Όπως και εσείς θα διαβάσατε, θεωρήθηκε πιθανή η προέλευση του e.coli στην Ευρώπη να προέκυψε από Αιγυπτιακούς σπόρους. H Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου τις εισαγωγές σπόρων από Αίγυπτο, τους οποίους ενοχοποιούν οι τελευταίες έρευνες για τις επιδημίες αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας στη Γερμανία και τη Γαλλία. Το μορατόριουμ καλύπτει και τα όσπρια. Η απόφαση της ΕΕ έρχεται μία μέρα μετά την προειδοποίηση του ΕΦΕΤ για 24 συσκευασίες με τους ύποπτους σπόρους τριγωνέλλας να έχουν ήδη πωληθεί στη Βόρειο Ελλάδα.
Η τριγωνέλλα είναι ένα φυτό του οποίου τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως βότανο, ενώ οι σπόροι του χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό καθώς και για την παραγωγή φύτρων για σαλάτα. Το μαγείρεμα καταστρέφει το μικρόβιο και τις τοξίνες του, ωστόσο τα φύτρα καταναλώνονται συνήθως ωμά.
Για την παραγωγή φύτρων, οι σπόροι αφήνονται να βλαστήσουν σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας, οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Το δημοσίευμα απο:http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231116482
Βότανα: Τριγωνέλλα άλλες ονομασίες:τήλι, μοσχοσίταρο,τσιμένι, τηντιλίδα,και άλλα. Η τριγωνέλλα χρησιμοποιείται ως βότανο ή μπαχαρικό, και είναι από τα παλαιότερα φαρμακευτικά βότανα.
Πάμε να μάθουμε περισσότερα εδώ:
Trigonella foenum-graecum L. (Τριγωνέλλα η ελληνική χλόη - γραικόχορτος).
http://www.ethnopharmacology.gr/images/stories/ekdiloseis/2009_11/katsibelas.pdf
Μοσχοσίταρο το Ελληνικό
Είναι το μοσχοσίταρο το ελληνικό μπαχαρικό, η ιδανική ευκαιρία για να ξαναμιλήσουμε για τη χαμένη αρωματικότητα της ελληνικής μαγειρικής, για την απώλεια μεγάλου μέρους της γευστικής μνήμης.
Οι ιστορικές περιπέτειες του Ελληνισμού και οι συνέπειες τους, που οδηγούσαν σε καταστάσεις επιβίωσης, εξολόθρευαν συνήθειες αιώνων. Μόνο και μόνο το αγγλικό και γαλλικό όνομα του μοσχοσίταρου(fenugreek, fenugreek = ελληνικό άχυρο) αρκεί για να καταλάβουμε τα προλεγόμενα, μια που το μοσχοσίταρο ή τήλι ή τήλινδα ή τριγωνέλλα δεν χρησιμοποιείται πια σχεδόν καθόλου, αν εξαιρέσουμε το τσιμένι του παστουρμά. Τσιμένι κατήντησε να σημαίνει μοσχοσίταρο στην αγορά, αν και στην πραγματικότητα είναι πολτός μείγματος μπαχαρικών και σκόρδου. Καλλιεργήθηκε για την ανθρώπινη και ζωική διατροφή για αιώνες, αλλά και ως μέσο χλωρής λίπανσης στη βιολογική καλλιέργεια, μια που ανήκει στην οικογένεια της φάβας. Όταν μπαίνει στον πολτό που περιβάλλει τον παστουρμά, κατά πάσα πιθανότητα για την αντισηπτική του δράση, αντιδρά με το λίπος του κρέατος και το σκόρδο και αποκτά αυτή τη βαριά μυρωδιά που μένει και μπορεί να αρωματίσει ακόμη και το δέρμα. Μόνο του στο μαγείρεμα είναι πολύ πιο ήπιο αρωματικό και το αποξηραμένο είναι ακόμη πιο ελαφρύ και μάλλον πικάντικο. Είναι βασικό συστατικό του ινδικού κάρι:συνέχεια στο
Σε χάπια το έχουμε;
Ψάχνουμε λίγο στην αγορά,και φυσικά κάτι βρήκαμε.
1)Εισαγωγής
FENUGREEK (Trigonella Foenum-Graecum)
350mg. 60 vcaps
Πληροφορίες προϊόντος:
Χοληστερ., τριγλυκερ,. διαβήτης, ανορεξία, δυσπεψία.
