Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Οδοιπορικό στις μικρές οάσεις της Αθήνας.

Με το θερμόμετρο να δείχνει περίπου τους 40ο, η ατμόσφαιρα στην Αθήνα είναι αποπνικτική και η ζωή δύσκολη.Τέτοιες στιγμές όσες  πράσινες οάσεις απέμειναν  στην πόλη, μας  βοηθούν να  αντιμετωπίσουμε  τον καύσωνα. Πάμε να τις θυμηθούμε ξεκινώντας από το κέντρο.
Εθνικός Κήπος
Λίγα μόλις λεπτά με τα πόδια από το Σύνταγμα, στο κέντρο της Αθήνας, ο εθνικός κήπος, πνιγμένος στο πράσινο και στα λουλούδια, προσφέρει απλόχερα σκιά κάτω από τα δέντρα του.
Για όποιον διψάσει  υπάρχει το γραφικό καφενείο του Κήπου, από την πλευρά της  Ηρώδου  Αττικού.
 Ένα δροσερό καταφύγιο, με λίμνες, πάπιες, και παιδική χαρά.
Ο κήπος  είναι ανοικτός  όλη την ημέρα.
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. 
Τα έργα δεν έχουν τελειώσει αλλά είναι πια στην τελική ευθεία, και για κάποιες ώρες  μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες  μια  διέξοδο από το επιβαρυμένο κέντρο.(το καφέ κλείνει μαζί με το μουσείο)
Πεδίον του Άρεως
Διακόσια τριάντα στρέμματα πρασίνου μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Τα μικρά παιδιά θα το χαρούν περισσότερο, αφού στο Πεδίον του Άρεως λειτουργούν τρεις παιδικές χαρές, η μία με όργανα άθλησης.
Λόφος του Στρέφη
Εύκολα προσβάσιμος με τα πόδια από τα Εξάρχεια, και τα σκαλάκια της Καλλιδρομίου. Αυτός ο ενδιάμεσος χώρος μέσα στην πόλη χαρίζει αμέσως διαφορετικές εικόνες και ανάσες δροσιάς. Στην κορυφή του υπάρχει καφέ μεζεδοπωλείο.
Ένα νησί στο κέντρο της πόλης.
Αναφιώτικα. Συνοικία στο κέντρο της Αθήνας, που βρίσκεται σχεδόν πάνω στους βράχους της Ακρόπολης. Ονομάστηκε έτσι από τους Αναφιώτες οικοδόμους  μαρμαράδες και πελεκητές της πέτρας, που εγκαταστάθηκαν εκεί αυθαίρετα κατά το 1860 και έχτισαν χωρίς σχέδιο σπίτια για να στεγαστούν. Αργότερα θα τους ακολουθήσουν και άλλοι συμπατριώτες τους και εκμεταλλευόμενοι κάθε κοίλωμα και κάθε προεξοχή, όπως πολύ καλά γνώριζαν από την γεωμορφολογία του νησιού τους, θα δημιουργήσουν  μια χούφτα  κυκλαδίτικων σπιτιών στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, παρά τις απαγορευτικές διατάξεις της τότε κυβέρνησης.

Τα Αναφιώτικα θεωρούνται  η ΒΑ προέκταση της Πλάκας, και παρόλο που  είναι τόσο κοντά, υπάρχουν άνθρωποι που μένουν μια ολόκληρη ζωή στην Αθήνα και δεν τα  έχουν επισκεφτεί.
Πώς θα πάτε: ξεκινήστε από το λουτρό των Αέρηδων  και ο περίπατος  μέσα σε 25-20λεπτά  θα σας οδηγήσει στον οικισμό.Άλλη πρόσβαση από την οδό Αδριανού και τη Θόλου.Πάρτε μαζί σας νερό.
Κήπος Νομισματικού Μουσείου
Βρίσκεται στον κήπο του Ιλίου Μελάθρου, μια μικρή πράσινη όαση στο κέντρο της Αθήνας. Ο κήπος, με έκταση 800 τετραγωνικά μέτρα, περιλαμβάνει πολλά είδη φυτών της ελληνικής χλωρίδας και κοσμείται με αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων.Λειτουργεί αναψυκτήριο.
Διεύθυνση: Πανεπιστημιου 12.
Κήπος του Μεγάρου Μουσικής
Καταπράσινος και δροσερός, ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής, πίσω από την πολύβουη Βασιλίσσης Σοφίας, πνιγμένος στο πράσινο και στα λουλούδια. Είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου.
Βήμα Πνύκας
Το σημείο μπροστά στο Βήμα της Πνύκας θεωρείται το πιο δροσερό της περιοχής, ειδικά το βράδυ.
'Αλσος Παγκρατίου
Μια ανάσα  25 περίπου στρεμμάτων, στο πυκνοκατοικημένο Παγκράτι.
'Αλσος Βεΐκου
Περίπου 1.890 στρέμματα διαμορφωμένου χώρου με δέντρα, γήπεδα, θέατρο και πολλές  διαδρομές για περίπατο.
Άλσος Νέας Σμύρνης
Πενήντα καταπράσινα στρέμματα στην καρδιά της Νέας Σμύρνης  προσφέρουν δροσιά τις καυτές μέρες  του καλοκαιριού.
Μηχανική Καλλιέργεια(Θηβών 245)
Στο Δήμο του Ρέντη. 
Η Μηχανική  Καλλιέργεια  επί της οδού Θηβών. Πάρκο,καφέ-εστιατόριο και θερινό σινεμά. Απέναντι από το Village Park . Η πρόσβαση είναι εύκολη είτε με τη δημόσια συγκοινωνία είτε με αυτοκίνητο και υπάρχει δωρεάν πάρκινγκ.
Η πλατεία του Παλιού Βυρσοδεψείου
Ένα παλιό αποκατεστημένο βυρσοδεψείο, ένα καφέ κι ένας κινηματογράφος. Μηχανήματα δείγματα βιομηχανικού εξοπλισμού των αρχών του προηγούμενου αιώνα, στολίζουν την πλατεία σε διάφορα σημεία. Πώς θα πάτε: από την Πειραιώς, αριστερά στα φανάρια του “Σχολείου” της Ειρήνης Παππά, θα βρείτε την οδό Φλέμιγκ, και έπειτα από 200 περίπου μέτρα στα αριστερά θα βρείτε έναν πεζόδρομο, από όπου με τα πόδια θα βγείτε στην πλατεία του Παλιού Βυρσοδεψείου.
Στο πάρκο του Αγίου Φιλίππου στη Νίκαια.
Λόφος πευκόφυτος κατάλληλος για περπάτημα με θέα την Αθήνα και τον Πειραιά, έως και τη θάλασσα. Στην κορυφή παιδική χαρά και καφέ-εστιατόριο.Πρόσβαση από την Π.Ράλλη ακολουθώντας τις πινακίδες.
Δαφνί
Στα ερείπια του Δαφναίου Απόλλωνα, στις παρυφές του άλσους Χαϊδαρίου, το μοναστήρι του Δαφνιού στέκεται εκεί από τον 11ο αιώνα. Από το 1990 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.  Μονοπάτια που οδηγούν στο δάσος ξεκινούν έξω από το μοναστήρι. Σε απόσταση 10 λεπτών από τη Μονή Δαφνίου και ΝΔ. αυτής βρίσκεται το σπήλαιο του Πανός. Παλαιότερα στο χώρο γινόταν "η γιορτή του κρασιού". Σήμερα θα βρείτε παιδότοπο, χώρο εστίασης και καφέ.
Πώς θα πάτε: Στην περιοχή Δαφνί Χαϊδαρίου (Στάση Πάρκο ή Ψυχιατρείο)κοντά στην Ιερά Οδό. Από το Μετρό Αιγάλεω με όλα τα λεωφορεία που πηγαίνουν προς Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Χαϊδάρι ή από την αφετηρία των λεωφορείων από την Πλατεία Κουμουνδούρου,ή με αυτοκίνητο.
Μονή Καισαριανής
Πλατάνια, πεύκα και κυπαρίσσια παρέα με το τρεχούμενο νερό. Δύο βήματα από την Αθήνα, στις υπώρειες του Υμηττού.Το μοναστήρι της Καισαριανής  οικοδομήθηκε τον ύστερο 11ο αιώνα. Στον κεντρικό δρόμο, θα βρείτε  καφενείο,και πολλά μονοπάτια που οδηγούν στο δάσος, αλλά οι προσβάσεις στο δασικό οδικό δίκτυο είναι κλειστές με μεταλλικές μπάρες. Στην  περιοχή υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών (μήκους 9 χλμ. περίπου) μικρού και μεγάλου πλάτους που δίνουν τη δυνατότητα διάσχισης αλλά και περιφερειακής διέλευσης.
Πώς θα πάτε: Την ευρύτερη περιοχή Καλοπούλας διασχίζει ο κεντρικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί από την Καισαριανή στην λεωφόρο Κατεχάκη και στην Περιφερεική Υμηττού (και αντίθετα) και στην κορυφή του Υμηττού, και από δεκαετίας προς την περιοχή Παπάγου-Αγ.Παρασκευής. Ο δρόμος αυτός αποτελεί την πρόσβαση στο δάσος, στην ευρύτερη περιοχή και στις εγκαταστάσεις της κορυφής του βουνού (ραντάρ, κεραίες κλπ).  Οι γραμμές 223 και 224  τερματίζουν στο νεκροταφείο της Καισαριανής. Για τους επισκέπτες με αυτοκίνητα υπάρχει χώρος στάθμευσης.
Εικόνες και πηγές.
http://www.cosmo.gr

