Egypt Unrest: Video of police killing teen protester, riots aftermath
http://www.youtube.com/watch?v=FzMOkrfv0uQ&feature=watch_response
Eπιστροφή στην Aφρική
Σκυθρωπή Aφρική, σίδερο σφυρηλατημένο σε φωτιά, Aφρική των χιλιάδων σκλάβων, εκτοπισμένη Aφρική, παρασυρμένη ήπειρος, είσαι εκεί;
Aργά εξαφανίζεσαι, χάνεσαι στο παρελθόν, μέσα στις ιστορίες των ναυαγών, στ’ αποικιακά μουσεία, στις έρευνες των λογίων· απόψε όμως, σε φέρνω πίσω να πάρεις μέρος σ’ ένα γλέντι μυστικό”.
(Jean Genet, 1966)
Μετά την έκρηξη στην Τυνησία, την έκρυθμη κατάσταση στην Αίγυπτο, και την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Υεμένη από την Πέμπτη, στην Αλγερία και αλλού, διαμορφώνεται ένα φαινόμενο αλυσιδωτών αντιδράσεων στον αραβικό κόσμο, με πολλαπλές επιπτώσεις στις διεθνείς ισορροπίες.
Να ευχηθούμε να έχουν τις λιγότερες απώλειες στον αγώνα τους.
Hμερομηνία : 30-01-11
Οι αιγυπτιακές αρχές ανέστειλαν την εκπομπή του Αλ Τζαζίρα
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα δήλωσε πως η απόφαση των αιγυπτιακών αρχών να απαγορεύσουν τη λειτουργία του στην Αίγυπτο εξαιτίας της κάλυψης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών έχει στόχο «να κλείσει το στόμα του αιγυπτιακού λαού».
Όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Αίγυπτο «έλαβαν την εντολή να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους σε επιλεγμένες περιοχές», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Vodafone. «Σύμφωνα με το αιγυπτιακό δίκαιο, οι αρχές έχουν το δικαίωμα να δώσουν τέτοια εντολή και πρέπει να υπακούσουμε», διαβεβαίωσε η Vodafone διευκρινίζοντας ότι η απαγόρευση ισχύει για «όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Αίγυπτο."
Μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πραγματοποιούν σήμερα Κυριακή, πτήσεις πάνω από το κέντρο του Καΐρου. Την ίδια ώρα χιλιάδες είναι οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές που συγκεντρώνονται αψηφώντας το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που άρχισε να ισχύει από τις 4 το απόγευμα.
Χιλιάδες οι διαδηλωτές, ζητούν την παραίτηση Μουμπάρακ που παραμένει στη θέση του προέδρου. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ επισκέφθηκε νωρίτερα ένα κέντρο επιχειρήσεων του στρατού και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου τα οποία έδειξαν εικόνες του Μουμπάρακ να προεδρεύει μίας συνάντησης. Την ίδια στιγμή, ο αιγυπτιακός στρατός περιφρουρεί το εγκαταλελειμμένο αρχηγείο του υπουργείου Εσωτερικών στο κέντρο του Καΐρου, μετά την εκκένωσή του από τους αξιωματούχους, όπως δήλωσε ένας αξιωματικός.
"Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών", φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σουλεϊμάν στη θέση του αντιπροέδρου. Είναι η πρώτη φορά που ο Μουμπάρακ ορίζει αναπληρωτή του στη διάρκεια των 30 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία. Τη θέση αυτή κατείχε ο ίδιος προτού γίνει πρόεδρος. «Μουμπάρακ, Μουμπάρακ, το αεροπλάνο περιμένει», φώναζαν επίσης ρυθμικά οι διαδηλωτές.
Απώλειες
Τουλάχιστον 102 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σαρώνουν την Αίγυπτο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και πρώτων βοηθειών που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο του Reuters με βάσει δηλώσεις από ιατρικές πηγές, νοσοκομεία και αυτόπτες μάρτυρες. Αν και ακόμη δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός του αριθμού των θυμάτων και στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι αρκετά μεγαλύτερος, δεδομένης της σύγχυσης στη χώρα. Χθες Σάββατο 29/1,ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι περίπου 2.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια σε όλη τη χώρα.
Απόδραση εκατοντάδων κρατουμένων, και της ελίτ της χώρας
Κι ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η έκτη ημέρα της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μουμπάρακ, χιλιάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, 100 χλμ. βόρεια του Καΐρου, όπως δήλωσε πηγή των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Μεταξύ των δραπετών, υπάρχει μεγάλος αριθμός ισλαμιστών που κρατούνταν για πολλά χρόνια, καθώς και πολιτικοί αντιφρονούντες. Αλλά και περισσότερα από 19 ιδιωτικά αεροσκάφη αναχώρησαν από το αεροδρόμιο του Καΐρου, στα οποία επέβαιναν μορφές της «ελίτ» της Αιγύπτου και κορυφαίοι επιχειρηματίες, όπως ο Ναγκίμπ Σαουίρις, μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών.
Μεταβίβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο ζήτησε η Χίλαρι Κλίντον
30-01-11 (18:09) Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα μιλώντας σε διάφορα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ότι επιθυμεί να δει να γίνεται με τάξη η μεταβίβαση εξουσίας στην Αίγυπτο. «Επίσης δεν θέλουμε να δούμε μία αλλαγή εξουσίας που δεν θα οδηγήσει στη δημοκρατία αλλά στην καταπίεση και στο τέλος των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού», πρόσθεσε.
Νωρίτερα η κ. Κλίντον μιλώντας στο ABC είχε δηλώσει ότι δεν θεωρεί επαρκείς τις πολιτικές αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο Μουμπάρακ. «Δεν είναι καν η αρχή αυτού που πρέπει να γίνει, μίας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα μέτρα με στόχο τις οικονομικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε ζητήσει και στις οποίες ο ίδιος ο πρόεδρος Μουμπάρακ αναφέρθηκε στο λόγο του» την Παρασκευή, επεσήμανε η αμερικανίδα υπουργός. «Ζήτησα με μεγάλη σαφήνεια οι αιγυπτιακές Αρχές να απόσχουν από τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών» επεσήμανε ο Ομπάμα. «Ο αιγυπτιακός λαός έχει δικαιώματα, που είναι παγκόσμια» πρόσθεσε.
Μέτωπο κατά του Μουμπάρακ και από την Ευρώπη
Ομοβροντία πιέσεων δέχεται τις τελευταίες ώρες από τη διεθνή κοινότητα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, και οι πιέσεις δεν ήρθαν μόνο από τις Η.Π.Α.. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, κάλεσαν τον Μουμπάρακ, να δεσμευτεί σε μια διαδικασία αλλαγών και να έρθει αντιμέτωπος με τις νόμιμες διεκδικήσεις του λαού του, αποφεύγοντας, όμως, με κάθε τίμημα τη χρήση βίας κατά των πολιτών.
Η Γερμανία μέσω του υπουργού εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απείλησε να μειώσει τη βοήθεια στην Αίγυπτο εάν οι αρχές δεν άρουν τη καταστολή των διαδηλώσεων, καθώς η Αίγυπτος είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες της γερμανικής βοήθειας για αναπτυξιακούς σκοπούς,(από τη δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα της έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ). Η ειδοποίησή μας στην αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι σαφής: Εγκαταλείψτε όλες τις μορφές βίας και υποστηρίξτε το δίκαιο του "διαδηλώνειν", δήλωσε ο κ. Βεστερβέλε και πρόσθεσε: "Η Γερμανία τάσσεται πάντα υπέρ της ελευθερίας έκφρασης και της δημοκρατίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελευθερία άσκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και η προστασία των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σοβαρά κριτήρια για συνεργασία με τις άλλες χώρες ή σε αντίθετη περίπτωση για τη διακοπή της συνεργασίας".
Την ίδια στιγμή, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, συμφώνησε να υποστηρίξει τον διαφωνούντα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στις «διαπραγματεύσεις» του με το καθεστώς του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της οργάνωσης.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα απέρριψε τους πολιτικούς διορισμούς στους οποίους προχώρησε χθες ο Μουμπάρακ. «Πρόκειται για μία προσπάθεια να παρακαμφθούν οι διεκδικήσεις του λαού», έκρινε η οργάνωση.
Ο Αιγύπτιος διαφωνών Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και βραβευθείς το 2005 με το Νόμπελ Ειρήνης, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN δήλωσε σήμερα, ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία «σήμερα» ώστε να επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
«Ελπίζω να έρθω σύντομα σε επαφή με τον στρατό. Χρειάζεται να συνεργαστούμε. Ο στρατός είναι μέρος της Αιγύπτου», υπογράμμισε. Ο Ελ Μπαραντέι επεσήμανε άλλωστε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ότι οι ΗΠΑ «χάνουν την αξιοπιστία τους» ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου και εξακολουθώντας να υποστηρίζουν τον Μουμπάρακ. «Η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητά από τον αιγυπτιακό λαό να πιστέψει ότι ένας δικτάτορας που είναι στην εξουσία εδώ και 30 χρόνια θα είναι ο άνδρας που θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία», εκτίμησε ο Ελ Μπαραντέι από το Κάιρο. «Κάθε ημέρα χάνετε την αξιοπιστία σας», κατηγόρησε τις ΗΠΑ.
