Γράφει, ο Γιώργος Δελαστίκ στις 27.11.2010
Η νέα στρατηγική της Γερμανίας εμπεριέχει ορισμένες πολύ σοβαρές αλλαγές. Πρώτον, το Βερολίνο δεν επιθυμεί πλέον η ηγεμονία του να κατοχυρώνεται μέσω της ταχύτερης γερμανικής ανάπτυξης εντός ενός πλαισίου γενικευμένης ευρωπαϊκή ευημερίας. Αντιθέτως, όπως αποδεικνύεται από την υστερία επιβολής προγραμμάτων λιτότητας σε όλη την ΕΕ κατ’ απαίτηση της Γερμανίας, η σημερινή κυβέρνηση του Βερολίνου επιδιώκει την καθολική πτώση (!) του βιοτικού επιπέδου όλων των λαών της Ευρώπης. Η γερμανική ηγεσία μετατρέπει έτσι ολόκληρη την Ευρωζώνη και την Ε.Ε σε ένα απέραντο “δημοσιονομικό Νταχάου”, όπου θα ρίχνονται ο ένας μετά τον άλλο οι ευρωπαϊκοί λαοί προκειμένου να “αναμορφωθούν” σε έναν πολύ πιο “σπαρτιάτικο” τρόπο ζωής. Μέσω της πτώσης των αμοιβών, των μισθών και των τιμών στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, επιδιώκει το Βερολίνο να επεκτείνει στις χώρες αυτές την επιχειρηματική δραστηριότητα, την κατοχή περιουσιών από Γερμανούς και την απόλαυση υπηρεσιών με χαμηλότερα γερμανικά έξοδα.
Δεύτερον, η Γερμανία δεν τάσσεται πλέον υπέρ της εύκολης διεύρυνσης της ΕΕ με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες φυσικά δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία.
Τρίτον, αλλάζει η γερμανική γραμμή και στο θέμα του ευρώ. Ενώ μέχρι τώρα ίσχυε η πολιτική βούληση του Βερολίνου να εντάσσεται αμέσως στο ευρώ όποια χώρα ήθελε, τώρα η Γερμανία θέλει το ευρώ πιο σκληρό, σε βαθμό που όχι μόνο η ένταξη μιας χώρας στην Ευρωζώνη δυσκολεύει αισθητά, αλλά και τίθεται πλέον επί τάπητος το θέμα αποβολής μιας χώρας από το ευρώ, αν αυτή αρνείται ή αδυνατεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του γερμανικού “δημοσιονομικού Νταχάου” της ΕΕ! Kαι νέα ερωτήματα γεννιούνται.
Το ευρώ θα επιβιώσει;
Γράφει πάλι ο Γιώργος Δελαστίκ στις 27/11. Ανήσυχη είναι η Γερμανίδα καγκελάριος για το ευρώ. «Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση όσον αφορά το ευρώ», δήλωσε την Τρίτη απευθυνόμενη σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας της. Είχε προηγηθεί ο πρόεδρος της ΕΕ, ο Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο οποίος είχε θέσει θέμα «επιβίωσης της ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αγωνιστούμε από κοινού για να επιβιώσει η ευρωζώνη, γιατί αν δεν επιβιώσει η ευρωζώνη, δεν θα επιβιώσει ούτε η ΕΕ». Είναι προφανές ότι η κατάρρευση και της Ιρλανδίας και η δια της βίας υπαγωγή της σε καθεστώς Μνημονίου έθεσε προς συζήτηση το θέμα του ευρώ με ιδιαίτερη ένταση.Συνέχεια στο
Η μία μετά την άλλη κατακρημνίζονται οι χώρες της ευρωζώνης. Πρώτη έπεσε η Ελλάδα. Πάει τώρα και η Ιρλανδία. Η ΕΕ παραπαίει. Βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Η Γερμανία οδηγεί σε αδιέξοδα όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Αν δεν αλλάξει πολιτική -και μέχρι στιγμής τίποτα δεν δείχνει ότι προτίθεται να αλλάξει- σκοτεινές εποχές περιμένουν την πολύπαθη Γηραιά Ήπειρο. Συνέχεια στο
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826 .Ανάλογες ανησυχίες εκφράζει σε άρθρο της και η σοβαρή γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», το κατεξοχήν συντηρητικό πολιτικό έντυπο του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας. «Μετά την αίτηση της Ιρλανδίας για οικονομική βοήθεια από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, ένα ερώτημα έχει καταστεί λίαν ενδιαφέρον: θα χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια και η Ισπανία ή θα κατορθώσει η χώρα να επιστρέψει στην οικονομική ομαλότητα με τις δικές της δυνάμεις; Η απάντηση είναι σημαντική για την Ευρώπη.
