Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Εικόνες της Αθήνας (β')


Άλλη μια μέρα στο κέντρο. 
Σήμερα θα πάμε στα Εξάρχεια  ξεκινώντας  από την Ομόνοια

Ομόνοια 

Αναμονή στο φανάρι  δίπλα στο καλάθι.

Αρχές Πανεπιστημίου-"Καθαριότης και Αρχοντιά"
Στρίβοντας για την Θεμιστοκλέους 
Γωνία Πανεπιστημίου 29/6/2016
Και μια περσινή εικόνα για να  δούμε αν υπάρχει  διαφορά.
Πανεπιστημίου  -16/6/2015

Πέρυσι τα χρέη σκουπιδοτενεκέ στις αρχές της Πανεπιστήμιου τα είχε επωμιστεί άλλο αντικείμενο!
Πανεπιστημίου 2015 
Πάμε πιο πέρα

Θεμιστοκλέους


Ένα τετράγωνο πριν την πλατεία από τη δεξιά πλευρά του δρόμου

"Πεζοδρόμια"από την αντίθετη πλευρά 
Πολιτισμός!

Το ίδιο μαύρο της απλυσιάς παντού!



25/6/2016 Περιμένοντας τους τουρίστες!!!
Για να δούμε και τα νέα του δημάρχου
 July 28, 2016

Μεταναστευτικό, Νέα. Γ.Καμίνης: “Οι πρόσφυγες σε οργανωμένες δομές και όχι στις άθλιες συνθήκες των υπό κατάληψη κτιρίων” […] 
"Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε στην Αθήνα διαρκώς να καταλαμβάνονται δημόσια κτίρια 
από διάφορους αυτόκλητους αλληλέγγυους και να στεγάζουν εκεί πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες".(συνέχεια πιο κάτω)
Δεν είναι αργία,καθημερινή είναι..


Περιμένουν την βροχή 
Τα γράφει και πιθανόν τα πιστεύει.Μάλλον περιμένει από τα κινήματα να δράσουν με σκούπες και μάνικες!

George Kaminis @KaminisG  21 Ιουλ
Εξάρχεια, μία γειτονιά όχι περίκλειστη στα όρια υποβάθμισης που κάποιοι λίγοι, επιδιώκουν. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί
Εμ.Μπενάκη και Σόλωνος


George Kaminis @KaminisG  7 Ιουλ
Έχουμε στρατηγικό σχέδιο για την καθαριότητα στην Αθήνα. Σύστημα, επιμονή και συνεργασία όλων στην πόλη(Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου)
https://twitter.com/KaminisG

"Οι άνθρωποι αυτοί, δεν αξίζουν αυτή την τύχη, αλλά ούτε και η πόλη αυτή την υποβάθμιση και αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση”
αναδημοσίευση από εδώ:


Εμείς όμως το αξίζουμε όπως φαίνεται από τις εικόνες

Τα πεζοδρόμια της Α.Μεταξά

Ανδρέα Μεταξά

Τα πεζοδρόμια  δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τον "τρίτο κόσμο"
Λεπτομέρειες..
George Kaminis @KaminisG  21 Ιουλ
Η έξαρση της παραβατικότητας και η είσοδος του κοινού εγκλήματος στα Εξάρχεια, σε μία 
εμβληματική γειτονιά της Αθήνας, μας γεμίζει ανησυχία

Έχει έτοιμη και την ανάπλαση της Αθήνας

George Kaminis @KaminisG  1 Αυγ
Με τον πρόεδρο της ΝΔ @kmitsotakis συζητήσαμε την ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδίου για την Αθήνα http://m.cityofathens.gr/node/28767 

Καμίνης: Έτοιμο το σχέδιο ανάπλασης του εμπορικού κέντρου της Αθήνας
Μαι 27, 2016 - ΚΟΙΝΩΝΙΑ, 
Στο σχέδιο ανάπλασης του χώρου Σταδίου –Αθηνάς – Μητροπόλεως – Κολοκοτρώνη, όπου
συμπεριλαμβάνεται και η πλατεία Αγίας Ειρήνης,αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων,  ο Δήμαρχος Αθηναίων στην εκπομπή «Ραντεβού με το Δήμαρχο» από τον «αέρα» του Αθήνα 9.84.
Τόνισε ότι ο δήμος έχει διασφαλίσει τους πόρους και έχει έτοιμο το πλήρες σχέδιο
ανάπλασης . «Θα είναι μια ολοκληρωμένη ανάπλαση, θα γίνουν οι ανάλογοι πεζόδρομοι, θαυπάρχει led φωτισμός, θα τηρηθούν οι νόμοι για τα τραπεζοκαθίσματα ,,,,,και τα λοιπά αν σας ενδιαφέρουν θα τα βρείτε εδώ:
http://www.athina984.gr/2016/05/27/kaminis-etimo-to-schedio-anaplasis-tou-eborikou-kentrou-tis-athinas/


Τα ίδια βέβαια έλεγε και το 2014 και τώρα έχουμε 2016

Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου/ Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014, 
http://www.zougla.gr/greece/article/pos-8a-ine-to-kentro-tis-a8inas-meta-tin-anaplasi-tis-panepistimiou
 και εδώ το 2015:
Σχέδιο ανάπλασης του ιστορικού εμπορικού τριγώνου  που θα αποτελέσουν
πρότυπο για όλο το κέντρο της Αθήνας.
www.thetoc.gr/koinwnia/article/sxedio-anaplasis-tou-istorikou-emporikou-trigwnou



Η πρόοδος  του έργου βρίσκεται κάπου εδώ: Η έκθεση της IBM για την "έξυπνη" Αθήνα.
 Δήμαρχος Αθηναίων @AthensMayor  29 Ιουν
Η έκθεση της IBM για το κυκλοφοριακό και τον δημόσιο χώρο. @IBM_Hellas @CitiesChallenge
http://m.cityofathens.gr/node/28595 


συνεχίζεται...


Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

6η Πανευβοϊκή Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας 2016


Η Πανευβοϊκή οικολογική γιορτή επανέρχεται για έκτη φορά ώστε να υπενθυμίσει αιώνιες και πανανθρώπινες αξίες: τον σεβασμό προς τη Μητέρα Φύση, τον σεβασμό από άνθρωπο προς άνθρωπο, την συντροφικότητα και την αλληλεγγύη. 
Είναι οι αξίες που ενδυναμώνουν και αξιοποιούν τις 
δυνατότητες του καθένα από εμάς ως ατομικά και ως συλλογικά όντα και υποστηρίζουν τις συλλογικότητες που συμμετέχουμε. 
Φέτος σας καλούμε να έρθετε για να συναντήσετε παραγωγούς από την Εύβοια και άλλα μέρη της Ελλάδας, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον υλικά της φύσης και παραδοσιακές τεχνικές, δημιουργούν οικολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. 
Κατά την διάρκεια των ημερών της γιορτής θα γίνουν εργαστήρια και σεμινάρια από τους παραγωγούς όπου με άμεσο τρόπο θα παρουσιάσουν το έργο τους. 
 Προσδοκούμε οι δραστηριότητες αυτές να βοηθήσουν τον καθένα στον δρόμο του προς την εσωτερική του ολοκλήρωση και αυτοπραγμάτωση, καθώς και τους φορείς και τις συλλογικότητες που εργάζονται για την προστασία της φύσης με αρχές την συνεργατικότητα, την εμπιστοσύνη και την ειλικρίνεια να εμπλουτίσουν το έργο τους.    Επιθυμούμε ένα παρόν και ένα μέλλον με ασφάλεια, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. 
Ελπίζουμε η γιορτή να συνδράμει σε αυτό. 

Ομάδα παραγωγών-χειροτεχνών για τη διοργάνωση της 6ης  Πανευβοϊκής Γιορτής Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας 15-16-17-18 Σεπτεμβρίου 2016 

Ώρες λειτουργίας 10:00 -22:00 

Πληροφορίες : http://oikogiortievias.blogspot.gr/ 

Email : oikogiortievias@yahoo.gr 


Αναλυτικά το πρόγραμμα  της γιορτής 
πρόγραμμα


Γύρω-γύρω Σάββατο και εκεί που πη@@@.. Κυριακή*

γαλάζια σημαία,
Ακατάλληλες παραλίες 
Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών προχώρησε και το 2015, για 36η χρονιά, στην
πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών και αναλύσεων στα μικροβιολογικά εργαστήρια που διαθέτει.
Και βρήκε πολλές από τις παραλίες της Αττικής ακατάλληλες.
Μία στις τρεις παραλίες που ελέγχθηκαν το 2015 βρέθηκε ακατάλληλη.
Τα αποτελέσματα  παρουσιάζονται αναλυτικά σε πίνακες, όπως κάθε χρόνο(λινκ πιο κάτω).
Αλλά το θέμα μας σήμερα δεν είναι η ποσότητα των μικροβίων στις θάλασσές μας , αλλά οι αντιδράσεις μας ως προς τα αποτελέσματα.
Και τα σπουδαιότερα τα μαθαίνουμε από τους "άπαιχτους" σχολιαστές του news247(1)

ουγκαλος 
επειδη τυγχανει να μενω στα νοτια , οσες παραλιες ειναι πληρωτες ειναι καταλληλες και καποιες παρα διπλα με ελευθερη προσβαση (μερικες στα λιγα μετρα αποσταση)
βγαινουν ακαταλληλες .. τυχαιο ;

AeroNick  αουγκαλος 
Τα μικρόβια δεν πάνε σε οργανωμένες παραλίες γιατί δεν έχουν λεφτά για αυτό πάνε σε ελεύθερες.

Ασπρη Παπαρουνα > αουγκαλος • ένας χρόνος πριν
Όλες οι παραλίες γύρω από τον Αστέρα ακατάλληλες.

Σκεπτόμενος • 

Στην Βάρκιζα, ο ΕΟΤ είναι Κ ενώ ακριβώς πριν και μετά, είναι Α. Προφανώς τα μικρόβια δεν είχαν να πληρώσουν εισιτήριο.

Non Linear > Ασπρη Παπαρουνα • ένας χρόνος πριν

Πραγματικά... αυτό εντόπισα και εγώ... είναι όντως γελοίο... όλες οι παραλίες στην Βουλιαγμένη ακατάλληλες εκτός από του Αστέρα... χαχαχαχα εντελώς γελοίο... δεν κρατήσανε ούτε τα προσχήματα!!!

