Σελίδες

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Τα "άγνωστα" οικονομικά οφέλη της Μουσμουλιάς



Δεν είναι μόνο ένα φρούτο,είναι και θεραπευτικό ρόφημα!
Σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την έκπληξη που δοκίμασα πριν λίγες ημέρες  όταν επισκέφθηκα  το www.alibaba.com.
Ήθελα να δείξω σε μια φίλη  Έλληνες παραγωγούς  που εξάγουν ελαιόλαδο και αναζητώντας τα προϊόντα  τους πέσαμε επάνω σε ένα γνωστό αλλά "υποτιμημένο" δέντρο, την Μουσμουλιά.
Στην κατηγορία Agriculture and Food Agriculture and Food άρχισαν να εμφανίζονται εικόνες από αποξηραμένα φύλλα και  εκχυλίσματα καρπών μουσμουλιάς  σε πολύ καλή  τιμή  κι αυτό έγινε η αφορμή να επιμείνω στην αναζήτηση. Στη χώρα μας  απ'όσο γνωρίζω καταναλώνουμε  κυρίως τα φρούτα της  Eriobotrya japonica, ενώ άλλοι λαοί αξιοποιούν και άλλα  μέρη του δέντρου(σπόροι, φύλλα, άνθη).
Παράδ. Αποξηραμένα άνθη για τσάι.
US $ 80-200 / Κιλό  1 Kg 

Άνθη Eriobotrya japonica
Όπως αναφέρει και  η Βικιπαίδεια στην  παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική, πολύ συχνά τα φύλλα χρησιμοποιούνται σε προβλήματα του αναπνευστικού,του πεπτικού και άλλων προβλημάτων, ενώ  στην Ιαπωνία συνηθίζεται το ρόφημα που φτιάχνεται  με τα αποξηραμένα φύλλα της μουσμουλιάς και ονομάζεται  biwa cha.
Φαίνεται να είναι τόσο δημοφιλές όσο και σε εμάς  το τσάι του βουνού και το εκτιμούν γιατί επενεργεί θετικά σε πλήθος καταστάσεων. Οι Ιάπωνες το εκτιμούν γιατί διατηρεί την ομορφιά του δέρματος αλλά συγχρόνως αντιμετωπίζει και άλλες πιο σοβαρές  και περίπλοκες καταστάσεις  όπως την ψωρίαση, το έκζεμα, τις χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις,τον διαβήτη, κ.ά . 
Biwa Cha
Για την Μουσμουλιά κυκλοφορούν πολλά άρθρα στο διαδίκτυο (συχνά όμως με ασάφειες όσον αφορά τις ποικιλίες) και όποιος θέλει να βρει λεπτομέρειες για τις θεραπευτικές ιδιότητες της, δεν θα  δυσκολευτεί. 
Εδώ πληροφορίες για τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του Biwa Cha,και εδώ  ένα από τα πολλά κείμενα σχετικά με τις  θεραπευτικές ιδιότητες της Eriobotrya japonica.
Το σημερινό κείμενο αφορά την καλύτερη γνωριμία και πιθανόν την εμπορική αξιοποίηση ενός δέντρου,που οι  περισσότεροι άνθρωποι των πόλεων το αντιμετωπίζουμε σχεδόν σαν ζιζάνιο! 

Αποξηραμένα φύλλα δικής μου παραγωγής!

Ε, δεν έχασα χρόνο, και μάζεψα γύρω στα 20 φύλλα από το δέντρο μιας γειτόνισσας ώστε να δοκιμάσω τη γεύση τους. Τα αποξήρανα σε σκιά μέσα στο σπίτι και έβρασα μια ποσότητα ακολουθώντας τις οδηγίες του Biwa Cha.
Να σας πω ότι η γεύση του ροφήματος δεν με ενθουσίασε- ήταν ουδέτερη και αδιάφορη-δεν συγκρίνεται  με τα δικά μας  μυρωδάτα βότανα, αλλά όπως αναφέρει η παράδοση έχει πολλά άλλα οφέλη. 
Μετά το τρίτο φλιτζάνι τσαγιού έδωσα τα υπόλοιπα φύλλα σε φίλη για να τα δοκιμάσει.
Τελειώνοντας να πω ότι μπορείτε να δείτε τιμές πώλησης των φύλλων και εδώ:http://www.loquatworld.com/LoquatLeaves.html ,μετά την αναφορά για τις ιδιότητες του δέντρου. Και ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με καλύτερο τρόπο τον φυσικό πλούτο που υπάρχει ακόμη στις πόλεις μας. Η ιδέα της διαφορετικής διαχείρισης των δέντρων που υπάρχουν γύρω μας έχει ωριμάσει, οι συζητήσεις  στις οικογιορτές πληθαίνουν,οπότε αν σας ενδιαφέρει στείλτε e-mail ώστε να πάμε στο επόμενο βήμα.
Πηγές
https://www.alibaba.com/products/Eriobotrya_japonica.html
https://wawaza.com/pages/How-to-Make-Japanese-Loquat-Tea.html
Φροντίδα της Μουσμουλιάς
https://edis.ifas.ufl.edu/mg050
Διατροφικές πληροφορίες
http://wiki-fitness.com/loquat-fruit-health-benefits/
Σχετικά με τις ποικιλίες
https://en.wikipedia.org/wiki/Loquat

2 σχόλια:

  1. γειά και χαρά σου μα μουσμουλοφυλλα?? έλεος... υπάρχουν εδώ βοτάνια μούρλια... τες πάντων την καλησπέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου και σένα ακράτ.Ναι,ναι για τα μουσμουλόφυλλα ο λόγος και έχει και συνέχεια.Και μην χάνεστε έτσι απότομα από το ηλεκτρονικό στερέωμα,γιατί όπως διαπίστωσες πολλοί ανησυχούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.