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Τζιτζιφιά το δέντρο γιατρός


Ελαίαγνος ή μοσχοϊτιά (Elaeagnus angustifolia) 
Πολλά θέματα θα ήθελα να θίξω σήμερα, αλλά ο χρόνος λίγος. Και μιας και η αρχή έγινε στις 8/7 με τα Τζίτζιφα, ας μιλήσουμε μόνο γι' αυτά  προς το παρόν.
Ότι, εμείς οι Δυτικοί πιστεύουμε για τα μήλα "ότι ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα", οι Ασιάτες  το αποδίδουν στα Τζίτζιφα..
Η Τζιτζιφιά -Ziziphus jujuba- θεωρείται  δέντρο με καταγωγή  την Ασία που έχει εγκλιματιστεί στην Ελλάδα και σε άλλες παραμεσόγειες χώρες, άγνωστο πότε. 
Κάποτε τις συναντούσε κανείς πολύ συχνά στο λεκανοπέδιο, όπως και τις θεόρατες πιπεριές και  τους ευκαλύπτους, και η μυρωδιά που ανέδιδαν σφράγισε την παιδική μας ηλικία. Μετά ήρθαν τα αυτοκίνητα, χρειάστηκε  να μεγαλώσουν οι δρόμοι -να πλατύνουν- και τα περισσότερα απ'αυτά τα δέντρα θυσιάστηκαν στο όνομα της ανάπτυξης.
Στη χώρα μας  το δέντρο έχει σχεδόν ξεχαστεί, ενώ αλλού στον κόσμο καλλιεργείται για τους καρπούς του. 
Φτιάχνουν μ'αυτούς  μαρμελάδες, καραμέλες και γλυκά. Τα παιδιά μου δεν έχουν δει ποτέ τζιτζιφιά, πόσο μάλλον να γνωρίζουν τη γεύση της, ή να έχουν ζήσει την περιπέτεια του μαζέματος των καρπών της ανάμεσα στα αγκαθωτά κλαριά της. Είναι δένδρο καρποφόρο, φυλλοβόλο, με  δίχρωμα φύλλα σαν της ελιάς που ανθίζει το καλοκαίρι και εκπέμπει ένα  ευχάριστο λεπτό άρωμα  που διαχέεται σε μεγάλη έκταση.
Καλλιεργείται εντατικά στην Κίνα  και αλλού -όπου θεωρείται και τόπος καταγωγής του δέντρου-και ο καρπός της διατίθεται  σε πολλές μορφές νωπός ή αποξηραμένος, σαν καραμέλα αλλά και σαν τουρσί!!! Οι καρποί είναι δρύπες, μοιάζουν με  τις ελιές όταν είναι άγουροι, σταδιακά γίνονται καφέ όταν ωριμάζουν το φθινόπωρο, και γλυκαίνουν. Μοιάζουν στη γεύση με ώριμο μήλο.
 Όταν προορίζονται για νωπή κατανάλωση  συλλέγονται μόλις ο φλοιός τους αποκτήσει το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα. Εάν προορίζονται για αποξήρανση συλλέγονται υπερώριμοι αφού συρρικνωθούν επάνω στα δένδρα. Η αποξήρανση τους γίνεται με έκθεση στον ήλιο για όσο διάστημα  απαιτείται και  διατηρούνται  σε καλή κατάσταση για ένα χρόνο.
Συστατικά: Ο καρπός  περιέχει φλαβονοειδή, γλίσχρασμα(1) σαπωνίνες, σάκχαρα, βιταμίνες Α, Β2,και  C, ιχνοστοιχεία, ασβέστιο,και σίδηρο.
Οι σπόροι περιέχουν σαπωνίνες  και αιθέρια έλαια.
Ο φλοιός της Τζιτζιφιάς περιέχει τανίνες και είναι στυπτικός. Χρησιμοποιείται  και στη Δυτική και στην Κινέζικη βοτανολογία. Στην Κίνα η ποικιλία  Da Zao  χρησιμοποιείται για να τονώσει τη σπλήνα και το στομάχι, στην αντιμετώπιση της δύσπνοιας, σε σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές,σε αδυναμία των νεύρων, για να ισορροπήσει την πίεση, σαν σιρόπι  για να καλύψει τις γεύσεις των δυσάρεστων βοτάνων,κ.ά.  Στην πραγματικότητα, εάν ο καρπός της άγριας τζιτζιφιάς λαμβάνεται σε καθημερινή βάση, βελτιώνει το χρώμα του δέρματος και τον τόνο, δύο σημεία που δηλώνουν την σωματική ευεξία. 
Η ωφέλειά του γίνεται φανερή αν λαμβάνεται συχνά και προληπτικά.
Μέρη που χρησιμοποιούνται: Κάθε μέρος του  φυτού χρησιμοποιείται  για μια θεραπεία.
Τα φύλλα, οι ρίζες, τα άνθη, και οι καρποί.
Τα φύλλα  χρησιμοποιούνται  για μια σειρά από μολυσματικές ασθένειες, όπως  στη θεραπεία των παιδιών που πάσχουν από τυφοειδή πυρετό, ευλογιά, ιλαρά, ανεμοβλογιά,κ.ά,  γιατί προκαλούν  εφίδρωση και ρίχνουν τον  πυρετό.
Το αφέψημα  των φύλλων  σκοτώνει τα παράσιτα και τα σκουλήκια  που προκαλούν διάρροια.
Ο καρπός εκτός που είναι  θρεπτικός, προστατεύει από τις αλλεργίες, είναι μαλακτικός, αναζωογονεί το συκώτι, είναι ήπια καθαρτικός, και  καταπραϋντικός.
Μειώνει την υπερβολική εφίδρωση ειδικά τη νυχτερινή, και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, μειώνει  την κατακράτηση των υγρών. Θεωρείται φρούτο ανοσοδιεγερτικό, θερμαντικό, αντιμυκητιακό, αντιβακτηριακό, αντισπασμωδικό, αντιφλεγμονώδες, ηρεμιστικό, καρδιοτονωτικό,και  αντιοξειδωτικό.
 Γίνεται σιρόπι, καραμέλες, ξύδι, κρασί, και τουρσί. Τα αποξηραμένα φρούτα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπερκόπωσης, την απώλεια της όρεξης, στον πονόλαιμο, τη βρογχίτιδα, την αναιμία, και τη διάρροια. Τα τζίτζιφα έχουν την δύναμη να  αντιστρέφουν τη διαδικασία της νόσου.
Ο φλοιός του δέντρου(μετά από επεξεργασία) είναι  τονωτικός και  βοηθά  στη θεραπεία  των εγκαυμάτων, στην αναιμία, τη νεφρίτιδα, τις νευρικές διαταραχές, την αϋπνία και  την αποτοξίνωση. 
Το αφέψημα της  ρίζας είναι  αντιπυρετικό, και εξωτερικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλύσεις ακόμη και  των ματιών, σε φλεγμονές, και σε εγκαύματα. Βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών.
Προφυλάξεις:τα τζίτζιφα αποφεύγονται σε καταστάσεις όπου υπάρχει κατακράτηση υγρών και αερίων, π.χ κολίτιδας.
Ziziphus spina-Christi 
Αυτό το επιβλητικό φυτό αναφέρεται σε πολλές παραγράφους  στη Βίβλο, μεταξύ των οποίων η μία είναι μάλλον δυσάρεστη,στο Βιβλίο των Δικαστών: «Τότε θα καταργήσω τη σάρκα σας με τα αγκάθια της ερήμου"......... και μια ποικιλία -Ziziphus spina-Christi - λέγεται η ακανθώδης τζιτζιφιά του Χριστού.
Αυτός είναι ο καρπός της ποικιλίας που δεν ζαχαρώνει-δεν γίνεται αλευρώδης.
Ιστορικά στοιχεία
 Οι Κινέζοι και οι Κορεάτες χρησιμοποιούν  εδώ και χιλιάδες χρόνια τους καρπούς του δέντρου για τα προβλήματα  της σπλήνας και του στομάχου. Στην Κινέζικη ιατρική παράδοση  θεωρούν πως τα τζίτζιφα τονώνουν το Τσι (την ενέργεια),δυναμώνουν το σώμα, προάγουν την απόκτηση βάρους, βελτιώνουν την αντοχή και τη φυσική κατάσταση του ατόμου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τζίτζιφα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. 
Οι σπόροι της ποικιλίας Var. Spinoza (suan zao ren) χρησιμοποιούνται μετά από  επεξεργασία για το άγχος, τη νευρικότητα και τις αϋπνίες. 
Στην Δύση, η πρώτη γραπτή επιστημονική αναφορά στα Τσίτζιφα  γίνεται το 1753 αλλά  οι θεραπευτικές ιδιότητες των καρπών ήταν γνωστές  πολύ νωρίτερα.
Στην  Ευρώπη τους χρησιμοποιούσαν  για τους ίδιους λόγους, για να ανακουφίσουν  τον βήχα, στις παιδικές ασθένειες, για τόνωση και αποτοξίνωση.

