Σελίδες

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Συννέφιασε ο Παρνασσός


Ας ξεκινήσουμε με μια άγνωστη σχεδόν ηχογράφηση ενός τραγουδιού που ταιριάζει καλά στην σημερινή ημέρα. Απολαύστε το.



Στίχοι- Μουσική:  Παραδοσιακό  Περιοχή: Ρούμελη
Συννέφιασε ο Παρνασσός, 
βρέχει στα καμποχώρια, 
και σύ Διαμάντω νύχτωσες, 
που πάς αυτή την ώρα

Πάω γι’ αθάνατο νερό
γι’ αθάνατο βοτάνι
να δώσω της αγάπης μου
ποτέ να μην πεθάνει

Και τώρα ας θυμηθούμε τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο εκτεθειμένοι αυτές τις ημέρες.
Άστεγος στην Πειραιώς χειμώνας 2015
Άστεγος στην Πειραιώς χειμώνας 2015(*)
Κάλεσμα !
Στις αρχές της χρονιάς, 30 Ιανουαρίου του 2016, η ανάρτηση ήταν αφιερωμένη σε μια ιδέα που μπορεί να παρέχει προστασία στους ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο.
Ένα μικρό σπίτι επάνω σε ρόδες  κατάλληλο για τις  ακραίες καιρικές συνθήκες που μπορεί να συνδεθεί σε ένα ποδήλατο ή να ρυμουλκηθεί με το χέρι. (κλικ)
Σκεφτείτε αν μπορείτε να προσφέρετε κάτι αντίστοιχο είτε με εργασία είτε σε υλικά. 
Αν χρειάζεστε  κάποια βοήθεια  αφήστε σχόλιο.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε χρειάστηκε να περπατήσω αρκετά  στις γειτονιές του Πειραιά και τις γύρω συνοικίες αναζητώντας σπίτι για ένα συγγενικό μου πρόσωπο. 
Η εμπειρία ήταν αποκαρδιωτική. Άδεια σπίτια εκατοντάδες σε κάθε γειτονιά,ημιτελείς υπαίθριοι χώροι,πάρκα αφημένα στην τύχη τους, κρατικά ανακαινισμένα κτήρια που ρημάζουν κλειδωμένα , και αντίστοιχα σε κάθε πλατεία και σε κάθε δρόμο αυθαίρετες κατασκευές περιπτέρων,καφενείων ,κ.λ.π. γήπεδα και εκκλησίες παντού..
Άστεγοι στην Ομόνοια...
Οι δε άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους, προσπαθούν να "χαθούν" από τα μάτια μας στις γωνιές και τις σκιές αυτής της αδιάφορης πόλης. 
Η εικόνα που ακολουθεί είναι από κάποιο λόφο της Αθήνας,πιθανόν από το 2013. Από τότε  οι άστεγοι έγιναν περισσότεροι, και στον πληθυσμό τους προστέθηκαν και πολλοί πρόσφυγες.


Για τους άστεγους και τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν έχουμε αναφερθεί  σε πολλές αναρτήσεις, καθώς και σε λύσεις που πρότειναν είτε δίκτυα αλληλεγγύης είτε ιστολόγια. 
Ας κάνουμε εδώ μια ανακεφαλαίωση.
Στις 16 Φεβρουαρίου 2016 γράφαμε:(κλικ) για την ανύπαρκτη Κοινωνική Πρόνοια για όσους την έχουν ανάγκη,για τις ΜΚΟ που λυμαίνονται εκτός από τα χρήματα του ΕΣΠΑ και τις εργασιακές θέσεις τις οποίες διαχειρίζονται με αδιαφανείς διαδικασίες. 
Κάθε Δήμος της χώρας έχει τo  δικό του Δίκτυo Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης,με τα στελέχη του και τα κονδύλια του από το ΕΣΠΑ, ΕΚΤ,κ.λπ.,και όποιος ισχυρίζεται ότι δεν αρκούν, το λέει είτε γιατί δεν έχει ασχοληθεί για να μάθει, είτε εκ του πονηρού.(κλικ)

