Σελίδες

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Μανιτάρια στο σαλόνι


Amanita jacksonii
Mια πρωτότυπη ιδέα που μπορεί εύκολα και με μικρό κόστος να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα μοιάζει να αποτελεί η καλλιέργεια μανιταριών ακόμα και στο σπίτι. Χωρίς την ανάγκη απόκτησης ειδικού εξοπλισμού και με μοναδικό κόστος την αγορά υποστρωμάτων πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τα μανιτάρια, μπορεί κάποιος να στήσει τη δική του μικρή μονάδα παραγωγής μανιταριών. 
Ξεκινώντας με μικρά βήματα, υποστρώματα παραδείγματος χάριν για έναν χώρο όχι μεγαλύτερο από 10 τετραγωνικά μέτρα φθάνουν να παράγουν μέσα σε διάστημα 10-12 εβδομάδων 125 κιλά μανιτάρια, σύμφωνα με τους γεωπόνους της εταιρείας "μανιτάρια Δίρφυς".
Το υπόστρωμα κυκλοφορεί σε δύο τύπους. Ο ένας τύπος είναι το "σπαρμένο υπόστρωμα" και αφορά το υπόστρωμα εκείνο που είναι ο σπόρος του μανιταριού απλά ενσωματωμένος στο εσωτερικό του και ο άλλος τύπος εκείνος όπου ο σπόρος έχει αναπτυχθεί στο υπόστρωμα, έχει διανύσει δηλαδή την περίοδο της επώασης και λέγεται "επωασμένο".
Στην περίπτωση που κάποιος προμηθευτεί το σπαρμένο υπόστρωμα, θα πρέπει πριν κάνει οτιδήποτε για να ξεκινήσει την καλλιέργεια να το "επωάσει". Να το τοποθετήσει δηλαδή σε έναν χώρο κλειστό και ζεστό για 17 ημέρες. Στη συνέχεια το υπόστρωμα είναι έτοιμο να περάσει στη φάση της καρποφορίας, οπότε ακολουθούμε τους γενικούς κανόνες για την παραγωγή των μανιταριών.Συνήθως το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια ύστερα από 3-4 μήνες, αφού έχει βγάλει τουλάχιστον 3 κύματα παραγωγής και συνολικά περί τα 7-8 κιλά.
Το υπόστρωμα χρειάζεται ένα μέρος σκιερό, φωτεινό, δροσερό, χωρίς να φυσάει άνεμος, όπως για παράδειγμα μία αποθήκη, μπαλκόνι σε προστατευμένο μέρος από τον αέρα, κάτω από μια σκάλα ή σε ένα θερμοκήπιο.
1. Φως: Τα πλευρότους χρειάζονται φως. Θα πρέπει το μέρος όπου έχουμε τοποθετήσει το υπόστρωμα να είναι φωτεινό, αλλά όχι απευθείας στον ήλιο. Το φως στο οποίο μπορούμε να διαβάσουμε είναι αρκετό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ας μένει στο σκοτάδι.
2. Θερμοκρασία: Ιδανική θερμοκρασία για να φυτρώσουν τα μανιτάρια είναι 6-18oC. Σε θερμοκρασίες κάτω των 6 oC δεν χαλάνε, αλλά καθυστερούν. Σε θερμοκρασίες πάνω από 25 oC δεν φυτρώνουν.
3. Νερό - Υγρασία: Ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε συνθήκες υγρασίας στο περιβάλλον γύρω από το υπόστρωμα είναι μια υγρή επιφάνεια που να έχει μόνιμα νερό (αφρολέξ, πιατάκι κ.τ.λ.). Εάν το δάπεδο πάνω στο οποίο έχουμε τοποθετήσει το υπόστρωμα είναι χώμα ή τσιμέντο, τότε απλά το διατηρούμε υγρό βρέχοντάς το. Σε περίπτωση που το υλικό από κάτω είναι πλακάκι ή μάρμαρο, θα πρέπει να στρώσουμε μια μοκέτα, αφρολέξ ή κάτι άλλο το οποίο όταν το βρέχουμε να κρατάει υγρασία.
Κάτω από καλές συνθήκες θα ξεκινήσουν να φυτρώνουν σε 7-14 ημέρες. Η συλλογή των πλευρότους διεξάγεται με ένα απλό τράβηγμα ολόκληρης της καρποφορίας από το σημείο που φυτρώνει. Οταν σταματήσει να παράγει μανιτάρια δεν  πετάμε το υπόστρωμα στα σκουπίδια αλλά μπορούμε να το θάψουμε στο χώμα για λίπασμα. Είναι άριστο εδαφοβελτιωτικό, ιδανικό για κηπευτικά και δενδρώδεις καλλιέργειες.