Θα καταρρεύσει και ο Νότος της ΕΕ ;
Πέραν του τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον, η πτώση της Ιρλανδίας και η άμεση απειλή κατάρρευσης της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αποδεικνύουν πόσο αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί ότι διάφορα υπαρκτά δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι δήθεν οι αιτίες που οδηγούν υποχρεωτικά στο καθεστώς ξένης επικυριαρχίας του μνημονίου. Αν η Ελλάδα «χρεοκόπησε», επειδή έχει διογκωμένο δημόσιο τομέα και πολλά εργασιακά δικαιώματα, γιατί χρεοκόπησε και η Ιρλανδία που έχει πολύ ισχνό δημόσιο τομέα και έχει καταργήσει σχεδόν όλα τα εργασιακά δικαιώματα; Αν η Ελλάδα «χρεοκόπησε», επειδή έχει υψηλό δημόσιο χρέος, γιατί απειλείται η Ισπανία που έχει εξαιρετικά χαμηλό δημόσιο χρέος; Αν η Ιρλανδία και η Ισπανία κινδυνεύουν, επειδή παρουσίασαν φούσκες ακινήτων και υπερέκταση των τραπεζών τους, γιατί είναι στο χείλος του γκρεμού η Πορτογαλία που ούτε φούσκα ακινήτων ούτε φούσκα τραπεζών παρουσίασε; Είναι προφανές ότι αλλού βρίσκεται η αιτία και όχι σε διάφορα υπαρκτά προβλήματα που παρουσιάζονται προσχηματικά ως ρίζες του κακού.
Οι πάντες πλέον θεωρούν αναπότρεπτη την εξέλιξη αυτή αναφορικά με την Πορτογαλία, την οποία έχουν ήδη ξεγράψει πριν καλά καλά χυθεί το αίμα της Ιρλανδίας στον βωμό του ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα πλέον θεωρείται αν θα γονατίσει αμέσως μετά και η Ισπανία - κάτι που θα σήμαινε το τέλος του σημερινού ευρώ. Διαβάστε τη συνέχεια στο Έθνος. Και στα δικά μας πάλι.
Συμπέρασμα. Όσα δισεκατομμύρια απομύζησαν μέχρι τώρα από τους φτωχούς τα δίνουν,για να σωθεί το πιο αποτυχημένο σύστημα διακυβέρνησης που είχε βαφτιστεί-σύγκλιση-ή προς όφελος των διεθνών τραπεζών για άλλους. Καί το χρέος –για τα παιδιά μας– αλλά και η φτώχεια μεγαλώνει μέρα την μέρα.
Και το ομολογούν, και δεν παραιτούνται…..ο Ούγγρος Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, κ. Λ.Αντόρ παραδέχθηκε ότι: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τα 100 εκατομμύρια παιδιών και νέων έως 18 ετών, τα 20 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας. Σύμφωνα με την κοινή έκθεση για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη του 2010, διαπιστώνεται ότι η παιδική φτώχεια παρέμεινε σταθερή ή αυξήθηκε στα περισσότερα κράτη μέλη, με εξαίρεση την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, τη Λετονία και την Πολωνία, όπου μειώθηκε.
- Ειδικά για την Ελλάδα οι κύριοι προσδιοριστικοί παράγοντες του κινδύνου της παιδικής φτώχειας θεωρείτε ότι είναι :διαβάστε τη συνέχεια από τον «Ευρωπόντικα» στο http://www.topontiki.gr/article/11731 .
Χωρίς απαντήσεις για την παιδική φτώχεια, την ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, μιλάμε πλέον για μία χαμένη γενιά, στο χάος των αλληλοσυγκρουόμενων πολιτικών και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Διαβάστε ακόμη σχετικά με τις εξελίξεις:στο http://tvxs.gr/news.
Τα τρία πρώτα βήματα, του Σπύρου Μαρκέτου.
Και επειδή είναι καλύτερα να τελειώνουμε αισιόδοξα, διαβάστε...
