Σελίδες

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Στο κοίτασμα δολομίτη,στο Γερόρεμμα

 Προκόπι (Αχμέτ Αγά) (1830-1922)
Το 1830 η Εύβοια περιελήφθη στα όρια του ελληνικού κράτους, υπό τον όρο της οικονομικής αποζημίωσης των Τούρκων ιδιοκτητών, και ουσιαστικά τότε ξεκινά η μεγάλη περιπέτεια του ιδιοκτησιακού προβλήματος για την ευρύτερη περιοχή. Ο Καποδίστριας αδυνατώντας να εξεύρει χρήματα για την εξαγορά της συστήνει επιτροπές στη Χαλκίδα για τη λύση του ακανθώδους προβλήματος. 
Οι Τούρκοι μπέηδες, οι οποίοι χρίστηκαν ιδιοκτήτες των εδαφών μετά την κατάργηση της δυναστείας του Αλή Πασά από το Σουλτάνο, είχαν την πρόθεση να πουλήσουν την Εύβοια όσο όσο. Στην πλειστηριακή διαδικασία πώλησης οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν έμπειρους και ισχυρούς ανταγωνιστές, οι οποίοι δεν ήταν άλλοι από τους Έλληνες κεφαλαιούχους και ξένους ευνοούμενους του ελληνικού κράτους.
 Οι τελευταίοι, μάλιστα, κυρίως μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια και την εγκαθίδρυση της Βαυαροκρατίας, είχαν αποκτήσει ιδιαίτερα προνόμια στο νέο ελληνικό κράτος, με αποτέλεσμα τουλάχιστον να γίνουν οι καλύτεροι πελάτες των Τούρκων. Στην περίπτωση του Προκοπίου (Αχμέτ Αγά) και ενώ οι κάτοικοί του προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν το απαραίτητο ποσό για να αγοράσουν τη γη τους, πηγαινοέρχονταν στην Ελλάδα για διαφορετικούς λόγους αρκετοί ξένοι τυχοδιώκτες, πολιτικοί, σύμβουλοι και διπλωματικοί παράγοντες. (1)

