Πάνω στα αυτοκίνητα ανέβηκαν πολίτες για να σωθούν από τα νερά σε Περιστέρι, Ίλιον, Νίκαια - Παρασύρθηκαν άνθρωποι και αυτοκίνητα, εγκλωβίστηκαν οδηγοί και έκλεισαν δρόμοι.
|
Η φύση δεν αναγνωρίζει την ''ανάπτυξη'',ο ποταμός επιστρέφει |
Κοντά στη "διάλυση" βρέθηκε η πρωτεύουσα από την καταιγίδα που ξεκίνησε από το πρωί και κορυφώθηκε το μεσημέρι. Από τύχη δεν είχαμε και θύματα.
Αναφέρει το Κουτί της Πανδώρας :Στη Νίκαια παρασύρθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα και άρχισαν ανεξέλεγκτα να συγκρούονται μεταξύ τους.
Δρόμοι ποτάμια στο Μενίδι παραλίγο να παρασύρουν σχολικό λεωφορείο που μετέφερε 20 παιδιά, τα οποία οδηγοί και πολίτες κατάφεραν έγκαιρα να τα απομακρύνουν. Οι κάδοι απορριμμάτων έπλεαν επικίνδυνα και ανεξέλεγκτα στους πλημμυρισμένους δρόμους αποτελώντας μία ακόμη απειλή για τους πολίτες.
Κλειστά ήταν τα ρεύματα της κυκλοφορίας τόσο προς Πειραιά, αλλά και προς Κηφισσό, ενώ είχε κλείσει η είσοδος του Αττικού νοσοκομείου στο Χαϊδάρι, λόγω υπερχείλισης.
Η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, η Λ. Αθηνών, η Λ. Θηβών είχαν γίνει ένα απέραντο «νεκροταφείο» αυτοκινήτων. Πολλοί από τους οδηγούς είχαν εγκαταλείψει τα οχήματά τους, που έμειναν λόγω τεχνικών βλαβών, διάσπαρτα σε κεντρικούς δρόμους, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κίνηση των υπόλοιπων αυτοκινήτων.
Σε ένα εμπορικό κέντρο στο Μενίδι εγκλωβίστηκαν προσωρινά υπάλληλοι και επισκέπτες αφού το ύψος του νερού έφτασε τα 70 εκατοστά.
Ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν όταν ο όγκος του νερού που κατέβαινε από τη Θηβών ήταν αδύνατο να απορροφηθεί από τα ελάχιστα φρεάτια που υπήρχαν στο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ.
Μαρτυρίες εγκλωβισμένων
https://www.youtube.com/watch?v=xaEzmsQ3BmQ
Για να μην τα πάρει κι αυτά ο ποταμός
Είναι κάποιες ειδήσεις που περνούν από μπροστά μας και ενώ κατανοούμε πόσο σπουδαίες είναι, σπανίως θα σταθούμε περισσότερο σ'αυτές. Χιλιάδες ειδήσεις για το περιβάλλον βρίσκονται καθημερινά στις εφημερίδες και στο ίντερνετ, αλλά οι περισσότεροι τις προσπερνούμε γρήγορα ή μπορεί να τους δώσουμε λίγο χρόνο σε κάποια συζήτηση με τους φίλους μας. Επίσης πολλοί δεν πιστεύουν πως υπάρχει κάποια αποτελεσματική διέξοδος αντίδρασης.
Έτσι περιοδικά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις ίδιες συμφορές.
Καταιγίδα - Αθήνα-19/7/2014
Στην Κάτω Ηλιούπολη. Στο 0:55 βλέπουμε ένα περιπτερά μαζί με άλλον έναν να προσπαθούν να κάνουν στην άκρη το ψυγείο με τα παγωτά το οποίο παρασύρθηκε στη μέση του δρόμου για αρκετά μέτρα. Στο 7:30 κόβεται το σχοινί με το οποίο είχαν δέσει το ψυγείο και παρασύρεται ακόμη πιο κάτω!