Το κείμενο αναρτήθηκε από Aγης Γηος στις 24.5.10 ναι,καιρό πριν τις σημερινές εξελίξεις. Σε σατυρική τηλεοπτική εκπομπή του ABC News (Αυστραλία) δύο ρεπόρτερ του σταθμού συζητούν για τα προβλήματα με τα κρατικά χρέη και τις διασώσεις των κρατών. Η ανάλυσή τους, σύντομη και άμεση, ίσως είναι πιο κατατοπιστική και πιο κοντά στην πραγματικότητα από τις πάμπολλες καθημερινές εξειδικευμένες αναλύσεις των ειδικών με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε τον τελευταίο καιρό. Οι διάλογοι στα ελληνικά παρακάτω:
KERRY O'BRIEN, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: Ώρα για τον John Clarke και Bryan Dawe με μερικές σκέψεις για την οικονομική κρίση της Ευρώπης.
Bryan Dawe: Σε λένε Roger, ε; Με τι ασχολείσαι Roger;
John Clarke: Είμαι οικονομικός σύμβουλος
Bryan Dawe: Α!, οικονομικός σύμβουλος, ε; Υπέροχα. Roger, πώς πάνε οι δουλειές αυτή τη στιγμή;
John Clarke: Όχι άσχημα. Λίγο ήσυχα, τελευταία.
Bryan Dawe: Τι εννοείς, τελευταία;
John Clarke: Μετά τον πόλεμο. Είναι λίγο ήσυχα.
Bryan Dawe: Ωραία. Εντάξει, Ρότζερ. Ως ειδικό στο θέμα απόψε θα σε ρωτήσω για τις οικονομίες της ευρωπαϊκής ένωσης. Ο χρόνος σου αρχίζει τώρα. Σου εύχομαι καλή τύχη
John Clarke: Ευχαριστώ πολύ
Bryan Dawe: Πόσα χρωστάει η Ελλάδα, Roger;
John Clarke: 367 δισεκατομμύρια δολάρια.
Bryan Dawe: Σωστά. Και σε ποιόν τα χρωστάει;
John Clarke: Κυρίως στις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Bryan Dawe: Σωστά. Πόσα χρωστάει η Ιρλανδία;
John Clarke: 865 δισεκατομμύρια δολάρια.
Bryan Dawe: Σωστά. Σε ποιους τα χρωστάει;
John Clarke: Σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ως επί το πλείστον
Bryan Dawe: Σωστά. Πόσα χρωστάνε η Ισπανία και η Ιταλία;
John Clarke: 1 τρισεκατομμύριο δολάρια η κάθε μία
Bryan Dawe: Σωστά. Σε ποιόν τα χρωστάνε;
John Clarke: Κυρίως στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία
Bryan Dawe: Σωστά. Και πώς τα πάνε η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, Roger;
John Clarke: Καλά, αν και αγκομαχούν λίγο, έτσι δεν είναι;
Bryan Dawe: Σωστά. Γιατί;
John Clarke: Λοιπόν. γιατί έχουν δανείσει τεράστια χρηματικά ποσά σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες που πιθανόν να μην μπορούν να τους τα αποπληρώσουν.
Bryan Dawe: Σωστά, τι θα κάνουν λοιπόν;
John Clarke: Θα τις διασώσουν.
Bryan Dawe: Σωστά. Και πού θα βρουν τα χρήματα να το κάνουν αυτό, Roger;
John Clarke: Αυτή είναι καλή ερώτηση. Δεν ξέρω την απάντηση σε αυτό.
Bryan Dawe: Πόσα χρωστάει η Πορτογαλία;
John Clarke: Περίμενε ένα λεπτό, ποια ήταν η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση;
Bryan Dawe: Απλά συνέχισε να απαντάς στις ερωτήσεις, Ρότζερ.
Από πού θα πάρει η Πορτογαλία τα χρήματα που χρωστάει στη Γερμανία, αν η Γερμανία δεν μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματα που δάνεισε στην Ιταλία;
John Clarke: Μισό λεπτό. Ποια ήταν η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση; Η ερώτηση ήταν: Πώς μπορούν χρεοκωπημένες οικονομίες να δανείζουν χρήματα σε άλλες χρεοκωπημένες οικονομίες οι οποίες δεν έχουν πάρει καθόλου χρήματα επειδή δεν μπορούν να επιστρέψουν τα χρήματα που η μια χρεωκοπημένη οικονομία δάνεισε στην άλλη χρεωκοπημένη οικονομία που δεν θα έπρεπε να την είχε δανείσει γιατί η χρεωκοπημένη οικονομία δεν θα μπορούσε να της τα επιστρέψει;
Bryan Dawe: Σπαταλάς πολύτιμο χρόνο, Ρότζερ. Πόσα χρήματα χρωστάει η Ισπανία στην Ιταλία;
John Clarke: 41 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά από που θα τα πάρουν;
Bryan Dawe: Σωστά. Πόσα χρωστάει η Ιταλία στην Ισπανία;
John Clarke: 27 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν τα έχουν - έχουν χρεωκοπήσει.
