Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ευκαιρίες Εργασίας στην ΕΕ στο Δίκτυο EURES


Κενές θέσεις εργασίας σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, βιογραφικά σημειώματα ενδιαφερόμενων υποψηφίων, ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε σχετικά με τη ζωή και την εργασία στο εξωτερικό και πολλές άλλες πληροφορίες σας παρέχονται μέσω του δικτύου EURES.
Στις 10/08/2012, η κίνηση είχε αυτή την εικόνα: 1.339.139 κενές θέσεις εργασίας, 912.392 βιογραφικά σημειώματα και 28.205 εγγεγραμμένοι εργοδότες.
Η παρακάτω, περιγράφει "περίπου" την ψυχική μου διάθεση τη στιγμή που γράφω για τις "ευκαιρίες" της ξενιτιάς.
Σε τι μπορεί να σας φανεί χρήσιμη η πύλη EURES; 
Μέσω της πύλης EURES έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την κινητικότητα των εργαζομένων, σε δυνατότητες αναζήτησης εργασίας καθώς και σε ένα δίκτυο με περισσότερους από 800 συμβούλους EURES οι οποίοι είναι έτοιμοι να σας βοηθήσουν.
Για παράδειγμα...
επιλέγοντας "Αναζήτηση εργασίας" έχετε πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε κενές θέσεις εργασίας σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, μέσω δωρεάν εγγραφής στο "My EURES" για άτομα που αναζητούν εργασία, μπορείτε να συντάξετε το βιογραφικό σας, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση τόσο εγγεγραμμένοι εργοδότες όσο και σύμβουλοι του EURES που βοηθούν τους εργοδότες να βρίσκουν τους κατάλληλους υποψηφίους.
Κάνοντας κλικ στην επιλογή "Επικοινωνία με σύμβουλο του EURES" ή απευθυνόμενοι στο τοπικό ή περιφερειακό γραφείο απασχόλησης, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε διάφορα εργαλεία πληροφόρησης για πολλά πρακτικά, νομικά και διοικητικά θέματα που αφορούν την εξεύρεση και την αποδοχή θέσης εργασίας στο εξωτερικό.
 Μέσω του τμήματος "Διαβίωση και Εργασία", έχετε τη δυνατότητα να  να ενημερωθείτε σχετικά με την κατάσταση της απασχόλησης και τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας σε άλλες χώρες του ΕΟΧ.
Σε αυτό το τμήμα μπορείτε να μάθετε σε ποιες αγορές εργασίας των χωρών του ΕΟΧ ισχύουν  περιορισμοί στην πρόσβαση πολιτών της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και των δέκα κρατών μελών που προσχώρησαν στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε τα πρακτικά βήματα στα οποία πρέπει να προβείτε για να βρείτε εργασία και να μετεγκατασταθείτε στο εξωτερικό, συμβουλευθείτε τους καταλόγους ενεργειών που βρίσκονται στην ιστοσελίδα "Είσαι απόφοιτος;". Εκεί θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες, από αναζητήσεις εργασίας έως στοιχεία σχετικά με την εγκατάσταση σε μια ξένη χώρα.
Γενικές πληροφορίες : http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=el
Προσόντα με τη μεγαλύτερη ζήτηση 
1  Εργασία στο εξωτερικό, εμπειρία  666
2  Διαχείριση σχεδίων, εμπειρία  553
3  Εμπειρία επιστάτη  403
4  Έρευνα  175
5  Τηλεργασία  133
6  Γλώσσα προγραμματισμού Java  80
7  Γλώσσα προγραμματισμού C ++  76
8  AutoCad αρχιτεκτονικό πρόγραμμα  73
9  Ειδίκευση μηχανολογίας, μηχανικός  56
10  Γλώσσα προγραμματισμού Java-script  52
Επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση
1  Μηχανικοί και προγραμματιστές συστημάτων  885
2  Μάγειρες  758
3  Αρχισερβιτόροι, σερβιτόροι και σερβιτόροι ποτοπωλείου  700
4  Μηχανολόγοι μηχανικοί και τεχνολογοι  589
5  Πωλητές (υπάλληλοι)  568
6  Λοιπό προσωπικό ειδικευμένο στους Η/Υ  540
7  Μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών  511
8  Υπεύθυνοι πωλήσεων και μάρκετινγκ  499
9  Βοηθοί μαγείρου και εστιατορίου  448
10  Συγκολλητές και φλογοκόπτες μετάλλων  436
Εταιρείες ανά χώρα 
1  Γερμανία 3431
2  Ηνωμένο Βασίλειο 3137
3  Ισπανία 2392
4  Νορβηγία 2376
5  Ολλανδία 1935
6  Γαλλία 1788
7  Αυστρία 1340
8  Ιταλία 1226
9  Ελβετία 1144
10  Σουηδία 1140
11  Πολωνία 913
12  Δανία 853
13  Ιρλανδία 850
14  Βέλγιο 798
15  Τσεχία 718
16  Κύπρος 712
17  Φινλανδία 457
18  Ελλάδα 391
19  Πορτογαλία 385
20  Ρουμανία 339
21  Μάλτα 332
22  Σλοβενία 298
23  Ουγγαρία 220
24  Λουξεμβούργο 197
25  Σλοβακία 193
26  Εσθονία 168
27  Βουλγαρία 141
28  Λιθουανία 124
29  Λεττονία 96
30  Ισλανδία 65
31  Λιχτενστάιν 38

Εργάτες στις αρχές του αιώνα στην Αμερική,διαμαρτυρόμενοι χύνουν την παραγωγή τους στους υπονόμους.
Εργασία στα όργανα της ΕΕ
Τα όργανα της ΕΕ απασχολούν πάνω από 40.000 άνδρες και γυναίκες από τα 27 κράτη μέλη. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO)
διοργανώνει "ανοικτούς διαγωνισμούς" για την επιλογή μόνιμου και έκτακτου προσωπικού. Εκτός από το μόνιμο προσωπικό, η ΕΕ απασχολεί επίσης συμβασιούχους και έκτακτους υπαλλήλους, ενώ παράλληλα προσφέρει περιόδους πρακτικής άσκησης και διατηρεί βάσεις δεδομένων με εμπειρογνώμονες ανά τομέα. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO) αποτελεί τον πρώτο σταθμό για όποιον επιθυμεί να εργαστεί στα όργανα της ΕΕ.
Στον ιστότοπό της περιγράφεται η διαδικασία επιλογής και δίνονται συμβουλές για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς.
Γενικές πληροφορίες: Καλέστε το 00 800 6 7 8 9 10 11
Στείλτε  τις ερωτήσεις σας ηλεκτρονικά εδώ:http://europa.eu/epso/index_en.htm

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Φλεγόμενος Αύγουστος



Της... Υδρας

Του Αγίου Όρους

Της Πάτρας..


