Σελίδες

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ανακύκλωση και βιοκαύσιμα.


Συνέχεια από εδώ : Το λουλούδι του ήλιου
Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με ηλίανθο σχεδόν διπλασιάστηκαν την τελευταία διετία στη χώρα μας λόγω της μεγάλης ζήτησης  του προϊόντος. Οι τελευταίες εξελίξεις με τη διάδοση της συμβολαιακής καλλιέργειας του φυτού, μπορούν να εξασφαλίσουν στους αγρότες ένα  εισόδημα, και να συμβάλλουν στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Κι αυτό γιατί  το βιοντίζελ είναι μη τοξικό, δεν περιέχει αρωματικές ενώσεις, και οι εκπομπές του σε διάφορους  ρυπαντές(οξείδια του θείου, μονοξείδιο του άνθρακα, άκαυστοι υδρογονάνθρακες, αιθάλη), κατά την καύση του είναι πολύ χαμηλές.
Πλεονεκτήματα
Το Βιοντίζελ είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα οχήματα ή μηχανές που καταναλώνουν πετρέλαιο. Για την παραγωγή του, χρησιμοποιούνται κυρίως φυτά αγροτικής παραγωγής αλλά και ζωικά λίπη, παραπροϊόντα καλλιεργειών, ακόμα και τηγανισμένα λάδια.
Και τα καμένα λάδια είναι χρήσιμα!!
Η συλλογή και σωστή διαχείριση των καμένων τηγανόλαδων, έχει μεγάλη σημασία για την προστασία του περιβάλλοντος, και του υδροφόρου ορίζοντα. Η χρήση τους στην παραγωγή βιοντίζελ βοηθάει το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας μας, καθώς το βιοντίζελ το οποίο παράγεται μειώνει την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου κατά 88% σε σχέση με το συμβατικό ντίζελ, συμβάλει στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας μέσω της μείωσης των εισαγωγών πετρελαίου, και στην αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τη συλλογή και  τη μετατροπή του. Ακόμη, το βιοντίζελ  εκτός του ότι εμφανίζει παρόμοιες φυσικοχημικές ιδιότητες με το συμβατικό ντίζελ, σε κάποια σημεία έχει  καλύτερα χαρακτηριστικά από αυτό, όπως μεγαλύτερο σημείο ανάφλεξης οπότε είναι ασφαλέστερο στη χρήση, μικρότερη ποσότητα θείου αλλά μεγαλύτερη λιπαντική ικανότητα λόγω του οξυγόνου που περιέχει και μεγαλύτερο αριθμό κετανίου.
 Όπως δείχνουν οι έρευνες, η καύση του βιοντίζελ δεν αυξάνει το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (το οποίο είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου)
ΕΛΠΕ
Σήμερα, κύριοι αγοραστές του βιοντίζελ  που παράγεται στη χώρα μας είναι  τα Ελληνικά Διυλιστήρια ΕΛΠΕ και η Motor Oil. Στα  διυλιστήρια γίνεται η ανάμειξη του βιοντίζελ με το συμβατικό ντίζελ.


Τι συμβαίνει με τα τηγανόλαδα;

Όταν ένα λίτρο τηγανόλαδο μπει στο νερό, απλώνεται σε ένα εκατομμύριο λίτρα νερού οπότε κάθε
οργανισμός που θα πιει από αυτό θα «εμπλουτίσει» με χρησιμοποιημένο λάδι την τροφή του. Έτσι τα «τρανς» λιπαρά εισβάλλουν στη διατροφική αλυσίδα προκαλώντας καρκινοπάθειες.
Το πρόβλημα ξεκινάει από την κουζίνα του σπιτιού ή του καταστήματος και τη συνήθεια να αδειάζουμε το τηγανισμένο λάδι στο νεροχύτη και από εκεί να οδηγείται είτε στη θάλασσα μολύνοντάς την, είτε στους βιολογικούς καθαρισμούς προκαλώντας προβλήματα. Διότι, αν δεν προηγείται λιποσυλλέκτης και το λάδι μπει κατ’ ευθείαν στον βιολογικό καθαρισμό, σκοτώνονται τα ένζυμα που καθαρίζουν το νερό και πολλαπλασιάζεται το κόστος λειτουργίας του συστήματος. Όμως, αυτή είναι μία μόνο πτυχή του προβλήματος της ανεξέλεγκτης διάθεσης του μαγειρικού λαδιού.Όταν πετάμε το λάδι στα κοινά απορρίμματα μέσα σε μπουκαλάκια, οδηγείται στις χωματερές, βοηθάει στις αναφλέξεις και τροφοδοτεί τις φωτιές που ανάβουν σε αυτές, ενώ
αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα στραγγίσματα και καταλήγει στα υπόγεια υδροφόρα συστήματα. 
Εκεί καταλήγει και από τις ταβέρνες, που φροντίζουν να το «ξεφορτωθούν» σ’ ένα λάκκο – η περιφέρεια υποφέρει από αυτή την πρακτική. 
Πριν όμως ρίξουμε την αποκλειστική ευθύνη στους πολίτες, ας θυμηθούμε ότι η Πολιτεία θέσπισε τον σχετικό νόμο στο τέλος του 2005, οπότε οι εταιρείες
που δραστηριοποιούνται στο χώρο ξεκίνησαν δειλά – δειλά το 2006.
 Μέχρι τότε η διάθεση στην πίσω αυλή και στη χωματερή ήταν… μονόδρομος.Πηγή 