Bryan Dawe: Σωστά. Πώς μπορούν να πληρώσουν η μία την άλλη αφού καμιά τους δεν έχει καθόλου χρήματα;
John Clarke: Θα πάρουν πακέτο διάσωσης, έτσι δεν είναι;
Bryan Dawe: Σωστά. Και από πού θα προέρχονται τα χρήματα της διάσωσης;
John Clarke: Αυτό ρωτάω!
Bryan Dawe: Σωστά. Γιατί πουλάνε το ευρωπαϊκό νόμισμα και αγοράζουν αμερικανικά δολάρια;
John Clarke: Γιατί η αμερικανική οικονομία είναι πιο ισχυρή από την ευρωπαϊκή οικονομία;
Bryan Dawe: Σωστά. Γιατί συμβαίνει αυτό, Roger;
John Clarke: Γιατί είναι υπό την κατοχή της Κίνας!
Bryan Dawe: Σωστά, πολύ καλά! Και μετά απ΄αυτόν τον γύρο έχασες 1 εκατομμύριο.
John Clarke: Έχασα 1 εκατομμύριο δολάρια; Νόμιζα, ότι είπες ότι τα πήγα καλά!
Bryan Dawe: Ναι, τα πήγες καλά – έχασες μόνο 1 εκατ. δολάρια. Ήταν εξαιρετική η παρουσία σου, Roger
John Clarke: Έχασα μόνον 1 εκατομμύριο δολάρια,ε;
Βryan Dawe: Πολύ καλά
John Clarke: Aρκετά καλά, έτσι δεν είναι;
Βryan Dawe: Άριστα
John Clarke: Πούλα τα όλα, αμέσως, Γρήγορα!
KERRY O'BRIEN, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: Νομίζω ότι το λένε, γελώντας καθώς βυθίζεσαι.
Το βίντεο δεν κατάφερα να το βρώ,η διεύθυνση όμως είναι αυτή:
http://www.abc.net.au/news/video/2010/05/20/2905304.htm.
Τα σκίτσα:το δεύτερο είναι του Στάθη, αλλά για το πρώτο μάλλον θα σας πω αύριο.
Γράψτε ένα σχόλιο.
Η νέα στρατηγική της Γερμανίας εμπεριέχει ορισμένες πολύ σοβαρές αλλαγές. Πρώτον, το Βερολίνο δεν επιθυμεί πλέον η ηγεμονία του να κατοχυρώνεται μέσω της ταχύτερης γερμανικής ανάπτυξης εντός ενός πλαισίου γενικευμένης ευρωπαϊκή ευημερίας. Αντιθέτως, όπως αποδεικνύεται από την υστερία επιβολής προγραμμάτων λιτότητας σε όλη την ΕΕ κατ’ απαίτηση της Γερμανίας, η σημερινή κυβέρνηση του Βερολίνου επιδιώκει την καθολική πτώση (!) του βιοτικού επιπέδου όλων των λαών της Ευρώπης. Η γερμανική ηγεσία μετατρέπει έτσι ολόκληρη την Ευρωζώνη και την Ε.Ε σε ένα απέραντο “δημοσιονομικό Νταχάου”, όπου θα ρίχνονται ο ένας μετά τον άλλο οι ευρωπαϊκοί λαοί προκειμένου να “αναμορφωθούν” σε έναν πολύ πιο “σπαρτιάτικο” τρόπο ζωής. Μέσω της πτώσης των αμοιβών, των μισθών και των τιμών στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, επιδιώκει το Βερολίνο να επεκτείνει στις χώρες αυτές την επιχειρηματική δραστηριότητα, την κατοχή περιουσιών από Γερμανούς και την απόλαυση υπηρεσιών με χαμηλότερα γερμανικά έξοδα.
