Σελίδες

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Τα φρούτα του δάσους

Η ελληνική φύση παραμένει πλούσια και την καλοκαιρινή περίοδο και  μπορεί να μας χαρίσει  χόρτα εποχής όπως τα βλήτα, τα στύφνα και  τα αλόφυτα.Τα γνωστά μας  μυρωδικά όπως το θυμάρι τη ρίγανη και το θρούμπι, πολλά άλλα βότανα αλλά και φρούτα.
Όπως είδαμε στην κλίμακα ORAC (κλικ) για τα αντιοξειδωτικά, σπουδαία θέση έχουν τα φρούτα και ο Ιούλιος είναι ο μήνας που μια πληθώρα απ'αυτά ωριμάζουν. 
Βλέπουμε ότι στον πίνακα  αναφέρεται πρώτο  σε αντιοξειδωτική αξία το Acai Berry ή το Goji, με δεύτερα τα ξερά δαμάσκηνα, τρίτες τις σταφίδες και ακολουθούν πολλές ποικιλίες των μούρων. Σήμερα, αυτά τα φρούτα αποκαλούνται super τροφές (superfood)* γιατί προστατεύουν το σώμα μας από το πέρασμα του χρόνου. Και βρίσκουμε συνεχώς σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο. Χωρίς να αμφισβητώ την αξία αυτών των καρπών θεωρώ ότι η δημοτικότητα για διάφορα μούρα όπως τα Goji ή τα νόνι, προήλθε κυρίως από τους εισαγωγείς τους και δεν μπορεί η δική μας φύση να μην έχει κάτι αντίστοιχο.
Τελευταία μόδα το ιπποφαές.

ιπποφαές
Το ενδιαφέρον γι'αυτό κοντεύει να φθάσει στα όρια του πανικού. Όσοι μαθαίνουν για το φυτό και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, σπεύδουν ή να το προμηθευτούν σαν σκεύασμα ή το αναζητούν στα φυτώρια. 
Καρποί νόνι
Ο καρπός του Acai,όπως και το νόνι, είναι ένα είδος μούρου που συγκεντρώνει πολλές ωφέλιμες ουσίες για τον οργανισμό, όπως πληθώρα αντιοξειδωτικών, λιπαρά οξέα, βιταμίνες A, C, E, κ.ά.
*Υπερτροφές είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε στοιχεία που μπορούν να παρέχουν οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα τα βατόμουρα θεωρούνται συχνά superfood  διότι περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C, μαγγάνιο, και φυτικές ίνες.
Όμως δεν είναι εύκολο με μία μόνο χούφτα μούρα να αποκτήσουμε υπερδυνάμεις.
 Μακάρι να μπορούσαμε.

Τα μαύρα βατόμουρα-blackberry
Τα βατόμουρα τα βρίσκουμε εύκολα στα δάση, στις άκρες των αγροτικών δρόμων,  σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, ακόμη και μέσα στις πόλεις γιατί  πολλαπλασιάζονται εύκολα  με τη βοήθεια των πουλιών που μεταφέρουν τους σπόρους τους.
 Σε βόλτες που έχουμε κάνει, έχουμε βρει ακόμη και σε αυλές στα Δυτικά της Αθήνας. Τα άγρια βατόμουρα έχουν αγκάθια στους βλαστούς τους, ενώ τα καλλιεργούμενα είδη συνήθως δεν έχουν, γεγονός το οποίο διευκολύνει  αυτούς που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με την καλλιέργειά τους.
Τα βατόμουρα είναι πολυετείς θάμνοι οι οποίοι ανανεώνονται με παραφυάδες (κληματίδες)  και μπαίνουν σε καρποφορία από τον 2ο κιόλας χρόνο.
Στην πατρίδα μας βατόμουρα  θα βρούμε αν κάνουμε μια βόλτα στην εξοχή το καλοκαίρι γιατί δεν υπάρχουν συστηματικές φυτείες με τέτοια φρούτα. Μεμονωμένες προσπάθειες συστηματικής καλλιέργειας έγιναν και γίνονται αλλά συχνά οδηγούνται σε αποτυχία. 
Οι λόγοι είναι διάφοροι και ίσως δοθεί η δυνατότητα να τις αναλύσουμε στο μέλλον.
 Φρέσκα φρούτα του δάσους
Αντίθετα στο εξωτερικό, τέτοιες εικόνες με κουπάκια γεμάτα ζουμερά  φρέσκα φρούτα του δάσους αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα.
Ας ελπίσουμε ότι  ανάλογες εικόνες θα δούμε και στα δικά μας μέρη κάποτε.
Τα κοινά μούρα  όμως που εύκολα βρίσκουμε στη χώρα μας, οι περισσότεροι δεν τα λογαριάζουμε για φάρμακα, ή μήπως είναι; Τα περισσότερα από αυτά που  αποκαλούμε φρούτα των δάσους δεν είναι παρά διάφορα είδη μούρων και  μικρόκαρπα φρούτα.
Μουριά (Morus alba -white Mulberry, Morus nigra - Black Mulberry, Morus rubra - Red Mulberry)

Κεράσια για τον πόνο

Τα κεράσια έχουν γεύση γλυκιά, υπόξινη και στυφή και έχουν θερμαντική δράση στον οργανισμό. Η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε σίδηρο τα κάνει χρήσιμα στην αναιμία. Είναι άριστη τροφή για όσους ακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος γιατί οι υδατάνθρακες που περιέχουν  ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσθέτουν πολλές θερμίδες.
Ταυτόχρονα δρουν αποτοξινωτικά, για το συκώτι, τη χολή, τους αδένες και γενικότερα τον οργανισμό. Ακόμη, ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος και είναι  στυπτικά, υπακτικά, έχουν αντισηπτικές και χωνευτικές ιδιότητες.
Είναι  άριστη τροφή όταν υπάρχει αρτηριοσκλήρωση, αρθριτικά, ρευματισμοί. Μειώνουν τον πόνο και την ακαμψία στις αρθρώσεις και τονώνουν την κυκλοφορία των αγγείων.
Πρόσφατα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Baylor επιβεβαίωσαν ότι τα κεράσια  δρουν ανακουφιστικά στους πόνους  της κοινής  αρθρίτιδας, σε ρευματικούς πόνους και την ουρική αρθρίτιδα (J Nutr. 2003).
Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες. Οι φυτικές στερόλες και οι φυτικές στανόλες ή αλλιώς φυτοστερόλες και φυτοστανόλες είναι μια ομάδα φυτικών ουσιών με πολλά οφέλη για την υγεία.
Πολλές  έρευνες έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψή τους οδηγεί στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Αυξάνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού προς τις ασθένειες ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες και αποτρέπουν τις φλεγμονές και τις λοιμώξεις(J Nutr. 2006). 
Άλλη μια σημαντική δράση των κερασιών είναι η εξής: μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου υπάρχουν σε αφθονία. Αντίστοιχη δράση έχουν και στη σωματική κόπωση κυρίως λόγω της τέφρας  και των μεταλλικών αλάτων που περιέχουν (Br J Sports Med. 2006).
Τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε  ανθοκυανίνες ουσίες οι οποίες τους δίνουν και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα.
Μια πρώτη δράση των  ανθοκυανών είναι η εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.
 Επίσης, σε άλλες μελέτες (University of Michigan) βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος.
Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες.
- το γλυκό κεράσι (Prunus avium) και
- το ξινό κεράσι ή βύσσινο (Prunus cerasus)
Η ποσότητα κατανάλωσης των ωμών κερασιών πρέπει να είναι λογική, γιατί διαφορετικά προκαλούν πεπτικά προβλήματα. Αυτό ισχύει και με πολλά άλλα φρούτα όπως γνωρίζουμε.Τα κοτσανάκια και τα φύλλα των κερασιών έχουν πολλές ιδιότητες.
Βυσσινιά
Πολλοί  συνηθίζουν να  τα κρατάνε,να τα αποξηραίνουν και να τα χρησιμοποιούν το χειμώνα σαν διουρητικά ροφήματαΤο τσάι αυτό είναι ωφέλιμο και  για τα παιδιά όταν έχουν εντερικά προβλήματα.
Μύρτιλλα -Vaccynum Corymbosum
Είναι πολύ γνωστά στην Ευρώπη  και τα τελευταία χρόνια καταναλώνονται περισσότερο σαν  φρούτα. Τα μύρτιλλα  από τον Μεσαίωνα ακόμη  έχουν εκτιμηθεί για τις ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, τα αποξηραμένα μύρτιλλα σε τσάι χρησιμοποιήθηκαν στη θεραπεία της δυσεντερίας σαν διουρητικό και αιμοστατικό βότανο. Για τις ήπιες φλεγμονές του βλεννογόνου του στόματος  και του λαιμού, σε σιρόπια για το βήχα, λοιμώξεις του ουροποιητικού, αρθρίτιδα και ρευματισμούς, για την υποστήριξη του κυκλοφορικού, και ακόμη για να σταματήσουν τη ροή του μητρικού γάλακτος. Τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες έχουν εγκρίνει διάφορα  θεραπευτικά σκευάσματα που περιέχουν  μύρτιλλα.
Οι καρποί ωριμάζουν  από τον Ιούλιο ανάλογα με τον τόπο. Τόσο τα φρέσκα  όσο και τα αποξηραμένα φρούτα έχουν γλυκιά και ελαφρώς στυφή γεύση. Μπορούν να καταναλωθούν νωπά ή γίνονται  μαρμελάδες,  χυμοί  και άλλα. Στη Γαλλία και στην Ιταλία, χρησιμοποιούνται ως βάση για λικέρ, άρωμα για γρανίτες και άλλα γλυκίσματα.
 Κόκκινα σμέουρα-red rasberry
Τα σμέουρα μοιάζουν με τα βατόμουρα και πολύς κόσμος νομίζει πως είναι ίδια. Η διαφορά τους είναι ότι τα σμέουρα μένουν κούφια όταν συλλέγονται (το εσωτερικό του φρούτου μένει στο φυτό, ενώ στα βατόμουρα μένει επάνω στο φρούτο)
Φραγκοστάφυλλα -currant