Η εξοικείωση με την καταστροφή
Νιώθοντας ανήμποροι να επέμβουμε, άλλες φορές κλεισμένοι στον εαυτό μας και άλλες φιμωμένοι, παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια τον έναν τομέα μετά τον άλλο να αλώνεται από σκοτεινά πολιτικά κέντρα. Να καταστρέφεται το φυσικό τοπίο με εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα μπετόν, να απαγορεύεται η πρόσβαση στις ακτές, να εξαφανίζεται κάθε τοπική δραστηριότητα με στόχο να εκποιηθεί η δημόσια περιουσία ώστε να μετατραπεί ο Σαρωνικός σε Ριβιέρα, σύμφωνα με την προσφιλή φράση του πρωθυπουργού.
|
Επενδύσεις!!! στα καμμένα. |
Και κάτι ακόμη."Επιδοτούμενοι οικολόγοι"...Όφελος; κανένα.
Δαπάνες για δράσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τον ιδρώτα των Ελλήνων και δεν έχουν εντοπίσει το προφανές!
Αστειότητες
Στο μεταξύ, η αντιπλημμυρική προστασία παραμένει το διαχρονικό ζητούμενο,και ο κόσμος από χθες βρίσκεται στους δρόμους, φανερά εκνευρισμένος και αναστατωμένος.
Πειραιάς
http://www.youtube.com/watch?v=vacolQRKsqA
Ίλιον
http://www.youtube.com/watch?v=m-VytvQ70lk
Οδός Παγκάλου Αχαρνές
https://www.youtube.com/watch?v=pgrLWeYuuzQ
Πλημμύρες
Αξιοζήλευτη η διαχρονικότητα του άσματος που μας θυμίζει ο prkls
"Το ποτάμι κατέβαινε από το Περιστέρι προς την λεωφόρο Καβάλας», λέει ο κ. Αλωνιάτης και από την συμβολή της Θηβών με την οδό Σουλίου μέχρι την διασταύρωση της Θηβών με την Πελασγίας δεκάδες αυτοκίνητα ήταν ακινητοποιημένα, είχαν παρασυρθεί από την βροχή ή είχαν στοιβαχθεί το ένα πάνω στο άλλο". Πέρα από την έλλειψη υποδομών, ένας βασικός λόγος που η Αθήνα πλημμυρίζει είναι, ότι κάποτε οι δρόμοι αυτοί ήταν ποτάμια.
Η ανάγκη να αναδείξουμε τα προβλήματα και την αλήθεια για την πόλη που θέλουμε να ζούμε αφήνοντας πίσω το παρελθόν γίνεται επιτακτική μετά από κάθε καταστροφή.
Όταν «ξύπνησε» ο Ποδονίφτης
Πριν από είκοσι χρόνια, στις 21 Οκτωβρίου 1994, ο Ποδονίφτης ξεχειλίζει και στο πέρασμα του στέλνει στον θάνατο 17 ανθρώπους και καταστρέφει περιουσίες. Ηταν μια από τις χειρότερες καταστροφές που προκάλεσαν ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως δεν ήταν και οι
μοναδικές. Η υπερχείλιση του ρέματος μετέτρεψε πολλές συνοικίες (κυρίως Νέα Ιωνία, Περισσός, Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαλκηδόνα, Νέα Φιλαδέλφεια) σε λίμνες.
Σημαντικές ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, καθώς λάσπη από το μανιασμένο ρέμα κατέστρεψε μέρος των αρχείων του κόμματος στο υπόγειο του κτιρίου, αλλά και τις εγκαταστάσεις του «902» και της Τυποεκδοτικής. Από τη θεομηνία καταστράφηκαν ακόμη εκατοντάδες αυτοκίνητα, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις.
Οι μεγάλες καταστροφές του 1961 και του 1977>η συνέχεια (εδώ)
Τα βασικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας τα έχει κρατήσει στην αρμοδιότητα του το
Υπουργείο είπε ο Γ. Σγουρός( δηλαδή τα ρέματα: Εσχατιάς, Ραφήνας, Γιαννούλας στο Θριάσιο, Ερασίνου, Αγ. Γεωργίου στην Ανατολική Αττική).
Εχθές επίσης συνεδρίασε το νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για την εκλογή Προεδρείου και Εκτελεστικής Επιτροπής.
Οι ρυθμοί στις αποκαταστάσεις
Ξεμπλόκαρε η χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007!!!
Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή των ζημιών από τα κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής. Οι επαγγελματίες που επλήγησαν μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Αττικής, που έχει και την αρμοδιότητα.