Non Linear > Pireas Piraeus • ένας χρόνος πριν
Αυτό περιγράφει και το πρόβλημα στην χώρα... Κάνει ο καθένας ότι γουστάρει και δεν απολογείται πουθενά χωρίς κανένα φόβο ότι αυτό που κάνει θα του στοιχίσει..

stratos • ένας χρόνος πριν
Δε καταλαβαίνω πως διπλάνές παραλίες...είναι άλλες κατάλληλες και άλλες ακατάλληλες!!! Πόσα συμφέροντα παίζονται άραγε?!

MakisTV • ένας χρόνος πριν
Πλάκα κάνουν; Ο ΕΟΤ(πλαζ) στη Βάρκιζα κατάλληλος κ 5 μέτρα πιο δίπλα που είναι η έκθεση Λουλουδιών ακατάλληλη;

Rible Koukouz  >MakisTV • ένας χρόνος πριν
Έπεσαν λιπάσματα και βρώμισε..

SPY -MakisTV • ένας χρόνος πριν
Φιλε μου καποια αποτελεσματα ειναι παραδοξα. Αυτο ομως δεν ειναι καθως η εκθεση λουλουδιων γινεται πανω στη μαρινα, εκει που ειναι τα ψαροκαικα. Λογικοτατη ειναι η διαφορα παρα τα 300 μετρα διαφορα!

Γιανης Αριστερα-  αουγκαλος • ένας χρόνος πριν
Τυχαιο θα ειναι στατιστικα παντα καποιες ειναι ακαταλληλες τωρα επειδη τυχαινει να μενω κι εγω προς τα κει, στη Γλυφαδα δεν υπαρχει ακαταλληλη παραλια ειναι ολες καταλληλες λογω υπογειων ρευματων και βορειων ανεμων που συναντωνται στα ανοιχτα εξω απο γλυφαδα και λειτουργουν ως φυσικη προστασια απο μικροβια και πετρες

Chuck Schuldiner - stratos • ένας χρόνος πριν
Οσες εχουν εισοδο-ξαπλωστρα-καφε 5ευρω ειναι καταλληλες. Νομιζω ειναι ξεκαθαρο το πορισμα, που μπερδευτηκες;

MadMaxx - stratos • ένας χρόνος πριν
Αν πρόσεξες, όλες οι πλαζ του ΕΟΤ είναι κατάλληλες δίπλα σε ακατάλληλες.


Embraced 
Στις ταβέρνες και στα ξενοδοχεία είναι κατάλληλη. Σε μέρη όπου δεν έχει τίποτα ακατάλληλη. Μάλιστα.

Ambreou - stratos • ένας χρόνος πριν
Πώς να καταλάβεις? Με 100 όριο, άλλη έχει 99 και είναι κατάλληλη κι η η δίπλα 101 κι είναι ακατάλληλη. Δεν θέλει και πολύ μυαλό. Διάβαζε και κάτω απ τις γραμμές!!!

Alexis777 • ένας χρόνος πριν
Δηλαδη στο 98 εντεροκοκκος ζεις και στο 102 πεθαίνεις; 
Εγώ τις περισσότερες τις βλέπω να έχουν συγκρίσιμες τιμές. Πολύ λίγες είναι οι καθαρές. Αυτό το κατάλληλο/ακατάλληλο πιο πολύ συσκοτίζει την κατάσταση παρά την διαφωτίζει. Θα έπρεπε να υπάρχουν κλίμακες για να ξέρουμε και τι μας γίνεται. 

spao plaka • ένας χρόνος πριν
οπου εχουν συμφερον βαζουν Κ και οπου δεν τους συμφερει βαζουν Α.. την 
παραλια στο Μαυρο Λιθαρι Δημου Σαρωνικου την εχουν Α τα ζωα.. ειναι ανοιχτες παραλιες 
και οχι μεγαλοι κολποι και τα νερα 24 ωρες το 24ωρο ανακυκλωνονται απο 
τα ρευματα και το καλυτερο εχουν βαλει Α (ακαταλληλο) στην περιοχη που 
βρισκεται το ινστιτουτο γεωλογιας και θαλασσιων ερευνων.. ειναι για 
γελια χαχαχαχαχαχχ!!

Epameinwndas Livanis • ένας χρόνος πριν
Για καιρό διάβαζα και λάμβανα σοβαρά υπ' όψη μου τα στοιχεία του ΠΑΚΟΕ. Κάποια στιγμή έπεσε στην αντίληψη μου η ακόλουθη καταγγελία : http://anatropespress.blogspot... O καθένας μπορεί να βγάλει ότι συμπέρασμα θέλει.

Δημήτρης Σόλων  
Καμμια παραλια της Αττικης δε μπορει να ειναι καταλληλη και λογω των υψηλων βιομηχανικων λημματων και λογω των λιπασματων της Αττικοβοιωτιας,που χυνονται σε Νοτιο Ευβοικο και σε Σαρωνικο... Βγαλανε και μερικες καταλληλες,για να μην 
εξαφανιστει ο τουρισμος της πρωτευουσας...

Ioannis • ένας χρόνος πριν
.....εκεί που το χρήμα ρέει....σαν ποτάμι, οι παραλία είναι πεντακάθαρη..........ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ...
Δημήτρης Σόλων  Γιανης Γλυφαδα 
Στην Αττικη ολες ειναι ακαταλληλες,απλα μερικοι εχουνε μεσον...