Τα φραγκοστάφυλλα αναγνωρίζονται εύκολα από το βαρύ άρωμα που αναδύουν οι  βλαστοί και τα φύλλα τους.

Η κουμαριά
Arbutus unedo L.

Οι κουμαριές που βρίσκονται στα περισσότερα βουνά της Ελλάδας κάνουν αυτόν τον όμορφο καρπό. Οι καρποί όταν ωριμάσουν έχουν γλυκιά γεύση αλλά είναι γεμάτοι με σκληρούς σπόρους. Συνήθως τις συναντάμε σε θαμνώδη μορφή αλλά μπορεί να γίνουν και μεγάλα δένδρα. Σε πολλές αναπτυγμένες χώρες τελευταία, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στους καρπούς των θάμνων όπως τα βατόμουρα, τα φραγκοστάφυλα κλπ που είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και  πολύτιμα ιχνοστοιχεία και καταβάλουν προσπάθειες για τη συστηματική καλλιέργειά τους.Η κρανιά ανήκει στην παραπάνω κατηγορία καρποφόρων θάμνων και θεωρείται πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια για ημιορεινές και ορεινές περιοχές .

Κρανιά-Cornus max
H κρανιά συναντάται κυρίως σε θαμνώδη μορφή αλλά μπορεί να φτάσει και τα 3 μέτρα. Οι καρποί της είναι μικροί και γλυκόξινοι και όταν ωριμάζουν πέρνουν κοκκινόμαυρο χρώμα. Ωριμάζουν στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.Το δέντρο είναι γνωστό από την εποχή του Ομήρου με το όνομα "Κράνεια" (Ιλιάδα Π, 767). Μάλιστα, σύμφωνα με το Θεόφραστο, το ξύλο της κρανιάς  είναι σκληρό όσο και το κόκκαλο και  το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν κυνηγητικές λόγχες, πολεμικά ακόντια, τόξα και μπαστούνια. Σύμφωνα με τον Παυσανία, οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν τον Δούρειο Ίππο με ξυλεία κρανιάς που πήραν από το ιερό δάσος του Απόλλωνα.
Κύριες χρήσεις.
Τα κράνα παραδοσιακά γίνονται ποτά μαρμελάδες και γλυκά αλλά μπορούν να καταναλωθούν και φρέσκα. Η συλλογή τους γίνεται με άπλωμα διχτυών και δόνηση των κλαδιών.Ο συμπυκνωμένος χυμός των κράνων που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά μπορεί να πίνεται  ως αναψυκτικό να προστεθεί στο τσάι, το γιαούρτι, σε παγωτά, σε κέικ και  φρουτοσαλάτες, να αναμειχθεί με λεμόνι ή βαλσάμικο για τις σαλάτες . 
Από την μεταποίηση των κράνων  παράγονται σήμερα τουλάχιστον 12 διαφορετικά προϊόντα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
 Τα κράνα περιέχουν  βιταμίνη C, καροτίνη, πηκτίνες, φλαβανοειδή ,τανίνες και  σίδηρο. Σύμφωνα με την έρευνα της Φαρμακευτικής σχολής του Α.Π.Θ., είναι πλούσια σε  φλαβανοειδή, ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά και φαινολικά παράγωγα.
Λόγω των τανινών έχουν ισχυρές  στυπτικές ιδιότητες και είναι ρυθμιστικά των κινήσεων του εντέρου. Από τα παλιά χρόνια αυτά τα φρούτα  ήταν γνωστά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Στις ορεινές περιοχές της χώρας μας τα  χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν  τις καρδιακές παθήσεις, τους γαστρεντερικούς πόνους  και τους πόνους  της περιόδου, τις στομαχικές και εντερικές διαταραχές, σαν χωνευτικό και  τονωτικό κατά τη διάρκεια εργασίας. Ο φλοιός, οι βλαστοί και οι ρίζες χρησιμοποιήθηκαν ως αντιπυρετικά.
Άλλες χρήσειςο ξύλο της κρανιάς είναι σκληρό  με μεγάλη αντοχή στη  θραύση και απ'αυτό κατασκευάζονται διάφορα μικροαντικείμενα. Τα πιο γερά γκλιτσόξυλα των τσοπάνων γίνονται από νεαρούς βλαστούς κρανιάς.
Καλλιέργεια:η καλλιέργεια της κρανιάς συγκαταλέγεται σ’ εκείνες που θα μπορούσαν να έχουν θετικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της γεωργίας μας και την εθνική οικονομία.(1)
Τα τελευταία χρόνια  ένας Έλληνας παραγωγός από την Κυψέλη Ημαθίας, ο Κωνσταντίνος Ντούλιας δημιούργησε μια επιχείρηση που ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή, εμπορία και μεταποίηση της  κρανιάς και των προϊόντων της. Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην έρευνα της ανάπτυξης της Κρανιάς και τη χρησιμότητα των καρπών διαφορετικών ποικιλιών της, στην μεταποίηση, και διαθέτει ένα σύγχρονο πιστοποιημένο φυτώριο που διαθέτει αποκλειστικά δενδρύλλια κρανιάς σπορόφυτα ή εμβολιασμένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρανιά είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και δεν έχει φυσικούς εχθρούς. Το πλεονέκτημα αυτό καθιστά την καλλιέργεια της βιολογική,όπως  και τα προϊόντα της. Πηγή:
Οι μπλε καρποί  του αγιοκλήματος προστέθηκαν πρόσφατα στην γκάμα των μούρων του κήπου . Οι καρποί είναι μακρόστενοι και έχουν το ίδιο χρώμα και την ίδια υφή με τα μύρτιλλα ενώ  τα θυμίζουν και στη γεύση. Αυτοί οι νέοι καρποί κερδίζουν έδαφος όχι μόνο επειδή μπορούν να συλλεχθούν νωρίτερα( η καρποφορία τους είναι τον Μάιο) πριν από όλα τα άλλα μούρα, αλλά επίσης επειδή έχουν γλυκιά γεύση και είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C.  Η περιποίησή τους είναι εύκολη. Το αγιόκλημα με τους μπλε καρπούς δεν θεωρείται πλέον άγριο φρούτο, αλλά φρούτο του κήπου, ακριβώς επειδή αξίζει να καλλιεργηθεί στον κήπο του σπιτιού, όπως τα μύρτιλλα και τα σμέουρα και προσφάτως το αμελάγχιο, η φουντουκιά, ο σαμπούκος, η κρανιά, ο μυρτίλος ο ερυθρός, το ιπποφαές, το κυνόρροδο και το αγριόσουρβο.

