Το ρέμα της ντροπής. Ο Ασωπός της Αθήνας -ένας παραπόταμος λυμάτων. Ότι προσπάθεια έγινε δεν απέδωσε(κάποια στιγμή είχε κινητοποιηθεί πολύς κόσμος).
Η ίδια κατάσταση παραμένει μέχρι σήμερα, σαν να πρόκειται για ζήτημα άλλου κράτους.
Οι υποψιασμένοι παλιότερα έλεγαν ότι όλ' αυτά γίνονται επίτηδες για να πουληθεί φτηνά η περιοχή.
Μετά μας προέκυψε η επιβεβαίωση, τα Mall, τα γήπεδα και οι αναπλάσεις, και οι αποκαλύψεις για το χορό που χόρευαν μαζί αριστεροί και δεξιοί, ενώ οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής θέλουν την ανάπλαση για να ζήσουν καλύτερα.(στην περιοχή, οι γάτες βλέπουν τα ποντίκια και τρέμουν).
Η δική μας θέση είναι κατά της ανάπλασης και υπέρ της φυσικής αποκατάστασης του τοπίου.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια για τίποτα λιγότερο. Παλιότερα που η Αθήνα ήταν αραιοκατοικημένη, σε κάποιους ίσως φαινόταν λογικό αυτό το σημείο να λειτουργήσει σαν Βιομηχανικό πάρκο, κι ας ήταν τόσο κοντά στο κέντρο. Αυτό ήταν απαράδεκτο και για εκείνα τα χρόνια. Η περιοχή είναι γεμάτη αρχαία που φυσικά οι ειδικοί γνώριζαν, αλλά και πνεύμονας πρασίνου με δέντρα παλιά όσο και η πόλη. Αλλά ας μείνουμε σήμερα σ'αυτά, κοιτώντας μόνο την υγειονομική επιβάρυνση.
Οι εικόνες είναι από διάφορα δημοσιεύματα και χρονιές,και αρκούν να πείσουν και τους πλέον δύσπιστους για το τι συμβαίνει.
"Υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ" .
Σε Ασωπό της Αθήνας έχει μετατραπεί το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ στον Ελαιώνα γράφει το άρθρο στα ΝΕΑ το 2007, όπου αναφέρονται και οι λόγοι που συμβαίνει αυτό.
" Ο παραπόταμος του Κηφισού αποτελεί πλέον έναν ανοιχτό βόθρο όπου καταλήγουν τα ακατέργαστα λύματα από τις περίπου 2.000 βιομηχανίες και βιοτεχνίες που είναι συγκεντρωμένες στην περιοχή και οι οποίες θα έπρεπε- στη συντριπτική τους πλειονότητα- να είχαν ήδη μετεγκατασταθεί σε άλλες βιομηχανικές ζώνες. Σύμφωνα με πηγές της Νομαρχίας Αθηνών «οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες που έπρεπε να είχαν ήδη απομακρυνθεί από το 2006 - με νόμο του... 1994- καταφέρνουν και παίρνουν συνεχώς παράταση παραμονής από το υπουργείο Ανάπτυξης. Τα όποια χρηματικά πρόστιμα επιβάλλονται, δεν φαίνεται να πτοούν κανέναν...".
*
" Ο υδροφόρος ορίζοντας του Ελαιώνα θεωρείται ιδιαίτερα ρυπασμένος και επιβαρημένος. Σε γεωτρήσεις και πηγάδια παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις σε θειικά, μαγνήσιο, νιτρικά ιόντα, ακόμη και σε νάτριο και χλώριο".
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών δρ. Ευθύμη Λέκκα, «από έρευνα του Τμήματος σε γεωτρήσεις και πηγάδια του Ελαιώνα, κοντά στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, διαπιστώθηκαν σημαντικές υπερβάσεις: τα νερά του Ελαιώνα είναι κακής ποιότητας, ακατάλληλα όχι απλώς για ύδρευση, αλλά και για άρδευση».
Στον Ελαιώνα, ο οποίος εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 9.000 στρεμμάτων, ζουν και εργάζονται γύρω στους 40.000 ανθρώπους. Τα σπίτια παίρνουν νερό από την ΕΥΔΑΠ, ωστόσο, υπάρχουν πολλές γεωτρήσεις και πηγάδια που χρησιμοποιούνται κυρίως στη βιομηχανική χρήση, αλλά και για πότισμα. «Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια χωρίς καμία δραστηριότητα για να καθαρίσει το υπέδαφος από τα βαρέα μέταλλα και τις σύνθετες χημικές ενώσεις», σημειώνει.