Δεύτερον, η Γερμανία δεν τάσσεται πλέον υπέρ της εύκολης διεύρυνσης της ΕΕ με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες φυσικά δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία.
Τρίτον, αλλάζει η γερμανική γραμμή και στο θέμα του ευρώ. Ενώ μέχρι τώρα ίσχυε η πολιτική βούληση του Βερολίνου να εντάσσεται αμέσως στο ευρώ όποια χώρα ήθελε, τώρα η Γερμανία θέλει το ευρώ πιο σκληρό, σε βαθμό που όχι μόνο η ένταξη μιας χώρας στην Ευρωζώνη δυσκολεύει αισθητά, αλλά και τίθεται πλέον επί τάπητος το θέμα αποβολής μιας χώρας από το ευρώ, αν αυτή αρνείται ή αδυνατεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του γερμανικού “δημοσιονομικού Νταχάου” της ΕΕ! Kαι νέα ερωτήματα γεννιούνται.
Το ευρώ θα επιβιώσει;
Γράφει πάλι ο Γιώργος Δελαστίκ στις 27/11. Ανήσυχη είναι η Γερμανίδα καγκελάριος για το ευρώ. «Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση όσον αφορά το ευρώ», δήλωσε την Τρίτη απευθυνόμενη σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας της. Είχε προηγηθεί ο πρόεδρος της ΕΕ, ο Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο οποίος είχε θέσει θέμα «επιβίωσης της ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αγωνιστούμε από κοινού για να επιβιώσει η ευρωζώνη, γιατί αν δεν επιβιώσει η ευρωζώνη, δεν θα επιβιώσει ούτε η ΕΕ». Είναι προφανές ότι η κατάρρευση και της Ιρλανδίας και η δια της βίας υπαγωγή της σε καθεστώς Μνημονίου έθεσε προς συζήτηση το θέμα του ευρώ με ιδιαίτερη ένταση.Συνέχεια στο
Η μία μετά την άλλη κατακρημνίζονται οι χώρες της ευρωζώνης. Πρώτη έπεσε η Ελλάδα. Πάει τώρα και η Ιρλανδία. Η ΕΕ παραπαίει. Βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Η Γερμανία οδηγεί σε αδιέξοδα όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Αν δεν αλλάξει πολιτική -και μέχρι στιγμής τίποτα δεν δείχνει ότι προτίθεται να αλλάξει- σκοτεινές εποχές περιμένουν την πολύπαθη Γηραιά Ήπειρο. Συνέχεια στο
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826 .Ανάλογες ανησυχίες εκφράζει σε άρθρο της και η σοβαρή γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», το κατεξοχήν συντηρητικό πολιτικό έντυπο του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας. «Μετά την αίτηση της Ιρλανδίας για οικονομική βοήθεια από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, ένα ερώτημα έχει καταστεί λίαν ενδιαφέρον: θα χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια και η Ισπανία ή θα κατορθώσει η χώρα να επιστρέψει στην οικονομική ομαλότητα με τις δικές της δυνάμεις; Η απάντηση είναι σημαντική για την Ευρώπη.
Θα καταρρεύσει και ο Νότος της ΕΕ ;
Πέραν του τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον, η πτώση της Ιρλανδίας και η άμεση απειλή κατάρρευσης της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αποδεικνύουν πόσο αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί ότι διάφορα υπαρκτά δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι δήθεν οι αιτίες που οδηγούν υποχρεωτικά στο καθεστώς ξένης επικυριαρχίας του μνημονίου. Αν η Ελλάδα «χρεοκόπησε», επειδή έχει διογκωμένο δημόσιο τομέα και πολλά εργασιακά δικαιώματα, γιατί χρεοκόπησε και η Ιρλανδία που έχει πολύ ισχνό δημόσιο τομέα και έχει καταργήσει σχεδόν όλα τα εργασιακά δικαιώματα; Αν η Ελλάδα «χρεοκόπησε», επειδή έχει υψηλό δημόσιο χρέος, γιατί απειλείται η Ισπανία που έχει εξαιρετικά χαμηλό δημόσιο χρέος; Αν η Ιρλανδία και η Ισπανία κινδυνεύουν, επειδή παρουσίασαν φούσκες ακινήτων και υπερέκταση των τραπεζών τους, γιατί είναι στο χείλος του γκρεμού η Πορτογαλία που ούτε φούσκα ακινήτων ούτε φούσκα τραπεζών παρουσίασε; Είναι προφανές ότι αλλού βρίσκεται η αιτία και όχι σε διάφορα υπαρκτά προβλήματα που παρουσιάζονται προσχηματικά ως ρίζες του κακού.