Της Χίου......
Του Αγίου Κωνσταντίνου.
Αλλά "της Υδρας" .....έγινε και στην Κουμουνδούρου όπως γράφουν οι εφημερίδες.
Με μία ανάρτησή του στο Twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης πήρε σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του βουλευτή της ίδιας παράταξης Θ. Δρίτσα «περί επικοινωνιακού σόου» στην υπόθεση της Ύδρας. Στα σχόλιά του είπε : "το δίκιο του Υδραίου φοροφυγά μου είναι απεχθές".
" Όσο μεγαλύτερη η φοροδιαφυγή, τόσο αγριότερη η περικοπή μισθών, συντάξεων". «Όχι στη μνημονιακή πολιτική, την ασυλία των ισχυρών, την άδικη φοροκαταιγίδα.
Αλλά και καμία ανοχή στην προκλητική φοροδιαφυγή τύπου Ύδρας», κατέληξε  ο κ. Παπαδημούλης. Ωστόσο δεν είναι μόνο ο κ. Δρίτσας που «κατακρίνει» τη στάση του κράτους στην υπόθεση της Ύδρας. Ο βουλευτής Επικρατείας, Μ. Γλέζος σε  ανακοίνωση που δημοσίευσε, εκτιμά πως τα γεγονότα της Ύδρας συμβαίνουν προκειμένου να συγκαλυφθούν άλλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Του Τρίκερι
«Εδώ και ένα χρόνο έχω καταγγείλει και δημοσίως στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάρου ότι έχουν κατασκευαστεί 1.300 πολυτελείς κατοικίες ιδιοκτησίας αλλοδαπών, οι οποίες ενοικιάζονται μέσω διαδικτύου 750 ευρώ ημερησίως. 
Το ΣΔΟΕ δεν έχει ακόμα επέμβει» αναφέρει ο κ. Γλέζος ο οποίος διερωτάται «μήπως επειδή η κυβέρνηση συγκαλύπτει ζητήματα όπως αυτό, αποφάσισε να καταφύγει σε εκστρατείες τύπου Υδρας;»
Της Ηλείας 
Αν και στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να δικαιολογήσουν τις τοποθετήσεις των βουλευτών διευκρινίζοντας πως οι αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν να κάνουν με την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά με τον «επικοινωνιακό τρόπο» που επελέγη, την ίδια ώρα «τριγμούς» εξακολουθούν να προκαλούν και οι αντικρουόμενες τοποθετήσεις περί του ενδεχόμενου χρεοκοπίας.
Της Χαλκιδικής
Η σύγχυση που προκαλούν αυτές οι δηλώσεις έχει ήδη σημάνει «καμπανάκι κινδύνου» στην Κουμουνδούρου και δεν λείπουν φωνές που απευθύνουν έκκληση για αποφυγή προσωπικών τοποθετήσεων.Του Ηλία Μπενέκου
Της  Εύβοιας
Η φωτιά στον Κάλαμο και τις Πετριές στην Εύβοια προκάλεσε  πανικό σε δεκάδες παραθεριστές και κατοίκους...Τα ξημερώματα οι φλόγες «έγλειφαν» το βουνό με αποτέλεσμα αρκετοί να τραπούν σε φυγή με κίνδυνο τη ζωή τους.

Τα σύγχρονα Θυέστεια Δείπνα
Δεν είναι η πρώτη φορά που καπετανάτα και τοπικές συμμορίες επιτίθενται και ακρωτηριάζουν το νέο ελληνικό κράτος, του οποίου υποτίθεται ότι είναι ιδρυτές.
Γράφει η Ρούλα Γεωργακοπούλου στα ΝΕΑ.
Ας δαγκώσει ο καθένας ό,τι θέλει. Στήθος, μπούτι, φτερούγα. Αρκεί να ξέρει ότι στην πραγματικότητα δαγκώνει τα παιδιά του.
 27 Αυγούστου 2012
Οκτώ  φωτιές ταυτόχρονα!!! στην γραφική Λάγια της Ανατολικής Μάνης, και 
δυστυχώς σήμερα  πνέουν πολύ δυνατοί άνεμοι.... υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά Αττικής που ξέσπασε λίγο νωρίτερα. Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Γεράκι του Δ. Ήλιδας Ηλείας. Επιχειρούν 12 πυροσβέστες 
Ρόδος 28/8/12
Πυκνό παρθένο πευκοδάσος και δρυμό καίει το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή του Δήμου Σορωνής στον Άγιο Σουλά στη Ρόδο...Οι φλόγες πέρασαν χαράδρες και λόφους , ανέβηκαν στις κορυφογραμμές και κατευθύνονται προς  την Αρχίπολη. Επιχειρούν μέχρι αυτή τη στιγμή με φώτα ασφαλείας τα καναντέρ και  ένα ελικόπτερο.
Σε εξέλιξη παραμένουν τα δύο πύρινα μέτωπα σε Φλώρινα και Κοζάνη...υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά Αττικής που ξέσπασε λίγο νωρίτερα.....Πέντε ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στον Ομαλό στα Χανιά στην Κρήτη...Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Μπίστη στην Ύδρα...Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κερί Ζακύνθου.....
Π ρ ό ο δ ο ς. . .
Από χώρα τεμπέληδων και διαπλεκόμενων, χώρα  χωματερή ανθρώπων...και τώρα  χώρα στάχτες........
Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς  που να  πιστεύει πως η Ελλάδα καίγεται τυχαία ..ε;
Κανένα έργο τέτοιας εμβέλειας δεν διεκπεραιώνεται μόνο του. Χρειάζεται μια στρατηγική και ένα αρχηγείο.
 Συμπτωματικά, "Η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάζει την χώρα για παν ενδεχόμενο" γράφει ο
 factorx στις 19/08/2012.Λεπτομέρειες εδώ
Εικόνες και πηγές
Η εικόνα της σημαίας της... Ύδρας είναι από το
http://atheofobos2.blogspot.gr/2012/08/blog-post_19.html
http://eleutherifoni.blogspot.gr/2012/08/blog-post
www.evianews.com
http://www.enikos.gr/society/
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63700694
ΥΓ.Σε άλλα θέματα θα θέλαμε να αναφερθούμε σήμερα, αλλά αυτό που συμβαίνει χρειάζεται την προσοχή όλων μας.

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΜΚΟ post please






Με εντολή Σαμαρά παγώνουν οι επιχορηγήσεις σε ΜΚΟ
Δημοσιεύτηκε από factorx στις 21/08/2012
Με εντολή του πρωθυπουργού κόβονται οι πιστώσεις του 2012 προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και Σωματεία, ενώ θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση τα κονδύλια για το 2013.
Με εντολή του Αντώνη Σαμαρά, δεσμεύονται όλες οι πιστώσεις που είναι εγγεγραμμένες στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 και αφορούν επιχορηγήσεις προς ΜΚΟ και Σωματεία, ενώ από το 2013 όλες πλέον οι δαπάνες θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση.
Σχετική επιστολή απέστειλε προς όλους τους υπουργούς ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξοικονόμηση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πηγή: www.antinews.gr
44 σχόλια ακολουθούν την είδηση,και κάποια χρειάζονται την προσοχή μας.
Γιάννης Φαίλτωρ είπε:
Αυτό κι αν ήταν πηγάδι σπατάλης. Για την προβολή του πολιτευτή της επαρχίας, του δημάρχου και διαφόρων άλλων “παραγόντων”.Σειρά νομίζω έχουν οι Δήμοι. Εκεί υπάρχει μια μαύρη τρύπα σαν αυτή στο κέντρο του γαλαξία. Πρώτα αυτά και μετά η συνταξούλα του κάθε φουκαρά.
Αυριανιστής είπε:
Οι δήμ(αρχ)οι άρχισαν πάντως, με αφορμή τις πράγματι τεράστιες περικοπές, να απειλούν με αιφνίδιο λουκέτο, που θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και τη συσκότιση των πόλεων. Ήδη καταργούν μαζικά αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες, όπως οι παιδικοί σταθμοί. Αν αποφασίσει το κράτος να βάλει το μαχαίρι στο απόστημα των ΟΤΑ, προβλέπω χάος και αναρχία στους δρόμους (συσκότιση, άρα έκρηξη της εγκληματικότητας, πλήρης κατάρρευση της δημόσιας υγιεινής από τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών κ.λπ). Κάτι σα… Νάπολι θα γίνουμε, σε πιο μεγεθυμένο αλλά και πιο γενικευμένο.
Γιάννης Φαίλτωρ είπε:
Ας βάλουν οι Δήμαρχοι μαχαίρι σε κάτι πολιτιστικές δραστηριότητες των που τις μοιράζονταν γνωστές παρεούλες της τέχνης, σε κάτι ειδικούς συμβουλάτορες, σε κάτι υπαλλήλους φαντάσματα που παριστάνουν ότι δουλεύουν ενώ έχουν και δεύτερη δουλειά. Εκεί κι αν υπάροχυν περιθώρια για περικοπή των σπαταλών. Αλλά κι αυτοί προτιμούν να κόψουν τα χρήματα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς παρά να κακοκαρδίσουν τους “πολιτικούς τους φίλους”
κωστας β είπε:
Επιτέλους ….τα αυτονόητα.
TopGunZ είπε:
Οι επαναστάσεις θέλουν υπομονή και επιμονή. Ακόμη και αυτές του αυτονόητου…
Κβάντα είπε:
Είναι δυνατόν να έχουμε, ως Έλληνες φορολογούμενοι, πληρέστερη ενημέρωση η οποία να συνοδεύεται και από αριθμούς; Το “παγώνουμε τις επιχορηγήσεις στις ΜΚΟ” ακούγεται καλό. Ποιες όμως επιχορηγούνται και τι ποσό θα παραμείνει στο ταμείο του Κράτους από αυτήν την απόφαση;
Κυθηριος είπε:
Αν κατάλαβα καλά,στον τίτλο τού άρθρου αναφέρεται ότι παγώνουν οι επιχορηγήσεις και στο άρθρο σημειώνεται ότι τα Υπουργεία θα εξοικονομήσουν πιστώσεις, ποιά είναι η αλλαγή; Αντί για διακοπές επιχορηγήσεων, γιατί δεν καταργούνται αρκετές από τις ΜΚΟ;
Απάντηση
arcane είπε:
Οι ΜΚΟ είναι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δηλαδή ιδιωτικές. Δεν έχει το κράτος δικαιοδοσία να τις καταργήσει, ούτε όμως και υποχρέωση να τις χρηματοδοτεί. Καιρός ήταν να σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση, ας βρουν λεφτά από τα μέλη τους!
Απάντηση
Nik είπε(μεταξύ άλλων)
Σε μερικά υπουργεία κατοικοεδρεύουν μόνιμα οι ΜΚΟ και χαράσσουν πολιτική.Οξω! Ολες. Και καλό θα ήταν να σταματήσει και η ελληνική συμβολή σε Ευρωταμεία που χρηματοδοτούν το αληταριό.
Α ναι. Ξέρει κανείς πως τα πήγε η ΜΚΟ που σκοπό είχε την διάδοση της Ορθοδοξίας στη βόρεια Κορέα;