Εδώ συνταγές με τζίτζιφα.
Στην Πέρσικη κουζίνα , τα τζίτζιφα εκτιμούνται ιδιαίτερα και κυκλοφορούν σε πολλές μορφές ακόμη και  σαν πάστα καυτερή .
Στην Ινδία  και  το Πακιστάν από  παράδοση, θεωρούν ότι η καραμέλα είναι ένα καλό μέσο καθαρισμού του αίματος, μια μεγάλη βοήθεια  όταν κάποιος είναι ασθενής και αδύναμος, και χρήσιμο τρόφιμο σε οποιαδήποτε δίαιτα.  Και οι δύο λαοί χρησιμοποιούν  το φυτό σαν τονωτικό, για την ενίσχυση της υγείας  και προληπτικά κατά των ιώσεων. 
Ο φλοιός της αφρικάνικης ποικιλίας Ziziphus muronata, χρησιμοποιείται για τον βήχα και άλλα προβλήματα του αναπνευστικού. Τα φύλλα και οι ρίζες του φυτού ανακουφίζουν από τους πόνους. 
Ένα τσάι από τζίτζιφα λειτουργεί  ως αντίδοτο σε πολλά δηλητήρια. Στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε που είναι γεμάτος από τοξικά τα περισσότερα από τα οποία παίρνουμε στο σώμα μας  μέσα από το δέρμα,αυτός ο καρπός θα μπορούσε να κάνει τις επισκευές  που χρειαζόμαστε. Σήμερα μπορούμε να παραγγείλουμε τα τζίτζιφα ηλεκτρονικά και να φτάσουν στην πόρτα μας μέσα από το διαδίκτυο. Καλύτερα ακόμη να  αγοράσουμε  και να καλλιεργήσουμε το δικό μας δέντρο.
Μοιάζει πολύ με την ελιά.
Καλλιέργεια
Μεγάλο δέντρο η Τζιτζιφιά, μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 15 μέτρα ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες, με πολλά  είδη, πάνω από 50 να ευδοκιμούν στις θερμές και εύκρατες χώρες. Η λατινική της ονομασία είναι Ziziphus jujuba και ανήκει στην οικογένεια Ραμνωδών (Rhamnaceae). Άλλα συγγενικά είδη είναι η  Indian Jujube,η Z.jujube var. spinosa, η Z. mucronata, η A.spina-christi (αγκάθι του Χριστού).Η ποικιλία Ziziphus mauritiana καλλιεργείται συχνότερα σε ξηρές περιοχές σε όλους τους τροπικούς. Έχει μεγάλη ανοχή στα πολύ ξηρά εδάφη και είναι ένα  πολύτιμο δέντρο για τους ανθρώπους που ζουν σε τέτοια κλίματα. Ευδοκιμεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών εκτός από τα υγρά και τα πολύ αργιλώδη.  Προτιμά τα γόνιμα και καλά στραγγιζόμενα εδάφη και είναι ανθεκτικό στο ψύχος και την ατμοσφαιρική ρύπανση. 
Αναπτύσσεται εύκολα, αλλά για  να ωριμάσουν οι καρποί του χρειάζεται μακρύ και θερμό καλοκαίρι.  Ένα από τα προβλήματα με τα περισσότερα δέντρα που παράγουν φρούτα είναι ότι παράγουν πολλά κιλά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, που σημαίνει ότι  θα πρέπει να επεξεργαστούν και να διατεθούν σύντομα. Αυτό δεν συμβαίνει με τα Τζίτζιφα που μπορούν να μείνουν και να στεγνώσουν επάνω στο δέντρο, και η συλλογή του καρπού να γίνει από το έδαφος.Οι καρποί της Τζιτζιφιάς χρησιμοποιούνται νωποί, ξηροί και κονσερβοποιημένοι.Έχουν μια πληθώρα χρήσεων, μαγειρική και φαρμακευτική.


Αναπαραγωγή:διαδίδεται με σπόρους, με μοσχεύματα ή παραφυάδες  που συχνά σχηματίζουν πυκνές συστάδες γύρω από το δέντρο.Οι σπόροι μπορούν να φυτευτούν σε βαθιά επίστρωση το χειμώνα και  χρειάζονται  ενάμισυ χρόνο περίπου μέχρι να βλαστήσουν. Αν φυτρώσουν νωρίτερα την πρώτη άνοιξη, καλό θα είναι να μείνουν στο σπορείο ακόμη 12 μήνες πριν μεταφυτευτούν στην  ύπαιθρο. Η προετοιμασία του εδάφους και η φύτευση των δενδρυλλίων γίνεται όπως και στα  άλλα πυρηνόκαρπα. Τα φυτά μπαίνουν σε μεμονωμένες γλάστρες -αρκετά μεγάλες- για να αναπτυχθούν τουλάχιστον τον πρώτο χειμώνα τους. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται, όταν η θερμοκρασία είναι σταθερή από 5 - 10 ° C . Τα   μοσχεύματα μπορούν να φυτευτούν έξω απευθείας σε μόνιμες θέσεις  από τον  Νοέμβριο - Ιανουάριο. Δεν χρειάζονται πότισμα παρά μόνο σε πάρα πολύ ξηρές περιοχές, και για μικρό διάστημα. Το δέντρο αντέχει σε ακραίες  θερμοκρασίες  μέχρι και 50ο C.  Για να διακοπεί ο  λήθαργος των οφθαλμών  το χειμώνα η Τζιτζιφιά έχει μικρές σχετικά  ανάγκες σε ψύχος(από 150 έως 400 ώρες σε θερμοκρασία κάτω από 7ο C), ανάλογα με την ποικιλία. Αξιόλογες εμπορικές ποικιλίες θεωρούνται  οι κινεζικές Li, Lang, Sui Men, και Mu-Shing-Hong. Μπορούν να καλλιεργηθούν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, εκεί που άλλες καλλιέργειες δεν ευδοκιμούν και να συμβάλουν  στην αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων των περιοχών.
Τζιτζιφιά- Ziziphus jujuba
Ο καρπός είναι στο ίδιο μέγεθος με το κορόμηλο και η γεύση του θυμίζει μήλο και χουρμά (ειδικά όταν ωριμάσει).
Σημειώσεις:τα παραδοσιακά  φρούτα έχουν φθάσει εμπορικά στα όριά τους ,και οι καταναλωτές αναζητούν νέες γεύσεις. Τα  τροπικά φρούτα όπως η μπανάνα  ή  το μάνγκο κ.ά,δεν καλύπτουν πια αυτό το κενό, και οι δενδροκόμοι στην Ευρώπη στρέφονται στους πιο σπάνιους καρπούς από αυτοφυείς θάμνους και τα δέντρα των  ορεινών περιοχών. Τα είδη που έχουν τραβήξει την προσοχή τα τελευταία χρόνια, είναι αυτά που μέχρι τώρα υπάγονταν στην κατηγορία των φρούτων μικρότερης σημασίας, αλλά  είναι πλούσια σε βιταμίνες και πολύτιμα ιχνοστοιχεία και χαρακτηρίζονται από ιδιάζουσα γεύση και άρωμα. Τα δένδρα που εξετάζονται γι'αυτό το σκοπό είναι η κρανιά, η κουμαριά και η κουκουναριά που απαντώνται ως αυτοφυή. Η Τζιτζιφιά δεν έχει προσεχθεί μέχρι τώρα, παρά το ότι ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές και παράγει καρπούς πολύ πλούσιους σε βιταμίνη C.  Στη χώρα μας το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. δημιούργησε συλλογές επιλεγμένων εγχώριων γενοτύπων, κρανιάς, τζιτζιφιάς και κουμαριάς. Στις συλλογές αυτές συμπεριλαμβάνονται και ορισμένες ξένες ποικιλίες τζιτζιφιάς, που δίνουν καρπούς πολύ μεγάλου μεγέθους και παρουσιάζουν ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον.
Στη βάση δεδομένων http://filotis.gr  του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διαβάζουμε:
Στοιχεία Είδους.
Τελευταία Ενημέρωση 01/03/1994
Όνομα Ziziphus lotus
Κοινή ονομασία Ζίζιφος ο λωτός
Κατάσταση Διατήρησης Ελλάδα Εκλιπόν
Ε.Ε. Βιόσφαιρα Μη απειλούμενο
Εκλιπόν και μη Απειλούμενο.Τι λογική είναι αυτή;
1-Γλίσχρασμα: είναι ουσία η οποία προστατεύει τους βλεννογόνους πολλών συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού από τους ερεθισμούς και τις φλεγμονές. Αποτελείται από μεγαλομόρια σακχάρων τα οποία όταν έρχονται σε επαφή με το νερό παράγουν μια κολλώδη μάζα σαν ζελατίνα. Ασκούν  προστατευτική και καταπραϋντική δράση στους βλεννογόνους του πεπτικού, του λαιμού, των πνευμόνων, αλλά και του ουροποιητικού. Χαλαρώνουν την εσωτερική επένδυση του εντέρου προκαλώντας μια λειτουργία ανακλαστική ακόμα και στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης. Στην συνέχεια η χαλάρωση αυτή επεκτείνεται σε συγγενείς περιοχές όπως οι πνεύμονες και το ουροποιητικό, χαρίζοντας αυτήν την διπλή δράση, αφενός του περιορισμού του ερεθισμού και της φλεγμονής στο πεπτικό, αφετέρου της μείωσης της έντασης και του βήχα στο αναπνευστικό. Το Καλαμπόκι (Zea mays), ο Κάλαμος (Acorus calamus) το Χαμομήλι (Matricaria chamomilla) και η Μολόχα (Malva silvestris) είναι βότανα τα οποία έχουν γλίσχρασμα και είναι  γνωστά για τις μαλακτικές τους ιδιότητες .
Εικόνες και πηγές.
1-http://www.votanologos.gr/-2group-79/140-energa-systatika-votanon.html
http://agiosgeorgios.webnode.com/products/%CF%84%CE%B6%CE%B9%CF%84%CE%B6%CE%B9%CF%86%CE%B9%CE%AC(eleagnus%20angustifolius)/
http://www.agronews.gr/
http://users.sch.gr/gpantakis/?p=4131
Τζίτζιφα από την αγορά της Πασαντένα. 2009
http://www.seasonalchef.com/jujubes.htm
www.hort.purdue.edu
Φωτογραφία Κωστής Τζαγκαράκης
Η εικόνα του πουλιού,από το http://laspistasteria.wordpress.com/
Σημειώσεις
1) Τα κείμενα, οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται εδώ έχουν ως μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν το ερέθισμα στον αναγνώστη  να γνωρίσει τις χρήσιμες ιδιότητες κάποιων φυτών που μπορεί να χρησιμοποιήσει στη διατροφή του. Η αναφορά στις φαρμακευτικές τους ιδιότητες είναι μόνο ενδεικτική και δεν αποτελεί  συμβουλή.
2)Διορθώθηκε η λεζάντα με την αναγραφόμενη ποικιλία του είδους  Ziziphus jujuba μετά από τον εντοπισμό του λάθους  μας από την Μαρία.Την ευχαριστούμε για την παρέμβαση. Το λάθος προήλθε από την αντιγραφή της εικόνας .Εάν γνωρίζετε κάτι περισσότερο για τα θέματα που αναφέρονται ή εντοπίσετε κάποιο λάθος, η βοήθειά σας θα είναι πολύτιμη.