Τσαπουρνιά Prunus spinosa
Όλα τα φρούτα του δάσους αποτελούν πλούσια πηγή πολυφαινολών, και διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Μεγάλες ποσότητες πολυφαινολών  εκτός από τα δαμάσκηνα, τις φράουλες, τα σύκα και τα μούρα, βρίσκονται επίσης στο κόκκινο κρασί, το τσάι, στα εσπεριδοειδή , σε λαχανικά  όπως το μπρόκολο, σπανάκι,κ.ά, και τους ξηρούς καρπούς.
 Τα "ξεχωριστά" ζιζάνια του καλοκαιριού.
Τα μούρα καταπολεμούν ...
Σπόροι φρούτων του δάσους μπορούν να βρεθούν στο:
http://www.amazon.com/

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Ο θεός Nyaminyami

ή όταν η γεωγραφία μπορεί να είναι κατάρα.

Η μυθολογία της φυλής  Tonga στην κοιλάδα του Ζαμβέζη, αναφέρει ότι ο θεός του ποταμού Nyaminyami ο οποίος μένει στην λίμνη Καρίμπα ( Kariba) είχε ερπετοειδή μορφή. Λέγεται ότι είχε τρία μέτρα μήκος. Όμως κανείς δεν τολμούσε να μαντέψει το πραγματικό του μέγεθος.
Ο μύθος λέει οτι κάθε φορά που κολυμπούσε ο Nyaminyami το νερό άλλαζε χρώμα και γινόταν κόκκινο. Έμενε κάτω από ένα μεγάλο βράχο κοντά στο σημερινό φράγμα Kariba. Κανένας άνθρωπος της φυλής δεν επιχειρούσε να πλησιάσει κοντά εκεί και όσοι τόλμησαν τους ρούφαγε μαζί με τα κανό τους στον πάτο μια τεράστια δίνη του νερού.
Τον βράχο τότε τον ονόμαζαν Kariwa το οποίο σήμαινε «η παγίδα» και όλη η λίμνη πήρε το όνομα Kariba. Πλέον ο βράχος βρίσκεται τριάντα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της λίμνης και αυτό ενοχλεί πολύ τον θεό Nyaminyami!
Η εκτεταμένη ξηρασία προκαλεί μια από τις σοβαρότερες επισιτιστικές κρίσεις στο Κέρας της Αφρικής, και περιλαμβάνει την Κένυα, την Αιθιοπία, το Τζιμπουτί και τη Σομαλία. Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι βροχές δεν ήρθαν και δεν προβλέπεται να γίνει κάτι διαφορετικό μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Εκτιμάται ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν άμεσα στην περιοχή που έχει πληγεί.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις συνεχιζόμενες εμφύλιες συγκρούσεις και μέχρι τώρα τον Ιούλιο, οι αντιμαχόμενες ομάδες δεν επέτρεπαν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις παρά περιορισμένη πρόσβαση στα μεγαλύτερα τμήματα της νότιας Σομαλίας και της ανατολικής Αιθιοπίας.
Από τις αρχές του 2011, περίπου 15.000 Σομαλοί κάθε μήνα καταφεύγουν στα στρατόπεδα προσφύγων στην Κένυα και την Αιθιοπία ψάχνοντας για τροφή και για νερό. Το στρατόπεδο προσφύγων στο Νταντάαμπ στην Κένυα, έχει κατακλυστεί από περίπου 400.000 άτομα.
Οι αγρότες της Σομαλίας μη μπορώντας να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διατροφής τους εγκαταλείπουν τα κοπάδια τους και προσπαθούν να φτάσουν στους καταυλισμούς. Το αποτέλεσμα των κλιματολογικών συνθηκών, των συγκρούσεων και της έλλειψης σοβαρών επενδύσεων είναι ότι 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κένυα και την Αιθιοπία κινδυνεύουν και χρειάζονται άμεσα τη διανομή νερού και τροφίμων.
  Έκκληση για ενίσχυση της βοήθειας και άρση των εμποδίων απευθύνουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ενώ και ο γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν απηύθυνε εχθές 22/7,  έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να παράσχει 1,6 δισεκατομμύριο δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Ένα κομμάτι της κόλασης.
 

Η Weheleey Osman Haji γέννησε μετά από μια πεζοπορία 22 ημερών, και εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον τόπο βοήθειας.
«Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», λέει η κ. Haji, μια ημέρα μετά τον τοκετό της κοντά στα σύνορα της Κένυας στην πόλη Liboi.
Αυτή και τ'άλλα πέντε παιδιά της, έφτασαν ως εδώ περπατώντας για αρκετές εβδομάδες από την πατρίδα τους τη Σομαλία. Περνώντας στα σύνορα περιμένουν άμεση ανακούφιση, αλλά πολλοί από τους πρόσφυγες δεν γνωρίζουν τη μεγάλη απόσταση που χρειάζεται ακόμη να διανύσουν μέχρι το Νταντάαμπ. Και ακόμη δεν γνωρίζουν ότι ίσως περάσουν 7-12 ημέρες μέχρι να τους δώσουν την πρώτη μερίδα φαγητού στο στρατόπεδο.
"Έχουμε περπατήσει για 22 ημέρες μόνο με νερό", λέει η κυρία Haji.
Δεν έχουμε τίποτα για τα παιδιά.
Χρειαζόμαστε τώρα τρόφιμα, νερό και στέγη. Ό,τι ένας άνθρωπος χρειάζεται για να "είναι".
Η 33χρονη κρατά το νεογέννητο που κοιμάται ήσυχα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο BBC, αγνοώντας τις περιστάσεις υπό τις οποίες ήρθε σ' αυτόν τον κόσμο.

Το όνομά Μονοήμερη-old Iisha μεταφράζεται αόριστα ως "ζωή"
Υπάρχουν πολλές μητέρες, όπως η κ. Haji. Πολλές μητέρες που άφησαν πίσω τα άρρωστα παιδιά τους .
 
Παιδιά πρόσφυγες πεθαίνουν και οι σκελετωμένες μανάδες τους είναι αντιμέτωπες με το δυσβάσταχτο δίλημμα ποιο παιδί να σώσουν πρώτα, λέει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή της Αιθιοπίας που συνορεύει με τη Σομαλία στις 7 Ιουλίου.
Η Rukiyo Maalim Noor ταξιδεύει με τα πόδια τις τελευταίες 20 ημέρες. Έχει στην αγκαλιά της ένα μωρό ενός μήνα.
"Εμείς δεν μπορούσαμε να μείνουμε εξαιτίας της ξηρασίας. Δεν υπήρχε τροφή, τίποτα για να δώσουμε στα παιδιά, λέει".
Οι τοπικοί ηγέτες πιστεύουν ότι τα καρτέλ του λαθρεμπορίου εντός της Σομαλίας εκμεταλλεύονται επίσης τους πρόσφυγες, δίνοντάς τους την υπόσχεση να τους παραδώσουν σε στρατόπεδα της Κένυας αν καταβάλλουν ένα τέλος.
Αλλά οι μεσάζοντες τους εγκαταλείπουν συχνά στην έρημο.
Η ανακοίνωση μιας από τις κύριες ένοπλες ομάδες της Σομαλίας, της Αλ Σαμπάμπ, ότι οι ξένες ανθρωπιστικές οργανώσεις θα είναι ευπρόσδεκτες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους έχει αυξήσει τις ελπίδες για την αναγκαία κλιμάκωση της παροχής βοήθειας στη χώρα, επισημαίνει η διεθνής  οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα .
-Όταν είπαμε στον κ. Mohammed Abdi, ο οποίος περπατούσε με τη γυναίκα του και τα παιδιά προς το Νταντάαμπ για την άρση της απαγόρευσης, ήταν δύσπιστος.
"Οι πολιτοφύλακες μας σταμάτησαν στο δρόμο και μας είπαν να γυρίσουμε πίσω, λέει ο κ.Mohammed Abdi". Μας είπαν ότι "ήταν καλύτερα να πεθάνουμε στην πατρίδα μας" είπε, και "να προσευχόμαστε να έρθουν οι βροχές". Περισσότερα γι'αυτή την ιστορία:(1)

Μια πρόσφυγας  στήνει ένα πρόχειρο σπίτι
Η Ύπατη Αρμοστεία (Υ.Α.) αναζητά πρόσθετη χρηματοδότηση για την ανακούφιση των Σομαλών προσφύγων, διαβλέποντας την επιδείνωση των συνθηκών .
Σε μια νέα έκκληση, που απηύθυνε την Παρασκευή 8 Ιουλίου, η Υ.Α. δήλωσε ότι χρειάζονται 136,3 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών επιβίωσης των 90.000 νεοαφιχθέντων στην Αιθιοπία, καθώς και όσων αναμένεται να συνεχίσουν να φθάνουν στο Τζιμπουτί και την Κένυα μέχρι το τέλος του έτους.

