Tι είναι τα αντιοξειδωτικά ;
-Οι ελεύθερες ρίζες είναι φυσικό παραπροϊόν του μεταβολισμού. Η διαδικασία αυτή συμβαίνει με την καθημερινή μας έκθεση στο περιβάλλον, τον ήλιο, το φαγητό, την αναπνοή. Αυτά τα μεταπροϊόντα πιστεύεται ότι συντελούν στην γήρανση και σε διάφορα προβλήματα υγείας.
Σε κάθε περίπτωση που η παραγωγή τους υπερβαίνει την προστατευτική ικανότητα του αντιοξειδωτικού συστήματος του οργανισμού,(φαινόμενο που ονομάζεται οξειδωτικό στρες) τότε προκύπτουν μη ανατρέψιμες βλάβες της κυτταρικής δομής, οργανικές ανεπάρκειες, και ανάπτυξη ασθενειών.
Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών
-Στο ανθρώπινο σώμα τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα ζωτικά κυτταρικά συστατικά, αδρανοποιώντας τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών. -Στα τρόφιμα εμποδίζουν την οξείδωση των διαφόρων συστατικών τους, που έχει σαν αποτέλεσμα για παράδειγμα, την άσχημη οσμή και γεύση, γνωστή ως τάγγισμα,κ.ά.
- O οργανισμός μας είναι εφοδιασμένος από την φύση του -και από την τροφή του- με αντιοξειδωτικά συστήματα για να αμύνεται στην δράση των ελευθέρων ριζών.
Τα ένζυμα, η Βιταμίνη C , το Σελήνιο, η Βιταμίνη Ε, τα Καροτενοειδή, τα Φλαβονοειδή, οι Ανθοκυανίνες, η Γλουταθειόνη, κ.ά, είναι συστατικά που προστατεύουν τις κυτταρικές µεµβράνες και δρουν δεσμεύοντας ή και εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.
-Η προστασία από τις ελεύθερες ρίζες μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας και με την έκθεση σε μολυσμένο περιβάλλον, στις υπεριώδεις ακτίνες, σε ουσίες όπως το αλκοόλ, τα συντηρητικά, τα λιπάσματα, κ.ά.
-Μέσα στις φυσικές τροφές υπάρχουν εκατοντάδες αντιοξειδωτικά, αλλά ζώντας στις πόλεις και με την βιομηχανοποίηση της διατροφής, πολλές απ' αυτές είτε εγκαταλείφθηκαν(όπως οι φυσικοί ξηροί καρποί, οι γλυκοπατάτες, τα κούμαρα,τα άγρια χόρτα), είτε δεν περιέχονται πια σε επαρκείς ποσότητες στα τρόφιμα(εντατική καλλιέργεια=υποβαθμισμένα προϊόντα)
Όταν τα αντιοξειδωτικά λείπουν από τον οργανισμό, αυτός δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά. Η απουσία τους συνδέεται με μια σειρά από ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και πολλά άλλα.
Εδώ και πολλά χρόνια έχει δημιουργηθεί από διάφορους φορείς στις ΗΠΑ μια κλίμακα μέτρησης της αντιοξειδωτικής ικανότητας της κάθε τροφής , που είναι γνωστός σαν δείκτης ORAC(Oxygen Radical Absorbance Capability ).
Υπάρχουν όμως και αντιρρήσεις. Δείτε πιο κάτω.*
Βάτος |
-Όποιος ενδιαφέρεται να ακολουθήσει ένα διαιτολόγιο με υψηλό δείκτη ORAC, μπορεί να το προσπαθήσει υιοθετώντας την παραδοσιακή Ελληνική διατροφή, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Τσιτσίραβλα τουρσί |
Τα πάντα, από το λάδι μέχρι το σκόρδο, στην κυριολεξία κάθε συστατικό έχει αντιοξειδωτική δράση.(2)
Οι υποστηρικτές και η κατάταξη.
Αντιοξειδωτική αξία σε Μονάδες ORAC ανά 100 γραμμάρια
Φρούτα Μονάδες ORAC Açai Berry Acai Berry 18,500
Ξερά δαμάσκηνα 5,770
Σταφίδες 2,830
Blueberries μούρα 2,400
Blackberries μουρα 2,036
Cranberries μούρα 1,750
Φράουλες 1,540
Ρόδια 1,245
Σμέουρα(Raspberries)1,220
Δαμάσκηνα 949
Πορτοκάλια 750
Κόκκινα σταφύλια 739
Κεράσια 670
Ακτινίδια 602
Λευκά σταφύλια 442
Πεπόνι 252
Μπανάνα 221
Μήλο 218
Βερίκοκα 164
Ροδάκινο 158
Λαχανικά Μονάδες ORAC
Κινέζικο Λάχανο 1,770
Σπανάκι φρέσκο 1,260
Λαχανάκια Βρυξελλών 980
Alfalfa 930
Σπανάκι, στον ατμό 909
Μπρόκολο 890
Τεύτλα 841
Κόκκινη πιπεριά 713
Κρεμμύδι 450
Καλαμπόκι 400
Μελιτζάνα 390
Κουνουπίδι 377
Αρακάς κατεψυγμένος 364
Λευκές Πατάτες 313
Γλυκοπατάτες 301
Καρότα 207
Φασόλια φρέσκα 201
Ντομάτες 189
Κολοκύθι 176
Κίτρινη κολοκύθα 150
Goji Berry
Επειδή η ποιότητα των προϊόντων και οι συνθήκες καλλιέργειας μπορεί να ποικίλλουν, πιθανώς να βρείτε βαθμολογίες κλίμακας ORAC που μπορεί να διαφέρουν από τον παραπάνω πίνακα. Χρησιμοποιείστε αυτόν τον πίνακα επειδή είναι εύκολο να διαβαστεί και να αποσαφηνίσει τέσσερα σημαντικά κλειδιά που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε την αντιοξειδωτική διαβάθμιση των φρούτων και των λαχανικών. Πρώτον, τα φρούτα έχουν συνήθως υψηλότερη αξία στην κλίμακα ORAC από τα λαχανικά, σε αναλογία 2:1.