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Οι Λευκοί αναγνωρίζουν τις ωμότητες της αποικιοκρατίας τους

Έμειναν στην ιστορία ως άγριοι, βάρβαροι «τρομοκράτες», χάρη στην συστηματική δαιμονοποίηση τους από τα βρετανικά ΜΜΕ.
Το κίνημα των Μάου Μάου γεννήθηκε στην Κένυα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940, όταν μέλη της φυλής Κικούγιου, αλλά και των φυλών Έμπου και Μερού αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν κατά χιλιάδες στο Ναϊρόμπι και άλλες πόλεις, πεινασμένοι και εξαθλιωμένοι, επειδή τα πατρογονικά τους εδάφη απαλλοτριώθηκαν και μετατράπηκαν σε φυτείες από τους Βρετανούς εποίκους.
Να όμως που τώρα, έστω και μετά την παρέλευση μισού και πλέον αιώνα από την έκρηξη του εθνικό-απελευθερωτικού κινήματος των Μάου Μάου στην Κένυα, η βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να
παραδεχτεί πως οι δικές της αποικιοκρατικές δυνάμεις ήταν αυτές που προέβησαν σε απάνθρωπα βασανιστήρια, στην απέλπιδα προσπάθεια τους να καταστείλουν την εξέγερση.
100.000 χιλιάδες Mau Mau  κρατήθηκαν σαν ύποπτοι  στα στρατόπεδα φυλακές.χωρίς δίκη, 
συχνά για διάστημα από τρία μέχρι επτά έτη.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, από τη δεκαετία του 1950 αναγκάστηκαν να  εκπατριστούν και να  περιθωριοποιηθούν οικονομικά λόγω των λευκών εποίκων που εκμεταλλεύονταν τη γη και τα σπίτια  τους.
*
Οι Μάου Μάου άρχισαν να εξεγείρονται το 1952 εναντίον των λευκών αποικιοκρατών και των ντόπιων συμμάχων τους.Ο πόλεμος κράτησε μέχρι το 1960 σχεδόν μια δεκαετία, αλλά οι Βρετανοί συνέτριψαν στρατιωτικά αυτές τις πρώτες απελευθερωτικές προσπάθειες. 
Συνολικά, καταγράφηκαν πάνω από 50.000 θύματα, ενώ περισσότερα από 100.000 μέλη του κινήματος εξορίστηκαν ή φυλακίστηκαν(1)-δεν συμφωνούν όλοι με αυτά τα νούμερα) 
Στα  στρατόπεδα βίωσαν  τα σκληρότερα βασανιστήρια, τους ξυλοδαρμούς, και τον υποσιτισμό.
Στο άλλο μέτωπο, των Βρετανών, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε μόλις σε 115 - ένα ακόμη δείγμα του ποιοι ήταν οι αληθινοί «τρομοκράτες». Παρά τις στρατιωτικές ήττες και την άγρια καταστολή, όμως, οι Βρετανοί δεν μπορούσαν πια να κρατηθούν στις υπερπόντιες κτήσεις τους, και το 1963 η Κένυα γιόρτασε την ανεξαρτησία της. Έτσι για τους ντόπιους, οι Μάου Μάου αποτέλεσαν αναπόσπαστο στοιχείο του αφρικανικού εθνικισμού καθώς συνετέλεσαν στην απαλλαγή από την καταπίεση του βρετανικού ζυγού. Τα μέλη του κινήματος αναγνωρίζονται σήμερα ως ήρωες της ανεξαρτησίας και από το 2010 τιμώνται κάθε χρόνο, με εορτασμούς σε όλη τη χώρα.
*
Οι δυτικοί  ωστόσο, δεν αναγνώρισαν ποτέ τη φυλή ως σύμβολο εθνικής απελευθέρωσης καθώς οι Μάου Μάου παρουσιάστηκαν ως «ανθρωποφάγοι», κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων για κανιβαλισμό, 
μαύρη μαγεία και αιματηρές τελετές μύησης των νεοσύλλεκτων.
Ώσπου, κατά τη διάρκεια ακρόασης του δικαστηρίου στην υπόθεση τριών ηλικιωμένων Κενυατών που κατέθεσαν(το 2009) την αγωγή εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης για την καταβολή αποζημίωσης για τα βασανιστήρια που υπέστησαν εκείνη την περίοδο, ο επίτιμος νομικός σύμβουλος της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας παραδέχτηκε επίσημα "ότι πολίτες υπέστησαν βασανιστήρια και κακομεταχείριση στα χέρια της αποικιοκρατικής δύναμης" ενώ απευθύνθηκε προσωπικά σε καθ'έναν από τους επιζώντες μάρτυρες.
*
Η υπόθεση έφτασε στις δικαστικές αίθουσες το 2011 όταν βρετανός δικαστής έκρινε ότι η υπόθεση των τριών Κενυατών επιζώντων μπορούσε να εξεταστεί περαιτέρω, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος τόνισε πως δεν εντόπισε συστηματική χρήση βίας εναντίον Κενυατών ούτε πως, αν υπήρξε, η βρετανική κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη για ό,τι συνέβη. Η υπόθεση έφερε ακόμη στο προσκήνιο και 8.000 «μυστικά» αρχεία που μέχρι πρότινος το Υπουργείο Εξωτερικών ισχυριζόταν ότι έχει «χάσει», και τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Μεγάλη Βρετανία μετά το 1963.
Σχόλια αναγνωστών (0)
Περισσότερα γι'αυτήν την ιστορία
Τέσσερις Κενυάτες - τρεις άνδρες και μία γυναίκα ηλικίας από 70 έως και 80 ετών -ήταν οι επικεφαλής ενάγοντες στην υπόθεση.Ο ένας απεβίωσε πριν το τέλος της δίκης .
(1)Η  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  της Κένυας έχει δηλώσει  ότι 90.000 Κενυάτες εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν ή ακρωτηριάστηκαν κατά τη διάρκεια της καταστολής, και 160.000 κρατήθηκαν σε άθλιες συνθήκες.
Ας θυμηθούμε τι γινόταν πέρυσι στο Λονδίνο. Και όσοι είστε κάποιας ηλικίας πιστεύω πως θα θυμάστε τις γελοιογραφίες  και τα ανέκδοτα με  "μαύρους" άγριους  ανθρωποφάγους. 
Δεν είναι τώρα λίγο πιο φανερό,από που ξεκινούσαν όλ'αυτά;
Εικόνες και πηγές
Κένυα: Οι βάρβαροι, τελικά, ήταν λευκοί.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=467393
http://www.bbc.co.uk/news/uk-18874040