"Θα συμφωνήσουμε πως είναι μια θετική κίνηση εδώ που έφτασαν τα πράγματα,όμως υπάρχουν και ερωτήματα προς απάντηση".
1)Οι ΜΚΟ  δεν χρηματοδοτούνται κυρίως από τα ΕΣΠΑ;
2)Έχει τέτοιο δικαίωμα(τυπικά και νομικά) να τους στερήσει τα έσοδα;
Και 3)όπως επισημαίνει  σε σχόλιό του ο Ευάριστος,
Πριν πείτε καλά έκανε και μπλόκαρε τις ΜΚΟ, το ξέρετε τα 5μηνα προγράμματα αυτεπιστασίας σε δήμους είναι μέσω ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από προγράμματα του ΈΣΠΑ;
 Και τι θα γίνουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και οι άνθρωποι που περιμένουν τις προσλήψεις;;; πάνε τόσες θέσεις εργασίας;σε μερικά έχουν βγει ήδη τα αποτελέσματα αλλά δεν παίρνουν έγκριση από το υπουργείο..γιατί; 
Τα αποτελέσματα έχουν τριπλοεξεταστεί ξανά και ξανά απο τον ΑΣΕΠ!
Δυο σημαντικά σχετικά κείμενα, δυστυχώς χωρίς σύνδεσμο που θα χρειαστεί να τα ψάξετε.
- Προσοχή το πάτωμα γλυστράει
 -Μια σκανδαλώδης Ηλίαση 
 από τον Κώστα Βαξεβάνη
Και ξαφνικά η Ελλάδα γέμισε με μη κερδοσκοπικές εταιρείες που μαζεύουν σκουπίδια, με κανάλια που δεντροφυτεύουν και σκαλίζουν σχεδόν ευλαβικά κόπρανα σκύλων, και επιχειρηματίες που ανακάλυψαν ξαφνικά πως πρέπει να σώσουν τον πλανήτη.
Στους κεντρικούς δρόμους, ανάμεσα στα κόκκινα «ενοικιάζεται» που κυριαρχούν πια, πινακίδες με παλ πράσινα χρώματα, περιγράφουν το νέο μέλλον της Ελλάδας.



Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Αλμυρίκια

Αλμυρίκι
Πιστεύω πως οι περισσότεροι θα είστε στις εξοχές και το κείμενο που ακολουθεί αφορά ένα δέντρο που συναντάμε στις περισσότερες παραλίες της χώρας μας. Τα Αλμυρίκια  είναι δέντρα ή θάμνοι (ανάλογα με το είδος), που αυτοφύονται σε πολλές περιοχές της  Α. Μεσογείου,και της Ελλάδας.Τα βρίσκουμε σε παραλίες  πολύ κοντά στη θάλασσα, αλλά και σε όχθες ποταμών και σε αλμυρά έλη.
Φυτεύονται κατά μήκος των ακτών για τη δημιουργία ανεμοφρακτών, αλλά και για τη σκιά τους.
Όπως  θα διαπιστώσετε και από τις εικόνες, το δέντρο πότε το βρίσκουμε  να αναφέρεται σαν  Αλμυρίκι,  πότε Αρμυρίκι, ή στον πληθυντικό Αρμυρίκια. Αρμυρίκια  ή αρμύρες όμως ονομάζονται (στα μάρκετ και τις λαϊκές αγορές σήμερα) και κάποια χόρτα με τα οποία συγγενεύουν μόνο στο ότι τα βρίσκουμε να ευδοκιμούν στα ίδια μέρη.
Γι'αυτά τα χόρτα  είχαμε γράψει σχετικά. Εδώ  Το κείμενο ήταν:
Αλιμιόνη και αρμυρίκι
Από τότε βρίσκω συχνά  μπροστά μου την ερώτηση αν τρώγονται στις λέξεις αναζήτησης και έτσι θεώρησα σωστό να μιλήσουμε γι'αυτό σήμερα. Τα χόρτα τρώγονται, τα δέντρα απ'όσο γνωρίζω όχι, και  ένα  χαρακτηριστικό τους που γνωρίζω καλά είναι, ότι είναι σπουδαία αλλεργιογόνα!!!
Γι'άλλη μια φορά βρισκόμαστε μπροστά στο πρόβλημα της προσφώνησης κάποιων φυτών, αλλά και στην εναλλαγή των συμφώνων, γνωστή συνήθεια των Ελλήνων.
Στη βοτανική, το δέντρο αποκαλείται  Αλμυρίκι.
Στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που ζούμε, ενώ έχει  μεγάλη αξία να διατηρήσουμε την παράδοση και τα τοπικά ονόματα, στα βότανα και τα χόρτα  η εμμονή στις τοπικές προσφωνήσεις δεν είναι και πολύ θετική συνήθεια  συχνά δε, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Στο μέλλον θα ασχοληθούμε  με ένα τέτοιο πρόβλημα. Η  τεκμηρίωση της εθνοβοτανικής γνώσης  η σωστή κατάταξη όσο και το όνομα, είναι πολύτιμη διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί εύκολα σήμερα με το ίντερνετ. Όλοι εμείς, οι απλοί καταναλωτές  μπορούμε να συμβάλλουμε σ'αυτό αλλάζοντας όσες λανθασμένες ή ασαφείς συνήθειες μας πέρασαν, κάνοντας τις διορθώσεις όπου χρειάζεται. Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό, γιατί κάποια φυτά τα βρίσκουμε να έχουν πολλά ονόματα, ή συνώνυμα που δεν αναφέρονται. Σημειώνω εδώ να προσέξετε τη σύγχυση με την αγριο-αγκινάρα και το γαϊδουράγκαθο, σε εικόνες και κείμενα, και συνεχίζουμε.
Tο αλμυρίκι ή αρμυρίκι (επιστ. Ταμαρίς, Tamarix) γράφει και η Ελληνική Βικιπαίδεια...
Συνομοταξία:Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία:Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη:Ιώδη
Οικογένεια:Ταμαριδοειδή (Tamaricaceae)
Γένος: Ταμαρίς (Tamarix)L.
Το αλμυρίκι έχει δυνατό ριζικό σύστημα που φτάνει σε μεγάλο βάθος, και αυτό το προστατεύει από τους ανέμους.Τα κλαδιά του είναι λεπτά και τα φύλλα του πολυάριθμα και λεπιοειδή.