Εικόνα(1) από https://twitter.com/skoukios?lang=el
Ακόμη, για όποιον έχει απορίες γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι έξω και δεν πηγαίνουν να εκμεταλλευτούν τις παροχές από τις δομές "φιλοξενίας",προσπαθήσαμε παλιότερα να περιγράψουμε κάποιους από τους κύριους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό,στο κείμενο σχετικά με τον νόμο για τις :  "Προδιαγραφές Κοινωνικών Δομών Άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας".(κλικ)
Εικόνα(2) από https://twitter.com/skoukios?lang=el
Το 2012 έχουν ήδη αρχίσει να διοργανώνονται ημερίδες και συνέδρια για την αντιμετώπιση της κρίσης και οι ερμηνείες για την στόχευση αυτών των κινήσεων είναι πολλές. Σίγουρα δεν διακατέχονται όλες από ανιδιοτέλεια και ειλικρίνεια.
Παρ'όλα αυτά ,είναι υποχρεωμένοι -πονηροί και αθώοι-να περιγράψουν το πρόβλημα όπως έχει. 
Ας θυμηθούμε τις διαπιστώσεις τους
Δείτε  video του συνεδρίου της ΚΕΔΕ «Κοινωνία σε κρίση – Αυτοδιοίκηση σε δράση» 

και το Ψήφισμα Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ΚΕΔΕ (28 Νοεμβρίου  2013)
Το Παρατηρητήριο για την Κρίση 
Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στους τυπικούς και άτυπους φορείς της κοινωνίας πολιτών στο χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης και οι νέοι περιορισμοί της κοινωνικής ιδιότητας του πολίτη την περίοδο 2010-2013
Ευρήματα πιλοτικής εμπειρικής έρευνας και προτάσεις πολιτικής (κλικ)

3,9 εκατ. Ελληνες στο όριο της φτώχειας το 2013, σύμφωνα με τη Eurostat(κλικ)


ΛΕΦΤΑ υπάρχουν αλλά όχι
για την φτώχεια και τους άστεγους ή όσους  έχουν ανάγκη, μόνο για τις ΜΚΟ που λυμαίνονται εκτός από τα χρήματα του ΕΣΠΑ και τις εργασιακές θέσεις ,τις οποίες διαχειρίζονται με αδιαφανείς διαδικασίες.  



Το τρομακτικό σε αυτές τις ιστορίες δεν είναι η ίδια η αστεγία,αλλά η έλλειψη ενημέρωσης όσων την έχουν απόλυτη ανάγκη την στιγμή μάλιστα που τρέχουν προγράμματα από το κράτος που θα μπορούσαν να τους ωφελήσουν. Και όχι μόνο αυτό.Εκατοντάδες αλληλέγγυες δομές διασκορπισμένες σε όλο το λεκανοπέδιο και σε άλλες μεγάλες πόλεις δεν έχουν ακόμη καταφέρει να βρουν έναν πρακτικό τρόπο εσωτερικής δικτύωσης ώστε να μπορέσει να ωφεληθεί κάθε πολίτης που έχει πρόβλημα. 
Ας δούμε τώρα μερικές πρακτικές προτάσεις.
Εικόνα από: Γιάννης Μπεχράκης
Στρατηγικές επιβίωσης 


Το oysia.blogspot κάνει  πρόταση για: ΣΠΙΤΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ 
Να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά. Να μην αφήσουμε 
.. κανέναν χωρίς σπίτι, τροφή, ρεύμα, νερό και θέρμανση.
Φυτέψτε τα πάντα!!!
Ο "τρελός του χωριού" έκανε μια πρόταση στο ιστολόγιό του, με αφορμή την άγρια φορολόγηση και της αγροτικής γης. (κλικ)
Η ιδέα έγινε   σελίδα που ονομάζεται "Σπόρος, είμαι και φαίνομαι" και ο σύνδεσμος είναι:https://www.facebook.com/eimaisporos






Περιμένουμε  τις δικές σας ιδέες και προτάσεις 

(*)στον ίδιο δρόμο λίγες πόρτες  πιο κάτω βρίσκεται δομή φιλοξενίας αστέγων!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.