Σελίδες

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο με χρηματοδότηση UNHCR


Η ανακοίνωση που ακολουθεί ήρθε στο e-mail και την μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη(*).
Η προηγούμενη αντίστοιχη είναι αυτή:η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δρομολογούν πρόγραμμα παροχής 20.000 θέσεων υποδοχής για αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα
http://ec.europa.eu/greece/news/2015/20151214_joint_declaration_el.htm
Αν συμφωνείτε σκεφτείτε αν έχετε τη δυνατότητα εσείς ή κάποιοι οικείοι σας και αν θέλετε προωθείστε το μήνυμα όπου νομίζετε.


Καλησπέρα από το SolidarityNow
Στηρίζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη, το «αλληλεγγύη-SolidarityNow» αναπτύσσει Πρόγραμμα Στέγασης και Φιλοξενίας για πρόσφυγες με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες οι οποίες στερούνται το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα της στέγασης.

Σκοπός της πρωτοβουλίας
«Σκοπός της πρωτοβουλίας, είναι να συνεισφέρουμε στη λύση του προβλήματος της στέγασης και διαβίωσης των συνανθρώπων μας που αιτούνται άσυλο με σκοπό τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ. Μέσω του προγράμματος, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα, ευάλωτες ομάδες που τα τελευταία χρόνια ζουν και μετακινούνται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, θα φιλοξενούνται σε σπίτια στην Ελλάδα», σημειώνει ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Γενικός Διευθυντής του «αλληλεγγύη-SolidarityNow». 
Και συνεχίζει: «Στο αλληλλεγγύη-SolidarityNow, πιστεύουμε ότι εξασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες σε μετακινούμενους πληθυσμούς, ενισχύεται ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη με την οποία είναι δυνατό να ξεπεραστεί οποιαδήποτε μορφής κρίσης: ανθρωπιστική, πνευματική, οικονομική, πολιτική».

Το πρόγραμμα και η χρηματοδότησή του
Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τη συμμετοχή Ελλήνων πολιτών και μεταναστών που διαβιούν στην Ελλάδα, σε μια έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης προς τους ευάλωτους ανθρώπους, μέσω της προσφοράς αξιοπρεπούς στέγασης στις δικές τους κατοικίες.
Για την υποστήριξη ατόμων που πληρούν τις προϋποθέσεις μετεγκατάστασης και άλλων αιτούντων άσυλο, το «αλληλεγγύη-SolidarityNow», δημιουργεί 600 θέσεις φιλοξενίας στην Αττική και 100 θέσεις στη Θεσσαλονίκη, και στην ευρύτερη περιοχή των δύο πόλεων. 
Συγκεκριμένα, όσοι πολίτες επιθυμούν να προσφέρουν το σπίτι τους για φιλοξενία αιτούντων άσυλο θα λαμβάνουν συμβολική οικονομική ενίσχυση –π.χ. ποσό της τάξης των 300 ευρώ για τετραμελή οικογένεια για διάστημα ενός μήνα- προκειμένου να καλύψουν τις βασικές καθημερινές δαπάνες που προκύπτουν από τη συγκατοίκηση. Να σημειωθεί επίσης ότι οι επισιτιστικές ανάγκες των ατόμων που θα φιλοξενηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκατοίκησης, δεν θα επιβαρύνουν το νοικοκυριό καθώς θα καλύπτονται σταθερά και σε μηνιαία βάση με κουπόνια τροφίμων (μηνιαία κουπόνια αξίας 250 ευρώ ανά οικογένεια των δύο ατόμων ή 150 ευρώ ανά άτομο).

Υλοποίηση του Προγράμματος
Το αλληλεγγύη-SolidarityNow απευθύνει έκκληση σε  όλους τους πολίτες και τους μετανάστες που διαβιούν στη χώρα. Ζητάμε να επιδείξουν για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη τους προσφέροντας τη φιλοξενία τους σε ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο.
«Οι νέες εξελίξεις αφήνουν πολλά ερωτηματικά σε σχέση με την προστασία των πληθυσμών γι’ αυτό ζητάμε την υποστήριξη των πολιτών προκειμένου να μπορέσουμε να αναδείξουμε την πίστη μας στο ανθρωπιστικό ιδεώδες που μέχρι στιγμής έχουμε επιδείξει ως χώρα. 
Γι’ αυτό “ποντάρουμε” στο στοίχημα της φιλοξενίας ως μία συμβολική κίνηση αλληλεγγύης στην πράξη», σημειώνει η Έλλη Ξένου, Διευθύντρια Προγραμμάτων του «αλληλεγγύη-SolidarityNow».
Και συνεχίζει: «Σε αυτή τη μεγάλη πράξη αλληλεγγύης είναι σημαντικό να γνωρίζουν όσοι ανταποκριθούν στην έκκλησή μας, ότι δεν είναι μόνοι τους.
 Είμαστε στο πλευρό τους. Τόσο οι φιλοξενούμενοι όσο και οι φιλοξενούντες θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατρικές, νομικές και άλλες υπηρεσίες που παρέχουμε στα Κέντρα Αλληλεγγύης μας, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 
Στη διάρκεια της φιλοξενίας και της συγκατοίκησης θα υποστηρίζονται και θα καθοδηγούνται από εκπαιδευμένη ομάδα κοινωνικών επιστημόνων».

Τι πρεσβεύει το Πρόγραμμα και ποια είναι η φιλοσοφία του
Με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημιουργούνται 20.000 θέσεις υποδοχής στην Ελλάδα.
Κατά την παραμονή τους στη χώρα μας, είναι σημαντικό να προσφερθούν στους πληθυσμούς αυτούς τα βασικά και αυτονόητα: στέγη και τροφή. Αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να τους προσφερθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Είναι σημαντικό να αισθανθούν ξανά καλοδεχούμενοι μετά από ένα επικίνδυνο ταξίδι ξεριζωμού.
Επιδιώκουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να δουν αυτούς τους ανθρώπους με τα μάτια ενός συγγενή, ενός φίλου που ανοίγει το σπίτι του, τους υποδέχεται και τους φιλοξενεί. Και μοιράζεται: το χώρο του, τη φιλία του, το τραπέζι του, τον πολιτισμό του.   

Αθήνα, 4 Απριλίου 2016

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνείτε στο filoxenia@solidaritynow.org / και:
Dr. Eda Gemi, Συντονίστρια Προγράμματος, τηλ. 210 6772500
Ιωάννα Φουρκιώτου (για Θεσσαλονίκη), τηλ. 6949084488
Για συνεντεύξεις:
Σοφία Ιωάννου, Διευθύντρια Επικοινωνίας  και Ανεύρεσης Πόρων: 
sophia@solidaritynow.org | τηλ. 210 6772500, 6937 251997
Ακολούθησέ μας!
Facebook: SolidarityNow
Twitter: @Solidarity_Now
Instagram: Solidarity_Now
www.solidaritynow.org
http://www.solidaritynow.org/grafeio-tupou_gr/news_gr.html?id=92&lang=_gr

(*)Αυτές δεν είναι παρά προσωρινές  και "πρόχειρες" λύσεις. Η συμφωνία της 18ης  Μαρτίου  δεν έπρεπε να έχει υπογραφεί. Ο Ναζισμός τους δεν ξεπλένεται όσο κι αν καλοπιάνουν τους Έλληνες, όσο κι αν παριστάνουν τους ανθρωπιστές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.