Σελίδες

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Νησίδες αισιοδοξίας


Το παγκάκι
Ενα εγχείρημα που στις μέρες μας ανθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου και το οποίο ενδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι αυτό των εργατικών συνεταιρισμών. Πρόκειται για συνεταιριστικές επιχειρήσεις - κολεκτίβες, όπου οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες αποτελούν και τους εργαζομένους. Τα μέλη τους είναι κυρίως νέοι άνθρωποι, το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας με ανησυχίες για το μέλλον, αλλά και άνεργοι που αποφασίζουν να ρισκάρουν δημιουργώντας «κάτι δικό τους». Η διαφορά από τις συμβατικές επιχειρήσεις, είναι ότι  η οργάνωση, η λήψη των αποφάσεων αλλά και οι υποχρεώσεις είναι υπόθεση του συνόλου. Ήδη στην Ευρώπη δραστηριοποιούνται χιλιάδες τέτοιοι συνεταιρισμοί που συντηρούν πολλές θέσεις εργασίας.
Στις ρευστές  εποχές που ζούμε, με τις πιέσεις του περιβάλλοντος να δυναμώνουν, η συνάντηση, η αλληλεπίδραση, και η κοινή δράση μέσω των συνεταιρισμών,κάνουν το μέλλον πιο αισιόδοξο. 
Μερικοί, ήδη το ζούν αυτό.
Ας δούμε κάποιες  πρωτοβουλίες.
Πάνε δύο χρόνια σχεδόν από τη στιγμή που η μικρή ομάδα ανθρώπων που σήμερα εργαζόμαστε στο «Παγκάκι» της Γ. Ολυμπίου στο Κουκάκι, αρχίσαμε να συζητάμε την ιδέα δημιουργίας ενός καφενείου, ενός χώρου συνεύρεσης. Η ιδέα ξεκίνησε από την κοινή ανάγκη να δώσουμε λύση στο πρόβλημα «εργασία». Οι περισσότερες από μας είμαστε νέες άνεργες, κάποιοι από μας εργαζόμενοι σε επισφαλή επαγγέλματα και σε συνθήκες εχθρικές προς κάθε έννοια αξιοπρέπειας και δημιουργικότητας. Θελήσαμε λοιπόν να δοκιμάσουμε έναν άλλο τρόπο εργασίας, συλλογικό, με σχέσεις σεβασμού, συντροφικότητας και αλληλεγγύης ανάμεσά μας. Αυτό που επιχειρούμε να δημιουργήσουμε με αυτό το καφενείο είναι μια κολεκτίβα εργασίας. Η νομική μορφή που επιλέξαμε -επειδή στην Ελλάδα δεν κατοχυρώνεται νομικά η κολεκτίβα εργασίας- είναι ο αστικός συνεταιρισμός [λεπτομέρειες στο  καταστατικό μας].  Έτσι, αυτό το καφενείο ανήκει σε όσους και όσες κάθε φορά το δουλεύουν μετέχοντας στη συλλογικότητα. Για τη δημιουργία του συνεισφέραμε όλα τα μέλη ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνατότητες αναλαμβάνοντας όμως από κοινού το ρίσκο και την ευθύνη. Είναι ανοιχτό από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Προσφέρουμε καφέ, βότανα, χυμούς, αναψυκτικά, ρακί, ούζο, μπύρες, ποτά και φυσικά τα απαραίτητα συνοδευτικά μεζεδάκια. Πάνω απ’ όλα όμως θέλουμε να προσφέρουμε ένα χώρο συνάντησης, ψυχαγωγίας και δημιουργίας, να μοιραστούμε ερωτήματα, ιδέες και όνειρα. Να μοιραστούμε μαζί σας «Το Παγκάκι»...
Ωράριο λειτουργίας
Το καφενείο ανοίγει στις 11:00.
Η κουζίνα κλείνει στις 24:00.
Η τελευταία παραγγελία γίνεται στη 01:00 και στις 02:00 φεύγουμε...
http://pagkaki.org/
Από το χώρο του βιβλίου η επόμενη πρωτοβουλία.
Οι «Εκδόσεις των Συναδέλφων», είναι μια εκδοτική πρωτοβουλία στα πλαίσια του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής.
Αποτελεί μια προσπάθεια για την προώθηση ενός διαφορετικού πολιτισμού και μιας άλλης σχέσης με το βιβλίο, που για εμάς τους βιβλιοϋπαλλήλους είναι επιπλέον το αντικείμενο της εργασίας μας. Όντας εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου και πιστεύοντας πως η γνώση είναι δύναμη στον αγώνα για μια κοινωνία διαφορετική από αυτήν όπου ζούμε, για μια κοινωνία όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν λόγο για το τι παράγουν και πώς το παράγουν, θεωρούμε πως οι όποιες προσπάθειές μας δεν μπορούν και δεν πρέπει να εξαντλούνται στις υλικές και θεσμικές διεκδικήσεις. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια.. τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων».