Lactarius indigo
Συνήθως το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια ύστερα από 3-4 μήνες, αφού έχει βγάλει τουλάχιστον 3 κύματα παραγωγής και συνολικά περί τα 7-8 κιλά. Το κόστος των υποστρωμάτων αυτών κυμαίνεται σε διάφορες τιμές ξεκινώντας από τα 7-8 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή πώλησης των μανιταριών φθάνει τα 4 ευρώ το κιλό.
Μια συμφέρουσα λοιπόν ενασχόληση που εκτός από την ιδιωτική παραγωγή κατ' οίκον για παραγωγή τροφής υψηλής διαιτητικής αξία μπορεί να προσφέρει κάλλιστα ένα πρόσθετο εισόδημα σε αγροτικές οικογένειες, και όχι μόνο, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Τα μανιτάρια παράγονται στη φύση σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου (συνήθως φθινόπωρο και άνοιξη), όταν οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας είναι κατάλληλες. Οταν και εφόσον οι συνθήκες αυτές διαμορφωθούν σε κάποιο κλειστό χώρο, τότε τα μανιτάρια μπορούν να παραχθούν σχεδόν όλο τον χρόνο.
Οι μακρομύκητες αγαπούν την υγρασία και τη σκιά γι' αυτό και συχνότερα βλέπουμε μανιτάρια κάτω από δέντρα και σε υγρές περιόδους του χρόνου. Η φήμη ότι τα μανιτάρια θέλουν σκοτάδι είναι μύθος.
Οταν δεν υπάρχουν μανιτάρια, αυτοί οι μύκητες δεν παύουν να υπάρχουν, αλλά το σώμα τους παραμένει κρυμμένο και δεν το βλέπουμε. Παραμένει κρυμμένο μέσα στο υπόστρωμα. Μέσα στο υλικό δηλαδή όπου αναπτύσσονται οι μύκητες. Στη φύση το "υπόστρωμα" μπορεί να είναι το έδαφος, ένας κορμός δένδρου, ένας σωρός με σάπια φύλλα. Στην καλλιέργεια το υπόστρωμα αποτελείται από οργανικά υλικά όπως το άχυρο σίτου.
Με ποιο μανιτάρι μπορούμε να ξεκινήσουμε
Από τα 2.500 είδη των φαγώσιμων μανιταριών της φύσης καλλιεργούνται μόνο 30, και από αυτά ελάχιστα σε συστηματική εμπορική κλίμακα. Τα γνωστότερα καλλιεργούμενα μανιτάρια είναι το λευκό μανιτάρι, η λεντινούλα και το πλευρότους, καθώς και άλλα λιγότερο γνωστά όπως το γανόδερμα. Το κάθε είδος μανιταριού έχει τελείως διαφορετικές απαιτήσεις τόσο στο υπόστρωμα καλλιέργειας όσο και στις συνθήκες παραγωγής . Καλό είναι κάποιος -σύμφωνα με τους εξειδικευμένους γεωπόνους- που θέλει να μάθει την καλλιέργεια των μανιταριών να ξεκινήσει πρώτα με το πλευρότους. H καλλιέργεια του είναι ευκολότερη, συγκρινόμενη με αυτή του λευκού μανιταριού και είναι απλούστερη η διαδικασία παρασκευής του υποστρώματος.To πλευρότους αποτελεί τροφή ιδιαίτερης διαιτητικής σημασίας, αφού οι πρωτεΐνες του βρίσκονται μεταξύ των πρωτεϊνών των φυτών και των ζώων. Ακόμα, αποτελείται κύρια από νερό (89-90%), 2% λιπαρά (υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα οξέα), υδατάνθρακες και ίνες. Η λέξη "Pleurotus" προέρχεται από την εκλατινισμένη αρχαία ελληνική λέξη "πλευρικός ούς" που σημαίνει πλευρικό αυτί. Ο όρος περιγράφει το πώς φύεται το συγκεκριμένο είδος στο φυσικό του περιβάλλον. Στη φύση, τα μανιτάρια Pleurotus φύονται πάνω σε κορμούς δέντρων πλαγίως, χωρίς να σχηματίζουν κοτσανάκι, αλλά και χωρίς να θυμίζουν μορφολογικά τα υπόλοιπα είδη που φύονται στο έδαφος. Τα πλευρότους είναι εξαιρετικά νόστιμα, ενώ το ιδιαίτερο άρωμά τους και η γεύση τους θυμίζει αυτή των άγριων μανιταριών.