Τιμή: αρχική €29.50
Αλλά υπάρχει και ελληνικό προϊόν
2)Trigonella foenum-graecum
Διαθεσιμότητα: Άμεσα διαθέσιμο
Τιμή: €1,60
30 γρ
Η διαφορά στην τιμή μεγάλη. Και ακόμη και αυτό που είναι επίσης εισαγωγής, δεν πλησιάζει το κόστος του αρχικού.
3)Trigonella foenum-graecum
Είδος Herbs
Τιμή €2.90
Οπως καταλαβαίνει ο καθένας από τα προηγούμενα, πολλοί έχουν βρει τρόπο να κερδοσκοπούν.
Και απο την τριγωνέλλα σε ένα ακόμη ξεχασμένο νόστιμο χορτάρι.
Το Κάρδαμο
Το κάρδαμο είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό και ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών (Brassicaceae) (συνώνυμη περιγραφική ονομασία Σταυρανθών (Cruciferae).Είναι αυτοφυές αλλά και καλλιεργούμενο φυτό.
Υπάρχουν αρκετά είδη κάρδαμου. Τα πιο σημαντικά είναι:
Κοινό κάρδαμο. Γνωστό και σαν κάρδαμο της Ορλεάνης, επιστημονική ονομασία Λεπίδιο το εδώδιμο.
Μονοετές και ποώδες φυτό με καταγωγή απο την Ασία, αναπτύσσεται εξαιρετικά γρήγορα.
Καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές και έχει πολλές χρήσεις στη μαγειρική σε σαλάτες, ή γαρνιτούρες .
Νεροκάρδαμο. Έπιστημονική ονομασία Ναστούριο το φαρμακευτικό.
Πολυετές ποώδες φυτό με βλαστούς που έρπουν.
Η καταγωγή του είναι από την Ευρώπη και σήμερα βρίσκεται σε πολλές περιοχές της γης κοντά σε λίμνες, ρυάκια ποταμούς και χαράδρες.
Πικροκάρδαμο ή κάρδαμο των λιβαδιών.
Χαμηλή πόα με λευκά ή ροζ άνθη. Βρίσκεται σε περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου της γης. Τα φύλλα του είναι σαρκώδη και έχουν πικρή γεύση.
Το κάρδαμο, έχει λεπτά και εύθραυστα φυλλαράκια με πολύ δυνατή πιπεράτη και συγχρόνως δροσερή γεύση(όπως και η μέντα)
Σήμερα κοντεύουμε πια να το ξεχάσουμε, ενώ οι παλαιότεροι το εκτιμούσαν πολύ. Θεωρούσαν ότι ήταν μια πηγή σθένους και θάρρους.
Κακουλές
Από τα παλιά μας έρχεται η έκφραση "φάε να καρδαμώσεις" , ή "το καρδάμωσε" για κάποιον που ανέκτησε τις δυνάμεις του.
Σαν βότανο έχει πολλές χρήσεις. Είναι άριστο ορεκτικό, είναι θρεπτικό, πλούσιο σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως σίδηρο, ασβέστιο και ιώδιο.
Τονώνει τον οργανισμό και έχει αποτοξινωτικές, αντιρευματικές αλλά και αφροδισιακές ιδιότητες .
Κάνει πολύ καλό στο κουρασμένο πνεύμα.
Στη μαγειρική χρησιμοποιείται μόνο του σαν σαλάτα με λαδόξυδο ή μαζί με άλλα λαχανικά .
Η έντονη γεύση του ταιριάζει με το μαρούλι, το λάχανο, τις βραστές πατάτες, κλπ. Σας προτείνω να το δοκιμάσετε με μαρούλι.
Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο, που πρέπει να γίνεται πολύ σχολαστικά.
Αυτό γιατί οι συνθήκες που φύεται ευνοούν την προσβολή του από διάφορα παράσιτα και την ανάπτυξη νυμφών στα φύλλα του.
Το κάρδαμο δεν είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί σαν φυτό, χρειάζεται σκιερό και υγρό περιβάλλον, και μπορούμε να το σπείρουμε στο περιβόλι ή στο μπαλκόνι μας, και να έχουμε σχεδόν όλο το χρόνο.
Διαφορετικά θα το αναζητήσουμε στους πάγκους των λαϊκών αγορών.
Και μια σημείωση. Σε πολλά κείμενα δεν διευκρινίζεται ή συγχέουν το Κάρδαμο (Lepidium sativum)με το Καρδάμωμο ή κακουλέ.(Elettaria Cardamommum).
Το ένα είναι φρέσκο χόρτο ενώ το άλλο είναι αποξηραμένο μπαχαρικό.
Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους Κάρδαμου σε γλάστρες από την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο.