Μόνο το μήνα Ιούνιο, 55.000 άνθρωποι κατέφυγαν στην Κένυα και την Αιθιοπία, τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με εκείνους που εγκατέλειψαν τη χώρα το Μάιο. Η εισροή προσφύγων συνεχίζεται αμείωτη και τα ποσοστά υποσιτισμού μεταξύ των νέων αφίξεων είναι τα υψηλότερα εδώ και δεκαετίες.
Οι Σομαλοί πρόσφυγες φθάνουν σε άθλια κατάσταση, αφυδατωμένοι και σοβαρά υποσιτισμένοι, ιδιαίτερα τα παιδιά. Τα ποσοστά υποσιτισμού μεταξύ των  παιδιών προσφύγων ηλικίας κάτω των πέντε ετών κυμαίνονται από 40 έως 50 τοις εκατό.
Η μαζική εισροή δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις και δοκιμάζει την ικανότητα των αρχών της Κένυας και της Αιθιοπίας αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας για το διαχωρισμό, την καταγραφή και τη στέγαση των νεοαφιχθέντων.
Το γεγονός αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε υπερσυγκέντρωση πληθυσμών σε καταυλισμούς, πόλεις και στρατόπεδα του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι μολυσματικών ασθενειών όπως η χολέρα, ο τύφος και η ιλαρά. 
Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ που βρίσκονται στην περιοχή προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα τεράστια χρηματικά ποσά που απαιτούνται για τη στήριξη των ανθρώπων σε τρόφιμα και φάρμακα. Θεωρούν ότι σημαντικότερη αιτία είναι η κλιματική αλλαγή που οδηγεί σε τέτοια ακραία φαινόμενα.
Η κατάσταση είναι πιθανό να επηρεάσει και την Ελλάδα, καθώς μέρος των προσφύγων κινούνται βορειότερα, προς τις ευρωπαϊκές χώρες, με αυτές τις Μεσογείου να είναι το πρώτο βήμα για μια καλύτερη ζωή. Είναι πολύ πιθανό μέσα στο επόμενο διάστημα να παρατηρηθεί αύξηση των προσφύγων από το Κέρας της Αφρικής.
 Και οι εμφύλιες συγκρούσεις κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη.
Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι σε ένα χωριό έπεσαν θύματα βιασμών και βίας, από τις 10 ως τις 12 Ιουνίου, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.Τα μέλη της οργάνωσης περιέθαλψαν περισσότερους από 100 ανθρώπους που έπεσαν θύματα βιασμών ή δέχτηκαν σωματική βία ανάμεσα στις 10 και στις 12 Ιουνίου στη ζώνη που βρίσκεται το χωριό Νιακιέλε της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, διευκρίνισε η Μέγκαν Χάντερ, επικεφαλής της ολλανδικής αποστολής των Γιατρών χωρίς Σύνορα στην επαρχία του Νοτίου Κίβου.Πηγή:Tvxs
Οι ΝΑΤΟϊκοί άφησαν 61 μετανάστες να πεθάνουν στη θάλασσα...γράφει η Guardian στις 9 Μαΐου 2011
Σε σημερινή αποκάλυψη της η εφημερίδα λέει: Σκάφος με 72 πρόσφυγες που είχε φύγει απ΄την Τρίπολη στα τέλη Μαρτίου με προορισμό τη Λαμπεντούζα της Ιταλίας ξεβράστηκε ξανά στη Λιβύη με 11 απομένοντες επιζώντες. Οι 61 αφρικανοί μετανάστες (μεταξύ των οποίων παιδιά και βρέφη) πέθαναν πάνω στο σκάφος από δίψα και ασιτία καθώς οι ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονταν στην περιοχή επέλεξαν να αγνοήσουν τις εκκλήσεις τους επί 16 ημέρες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το σκάφος είχε αποπλεύσει απ'την Τρίπολη στις 25 Μαρτίου με επιβάτες από τη Νιγηρία, την Ερυθραία, το Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Γκάνα, αλλά αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και έλλειψη καυσίμων.
που λέει και ο μαύρος γάτος
Η καταστροφή από τις κλιματικές αλλαγές συμβαίνει κι αλλού.
Το Πακιστάν χτυπιέται από τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και τουλάχιστον οχτώ δεκαετίες.
Υπολογίζεται ότι είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί.
Στο επίκεντρο της καταστροφής είναι η νοτιότερη περιφέρεια του Σιντ, τα νότια τμήματα του Παντζάμπ και ένα μέρος του Βελουχιστάν.
Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει μισό δισεκατομμύριο δολάρια και ως τώρα έχει συγκεντρώσει μόνο τα μισά. Τα κράτη που προσφέρουν γενναιόδωρα όταν πρόκειται για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τώρα δηλώνουν ότι έχουν δυσκολίες. Μόνο οι ΗΠΑ δίνουν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη στην κυβέρνηση του Πακιστάν, όμως τώρα με το ζόρι έφτασαν να δώσουν 150 εκατομμύρια. Το ποσό που ζητάει ο ΟΗΕ είναι μόνο για τις άμεσες ανάγκες των προσφύγων, για τρόφιμα και για αντίσκηνα.
Μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες.
Μιλήστε με όσους μπορούν να κάνουν κάτι.
Την ίδια στιγμή η Σφαγή στη Συρία συνεχίζεται 
Και εμείς εδώ ζούμε μια νίκη. Μετά από το σκληρό αγώνα των αρχόντων μας, καταφέραμε και επίσημα πλέον, να γίνουμε προτεκτοράτο αν και πολλοί συμπολίτες μας που δεν το βλέπουν έτσι, άρχισαν να υποδέχονται τους βουλευτές με αυγά, ντομάτες αλλά και επικηρύξεις. Οι εφημερίδες μας ανακάλυψαν 100.000 «ύποπτες» συντάξεις, και ο αρμόδιος υπουργός το έχει επιβεβαιώσει δυο φορές μέσα σε ένα μήνα. Οι ΜΚΟ μας συνεχίζουν να μοιράζονται εκατομμύρια για να μάθουν στους τριτικοσμικούς πολιτισμό.(Λεπτομέρειες σε επόμενη ανάρτηση).
Οι "πολιτικοί" γενικά βλέπουν το Σύνταγμα σαν μια πλατεία που θέλει καθάρισμα απ΄τα σκουπίδια, και ο αδελφός του πρωθυπουργού βρέθηκε να είναι σύμβουλος funds. Κάποιοι άλλοι,"λαδιάρηδες" είπαν να λαδωθούν από το συσσίτιο των αστέγων. Αυτά θα βλέπουν οι πολιτισμένες χώρες και θα γελάνε. Αυτές καλέ που μας έκαναν προτεκτοράτο.
Εγώ είχα ξεκινήσει να γράφω κάτι για τα ζιζάνια αλλά οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών με προέτρεψαν να αλλάξω τη σειρά. Η ιστορία της Weheleey  Osman Haji βλέπετε, είναι περίπου η ιστορία της γιαγιάς μου.
Σχετικά κείμενα και εικόνες από:
Ο θεός Nyaminyami.Από τη Βασιλική Τζούδα.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
«Λαδωνόταν» από το φαγητό των αστέγων  του Δ. Αθηναίων
Στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε σχετικό ρεπορτάζ της «Ε» στις 15 Φεβρουαρίου 2011, μόνο μέσα σε μια δεκαετία καταγράφηκαν στις αντίστοιχες λίστες του υπουργείου Εξωτερικών -από το οποίο και προερχόταν η κύρια χρηματοδότησή τους- 528 ΜΚΟ. Και μόνο κατά τα έτη 1999-2004 χρηματοδοτήθηκαν με 70 εκατομμύρια ευρώ χωρίς κανέναν έλεγχο.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=295702