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Επιδοτήσεις, Ευκαιρίες Εργασίας, Αγροτική Οικονομία, Συντάξεις


Τώρα που ο κομμουνιστικός κίνδυνος  αποσοβήθηκε
Νέες δουλειές άνοιξαν για χιλιάδες επαγγελματίες.(κρίμα.... δεν περιλαμβάνομαι)
Ευκαιρίες απασχόλησης σε κλάδους επαγγελμάτων που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας προσφέρει το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον»
Δουλειές μπορούν να βρουν αλουμινοκατασκευαστές, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, μονωτές κτιρίων, εγκαταστάτες υαλοπινάκων, ηλιακών συστημάτων και συστημάτων θέρμανσης, κ.τ.λ., μέσα από πρόγραμμα του υπουργείου που υλοποιεί το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Αν είστε κατασκευαστής, έμπορος ή εγκαταστάτης και θέλετε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω 5 βήματα:
Βήμα 1: Συμπληρώνετε τη σχετική αίτηση εγγραφής, μέσω του δικτυακού τόπου http://www.ktizontastomellon.gr.
Βήμα 2: Συμπληρώνετε την ειδική δήλωση πιστοποιημένων προϊόντων, που συμφωνούν με τις τεχνικές προδιαγραφές του Προγράμματος και προσκομίζετε τα πιστοποιητικά απόδοσης στο ΚΑΠΕ.
Βήμα 3: Συνάπτετε εθελοντική συμφωνία με το ΚΑΠΕ, για την έκπτωση στα δηλωθέντα προϊόντα, εφόσον αυτό δεν έχει γίνει από τον αντίστοιχο επαγγελματικό ή κλαδικό φορέα που συμμετέχετε.
Βήμα 4: Υπογράφετε ότι συμφωνείτε με τις προϋποθέσεις ποιότητας και ελέγχου εφόσον πάλι αυτό δεν έχει γίνει από τον αντίστοιχο επαγγελματικό φορέα/κλαδικό φορέα στον οποίο συμμετέχετε.
Βήμα 5: Στη συνέχεια θα πρέπει να παρέχετε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που συμφωνήθηκαν, να συγκεντρώνετε τις πληροφορίες των πελατών και να ενημερώνετε το ΚΑΠΕ για κάθε εγκατάσταση ή πώληση που πραγματοποιείτε.
Περισσότερα:στην ιστοσελίδα www.ktizontastomellon.gr και στο email:info@ktizontastomellon.gr
Γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών: 210 6603238  

Έως 300.000€ σε επιχειρήσεις για να τα βγάλουν πέρα με την κρίση
Το πρόγραμμα αφορά τους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου και Υπηρεσιών
Οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς προσφέρει νέο πρόγραμμα που θα «τρέξει» το υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ 2007-2013.Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου θα ενισχυθούν:
-Υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις.
-Νέες επιχειρήσεις που δεν έχουν μέχρι την ημερομηνία παραλαβής της επενδυτικής τους πρότασης δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις.
-Υπό σύσταση επιχειρήσεις, που θα συσταθούν μετά την παραλαβή του επενδυτικού τους σχεδίου.
Θεματικές ενότητες
Οι παρεχόμενες ενισχύσεις αφορούν τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
 «Μεταποίηση» «Τουρισμός» «Εμπόριο» «Υπηρεσίες» Αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων σε δυναμικούς στοχευμένους κλάδους του τριτογενούς τομέα. Η πρωτογενής παραγωγή γεωργικών προϊόντων και ο τομέας της αλιείας εξαιρούνται και δεν ενισχύονται από τη δράση αυτή.
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης κυμαίνεται:
από 30.000 έως 300.000 ευρώ για τις ενότητες «Μεταποίηση», «Τουρισμός» και
από 20.000 έως 100.000 ευρώ για τις ενότητες «Εμπόριο», «Υπηρεσίες»..

Σαργός .Εικόνα από Βικιπαίδεια
22,6 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των αλιευτικών σκαφών.
Βελτιώσεις στα σκάφη τους έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι αλιείς που θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα - Από 1ης Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για τις αιτήσεις. Στις 3.000 ευρώ ορίζεται ο ελάχιστος προϋπολογισμός της επένδυσης.
Άνοιξε το πρόγραμμα -ύψους 22,6 εκατομμυρίων ευρώ- που χρηματοδοτεί τους αλιείς για τη βελτίωση των ψαροκάικων, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από την 1η Ιουλίου και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Για να δικαιούνται επιδότησης θα πρέπει ο ελάχιστος προϋπολογισμός της επένδυσης να είναι 3.000 ευρώ.Πηγή:Εθνος
Στις λίστες του ΟΑΕΔ 903.238 άνεργοι το Μάιο.


Οικογενειακά τυροκομεία από κτηνοτρόφους
Άνοιξε ο δρόμος για εκατοντάδες κτηνοτρόφους να προχωρήσουν στην ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, όπως είναι τα τυροκομεία, όπου θα μεταποιούν την πρώτη ύλη που παράγουν -δηλαδή το γάλα- και θα μπορούν να διαθέτουν απευθείας στον καταναλωτή τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ο νέος νόμος «ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις» ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή (στις 12 Μαρτίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης) επιτρέπει στον παραγωγό να προχωρεί στη μεταποίηση του προϊόντος μέσα στην κτηνοτροφική μονάδα.Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η δυνατότητα που παρέχει ο νόμος, ότι ο παραγωγός θα διατηρεί τον ασφαλιστικό του φορέα που είναι ο ΟΓΑ, ενώ θα μπορεί να διαθέτει απευθείας τα προϊόντα του σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές ή  στο κατάστημα που θα δημιουργήσει. Ενώ οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία της επιχείρησης απλουστεύονται, καθώς εισάγεται η διαδικασία αδειοδότησης «μιας στάσης».
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στις κατά τόπους διευθύνσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Πηγή

Οικονομία, Ευρώπη, Απορρόφηση Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακολουθώντας τη σύσταση της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ, έχει υιοθετήσει την πρόταση περί αυξημένου ποσοστού συγχρηματοδότησης της ΕΕ στο πλαίσιο των προγραμμάτων 'Αγροτικής Ανάπτυξης' ορισμένων κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάς. Τα δικαιούχα κράτη μέλη, προκειμένου να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυξημένης ευρωπαϊκής/μειωμένης εθνικής χρηματοδότησης, οφείλουν να υποβάλουν αναθεωρημένο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, είχε επισημάνει σε ανακοίνωση τύπου, ήδη από την 13η Δεκεμβρίου 2011, ημέρα κατά την οποία είχε υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του ΕΚ η σχετική νομοθετική πράξη, την αναγκαιότητα  "άμεσης εκπόνησης εκ μέρους των ελληνικών αρχών ενός στοχευμένου αναθεωρημένου προγράμματος, ώστε να διασφαλισθεί, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, η μέγιστη απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων υπέρ της Ελλάδος της υπαίθρου με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ζητούμενη αναπτυξιακή δυναμική της χώρας".
Ωστόσο, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου που άσκησε εν συνεχεία ο κ. Παπαστάμκος ως προς τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου, η Κομισιόν ενημερώνει ότι δεν έχει ακόμη λάβει από τις ελληνικές αρχές επίσημο αίτημα να τροποποιήσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για την Ελλάδα.
Η Κομισιόν παρέθεσε στον Έλληνα Ευρωβουλευτή τα ακόλουθα στοιχεία ως προς το ποσοστό απορρόφησης πόρων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ): στην Ελλάδα έχει ήδη καταβληθεί  ποσό ύψους 1.684.228.042 ευρώ (43,11%) από τη συνολική συνεισφορά του ΕΓΤΑΑ (ύψους 3.906.228.424 ευρώ). Ως εκ τούτου, απομένει ακόμη να ζητηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 ποσό 2.222.000.382 ευρώ της συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ.
Στην περίπτωση της Ελλάδος, το μέσο ποσοστό συνεισφοράς για τα ποσά που απομένουν προς απορρόφηση στο πλαίσιο του προγράμματος θα μπορούσαν να διαμορφωθούν, από το τρέχον 74%, σε 95% στις περιφέρειες που είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του στόχου σύγκλισης και έως 85% σε άλλες περιοχές.Στην ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, εάν θα έχει αναδρομική ισχύ η εφαρμογή του αυξημένου ποσοστού συνεισφοράς της ΕΕ, η Επιτροπή σημειώνει ότι, όπως ορίζεται, οι διατάξεις δεν εφαρμόζονται αναδρομικά. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλη διάταξη του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ, η ευρωπαϊκή συνεισφορά για κράτος μέλος που εφαρμόζει τα υψηλότερα ποσοστά συγχρηματοδότησης θα υπολογίζεται με βάση το χρηματοδοτικό σχέδιο που ισχύει την τελευταία ημέρα της περιόδου αναφοράς.Πηγή:
www.paseges.gr/el/news/Ayxhmenh-syghrhmatodothsh-ths-EE-sto-Programma-Agrotikhs-Anaptyxhs