Μαντούδι

Η φύση προσπαθεί πάντα να επουλώνει τις πληγές που της προκαλεί ο άνθρωπος. Κάποιες φορές τα καταφέρνει και ανακτά τη χαμένη της αίγλη κι άλλες πάλι μεταμορφώνεται, στην προσπάθειά της να σβήσει τις ανθρώπινες μουτζούρες από τον καμβά της. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση των ανενεργών πλέον ορυχείων-λατομείων λευκόλιθου στη Βόρεια Εύβοια, όπου η υποτυπώδης ανθρώπινη αποκατάσταση και οι προσπάθειες της φύσης, έχουν δημιουργήσει ένα εξωπραγματικό τοπίο, στο οποίο κυριαρχούν τα ορυχεία με τις «14 τεχνητές λίμνες».
Ανθρώπινη παρέμβαση και Φύση - WWF Ελλάς/Ν. Γεωργιάδης.
Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου "Λευκολίθου Ευβοϊκά Δρώμενα" στο Πήλι,
από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Εναέριος", κάνουμε σήμερα αυτή τη βόλτα στην ιστορία των ορυκτών, των ορυχείων, στο παρελθόν και την πολιτική, που έχει μεγάλες ομοιότητες με την σημερινή κατάσταση. Το βιβλίο ανασύρει μνήμες από την περίοδο της μεταλλευτικής φρενίτιδας, που σημειώθηκε στη Βόρεια Εύβοια στη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα.
Περισσότερα στο σύνδεσμο (1)
*
Ο μαγνησίτης λίθος ή λόγω του λευκού χρώματός του -λευκόλιθος-
αποτελεί το βασικό ορυκτό για την παραγωγή μαγνησίου, είναι  χημικό στοιχείο με πυρίμαχες ιδιότητες του οποίου οι εφαρμογές και οι χρήσεις διατρέχουν και ικανοποιούν ένα μεγάλο φάσμα κοινών-οικιακών και σύγχρονων βιομηχανικών αναγκών.
Ειδικά οι μεταποιημένες μορφές με φρύξη του ευβοϊκού λευκόλιθου, δηλαδή η καυστική και δίπυρη μαγνησία χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την παραγωγή τσιμέντου και παρασκευή
πυρίμαχων τούβλων, τα οποία είναι ανθεκτικά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ήταν ιδανικά για την κατασκευή καμίνων χύτευσης σιδήρου.
Ως βιομηχανικό ορυκτό δεν απαντάται στη διάρκεια της
αρχαιότητας αλλά είναι προϊόν των μεταλλουργικών επιτευγμάτων της
βιομηχανικής επανάστασης. Στην Ελλάδα κοιτάσματα του απαντώνται σε
αρκετές περιοχές, όπως στη Χαλκιδική, Λέσβο αλλά κυρίως στη Βόρεια Εύβοια, όπου αξιολογούνται παγκοσμίως ως κορυφαίας ποιότητας. Το μέγεθος και η διάρκεια των εξορυκτικών και μεταλλουργικών εργασιών, οι οποίες έλαβαν χώρα στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, νομιμοποιούν την ένταξη της περιοχής στους σημαντικότερους μεταλλευτικούς τόπους της Ελλάδας, όπως το Λαύριο, η Μήλος και η Σαντορίνη.
Η σύνδεση της περιοχής με το λευκόλιθο ξεκινά λοιπόν σχεδόν αμέσως με την εθνική μας ανεξαρτητοποίηση και έχει σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που ίσχυσε για την περιοχή και ιδιαίτερα με την επισήμανση της μεγάλης γαιοκτησίας.
Συνέχεια στα : http://limniotika.blogspot.com/2010/07/blog-post_26.html
Εδώ κάποιες σπουδαίες  παραπομπές του βιβλίου:
562 -Μεταξύ αυτών ο Φέλεμπεργκ (Emanuel von Fellenberg), ο Κάρλ Μύλλερ (Κarl Müller-γαμπρός του προηγούμενου)-και ο εξάδελφος του Λόρδου Βύρωνα, Έντουαρντ Χένρυ Νόελ.
564-Ο τελευταίος από το 1832 έγινε επίσημα και ο νέος ιδιοκτήτης της περιοχής, αφού και ο ίδιος ο Καποδίστριας φαίνεται ότι ήταν αρωγός των επιδιώξεών του.
565-Ένας από αυτούς ο Κάρλ Μύλλερ (Κarl Müller) εμφανίζεται επίσημα, μετά το 1841, ως συνιδιοκτήτης μαζί με τον Έντουαρτ Νόελ (Edward Noel) του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής του Κηρέα. Το όνομά του έχει συσχετιστεί με την ανακάλυψη του ορυκτού πλούτου της περιοχής, αφού,όπως είναι αποδεκτό μέχρι σήμερα, ήταν αυτός που πρώτος στέλνει δείγματα αυτού του λευκού ορυκτού για εξέταση στην Ελβετία.
Ίσως, στις προθέσεις του Κυβερνήτη της Ελλάδος ήταν η πειραματική εφαρμογή στην περιοχή των συστημάτων Φέλεμπεργκ και η διαμόρφωση ενός μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο μετά θα υιοθετούνταν για όλη την επικράτεια.
566-Αυτό συμβαίνει το 1842, όταν οι «χερσαίες εργασίες» του Mύλλερ οδήγησαν σε πολύ συναρπαστικές ανακαλύψεις. Με τη βοήθεια ενός Γερμανού μεταλλειολόγου, οι λευκές στοιβάδες στην περιοχή εξερευνήθηκαν και αναγνωρίστηκαν ως κοιτάσματα «ασπρόλιθου».
Το περίφημο ορυκτό εντοπίστηκε, αρχικά, στην περιοχή του
Γερορέμ(μ)ατος, όπου ο Müller φιλοτέχνησε λεπτομερή σχέδια των διαφόρων στοιβάδων και σημείωσε την ποιότητα του «ασπρόλιθου», τον οποίο μπορούσαν να εκμεταλευτούν αργότερα. Πολύ καλής ποιότητας ορυκτό είχε βρεθεί είτε σε αποστρογγυλωμένους φωλοειδείς (πατατοειδείς) σχηματισμούς είτε σε μάζες σώματος είτε στις φλέβες μέσα στα
θραύσματα ή μέσα στις ζώνες της ελικοειδούς σειράς στρωμάτων και πετρωμάτων. Περισσότερες πληροφορίες, βλ. Guggisberg Kurt, Philip Emanuel von Fellenberg und sein Erziehungstaat I-II, 1953 και Καλέμης, ό.π., σελ. 213-214.
559 -Η Κοινότητα Αχμέτ Αγά του Δήμου Κηρέως (Β.Δ. 11-8-1912, Φ.Ε.Κ.: Α 245/1912) μετονομάσθηκε σε Κοινότητα Προκοπίου το 1927 (Δ. 4-11-1927, Φ.Ε.Κ.: Α 306).
560 - Οι πληροφορίες λαμβάνονται από το βιβλίο:"Ο Κηρέας της Εύβοιας" Συγγραφέας:Καλέμης Αλέξανδρος. Eκδόσεις Κίνητρο, Αθήνα, 2001.
Με το τέλος του έργου για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα του Κάμπου Μαντουδίου και τη βελτίωση των υπαρχόντων αρδευτικών δικτύων έκανε την επανεμφάνισή της η κόκκινη λάσπη στο ποταμό Κηρέα απο τη ΛΑΡΚΟ με άμεσο κίνδυνο τη μόλυνση  του υδροφόρου  ορίζοντα της περιοχής με ανυπολόγιστα αποτελέσματα.(2)