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Φλέρυ

Φλέρυ Νταντωνάκη - τα πάθη από τον έρωτα


http://www.youtube.com/watch?v=mtImDKO0j6w&feature=related
Μοίρα κακή κι αντίδικη, τυραννισμένη μοίρα,
Ποια πάθη από τον Έρωτα, ποιες πίκρες δεν επήρα;
Στη δούλεψη κι εις τις καημούς μικρή περίσσια εμπήκα
τς αγάπης, κι όλα τα κακά κι οι παιδωμές μ' ευρήκαν
μόνια μου με τον Έρωτα πάσ' ώραν επολέμου,
και κανενός δεν έδειχνα τα πάθη μου ποτέ μου.
Μα κείνος μάστορας καλός γιατί ήτον του πολέμου,
Μέρα και νύκτα δυνατό πόλεμον έδιδέ μου,
Κι ώρες γλυκύς μου εφαίνετο, κι ώρες πικρύς περίσσια,
Κι ώρες στρατιώτης δυνατός, κι ώρες παιδάκιν ίσια.
Χίλια ακριβά τασσίματα μότασσε πάσα μέρα,
Και χίλια μόκτιζε όμορφα περβόλια στον αέρα.
Χίλιες ζουγράφιζε χαρές μέσα στο λογισμό μου
Και χίλιες έδειχν' ομορφιές πάντα των ομματιών μου
Τόσον οπού μ' ενίκησε, και δούλη απόμεινά του
Και τσι καημένης μου καρδιάς την εξουσιά έδωκά του.
Ποίηση: Γεώργιος Χορτάτζης.
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις.
Φλέρυ Νταντωνάκη « Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ» 1972.
Η Φλέρυ, έφυγε απο τον κόσμο αυτόν σαν προχθές τον Ιούλιο του 1998.
Δεν την θυμήθηκα γιατί αγάπησα τα τραγούδια της. Ο λυρισμός και εγώ δεν ταιριάξαμε καλά σ'αυτή τη ζωή. Περισσότερο τη θυμάμαι σαν μια όμορφη γυναίκα με πολλά ταλέντα που αναζητούσε μέσα απο την τέχνη τόσο την υλική  όσο και την ψυχική της ισορροπία σ' ένα κόσμο που δεν της συγχώρεσε ποτέ την υπερευαισθησία. Τολμηρή και ευαίσθητη μαζί.
«Kάθε καλλιτέχνης εκπορνεύει τον εαυτό του -όσα είδε και όσα άκουσε. Aν θέλεις να μείνεις πάναγνος είναι καλύτερο να σωπάσεις. Γιατί είναι δύσκολο να μην είσαι λίγο εγωιστής, όντας καλλιτέχνης, και είναι άσχημο να βγάζεις λεφτά ή να αποκτάς φήμη με τα πράγματα που βρήκες σε ώρες συντριβής και αγωνίας»είναι κάποια απ'τα λόγια που μας άφησε. Και σιώπησε πολύ και για πολλούς.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Αλιμιόνη και αρμυρίκι

Για τη Γλυστρίδα ή Αντράκλα (Portulaca Oleracea) είχαμε πει, ότι μπορεί να την συναντήσετε παντού. Αλήθεια παντού, και στις ακρογιαλιές.
" Halimione portulacoides "ή αντράκλα της θάλασσας" .
Είναι αλόφυτο, και φυτρώνει σε αλυκέs, σε παράκτιους αμμόλοφους και σε νερόλακους. Συναντάται σε μεγάλους πληθυσμούς κατά μήκος των ακτών της θάλασσας, και των λιμνών. Είναι ένας μικρός γκρι-πράσινος θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 75 εκατ.και είναι διαδεδομένος στην Ευρώπη,την Ασία και σε πολλά μέρη της Αφρικής.
-Ανθίζει από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, και τα λουλούδια του γονιμοποιούνται με τον άνεμο.
-Τα φύλλα είναι παχιά, χυμώδη, τραγανά και έχουν φυσική γεύση αλμύρας. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτες, τουρσί,ή μαγειρεμένα.
Πολύ καλή φωτογραφία εδω:
Περισσότερα στοιχεία.
Βασίλειο: Plantae Αγγειόσπερμα
Οικογένεια:Amaranthaceae- Chenopodioideae
Γένος: Halimione Είδος: Η. portulacoides
Διωνυμικό όνομα Halimione portulacoides
Όνομα Halimione portulacoides
Προηγούμενες Oνομασίες Atriplex portulacoides/obione portulacoides
Κοινή Ονομασία Αλιμιόνη η αντρακλοειδής
Κατάσταση Διατήρησης. Ελλάδα: Μη απειλούμενο
Βιόσφαιρα Μη απειλούμενο
Προτεραιότητα Προστασίας. Χωρίς προτεραιότητα
Ενδιαιτήματα SALT MARSHES
Τελευταία Ενημέρωση 01/03/1994
Παγκόσμια Εξάπλωση WIDESPREAD IN EUROPE/MEDITERRANEAN REGION/W.ASIA/AFRICA/N.AMERICA
http://filotis.itia.ntua.gr/species/d/1463/
Στις  ακτές της θάλασσας ευδοκιμούν πολλά φυτά όπως: ο κρίνος της θάλασσας, η μαργαρίτα και οι αγριοβιολέτες της άμμου, το σταμναγκάθι, οι αρμυρήθρες και οι λυγαριές, ενώ σε υφάλμυρα εδάφη και άλλους  υγρότοπους συναντά κανείς καλάμια και βούρλα, κέδρους, σχίνα, θαμνοκυπάρισσα, κουκουναριές, αρμυρίκια, και πολλά άλλα.
Τι είναι οι αρμυρήθρες;
Αρμυρήθρα η μυρίκη. Ονομασία φυτών που φυτρώνουν κοντά στη θάλασσα. Είναι σαρκώδες φυτό που φυτρώνει σε παράκτιες περιοχές και  σε εκβολές ποταμών που δέχονται την επίδραση του αλμυρού νερού. Μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα καλυμμένη από νερό. Το Φθινόπωρο τα πράσινα φύλα της παίρνουν ένα όμορφο μωβ-κόκκινο χρώμα.Τα χλωρά βλαστάρια του φυτού αυτού τρώγονται σαν χορταρικό και η γεύση τους θυμίζει αλμυρό σπαράγγι.Οι σπόροι του φυτού αποτελούν πολύτιμη τροφή για τα πουλιά.(1)
Αχελώος.
Ο αλμυρόβαλτος είναι από τα πιο χαρακτηριστικά οικοσυστήματα της λιμνοθάλασσας. Το  έδαφός του είναι χαμηλό και επηρεάζεται άμεσα από τη  στάθμη της λιμνοθάλασσας. Συχνά κατακλύζεται από νερό για να στεγνώσει λίγο αργότερα. Υπό αυτές τις συνθήκες μόνο φυτά ανθεκτικά σε υψηλές τιμές αλατότητας και σε διαρκώς μεταβαλλόμενη στάθμη νερού μπορούν να επιβιώσουν.
Χαρακτηριστικά είδη:
Αρμυρίθρα
Arthrocnemum macrostachyum
Salicornia europaea
Που αλλού  φυτρώνει;Στο Αιγαίο
Η αρμυρήθρα αποθηκεύει στα κύτταρά της το αλάτι που της περισσεύει,γεγονός που διαπιστώνει εύκολα κανείς αν τη δοκιμάσει ωμή.Περιέχει έως και 17% αλάτι. Οι αρχαίοι Έλληνες έκαιγαν το  φυτό αυτό μετατρέποντας  το χλωριούχο νάτριο που περιέχει -δηλαδή το αλάτι- σε ανθρακικό νάτριο, και το χρησιμοποιούσαν ως σόδα για να φτιάξουν σαπούνι.(2)
Και,
Στο Μεσολόγγι,ομολογούν πως αν πεινάσουν θα τις φάνε !!!
Γνωστή με το επιστημονικό όνομα Salicornia και διαδεδομένη σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου. Φυτό σαρκώδες, αλατόφιλο, που φυτρώνει και καλύπτει τα αλίπεδα περιμετρικά της πόλης μας.(3)
Σημειώσεις:
Υπάρχουν σχεδόν 60 διαφορετικά είδη που έχουν προταθεί με το όνομα Salicornia,τα οποία δε είναι όλα βρώσιμα, και μερικά απο αυτά είναι τοξικά.
Μην δοκιμάσετε να τα μαζέψετε μόνοι σας. Εδώ γίνετε μια απλή αναφορά για να τα γνωρίσουμε καλύτερα. Μπορείτε να τα αναζητήσετε στα εστιατόρια στις εκδρομές που θα κάνετε, και στις κεντρικές ή λαϊκές αγορές.
Ακόμη,τη συναντάμε  στη"φόνισσα"του Παπαδιαμάντη
Έσπευδε να φθάση το ταχύτερον, πριν ανατείλει η ημέρα, εις τα μέρη τα οποία αυτή εγνώριζε. Υπήρχον, κατά τους βορείους αιγιαλούς της νήσου, πολλοί κλεφτότοποι, μέρη απάτητα, σπήλαια και βράχοι όπου εφύτρωνε το αγριοβότανον και η κάππαρις, και τα κρίταμα και η αρμυρήθρα, και όπου τους υπάρχοντας ολίγους δρόμους κατέστρεφον καθημερινώς τα κοπάδια των ερίφων και των αιγών. Εκεί θα ήτο το άσυλόν της, εκεί οπού ήσαν αι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας της. Εις εκείνους τους βορείους αιγιαλούς, σιμά εις το άγριον και γαλανόν πέλαγος, εις το παλαιόν Κάστρον, το κτισμένον επί γιγαντιαίου θαλασσοπλήκτου βράχου, εκεί είχε γεννηθή η Χαδούλα, κ’ εκεί είχεν ανατραφή ως δέκα ετών κόρη. Είτα, όταν ειρήνευσαν τα πράγματα, και η νέα πολίχνη εκτίσθη εις τον λιμένα το μεσημβρινόν, η μάννα της, η μάγισσα, η πολυκυνηγημένη από τους κλέφτες και τους λιάπηδες, συχνά την είχεν επαναφέρει εις τα μέρη εκείνα, της είχε δείξει όλους τους κλεφτότοπους, τους άβατους βράχους και τα άντρα, και της είχε διηγηθή δι’ ένα έκαστον των τόπων εκείνων ανά μίαν ιστορίαν, φανταστικήν ή αληθή. Εις εκείνα τα μέρη, όταν την υπάνδρευσαν και την «εκουκούλωσαν», και την «ενεκροβλόγησαν» κατά τη συνήθη φρασεολογίαν της μητρός της, της είχαν δώσει ακόμα και την προίκα της. Το σπίτι, στο Κάστρο το έρημο, και το χωράφι στο Μποστάνι, στον απάτητον κρημνόν. Ύστερον, όταν αυτή ενοικοκυρεύθη, κ’ έμαθε πολλά, κ’ επρόκοψεν εις γυναικείαν σοφίαν, κ’ εσυνήθισε να θηρεύη τα βότανα και τα τρίφυλλα και τας δρακοντιάς εις τους λόγγους και τα βουνά, πολύ συχνά είχεν επισκεφθή τα μέρη εκείνα, χάριν των ερευνών της. (5)
Ορισμένα κοινά είδη σε εικόνες εδω:
Salicornia europaea
Ιταλική ονομασία: Salicornia.