Πώς μπορούμε να κάνουμε παραγωγικό έναν χώρο 10 τ.μ.
Σε ένα χώρο 10 τετραγωνικών μέτρων μπορούν να τοποθετηθούν 25 μπλοκς πλευρότους. Τα 25 μπλοκς θα ξεκινήσουν σε 12 ημέρες να παράγουν τα πρώτα μανιτάρια και σε 5-6 ημέρες μετά θα ξεκινήσει η πρώτη παραγωγή.
Συνήθως η πρώτη παραγωγή είναι το 50% της συνολικής. Μετά από 10-14 ημέρες θα ξεκινήσει ο 2ος κύκλος παραγωγής κ.ο.κ. Σε διάστημα 10-12 βδομάδων θα έχουμε πάρει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας και συνεπώς τότε μπορούμε να αλλάξουμε την καλλιέργεια. Ετσι, λοιπόν, ο μικρός χώρος των 10 τετραγωνικών μέτρων θα έχει δώσει μέσα σε 3 μήνες 125 κιλά μανιτάρια. Εάν βέβαια κάποιος θέλει να γίνει συστηματικός παραγωγός μανιταριών για να έχει σταθερή παραγωγή σε εβδομαδιαία βάση αυτή της τάξης των 125 κιλών, θα πρέπει να δημιουργήσει 10-12 τέτοιους χώρους. Βάζοντας κάθε εβδομάδα 25 νέα μπλοκς θα έχει παραγωγή της τάξης των 125 κιλών κάθε εβδομάδα από μια έκταση 100-120 τετραγωνικών μέτρων.Στην περίπτωση που από τον πρώτο χώρο των 10 τετραγωνικών μέτρων θελήσει κάποιος να επεκτείνει την καλλιέργεια μανιταριών με αυτό τον τρόπο, τότε θα πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα μέσω των ειδικών γεωπόνων, προκειμένου τα μανιτάρια να φυτρώνουν σύμφωνα με το πλάνο που έχει τεθεί και όχι τυχαία σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις.
Που θα απευθυνθώ 
Λευτέρης Λαχουβάρης - Θανάσης Μαστρογιάννης
Καθενοί 34018 Εύβοια, info@manitariadirfis.gr
Τηλ./φαξ: 22280 29211
Πηγή:ΕΘΝΟΣ
Όλα τα απαραίτητα υλικά µε ένα κλικ.
Για το ίδιο θέμα γράφουν στα Νέα «Έναντι 5 ευρώ διαθέτουµε µέσω της ιστοσελίδας µας (http: //www. manitariadirfis. gr), σε συσκευασία - κιτ, όλα τα απαραίτητα υλικά: ένα κιλό άχυρο, φακελάκι µε µικκύλιο - σπόρους και τη σακούλα µέσα από την οποία θα βγουν τα µανιτάρια. Με τον τρόπο αυτό, ακόµα κι εντελώς αρχάριοι στο αντικείµενο µπορούν να σπείρουν στο σπίτι τους µέχρι και φαρµακευτικά-θεραπευτικά µανιτάρια...», λέει ο γεωπόνος κ. Λευτέρης Λαχουβάρης, που µαζί µε τον συνάδελφό του Θανάση Μαστρογιάννη έστησαν το 2004 τη δική τους πρότυπη µονάδα «Μανιτάρια Δίρφυς». «Τα τελευταία τρία χρόνια είναι γεγονός πως και στην Ελλάδα έχει αρχίσει να διαδίδεται η οικιακή καλλιέργεια. Ακόµα, ωστόσο, ο περισσότερος κόσµος δεν έχει καταλάβει την τεράστια διατροφική αξία των µανιταριών, σε αντίθεση µε ό,τι συµβαίνει στο εξωτερικό, όπου καλλιεργούνται ευρέως και στα σπίτια, εδώ και τριάντα χρόνια» προσθέτει. Διαβάστε όλο το άρθρο:
Morgan Weistling
Σταδιακά όλο και περισσότεροι γίνονται χρόνο µε τον χρόνο στην Ελλάδα οι ερασιτέχνες µανιταροκαλλιεργητές. Σε τιµές από 15 έως 20 ευρώ (για συσκευασίες 100-200 γραµµαρίων), µε ένα και µόνο φακελάκι, µπορούν να βγάλουν 5-8 κιλά µανιταριών λέει ο γεωπόνος κ. Μιχάλης Πολίτης, που διακινεί 15 διαφορετικούς τύπους σπόρων βρώσιµων µανιταριών, στο ανθοπωλείο του («Valentine Floral Creations»), στη Βέροια. Ακόµα πιο βολική κάνει την όλη σπιτική διαδικασία το ήδη έτοιµο υπόστρωµα που πωλείται και στην Ελλάδα. Περισσότερα στο:www. valentine.gr
Τα μανιτάρια είναι εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους, έχουν τις ίδιες πρωτεΐνες με το κρέας (υψηλής βιολογικής αξίας), χωρίς όμως τις τοξίνες και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό. Θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους και όσους θέλουν να χάσουν βάρος, διότι περιέχουν λίγες θερμίδες.