*
«Το μαγνήσιο, τα θειικά, αλλά και το χλώριο, όταν συναντώνται σε υψηλές συγκεντρώσεις αποτελούν ενδοκρινικούς διαταράκτες που ευθύνονται μεταξύ άλλων, για εμφάνιση καρκίνων και υπογονιμότητα», λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πολυξένη Σταμάτη- Νικολοπούλου, που σπεύδει πάντως να συστήσει «ψυχραιμία» και «αποφυγή του πανικού», αφού «η εμφάνιση αυτών των προβλημάτων υγείας έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες».
Λαβύρινθος αγωγών
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους *Επιθεωρητές του ΥΠΕΧΩΔΕ, «δεν υπάρχει καμία χαρτογράφηση των επιχειρήσεων, με συνέπεια τώρα να μη μπορεί να γίνει αποτελεσματικός έλεγχος και κανείς δεν ξέρει ποια βιομηχανία ρίχνει τι στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ». Όπως εξηγούν, «ο Ελαιώνας είναι μια περιοχή ξεχασμένη όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Άλλωστε, ο λαβύρινθος των αγωγών που καταλήγουν στο ρέμα δεν μπορεί να εντοπιστεί, αφού στο μεγαλύτερο μέρος του είναι πλέον σκεπασμένο» Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ (http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20071113)
Ερώτημα
Τι είδους χαρτογράφηση χρειάζονται οι κύριοι επιθεωρητές, πέρα από μια επίσκεψη στην αρμόδια εφορία;
Έτος 2007
Επιστολή προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργο Σουφλιά Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Προκόπη Παυλόπουλο με την περιγραφή της κατάστασης έστειλε ο Σύλλογος Κηφι-sos Περισσότερα εδώ: http://khfi-sos.blogspot.gr/2007/12/blog-post_25.html
Παράλληλα, οι καμπάνες για την έλλειψη προστασίας των υδάτων και των ποταμών πέφτουν η μια μετά μετά την άλλη από την Ευρώπη...
Πρόσφατα έφτασε η καταδίκη της χώρας μας για τον Ασωπό.....
Για την αξιοποίηση της περιοχής έχουν εκπονηθεί στα χρόνια που πέρασαν πολλές και καλοπληρωμένες μελέτες. Ακολουθεί μια απ'αυτές.
Τίτλος "Ήπιες αναπλάσεις στην περιοχή του προφήτη Δανιήλ"
Κατσιμπάρδη Ασημίνα, Γενετζάκη Βασιλική
Τοποθεσία: Η περιοχή του Προφήτη Δανιήλ βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από την Ομόνοια, δυτικά του κέντρου της Αθήνας. Οριοθετείται από μεγάλους οδικούς άξονες όπως την Λεωφόρο Αθηνών από βορρά, την Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως στα ανατολικά και την Ιερά Οδό στα νότια, ενώ από την δυτική πλευρά, όριο αποτελεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Μια μεταβατική ζώνη ο Προφήτης Δανιήλ, βρίσκεται ανάμεσα σε περιοχές με διαφοροποιημένες διεκδικήσεις(αστική συνοικία στο Μεταξουργείο, χώροι διασκέδασης στο Γκάζι, πράσινο και εκπαίδευση σε Βοτανικό Κήπο και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αντίστοιχα) περιλαμβάνοντας στοιχεία από όλες, με αποτέλεσμα την δημιουργία αντιθετικών σχέσεων.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΔΑΝΙΗΛ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ.
Κυρίαρχη χρήση στην περιοχή είναι σήμερα η γενική κατοικία με μεγάλο αριθμό συνεργείων, μηχανουργείων και άλλων χρήσεων περί το αυτοκίνητο, να συγκεντρώνονται στο ισόγειο. Είναι μια πυκνοδομημένη συνοικία που τείνει να αποκτήσει όλο και περισσότερους χώρους με χρήσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας εις βάρος της κατοικίας ακολουθώντας τις τάσεις από τις γειτονικές περιοχές του Μεταξουργείου και του Γκαζοχωρίου. Οι ελεύθεροι χώροι περιορίζονται στα λίγα κενά οικόπεδα από τις απαλλοτριώσεις, ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε υποδομή υπηρεσιών και κοινόχρηστων λειτουργιών επιπέδου γειτονιάς. Στην περιοχή κατοικούν κυρίως παλιοί κάτοικοι μεγάλης ηλικίας, τσιγγάνοι και οικονομικοί μετανάστες.
