Σελίδες

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Για μας τα λέω......


Where's My Machine Gun

http://www.youtube.com/embed/JPFKqWZRuww" width="560">

Τους τελευταίους μήνες, οι περισσότερες συζητήσεις στις παρέες μας περιστρέφονται  γύρω από την οικονομία ή καταλήγουν σ'αυτήν. Είτε αφορούν την Κοινωνική οικονομία είτε το Καπιταλιστικό σύστημα  και την καταστροφή που έφερε στις ζωές μας  και με αφορμή τα οικονομικά προβλήματα που ο καθένας αντιμετωπίζει,οι κουβέντες στις συναντήσεις μας καταλήγουν 9 στις 10 φορές στο ίδιο θέμα.
Πριν λίγες ημέρες συζητούσα με το γιο μου για κάποια βιβλία που ήθελε να δανειστεί από τη βιβλιοθήκη μου και από τίτλο σε τίτλο, κατέληξα να του μιλώ για τη διορατικότητα του Τόφλερ ώσπου γυρνά απότομα και μου λέει:έχεις καταλάβει ότι μιλάς μόνο για  λεφτά;
Η φράση του έβαλε φρένο  στους συνειρμούς μου και ενώ στην αρχή απάντησα ε ..όχι, αμέσως μετά παραδέχτηκα πως ναι.
Έχεις δίκιο του λέω. Όπως τους  παλιότερους τους βασάνιζε το "Σύνδρομο της Κατοχής" έχω πάθει κάτι αντίστοιχο.Φοβάμαι και αγχώνομαι για το δικό σας αύριο και σε κάθε ευκαιρία προσπαθώ να σας μιλήσω για το σύστημα και τα κόλπα του.

Σιωπή ή ειλικρίνεια; 

Πως μπορεί κάποιος της γενιάς μου να μιλήσει στους νέους για το πως φτάσαμε έως εδώ; τι να διαλέξει να του πει σχετικά με την "ατομική και τη συλλογική ευθύνη", και με τι τρόπο ώστε να μη χάσει την εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους;
Κάναμε ότι μπορούσαμε;
Να τους πούμε περισσότερα για το τι σημαίνει προτεκτοράτο και πως πρέπει να αντιμετωπίζονται οι εχθροί αλλά  και οι σύμμαχοι, ή όπως έκαναν οι παλιότεροι να αλλάζουμε θέμα λέγοντας "αύριο ξημερώνει μια νέα ημέρα" ή  "έχει ο θεός" φράση που συνήθιζαν οι θρησκόληπτοι;
Η αγανάχτηση και η θλίψη για τις κλειστές πόρτες που βρίσκουν τα  νέα παιδιά -μαζί και οι ενοχές- με έχουν μεταμορφώσει  σε σταυροφόρο κατά κάποιο τρόπο.
Αλλά και η ενασχόλησή μου  με τα προβλήματα της Κοινωνικής Οικονομίας, τις διάφορες ομάδες  και το ιστολόγιο, έχουν επηρεάσει το νου μου εγκλωβίζοντας τις σκέψεις μου στα οικονομικά θέματα.
Και ενώ είναι εύκολο να κλείσω την κουβέντα και  να ξεμπερδέψω λέγοντας πως για όλα φταίει ο καπιταλισμός, αυτές τις  απλουστεύσεις δεν τις συνηθίζω εδώ και χρόνια.
Πιο εύκολο το έχω να αποδώσω αυτή την παρακμή που ζούμε στις ψυχικές αδυναμίες των ανθρώπων λέγοντας πως "οι εκπεσόντες είμαστε εμείς" και ας μην ακούγεται και τόσο σοβαρή εξήγηση. Είναι απλό.
Αποτύχαμε πολλές φορές ακολουθώντας θρησκείες,οικονομικές θεωρίες και διάφορα μοντέλα ανάπτυξης σαν κοινωνίες, αλίμονο αν ρίξουμε και πάλι το φταίξιμο στις θεωρίες.
Εμείς είμαστε οι ζωοποιοί φορείς και οι εκφραστές τους. Και, αποτύχαμε πολλές φορές χωρίς να γνωρίζουμε πόσο ακόμη δικαιούμαστε να αποτύχουμε.
Ανάγκη και υποχρέωσή μας  η υπέρβασή τους, αλλά πως;

Μπορεί κανείς να καταλάβει  πως φτάσαμε εδώ, παρατηρώντας  τις ουρές που δημιουργούνται έξω από τα Apple Store κάθε φορά που κυκλοφορεί κάποιο νέο iPhone ή iPad,και ταυτόχρονα τις ουρές των ανέργων...