«Αναίσχυντη παράδοση» έχει τίτλο η «Αϊρις Ντέιλι Μέιλ», καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση «ύψωσε λευκή σημαία» και «έθεσε τέρμα σε ενενήντα χρόνια ανεξαρτησίας» της Ιρλανδίας.«Μετά από δυο εβδομάδες αναίσχυντων ψεμάτων, η κυβέρνηση πάει να ζητιανέψει στις Βρυξέλλες λόγω της χρεοκοπίας της χώρας που προκάλεσε η πολιτική της» γράφει η «Αϊρις Σαν» και συμπληρώνει: «Από εδώ και πέρα μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες θα διαχειρίζονται τις τύχες μας. Μας απομένει όμως μια εξουσία: να τιμωρήσουμε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή του έθνους μας».«Σφάξτε τους όλους μετά τα Χριστούγεννα!» γράφει στο κύριο άρθρο της η φιλοκυβερνητική μέχρι τώρα εφημερίδα «Σάντεϊ Ιντιπέντεντ», η οποία είχε τίτλο «Η οργή ενός έθνους θα διώξει τον Κάουεν» και παρουσίαζε στην πρώτη σελίδα της, με τη μορφή... επικήρυξης, τα κεφάλια και των 15 μελών της κυβέρνησης με τους οκτάστηλους τίτλους: «Είπατε ψέματα, μας εξαπατήσατε, φύγετε τώρα για χάρη της Ιρλανδίας»!Ακόμη και η πιο δεξιά εφημερίδα της Ιρλανδίας, οι «Αϊρις Τάιμς», καλεί την κυβέρνηση να παραιτηθεί «για να λήξει αυτό το όνειδος», επειδή «δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να κυβερνά αφού έχασε και το τελευταίο ίχνος κύρους, οπότε όσο νωρίτερα λήξει η επιθανάτια αγωνία της τόσο το καλύτερο για όλον τον κόσμο». Μέσα στο κλίμα αυτό, με επιθέσεις οργισμένων πολιτών εναντίον των αυτοκινήτων υπουργών και με μια μεγάλη διαδήλωση να οργανώνεται το Σάββατο εναντίον της κυβέρνησης, την εγκαταλείπουν πανικόβλητοι οι εταίροι της στην εξουσία. Η καθυπόταξη της Ιρλανδίας και η υπαγωγή της σε καθεστώς Μνημονίου ανοίγει τον δρόμο για τη στοχοποίηση πλέον της Πορτογαλίας ως του επόμενου κράτους - θύματος που θα απολέσει την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία του για να μεταφερθεί και αυτή η χώρα στο «δημοσιονομικό Νταχάου» του «πακέτου σωτηρίας» της ΕΕ και του ΔΝΤ, που έστησαν οι Γερμανοί. Οι πάντες πλέον θεωρούν αναπότρεπτη την εξέλιξη αυτή αναφορικά με την Πορτογαλία, την οποία έχουν ήδη ξεγράψει πριν καλά καλά χυθεί το αίμα της Ιρλανδίας στον βωμό του ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα πλέον θεωρείται αν θα γονατίσει αμέσως μετά και η Ισπανία - κάτι που θα σήμαινε το τέλος του σημερινού ευρώ.
Έρχεται η σειρά της Πορτογαλίας; Οι πάντες πλέον θεωρούν αναπότρεπτη την εξέλιξη αυτή αναφορικά με την Πορτογαλία, την οποία έχουν ήδη ξεγράψει πριν καλά καλά χυθεί το αίμα της Ιρλανδίας στον βωμό του ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα πλέον θεωρείται αν θα γονατίσει αμέσως μετά και η Ισπανία - κάτι που θα σήμαινε το τέλος του σημερινού ευρώ. Διαβάστε τη συνέχεια στο Έθνος. Και στα δικά μας πάλι.
Συμπέρασμα. Όσα δισεκατομμύρια απομύζησαν μέχρι τώρα από τους φτωχούς τα δίνουν,για να σωθεί το πιο αποτυχημένο σύστημα διακυβέρνησης που είχε βαφτιστεί-σύγκλιση-ή προς όφελος των διεθνών τραπεζών για άλλους. Καί το χρέος –για τα παιδιά μας– αλλά και η φτώχεια μεγαλώνει μέρα την μέρα.