Το 1/3 των εργαζομένων δουλεύει μαύρα και αδήλωτα.
Αύξηση 7,4% παρουσιάζει η αδήλωτη εργασία το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Συγκεκριμένα, από 28,9%, φέτος έφτασε το 36,3%, σύμφωνα με τον απολογισμό του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.
Συνολικά ελέγχθηκαν 7.474 επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονταν 20.772 εργαζόμενοι. Εντοπίσθηκαν συνολικά 7.549 ανασφάλιστοι, από τους οποίους οι 5.956 ήταν ημεδαποί και οι 2.813 αλλοδαποί.
Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2012 οι επιθεωρητές πραγματοποίησαν 19.130 ελέγχους, δηλαδή 994 περισσότερους από τον αρχικό προγραμματισμό και 2.689 περισσότερους από το 2011. Για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας έγιναν 10.604 έλεγχοι, 781 μηνύσεις, 1.065 μηνυτήριες αναφορές και επιβλήθηκαν 1.781 πρόστιμα συνολικού ύψους 7.066.148 ευρώ.
Για θέματα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία έγιναν 8.526 έλεγχοι, 243 μηνύσεις και επιβλήθηκαν 291 πρόστιμα συνολικού ύψους 1.156.377 ευρώ και 227 διακοπές εργασιών.
Οι έλεγχοι έγιναν κυρίως στον κλάδο του επισιτισμού  σε βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης, κομμωτήρια, συνεργεία και βενζινάδικα, στις μεταφορές και το λιανικό εμπόριο, την καθαριότητα, τις κατασκευές, σε τουριστικές επιχειρήσεις, σε υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς και σε επιχειρήσεις φασόν. Το 65% των ανασφάλιστων εντοπίστηκε στις επιχειρήσεις του επισιτισμού, όπου όμως πραγματοποιήθηκε και το 55% των ελέγχων.13-06-2012
Πηγή: 


Με αυτές τις ειδήσεις  ασχολείται κανείς; 
Μεταβατικές ρυθμίσεις ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των γυναικών από το ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης, καθώς αυξάνεται σταδιακά το όριο ηλικίας. Σε  εγκύκλιο επισημαίνεται πως το όριο σταδιακά θα πάει στα 65 έτη (από τα 60) για πλήρη σύνταξη και στα 60 (από τα 55) για μειωμένη σύνταξη και δίνονται διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις «εξόδου».
Το δικαίωμα θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί κατά το έτος της συμπλήρωσης του 55ου ή του 60ού έτους  αντίστοιχα.
Ψάξτε το.Το βρήκα εδώ
Εικόνες:
http://www.athensguide.com/art/graffiti/index.htm
http://www.economist.com/node/21552901
http://apeirotas.blogspot.com/
http://planiths-gh.pblogs.gr/tags/arkas-gr.html

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Οδοιπορικό στην Αττική

Εκείνο που κάνει το λεκανοπέδιο της Αττικής να ξεχωρίζει και  να  είναι  μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδος, είναι το ότι περιτριγυρίζεται από θάλασσες. Παρόλα τα προβλήματα και τις σοβαρές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, η περιοχή παραμένει ακόμα γοητευτική. Οι βουτιές φυσικά  κάθε άλλο παρά ανέμελες δεν μπορεί να είναι με τόση μόλυνση.Η "Γαλάζια Σημαία",σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 41 χώρες σήμερα, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μπορούμε να πάμε εδώ και να τις δούμε.
Όμως και εδώ συναντάμε αυτό το διαχρονικό ελληνικό δαιμόνιο,και όπως επισημαίνει το ΕΘΝΟΣ στην κατηγορία των ακατάλληλων για κολύμβηση ακτών είναι και η πλαζ EOT Aλίμου, στην οποία όμως έχει απονεμηθεί και πέρυσι και πρόπερσι Γαλάζια Σημαία ! Ακόμη όμως και στις καθαρές παραλίες τα πλήθη κόσμου που συρρέουν τα Σαββατοκύριακα, με ξαπλώστρες, μπάλες και άλλα, κάνουν τις συνθήκες  μάλλον ακατάλληλες για ξεκούραση  και αμφίβολη την καθαριότητα .Όπως και να'χει οι βόλτα και η γνωριμία με τις περιοχές αξίζει. Πάμε να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν φέτος.

Ερωτοσπηλιά, Πόρτο Ράφτη 
Σαββατοκύριακο γίνεται το έλα να δεις. Είναι προς Πόρτο Ράφτη και πρέπει να στρίψετε αριστερά στο σούπερ μάρκετ  Γέγος και μόλις φτάσετε σε ένα εκκλησάκι αριστερά και ο δρόμος θα σας βγάλει στην είσοδο της παραλίας.
Παραλία Λουμπάρδας Κορωπί 
Η είσοδος είναι λίγο μετά το 33ο χλμ της Λεωφόρου Σουνίου. Σε κολπίσκο ωραία παραλία και πολύ μεγάλη...
Άγιος Δημήτριος Κορωπί 
Είναι στο 36ο χλμ. Την πιάνει κάποιες φορές ο αέρας αλλά έχει πολύ σκιά λόγω πεύκων που είναι πάνω στο κύμα.
Μαύρο Λιθάρι Σαρωνίδας 
Θα την γνωρίσετε από τον μαύρο βράχο στα αριστερά. Είναι στο 46ο χλμ και μην τρομάξετε από τις ξαπλώστρες. Έχει πολύ ελεύθερο χώρο.
Άγιος Νικόλας Αναβύσσου 
Δεν θα δείτε την παραλία από τον δρόμο. Θα μπειτε από τον παράδρομο της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων. Δεν θα χάσετε.
Παλαιά Φώκαια 
Οικογενειακή παραλία. Καφέ άμμος και θα την βρείτε εύκολα αφού είναι μεγάλη σε μήκος μέσα στην Παλαιά Φώκαια.

Θυμάρι 
Στο 54ο χλμ της λεωφόρου Σουνίου. Θέλει λίγο προσοχή να εντοπίσετε το δρομάκι της εισόδου.
Πεύκο 
Στο 41οχλμ της Σουνίου μετά το Λαγονήσι. Έχει και καντίνα.
Πασαλιμάνι, Σούνιο 
Στο 72 χλμ της Σουνίου, 4 χλμ μετά το ναό του Ποσειδώνα. Είναι μέσα στον οικισμό Πασά και δεν έχει ποτέ κόσμο.

Η Κακή θάλασσα στην Κερατέα
Xάρακας Κερατέα 
Είναι στο 62ο χλμ της Σουνίου και δεν είναι καθόλου οργανωμένη. Έχει και πεύκα για σκιά.
Χαμολιά 
Είναι στον δρόμο που συνδέει το Πόρτο Ράφτη με την Λούτσα. Έχει πινακίδες οι οποίες θα σας βγάλουν κατευθείαν στην παραλία.
Αγ. Νικόλαος Λούτσα 
Παίρνετε την Μαραθώνος και στρίβετε δεξιά στο φανάρι της Καλλιτεχνούπολης. Από εκεί θέλετε 6 χλμ
Κόκκινο Λιμανάκι 
Πάτε προς Ραφήνα. Στην κεντρική πλατεία παίρνετε την οδό Κυπρίων Αγωνιστών. Στο τέλος του δρόμου έχει ταμπέλες.
Σχινιάς 
Μετά τις οργανωμένες παραλίες υπάρχουν και οι ελεύθερες. Ο δρόμος μπορεί να είναι κακός αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.
Πηγή
Ποιες είναι οι 48 πιο βρώμικες ακτές;
Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Kέντρου Oικολογικών Eρευνών (ΠAKOE)
Πάμε εδώ:
Και σε μια παλιότερη παρουσίαση:στις19 Μαΐου 2011
http://www.in2life.gr/escape/weekend/articles/201379/article.aspx
Εικόνες
http://anatolikiattikinews.blogspot.gr/2011/06/blog-post_2450.html

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Εναλλακτικές καλλιέργειες ή άλλη μια απάτη;


Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στις 26 Φεβ 2012  στο kthnotrofia.pblogs.gr Πρόκειται για σχόλιο αναγνώστη σε ανάρτηση σχετική με την καλλιέργεια ροδιάς .Μιλά για ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει  ο κάθε ένας που δεν έχει καλή ενημέρωση και ξεκινά να ασχοληθεί με ένα καινούργιο επάγγελμα. Πόσο μάλλον με αγροτικά προϊόντα . 
Ας τον ακούσουμε:
Μην προωθείτε  προτάσεις μισές. Μάθετε ποιος αγοράζει αυτό το προϊόν, πόσο, με ποιούς όρους,όνομα διεύθυνση τηλέφωνο.Κάτι τέτοια διάβασαν οι δυο γιοί μου 34 και 39 ετών(άνεργοι γαρ) και πήγαν στο χωριό καταγωγής μας στην Κρήτη για να γίνουν παραγωγοί αγροτικών προϊόντων. -εναλλακτικών πχ ρόδια-στέβια-αρωματικά φυτά-κλπ.με δικά τους κεφάλαια,και σε δικά τους κτήματα. Έκαναν μεταδημότευση, πήραν τρακτέρ και περελκόμενα και έκαναν αίτηση  εγγραφής στον ΟΓΑ για ασφάλιση.