Είναι φυτά εξαιρετικά ανθεκτικά στην ξηρασία και την αλατότητα του εδάφους, και ευνοούνται θα λέγαμε από το ράπισμα  του θαλασσινού νερού.
Τα αλμυρίκια ευδοκιμούν και σε πολύ ξερές περιοχές.
Ο Δρ Γιόζεφ Βάιτς, αυθεντία σε θέματα αναδάσωσης στο Ισραήλ, γράφει: «Το πρώτο δέντρο που φύτεψε ο Αβραάμ στο χώμα της Βηρσαβεέ ήταν ένα αλμυρίκι. Ακολουθώντας το παράδειγμά του, πριν από τέσσερα χρόνια φυτέψαμε δύο εκατομμύρια αλμυρίκια στην ίδια περιοχή. Ο Αβραάμ είχε δίκιο. Εξακριβώσαμε ότι το αλμυρίκι είναι ένα από τα λίγα δέντρα που ευδοκιμούν στο νότο, όπου το ύψος της ετήσιας βροχόπτωσης είναι μικρότερο από έξι ίντσες .Μολονότι το αλμυρίκι είναι γενικά κοντό δέντρο, το είδος Tamarix aphylla φτάνει μερικές φορές σε ύψος τα 18 μ.
Ένα άλλο είδος αυτού του δέντρου (ταμάριξ η μαννοφόρος Tamarix mannifera) εκκρίνει σταγόνες μελιτώδους χυμού, οι οποίες συλλέγονται και σε ορισμένα μέρη πουλιούνται στους προσκυνητές ως «μάννα». Αυτή η ουσία, όμως, δεν έχει καμιά σχέση με το μάννα που χορηγούνταν στον Ισραήλ στην έρημο, εφόσον το αληθινό μάννα αποτελούσε θαυματουργική προμήθεια και συλλεγόταν από το έδαφος. (The Reader’s Digest), Μάρτιος 1954, σ. 30.
Κατά μήκος του ποταμού Κολοράντο
Διάφορα είδη  που βρέθηκαν στην Αμερική σήμερα αντιμετωπίζονται σαν σοβαρή απειλή για τα τοπικά οικοσυστήματα. Τα είδη  Tamarix εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 19ου αιώνα  σαν καλλωπιστικά δέντρα σκιάς.
Στη δεκαετία του 1930 η δενδροφύτευση τους  κατά  εκατομμύρια έγινε για την καταπολέμηση της διάβρωσης του εδάφους  στις μεγάλες  έρημες πεδιάδες, αλλά σήμερα αποτελούν πρόβλημα που απασχολεί τους τοπικούς φορείς.Τα Αλμυρίκια είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικά με τα υπόλοιπα είδη, και είναι επιθετικοί σφετεριστές του νερού. Αναπτύσσονται γρήγορα σε κατεστραμμένες περιοχές από πλημμύρες και φωτιά, μπορεί μ' αυτά να γίνει αποκατάσταση σε παρόχθια  και  ερημοποιημένα μέρη, αλλά  η παρουσία τους με τα χρόνια αυξάνει  την αλατότητα των επιφανειακών  εδαφών, αποκλείοντας  άλλα  ενδημικά φυτά. Σχετικές Αναφορές
Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά είδη, τα σημαντικότερα είναι:
1. Σμυρναίικο αλμυρίκι. (Tamarix smyrnensis - Ταμαρίς η σμυρναίικη)
Θάμνος ή και μικρό δέντρο που δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα ύψος. Τα άνθη του είναι ανοικτορόδινα και βρίσκεται κυρίως σε ρέματα της νότιας Ελλάδας.
2. Γαλλικό αλμυρίκι. (Tamarix gallica - Ταμαρίς η γαλλική),
Θάμνος ή μικρό δέντρο. Τα κλαδιά του έχουν κοκκινωπό χρώμα και τα άνθη του είναι ρόδινα. Βρίσκεται σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της Γαλλίας και στην Ελλάδα σε αρκετές παραλίες του
Αιγαίου.
3. Κοινό αλμυρίκι ή της Αττικής. (Tamarix hampeana - Ταμαρίς η χαμπεανή)
 Δέντρο που φτάνει τα 10 μέτρα ύψος.Βρίσκεται σε παραλίες ολόκληρης της Ελλάδας. Με πολύ πυκνή φυλλωσιά και μικροσκοπικά λευκορόδινα άνθη.
4.Κρητικό αλμυρίκι. (Tamarix parviflora - Ταμαρίς η μικρανθής, συνών. Tamarix cretica)
 Θάμνος ή μικρό δέντρο που δεν ξεπερνά τα 3 μέτρα ύψος. Τα φύλλα του είναι στενόμακρα, σκούρα πράσινα και τα άνθη του ρόδινα. Φύεται στις όχθες ρυακιών, ρεμάτων και ποταμών της Κρήτης.

Αλμυρίκι το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα
5.Το κόκκινο αλμυρίκι.
Το δένδρο αυτό είναι αυτοφυές, πολυετές, φύεται στην Κρήτη αλλά και σε πολλά μέρη της υπόλοιπης Ελλάδας. Τα φύλλα του είναι μικρά και έχουν ανοικτό πράσινο χρώμα. Το συναντούμε συνήθως σε πεδινά μέρη αλλά και σαν διακοσμητικό στις άκρες των δρόμων. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα. Ανθίζει στις αρχές της άνοιξης. Τα κόκκινα κλαδιά του γεμίζουν λουλούδια. Όταν είναι ανθισμένο τα λουλούδια του είναι πολύ περισσότερα από τα φύλλα του. Είναι φυτό που δίνει πολλή γύρη και μέλι. Η πλούσια ανθοφορία του, και το υπέροχο άρωμα που βγάζουν τα λουλούδια του, προσελκύουν τις μέλισσες. Είναι ένα από τα καλλίτερα μελισσοκομικά φυτά.
Το κόκκινο αλμυρίκι.
Έχει και άλλα που ανθίζουν το φθινόπωρο η μόνη διαφορά είναι στο χρώμα των λουλουδιών.Αυτά που ανθίζουν το φθινόπωρο τα λουλούδια τους είναι λευκά προς το σταχτί χρώμα και τα λουλούδια τους τα κάνουν στις άκρες των κλαδιών σε ταξιανθίες. Αυτά τα λουλούδια ροδίζουν λίγο και είναι κατα μήκος των κλαδιών, λουλουδιάζει όλο το δένδρο.

  Σκιά από -θαμνώδη-αρμυρίκια στο Τολό.
Παρά τα μειονεκτήματα, τα  αλμυρίκια είναι  ένα από σημαντικά δέντρα της ερήμου, που παρέχουν φιλόξενη σκιά και κάλυψη για πολλά ζώα.
Aπό τις αρχές των ιστορικών χρόνων  τα δέντρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της θρησκευτικής ζωής για πολλούς λαούς σε όλο τον κόσμο. Δέντρα με εξέχουσα θέση στα ιερά κείμενα είναι και τα Αλμυρίκια.
Είναι  άραγε η πηγή του μάννα της Αγίας Γραφής,όπως  ισχυρίζονται όσοι το συλλέγουν και το πουλούν στις αγορές στη Μέση Ανατολή;.
Ένα ταλαιπωρημένο δενδρύλλιο που ξέμεινε στην άκρη του δρόμου.Διαβάστε την ιστορία του.
Ακολουθεί μια συνταγή με τα χόρτα, από το ηλεκτρονικό  Ψαράδικο
Ψητές σουπιές με αρμυρίκια και σαλάτα ντομάτας 
Πηγές και  εικόνες
Παραπομπές από τη Βικιπαίδεια.
 Σκιά από αρμυρίκια στο Τολό.
www.argolikeseidiseis.blogspot.com
Το κόκκινο αλμυρίκι.
http://johnybee.blogspot.gr/2010/05/blog-post.html
Τα αλμυρίκια ευδοκιμούν σε πολύ ξερές περιοχές
http://wol.jw.org/pt/wol/d/r11/lp-g/1200004314

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Του βάλτου το "κρεβάτι"


Τις τελευταίες ημέρες με διακατέχει μια σύγχυση με τις αναρτήσεις. Έχω τόσα πολλά θέματα έτοιμα,και δεν μπορώ να διαλέξω ένα.Τα ανοίγω τα κοιτώ, διορθώνω λίγο,τα κλείνω, και δεν αναρτώ κανένα. Βάλτωσα  λέμε. Ε,σήμερα βρέθηκε η λύση. Θα δώσω έμφαση στην λέξη σύγχυση,και θα πάμε μια βόλτα στους βάλτους, και σε δύο φυτά που συχνά αποκαλούμε το ένα με το όνομα του άλλου,λες και δεν έχει δικό του.

Στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας και μόλις 6 χλμ. από τη πόλη του Αγρινίου βρίσκεται η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, η  Τριχωνίδα. Ένας σημαντικός υγροβιότοπος  με μεγάλη αισθητική οικολογική και αλιευτική αξία. Η λίμνη και η ευρύτερη  περιοχή αποτελεί μια ειδική περίπτωση συνύπαρξης  πλήθους ευαίσθητων  ειδών που επιβιώνουν παρά τις αλόγιστες ανθρωπογενείς επεμβάσεις.
 Μαγική και άγνωστη στους περισσότερους, γεμάτη χρώματα και μοναδικές φυσικές ομορφιές, η λίμνη είναι το πέλαγος του τόπου(έτσι χαρακτηρίζεται σε έγγραφα της Τουρκοκρατίας). Περιμετρικά της όχθης όπως και της μικρής  της “αδερφής” Λυσιμαχείας κυριαρχούν οι καλαμώνες .
 Παλαιότερα, οι δύο λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία σε περιόδους πλημμυρών ενώνονταν, με αποτέλεσμα να φαίνονται σαν μία,και τότε οι κάτοικοι της περιοχής  την έλεγαν «Λίμνη του Απόκουρου». Οι λίμνες ενώνονταν με αβαθείς βάλτους, και για να αποφεύγεται ο κύκλος της Λυσιμαχίας (μέσω ξηράς) η επικοινωνία γινόταν με πλοιάρια και γαϊτες. Το 1773 ο μουσελίμης του Κάρελι Αλαϊ Μπέης αποφάσισε την κατασκευή των γεφυριών για να ενώσει τις δύο λίμνες και να συνδέσει τους κάμπους του Παναιτωλίου και των Παπαδάτων.
Οι καλαμώνες (Phragmites australis) περικλείουν τα 3/4 της παρόχθιας ζώνης και αποτελούν τυπικό  βιότοπο για πλήθος άλλων ειδών. (περισσότερα στην επόμενη ανάρτηση)
Οι ασβεστούχοι βάλτοι αποτελούν πολύ σημαντικούς βιότοπους, και προστατεύονται νομοθετικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Αποτελούν οικοσυστήματα προτεραιότητας σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 92/43, και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και προστασίας. 
Σχηματίστηκαν από τη συσσώρευση νεκρού φυτικού υλικού και είναι εδάφη βαριά, λασπώδη με κακή οξυγόνωση,που η ύπαρξή τους στηρίζεται σε λεπτές υδρολογικές και περιβαλλοντικές ισορροπίες. Τους συναντάμε σε μικρής έκτασης λίμνες, όπως και στην λίμνη Τριχωνίδα μαζί με είδη εξαιρετικού επιστημονικού ενδιαφέροντος ,όπως τα Cladium mariscus και Carex spp.
Οι ασβεστούχοι βάλτοι εμφανίζονται σε χαμηλά υψόμετρα, στις αβαθείς και παρόχθιες περιοχές της Μακρυνείας, στη Καψοράχη, στο Δαφνιά και στο Τριχώνιο,κοντά στο παραλίμνιο δάσους Φράξου.
Απο τα πλέον συνηθισμένα είδη στους βάλτους είναι τα σπαθόχορτα. Πάμε να τα γνωρίζουμε καλύτερα.