Συνέχεια με παραπομπές
563 -Ο Κarl (Friedrich Rudolf) von Müller γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1810 στην Καλκούτα. Tο 1848 αναφέρεται σε κατάλογο ενόρκων κατοίκων του Δήμου Κηρονηλέων με την επαγγελματική ιδιότητα του κτηματία και με ετήσιο εισόδημα 5.500 δρχ . 
(Θεσμός των ενόρκων: πρωτοεφαρμόστηκε στην Ελλάδα το 1834 και ενσαρκώνει την άμεση συμμετοχή του λαού στην απονομή της δικαιοσύνης. Για να γίνει κάποιος πολίτης ένορκος, έπρεπε να έχει ορισμένα προσόντα μεταξύ των οποίων να κατέχει περιουσία. Ο κατάλογος οριζόταν από το Νομάρχη, τον Οικονομικό έφορο, τον Ειρηνοδίκη και το Δήμαρχο). 
Βλ. Βέττας  Κωστής" Μαντούδι" Εκδόσεις Δανιά, Αθήνα 1991, σελ. 68.
565 Ο Εmanuel Von Fellenberg είχε σχέσεις με τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος ήταν πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελβετία, πριν τoν εκλέξουν το 1827 Κυβερνήτη της Ελλάδας. Αυτές οι σχέσεις έγιναν η αιτία να ιδρυθεί στο καινούργιο κράτος ένα εκπαιδευτήριο (Ορφανοτροφείο στην Αίγινα, στις 6 Απριλίου 1829) κατά τα πρότυπα του Hofwyl (Reber k. «Γράμματα από το Αχμέτ Αγά», AEM ΛΓ΄, 1998-2000, σελ. 92).
Για τη σχέση του Fellenberg με τον Ιωάννη Καποδίστρια, βλ. Κούκκου, Ε.-Παύλωφ. Ε., Ιωάννης Καποδίστριας, Ανέκδοτη αλληλογραφία με τους Philippe-Emanuel de Fellenberg, Rudolf-Abraham de Schiferli 1814-1827, Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Κέρκυρα 1996 (Β΄έκδοση, Αθήνα 1999).
566- Καλέμης, Α., ό.π., σελ. 166.
567- Noel-Βäker, Barbro"Μια Νήσος στην Ελλάδα "(οι Noel-Bäker στην Εύβοια), Οι εκδόσεις των φίλων, Αθήνα 2003, σελ.108.
Εικόνες από:
http://mantoudi.blogspot.com/2011/02/blog-post_02.html
Ανθρώπινη παρέμβαση και Φύση - WWF Ελλάς/Ν. Γεωργιάδης
http://www.spilaio-perama.gr/web/index.php?option=com_content&view=article&id=97&Itemid=44&lang=el
(ο δολομίτης, ασβεστόλιθος)
(1)Το απόσπασμα είναι από:http://www.diss.fuberlin.de/diss/servlets/MCRFileNodeServlet/FUDISS_derivate_000000004335/03_03.KAPITEL.pdf
(1)http://limniotika.blogspot.com/2010/07/blog-post_26.html
(2)http://mantoudi.blogspot.com/2011/02/blog-post_9721.html
ΜΑΡΤΗΣ 2010: H Κόκκινη Ρύπανση στον Ποταμό Κηρέα
http://www.servitoros.gr/news/view.php/27551/

2 σχόλια:

  1. ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ http://chimikoergastirio.blogspot.com/

    Μπορείτε από το ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε ανάρτηση σας ενδιαφέρει.

    Καλή συνέχεια στo εξαιρετικό σας blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για την άδεια και τα καλά σας λόγια. Και το δικό σας έργο είναι σπουδαίο και χρήσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.