«Από τη μία μεριά μιλάτε για δημοκρατία, για κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα και από την άλλη εξακολουθείτε να υποστηρίζετε έναν δικτάτορα που καταπιέζει το λαό του», δήλωσε ο ΕλΜπαραντέι. «Θα ήταν καλύτερο αν ο πρόεδρος Ομπάμα δεν είναι ο τελευταίος που θα πει στον πρόεδρο Μουμπάρακ ότι έχει έρθει η ώρα να φύγει».Σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο βρέθηκε ο Ελ Μπαραντέι, σύμφωνα με το Reuters, όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Μουμπάρακ και του νέου αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας .
Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, τόνισε τα εξής: «Καταφέρατε να πάρετε πίσω τα δικαιώματά σας και αυτό που αρχίσαμε, δεν γυρίζει πίσω… έχουμε ένα κοινό στόχο, τον τερματισμό του καθεστώτος Μουμπάρακ και τη δημιουργία ενός νέου σκηνικού, μίας νέας Αιγύπτου».
Όπως μετέδωσε ανταποκριτής της Guardian, οι αντιδράσεις των διαδηλωτών δείχνουν ότι το καθεστώς Μουμπάρακ, βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώση.
Σε προηγούμενες δηλώσεις του, o Ελ Μπαραντέι είπε, ό,τι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αιγύπτιο, δείχνει ξεκάθαρα πως ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει. Η αναχώρηση του θα πρέπει να ακολουθηθεί από μία ενωμένη κυβέρνηση που θα έχει ως βασικό στόχο την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.
Και η οικονομία;
Το χρηματιστήριο του Καΐρου, αλλά και οι τράπεζες της Αιγύπτου θα παραμείνουν κλειστές και αύριο Δευτέρα εξαιτίας των συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.Ενώ τα χρηματιστήρια των αραβικών χωρών έχουν πτωτικές τάσεις. Το χρηματιστήριο του Ντουμπάι νωρίτερα σήμερα κατέγραφε πτώση 6%, ενώ του Αμπου Ντάμπι έπεσε 3,68%. Το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας έκλεισε χθες με πτώση 6%, όμως σήμερα καταγράφει κέρδη 2,62%.
Σε επιφυλακή η Χαμάς στα σύνορα με την Αίγυπτο
Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε το μεθοριακό φυλάκιο της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, αφού οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν εκεί εγκατέλειψαν τα πόστα τους από την Παρασκευή, μετά τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα τους.
Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν αρχίσει να αποθηκεύουν καύσιμα με τον φόβο ελλείψεων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ο υπεύθυνος του μεθοριακού φυλακίου της Ράφα Γάζι Χάμαντ, που ανήκει στη Χαμάς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το φυλάκιο θα παραμείνει κλειστό «για πολλές ημέρες» εξαιτίας της κατάστασης στην Αίγυπτο. Η Χαμάς έχει αναπτύξει πολλές εκατοντάδες άνδρες κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο. Παρόλα αυτά το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι η κατάσταση στα σύνορα είναι «ήρεμη» και ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε τη φρουρά που ελέγχει τα σύνορα της χώρας με την Αίγυπτο, καθώς φοβάται ότι η ανασφάλεια στη χώρα θα προκαλέσει κύμα παράνομων μεταναστών προς το Ισραήλ, αλλά και την εισρροή βομβιστών.
Η αρχή των γεγονότων
Mε τραγικό τρόπο μπήκε ο νέος χρόνος για την Αίγυπτο, όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σκορπώντας το θάνατο τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς.
Αργότερα, η αιγυπτιακή κρατική ασφάλεια διέλυσε μία συγκέντρωση περίπου 300 ανθρώπων στο κέντρο του Καΐρου, οι οποίοι κρατώντας αναμμένα κεριά θέλησαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους Κόπτες, μετά το μακελειό που έγινε στην Αλεξάνδρεια.
Οι αρχές απαγόρευσαν στα τηλεοπτικά συνεργεία να καλύψουν την εκδήλωση και κατάσχεσαν ορισμένες κάμερες, όπως έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες. Επίσης στους φωτογράφους επιτράπηκε να φωτογραφίσουν τους συγκεντρωθέντες μόνο για λίγα λεπτά. Λίγο αργότερα οι άνδρες της κρατικής ασφάλειας υποχρέωσαν τους συγκεντρωθέντες να φύγουν από την περιοχή.
«Ήλθαμε για μια σιωπηλή δέηση, αλλά φαίνεται πως η αστυνομία φοβάται τα κεριά», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας από τους συγκεντρωθέντες.
Η πολύνεκρη επίθεση έξω από την εκκλησία των Κοπτών, στην Αλεξάνδρεια, είχε ως συνέπεια να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια σε διάφορες πόλεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αιγύπτιοι βγαίνουν στους δρόμους. Η λεγόμενη «άνοιξη του Καϊρου», το 2005, γέννησε ελπίδες για ειρηνικές μεταρρυθμίσεις και ελεύθερες εκλογές. Αλλά οι ελπίδες συνετρίβησαν γρήγορα από τα κατασταλτικά μέτρα και τους νόμους της έκτακτης ανάγκης.