Το Cladium mariscus L.είναι αγγειόσπερμο μονοκοτυλήδονο και πολυτές φυτό της οικογένειας Cyperaceae. Είναι γνωστό με το κοινό όνομα Σπαθόχορτο ή Πριονωτό σπαθόχορτο, κλάδιο, ή κοψιάς.
Πήρε το όνομά του από τα πολύ κοφτερά  φύλλα του, και σχεδόν σε όλο τον κόσμο αναφέρεται σαν "σπαθόχορτο" .
Σπαθόχορτο όμως στις μέρες μας ονομάζουν συχνά  το Υπέρικο, Hypericum perforatum  (Υπέρικο το διάτρητο)στα Λατινικά ,το οποίο έχει και ένα σωρό άλλα ονόματα,όπως Βάλσαμο,Βαλσαμόχορτο, βότανο του Προδρόμου, St.-John's-wort για τους λαούς που μιλούν  Αγγλικά. Στην αρχαιότητα το φυτό το χρησιμοποιούσαν σαν επουλωτικό στις πληγές που γίνονταν από σπαθιά ,και του βγήκε το όνομα(σπαθόχορτο).
Το περίεργο σήμερα είναι, ότι εταιρείες που το διακινούν εμπορικά, χρησιμοποιούν πρώτο, αυτόν τον λανθασμένο χαρακτηρισμό για να μιλήσουν για το Υπέρικο.
Cladium mariscus L. 
Βρώσιμες  χρήσεις:δεν αναφέρονται παρά μόνο στην παράδοση της Αιγύπτου, τα φρέσκα φύλλα και οι βλαστοί. Στη λαϊκή παράδοση(1) των Αιγυπτίων το φυτό αναφέρεται σαν  θεραπεία σε κολικούς και προβλήματα των εντέρων.
Άλλες χρήσεις: Σκεπές, κρεβάτια, χαλιά και στην καλαθοπλεκτική. Στην Σουηδία, τα  φύλλα του σπαθόχορτου χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν σαν υλικό στεγών λόγω της πολυετούς αντοχής τους. Παρόμοιες  χρήσεις  του φυτού θα βρούμε και στη Ζιμπάμπουε.
Τα περισσότερα είδη των βάλτων θεωρούνται  πλέον ζιζάνια, και είναι  μικρής οικονομικής σημασίας. Παράδειγμα, ο Cyperus - πάπυρος  και τα είδη του ( φυτό ιστορικού ενδιαφέροντος για τη σχέση  του με το χαρτί), σήμερα είναι απλό καλλωπιστικό ενώ το είδος  Cyperus esculentus έχει βρώσιμα ριζώματα.
Καλλιέργεια λεπτομέρειες
 Είναι  αυτοφυές των εύκρατων περιοχών της Ευρώπης και της Ασίας,και ευδοκιμεί σε πλούσια  ελώδη εδάφη. Αναπτύσσεται καλά σε αμμώδη ή αργιλώδη εδάφη,τόσο σε φωτεινά όσο και σε ημισκιασμένα μέρη.Μπορεί να φτάσει  και  τα 2,5 μέτρα  σε ύψος, και έχει φύλλα με σκληρές οδοντωτές άκρες. 
Το φυτό ανθίζει τον Ιούλιο με Αύγουστο, ανάλογα με την περιοχή, και οι σπόροι  ωριμάζουν από τα τέλη Αυγούστου έως το Σεπτέμβριο. 
Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα  και  γονιμοποιούνται από τον άνεμο.
Φύεται σε γλυκά νερά όπως (Λίμνη Άγρα, Καλοδίκι) έως υφάλμυρα (Λιμνοθάλασσα Κορυσσίων, Λ. Καϊάφα, Αλυκή Αιγίου). Ακόμα μπορεί να φύεται σε εδάφη υγρά ή δροσερά τα οποία δεν ξηραίνονται τελείως το καλοκαίρι. Σε ορισμένες περιπτώσεις εποικίζει τα πρανή καναλιών σε αμμώδη ή χαλικώδη εδάφη. Τελικά το νερό γλυκό ή υφάλμυρο είναι ο κύριος περιοριστικός παράγοντας της εξάπλωσης του Cladium mariscus L.
 Η γεωγραφική του εξάπλωση  στη χώρα μας εκτείνεται κυρίως σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ελλάδας. Η γεωγραφική του κατανομή καταγράφηκε σε 25 περιοχές από τις οποίες 8 (Λιμνοθάλασσα Κορυσίων, Λ. Κερί, Λ. Βουλκαριά, Λ. Σαλτίνη, Λ. Καϊάφα, Αλυκή Αιγίου, Καλοδίκι, Άγ. Νικόλαος) αποτελούν νέες αναφορές. Σε ορισμένες περιοχές οι προηγούμενες καταγραφές όπως π.χ. στην Κω δεν επαληθεύτηκαν. Η εξάπλωσή του φαίνεται να ακολουθεί τους υγροτόπους της Δ. Ελλάδας και να εκτείνεται νοτιότερα μέχρι τη Δ. Κρήτη. Στα Βορειοανατολικά υπάρχουν  αναφορές για τις λίμνες Πρέσπα, Χειμαρίτιδα, Βεγορίτιδα, Άγρα και στο Λιτόχωρο. Είναι ευαίσθητο στις αλλαγές των υδρολογικών συνθηκών καθώς και στις ανθρωπογενείς επιδράσεις (κάψιμο και κοπή καλαμώνων, επέκταση καλλιεργειών, ρύπανση).
Σχηματίζει τύπο οικοτόπου ο οποίος επηρεάζεται τόσο από τις υδρολογικές συνθήκες του κυρίως υγροτόπου, όσο και από τις διαβρώσεις των εδαφών της περιφερειακής ζώνης.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι το είδος  αναπτύσσεται σε γλυκά και υφάλμυρα νερά καθώς και σε εδάφη που ο υδροφόρος ορίζοντας παραμένει κοντά στην επιφάνεια κατά τη θερινή περίοδο.Η κύρια εξάπλωσή του με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς  φαίνεται να είναι στη δυτική Ελλάδα. Πηγή:
*
Το Cladium mariscus L. είναι ένας σημαντικός δείκτης διατήρησης των υδρολογικών συνθηκών στους βιοτόπους που αναπτύσσεται. Φαίνεται ότι στην περιοχή της Τριχωνίδας οι πληθυσμοί ήταν μεγαλύτεροι και περισσότεροι διότι υπάρχουν ίχνη και στοιχεία που μαρτυρούν την καταστροφή των πληθυσμών είτε από καύση, είτε από επέκταση των καλλιεργειών.Παράδειγμα στη γειτονική μας Βουλγαρία,το φυτό απειλείται με εξαφάνιση -Cladium mariscus :: Red Data Book of Bulgaria-
Στον υγρότοπο της Τριχωνίδας ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πρόγραμμα Life-Φύση 99 που είχε σαν σκοπό την προστασία και διασφάλιση των ασβεστούχων βάλτων της λίμνης και την αποκατάσταση τους( Οδηγία 92/43/ΕΟΚ)
 Στην Ελλάδα όμως είναι γεγονός ότι όταν ολοκληρώνεται ένα πρόγραμμα σε μια περιοχή NATURA δεν συνεχίζεται η παρακολούθηση του έργου διότι δεν εξασφαλίζεται η νέα χρηματοδότηση λόγω έλλειψης  πόρων.Μετά  το τέλος του προγράμματος όλοι λένε ότι υπάρχει ένα κενό στη διαχείριση του υγροβιότοπου. 
Είναι έτσι; ψάχνοντας  για φωτογραφίες βρέθηκα σε εικόνες σαν αυτή που ακολουθεί...
Τριχωνίδα
Ανθρώπινα είδη (σκουπίδια μπάζα)φύονται συχνά στους καλαμιώνες.
σε αυτόν (http://www.lakenet.gr/)τον δικτυακό τόπο που ειδικεύεται στην έρευνα για λίμνες και  υγροτόπους .  
Λένε:ο ιστοχώρος αυτός αποβλέπει στην παροχή υπηρεσιών και προιόντων, έγκυρης και επίκαιρης πληροφόρησης σε κάθε ενδιαφερόμενο και στους φορείς που ασχολούνται με τη διαχείριση και διατήρηση του περιβάλλοντος, την οικολογική ποιότητα, αλλά και τις συνθήκες αναφοράς στις λίμνες και στα άλλα υγροτοπικά συστήματα.
H έρευνα του Iνστιτούτου υποστηρίζεται από τις εργαστηριακές μονάδες: Yδρολογίας και Yδρογεωχημείας, Oικολογικής ποιότητας, Yδροβιολογίας και Iχθυολογίας. Σημειώνεται ότι
εξειδικευμένες αναλύσεις - μετρήσεις διεξάγονται στο βιογεωχημικό εργαστήριο του E.Λ.KE.Θ.E.
Δραστηριότητες
Oι πρόσφατες δραστηριότητες και οι προοπτικές έρευνας και τεχνολογίας του Iνστιτούτου καλύπτουν:
Τη συμβατική και τηλεματική παρακαλούθηση του υδάτινου περιβάλλοντος, Την ορθολογική διαχείριση του νερού σε ηπειρωτικές παράκτιες και νησιωτικές περιοχές,
Την επαναχρησιμοποίηση και πολλαπλή χρήση των νερών
Τον περιορισμό-αποτροπή της ρύπανσης και την αποκατάσταση ρυπασμένων περιοχών
Τη διερεύνηση και ανάσχεση των προβλημάτων που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές και οι ανθρώπινες δραστηριότητες (ερημοποίηση και πλημμύρες, υφαλμύρωση)
Την προστασία, διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη βιοτόπων, ενδημικών ειδών και βιολογικών πόρων.
Την εκτίμηση και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και της οικολογικής ποιότητας.
Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα LIFE-ΦΥΣΗ ’99 (www.life-trichonis.gr)
Τίτλος: «Δράσεις προστασίας των ασβεστούχων βάλτων της λίµνης Τριχωνίδας».
Προϋπολογισµός: 833.455 €.  
Περίοδος: 1999-2003.
Κύριος Χρηµατοδότης: EU.
Αντικείµενο του προγράµµατος είναι η αποκατάσταση των υπό προστασία οικοτόπων των ασβεστούχων υγροτόπων της λίµνης Τριχωνίδας όπως περιγράφονται στο NATURA 2000, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την προστασία των οικοτόπων και του υδάτινου περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής και η προστασία του περιβάλλοντος της Τριχωνίδας και αειφόρος ανάπτυξή του µέσα από δράσεις επίδειξης και εκδηλώσεων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.Ειδική ιστοσελίδα http://www.life-trichonis.gr/
Ανάδοχος: 
Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών - Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων (Ε.Κ.Θ.Ε. - Ι.Ε.Υ.)
Εταίροι: Αναπτυξιακή Αιτωλοακαρνανίας Α.Ε. (ΑΝ.ΑΙΤ. Α.Ε.),
Εταιρία Προστασίας Τριχωνίδας (Ε.Π.Τ.)
http://www.lakenet.gr/uploads/programs/9/LIFE%20NAT%2099%20
Η δράση συνεχίζεται και το έργο τους είναι μεγάλο.Τότε γιατί οι περισσότεροι μιλούν για εγκατάλειψη; Η περιήγηση-εξερεύνηση  συνεχίζεται..
Εικόνες και πηγές:
Φωτό Δ.ΜαμάσηςΠεριβαλλοντολόγος-Χαρτογράφος
(1)Φαρμακευτικά φυτά και καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται στην ιατρική  της Beni-Sueif, Άνω Αίγυπτος.(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3141364)

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Η Κουλουριώτικη Τράτα

Καϋμοί στο γρυπονήσι
Πάντα πικραμένος συλλογιόταν στο κατώφλι και πάντ' αποσταμένος ο δόλιος: Σκυλοζωή η μαγκούφα.
Δούλευε μεροδούλι στην τράτα· μεροδούλι λέει; μερτικό κι αν σ' αρέσει. Και νάναι σαν ψες, σαν πάσα μέρα. Κάθε πέρσι και καλύτερα. Εφτά καλάδες απ' τη νύχτα, τριάντα δυό οκάδες μαρίδα κι άλλες εξήμισυ καθαρά, αυτά ούλα-ούλα. Αναψαριά και των γονέων· ενιά νομάτοι αυτοί ένα μερτικό, κ' ένα ο καπετάνιος με την τράτα, μιάμισυ οκά μαρίδα ο πάσα ένας κι όξω από την πόρτα.
Άντε τώρα βρες να την πουλήσεις· πέντ' εξ δραμές η οκά κι ο κόσμος ούλος· πέντ' εξ δραμές και μιά τηγανιά για το κονάκι· ούτε τον καπνό και το καρβέλι.
Άντε ζήσε. Δουλεύεις τα παραγάδια σου, τα ίδια· ούτε το δόλωμα δε βγαίνει. Ρίχτα ούλη νύχτα κι άμε μπονώρα να τα σηκώσεις για να πάρεις τα σχαρίκια· ούλο χάνοι και σαλιάρες· πού και πού κάνα καθερό κάνα λιθρίνι.
Θες και δυο οκάδες καλαμάρι να δολώσεις τρακόσα αγκίστρια· και πού να τάβρεις· πάς στην τράτα περικαλώντας. Χασομεράς μισή μέρα στους γιαλούς· αν βγάλουνε κανένα κι αν στο δώσουν. Τα καπαρώνουν γλέπεις οι δασκάλοι για ελόγου τους· προ πάντων κείνος ο κυρ-Βίκος, ο ληξίαρχος, που ξεκαλοκαιρεύει φαμελικώς του στην Αλέτρια. Τρελλαίνεται λέει για δαύτα· σου λέει αν θες και πώς γίνονται. Θες τηγανιτά, θες με σπανάκι, θες πιλάφι· όπως θες, όπως η ψυχούλα σου αγαπάει. Μηδά κοιτάει κανείς τη φτώχεια σου· ας είν' καλά ο καπτ' Αλέκος ο πλεονέχτης· προτιμάει να τα δίνει στους δασκάλους για τη γούλη, πέρι σ' εμένα για δουλειά, για το ψωμάκι.
Ας είν' καλά πόχει την τράτα μου και τη χαίρεται· και τί τράτα! Κουλουριώτικη! Αχ! τέτοιο σκαρί, τέτοια τράτα...
Σα νάχει τη γυναίκα σου στην αγκαλιά του άλλος..Η συνέχεια  εδώ:
Γιάννης Σκαρίμπας