Μεγαλοαστός > αουγκαλος 
ολες οι παραλιες ειναι καταλληλες γιατι ειναι ΕΛΛΑΔΑ

dimitris ve • ένας χρόνος πριν
οι παραλιες της μοτορ οιλ σπανε τα κοντερ!αραγε θα υπαρξει καποιας μορφης προστιμο ή υποχρεωση για καθαρισμο της περιοχης?κατι λακαμιες που ρωταω...

Κάποιος... 
Καλά στην ελευσίνα και στην παραλία motor oil τι περιμένανε να βρούνε;;;

Κώνωψ - Κάποιος... 
Λάδι η θάλασσα..

liakouras 
Πώς είναι δυνατόν σε 2 ακτές που απέχουν μεταξύ τους γύρω στα 20 μέτρα να βγαίνει η μια κατάλληλη κι η άλλη ακατάλληλη; Βάρκιζα βραχάκια κατάλληλη - Βάρκιζα 
haagen dazs ακατάλληλη - ΕΟΤ Βάρκιζα κατάλληλη - Βάρκιζα έκθεση λουλουδιών ακατάλληλη. Μέσα σε 100 μέτρα εναλλάσσεται η καταλληλότητα 4 φορές...; 


alex90 - αουγκαλος 
Το ότι επειδή πηγαίνουν λιγότεροι επειδή ακριβώς είναι επί πληρωμή δεν σου περνάει από το μυαλό ότι μπορεί να είναι παράγοντας μικρότερης τοπικής συγκέντρωσης μικροβίων; Αμέσως στις θεωρίες συνωμοσίας;
Επίσης μια χαρά βλέπω και ελεύθερες παραλίες καθαρές στα νότια (πχ Έδεμ).
 Βέβαια κακά τα ψέματα, δύσκολα να βρεις ιδιαίτερα καλή παραλία στο νότιο τμήμα της Αττικής...

(*)Dimitris-UK - giorgos 

Ο Αστέρας αιωνίως κατάλληλη παραλία και δεξια-αριστερά ακατάλληλες! Το ανέκδοτο το θυμάσαι; Γύρω-γύρω Σάββατο κι εκεί που πηδούσα Κυριακή.
Πάντως μπράβο για τέτοιες έρευνες διότι κάποια στιγμή καλό είναι να δούμε που ρίχνουν τις αποχετεύσεις τους οι πολυκατοικίες και τα αυθαίρετα μαγαζιά.


Σκεπτόμενος 
Στην Βάρκιζα, ο ΕΟΤ είναι Κ ενώ ακριβώς πριν και μετά, είναι Α. Προφανώς τα μικρόβια δεν είχαν να πληρώσουν εισιτήριο.

Υγεία - Διατροφή - Γυμναστική - αουγκαλος 

όταν είσαι εσύ διεφθαρμένος πολίτης, γιατί οι υπηρεσίες που βγάζουν τα αποτελέσματα θέλεις να μην είναι;

kostis 
Εάν διαβάσετε προσεκτικά την έρευνα....(και όποιος ξέρει από Αττική)....σε 10 μέτρα απόσταση υπάρχουν 
Ακατάλληλες με Κατάλληλες παραλίες !!!!.....Άρα θα διαπιστώσετε πολύ απλά ότι θέλουν να διώξουν τον κόσμο από τις ελεύθερες παραλίες και να τον 
''εξαναγκάσουν'' να πληρώσει...
Δεν θα σας περάσει ο κόσμος έχει μάτια και κρίνει...


Ambreou • ένας χρόνος πριν
Στον κατάλογο που δημοσιεύετε υπάρχει μια ανακολουθία, η οποία οφείλεται ή σε τυπογραφικό λάθος ή σε άλλη αιτία. Για να αποκλείσω το τυπογραφικό λάθος, τηλεφώνησα (12/6/2015 11.00') στο ΠΑΚΟΕ, το οποίο απέκλεισε την πιθανότητα λάθους αφού, όπως είπε, "το έχουμε ελέγξει πολλές φορές". Δεν μπήκε όμως στον κόπο να εξετάσει την συγκεκριμένη περίπτωση.
Στην περίπτωση "Σαρωνικός-13.Απολλώνιες Ακτές Α' Βούλας" οι μετρήσεις είναι 236-141 με ένδειξη Κ (κατάλληλο). 
Τελείως ενδεικτικά οι περιπτώσεις "Νότιος Ευβοϊκός-4.Αυλίδα, τέρμα παραλίας" οι μετρήσεις είναι 212-125 (λιγότεροι ρύποι και στις 2 κατηγορίες) και Α (ακατάλληλη), 
"13. Χαλκούτσι-200 μ. μετά το Ευβ. Κέντρο Θαλάσσης" 136(!!)-129 και Α και "Νότιος Ευβοϊκός-6.Ατλαντίς Club" 146-139 με ένδειξη Α.
Εφόσον αποκλείσθηκε το τυπογραφικό (ή άλλο) λάθος, θα μπορούσατε εσείς ή μέσω υμών το ΠΑΚΟΕ να δώσει μία εξήγηση πώς, σαφώς λιγότερο επιβαρυμένες ακτές κρίνονται ακαταλληλότερες από μία σαφώς πιο επιβαρυμένη που κρίνεται μάλιστα κατάλληλη?