Το 2008 έγιναν ταραχές για τις τιμές των τροφίμων στη Μαχάλα ελ Κούμπρα, αλλά κι αυτές κατεστάλησαν γρήγορα. Στις 24 Ιαν. 2011, οι ομάδες της αντιπολίτευσης καλούν τους Αιγυπτίους σε μεγάλη διαδήλωση, στην πρώτη κινητοποίηση που εξαγγέλλεται μετά τη πτώση του Τυνήσιου Μπεν Άλι.
Η κυβέρνηση προειδοποίησε με συλλήψεις σε όσους σχεδίαζαν να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία, αλλά ο κόσμος αγνόησε τις προειδοποιήσεις, και συμμετείχε μαζικά.
Οι ταραχές της Τρίτης πάντως έχουν διαφορετικό χαρακτήρα, γράφει ο Σάιμοντ Τίσνταλ στον Guardian. Οι διαδηλωτές στο Κάιρο δεν αρκέστηκαν να σχηματίσουν μικρές ομάδες και να φωνάζουν, όπως συμβαίνει συνήθως. Δεν έμειναν σε μια θέση. Ενώθηκαν με άλλους, και πραγματοποίησαν πορείες. Σε πολλές περιπτώσεις, η αστυνομία δεν μπορούσε, ή δεν ήθελε, να τους σταματήσει. Αυτό έβγαλε τον πρόεδρο Μουμπάρακ και τους υπουργούς του από τη μακαριότητά τους.
Από τις σελίδες του Guardian 26 Ιαν. 2011
Η Αίγυπτος δεν είναι Τυνησία, η «έκρηξη» θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Από γεωγραφική, πολιτική,και στρατηγική άποψη, ανήκει σε μια διαφορετική κατηγορία, είναι ο φυσικός ηγέτης του αραβικού κόσμου και η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό.
Ο 82χρονος Χόσνι Μουμπάρακ, που κυβερνά εδώ και 30 χρόνια, είναι άνθρωπος της Ουάσινγκτον. Και σύμφωνα με διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν στην Wikileaks, σκοπεύει να πεθάνει στη θέση του και να τον διαδεχθεί ο γιος του.
Ισόβιοι άρχοντες με την ανοχή της Δύσης.
Ο ορυκτός και ενεργειακός πλούτος των χωρών σε Β. Αφρική και Μέση Ανατολή και η απειλή του φονταμενταλισμού έχουν συμβάλει στη στήριξη των αυταρχικών κυβερνήσεων από τις δυτικές χώρες. Η επανάσταση δεν έχει αρχίσει ακόμη στην Αίγυπτο. Αν, πάντως ο Μουμπάρακ πέσει, οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες για το Ισραήλ και την ειρηνευτική διαδικασία, για το Ιράν, για την αμερικανική επιρροή στη Μέση Ανατολή, για το μέλλον του Ισλάμ, τόσο του μετριοπαθούς όσο και του αντιδυτικού. Και, φυσικά, για τους Αιγυπτίους.
Σχόλιο με πολλά ερωτηματικά:
anonymous είπε: 30/01/2011
Λεηλατήθηκε ο χρυσός της Κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου; Η ολική διαδικτυακή φραγή, ένας ιστότοπος που δεν λειτουργεί και τηλέφωνα που είναι νεκρά. Η πρωτοφανής ολική φραγή στο διαδίκτυο της Αιγύπτου μήπως ήταν το προπέτασμα καπνού για τη λεηλασία του χρυσού της από τα υπόγεια της Κεντρικής της Τράπεζας;
Ο επίσημος ιστότοπος της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου http://www.cbe.org.eg αλλά και τα τηλέφωνα επικοινωνίας της τράπεζας είναι νεκρά.
Κανείς δεν βρισκόταν εκεί χθες για να απαντά στα τηλέφωνα.Τα αποθέματα χρυσού της Αιγύπτου μάλλον αποτελούν παρελθόν, έχοντας κάνει φτερά για Αγγλία ή για Ελβετία.
Στα υπόγεια της τράπεζας στον αριθμό 31 της οδού Κασρ Ελ-Νιλ φυλάσσονταν 75,6 τόνοι χρυσού.
Όχι άσχημο κίνητρο για ένα δικτάτορα, την οικογένειά του και τους παγκόσμιους πάτρονές τους να τα παίξουν όλα για όλα προκαλώντας χάος και αιματοκύλισμα.
Αποσπάσματα κειμένων απο: kathimerini-ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AP και AFP-zougla- Guardian.