Και το ομολογούν, και δεν παραιτούνται…..ο Ούγγρος Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, κ. Λ.Αντόρ παραδέχθηκε ότι: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τα 100 εκατομμύρια παιδιών και νέων έως 18 ετών, τα 20 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας. Σύμφωνα με την κοινή έκθεση για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη του 2010, διαπιστώνεται ότι η παιδική φτώχεια παρέμεινε σταθερή ή αυξήθηκε στα περισσότερα κράτη μέλη, με εξαίρεση την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, τη Λετονία και την Πολωνία, όπου μειώθηκε.
- Ειδικά για την Ελλάδα οι κύριοι προσδιοριστικοί παράγοντες του κινδύνου της παιδικής φτώχειας θεωρείτε ότι είναι :διαβάστε τη συνέχεια από τον «Ευρωπόντικα» στο http://www.topontiki.gr/article/11731 .
Χωρίς απαντήσεις για την παιδική φτώχεια, την ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, μιλάμε πλέον για μία χαμένη γενιά, στο χάος των αλληλοσυγκρουόμενων πολιτικών και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Διαβάστε ακόμη σχετικά με τις εξελίξεις:στο http://tvxs.gr/news.
Τα τρία πρώτα βήματα, του Σπύρου Μαρκέτου.
Και επειδή είναι καλύτερα να τελειώνουμε αισιόδοξα, διαβάστε...
Το κείμενο αναρτήθηκε από Aγης Γηος στις 24.5.10 ναι,καιρό πριν τις σημερινές εξελίξεις. Σε σατυρική τηλεοπτική εκπομπή του ABC News (Αυστραλία) δύο ρεπόρτερ του σταθμού συζητούν για τα προβλήματα με τα κρατικά χρέη και τις διασώσεις των κρατών. Η ανάλυσή τους, σύντομη και άμεση, ίσως είναι πιο κατατοπιστική και πιο κοντά στην πραγματικότητα από τις πάμπολλες καθημερινές εξειδικευμένες αναλύσεις των ειδικών με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε τον τελευταίο καιρό. Οι διάλογοι στα ελληνικά παρακάτω:
KERRY O'BRIEN, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: Ώρα για τον John Clarke και Bryan Dawe με μερικές σκέψεις για την οικονομική κρίση της Ευρώπης.
Bryan Dawe: Σε λένε Roger, ε; Με τι ασχολείσαι Roger;
John Clarke: Είμαι οικονομικός σύμβουλος
Bryan Dawe: Α!, οικονομικός σύμβουλος, ε; Υπέροχα. Roger, πώς πάνε οι δουλειές αυτή τη στιγμή;
John Clarke: Όχι άσχημα. Λίγο ήσυχα, τελευταία.
Bryan Dawe: Τι εννοείς, τελευταία;
John Clarke: Μετά τον πόλεμο. Είναι λίγο ήσυχα.
Bryan Dawe: Ωραία. Εντάξει, Ρότζερ. Ως ειδικό στο θέμα απόψε θα σε ρωτήσω για τις οικονομίες της ευρωπαϊκής ένωσης. Ο χρόνος σου αρχίζει τώρα. Σου εύχομαι καλή τύχη
John Clarke: Ευχαριστώ πολύ
Bryan Dawe: Πόσα χρωστάει η Ελλάδα, Roger;
John Clarke: 367 δισεκατομμύρια δολάρια.
Bryan Dawe: Σωστά. Και σε ποιόν τα χρωστάει;
John Clarke: Κυρίως στις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Bryan Dawe: Σωστά. Πόσα χρωστάει η Ιρλανδία;
John Clarke: 865 δισεκατομμύρια δολάρια.
Bryan Dawe: Σωστά. Σε ποιους τα χρωστάει;
John Clarke: Σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ως επί το πλείστον
Bryan Dawe: Σωστά. Πόσα χρωστάνε η Ισπανία και η Ιταλία;
John Clarke: 1 τρισεκατομμύριο δολάρια η κάθε μία
Bryan Dawe: Σωστά. Σε ποιόν τα χρωστάνε;
John Clarke: Κυρίως στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία
Bryan Dawe: Σωστά. Και πώς τα πάνε η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, Roger;
John Clarke: Καλά, αν και αγκομαχούν λίγο, έτσι δεν είναι;
Bryan Dawe: Σωστά. Γιατί;
John Clarke: Λοιπόν. γιατί έχουν δανείσει τεράστια χρηματικά ποσά σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες που πιθανόν να μην μπορούν να τους τα αποπληρώσουν.