Δεύτερον, το μούρο Acai της Βραζιλίας έχει αναδειχθεί ως το Νο1 τρόφιμο στην κλίμακα ORAC. Όπως μπορείτε να δείτε από την τιμή του στην κλίμακα, είναι 3 φορές υψηλότερη από το πλησιέστερο φρούτο(δαμάσκηνο) και 10 φορές υψηλότερη από το πλησιέστερο λαχανικό (λάχανο). Αυτό σημαίνει ότι μια μικρή ποσότητα acai θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.
Τρίτον, σε γενικές γραμμές όσο πιο σκούρο το χρώμα των φρούτων ή των λαχανικών, τόσο υψηλότερη η θέση του στην κλίμακα ORAC.
Τέταρτον, αυξάνοντας την κατανάλωση υψηλής αντιοξειδωτικής αξίας φρούτων και λαχανικών μπορείτε να μειώσετε και τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνεται καθημερινά. Παραδείγματος χάριν εάν θέλετε 3000 μονάδες ORAC , θα πρέπει να καταναλώσετε 14 μήλα, ή λίγο παραπάνω από μισό φλιτζάνι βατόμουρα ή 1 φλιτζάνι φράουλες!!!
Με τη βοήθεια του πίνακα, μπορείτε επίσης να αυξήσετε σημαντικά τον αριθμό των αντιοξειδωτικών ώστε να παρέχετε μεγαλύτερη προστασία στον οργανισμό σας.
Κείμενο από:Θοδωρής Γιάνναρος, μοριακός - πυρηνικός βιολόγος(1)
Κεδρόμηλα |
*Η δημιουργία της κλίμακας ORAC έχει τις ρίζες της στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, στη Βαλτιμόρη. Παρά το γεγονός ότι η δημιουργία προέρχεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας δεν έχει υπάρξει επίσημη επιστημονική δήλωση έγκρισης του συστήματος αυτού. Πηγή:http://nwaway.weebly.com/1/post/2010/10/-orac.html
Από εκεί και ο πρώτος πίνακας.
*H κλίμακα ORAC είναι ένα τεστ που χρησιμοποιείται συχνά για την μέτρηση της συνολικής αντιοξειδωτικής δραστικότητας των τροφών.
Παρόλα αυτά ακόμα δεν έχουμε ακόμη επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτή τη θεωρία. Δεν είναι αποδεκτή από τους επίσημους οργανισμούς όπως το Food and Drug Administration (FDA) του υπουργείου υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών και το European Food Safety Authority (EFSA) οι οποίοι ρυθμίζουν τη νομοθεσία σχετικά με τις διαθρεπτικές επισημάνσεις στην Αμερική και την Ευρώπη, έχουν πρόσφατα δημοσιεύσει οδηγία όπου απαγορεύουν την αναφορά στις ετικέτες τροφίμων του ισχυρισμού ότι τροφές με υψηλή τιμή ORAC έχουν οφέλη για την υγεία.
Πηγές και εικόνες:
http://www.fitdiet.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=259:-orac&catid=31:2008-10-27-08-13-18&Itemid=91
Σχετικά άρθρα:
(1)http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=132878&cid=15
(2)http://natofao.blogspot.com/2011/03/orac.html
(3)http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=25&ct=85&articleID=10698
http://www.food-info.net/
Διαβάστε περισσότερα για την καλλιέργεια των Goji Berry εδώ:
http://biobaxes.wordpress.com/2011/03/29/445/
Οι πληροφορίες προορίζονται μόνο για ενημέρωση.
Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο εξωτερικών δικτυακών τόπων.
Γράψτε ένα σχόλιο.
Ευχαριστώ για την παραπομπή! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια ακόμα περισσότερα σχετικά με την καλλιέργεια του Goji berry (γκότζι) εδώ:
http://biobaxes2.wordpress.com/
Παρακαλώ,υποχρέωσή μας.Είναι σημαντικό να υπάρχουν οι πηγές για τις εικόνες και η βιβλιογραφία,και το προσπαθούμε,αλλά πολλές φορές δεν είναι εφικτό χάνονται τα λινκ.Φυσικά και θα ξαναγίνει αναφορά στα πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα, με περισσότερες λεπτομέρειες γιατί αυτή ήταν μια πρώτη αναφορά,και θα ξαναδούμε για το Goji.
ΑπάντησηΔιαγραφή