Φωτογραφίες από:
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/01/blog-post_6402.html
Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άλλων ιστοσελίδων.
http://www.youtube.com/watch?v=FzMOkrfv0uQ&feature=watch_response
Eπιστροφή στην Aφρική
Σκυθρωπή Aφρική, σίδερο σφυρηλατημένο σε φωτιά, Aφρική των χιλιάδων σκλάβων, εκτοπισμένη Aφρική, παρασυρμένη ήπειρος, είσαι εκεί;
Aργά εξαφανίζεσαι, χάνεσαι στο παρελθόν, μέσα στις ιστορίες των ναυαγών, στ’ αποικιακά μουσεία, στις έρευνες των λογίων· απόψε όμως, σε φέρνω πίσω να πάρεις μέρος σ’ ένα γλέντι μυστικό”.
(Jean Genet, 1966)
Μετά την έκρηξη στην Τυνησία, την έκρυθμη κατάσταση στην Αίγυπτο, και την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Υεμένη από την Πέμπτη, στην Αλγερία και αλλού, διαμορφώνεται ένα φαινόμενο αλυσιδωτών αντιδράσεων στον αραβικό κόσμο, με πολλαπλές επιπτώσεις στις διεθνείς ισορροπίες.
Να ευχηθούμε να έχουν τις λιγότερες απώλειες στον αγώνα τους.
Αίγυπτος 2011 |
Οι αιγυπτιακές αρχές ανέστειλαν την εκπομπή του Αλ Τζαζίρα
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα δήλωσε πως η απόφαση των αιγυπτιακών αρχών να απαγορεύσουν τη λειτουργία του στην Αίγυπτο εξαιτίας της κάλυψης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών έχει στόχο «να κλείσει το στόμα του αιγυπτιακού λαού».
Όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Αίγυπτο «έλαβαν την εντολή να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους σε επιλεγμένες περιοχές», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Vodafone. «Σύμφωνα με το αιγυπτιακό δίκαιο, οι αρχές έχουν το δικαίωμα να δώσουν τέτοια εντολή και πρέπει να υπακούσουμε», διαβεβαίωσε η Vodafone διευκρινίζοντας ότι η απαγόρευση ισχύει για «όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Αίγυπτο."
Διακόπηκε ακόμη στο Κάιρο η πρόσβαση στο Ίντερνετ, δήλωσαν χρήστες και ξενοδοχεία.
Έκρυθμη ακόμη η κατάσταση στο Κάιρο 30-01-11 (18:09)
Συνεχίζονται για 6η μέρα οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, με τα γεγονότα να κορυφώνονται μετά το τέλος της καθιερωμένης προσευχής την Παρασκευή.Μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πραγματοποιούν σήμερα Κυριακή, πτήσεις πάνω από το κέντρο του Καΐρου. Την ίδια ώρα χιλιάδες είναι οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές που συγκεντρώνονται αψηφώντας το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που άρχισε να ισχύει από τις 4 το απόγευμα.
Χιλιάδες οι διαδηλωτές, ζητούν την παραίτηση Μουμπάρακ που παραμένει στη θέση του προέδρου. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ επισκέφθηκε νωρίτερα ένα κέντρο επιχειρήσεων του στρατού και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου τα οποία έδειξαν εικόνες του Μουμπάρακ να προεδρεύει μίας συνάντησης. Την ίδια στιγμή, ο αιγυπτιακός στρατός περιφρουρεί το εγκαταλελειμμένο αρχηγείο του υπουργείου Εσωτερικών στο κέντρο του Καΐρου, μετά την εκκένωσή του από τους αξιωματούχους, όπως δήλωσε ένας αξιωματικός.
"Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών", φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σουλεϊμάν στη θέση του αντιπροέδρου. Είναι η πρώτη φορά που ο Μουμπάρακ ορίζει αναπληρωτή του στη διάρκεια των 30 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία. Τη θέση αυτή κατείχε ο ίδιος προτού γίνει πρόεδρος. «Μουμπάρακ, Μουμπάρακ, το αεροπλάνο περιμένει», φώναζαν επίσης ρυθμικά οι διαδηλωτές.
Απώλειες
Τουλάχιστον 102 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σαρώνουν την Αίγυπτο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και πρώτων βοηθειών που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο του Reuters με βάσει δηλώσεις από ιατρικές πηγές, νοσοκομεία και αυτόπτες μάρτυρες. Αν και ακόμη δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός του αριθμού των θυμάτων και στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι αρκετά μεγαλύτερος, δεδομένης της σύγχυσης στη χώρα. Χθες Σάββατο 29/1,ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι περίπου 2.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια σε όλη τη χώρα.
ΦΑΓΙΟΥΜ |
Κι ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η έκτη ημέρα της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μουμπάρακ, χιλιάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, 100 χλμ. βόρεια του Καΐρου, όπως δήλωσε πηγή των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Μεταξύ των δραπετών, υπάρχει μεγάλος αριθμός ισλαμιστών που κρατούνταν για πολλά χρόνια, καθώς και πολιτικοί αντιφρονούντες. Αλλά και περισσότερα από 19 ιδιωτικά αεροσκάφη αναχώρησαν από το αεροδρόμιο του Καΐρου, στα οποία επέβαιναν μορφές της «ελίτ» της Αιγύπτου και κορυφαίοι επιχειρηματίες, όπως ο Ναγκίμπ Σαουίρις, μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών.
Μεταβίβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο ζήτησε η Χίλαρι Κλίντον
30-01-11 (18:09) Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα μιλώντας σε διάφορα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ότι επιθυμεί να δει να γίνεται με τάξη η μεταβίβαση εξουσίας στην Αίγυπτο. «Επίσης δεν θέλουμε να δούμε μία αλλαγή εξουσίας που δεν θα οδηγήσει στη δημοκρατία αλλά στην καταπίεση και στο τέλος των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού», πρόσθεσε.
Νωρίτερα η κ. Κλίντον μιλώντας στο ABC είχε δηλώσει ότι δεν θεωρεί επαρκείς τις πολιτικές αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο Μουμπάρακ. «Δεν είναι καν η αρχή αυτού που πρέπει να γίνει, μίας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα μέτρα με στόχο τις οικονομικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε ζητήσει και στις οποίες ο ίδιος ο πρόεδρος Μουμπάρακ αναφέρθηκε στο λόγο του» την Παρασκευή, επεσήμανε η αμερικανίδα υπουργός. «Ζήτησα με μεγάλη σαφήνεια οι αιγυπτιακές Αρχές να απόσχουν από τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών» επεσήμανε ο Ομπάμα. «Ο αιγυπτιακός λαός έχει δικαιώματα, που είναι παγκόσμια» πρόσθεσε.
Μέτωπο κατά του Μουμπάρακ και από την Ευρώπη
Ομοβροντία πιέσεων δέχεται τις τελευταίες ώρες από τη διεθνή κοινότητα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, και οι πιέσεις δεν ήρθαν μόνο από τις Η.Π.Α.. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, κάλεσαν τον Μουμπάρακ, να δεσμευτεί σε μια διαδικασία αλλαγών και να έρθει αντιμέτωπος με τις νόμιμες διεκδικήσεις του λαού του, αποφεύγοντας, όμως, με κάθε τίμημα τη χρήση βίας κατά των πολιτών.
Η Γερμανία μέσω του υπουργού εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απείλησε να μειώσει τη βοήθεια στην Αίγυπτο εάν οι αρχές δεν άρουν τη καταστολή των διαδηλώσεων, καθώς η Αίγυπτος είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες της γερμανικής βοήθειας για αναπτυξιακούς σκοπούς,(από τη δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα της έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ). Η ειδοποίησή μας στην αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι σαφής: Εγκαταλείψτε όλες τις μορφές βίας και υποστηρίξτε το δίκαιο του "διαδηλώνειν", δήλωσε ο κ. Βεστερβέλε και πρόσθεσε: "Η Γερμανία τάσσεται πάντα υπέρ της ελευθερίας έκφρασης και της δημοκρατίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελευθερία άσκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και η προστασία των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σοβαρά κριτήρια για συνεργασία με τις άλλες χώρες ή σε αντίθετη περίπτωση για τη διακοπή της συνεργασίας".
Την ίδια στιγμή, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, συμφώνησε να υποστηρίξει τον διαφωνούντα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στις «διαπραγματεύσεις» του με το καθεστώς του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της οργάνωσης.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα απέρριψε τους πολιτικούς διορισμούς στους οποίους προχώρησε χθες ο Μουμπάρακ. «Πρόκειται για μία προσπάθεια να παρακαμφθούν οι διεκδικήσεις του λαού», έκρινε η οργάνωση.
Ο Αιγύπτιος διαφωνών Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και βραβευθείς το 2005 με το Νόμπελ Ειρήνης, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN δήλωσε σήμερα, ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία «σήμερα» ώστε να επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
«Ελπίζω να έρθω σύντομα σε επαφή με τον στρατό. Χρειάζεται να συνεργαστούμε. Ο στρατός είναι μέρος της Αιγύπτου», υπογράμμισε. Ο Ελ Μπαραντέι επεσήμανε άλλωστε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ότι οι ΗΠΑ «χάνουν την αξιοπιστία τους» ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου και εξακολουθώντας να υποστηρίζουν τον Μουμπάρακ. «Η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητά από τον αιγυπτιακό λαό να πιστέψει ότι ένας δικτάτορας που είναι στην εξουσία εδώ και 30 χρόνια θα είναι ο άνδρας που θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία», εκτίμησε ο Ελ Μπαραντέι από το Κάιρο. «Κάθε ημέρα χάνετε την αξιοπιστία σας», κατηγόρησε τις ΗΠΑ.