Χαστούκι 1ο=Θα σας απαντήσουμε εαν σας ασφαλίσουμε μετα απο 6-8 μήνες.!!!Ξέρω στο ΙΚΑ έχεις κάλυψη εργατικού ατυχήματος από την πρώτη μέρα.
Ο ΟΓΑ έχει δικούς του θεούς¨η κάποιος υπάλληλος δικτάκτορας έκτισε το μαγαζί του στα δικά του μέτρα;

Χαστούκι 2ο=όταν ρώτησαν τους εμπόρους για την αγορά και τις τιμές για βατόμουρα-ρόδια-στέβια κλπ το τι δούλεμα και γέλιο έπεσε δεν λέγεται.Δεν θα σας κουράσω άλλο. Καμία οργάνωση, καμία πρόβλεψη.
Τα ρόδια= μια εταιρία πουλάει τα φυτά πανάκριβα και πληρώνεις και τον γεωπόνο που υποδεικνύει.
Όσο για τις τιμές δίνει όσο θέλει όταν θέλει 0,80 ευρω/κιλό.Για την αλόη ένας παραγωγός πουλάει τα φυτά (δυετή)20 ευρω.(το στρέμμα βάζει 1000 χίλια φυτά). Μετά απο δυο χρόνια που αρχίζει να παράγει φύλλα για επεξεργασία, ανακαλύπτεις ότι δεν υπάρχει εργαστήριο επεξεργασίας να τα προωθήσει.
Οι φυτωριούχοι το συμφέρον τους προωθούν.Ευτυχώς οι γιοί μου έχουν τον πατέρα τους που τους στηρίζει οικονομικά και ψυχολογικά, αλλιώς θα έφευγαν!!αλλά μέχρι πότε;
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.Μπάρμπα-Ηλίας.
Θα σας παρακαλούσαμε γράφει  το ιστολόγιο εδώ, αν υπάρχουν παρόμοιες περιπτώσεις να μας τις στείλετε για να τις αναδείξουμε.
"Το Ρόδι" είναι γυναικείος συνεταιρισμός

Ο χυμός από ρόδι, που θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά φρούτα, είναι ένα superfood. Αυτή τη στιγμή πωλείται πανάκριβα και μάλιστα, τις περισσότερες φορές πρόκειται για συμπυκνωμένο και όχι φρέσκο χυμό. Μεγάλες ποσότητες  απορροφούν ξένες κυρίως εταιρείες, που τα προορίζουν για  συμπληρώματα διατροφής. Αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει μια τέτοια καλλιέργεια, θα πρέπει αρχικά να   φροντίσει να έχει συμβόλαιο με  εταιρεία που μεταποιεί. Αυτό μόνο θα του εξασφαλίσει την  απορρόφηση της σοδειάς του και καλή τιμή.
Το ψάξιμο αρχίζει  πρώτα από εδώ:Διευθύνσεις Αγροτικής Έρευνας αλλά δεν αρκεί. Αυτό δεν είναι ούτε ο μισός δρόμος. Πρέπει να μάθει κανείς τι ισχύει στο εξωτερικό, πως διακινείται, πόσες άδειες χρειάζεται σε κάθε στάδιο, και όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί για το προϊόν και την καλλιέργειά του.
Εδώ είναι Ελλάδα δεν είναι παίξε -γέλασε.
Αν επισκεφτεί  κανείς την Τουρκία,  θα βρει παντού πάγκους με πωλητές  που με ένα  χειροκίνητο αποχυμωτή σου στύβουν μπροστά σου φρέσκο χυμό ροδιών,  και άλλων φρούτων.
Στις μεγάλες  Ευρωπαϊκές πόλεις το ίδιο. Στην Ελλάδα τα μόνα που επιτρέπεται να πωλούνται στο δρόμο είναι τα κάστανα και τα καλαμπόκια. 
Ακόμη, για να βγάλεις μια τέτοια άδεια ,πρέπει να έχεις μπάρμπα από την Κορώνη που λέει ο λόγος. 
Γιατί όμως;  για πόσο ακόμα θα γίνεται αυτό; όταν δεν μπορεί κανείς να διαθέσει αυτά που παράγει, πως θα τα βρούμε εμείς στις πόλεις;
Κατά καιρούς κάποιοι  παράγοντες διαλαλούν νέες ιδέες για έξυπνες καλλιέργειες αλλά όποιος τους ακολουθεί καταστρέφεται.Τα ρόδια κάποιοι τα θεωρούν  υγιεινά και τα τρώνε. Αλλά αυτοί είναι λίγοι. 
Είμαι σίγουρη ότι ο περισσότερος κόσμος τα αναζητά και τα αγοράζει  κυρίως  γιατί είναι μόδα. Όπως το κολοκάσι και άλλα. Διαφημίζεται;πουλάει.
Τα μόνα  ρόδια και σχετικά φτηνά, που έχω δει τα τελευταία χρόνια στα σούπερ-μάρκετ, ήταν  εισαγωγής από Τουρκία, Αίγυπτο και Ισραήλ .
Και μετά αναρωτιόμαστε για τις τεράστιες ποσότητες  φρούτων, λαχανικών, και τροφίμων που εισάγονται στην  αγορά.
Το ρόδι είναι προϊόν με προοπτικές, που μετά από μεταποίηση δίνει ένα σωρό προϊόντα. Μπορεί να γίνει χυμός, σιρόπι, λικέρ,επίσης να γίνει πολύ νόστιμο ξύδι.
Αλλά ας ακούσουμε  τη μαρτυρία  ενός ακόμη  καλλιεργητή.
Του Γιώργου Χειμωνίδη, προέδρου της Oμάδας  Παραγωγών ροδιών και οπωροκηπευτικών Γουμένισσας.
Εμπειρία με μεγάλο κόστος η καλλιέργεια ροδιάς


Όλα τα ρόδια δεν είναι ίδια, υπάρχουν ποικιλίες  με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά ,άλλα είναι  πιο μεγάλα, άλλα πιο γλυκά,κ.τ.λ.

Ζωντανό παράδειγμα τολμηρής επιχειρηματικότητας στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και «δείγμα γραφής» για τα αποτελέσματα που μπορεί να δώσει η καλλιέργεια της ροδιάς στην Ελλάδα, αποτελεί ο καλλιεργητής Γιώργος Χειμωνίδης.

Μείον 42.000 ευρώ...του  απέδωσε σε 3 χρόνια η απόφαση του να επενδύσει στις ροδιές.
Η Agrenda συνάντησε τον Γιώργο Χειμωνίδη στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Agrotica και εκτιμά ότι η εμπειρία του στο θέμα καλλιέργειας της ροδιάς είναι πολύτιμη για κάθε υποψήφιο επενδυτή. Έχοντας κάνει μια μεγάλη βόλτα στο εξωτερικό και έχοντας ασχοληθεί για πολλά χρόνια με τις εκτατικές καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι και τα ψυχανθή, ο σημερινός πρόεδρος των καλλιεργητών ροδιών αποφάσισε να επενδύσει ένα σημαντικό ποσό για την εγκατάσταση ροδιάς σε κάποια κτήματα που πίστευε, με βάση τη μελέτη του θέματος, ότι ήταν κατάλληλα.
Προχώρησε, λοιπόν, αρχικά στη φύτευση 100 στρεμμάτων και την επόμενη χρονιά άλλων 50 στρεμμάτων, σύνολο 150 στρέμματα.
Μεγάλη απόφαση, τεράστιο ρίσκο αλλά και μεγάλες προσδοκίες! Αρκετά νωρίς, βέβαια, φάνηκαν οι πρώτες δυσκολίες. Πρώτος αντίπαλος, τα ποντίκια, που έβρισκαν διασκεδαστική τροφή τον
υπόγειο κορμό των φυτών. Νωρίς άρχισαν και τα πολλά μεροκάματα για κλαδέματα, καθώς οι αντιρίδες και τα παρακλάδια της ροδιάς… δίνουν και παίρνουν. 
Μπορεί οι δαπάνες για λιπάσματα και φυτοφάρμακα να μην είναι όπως λένε μεγάλες, όμως τα μεροκάματα για 150 στρέμματα ροδιάς ξεπερνούν κάθε χρόνο τα χίλια.