Πηγές:
http://www.kalliergo.gr/home-kalliergo/tags/%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BC%CE%BF/?blogger=ilias
el.wikipedia.org/wiki/Κάρδαμο
http://matzadoura.blogspot.com/
Οι πολύ καλές φωτογραφίες της Τριγωνέλλας και του Κάρδαμου, απο τον
Θεόδωρο Κουτάνη στο:
http://picasaweb.google.com/tolinio1960/Tolinio#
Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο εξωτερικών δικτυακών τόπων.
Γράψτε ένα σχόλιο.
Η τριγωνέλλα είναι ένα φυτό του οποίου τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως βότανο, ενώ οι σπόροι του χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό καθώς και για την παραγωγή φύτρων για σαλάτα. Το μαγείρεμα καταστρέφει το μικρόβιο και τις τοξίνες του, ωστόσο τα φύτρα καταναλώνονται συνήθως ωμά.
Για την παραγωγή φύτρων, οι σπόροι αφήνονται να βλαστήσουν σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας, οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Το δημοσίευμα απο:http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231116482
Βότανα: Τριγωνέλλα άλλες ονομασίες:τήλι, μοσχοσίταρο,τσιμένι, τηντιλίδα,και άλλα. Η τριγωνέλλα χρησιμοποιείται ως βότανο ή μπαχαρικό, και είναι από τα παλαιότερα φαρμακευτικά βότανα.
Πάμε να μάθουμε περισσότερα εδώ:
Trigonella foenum-graecum L. (Τριγωνέλλα η ελληνική χλόη - γραικόχορτος).
http://www.ethnopharmacology.gr/images/stories/ekdiloseis/2009_11/katsibelas.pdf
Είναι το μοσχοσίταρο το ελληνικό μπαχαρικό, η ιδανική ευκαιρία για να ξαναμιλήσουμε για τη χαμένη αρωματικότητα της ελληνικής μαγειρικής, για την απώλεια μεγάλου μέρους της γευστικής μνήμης.
Οι ιστορικές περιπέτειες του Ελληνισμού και οι συνέπειες τους, που οδηγούσαν σε καταστάσεις επιβίωσης, εξολόθρευαν συνήθειες αιώνων. Μόνο και μόνο το αγγλικό και γαλλικό όνομα του μοσχοσίταρου(fenugreek, fenugreek = ελληνικό άχυρο) αρκεί για να καταλάβουμε τα προλεγόμενα, μια που το μοσχοσίταρο ή τήλι ή τήλινδα ή τριγωνέλλα δεν χρησιμοποιείται πια σχεδόν καθόλου, αν εξαιρέσουμε το τσιμένι του παστουρμά. Τσιμένι κατήντησε να σημαίνει μοσχοσίταρο στην αγορά, αν και στην πραγματικότητα είναι πολτός μείγματος μπαχαρικών και σκόρδου. Καλλιεργήθηκε για την ανθρώπινη και ζωική διατροφή για αιώνες, αλλά και ως μέσο χλωρής λίπανσης στη βιολογική καλλιέργεια, μια που ανήκει στην οικογένεια της φάβας. Όταν μπαίνει στον πολτό που περιβάλλει τον παστουρμά, κατά πάσα πιθανότητα για την αντισηπτική του δράση, αντιδρά με το λίπος του κρέατος και το σκόρδο και αποκτά αυτή τη βαριά μυρωδιά που μένει και μπορεί να αρωματίσει ακόμη και το δέρμα. Μόνο του στο μαγείρεμα είναι πολύ πιο ήπιο αρωματικό και το αποξηραμένο είναι ακόμη πιο ελαφρύ και μάλλον πικάντικο. Είναι βασικό συστατικό του ινδικού κάρι:συνέχεια στο
Σε χάπια το έχουμε;
Ψάχνουμε λίγο στην αγορά,και φυσικά κάτι βρήκαμε.
1)Εισαγωγής
FENUGREEK (Trigonella Foenum-Graecum)
350mg. 60 vcaps
Πληροφορίες προϊόντος:
Χοληστερ., τριγλυκερ,. διαβήτης, ανορεξία, δυσπεψία.
Τιμή: αρχική €29.50
Αλλά υπάρχει και ελληνικό προϊόν
2)Trigonella foenum-graecum
Διαθεσιμότητα: Άμεσα διαθέσιμο
Τιμή: €1,60
30 γρ
Η διαφορά στην τιμή μεγάλη. Και ακόμη και αυτό που είναι επίσης εισαγωγής, δεν πλησιάζει το κόστος του αρχικού.