«Από τη μία μεριά μιλάτε για δημοκρατία, για κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα και από την άλλη εξακολουθείτε να υποστηρίζετε έναν δικτάτορα που καταπιέζει το λαό του», δήλωσε ο ΕλΜπαραντέι. «Θα ήταν καλύτερο αν ο πρόεδρος Ομπάμα δεν είναι ο τελευταίος που θα πει στον πρόεδρο Μουμπάρακ ότι έχει έρθει η ώρα να φύγει».Σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο βρέθηκε ο Ελ Μπαραντέι, σύμφωνα με το Reuters, όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Μουμπάρακ και του νέου αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας .
Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, τόνισε τα εξής: «Καταφέρατε να πάρετε πίσω τα δικαιώματά σας και αυτό που αρχίσαμε, δεν γυρίζει πίσω… έχουμε ένα κοινό στόχο, τον τερματισμό του καθεστώτος Μουμπάρακ και τη δημιουργία ενός νέου σκηνικού, μίας νέας Αιγύπτου».
Όπως μετέδωσε ανταποκριτής της Guardian, οι αντιδράσεις των διαδηλωτών δείχνουν ότι το καθεστώς Μουμπάρακ, βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώση.
Σε προηγούμενες δηλώσεις του, o Ελ Μπαραντέι είπε, ό,τι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αιγύπτιο, δείχνει ξεκάθαρα πως ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει. Η αναχώρηση του θα πρέπει να ακολουθηθεί από μία ενωμένη κυβέρνηση που θα έχει ως βασικό στόχο την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.
Και η οικονομία;
Το χρηματιστήριο του Καΐρου, αλλά και οι τράπεζες της Αιγύπτου θα παραμείνουν κλειστές και αύριο Δευτέρα εξαιτίας των συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.Ενώ τα χρηματιστήρια των αραβικών χωρών έχουν πτωτικές τάσεις. Το χρηματιστήριο του Ντουμπάι νωρίτερα σήμερα κατέγραφε πτώση 6%, ενώ του Αμπου Ντάμπι έπεσε 3,68%. Το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας έκλεισε χθες με πτώση 6%, όμως σήμερα καταγράφει κέρδη 2,62%.
Σε επιφυλακή η Χαμάς στα σύνορα με την Αίγυπτο
Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε το μεθοριακό φυλάκιο της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, αφού οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν εκεί εγκατέλειψαν τα πόστα τους από την Παρασκευή, μετά τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα τους.
Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν αρχίσει να αποθηκεύουν καύσιμα με τον φόβο ελλείψεων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ο υπεύθυνος του μεθοριακού φυλακίου της Ράφα Γάζι Χάμαντ, που ανήκει στη Χαμάς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το φυλάκιο θα παραμείνει κλειστό «για πολλές ημέρες» εξαιτίας της κατάστασης στην Αίγυπτο. Η Χαμάς έχει αναπτύξει πολλές εκατοντάδες άνδρες κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο. Παρόλα αυτά το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι η κατάσταση στα σύνορα είναι «ήρεμη» και ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε τη φρουρά που ελέγχει τα σύνορα της χώρας με την Αίγυπτο, καθώς φοβάται ότι η ανασφάλεια στη χώρα θα προκαλέσει κύμα παράνομων μεταναστών προς το Ισραήλ, αλλά και την εισρροή βομβιστών.
Η αρχή των γεγονότων
Mε τραγικό τρόπο μπήκε ο νέος χρόνος για την Αίγυπτο, όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σκορπώντας το θάνατο τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς.
Αργότερα, η αιγυπτιακή κρατική ασφάλεια διέλυσε μία συγκέντρωση περίπου 300 ανθρώπων στο κέντρο του Καΐρου, οι οποίοι κρατώντας αναμμένα κεριά θέλησαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους Κόπτες, μετά το μακελειό που έγινε στην Αλεξάνδρεια.
Οι αρχές απαγόρευσαν στα τηλεοπτικά συνεργεία να καλύψουν την εκδήλωση και κατάσχεσαν ορισμένες κάμερες, όπως έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες. Επίσης στους φωτογράφους επιτράπηκε να φωτογραφίσουν τους συγκεντρωθέντες μόνο για λίγα λεπτά. Λίγο αργότερα οι άνδρες της κρατικής ασφάλειας υποχρέωσαν τους συγκεντρωθέντες να φύγουν από την περιοχή.
«Ήλθαμε για μια σιωπηλή δέηση, αλλά φαίνεται πως η αστυνομία φοβάται τα κεριά», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας από τους συγκεντρωθέντες.
Η πολύνεκρη επίθεση έξω από την εκκλησία των Κοπτών, στην Αλεξάνδρεια, είχε ως συνέπεια να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια σε διάφορες πόλεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αιγύπτιοι βγαίνουν στους δρόμους. Η λεγόμενη «άνοιξη του Καϊρου», το 2005, γέννησε ελπίδες για ειρηνικές μεταρρυθμίσεις και ελεύθερες εκλογές. Αλλά οι ελπίδες συνετρίβησαν γρήγορα από τα κατασταλτικά μέτρα και τους νόμους της έκτακτης ανάγκης.