Βιοκαύσιμα λοιπόν από τα καμένα λάδια
Τώρα, μας δίνεται η δυνατότητα ακόμη και να τα ανταλλάξουμε  με  βιοντίζελ.
Πολλές οι κινήσεις που υπάρχουν, και από ιδιώτες, και  από Δήμους.
Θα αναφέρουμε ενδεικτικά (1)κάποιες απ'αυτές.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το τμήμα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)  του  ΑΠΘ, και την Ένωση Εστιατόρων και Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν να συλλέγουν και να μετατρέπουν σε  βιοκαύσιμα τα  λάδια των εστιατορίων  που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη. Το βιοκαύσιμο που θα παραχθεί  θα κινήσει  αρχικά ένα όχημα του δήμου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη συλλογή του ανακυκλώσιμου λαδιού.



Με το μότο  «Ανακυκλώστε τα καμένα λίπη και σπορέλαια της κουζίνας σας, αντί να τα πετάτε στο νεροχύτη σας», ο κ.Αντώνης Χατζηανδρώνης, έκανε την οικολογική συνείδησή του επάγγελμα και πριν από τέσσερα περίπου χρόνια ξεκίνησε μια επιχείρηση ανακύκλωσης καμένων λιπών – σπορέλαιων. Η  εταιρία συλλέγει τα δοχεία από τα εστιατόρια και αφήνει κάποια άδεια μέχρι την επόμενη παραλαβή τους, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος. «Πρόκειται για μια  απλή διαδικασία, που όμως χρειάζεται οργάνωση και σωστό συντονισμό, κυρίως για να συγκεντρωθούν όλες αυτές οι ποσότητες από τα εστιατόρια και τους χώρους μαζικής εστίασης», αναφέρει ο κ. Χατζηανδρώνης.«Από την άλλη πρόκειται για μια πράξη αμιγώς οικολογική, καθώς είναι κρίμα να πετάμε στη φύση όλα αυτά τα λιπαρά κατάλοιπα, αφού μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε».Στις ευρωπαϊκές χώρες,  λειτουργούν δεκάδες ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αναλαμβάνουν να συλλέξουν τα καμένα λίπη των χώρων μαζικής εστίασης. Το κράτος εκεί υποχρεώνει τους επαγγελματίες της μαζικής εστίασης να στέλνουν τα καμένα λίπη προς ανακύκλωση. Στην Ελλάδα λειτουργούν λίγες σε αριθμό επιχειρήσεις, εκ των οποίων μια είναι αυτή του κ. Χατζηανδρώνη 
Ο χώρος  της ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων είναι ακόμα μικρός αλλά αναπτυσσόμενος. Οι δυο πιο δραστήριες εταιρίες είναι η Revive και η Σέλας Ανακύκλωση.



Από τον Ιανουάριο του 2010 προωθούμε συστηματικά την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων λαδιών και επιβραβεύουμε για κάθε μπουκάλι χρησιμοποιημένου λαδιού με ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό. Καταφέραμε να συλλέξουμε 22.155 λίτρα, ενώ για το 2011 μέχρι και σήμερα έχουμε ήδη συλλέξει 19.533 λίτρα.
Για την επιβράβευση της ανακύκλωσης του λαδιού, έως σήμερα
έχουμε δώσει σε πελάτες μας 25.680 εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού 1,5 λίτρου λέει ο κ.Χαλκιαδάκης που ξεκίνησε το σύστημα ανακύκλωσης μαγειρικών λιπών το 2009 με πολύ μικρή ανταπόκριση στην αρχή. Η εταιρεία εδώ