3)Trigonella foenum-graecum
Είδος Herbs
Τιμή €2.90
Οπως καταλαβαίνει ο καθένας από τα προηγούμενα, πολλοί έχουν βρει τρόπο να κερδοσκοπούν.
Και απο την τριγωνέλλα σε ένα ακόμη ξεχασμένο νόστιμο χορτάρι.
Το Κάρδαμο
Το κάρδαμο είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό και ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών (Brassicaceae) (συνώνυμη περιγραφική ονομασία Σταυρανθών (Cruciferae).Είναι αυτοφυές αλλά και καλλιεργούμενο φυτό.
Υπάρχουν αρκετά είδη κάρδαμου. Τα πιο σημαντικά είναι:
Κοινό κάρδαμο. Γνωστό και σαν κάρδαμο της Ορλεάνης, επιστημονική ονομασία Λεπίδιο το εδώδιμο.
Μονοετές και ποώδες φυτό με καταγωγή απο την Ασία, αναπτύσσεται εξαιρετικά γρήγορα.
Καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές και έχει πολλές χρήσεις στη μαγειρική σε σαλάτες, ή γαρνιτούρες .
Νεροκάρδαμο. Έπιστημονική ονομασία Ναστούριο το φαρμακευτικό.
Πολυετές ποώδες φυτό με βλαστούς που έρπουν.
Η καταγωγή του είναι από την Ευρώπη και σήμερα βρίσκεται σε πολλές περιοχές της γης κοντά σε λίμνες, ρυάκια ποταμούς και χαράδρες.
Πικροκάρδαμο ή κάρδαμο των λιβαδιών.
Το κάρδαμο, έχει λεπτά και εύθραυστα φυλλαράκια με πολύ δυνατή πιπεράτη και συγχρόνως δροσερή γεύση(όπως και η μέντα)
Σήμερα κοντεύουμε πια να το ξεχάσουμε, ενώ οι παλαιότεροι το εκτιμούσαν πολύ. Θεωρούσαν ότι ήταν μια πηγή σθένους και θάρρους.
Κακουλές
Από τα παλιά μας έρχεται η έκφραση "φάε να καρδαμώσεις" , ή "το καρδάμωσε" για κάποιον που ανέκτησε τις δυνάμεις του.
Σαν βότανο έχει πολλές χρήσεις. Είναι άριστο ορεκτικό, είναι θρεπτικό, πλούσιο σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως σίδηρο, ασβέστιο και ιώδιο.
Τονώνει τον οργανισμό και έχει αποτοξινωτικές, αντιρευματικές αλλά και αφροδισιακές ιδιότητες .
Κάνει πολύ καλό στο κουρασμένο πνεύμα.
Στη μαγειρική χρησιμοποιείται μόνο του σαν σαλάτα με λαδόξυδο ή μαζί με άλλα λαχανικά .
Η έντονη γεύση του ταιριάζει με το μαρούλι, το λάχανο, τις βραστές πατάτες, κλπ. Σας προτείνω να το δοκιμάσετε με μαρούλι.
Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο, που πρέπει να γίνεται πολύ σχολαστικά.
Αυτό γιατί οι συνθήκες που φύεται ευνοούν την προσβολή του από διάφορα παράσιτα και την ανάπτυξη νυμφών στα φύλλα του.
Το κάρδαμο δεν είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί σαν φυτό, χρειάζεται σκιερό και υγρό περιβάλλον, και μπορούμε να το σπείρουμε στο περιβόλι ή στο μπαλκόνι μας, και να έχουμε σχεδόν όλο το χρόνο.
Διαφορετικά θα το αναζητήσουμε στους πάγκους των λαϊκών αγορών.
Και μια σημείωση. Σε πολλά κείμενα δεν διευκρινίζεται ή συγχέουν το Κάρδαμο (Lepidium sativum)με το Καρδάμωμο ή κακουλέ.(Elettaria Cardamommum).
Το ένα είναι φρέσκο χόρτο ενώ το άλλο είναι αποξηραμένο μπαχαρικό.
Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους Κάρδαμου σε γλάστρες από την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο.
Πηγές:
http://www.kalliergo.gr/home-kalliergo/tags/%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BC%CE%BF/?blogger=ilias
el.wikipedia.org/wiki/Κάρδαμο
http://matzadoura.blogspot.com/
Οι πολύ καλές φωτογραφίες της Τριγωνέλλας και του Κάρδαμου, απο τον
Θεόδωρο Κουτάνη στο:
http://picasaweb.google.com/tolinio1960/Tolinio#
Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο εξωτερικών δικτυακών τόπων.
Γράψτε ένα σχόλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.