Bill Rigger 
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως κρίνουν κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες που είναι εντός ορίων... Από μια ανάγνωση που έκανα στον πίνακα βρήκα διάφορες περιπτώσεις. Θα δώσω τρία παραδείγματα, από 'κει και πέρα βγάλτε εσείς νόημα...
Όρια
Κολοβακτηρίδια 250/100ml νερού και  Εντερόκοκκος 100/100ml νερού 
Παραλίες Αν. Αττικής
Νέα Μάκρη (τέρμα): 158 και 65 ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ (Αρκετά κάτω από τα όρια, εδώ είμαστε ΟΚ)
Ζούμπερι: 136 και στο 52 ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ!!!! (Ακόμη πιο κάτω από τα όρια αλλά ΟΧΙ κατάλληλη...)
Παραλίες Δυτ. Αττικής Λουτρόπυργος (Hotel Ακτή): 236 και 81 ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ!!! 
(Μια ανάσα από τα όρια αλλά κατάλληλη!!!)

Dimitris-UK-  J Kon • ένας χρόνος πριν
Κάποιες απο τις κατάλληλες έχουν αυξημένες μετρήσεις. Πχ Α' Βούλας, ΕΔΕΜ και άλλες. Δεν είμαι σίγουρος οτι είνια κατάλληλες εκτός κι αν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος.
Επίσης στην ακτογραμμή Ωρωπού-Αγ. Αποστόλων άφησαν εκτός το πιο πολυσύχναστο κομμάτι μεταξύ Αγ. Αποστόλων και Αγκώνας.

Dirty Harry Clean • ένας χρόνος πριν
Στο νότιο Ευβοϊκό βγαίνει ο ΑΣΩΠΟΣ.... και ο νοων νοείτο!  

mimis • ένας χρόνος πριν
Στην μεγαλή παραλία Αναβύσσου και Παλαιάς Φωκαίας αξίζει παιδιά,και από Σαλαμίνα υπαρχει μια παραλία που λέγετε Κανάκια στο νότιο μέρος του νησίου ,για κοντίνες διαδρομές

Thanos Michalakis 
Kαλα κλαίω με τα δείγματα απο Σαλαμίνα...Πηρανε δειγματα απο τις παραλιες που εκαναν μπανιο οι παππουδες μας...Προφανως αυτες δεν υπαρχουν καν γιατι ειναι λιμανια,ενα μικρο ναυπηγειο και δρομοι!! 
Σαν να πας Θεσσαλονικη και να πεις οτι ειναι βρωμικη η Χαλκιδικη επειδη πηραν δειγμα απο θερμαικο(που εκαναν μπανιο πριν 2000 χρονια) :
P Οχι οτι ειμαστε και κανα προτυπο αλλα να πουμε και του στραβου το δικιο :)
Κοροϊδευόμαστε;  

Thanos Michalakis 
Κολόνες,Κανάκια και γενικά όλη η νότια πλευρά σαν να λείπει...Αρχαίο λιμάνι λέει...Ναι μάγκες πάρ'τε και δείγμα κατευθείαν απ'την Ψυτάλλεια την επόμενη..

ΑΑΑ • ένας χρόνος πριν
Θα πατε μια μερα στις "καταλληλες" εκει που αδειαζουν "βιολογικοι" και αφριζουν τα νερα νωρις το πρωι και θα κανετε μια καλη μετρηση και δεν μιλαω μονο για Αττικη.

White Owl 
Πάντως αν διαβάσεις το άρθρο, διαβάζεις αρκετές μ…ίες.
 Πηγαίνετε στα κριτήρια. 
Δηλαδή μια παραλία κατατάσσεται κατ’ευθείαν στις ακατάλληλες αν δεν έχει ναυαγοσώστη? Η δε περνάνε και μαζεύουν κάθε τόσο τις γόπες? Ή αν δεν έχει
υποδομή για ΑΜΕΑ? (είμαι ευαίσθητος απέναντί τους 
όσο ο καθένας μας) Η αν δε σου δίνουν με το που μπαίνεις φυλλάδια? Τι ακριβώς 
εννοούν «οργάνωση ακτής»
Επίσης λείπει ένα σημαντικό κριτήριο:ακατάλληλες πρέπει να θεωρούνται αυτές με τους κάγκουρες που μας πρήζουν τα @@ με τις ρακέτες δίπλα μας.

i am - White Owl • ένας χρόνος πριν
φιλε ειπες μεγαλη αληθεια.Οι ρακετες που παιζουν τα 25-30χρονα τσεροκια ειναι το πιο σημαντικο κριτηριο.το δευτερο θα πρεπει να ειναι οι οικογενειες με τη χοντρη μαμα που εχει το ταπερ με τα κεφτεδακια...


Γιωργος Απ. • ένας χρόνος πριν
Μπάνιο στις παραλίες της Αττικής? Μπλιάχ...

1123pame.net • ένας χρόνος πριν
Οι Σαλονικείς είναι πιο τυχεροί... "Σαν την Χαλκιδική δεν έχει".
Τα λεγε ο γέροντας!