Bryan Dawe: Σωστά, τι θα κάνουν λοιπόν;
John Clarke: Θα τις διασώσουν.
Bryan Dawe: Σωστά. Και πού θα βρουν τα χρήματα να το κάνουν αυτό, Roger;
John Clarke: Αυτή είναι καλή ερώτηση. Δεν ξέρω την απάντηση σε αυτό.
Bryan Dawe: Πόσα χρωστάει η Πορτογαλία;
John Clarke: Περίμενε ένα λεπτό, ποια ήταν η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση;
Bryan Dawe: Απλά συνέχισε να απαντάς στις ερωτήσεις, Ρότζερ.
Από πού θα πάρει η Πορτογαλία τα χρήματα που χρωστάει στη Γερμανία, αν η Γερμανία δεν μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματα που δάνεισε στην Ιταλία;
John Clarke: Μισό λεπτό. Ποια ήταν η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση; Η ερώτηση ήταν: Πώς μπορούν χρεοκωπημένες οικονομίες να δανείζουν χρήματα σε άλλες χρεοκωπημένες οικονομίες οι οποίες δεν έχουν πάρει καθόλου χρήματα επειδή δεν μπορούν να επιστρέψουν τα χρήματα που η μια χρεωκοπημένη οικονομία δάνεισε στην άλλη χρεωκοπημένη οικονομία που δεν θα έπρεπε να την είχε δανείσει γιατί η χρεωκοπημένη οικονομία δεν θα μπορούσε να της τα επιστρέψει;
Bryan Dawe: Σπαταλάς πολύτιμο χρόνο, Ρότζερ. Πόσα χρήματα χρωστάει η Ισπανία στην Ιταλία;
John Clarke: 41 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά από που θα τα πάρουν;
Bryan Dawe: Σωστά. Πόσα χρωστάει η Ιταλία στην Ισπανία;
John Clarke: 27 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν τα έχουν - έχουν χρεωκοπήσει.
Bryan Dawe: Σωστά. Πώς μπορούν να πληρώσουν η μία την άλλη αφού καμιά τους δεν έχει καθόλου χρήματα;
John Clarke: Θα πάρουν πακέτο διάσωσης, έτσι δεν είναι;
Bryan Dawe: Σωστά. Και από πού θα προέρχονται τα χρήματα της διάσωσης;
John Clarke: Αυτό ρωτάω!
Bryan Dawe: Σωστά. Γιατί πουλάνε το ευρωπαϊκό νόμισμα και αγοράζουν αμερικανικά δολάρια;
John Clarke: Γιατί η αμερικανική οικονομία είναι πιο ισχυρή από την ευρωπαϊκή οικονομία;
Bryan Dawe: Σωστά. Γιατί συμβαίνει αυτό, Roger;
John Clarke: Γιατί είναι υπό την κατοχή της Κίνας!
Bryan Dawe: Σωστά, πολύ καλά! Και μετά απ΄αυτόν τον γύρο έχασες 1 εκατομμύριο.
John Clarke: Έχασα 1 εκατομμύριο δολάρια; Νόμιζα, ότι είπες ότι τα πήγα καλά!
Bryan Dawe: Ναι, τα πήγες καλά – έχασες μόνο 1 εκατ. δολάρια. Ήταν εξαιρετική η παρουσία σου, Roger
John Clarke: Έχασα μόνον 1 εκατομμύριο δολάρια,ε;
Βryan Dawe: Πολύ καλά
John Clarke: Aρκετά καλά, έτσι δεν είναι;
Βryan Dawe: Άριστα
John Clarke: Πούλα τα όλα, αμέσως, Γρήγορα!
KERRY O'BRIEN, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: Νομίζω ότι το λένε, γελώντας καθώς βυθίζεσαι.
Το βίντεο δεν κατάφερα να το βρώ,η διεύθυνση όμως είναι αυτή:
http://www.abc.net.au/news/video/2010/05/20/2905304.htm.
Τα σκίτσα:το δεύτερο είναι του Στάθη, αλλά για το πρώτο μάλλον θα σας πω αύριο.
Γράψτε ένα σχόλιο.