Αρκετά από τα κτίσματα παρουσιάζουν μια εικόνα εγκατάλειψης. Τμήμα της συνοικίας του Προφήτη Δανιήλ, αποτελεί η ενότητα των μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων, ή αλλιώς η «ζώνη μετάβασης» μεταξύ της οδού Σπύρου Πάτση και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου την οποία και μελετάμε πιο διεξοδικά. Στην ζώνη αυτή, υπάρχουν σήμερα χρήσεις βιοτεχνίας και ελαφριάς βιομηχανίας μεταφορικών εταιριών, αποθηκών και συνεργείων σε πρόχειρες κατασκευές.
ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.
· Διατήρηση και ενίσχυση της κατοικίας.
· Οικονομική ενδυνάμωση μέσα από την διατήρηση των βιώσιμων
Επιχειρήσεων που ήδη υπάρχουν και δημιουργίας κινήτρων για νέες επενδύσεις.
· Καθορισμός και ισοκατανομή των χρήσεων.
· Σύνδεση της γειτονιάς με την ζώνη των μεγάλων τετραγώνων δίπλα στο
Πανεπιστήμιο.
· Δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου.
· Ύπαρξη πόλων έλξης.
· Βελτίωση και προσαρμογή του οδικού δικτύου, σύνδεση με τα μέσα μαζικής
μεταφοράς.
· Εξασφάλιση ελεύθερης κίνησης πεζών.
· Στέγαση των φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
· Συσχετισμός του Προφήτη Δανιήλ τόσο με τις πλησιέστερες περιοχές όσο
και με την πόλη.
ΣΤΟΧΟΣ
Η πρότασή μας επιχειρεί να συνδέσει και να ενδυναμώσει τα κατακερματισμένα κύτταρα της αστικής περιοχής του Προφήτη Δανιήλ με σκοπό να μπορούν να συνδυαστούν, αποτελώντας μια ευρύτερη σύνθεση η οποία να γεφυρώνει τις αντικρουόμενες συνθήκες διαβίωσης αυτής της περιοχής και να συμβάλλει στην διατήρηση του χαρακτήρα της. Αντιμετωπίζουμε τον Προφήτη Δανιήλ ως ένα ενιαίο τμήμα του αστικού τοπίου, όπου μια σειρά από ιδιαιτερότητες αλλά και δυναμικές διαμορφώνουν μια μεταβατική πραγματικότητα.
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ.
Στόχος μας είναι να αναζητηθεί ένα μοντέλο αστικής σύνθεσης για την μεταβατική ζώνη που θα συμφωνεί με τον χαρακτήρα και τις χρήσεις που έχουν επιλεγεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις γενικότερες ανάγκες του Προφήτη Δανιήλ. Έτσι προτείνουμε:
· Ενίσχυση της κατοικίας με νέες κατασκευές. Δημιουργία χώρων διαμονής
και υποστήριξης των φοιτητών καθώς και απαιτούμενοι χώροι
εξυπηρέτησης του συνόλου των εστιών όπως εστιατόριο, αίθουσα
πολλαπλών χρήσεων, καθιστικά κ.λπ.
· Σύνδεση της ζώνης με την γειτονιά και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο μέσω
ανοιχτού υπαίθριου χώρου πλατείας και επανάχρηση κάποιων από τα
κτίσματα που ήδη υπάρχουν εκεί.
· Δημιουργία δικτύου δρόμων και αστικών τετραγώνων ανάλογης κλίμακας
με τη γειτονιά, με χρήσεις εμπορίου, υπηρεσιών στο ισόγειο, κατοικίας και
γραφείων στους ορόφους.
· Διάνοιξη της οδού Τζανή κατά μήκος του ανατολικού ορίου του
Πανεπιστημίου.
· Πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Σπύρου Πάτση, διατήρηση των χρήσεων
εμπορίου στα μέτωπα, διαμόρφωση και εμπλουτισμός του δρόμου με στοά
και συστοιχίες δένδρων.
· Απαλλοτρίωση κάποιων κτισμάτων και πρόχειρων κατασκευών στην
μεταβατική ζώνη, δίνοντας στους ιδιοκτήτες κίνητρα για εκμετάλλευση
των ιδιοκτησιών τους.
· Αξιοποίηση του υπάρχοντος πεζόδρομου της οδού Πέλλης, σύνδεση με την
οδό Κορυτσάς, που προτείνουμε να πεζοδρομηθεί, διαμορφώνοντας έτσι
μια ενιαία χωρική και λειτουργική πορεία τόσο από τις γύρω περιοχές όσο
μέσα στον Προφήτη Δανιήλ.
· Διαμόρφωση ανοιχτού χώρου μικρής πλατείας μέσα στην γειτονιά στην οδό
Ακρολαμίας και Κορυτσάς, με παιδική χαρά και φύτευση.
Συνεχίζεται
Σχετικά κείμενα
Ιστορικά στοιχεία
http://elaionas.files.wordpress.com/2009/02/tekmiriosi-geniki.pdf
Ο Κηφισός σήμερα
Οδοιπορικό στον Ελαιώνα
Κηφισός και Ιλισός - Οι Αττικοί "δράκοντες" του νερού...
(1)http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23106&subid=2&pubid=47138959
(2)http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=220483&cid=4
(3)courses.arch.ntua.gr/112369.html
(4)http://khfi-sos.blogspot.gr/2007_12_23_archive.html
Υπάρχουν τριτοκοσμικά σημεία στην Αθήνα; ΝΤΡΟΠΗ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για την επίσκεψη και το ενδιαφέρον για το θέμα.Το ρέμα είναι δίπλα μας, και παρά την κακή χρήση που έχει γίνει όποιος προσέξει λίγο περισσότερο θα διαπιστώσει την κακοποιημένη φύση να προσπαθεί να αποκαταστήσει όσα οι άνθρωποι καταστρέφουν. Μια βόλτα θα πείσει και τον πιο δύσπιστο για τις δυνατότητες που έχει η ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε αυτό το είδαμε να γίνεται και σε άλλα μέρη που είχαν εγκαταλειφθεί και πνιγεί στο σκουπίδι και τη βρωμιά κάποτε π.χ, το Γκάζι και του Ψυρή. Περισσότερα ιστορικά στοιχεία εδώ:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://elaionas.files.wordpress.com/2009/02/tekmiriosi-geniki.pdf
Και περισσότερες εικόνες σχετικές με το θέμα:
Κηφισός και Ιλισός - Οι Αττικοί "δράκοντες" του του νερούν...
http://amazonsday.blogspot.gr/2013/07/blog-post_5.html
Οδοιπορικό στον Ελαιώνα
http://amazonsday.blogspot.gr/2013/07/blog-post_18.html
Ο Κηφισός σήμερα
http://amazonsday.blogspot.gr/2013/07/blog-post_14.html
Τα ποτάμια της Αθήνας,πραγματική πηγή ζωής, ζητούν πλέον την βοήθειά μας.
Ας μην τα ξεχάσουμε.