Αγγλική ονομασία: Samphire
Συχνά αναφέρονται ως" τα Σπαράγγια του φτωχού" αν και σήμερα όλο και περισσότερο τα βρίσκει κάποιος σαν  γαρνιτούρα στα γκουρμέ εστιατόρια της Αγγλίας. Πολύ συχνά  χρησιμοποιείται σαν συνοδευτικό σε πιάτα με ψάρι ή θαλασσινά .
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αλάτι, πρέπει να μαγειρεύονται χωρίς την προσθήκη επιπλέον αλατιού, και σε άφθονο νερό.
Μετά το ψήσιμο, η γεύση τους θυμίζει τις καρδιές από σπανάκι ή σπαράγγια.
Θεωρείται  φυσικό χωνευτικό και διουρητικό.
Οδηγίες καλλιέργειας και σπόρους μπορείτε να βρείτε εδω: http://www.victoriananursery.co.uk/vegetable_plants/samphire_plant/
Suaeda maritima / Αρµυρίκι
Παχύφυλλα χόρτα που βρίσκουμε αυτή την εποχή ( Απρίλιο και μετά ) στην αγορά, τα οποία τρώγονται βραστά με λάδι και λεμόνι(ή ξύδι)(6)
Εικόνα από τα καλλιεργημένα που βρίσκουμε στις αγορές.
Και όπως είναι στη φύση.
Περισσότερες πληροφορίες.
Προηγούμενες Oνομασίες Suaeda prostrata/chenopodium maritimum
Κοινή Ονομασία Suaeda maritima / Αρµυρίκι
Είδος Οργανισμού Φυτό
Κατάσταση Διατήρησης Ελλάδα
Βιόσφαιρα Μη απειλούμενο
Βάση δεδομένων ΦΙΛΟΤΗΣ -
Suaeda maritima (L.) Dumort.

 Τμήμα Επιστημών Ζωής, Πανεπιστήμιο της Τεργέστης
Εικόνα από  Andrea Moro - στα νησιά Tremiti Puglia, Ιταλία.
Πηγές:
http://en.wikipedia.org/wiki/Salicornia
(1)http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?tID=1723
(2)http://www.dimos-moudrou.gr/index.php?
(3)http://babislazarislefkas.blogspot.com/2010/07/salicornia.html
(4)http://www.aitoloakarnania.gr/Default.aspx?id=268
"Η φόνισσα"Παπαδιαμάντης Aλέξανδρος.
(5)http://www.snhell.gr/anthology/content.asp?id=475&author_id=33
(6)aztekium.blogspot.com
Γράψτε ένα σχόλιο αν γνωρίζετε κάτι περισσότερο.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Κάρδαμο και Τριγωνέλλα