"Το ξέρεις  του λέω πως με όλα αυτά  συγκαλύπτω το άγχος μου για το αύριο.
Η ιστορία  των ανθρώπων έχει σημαδευτεί από επαναλήψεις και κάποιοι σήμερα καταστρέφουν τη χώρα και την πρόοδό σας χωρίς δεύτερη σκέψη. 
Και εσείς, πρέπει να μάθετε να στέκεστε στα πόδια σας.
Εγώ, είχα την τύχη να μεγαλώσω μέσα σε μια οικογένεια που έζησε με αυτάρκεια(αυτό που σήμερα αποκαλούν αειφορία ή και Permaculture )και η  θεία Σοφία μας έφερε αυθεντικά πορτοκάλια και λεμόνια γι'αυτό την κόβω την κουβέντα και πάμε να δεις πόσο εύκολα φτιάχνεται μια μαρμελάδα".

Τον έσυρα μαζί μου στην κουζίνα ζητώντας του να μου πει τις δικές του ιστορίες (έλειπε σχεδόν ένα χρόνο)και ξεκίνησα να βράζω τα πορτοκάλια που είχα από μέρες προετοιμάσει.

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Πάμε να φτιάξουμε μια εύκολη μαρμελάδα με πορτοκάλια και λεμόνια τώρα που είναι η εποχή τους και είναι φτηνά.Είναι αρωματική, πολύ γευστική, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από το πρωινό και σε πολλά γλυκά (γέμιση σε μπισκότα, σε τούρτες, στο σιμιγδαλένιο χαλβά, κ.ά.)
Τι χρειαζόμαστε:
4 πορτοκάλια
1 λεμόνι
ζάχαρη
Πως το κάνουμε:
Πλένουμε εξωτερικά τα φρούτα.
Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια μαζί με την φλούδα τους και τα βάζουμε σε μία  λεκάνη που να τα χωρά, καλύπτοντάς τα με νερό. Για να στέκονται μέσα στο νερό βάζουμε επάνω ένα πιάτο.
Τα βάζουμε στο ψυγείο για 48 ώρες.
Αφού περάσουν οι 48 ώρες, στραγγίζουμε τα νερά και τα αλέθουμε στο μούλτι (αφαιρώντας πρώτα τα κουκούτσια αν έχουν),αλλά όχι για πολύ.Δεν θέλουμε να λιώσουν.
 Μετράμε για κάθε κούπα πολτού μια κούπα ζάχαρη, και βάζουμε το μίγμα  μαζί με κάποιο μυρωδικό αν θέλουμε ( βανίλια, αρμπαρόριζα, κ.ά)σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Βράζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά(μέτρια φωτιά θεωρείται στις κλασικές κουζίνες το 1,5 με ανώτερο το 3)
Σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, και την τοποθετούμε στα βάζα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν δεν σας αρέσουν οι έντονες και πικρές γεύσεις, αλλάξτε μία φορά το νερό όσο τα έχετε στο ψυγείο, ή αφαιρέστε τις εξωτερικές φλούδες από τα μισά φρούτα.
Όταν τα πορτοκάλια είναι  γλυκά και λεπτόφλουδα δεν χρειάζεται επιπλέον ξεπίκρισμα.
Ξεκινήστε φτιάχνοντας μια μικρή ποσότητα όπως αυτή της συνταγής,και αν δεν σας αρέσει  η γεύση θα  διορθώσετε την επόμενη δόση ανάλογα,αφαιρώντας ή προσθέτοντας ζάχαρη.
Αν φτιάξετε  μεγαλύτερη ποσότητα θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο στο βράσιμο, αλλά αν το παρακάνετε η μαρμελάδα θα πετρώσει, γι'αυτό προτιμήστε να είναι κάπως νερουλή.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά σε αριθμό βάζα για τις ποσότητες που φτιάξατε.
Αν θέλουμε οι μαρμελάδες  και τα γλυκά κουταλιού να μας  κρατήσουν για μήνες εκτός ψυγείου,τα βάζα πρέπει να  αποστειρωθούν.
Αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους, από τους οποίους ο πιο εύκολος είναι να πλυθούν στο  πλυντήριο πιάτων - μόνα τους. Επιλέγουμε το πρόγραμμα ξεβγάλματος και  δυνατή θερμοκρασία χωρίς  απορρυπαντικό.
Αν δεν έχουμε πλυντήριο πιάτων μπορούμε να τα βράσουμε σε κατσαρόλα- αφού πρώτα τα πλύνουμε -βάζοντας ανάμεσα τους πετσέτες κουζίνας ώστε να να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και σπάσουν όταν το νερό βράσει.
Ένας άλλος τρόπος είναι να τα βάλουμε σε κρύο φούρνο και τη θερμοκρασία ρυθμισμένη  στους 110ο   βαθμούς C  για μισή ώρα.
Αφήνουμε τα αποστειρωμένα βάζα να στεγνώσουν.
Τοποθετούμε τη μαρμελάδα  μέσα στα βάζα, και αφού κλείσουμε το καπάκι  τα τουμπάρουμε.
Το βάζο που θα ανοιχτεί θα το διατηρήσουμε στο ψυγείο.