Το 2008 έγιναν ταραχές για τις τιμές των τροφίμων στη Μαχάλα ελ Κούμπρα, αλλά κι αυτές κατεστάλησαν γρήγορα. Στις 24 Ιαν. 2011, οι ομάδες της αντιπολίτευσης καλούν τους Αιγυπτίους σε μεγάλη διαδήλωση, στην πρώτη κινητοποίηση που εξαγγέλλεται μετά τη πτώση του Τυνήσιου Μπεν Άλι.
Η κυβέρνηση προειδοποίησε με συλλήψεις σε όσους σχεδίαζαν να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία, αλλά ο κόσμος αγνόησε τις προειδοποιήσεις, και συμμετείχε μαζικά.
Οι ταραχές της Τρίτης πάντως έχουν διαφορετικό χαρακτήρα, γράφει ο Σάιμοντ Τίσνταλ στον Guardian. Οι διαδηλωτές στο Κάιρο δεν αρκέστηκαν να σχηματίσουν μικρές ομάδες και να φωνάζουν, όπως συμβαίνει συνήθως. Δεν έμειναν σε μια θέση. Ενώθηκαν με άλλους, και πραγματοποίησαν πορείες. Σε πολλές περιπτώσεις, η αστυνομία δεν μπορούσε, ή δεν ήθελε, να τους σταματήσει. Αυτό έβγαλε τον πρόεδρο Μουμπάρακ και τους υπουργούς του από τη μακαριότητά τους.
Από τις σελίδες του Guardian 26 Ιαν. 2011
Η Αίγυπτος δεν είναι Τυνησία, η «έκρηξη» θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Από γεωγραφική, πολιτική,και στρατηγική άποψη, ανήκει σε μια διαφορετική κατηγορία, είναι ο φυσικός ηγέτης του αραβικού κόσμου και η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό.
Ο 82χρονος Χόσνι Μουμπάρακ, που κυβερνά εδώ και 30 χρόνια, είναι άνθρωπος της Ουάσινγκτον. Και σύμφωνα με διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν στην Wikileaks, σκοπεύει να πεθάνει στη θέση του και να τον διαδεχθεί ο γιος του.
Ισόβιοι άρχοντες με την ανοχή της Δύσης.
Ο ορυκτός και ενεργειακός πλούτος των χωρών σε Β. Αφρική και Μέση Ανατολή και η απειλή του φονταμενταλισμού έχουν συμβάλει στη στήριξη των αυταρχικών κυβερνήσεων από τις δυτικές χώρες. Η επανάσταση δεν έχει αρχίσει ακόμη στην Αίγυπτο. Αν, πάντως ο Μουμπάρακ πέσει, οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες για το Ισραήλ και την ειρηνευτική διαδικασία, για το Ιράν, για την αμερικανική επιρροή στη Μέση Ανατολή, για το μέλλον του Ισλάμ, τόσο του μετριοπαθούς όσο και του αντιδυτικού. Και, φυσικά, για τους Αιγυπτίους.
Σχόλιο με πολλά ερωτηματικά:
anonymous είπε: 30/01/2011
Λεηλατήθηκε ο χρυσός της Κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου; Η ολική διαδικτυακή φραγή, ένας ιστότοπος που δεν λειτουργεί και τηλέφωνα που είναι νεκρά. Η πρωτοφανής ολική φραγή στο διαδίκτυο της Αιγύπτου μήπως ήταν το προπέτασμα καπνού για τη λεηλασία του χρυσού της από τα υπόγεια της Κεντρικής της Τράπεζας;
Ο επίσημος ιστότοπος της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου http://www.cbe.org.eg αλλά και τα τηλέφωνα επικοινωνίας της τράπεζας είναι νεκρά.
Κανείς δεν βρισκόταν εκεί χθες για να απαντά στα τηλέφωνα.Τα αποθέματα χρυσού της Αιγύπτου μάλλον αποτελούν παρελθόν, έχοντας κάνει φτερά για Αγγλία ή για Ελβετία.
Στα υπόγεια της τράπεζας στον αριθμό 31 της οδού Κασρ Ελ-Νιλ φυλάσσονταν 75,6 τόνοι χρυσού.
Όχι άσχημο κίνητρο για ένα δικτάτορα, την οικογένειά του και τους παγκόσμιους πάτρονές τους να τα παίξουν όλα για όλα προκαλώντας χάος και αιματοκύλισμα.
Αποσπάσματα κειμένων απο: kathimerini-ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AP και AFP-zougla- Guardian.
Φωτογραφίες από:
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/01/blog-post_6402.html
Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άλλων ιστοσελίδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.