Θρεπτικά συστατικά (ανά 100 γραμμ.)
Ενέργεια…………………………25 Kcal
Νερό……………………………91,8 gr
Πρωτεΐνες………………………2,9 gr
Λιπίδια…………………………0,3 gr
Υδατάνθρακες…………………4 gr
Φυτικές ίνες……………………1,2 gr
Κάλιο……………………………3,7 gr
Φώσφορο………………………104 mg
Χαλκό……………………………0,5 mg
Σελήνιο……………………………8,8 mg
Νάτριο………………………………4 mg
Νιασίνη……………………………4 mg
Ριβοφλαβίνη………………………0,4 mg
Θειαμίνη……………………………0,1 mg
Παντοθενικό οξύ…………………1,5 mg
Βιταμίνη Β12………………………0,04 mg
Βιταμίνη D………………………76.000 IU
Ο πίνακας είναι ενδεικτικός. Για περισσότερες διατροφικές πληροφορίες πατήστε εδώ:
Εικόνες από:
http://habilisii-habilis.blogspot.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Mushroom

5 σχόλια:

  1. ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΓΩ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΤΟΙΜΗ ΑΓΟΡΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. Όπως αναφέρεται μέσα στο κείμενο,που είναι αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ, για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει η Διεύθυνση:
    Λευτέρης Λαχουβάρης - Θανάσης Μαστρογιάννης
    Καθενοί 34018 Εύβοια, info@manitariadirfis.gr
    Τηλ./φαξ: 22280 29211.Η ερώτηση που κάνετε είναι πολύ γενική.Αν είστε αγρότης θα απευθυνθείτε στις Διευθύνσεις Αγροτικής Έρευνας,έχουμε κάνει σχετική ανάρτηση εδώ:
    http://amazonsday.blogspot.gr/2012/06/blog-post_16.html,και στις τοπικές δομές της ΠΑΣΕΓΕΣ. Αν είστε άνθρωπος της πόλης,και ερασιτέχνης,θα πρέπει να κινηθείτε με άλλο τρόπο,που δεν μπορεί να αναπτυχθεί σύντομα.Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε μια δημοσίευση και άλλων χρήσιμων διευθύνσεων για όσους αποζητούν πληροφορίες,έχετε το νου σας,και αν σας είναι εύκολο γράψτε μας ένα mail,να σας ενημερώσουμε για ότι γνωρίζουμε. Ευχαριστούμε για την επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σκεφτομαι τωρα να κανω μια μοναδα παραγωγης μανιταριων διρφυς αλλα θελω να μαθω αν μπορω να τα διοχετευσω στην αγορα και αν υπαρχουν καποιες εταιρειες η μεγαλοι μαναβιδες που ισος να τα παιρνουν ολα μαζι,ισος κ εξωτερικο αν ναι πως θα ερθω σε επαφη μαζι τους?σε ευχαριστω εκ τον προτερον..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα και πάλι.Πληροφορίες για νέους αγρότες ή όσους θέλουν να κάνουν εμπόριο αγροτικών προϊόντων,δίνονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης.Για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εδώ:
    http://www.opekepe.gr/faq_category.asp?id=26,και εδώ:www.dikaiologitika.gr.Η διαδικασία για να γίνει κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης δεν είναι δύσκολή.Τώρα για το θέμα της διάθεσης των προϊόντων πληροφορίες στις ίδιες διευθύνσεις,πολύ προσωπικό ψάξιμο,και κινητοποίηση του περίγυρού μας.Επίσης ο νέος νόμος για το που επιτρέπεται στους παραγωγούς να πωλούν εδώ: http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&ID=73234. Η διαφημιστική προώθηση προϊόντων σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων γίνεται μέσα από ιστοσελίδες πολλών συνεταιρισμών,και Δήμων.Αυτά είναι όσα γνωρίζω,ελπίζω να βοήθησα,και καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα καλή χρονιά .πως μπορώ να ξεκινήσω ερασιτεχνικά τη παραγωγή μανιταριών και στη συνέχεια να μπορέσω να ασκήσω επαγγελματικά? Ποιος είναι ο τρόπος μιας καλής αρχής. Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.