Η αφορμή να θυμηθώ το κείμενο του Γ. Σκαρίμπα μου δόθηκε διαβάζοντας το κείμενο που ακολουθεί, του Μάνου από τη Δραπετσώνα. Το διάβασα, και κάτι άρχισε να με ενοχλεί...που το ξέρω...που το ξέρω.....τι μου θυμίζει.........
Αλήθειες του 30 και του 40 επιστρέφουν μπροστά στην πόρτα μας και ο νους  μας μηχανιστικά στρέφεται σε κανόνες υγιεινής διακίνησης των τροφίμων.........και  η ουσία πηγαίνει περίπατο....
 Διαβάστε
Κατασταλτικός μηχανισμός, νόμοι υγιεινής, φοροδιαφυγή …και στο βάθος κήπος. Με την ρηχότητα που διακρίνει τις αναλύσεις του εδώ και πολλά πολλά χρόνια, ο Ριζοσπάστης καταπιάνεται με το θέμα της «κατασταλτικής βίας εκ μέρους της δημοτικής αστυνομίας του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας κατά μετανάστη αλιεργάτη» και καταγγέλλει μαζί όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Μπορείτε να διαβάσετε αυτούσιο το ρεπορτάζ του με κλικ εδώ να μην επαναλαμβάνω κομμάτια του, άλλωστε δεν σκοπεύω να αντιπαραβάλλω διαφορετικά τα γεγονότα, δεν ήμουν «αυτόπτης», τα άκουσα πολύ διαφορετικά, αλλά δεν έχει σημασία.
Με αφορμή το γεγονός, είναι καιρός εμείς, οι λογικοί πολίτες να κάνουμε μερικές σκέψεις.
Τι συμβαίνει σε έναν πολυπληθή χώρο εργασίας όπως είναι η ιχθυόσκαλα Κερατσινίου;
Τι γνωρίζουμε εμείς, επομένως όλοι;
Γνωρίζουμε ότι σ’ αυτό τον χώρο δουλεύουν πολλοί μετανάστες.
Νόμιμοι ή παράνομοι κανείς δεν το ξέρει. Σημασία έχει ότι καλύπτουν μια παραγωγική ανάγκη ενός εργασιακού χώρου, ιδιαιτέρως επικερδή. Και είναι επικερδής ο χώρος, διότι η έκφραση «ψαρέμπορος πτωχός» δεν υπάρχει. Τι γράφει η φορολογική δήλωση του καθενός δεν μπορούμε να το ξέρουμε, ούτε και έχει την παραμικρή σημασία.
Έχουμε λοιπόν έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών εργαζομένων σ’ αυτό τον χώρο, άρα και αμειβομένων. Πως;
Με κάποια ποσότητα ψάρια.
Μάλιστα.......
Η εικόνα που ακολουθεί είναι από τα χρόνια της ευμάρειας.
Οι άνθρωποι για να δουλέψουν για να κάνουν το μεροκάματο, συμφωνούν να πληρωθούν εις είδος, δηλαδή με ψάρια.
Ξέρουν τις τιμές λιανικής ανά είδος, ξέρουν τις τιμές χονδρικής, κάπου εκεί τα βρίσκουν, παίρνουν την ποσότητα που αναλογεί στην εργασία τους, και;….
Και την φορτώνουν σε μια ψαροκασέλα με ρόδες και παίρνουν τους δρόμους και τις γειτονιές σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα να την πουλήσουν.
Για να βγει εν τέλει με παράπλευρο τρόπο το μεροκάματο.
Σίγουρα πωλούν πιο φτηνά από τα αντίστοιχα μαγαζιά της γειτονιάς, σίγουρα πωλούν χωρίς απόδειξη, σίγουρα δεν τους χρειάζεται τιμολόγιο, σίγουρα καθώς περνούν οι ώρες ο πάγος που υπάρχει στην ψαροκασέλα λιώνει, σίγουρα χρειάζονται σταθερά δυο για την δουλειά, ο ένας να πουλά ο άλλος να προσέχει για την αστυνομία, σίγουρα προς το μεσημέρι αν δεν πάει καλά η πώληση το εμπόρευμα έχει αλλοιωθεί.
Τόσα και τόσα «σίγουρα» που όλοι τα παραβλέπουμε στο βωμό της συμπαράστασης προς το ιερό μεροκάματο.
Δεν ξέρω με ποιον να πάω και ποιον να αφήσω σ’ αυτή την ιστορία.
Γιατί μες στο πετσί όλων μας είναι εμφυτευμένο ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, και επομένως οι κανόνες υγιεινής διακίνησης τροφίμων, οι κανόνες φορολογικής διακίνησης εμπορευμάτων, οι κανόνες ανταγωνισμού του αυτοαπασχολούμενου έναντι του εργοδότη πάνε πίσω και προφανώς όταν τους προβάλεις γίνεσαι κατασταλτικός μηχανισμός ή όργανο της πλουτοκρατίας.
Θα είχε ενδιαφέρον όμως, αν εμβάθυνε έστω και ελάχιστα ο Ριζοσπάστης, και σε συνέχεια της καταγγελίας όλων των πολιτικών δυνάμεων ως οργάνων της άρχουσας τάξης μας έδινε ένα παράδειγμα, έστω και απλοϊκό, τι θα έκανε το ίδιο αν ήταν δημοτική αρχή με την διακίνηση με αυτόν τρόπο τροφίμων. Αν θα έριχνε έστω μια ματιά για πιθανή αλλοίωση των ψαριών ή δυνάμεις του θα άνοιγαν δρόμο πρωί πρωί και θα χτυπούσαν κουδούνια στις πολυκατοικίες για να πωληθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται το εμπόρευμα και να εξαλειφτούν οι κίνδυνοι.
Δημοσιεύτηκε στις 16 ΙΟΥΛΊΟΥ 2012 από το drapetsona-manos.blogspot.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ (1900-1925)
Έλληνες στο καράβι για την Αμερική.
Το Κ.Κ δήλωσε, ότι η βάση της λαϊκής αντεπίθεσης πρέπει να είναι οι τόποι δουλειάς, οι κλάδοι και οι γειτονιές. Και πάνω απ' όλα έχει την πιο μεγάλη σημασία η ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία, η κοινωνικοπολιτική συμμαχία που θα παλεύει και για τα άμεσα και τρέχοντα ζητήματα, αλλά θα συγκεντρώσει δυνάμεις για τη ριζική ανατροπή που χρειάζεται.Μάλιστα........
(Από τον απολογισμό της Αλέκας σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα ένα μήνα πριν).