Όπως και εσείς θα διαβάσατε, θεωρήθηκε πιθανή η προέλευση του e.coli στην Ευρώπη να προέκυψε από Αιγυπτιακούς σπόρους. H Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου τις εισαγωγές σπόρων από Αίγυπτο, τους οποίους ενοχοποιούν οι τελευταίες έρευνες για τις επιδημίες αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας στη Γερμανία και τη Γαλλία. Το μορατόριουμ καλύπτει και τα όσπρια. Η απόφαση της ΕΕ έρχεται μία μέρα μετά την προειδοποίηση του ΕΦΕΤ για 24 συσκευασίες με τους ύποπτους σπόρους τριγωνέλλας να έχουν ήδη πωληθεί στη Βόρειο Ελλάδα.
Η τριγωνέλλα είναι ένα φυτό του οποίου τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως βότανο, ενώ οι σπόροι του χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό καθώς και για την παραγωγή φύτρων για σαλάτα. Το μαγείρεμα καταστρέφει το μικρόβιο και τις τοξίνες του, ωστόσο τα φύτρα καταναλώνονται συνήθως ωμά.
Για την παραγωγή φύτρων, οι σπόροι αφήνονται να βλαστήσουν σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας, οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Το δημοσίευμα απο:http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231116482
Βότανα: Τριγωνέλλα άλλες ονομασίες:τήλι, μοσχοσίταρο,τσιμένι, τηντιλίδα,και άλλα. Η τριγωνέλλα χρησιμοποιείται  ως βότανο ή μπαχαρικό, και είναι από τα παλαιότερα φαρμακευτικά βότανα.
Πάμε να μάθουμε περισσότερα εδώ:
Trigonella foenum-graecum L. (Τριγωνέλλα η ελληνική χλόη - γραικόχορτος).
http://www.ethnopharmacology.gr/images/stories/ekdiloseis/2009_11/katsibelas.pdf
Μοσχοσίταρο το Ελληνικό
Είναι το μοσχοσίταρο το ελληνικό μπαχαρικό, η ιδανική ευκαιρία για να ξαναμιλήσουμε για τη χαμένη αρωματικότητα της ελληνικής μαγειρικής, για την απώλεια μεγάλου μέρους της γευστικής μνήμης.
Οι ιστορικές περιπέτειες του Ελληνισμού και οι συνέπειες τους, που οδηγούσαν σε καταστάσεις επιβίωσης, εξολόθρευαν συνήθειες αιώνων. Μόνο και μόνο το αγγλικό και γαλλικό όνομα του μοσχοσίταρου(fenugreek, fenugreek = ελληνικό άχυρο) αρκεί για να καταλάβουμε τα προλεγόμενα, μια που το μοσχοσίταρο ή τήλι ή τήλινδα ή τριγωνέλλα δεν χρησιμοποιείται πια σχεδόν καθόλου, αν εξαιρέσουμε το τσιμένι του παστουρμά. Τσιμένι κατήντησε να σημαίνει μοσχοσίταρο στην αγορά, αν και στην πραγματικότητα είναι πολτός μείγματος μπαχαρικών και σκόρδου. Καλλιεργήθηκε για την ανθρώπινη και ζωική διατροφή για αιώνες, αλλά και ως μέσο χλωρής λίπανσης στη βιολογική καλλιέργεια, μια που ανήκει στην οικογένεια της φάβας. Όταν μπαίνει στον πολτό που περιβάλλει τον παστουρμά, κατά πάσα πιθανότητα για την αντισηπτική του δράση, αντιδρά με το λίπος του κρέατος και το σκόρδο και αποκτά αυτή τη βαριά μυρωδιά που μένει και μπορεί να αρωματίσει ακόμη και το δέρμα. Μόνο του στο μαγείρεμα είναι πολύ πιο ήπιο αρωματικό και το αποξηραμένο είναι ακόμη πιο ελαφρύ και μάλλον πικάντικο. Είναι βασικό συστατικό του ινδικού κάρι:συνέχεια στο
Σε χάπια το έχουμε;
Ψάχνουμε λίγο στην αγορά,και φυσικά κάτι βρήκαμε.
1)Εισαγωγής
FENUGREEK (Trigonella Foenum-Graecum)
350mg. 60 vcaps
Πληροφορίες προϊόντος:
Χοληστερ., τριγλυκερ,. διαβήτης, ανορεξία, δυσπεψία.
Τιμή: αρχική €29.50
Αλλά υπάρχει και  ελληνικό προϊόν
2)Trigonella foenum-graecum
Διαθεσιμότητα: Άμεσα διαθέσιμο
Τιμή: €1,60
30 γρ
Η διαφορά στην τιμή μεγάλη. Και ακόμη και αυτό που είναι επίσης εισαγωγής, δεν πλησιάζει το κόστος του αρχικού.
3)Trigonella foenum-graecum
Είδος Herbs
Τιμή €2.90
Οπως καταλαβαίνει ο καθένας από τα προηγούμενα, πολλοί έχουν βρει τρόπο να κερδοσκοπούν.
Και απο την  τριγωνέλλα σε ένα ακόμη ξεχασμένο νόστιμο χορτάρι.
Το Κάρδαμο
Το κάρδαμο είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό και ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών (Brassicaceae) (συνώνυμη περιγραφική ονομασία Σταυρανθών (Cruciferae).Είναι αυτοφυές αλλά και καλλιεργούμενο φυτό.
Υπάρχουν αρκετά είδη κάρδαμου. Τα πιο σημαντικά είναι:
Κοινό κάρδαμο. Γνωστό και σαν κάρδαμο της Ορλεάνης, επιστημονική ονομασία Λεπίδιο το εδώδιμο.
Μονοετές και ποώδες φυτό με καταγωγή απο την Ασία, αναπτύσσεται εξαιρετικά γρήγορα.
Καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές και έχει πολλές χρήσεις στη μαγειρική σε σαλάτες, ή γαρνιτούρες .
Νεροκάρδαμο. Έπιστημονική ονομασία Ναστούριο το φαρμακευτικό.
Πολυετές ποώδες φυτό με βλαστούς που έρπουν.
Η καταγωγή του είναι από την Ευρώπη και σήμερα βρίσκεται σε πολλές περιοχές της γης κοντά σε λίμνες, ρυάκια ποταμούς και χαράδρες.
Πικροκάρδαμο ή κάρδαμο των λιβαδιών.
Χαμηλή πόα με λευκά ή ροζ άνθη. Βρίσκεται σε περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου της γης. Τα φύλλα του είναι σαρκώδη και έχουν πικρή γεύση.
Το κάρδαμο, έχει λεπτά και εύθραυστα φυλλαράκια με πολύ δυνατή πιπεράτη και συγχρόνως δροσερή γεύση(όπως και η μέντα)
Σήμερα κοντεύουμε πια να το ξεχάσουμε, ενώ οι παλαιότεροι το εκτιμούσαν πολύ. Θεωρούσαν ότι ήταν μια πηγή σθένους και θάρρους.
Κακουλές
Από τα παλιά μας έρχεται η έκφραση "φάε να καρδαμώσεις" , ή "το καρδάμωσε" για κάποιον που ανέκτησε τις δυνάμεις του.
Σαν βότανο έχει πολλές χρήσεις. Είναι άριστο ορεκτικό, είναι θρεπτικό, πλούσιο σε βιταμίνες  μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως σίδηρο, ασβέστιο και ιώδιο.
Τονώνει τον οργανισμό και έχει αποτοξινωτικές, αντιρευματικές αλλά και αφροδισιακές ιδιότητες .
Κάνει πολύ καλό στο κουρασμένο πνεύμα.
Στη μαγειρική χρησιμοποιείται μόνο του σαν σαλάτα με λαδόξυδο ή μαζί με άλλα λαχανικά .
Η έντονη γεύση του ταιριάζει με το μαρούλι, το λάχανο, τις βραστές πατάτες, κλπ. Σας προτείνω να το δοκιμάσετε με μαρούλι.
Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο, που πρέπει να γίνεται πολύ σχολαστικά.
Αυτό γιατί οι συνθήκες που φύεται ευνοούν την προσβολή του από διάφορα παράσιτα και την ανάπτυξη νυμφών στα φύλλα του.
Το κάρδαμο δεν είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί σαν φυτό, χρειάζεται σκιερό και υγρό περιβάλλον, και μπορούμε να το σπείρουμε στο περιβόλι ή στο μπαλκόνι μας, και να έχουμε σχεδόν όλο το χρόνο.
Διαφορετικά θα το αναζητήσουμε στους πάγκους των λαϊκών αγορών.
Και μια σημείωση. Σε πολλά κείμενα δεν διευκρινίζεται ή συγχέουν το Κάρδαμο (Lepidium sativum)με το Καρδάμωμο ή κακουλέ.(Elettaria Cardamommum).
Το ένα είναι φρέσκο χόρτο ενώ το άλλο είναι αποξηραμένο μπαχαρικό.
Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους Κάρδαμου σε γλάστρες από την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο.
Πηγές:
http://www.kalliergo.gr/home-kalliergo/tags/%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BC%CE%BF/?blogger=ilias
el.wikipedia.org/wiki/Κάρδαμο
http://matzadoura.blogspot.com/
Οι πολύ καλές φωτογραφίες  της  Τριγωνέλλας και του Κάρδαμου, απο τον
Θεόδωρο Κουτάνη στο:
http://picasaweb.google.com/tolinio1960/Tolinio#
Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο εξωτερικών δικτυακών τόπων.
Γράψτε ένα σχόλιο.

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

H κλίμακα ORAC και τα αντιοξειδωτικά

Tι είναι τα αντιοξειδωτικά ;

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που μειώνουν, αποτρέπουν ή και εξουδετερώνουν τη ζημιά που γίνεται στο σώμα μας από την καταστρεπτική δράση των ελεύθερων ριζών.
-Οι ελεύθερες ρίζες είναι φυσικό παραπροϊόν του μεταβολισμού. Η διαδικασία αυτή συμβαίνει με την καθημερινή μας έκθεση στο περιβάλλον, τον ήλιο, το φαγητό, την αναπνοή. Αυτά τα μεταπροϊόντα πιστεύεται ότι συντελούν στην γήρανση και σε διάφορα προβλήματα υγείας.
Σε κάθε περίπτωση που η παραγωγή τους υπερβαίνει την προστατευτική ικανότητα του αντιοξειδωτικού συστήματος του οργανισμού,(φαινόμενο που ονομάζεται οξειδωτικό στρες) τότε προκύπτουν μη ανατρέψιμες βλάβες της κυτταρικής δομής, οργανικές ανεπάρκειες, και ανάπτυξη ασθενειών.
Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών
-Στο ανθρώπινο σώμα τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα ζωτικά κυτταρικά συστατικά, αδρανοποιώντας τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών.
-Στα τρόφιμα εμποδίζουν την οξείδωση των διαφόρων συστατικών τους, που έχει σαν αποτέλεσμα για παράδειγμα, την άσχημη οσμή και γεύση, γνωστή ως τάγγισμα,κ.ά.
- O οργανισμός μας είναι εφοδιασμένος από την φύση του -και από την τροφή του- με αντιοξειδωτικά συστήματα για να αμύνεται στην δράση των ελευθέρων ριζών. 
Τα ένζυμα, η Βιταμίνη C , το Σελήνιο, η Βιταμίνη Ε, τα Καροτενοειδή, τα Φλαβονοειδή, οι Ανθοκυανίνες, η Γλουταθειόνη, κ.ά, είναι συστατικά που προστατεύουν τις κυτταρικές µεµβράνες και δρουν δεσμεύοντας ή και εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.
-Η προστασία από τις ελεύθερες ρίζες μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας και με την έκθεση σε μολυσμένο περιβάλλον, στις υπεριώδεις ακτίνες, σε ουσίες όπως το αλκοόλ, τα συντηρητικά, τα λιπάσματα, κ.ά.
-Μέσα στις φυσικές τροφές υπάρχουν εκατοντάδες αντιοξειδωτικά, αλλά ζώντας στις πόλεις και με την βιομηχανοποίηση της διατροφής, πολλές απ' αυτές είτε εγκαταλείφθηκαν(όπως οι φυσικοί ξηροί καρποί, οι γλυκοπατάτες, τα κούμαρα,τα άγρια χόρτα),  είτε δεν περιέχονται πια σε επαρκείς ποσότητες στα τρόφιμα(εντατική  καλλιέργεια=υποβαθμισμένα προϊόντα)

Όταν τα αντιοξειδωτικά λείπουν από τον οργανισμό, αυτός δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά. Η απουσία τους συνδέεται με μια σειρά από ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και πολλά άλλα.