Λίγους μήνες πριν βγουν  οι μετρήσεις  ΤΟ ΣτΕ ΠΉΡΕ ΑΠΌΦΑΣΗ για τις ξαπλώστρες  στις παραλίες που μέχρι τότε κάθε Δήμος διαχειριζόταν όπως ήθελε!
"Το ΣτΕ έβαλε προσωρινό φρένο στην εκχώρηση των παραλιών στους Δήμους, προκειμένου να τις ενοικιάζουν, καθώς «αποτελούν δημόσια κτήση" λέει στο κείμενο.

Όπου μαθαίνουμε πως οι δήμοι ενοικίαζαν τους χώρους χωρίς δημόσιο διαγωνισμό (όχι όλοι, το 95% ...) αλλά με ανάθεση σε συγκεκριμένα πρόσωπα έναντι αστείων ποσών στα συμβόλαια ... γιατί τα υπόλοιπα ποσά πήγαιναν κάπου που όλοι μπορούμε να φανταστούμε ...
Έγραφε πέρυσι το Μάρτιο η Αντωνία Ξυνού
Παράνομες οι ξαπλώστρες των Δήμων στις παραλίες (κλικ)

Στο ίδιο κείμενο και η καταγγελία του ΠΑΚΟΕ για το ανύπαρκτο νομοθετικό πλαίσιο!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν είναι οριστική, αφού λόγω της σοβαρότητας του θέματος και των συνεπειών που θα έχει, η επίμαχη προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας παραπέμφθηκε σε ενισχυμένη 7μελη σύνθεση του ΣτΕ προς οριστική απόφαση.
Ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ: http://news247.gr/eidiseis/koinonia/paranomes-oi-ksaplwstres-twn-dhmwn-stis-paralies.3386644.html


(1)Τα σχόλια και οι εικόνες από εδώ:
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/akatallhles-paralies-sthn-attikh-aytes-einai-oi-55-poy-den-prepei-na-kolymphseis.3512597.html

Συνεχίζεται

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Μπριάμ ή Τουρλού;


Μα θα μου πείτε είναι ερώτημα αυτό; έ,κάποιες φορές είναι.
Λίγες μέρες πριν διαβάζοντας ειδήσεις έπεσε το μάτι μου επάνω στον τίτλο που ακολουθεί:
Στη στήλη: Οικογενειακός Γιατρός 
Μπριάμ: Ένα από τα πιο υγιεινά πιάτα του καλοκαιριού.
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=17&articleID=25117&la=1

Πριν προχωρήσουμε να  πω πως  ο συντάκτης  είναι κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, και στο κείμενό του μιλά για τα οφέλη και τις θερμίδες του πιάτου και δεν αναφέρεται σε κάποια συνταγή. Στο τέλος όμως μας παροτρύνει  αντί του τον μαϊντανού να χρησιμοποιήσουμε  θυμάρι για να αποφύγουμε λέει την οξείδωση του λαδιού!
Ε, από εκεί και μετά μου γεννήθηκε η ιδέα να ψάξω στο διαδίκτυο και να βρω με τι άλλο έχουν εμπλουτίσει  αυτή την παραδοσιακή* συνταγή.
Τα ευρήματα  ήταν καταπληκτικά.


Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες  διαφοροποιήσεις στις συνταγές αλλά να συγχέουν το Μπριάμ με το Τουρλού και οι επαγγελματίες δεν το περίμενα.

Ξεκινώ την αναζήτηση με τη φράση [Συνταγές για μπριάμ φούρνου]και βρίσκω  τα εξής:
*Μπριάμ με καλοκαιρινά μυρωδικά | Συνταγή | Argiro.gr

*Μπριάμ (ή τουρλού) στο φούρνο -  από www.athinorama.gr

*Νόστιμο μπριάμ με φετα και τραγανά κομμάτια κοτόπουλο 
Συνταγές www.antenna.gr

*Λαχανικά τουρλού (μπριάμ)  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

*Λεμονάτο μπριάμ - Η Gourmet Γωνιά για γεύσεις και αναγνώσεις ...
http://www.tovima.gr/vimagourmet/recipes/article/?aid=621792

*Σιγοψημένο μοσχάρι με μπριάμ - Συνταγές | γαστρονόμος
http://www.gastronomos.gr/sintages/7570/sigopsimeno-moschari-me-mpriam


*Πανεύκολο χοιρινό ψαρονέφρι με μπριάμ στην κατσαρόλα - Συνταγές ...
 from www.gastronomos.gr!


*Μπριάμ σε στρώσεις - στην κατσαρόλα ή το φούρνο | TasteFULL

*Μπριάμ στην κατσαρόλα στο Τέλειος Γάμος

*Το παραδοσιακό μπριάμ λίγο πειραγμένο
Μπριάμ με μελιτζάνες
http://www.tovima.gr/vimagourmet/recipes/article/?aid=621792

*Συσκευασία Μπριάμ Μπάρμπα Στάθης 1000 γρ
Στην κατσαρόλα
http://www.barbastathis.com/el/as_mageirecoume/mpriam.html


*Τουρλού αντί Μπριάμ κι εδώ :http://www.gourmed.gr

*Χοιρινό στη γάστρα με μπριάμ - Νηστικό Αρκούδι
www.toarkoudi.gr/Xoirino-sth-gastra-me-mpriam/

Εντάξει δεν έχω λόγια με την πρόταση....
*Με το υπόλοιπο μπριάμ φτιάχνουμε κεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιού 
www.gastronomos.gr

Αυτά που λέτε από τους ειδικούς της κουζίνας. Αλλά τι να μας εντυπωσιάσει; εδώ τα μεγάλα κανάλια γράφουν:
Κεφτεδάκια σμυρνέικα ή σουτζουκάκια | WebTV, συνταγές | MEGA TV ...
www.megatv.com/ApoTinPoliErxomai/default.asp?catid ... 2 ...
 κάνοντας τους κεφτέδες με τα σουτζουκάκια ένα πράγμα!

Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα βεβαίως, και καλά κάνει ο κόσμος να προσπαθεί να βελτιώσει μια απαρχαιωμένη συνταγή, και το μπριάμ, αν δεν μας καλύπτει γευστικά απλά δεν το φτιάχνουμε.  Αλλά είναι διαφορετικό να χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες του είδους καταχρηστικά  το όνομα μιας συνταγής γιατί τους τέλειωσε η έμπνευση ή δεν ξέρουν πως να βαφτίσουν τη δημιουργία τους.


Οπότε γιατί να μας κάνει εντύπωση ο πειραματισμός  σε κάθε στάδιο ή στα υλικά από τις απλές μαγείρισσες;
Και πριν πάμε στα κορίτσια του[οι Συνταγές της Παρέας ] να δούμε λίγο ποια είναι η διαφορά σε αυτά τα δυο πιάτα.

Και οι δυο συνταγές ανήκουν  στην κατηγορία των "Λαδερών".

Είναι πιάτα με βάση το ελαιόλαδο και σε μεγάλο βαθμό  καθιερώθηκαν από την ανάγκη, την εποχικότητα και τη νηστεία.
Το  Τουρλού είναι ένα πιάτο λαχανικών,"ότι έχει ο κήπος" .Κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες,φασολάκια, μπάμιες, κρεμμύδια, αρωματισμένα με μαϊντανό που ψήνονται στην κατσαρόλα μέσα σε χυμό ντομάτας(στις μέρες μας ότι έχει το ψυγείο).

Το  Μπριάμ είναι ένα πιάτο με πατάτες και κολοκυθάκια  που ψήνονται στο φούρνο,ή στη γάστρα. Αν κάνεις το Μπριάμ στην κατσαρόλα πιθανόν να μην θέλει να το φάει κανείς.
Δεν γίνεται καλό.
Για να φτιάξεις ένα καλό τουρλού,τα λαχανικά θέλουν την περιποίησή τους.
Να κοπούν όμορφα,να σοταριστούν  σε ελαιόλαδο όσο πρέπει, και να μπουν στην κατσαρόλα που θα βράσουν με τη σειρά, ανάλογα  με το πόσο σκληρά είναι .
Επίσης δεν πρέπει να  ανακατεύεται  δυνατά  ή πολλές φορές το φαγητό γιατί θα αλλοιωθεί η υφή και η όψη  των λαχανικών.
Σημαντικό σημείο και για τα δυο πιάτα είναι η ντομάτα,που αντικαθιστά το απαραίτητο για τον βρασμό νερό.

Σε όλες τις συνταγές αλλά ειδικά σε αυτές που είναι φτωχές σε υλικά όπως το Μπριάμ, η σάλτσα ντομάτας είναι ο συνδετικός κρίκος της γεύσης.
 Οι μαγείρισσες που καθιέρωσαν αυτές τις συνταγές τις προηγούμενες δεκαετίες δεν είχαν πρόσβαση σε ευκολίες όπως συμβαίνει σήμερα.
Κάθε που οι ντομάτες ήταν άφθονες  οι γυναίκες  τις αγόραζαν και τις μεταποιούσαν κάνοντας το χυμό κονσέρβες  ή  τις έφτιαχναν  πελτέ. 
Για να λιώσουν τις ντομάτες  τις περνούσαν από τον χειρόμυλο, που συγκρατεί τις φλούδες και τα σπόρια, και αφήνει έναν διαυγή χυμό.
Όμως η εργασία  δεν τελείωνε εκεί. 
Άφηναν τον χυμό να ησυχάσει για 2-3 ώρες -και  το περισσότερο νερό να καθίσει κάτω, και μάζευαν το πιο πυκνό μέρος -την πούλπα -από την επιφάνεια.
Όσο υπήρχαν ντομάτες αυτός ο φρέσκος χυμός ήταν η σάλτσα για κάθε φαγητό. Και η γεύση και η υφή του δεν έχει σχέση με ότι βρίσκουμε έτοιμο στα ράφια.
Για να έχουν και τον υπόλοιπο χρόνο,  αλάτιζαν αυτό  τον χυμό -συχνά του έδιναν και μια βράση- και τον διατηρούσαν σε βάζα  για τα επόμενα μαγειρέματα.
(σε  πολλά νησιά του Αιγαίου αποξήραιναν τις ντομάτες σε φέτες στον ήλιο,αυτές που σήμερα λέμε λιαστές).
Πραγματικά δεν ξέρω ποιος μπορεί  να ακολουθεί αυτή την τεχνική πλέον. Αλλά αν είστε παρατηρητικοί θα δείτε ότι σε πολλά μαγαζιά και σε όλες τις λαϊκές αγορές πωλούνται ακόμη χειρόμυλοι.
Βλέπετε στις κουζίνες μας κυριάρχησαν τα μίξερ και τα μούλτι,ο χρόνος μας δεν αρκεί πια, και σιγά που θα δώσουμε σημασία στην υφή, την καθαρότητα και την πυκνότητα της σάλτσας ντομάτας...
Στις μέρες μας δε,το κιλό οι ντομάτες πωλούνται προς 1-έως 1,50 ευρώ το κιλό,και οι έτοιμοι χυμοί στα ράφια ξεκινούν από 30 λεπτά τα 250 γραμ, οι εισαγόμενοι, έως 1 περίπου ευρώ  για τα 500 γραμ. οι εγχώριες μάρκες.