Εγώ λέω, μήπως ήταν πιο εύκολο ακόμη και για την Δημοτική Αρχή και όχι μόνο για το κόμμα(που είναι υποχρέωση και των δύο),να περάσει μια βόλτα από τον Επιθεωρητή εργασίας της περιοχής για τα καθέκαστα;
-Δεν θα προσπερνούσα εύκολα το ότι "οι μετανάστες.είναι νόμιμοι ή παράνομοι", γιατί σαν πολίτες πληρώνουμε έναν ολόκληρο στρατό χαρτογιακάδων για να ελέγχει αυτά τα θέματα.
-Επίσης δεν θα προσπερνούσα εύκολα το ότι "οι άνθρωποι για να δουλέψουν  συμφωνούν να πληρωθούν εις είδος, δηλαδή με ψάρια".
Πότε φτάσαμε στην αχρήματη ανταλλακτική κοινωνία και δεν το καταλάβαμε;
-Απ'όσο γνωρίζω, κάθε Δήμος μπορεί να κλείσει όποια  επιχείρηση  λειτουργεί μέσα στα όριά της και παρανομεί(και δεν εννοώ να συλλάβει τον δυστυχή πλανόδιο ψαρά, αλλά το αφεντικό του)
Πιο Δημοκρατικό  δεν θα ήταν;
ΥΓ.Την τελευταία παράγραφο θα έπρεπε να την στείλω σαν σχόλιο στο ιστολόγιο του Μάνου,αλλά δεν μου επιτρέπει ο bloger.
Εικόνες
http://kato-minagia.blogspot.com/2009_05_01_archive.html
http://wxra.blogspot.com
http://terrasos.pblogs.gr/2010/20100601/pages/6.html
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Ευκαιρίες Εργασίας και Επιδοτήσεις στη Γεωργία


Επιδοτούμενη πρόσληψη νέων επιστημόνων από τον ΟΑΕΔ
verbascum macrurum
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, έως 35 ετών», με στόχο τη δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης, για άνεργους πτυχιούχους έως 35 ετών.To πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση για 24 μήνες με 25 ευρώ τη μέρα για προσληφθέντες 24-35 ετών ή 20 ευρώ τη μέρα για όσους είναι κάτω των 24 ετών.
 Οι αιτήσεις από τις επιχειρήσεις ήδη άρχισαν να υποβάλλονται και το πρόγραμμα θα λήξει μέχρι να καλυφθούν οι 5.000 θέσεις εργασίας.
Βασικός στόχος στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, έως 35 ετών», όπως ονομάζεται, είναι η δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη άνεργων πτυχιούχων έως 35 ετών. Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού.Δημοσίευση: 04/07/2012 -
Βρείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση  του ΟΑΕΔ με όλες τις λεπτομέρειες

Ξεκινάει η ενίσχυση των δασοκομικών επιχειρήσεων
Από τις 30 Ιουλίου μέχρι και τις 19 Οκτωβρίου έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι φορείς να υποβάλλουν τους φακέλους υποψηφιότητάς τους για το Μέτρο 123Β που αφορά την αύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων.
Το Μέτρο 123Β στοχεύει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας και της ανταγωνιστικότητας των δασοκομικών προϊόντων μέσω επενδύσεων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και ίδρυση των πολύ μικρών μονάδων μεταποίησης και στη βελτίωση της εμπορίας των δασοκομικών προϊόντων.
Δικαιούχοι του Μέτρου είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις σύμφωνα με την ανακοίνωση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής.
Επιλέξιμες και μη Επιλέξιμες Δαπάνες- Χρηματοδότηση – Κατανομές -προϋποθέσεις και λοιπά θέματα  του θεσμικού πλαισίου που διέπει το Μέτρο,εδώ.
Ως διάστημα  υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης στο  ΜΕΤΡΟ 123Β ορίζεται η περίοδος από 30 Ιουλίου 2012 έως και 19 Οκτωβρίου 2012.
Δημοσίευση  25/07/2012 Αλεξανδρής Πέτρος|
Για το 2013 οδεύει η λειτουργία του Μητρώου Εμπόρων αγροτικών προϊόντων. Μετατέθηκε για τις 31.12.2012 η υποχρέωση των εμπόρων και διακινητών αγροτικών προϊόντων, γεωργικών εφοδίων και εξοπλισμού εγγραφής τους στο Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων, το οποίο θεσμοθετήθηκε μεν με το νόμο 3955 τον Απρίλιο του 2011, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ανενεργό.Η προηγούμενη καταληκτική προθεσμία εγγραφής στο Μητρώο – με την παράταση που είχε δοθεί – έληγε στις 30 Ιουλίου.
 Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, εφόσον κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο προβεί στην έναρξη άσκησης επαγγέλματος του εμπόρου αγροτικών προϊόντων μετά τις 30.11.2012, τότε υποχρεούται να υποβάλει αίτηση, μετά των απαιτούμενων δικαιολογητικών, άμεσα και σε καμία περίπτωση πέραν του ενός μηνός από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματός του ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ. Περισσότερα


13.07.2012 
ΕΛΣΤΑΤ: 31.000 θέσεις εργασίας απώλεσε ο αγροτικός τομέας σε ένα χρόνο


Ηλεκτρονικός οδηγός για εξαγωγές τροφίμων
Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν στην επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών εισαγωγών τροφίμων στη Σαουδική Αραβία, έχουν ενεργοποιηθεί στην ιστοσελίδα της Αρχής Τροφίμων της χώρας http://www.sfda.gov.sa όπως αναφέρει σε ενημερωτικό του έγγραφο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.
Στην εν λόγω ενότητα,  περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η δυνατότητα καταχώρισης της επιχείρησης με σκοπό τη διευκόλυνση της διαδικασίας πιστοποίησης σφαγείων και μονάδων παραγωγής κρέατος, πουλερικών και προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να εξάγουν στη χώρα. 
Σημειώνεται ότι η ανωτέρω ηλεκτρονική υπηρεσία δεν αφορά στην έκδοση αδειών/ πιστοποιητικών, για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν πληρέστερα στην ενότητα "Food System procedures of food control".
Αζουρίτης
Δωρεάν οικονομικές, νομικές και καλλιεργητικές συμβουλές προς τους αγρότες υπόσχεται να δώσει η ΓΕΣΑΣΕ σύμφωνα με τα όσα  ανέφερε στο περιθώριο συνέντευξης τύπου που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο νέος της πρόεδρος  κ. Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου.  Ειδικότερα δήλωσε πως  «η Συνομοσπονδία θα προσπαθήσει να καλύψει νομικά και οικονομοτεχνικά τους αγρότες, ανεξαρτήτως αν είναι ή όχι μέλη της, στις περιπτώσεις που έχουν προβλήματα στις συναλλαγές τους με τους εμπόρους, τις τράπεζες και το κράτος». 
Οι σύμβουλοι, που θα τους πληρώνει η ΓΕΣΑΣΕ, θα αναλάβουν σε αρχικό στάδιο κάποιες γενικές υποθέσεις που θα είναι αντιπροσωπευτικές και απασχολούν την πλειοψηφία των αγροτών σε όλη την Ελλάδα. 
 Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ «οι αγρότες σήμερα έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και είναι χρεωμένοι παντού. Κάποιος που δεν έχει να πληρώσει ούτε τη ΔΕΗ, σίγουρα δεν είναι εύκολο να καταφέρει να πληρώσει έναν δικηγόρο, ώστε να καταφέρει να πάρει μια παράταση σε μια κατάσχεση που του κάνει κάποιος ιδιώτης ή ακόμη και η εφορεία για χρέη.
verbascum macrurum το καλοκαίρι
Παράλληλα η ΓΕΣΑΣΕ προσανατολίζεται να δίνει και δωρεάν οικονομικές συμβουλές προς τους αγρότες. Όπως επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «σήμερα ο αγρότης θέλει να καλλιεργήσει αλλά δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα. Όλοι οι προμηθευτές έχουν αναρτήσει μια πινακίδα που ζητάνε να πληρώνονται μετρητοίς.
 Αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν εκτάσεις ακαλλιέργητες ή θα υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα των προϊόντων. Έτσι αποφασίσαμε να στήσουμε μια οικονομοτεχνική υποστήριξη, από κάποιον ειδικευμένο οικονομολόγο, για να βοηθήσει τους αγρότες στα προβλήματα που έχουν στις συναλλαγές τους με το δημόσιο (εφορεία κ.α.) και τις τράπεζες. 
Αν καταφέρει αυτός ο σύμβουλος να «κουρέψει» τα χρέη του αγρότη, έστω και κατά 30%, τότε θα έχουμε προσφέρει μια καλή υπηρεσία. Λίγο πολύ όλοι οι αγρότες έχουν παρόμοια προβλήματα.
 Για αυτό αποφασίσαμε να βρούμε κοινές λύσεις.  Να θυμίσουμε ότι η ΓΕΣΑΣΕ ιδρύθηκε το 1957 ενώνοντας τους Αγροτικούς Συλλόγους που υπήρχαν από τις αρχές του αιώνα χωρίς κεντρική εκπροσώπηση. Αναγνωρίστηκε επίσημα το 1983 από την πολιτεία με το νόμο 1361/83. Σταύρος Παϊσιάδης  στις 30/1/2012 για τον agrotypos.gr
Εικόνες και πηγές.