Πριν από μία περίπου  τετραετία ο  δήμαρχος Μελιβοίας Αντώνης Γκουντάρας  αποφάσισε, σε συνεργασία με την εταιρεία ανακύκλωσης Revive, να δραστηριοποιηθεί στη συγκέντρωση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων και τη διάθεσή τους στην παραγωγή βιοκαυσίμων.
Όπως υπογραμμίζει ο Β. Γκουντάρας, «τα περισσότερα καμένα τηγανόλαδα κατέληγαν στις αποχετεύσεις ή στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα  στο περιβάλλον αλλά και στις αποχετεύσεις». Τι σημαίνει αυτό; Το λάδι έχει την ιδιότητα να απλώνεται σε ένα λεπτό στρώμα και να καλύπτει τεράστιες ποσότητες νερού. Το νερό κάτω από το λάδι σταματάει να οξυγονώνεται και έτσι οι αερόβιες διαδικασίες σταματούν. Αυτό έχει πολύ δυσμενή επίδραση στην καλή λειτουργία ενός βιολογικού καθαρισμού, ακόμα και σε έναν κοινό βόθρο.
Δίνεις 4 λίτρα καμένο λάδι παίρνεις 3,5 βιοντίζελ
Τα οφέλη; Μεγάλα και για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη: για παράδειγμα, κάποιος ιδιώτης θα μπορεί να πηγαίνει στο δήμο ένα μπουκάλι από καμένα μαγειρικά λάδια και λίπη, χωρητικότητας 4 λίτρων, και θα παίρνει -εν είδει ανταποδοτικού οφέλους- βιοντίζελ 3,5 λίτρων, δηλαδή περίπου το 85% του προϊόντος που ανακυκλώνει. Πρόσφατα ο δήμαρχος του Δήμου Αγιάς, προχώρησε στην  αγορά  ενός αυτόματου μηχανήματος (πιλοτική εφαρμογή), αξίας περίπου 6.000-7.000 ευρώ, για να μετατρέπει ο ίδιος ο δήμος  τα κορεσμένα λίπη σε βιοντίζελ. Σύμφωνα με το δήμαρχο, η ανακύκλωση λαδιού  που γινόταν μέχρι τώρα «αφορούσε τα υπολείμματα  κυρίως από τους χώρους εστίασης. Πλέον,  θα μπορεί να γίνεται και για τα οικιακά τηγανόλαδα και λίπη. Το βιοκαύσιμο  που θα παράγει ο δήμος ,θα χρησιμοποιείται  «είτε στα οχήματα του δήμου είτε θα μοιράζεται στους αγρότες ».Πηγή. 
Το παράδειγμα του Δήμου Αγιάς, ακολουθούν και  άλλοι όπως  ο Δήμος Θάσου (αλλά μόνο για ένα μικρό ποσοστό των καμένων λαδιών από τις επιχειρήσεις εστίασης ,που προς το παρόν  αντιστοιχεί περίπου στο 20% του συνολικά παραγόμενου στο νησί).
Ο Δήμος Μεσολογγίου, οι δήμοι Νεάπολης-Συκεών, Κοζάνης και Βοΐου, έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το εργαστήριο Θερμικών Συστημάτων και Βιοκαυσίμων του τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ή με ιδιώτες .
Ενδιαφέρον για συνεργασία με το ΤΕΙ έχουν εκδηλώσει ακόμη οι δήμοι Μεταμόρφωσης και Εορδαίας.Το βιοντίζελ που παράγεται από το ανακυκλωμένο λάδι στο ΤΕΙ Κοζάνης «επιστρέφεται» στους δήμους  και χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σχολικών κτηρίων.
Με λίγο από το χρόνο  μας μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε στην ανακύκλωση  λαδιού(2).
Υπάρχουν εταιρείες  που τοποθετούν  δωρεάν κάδο συλλογής στις πολυκατοικίες για τα χρησιμοποιημένα λάδια των ενοίκων, και τον αδειάζουν με ένα απλό τηλεφώνημα.
Αν είστε διαχειριστής πολυκατοικίας επικοινωνήστε μαζί τους, και θα σας δώσουν την προσφορά τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εταιρεία  pegasusrecycle.gr. ,η  οποία ανταλλάσσει τις ποσότητες λίπους και τηγανελαίου, με σπορέλαια. E-mail: office@pegasusrecycle.gr
(1)Δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
(2)Ακόμη,τα καμένα λάδια αξίζει να συλλέγονται για την παρασκευή σπιτικού σαπουνιού.Πολλές οι σχετικές δράσεις, αλλά και οι συνταγές στο ίντερνετ.
Συνεχίζεται.
Εικόνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.