Τηλεφωνικό κέντρο για την καταγραφή των ζημιών θα λειτουργήσει στο δήμο Πειραιά. Τηλέφωνα 213-1601802, 213-1601866 και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών (Ηρώων Πολυτεχνείου 19, 3ος όροφος) προκειμένου να δηλώσουν τη ζημιά: σήμερα Σάββατο από τις 14:00 έως τις 20:00, Κυριακή 10:00 έως τις 15:00 και από Δευτέρα 8:00 π.μ. έως 14:00.
Τα "άκουσαν" Δούρου και Ντινόπουλος(αυτός που ζήτησε ασφάλιση ανέργου)
Αλλά και ο πρωθυπουργός δήλωσε ιδιαίτερα εκνευρισμένος για την κατάσταση και για την «συμπεριφορά» κάποιων δημάρχων!!
Στην Παλαιά Κοκκινιά βρέθηκε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και δέχτηκε έντονες διαμαρτυρίες από πολίτες. Η κ. Δούρου είπε ότι «αυτή την ώρα περιττεύουν οι κριτικές… και πρέπει να δούμε το πρόβλημα κατάματα», ενώ κάλεσε όποιους πολίτες έχουν πρόβλημα με τις οικίες τους να φιλοξενηθούν σε κτήρια της Περιφέρειας.
Όταν έβρεχε μυαλά...
Που χάθηκαν;
Τα ρέματα, χθες και σήμερα (άρθρο από την Καθημερινή)
Στα τέλη του 19ου αιώνα, διέσχιζαν το λεκανοπέδιο, 700 χείμαρροι, ποτάμια και ρυάκια. Το 1999, ο αριθμός τους ήταν μικρότερος των 70 (κάτω, δηλαδή και από το 10%) και σήμερα, δεν υπερβαίνουν τα 50.
|
Χάρτης του δικτύου ρεμάτων και δομημένων επιφανειών λεκανοπεδίου Αθήνας - 1893 |
Μπαζώθηκαν και καταπατήθηκαν. Μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχουν μπαζωθεί και τσιμεντοποιηθεί περίπου 550 χιλιόμετρα ρέματα και χείμαρροι. Κι αυτό, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα οικιστικά όνειρα των κατοίκων της Αθήνας, με τις γνωστές συνέπειες που και σήμερα (για πολλοστή φορά) βιώσαμε.Τα ποτάμια εξακολουθούν να ρέουν κάτω από τους δρόμους της Αθήνας. Σε πολλά κτίρια κατά μήκος του δρόμου αντλούνται και σήμερα νερά, με υδραυλικά συστήματα, ενώ γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) απέδειξαν ότι οι περισσότεροι δρόμοι της Αθήνας κρύβουν ένα μπαζωμένο ρέμα ή ένα υπόγειο ποτάμι.
|
Και άλλη μια εικόνα με τα ρέματα της Αθήνας.Πως βρίσκουν διέξοδο όλα αυτά σήμερα; |
Οι αλλαγές θα πρέπει να στοχεύουν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Όπως αναφέραμε γράφοντας για "Το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ- το ρέμα της ντροπής" : Ότι προσπάθεια και να έγινε δεν απέδωσε(κάποια στιγμή είχε κινητοποιηθεί πολύς κόσμος).
Η ίδια κατάσταση παραμένει μέχρι σήμερα, σαν να πρόκειται για ζήτημα άλλου κράτους.
Οι υποψιασμένοι παλιότερα έλεγαν ότι όλ' αυτά γίνονται επίτηδες για να πουληθεί φτηνά η περιοχή.
Μετά μας προέκυψε η επιβεβαίωση με τα Mall, τα γήπεδα και τις αναπλάσεις, και οι αποκαλύψεις για το χορό που χόρευαν μαζί αριστεροί και δεξιοί, ενώ οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής θέλουν την ανάπλαση για να ζήσουν καλύτερα(στην περιοχή, οι γάτες βλέπουν τα ποντίκια και τρέμουν).
Η δική μας θέση είναι κατά της ανάπλασης και υπέρ της φυσικής αποκατάστασης του τοπίου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για τίποτα λιγότερο.
Γιατί τον τελευταίο λόγο, τον έχει ....πάντα ο ποταμός
Σχετικά κείμενα
Κηφισός και Ιλισός - Οι Αττικοί "δράκοντες" του νερού...
Ο Κηφισός σήμερα