Εδώ και πολλά χρόνια έχει δημιουργηθεί από διάφορους φορείς στις ΗΠΑ μια κλίμακα μέτρησης της αντιοξειδωτικής ικανότητας της κάθε τροφής , που είναι γνωστός σαν δείκτης ORAC(Oxygen Radical Absorbance Capability ).
Υπάρχουν όμως και αντιρρήσεις. Δείτε πιο κάτω.*
Βάτος

-Όποιος ενδιαφέρεται να ακολουθήσει ένα διαιτολόγιο με υψηλό δείκτη ORAC, μπορεί να το προσπαθήσει υιοθετώντας την παραδοσιακή Ελληνική διατροφή, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Τσιτσίραβλα τουρσί 
Τα πάντα, από το λάδι μέχρι το σκόρδο, στην κυριολεξία κάθε συστατικό έχει αντιοξειδωτική δράση.(2)
Οι υποστηρικτές και η κατάταξη.
Μαθαίνοντας πώς να χρησιμοποιείτε και να εφαρμόζετε τις πληροφορίες που περιέχονται στον πίνακα  ORAC όπως αυτός που παρατίθεται στη συνέχεια, θα έχετε στη διάθεσή σας ένα ισχυρό εργαλείο για την επιβράδυνση της γήρανσης  αλλά και συνολικά του οργανισμού σας από τις εκφυλιστικές ασθένειες.
Αντιοξειδωτική αξία σε Μονάδες ORAC ανά 100 γραμμάρια
Φρούτα Μονάδες ORAC
Açai Berry Acai Berry 18,500
 Ξερά δαμάσκηνα 5,770
Σταφίδες 2,830
Blueberries μούρα 2,400
Blackberries μουρα 2,036
Cranberries μούρα 1,750
Φράουλες 1,540
Ρόδια 1,245
Σμέουρα(Raspberries)1,220
Δαμάσκηνα 949
Πορτοκάλια 750
Κόκκινα σταφύλια 739
Κεράσια 670
Ακτινίδια 602
Λευκά σταφύλια 442
Πεπόνι 252
Μπανάνα 221
Μήλο 218
Βερίκοκα 164
Ροδάκινο 158
Λαχανικά Μονάδες ORAC
Κινέζικο Λάχανο 1,770
Σπανάκι φρέσκο 1,260
Λαχανάκια Βρυξελλών 980
Alfalfa 930
Σπανάκι, στον ατμό 909
Μπρόκολο 890
Τεύτλα 841
Κόκκινη πιπεριά 713
Κρεμμύδι 450
Καλαμπόκι 400
Μελιτζάνα 390
Κουνουπίδι 377
Αρακάς κατεψυγμένος 364
Λευκές Πατάτες 313
Γλυκοπατάτες 301
Καρότα 207
Φασόλια φρέσκα 201
Ντομάτες 189
Κολοκύθι 176
Κίτρινη κολοκύθα 150

Goji Berry
Επειδή η ποιότητα των προϊόντων και οι συνθήκες καλλιέργειας μπορεί να ποικίλλουν, πιθανώς να βρείτε βαθμολογίες κλίμακας ORAC που μπορεί να διαφέρουν από τον παραπάνω πίνακα. Χρησιμοποιείστε αυτόν τον πίνακα  επειδή είναι εύκολο να διαβαστεί και να αποσαφηνίσει τέσσερα σημαντικά κλειδιά που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε την  αντιοξειδωτική διαβάθμιση των φρούτων και των λαχανικών. 
Πρώτον, τα φρούτα έχουν συνήθως υψηλότερη αξία στην κλίμακα ORAC από τα λαχανικά, σε αναλογία 2:1.
Δεύτερον, το μούρο Acai της Βραζιλίας έχει αναδειχθεί ως το Νο1 τρόφιμο στην κλίμακα ORAC. Όπως μπορείτε να δείτε από την τιμή του στην κλίμακα, είναι 3 φορές υψηλότερη από το πλησιέστερο φρούτο(δαμάσκηνο) και 10 φορές υψηλότερη από το πλησιέστερο  λαχανικό (λάχανο). Αυτό σημαίνει ότι μια μικρή ποσότητα acai θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.
Τρίτον, σε γενικές γραμμές όσο πιο σκούρο το χρώμα των φρούτων ή των λαχανικών, τόσο υψηλότερη η θέση του στην κλίμακα ORAC.
Τέταρτον, αυξάνοντας την κατανάλωση υψηλής αντιοξειδωτικής αξίας φρούτων και λαχανικών μπορείτε να μειώσετε και τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνεται καθημερινά. Παραδείγματος χάριν  εάν θέλετε 3000 μονάδες ORAC , θα πρέπει να καταναλώσετε 14 μήλα, ή  λίγο παραπάνω από μισό φλιτζάνι βατόμουρα ή 1 φλιτζάνι φράουλες!!!
Με τη βοήθεια του πίνακα, μπορείτε επίσης να αυξήσετε σημαντικά τον αριθμό των αντιοξειδωτικών ώστε να παρέχετε μεγαλύτερη προστασία στον οργανισμό σας.
Κείμενο από:Θοδωρής Γιάνναρος, μοριακός - πυρηνικός βιολόγος(1)

Κεδρόμηλα

*Η δημιουργία της κλίμακας ORAC έχει τις ρίζες της  στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, στη Βαλτιμόρη.  Παρά το γεγονός ότι η δημιουργία  προέρχεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας δεν έχει υπάρξει επίσημη επιστημονική δήλωση έγκρισης  του συστήματος  αυτού. Πηγή:http://nwaway.weebly.com/1/post/2010/10/-orac.html
Από εκεί και ο πρώτος πίνακας.
*H κλίμακα ORAC είναι ένα τεστ που χρησιμοποιείται συχνά για την μέτρηση της συνολικής αντιοξειδωτικής δραστικότητας των τροφών.
Παρόλα αυτά ακόμα δεν έχουμε ακόμη επιστημονικά στοιχεία που να  αποδεικνύουν αυτή τη  θεωρία. Δεν είναι αποδεκτή από τους επίσημους οργανισμούς  όπως το Food and Drug Administration (FDA) του υπουργείου υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών και το European Food Safety Authority (EFSA) οι οποίοι ρυθμίζουν τη νομοθεσία σχετικά με τις διαθρεπτικές επισημάνσεις στην Αμερική και την Ευρώπη, έχουν πρόσφατα δημοσιεύσει οδηγία όπου απαγορεύουν την αναφορά στις ετικέτες τροφίμων του ισχυρισμού ότι τροφές με υψηλή τιμή ORAC έχουν οφέλη για την υγεία.
Πηγές και εικόνες:
http://www.fitdiet.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=259:-orac&catid=31:2008-10-27-08-13-18&Itemid=91
Σχετικά άρθρα:
(1)http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=132878&cid=15
(2)http://natofao.blogspot.com/2011/03/orac.html
(3)http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=25&ct=85&articleID=10698
http://www.food-info.net/
Διαβάστε περισσότερα για την καλλιέργεια των Goji Berry εδώ:
http://biobaxes.wordpress.com/2011/03/29/445/
Οι πληροφορίες προορίζονται μόνο για ενημέρωση.
Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο εξωτερικών δικτυακών τόπων.
Γράψτε ένα σχόλιο.