Το μπριάμ θεωρώ πως ήρθε μαζί με τους Μικρασιάτες από τη Σμύρνη.
Και να ξέρετε ότι πριν γραφτεί αυτό το κείμενο έκανα για άλλη μια φορά έρευνα στο δίκτυο ,παρ'όλο που μεγάλωσα ανάμεσα σε Σμυρνιές και δεν έχω καμιά απορία για τις διαφορές των δυο συνταγών.
Παραλλαγές με ζαρζαβατικά στην κατσαρόλα ή στο φούρνο θα βρούμε πολλές σε όλη την χώρα. Αλλά το Μπριάμ είναι πολύ συγκεκριμένο πιάτο.
Φτιάχνεται με πατάτες και κολοκυθάκια  που φουρνίζονται σκεπασμένα με σάλτσα ντομάτας χωρίς να τσιγαριστούν και αρωματίζονται  με μπόλικο κρεμμύδι,σκόρδο, μαϊντανό(συχνά και με άνηθο)αλατοπίπερο και κύμινο.
 Πρόκειται για ένα πολύ απλό-σχεδόν φτωχικό -φαγητό που για να ικανοποιήσει πρέπει να φτιαχτεί με φροντίδα και με πολύ καλά υλικά.
Κάθε νοικοκυριό  μέχρι να έρθει ο ηλεκτρισμός, τα ψυγεία, και να γίνουν εύκολες οι μεταφορές των προϊόντων, έπρεπε να εκμεταλλευτεί τα διαθέσιμα υλικά κάθε εποχής.
Στο τραπέζι εμφανίζεται με το που βγαίνουν τα κολοκυθάκια και ερχόμενο το καλοκαίρι αντικαθίσταται με το Τουρλού ή γιαχνί λαχανικών -για όσους δεν αρέσει η λέξη, και άλλα μαγειρέματα.
Ένα πιάτο της νηστείας, ή ένα συνοδευτικό σε άλλα πιάτα αν η παραγωγή κολοκυθιών είναι μεγάλη.

Αλλά τα  υλικά πλέον έχουν απίστευτα μεγάλες διαφορές  στη γεύση με  εκείνα τα φρέσκα λαχανικά του κήπου που κυκλοφορούσαν την εποχή  που καθιερώθηκαν αυτές οι συνταγές.
Για όλα φταίει ο Καπιταλισμός 
 Η  σημερινή  λογική που λέει ότι τα λαχανικά  από  τα θερμοκήπια είναι μια χαρά και χαρίζουν ποικιλία στο τραπέζι μας όλο το χρόνο δεν είναι παρά μια ακόμη επιβολή,που δίνει χαρά στις τσέπες ολίγων εις βάρος της υγείας των πολλών. 
Εκτός της ευκολίας να   μπορούμε να φτιάχνουμε όποτε θέλουμε συνταγές που αγαπάμε, για να τρώγονται  τα λαχανικά χρειάζονται επιπλέον υλικά για τόνωση της γεύσης τους, περίπλοκες σάλτσες , κύβους, μπαχαρικά κ.λ.π.
 Κάντε το πείραμα και ψιλοκόψτε λίγη ντομάτα,κολοκυθάκι,μελιτζάνα και αγγούρι και  δοκιμάστε. Η γεύση τους είναι τόσο όμοια που δεν νομίζω να σας ξενίσει το παρασκεύασμα.
Και λόγω της εύκολης πλέον πρόσβασης σε οποιαδήποτε τρόφιμο, εμείς οι  "σύγχρονοι" ξεχνάμε τη σχέση της εποχικότητας  με την υγεία και τη διατροφή.
Αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας  τονίζει  την ανάγκη να  βρεθούν  οι χαμένες συνδέσεις να γίνει μια αποτίμηση των γνώσεων που είναι ακόμη πολύτιμες για τη ζωή και τη συνέχεια της. 

Οι Συνταγές της Παρέας 
Τα κορίτσια εκεί σε κάθε συνταγή καταθέτουν τους πειραματισμούς και την εμπειρία τους από το αποτέλεσμα, οπότε η άποψή τους βαραίνει.





Καταθέτουν 65 !διαφορετικές παραλλαγές προσπαθώντας να νοστιμίσουν τα ας πούμε λαχανικά που ψωνίζουμε σήμερα. Δείτε εδώ: https://www.sintagespareas.gr/sintages/polixromo-mpriam.html

Δείτε επίσης
Μια παραλλαγή που αξίζει
http://akispetretzikis.com/el/categories/ladera/mpriam
https://en.wikipedia.org/wiki/Ratatouille

*Αυτό το σημείωμα αφορά στον εντοπισμό και τη διατήρηση παραδοσιακών πρακτικών στον τομέα της διατροφής.