙΝΩΝΙΑ πάνω στην οποία θα στηριχθεί και με την οποία θα συν-λειτουργήσει. Η μόνη συνάθροιση ανθρώπων στην Ελλάδα με στοιχεία κοινωνίας είναι η αγροτική κοινωνία, για ιστορικούς λόγους. Για τους ίδιους λόγους, οι συσσωρεύσεις ανθρώπων στις πόλεις δεν αποτελούν, εξ ορισμού, κοινωνίες ανθρώπων.

Τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται συντονισμένες προσπάθειες, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει πολλούς πόρους, για να αναπτυχθεί ο τρίτος τομέας της οικονομίας και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα (και στις νότιες χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία). 
Και οι καινοφανείς δομές που υφίστανται βασανιστική κριτική, είναι στην ουσία οι προπομποί της νέας προοπτικής, του τρίτου τομέα της οικονομίας, της ωρίμασης των συνθηκών για την εφαρμογή της κοινωνικής οικονομίας.
Και όπως κάθε νέα διαδικασία απαιτεί πολλαπλάσια μέσα και πόρους και προσπάθεια για να αποδώσει λίγο, έτσι ήταν αναμενόμενο, να συμβεί και με την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας. Οι άλλοι τομείς της οικονομίας βρίσκονται στην φάση λίγο πριν τον κορεσμό, και σε όσους δεν μπορούν να δουν την συνολική εικόνα, μοιάζει σαν σπατάλη πόρων για λίγο αποτέλεσμα. 
Είναι όμως το απαραίτητο στάδιο ωρίμανσης στην νέα προοπτική.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερωθεί το οικοσύστημα των ΚοινΣΕπ, να ενημερωθούν οι πολίτες για τον συνεργατισμό, να ενημερωθούν οι υπηρεσίες του κράτους για την Κοινωνική Οικονομία, να διαμορφωθούν τουλάχιστον ομόλογες δομές για να επιτρέψουν στα εργαλεία της Κοινωνικής Οικονομίας να αναπτυχθούν και να αποδώσουν. Είναι η μόνη εμφανής ελπίδα στην Ελλάδα. Είναι η μόνη εμφανής ελπίδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εκφράστηκε με την Οδηγία της 14 Ιαν. 2014, η οποία επιβάλει ότι μέχρι το τέλος 2015 (από 1/1/2016) όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν περιλάβει στη διαδικασία Δημοσίων Συμβάσεων (μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ΠΔ 60/2007) κριτήρια για προτίμηση ανάθεσης σε κοινωνικές-κοινωφελείς επιχειρήσεις.
Είναι η μόνη εμφανής ελπίδα για όλα τα κράτη, όπως προβλέπει το κείμενο με συστάσεις κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας για την μετά-2015 ατζέντα ανάπτυξης του ΟΗΕ, την πρωτοβουλία του οποίου πήρε το RIPESS-Διηπειρωτικό Δίκτυο για την Προώθηση της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Social Solidarity Economy recommendations for the Post-2015 Development Agenda)1,
Είναι η μόνη εμφανής ελπίδα για όλο τον κόσμο όπως γράφει ο Jeremy Rifkin στο βιβλίο του «Η Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση», όπου επισημαίνει «πως η οριζόντια ισχύς (και όχι οι υπερκατασκευές και η κάθετη οργάνωση) μεταμορφώνει τους ενεργειακούς πόρους, την οικονομία και τον κόσμο» σηματοδοτώντας το τέλος των πυραμιδικών ιεραρχιών «από την παλαιά ιεραρχική ισχύ στην νέα οριζόντια ισχύ».
Δημοσιεύθηκε από Παπακωνσταντίνου Δημήτρης στις Οκτωβρίου 9, 2014 στο Περιοδικό »Κοινωνική Οικονομία »

Αναδημοσίευση από :http://www.askjim.gr/agro/?p=5849 με αφορμή το 3ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας όπου θα κάνουμε αναφορά για τα όσα ενδιαφέροντα έγιναν στο επόμενο κείμενο.

Σχετικά κείμενα
Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις σαν κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης Για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία Η Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων(ΣΠΑΜΕ)