«Tο πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος»λέει η παροιμία.

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αν και στη χώρα μας είναι μάλλον παρεξηγημένο. Πολλές ιδέες υπάρχουν σχετικά με το τι είναι πρωινό. Για άλλους αποτελείται μόνο από έναν καφέ, για άλλους είναι ένα ολόκληρο γεύμα, ενώ γνωρίζουμε πως από τα  μεταπολεμικά χρόνια κι έπειτα στις αστικές περιοχές συνηθιζόταν το γάλα με κουλούρι που σήμερα έγινε γάλα με κρουασάν ή τοστ.
Κάθε τόπος είχε  τις δικές του συνήθειες  που με την άνθηση των αγορών και την επάρκεια των υλικών οι περισσότερες εγκαταλείφθηκαν. Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε σχετικά με το θέμα, αλλά σήμερα ας δούμε  τα βασικά. Όσο και αν πέρασαν τα χρόνια και οι συνήθειες άλλαξαν, το πρωινό γεύμα αποτελείται κυρίως από αλεύρι, καρπούς, ζάχαρη και γαλακτοκομικά.
Κάποτε οι μαρμελάδες έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο στην οικιακή οικονομία που σήμερα έχασαν λόγω της αντικατάστασής τους από άλλα πιο εξεζητημένα  και επεξεργασμένα τρόφιμα. Η επάρκεια σε φρέσκα φρούτα και η ποικιλία των γλυκών μείωσε την κατανάλωση μαρμελάδων και γλυκών του κουταλιού, συνήθειες που βοήθησαν γενιές και γενιές να επιβιώσουν. Παρ'όλα αυτά είναι λάθος να τα υποτιμούμε σαν εμπορεύσιμα προϊόντα. Αλλά πως να το δούμε αυτό αφού εδώ και χρόνια μάθαμε όσα φρούτα περισσεύουν να τα θάβουμε!
Ακολουθεί ένα κείμενο με στατιστικά στοιχεία  κίνησης των μαρμελάδων στην Γερμανία, όπου μας δίνει μια εικόνα  των  εταιρειών, των αγορών και των  τάσεων που επικρατούν 
Οι εμμονές .......με τα νούμερα  και την οικονομία που  έλεγα πιο πάνω...
Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ντύσσελντορφ,
Και, http://www.epixeiro.gr