Γειά σας και μπράβο σας για τον αγώνα. Πολύ πρόσφατα επέστρεψα από την Ρώμη που πήγα για τουριστικό παραθερισμό. Πραγματικά η Ρώμη που είναι θυγατέρα της Αθήνας παρέμεινε ''αιώνια'' ενώ η μητρόπολη της η Αθήνα δυστυχώς βαρβάρισε.. Είναι ντροπή για εμάς τους νεοέλληνες που αφήνουμε ελέω Θεού την Αθήνα που γέννησε τον πολιτισμό. Κατά την επίσκεψή μου εμπνεύστηκα και γέμισα με ιδέες το μυαλό μου.. Συνοπτικά αναφέρω τις ιδέες που πήρα από τον λόφο Πίντσιο και τα πάρκα από τις βίλες των Μεδίκων και του Βοργίου. Εκεί μου ήρθε στο μυαλό η διάσωση του Ελαιώνα, της περιοχής του Βούθουλα - ακαδημίας Πλάτωνος και του ρέματος του προφήτου Δανιήλ. Έπειτα η δεύτερη μου έμπνευση ήταν ο Τίβερης και κατευθείαν μου πέρασε στο μυαλό η ανάδειξη ξανά του Ιλλισού ποταμού με αρχα'ι'κή αρχιτεκτονική στις πράνες και γέφυρες αναγεννησιακού τύπου και με δέντρα πεύκες ψηλές στις όχθες ενώ παραπλήσια να υπάρξει μια κατασκευή ποδηλατόδρομου. Φανταστείτε εάν αναβαθμιστεί η Αθήνα πολιτιστικά τι έσοδα θα υπάρξουν από τον τουρισμό. Φανταστείτε την Αθήνα με το δικό της πάρκο τον Ελαιώνα, ένα γάργαρο ποταμάκι να ρέει από αυτόν ενώ στο κέντρο να υπάρχει ένα ποτάμι που - γιατί όχι - να περικλείεται και από πόσιμες πηγές. Ένα ποτάμι που θα περνάει μπροστά από τις στήλες του Ολυμπίου Διός να υπάρχει γέφυρα τύπου αναγεννησιακή μπροστά από το Καλλιμάρμαρο, από εκεί να κάνει τη διαδρομή του το τραμ, έπειτα, η δεύτερη γέφυρα στο τέλος της Ηρώδου Αττικού όπου θα πλακοστρωθεί και θα καταλήγει στο Καλλιμάρμαρο, τα δε νεοκλασσικά κτήρια πέριξ του Ιλλισού να διακοσμηθούν με χρώματα αρ Νουβώ, φουτουριστικά. Ο δε Ιλλισός να αναδειχτεί και μπροστά από το νέο μουσείο μοντέρνας τέχνης. Επίσης φανταστείτε η πηγή του να χαρακτηριστεί ως.. τα πραγματικά Ιλλίσια πεδία. Δεν ξέρω αν για κάποιους αυτά όλα φαντάζουν εξωπραγματικά ή ανόητα εγώ όμως χωρίς να περιαυτολογώ προσπαθώ να κάνω ταξίδια στις υπόλοιπες ευρωπαικές πόλεις και δη στα κέντρα τους και να εμπνέομαι ούτως ώστε μια μέρα να μπορέσουμε α ξανακάνουμε την Αθήνα όμορφη και λαμπερή. Γι αυτό σας παρακαλώ εάν θέλετε μπορείτε να μ πείτε αν υπάρχουν ομάδες αξιόλογες σαν την δική σας να έλθω σε επαφή. Και πάλι συγχαρητήρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια. Οι ομάδες που ενεργούσαν για την αποκατάσταση των ποταμών της Αττικής τα τελευταία χρόνια έχουν ατονήσει, αλλά δεν είναι δύσκολο αν ενεργοποιηθούν έστω και πέντε άτομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΡίξε μια ματιά σε αυτό το κάλεσμα όπου σίγουρα υπάρχουν άτομα με μεγάλο ενδιαφέρον για το περιβάλλον.Το κάλεσμα κάνει ο Jo Di Graphics @jodigraphics15
,εδώ :https://twitter.com/jodigraphics15 για λεπτομέρειες και το κείμενο για το κάλεσμα είναι εδώ.http://amazonsday.blogspot.gr/2015/08/blog-post_26.html
Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται μια νέα κίνηση πολιτών και το θέμα της ποιότητας ζωής δεν λείπει.Αν υπάρχει χρόνος μπορεί ο καθένας να καταθέσει την πρότασή του και να ψάξει για συνοδοιπόρους.Αν προσέξεις επίσης το προηγούμενο από το δικό σου σχόλιο αναφέρονται όλα τα κείμενα σχετικά με το παλιό τοπίο της Αθήνας, με ενδιαφέροντες χάρτες.Η δική μας παρέα θα έλεγα πια - και όχι ομάδα- ασχολείται λόγω των καταστάσεων που ζούμε κυρίως με την Αλληλέγγυα Οικονομία. Αλλά το ενδιαφέρον και ο αγώνας για το περιβάλλον δεν έσβησε,απλά δεν γίνεται συστηματικά.Μπορείς επίσης να αφήσεις ένα email στο δικό μας για να σε φέρουμε σε επαφή αν έχουμε κάποιο ενδιαφέρον νέο.