Που μπορείτε να βρείτε τις εκδόσεις μας. 
Zητείστε τα στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής (Λόντου 6 β' όροφος Εξάρχεια, τηλέφωνο: 210-3820537)ανοιχτά κάθε Πέμπτη απόγευμα.
Eπίσης, σε επιλεγμένα κεντρικά βιβλιοπωλεία.
Κεντρική διάθεση για τα βιβλιοπωλεία στην Αθήνα:
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ (Θεμιστοκλέους 37, Εξάρχεια, τηλ. 210-3802644)
ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ (Ιπποκράτους 10-12, τηλ. 210-3639336)
Πρακτορείο διανομής βιβλίων ΤΖΕΒΕΛΕΚΟΥ ΕΛΕΝΗ (Ζαλόγγου 6 Εξάρχεια, τηλέφωνο: 210-3806007)
Κεντρική διάθεση για τα βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη: ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ (Προξένων 7, περιοχή Διοικητήριο, τηλ. 2310-235364)
Τέλος επικοινωνείστε:
για Αθήνα 6970225917,
για Θεσσαλονίκη 6973692442
http://ekdoseisynadelfwn.wordpress.com/
White ΒΟΧ :Καλλιτεχνικός συνεταιρισμός.
Ενα καλλιτεχνικό «κουτί» φιλοξενείται στον 5ο όροφο της οδού Πραξιτέλους 26 και είναι γεμάτο από χειροτεχνήματα, χρωματιστές δημιουργίες και τα όνειρα πέντε νέων γυναικών. Πίσω από την πλατεία Κλαυθμώνος, στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια ο καλλιτεχνικός συνεταιρισμός, από μια μικρή ομάδα σχεδιαστών που, απογοητευμένες από τη μεταχείριση της αγοράς, πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, και να προωθήσουν τη δουλειά τους με τον δικό τους τρόπο. Το κοινό όραμα ήταν: να φτιάξουμε ένα χώρο όπου οι μικροί, ανεξάρτητοι καλλιτέχνες και σχεδιαστές θα έχουν φωνή και στήριξη», εξηγούν οι Σμαρώ Μπότσα, Ολγα Μέργου, Τζέσικα Γιωσαφάτ, Φωτεινή Κωστούλη και Μαρία Λούκα. Στο χώρο του White ΒΟΧ κάθε μια από μας επένδυσε όχι μόνο τις οικονομίες της, αλλά και πολύ χρόνο και αγάπη. Ετσι, καταφέραμε να φέρουμε κοντά ομάδες σχεδιαστών χειροποίητης δημιουργίας (κοσμήματα, ρούχα, παπούτσια, διακοσμητικά αντικείμενα) που τα μέλη τους  τα ενώνουν κοινές αγωνίες και όνειρα, λέει η Ολγα Μέργου. Τα πάντα αποφασίζονται και πραγματοποιούνται έπειτα από κοινή απόφαση της βασικής ομάδας , η οποία προωθεί την επικοινωνία μεταξύ καλλιτεχνών - κοινού και μέσα από εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλες παρουσιάσεις. Σήμερα, το White ΒΟΧ αποτελεί το «σπίτι» και του Συλλόγου Ελλήνων Ανεξάρτητων Σχεδιαστών.
Τις πληροφορίες αντλήσαμε από:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=222932
Και ακόμη μια προσφορά από το χώρο του βιβλίου, που μας καλεί αν έχουμε χρόνο να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια.
Δωρεάν e-Books από το Project Gutenberg
Ένας ιστότοπος απ’ όπου μπορείτε να κατεβάσετε πάνω από 33.000 τίτλους βιβλίων δωρεάν για να διαβάσετε στον υπολογιστή σας, ή με άλλα μέσα όπως iPad, Kindle,  Sony Reader, το iPhone, Android κ.λ.
Δεν υπάρχει αμοιβή γι’αυτό, αλλά αν βρείτε το Project Gutenberg χρήσιμο, μπορείτε να δωρίσετε ένα μικρό ποσό για να μπορέσουν να αγοράσουν και να ψηφιοποιήσουν περισσότερα βιβλία. Δείτε περισσότερα:
http://www.gutenberg.org/
Τις πληροφορίες αντλήσαμε από :http://antisomata.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.