Πωλήσεις μαρμελάδων
Ο κύκλος εργασιών του γερμανικού λιανεμπορίου για  μαρμελάδες ανήλθε το 2011 σε 530 εκατομμύρια ευρώ, αυξανόμενος κατά 1,2% έναντι της προηγούμενης χρονιάς, με βάση τα στοιχεία της AC Nielsen. Οι πωλήσεις σε όρους ποσότητας αυξήθηκαν το 2011 κατά 0,4%. Κυριότερες
μάρκες στη γερμανική αγορά είναι οι εγχώριες Schwartau και Zentis, η Moevenpick of Switzerland, που παράγεται επίσης από την Schwartauer Werke (licence), και η "Du darfst!" της Unilever. Ευρεία διανομή στα γερμανικά supermarket και πολυκαταστήματα τροφίμων έχουν επίσης τα προϊόντα της
γαλλικής εταιρείας Bonne Maman και της αυστριακής D'Arbo που διανέμεται στη Γερμανία από την Importhaus Wilms/Impuls.
Άλλες εισαγόμενες μάρκες με διανομή στα πολυκαταστήματα Karstadt και Kaufhof, σε delicatessen, και αλυσίδες supermarket, είναι:
η βρετανική μάρκα Chivers, που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς «μαρμελάδα πορτοκάλι», και η οποία διανέμεται επίσης από την Importhaus Wilms/Impuls
η γαλλική St. Dalfour, που διανέμεται από την KHS Food
η αυστριακή Staud's Wien, που διανέμεται από την εταιρεία Delimondo
η βρετανική Wilkin & Sons Ltd., που διανέμεται από την HHF Hanseatic Fine Food GmbH
η αγγλική μαρμελάδα KOO της εταιρείας Tiger Brands, που διανέμεται από την Wydra International
η δανέζικη Den Gamle Fabrik
η ιταλική Le Conserve della Nonna, που διανέμεται από την εταιρεία Antonio Viani Importe
Το μερίδιο αγοράς των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας υπολογίζεται για τις μαρμελάδες στο 40%. Καλή πορεία το τελευταίο διάστημα έχουν οι premium σειρές ιδιωτικής ετικέτας, όπως οι Feine Welt της Rewe και η Selection της Real, οι οποίες τοποθετούνται από άποψη τιμής πολύ κοντά
στις καθιερωμένες μάρκες, όπως η Schwartau και Zentis.
Τάσεις της αγοράς
Οι τάσεις που παρατηρούνται στην αγορά μαρμελάδας, όπως και ευρύτερα στην αγορά τροφίμων, αφορούν κυρίως τα θέματα της υγείας και ευεξίας (wellness) και της χρήσης πρώτων υλών από συγκεκριμένες περιοχές (Regionalitat).
Έτσι, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στη γερμανική αγορά η καθιέρωση των ετικετών μαρμελάδας που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Στο ίδιο πλαίσιο, της διάδοσης προϊόντων που ανταποκρίνονται στο κριτήριο της ευεξίας, μπορούμε να εντάξουμε και τη εμφάνιση προϊόντων που χρησιμοποιούν εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες αντί της ζάχαρης, όπως της στέβια. Για παράδειγμα, η γερμανική εταιρεία Zentis  λανσάρισε τον Απρίλιο 2012 μαρμελάδα με στέβια σε τρεις γεύσεις. Το κατά πόσον τα προϊόντα με χρήση της στέβια θα
καθιερωθούν στη γερμανική αγορά και μάλιστα βραχυπρόθεσμα, αποτελεί ανοικτό ερώτημα, δεδομένων τόσο των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στις συνταγές παρασκευής των προϊόντων, όσο και των ορίων στη δοσολογία της στέβια που προβλέπονται από την ΕΕ.
Άλλο παράδειγμα εναλλακτικής αντί της ζάχαρης προσφέρει η επίσης γερμανική εταιρεία Μuhlhauser, η οποία λανσάρισε τον Μάρτιο 2012 τη σειρά ProVital, όπου αντί για ζάχαρη χρησιμοποιείται μείγμα πολτού μήλου /αχλαδιού και μελιού.
Η δεύτερη μεγάλη τάση είναι η χρήση τοπικών υλικών, από συγκεκριμένες περιοχές. Έτσι, οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες του κλάδου έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα μαρμελάδες που χρησιμοποιούν φρούτα γερμανικής παραγωγής: η εταιρεία Zentis έχει παρουσιάσει την ετικέτα "Heimischen Fruchte aus deutschen Obstgarten", όπου χρησιμοποιούνται φράουλες και κεράσια από τη Βάδη, δαμάσκηνα από τη Ρηνανία – Παλατινάτο, και μήλα από την περιοχή της λίμνης της Κωνσταντίας (Bodensee). Η εταιρεία Schwartau έχει παρουσιάσει την ετικέτα Hofladen, και η
εταιρεία Maintal τις Bayerische και Frankische Linie, δηλαδή τη «βαυαρική σειρά» και τις μαρμελάδες από την περιοχή Franken.
Μια δυνατότητα για καινοτομία στη γερμανική αγορά μαρμελάδας είναι η χρήση διαφορετικών συνδυασμών φρούτων, όπως και η χρήση εξωτικών καρπών. Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς μαρμελάδας μέχρι στιγμής αφορά κλασικές γεύσεις, όπως φράουλα, κεράσι, βερίκοκο, διάφορα είδη βατόμουρων, πχ. Himbeere, Heidelbeere, Johannisbeeren και συνδυασμούς αυτών. Ωστόσο, η χρήση εξωτικών φρούτων είναι, κατά την άποψη των ειδικών, καλύτερο να γίνεται σε συνδυασμό με κάποιο γνωστό φρούτο, για παράδειγμα συνδυασμός της maracuja με ροδάκινο (Rewe Feine Welt).
Σχετικά κείμενα
Τα δέντρα του "δρόμου" Νεραντζιές
Μεταποίηση εσπεριδοειδών
Γράψτε ένα σχόλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.