Ο Γ. Χειμωνίδης μπήκε από νωρίς στα βάσανα επενδύοντας για τον πρώτο χρόνο της παραγωγής (3η χρονιά της καλλιέργειας) και σε ένα μεγάλο ψυγείο.

 Η παραγωγή της πρώτης χρονιάς, κοντά στους 40 τόνους, σάπισε στο ψυγείο, πληρώνοντας με τον τρόπο αυτό τις ελάχιστες γνώσεις του για τον τρόπο συντήρησης του προϊόντος στα ψυγεία. 
Τη δεύτερη χρονιά παραγωγής, το προϊόν δεν πρόλαβε να φθάσει στα ψυγεία, καθότι είχαν… φροντίσει γι’ αυτό οι πολλές βροχές του φθινοπώρου. 
Μόλις και μετά βίας κατάφερε να διαθέσει στην αγορά περί τους 20 τόνους και σε χαμηλή τιμή, κάτω από ένα ευρώ το κιλό, καθώς τα ρόδια είχαν σκιστεί!
Η μόνη χρονιά όπου τα πράγματα κινήθηκαν κάπως καλύτερα ήταν η φετινή. Η παραγωγή ξεπέρασε τους 100 τόνους και η αγορά ζητούσε τα ρόδια που κατάφερε να διαθέσει είτε νωπά, είτε για παραγωγή χυμού στην εταιρεία Χριστοδούλου που έχει τις εγκαταστάσεις της στη βιομηχανική ζώνη της Θεσσαλονίκης.Μέχρι τώρα ο λογαριασμός λέει κάπου 420.000 ευρώ μείον!
Πηγή :agronews.gr . Και εδώ(3)
Τα ρόδια κρεμασμένα στον αέρα ώστε να μπορέσουν να  διατηρηθούν για ένα χρόνο(παράδοση)
*
 Και κάποιες ακόμη λεπτομέρειες που τα χρόνια περνούν και έχουν γίνει καθεστώς.
Μας τις θυμίζει με ειλικρίνεια ο κ. Κώστας Δελήμπασης, το 2010.
Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα
Το πως αντιλαμβάνεται το πολιτικό σύστημα την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, όχι στα μεγάλα λόγια αλλά στην πράξη, αποδεικνύεται από όσα δεν γίνονται αλλά και από τον τρόπο που υλοποιούνται τα λίγα που γίνονται. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική είναι η προσπάθεια να προσεγγίσει κανείς μερικά απλά καθημερινά σενάρια που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.
Σενάριο 1ο: Νέος επιχειρηματίας, μόνος ψάχνει
‘Ενας νέος και γεμάτος όρεξη και καλές προθέσεις υποψήφιος επιχειρηματίας έχει συλλάβει μια καινοτόμα ιδέα για παραγωγή ενός προϊόντος. Αντικείμενό του η μεταποίηση, τα κεφάλαια του υπαρκτά μεν, όμως όχι για το σύνολο της απαιτούμενης επένδυσης σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό.
Η προσπάθειά του να εγκατασταθεί νομίμως σε ένα οικόπεδο, να οικοδομήσει το απαιτούμενο κτίριο, να εγκαταστήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό και να λειτουργήσει νόμιμα θα τον φέρει αντιμέτωπο με, ούτε λίγο ούτε πολύ, 8 έως 15 διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες (ανάλογα με τη θέση εγκατάστασης και το ακριβές αντικείμενο δραστηριότητας), καμία εκ των οποίων δεν συνεννοείται απευθείας με την προηγούμενη ή την επόμενη. Ταυτόχρονα θα έρθει αντιμέτωπος με μια απίστευτη πολυνομία και επικάλυψη διατάξεων η οποία έχει ως αποτέλεσμα ποτέ να μην είναι απόλυτα σαφές εξ’ αρχής ποια είναι η ολοκληρωμένη διαδικασία και το σύνολο των απαραίτητων δικαιολογητικών που πρέπει να συγκεντρωθούν και με ποια ακριβώς σειρά. Δεν είναι τυχαίο το ότι πολύ συχνά, μεταξύ όμορων Νομαρχιών, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις διαδικασίες και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την διεκπεραίωση της ίδιας υπόθεσης.
Επίσης θα ανακαλύψει ότι ποτέ δεν είναι δυνατό να είναι απόλυτα νόμιμος. Και αυτό όχι γιατί απαραίτητα δε θέλει, αλλά γιατί πάντα κάπου καιροφυλακτεί κάποια κρυμμένη περίεργη διάταξη, ή μια σειρά αντιφατικών και δυσερμήνευτων προβλέψεων της νομοθεσίας. Τυχόν διευκρινιστικές ερωτήσεις κατά κανόνα λαμβάνουν τόσες διαφορετικές απαντήσεις όσοι και οι υπάλληλοι της ίδιας υπηρεσίας προς την οποία θα τις απευθύνει, ενώ ο αριθμός των διαφορετικών απαντήσεων αυξάνεται εκθετικά αν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι περισσότερες (όπως άλλωστε συμβαίνει συνήθως).
Σε κάποιο σημείο θα αισθανθεί και ένα άλλο καημό.
 Γύρω του θα δει άλλες επιχειρήσεις, περισσότερο βλαπτικές για το αστικό ή/και το φυσικό περιβάλλον να λειτουργούν χωρίς κανένας να τις ενοχλεί και χωρίς κανένας να τις ελέγχει επαρκώς. Η εξήγηση που θα του δοθεί «αυτά γινόντουσαν παλιά, τώρα τα πράγματα έχουν γίνει πιο αυστηρά» μπορεί να του μετριάσει τον καημό σε σχέση με τη θέση εγκατάστασης, όμως θα του αφήσει απορίες για τον σημερινό ανεπαρκή έλεγχο, «τώρα που τα πράγματα έχουν γίνει πιο αυστηρά». Κατευθείαν θα του έρθει στο μυαλό μια παλιά διαφήμιση στην οποία οι υπάλληλοι ασφαλείας ενός αεροδρομίου σταματούν μια άκακη γριούλα ενώ ταυτόχρονα περνούν ανενόχλητοι κάποιοι περίεργοι τύποι με κάθε είδους και μεγέθους φορητό οπλισμό.
Όμως χρειάζεται και ένα συμπλήρωμα κεφαλαίου, ιδίως για την αγορά οικοπέδου και την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων. Οι ελληνικές τράπεζες δεν αστειεύονται και φυσικά ούτε και ρισκάρουν. Υποθήκη το οικόπεδο, το ακίνητο που θα κατασκευαστεί και για ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά και μια ακόμα εγγραφή υποθήκης σε κάποιο άλλο ακίνητο ιδιοκτησίας του. Το παραγωγικό αντικείμενο της επένδυσης και το αν η νεοϊδρυόμενη επιχείρηση έχει ή δεν έχει προοπτικές παίζει τριτεύοντα ρόλο (πιο σωστά δεν παίζει κανένα ρόλο). Τα επιτόκια πολλαπλάσια του κόστους με το οποίο δανείζεται η ίδια η τράπεζα, για λόγους «ελαχιστοποίησης του ρίσκου». Ελαχιστοποίηση του ρίσκου μέσω προσημειώσεων και μέσω αυξημένων επιτοκίων, οδηγεί σε απόλυτα εξασφαλισμένη τοποθέτηση, για την τράπεζα. Αλήθεια οι τράπεζες δεν είναι επιχειρήσεις; Εξαιρούνται από κάθε ρίσκο της επιχειρηματικότητας που ασκούν; Και το κυριότερο εξαιρούνται από κάθε είδος ελέγχου και εποπτείας από το κυρίαρχο ελληνικό κράτος;
Υπάρχουν βέβαια και οι επιδοτήσεις. Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΣΠΑ, Ανταγωνιστικότητα κλπ. Βασική προϋπόθεση να είναι επιλέξιμη η δραστηριότητά του και να βρει κάποιο πρόγραμμα «ανοικτό» για να υποβάλλει πρόταση. Και πάλι όμως πρέπει να έχει διαθέσιμο το σύνολο του ποσού γιατί όλα αυτά πληρώνουν στο τέλος, αφού ολοκληρώσει την επένδυση (πιο σωστά 1-2 χρόνια αφού ολοκληρώσει την επένδυση). Από τις τράπεζες δεν ξεφεύγει με τίποτα.
Θα διαπιστώσει επίσης ότι ο χρόνος έγκρισης μια μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ή ο χρόνος έκδοσης μιας οικοδομικής αδείας υπερβαίνουν (ο καθένας ξεχωριστά), το άθροισμα του χρόνου που απαιτείται για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και για την οικοδόμηση των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνουν και το χρόνο μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης.
Άλλωστε η διαδικασία ίδρυσης μιας επιχείρησης, και ειδικά μεταποιητικής, μοιάζει πολύ με τη διαδικασία εκκίνησης μιας εγκυμοσύνης με τη διαφορά ότι η δεύτερη κρατάει πολύ λιγότερο και προσφέρει ικανοποίηση.
Σενάριο 2ο: Υφιστάμενη επιχείρηση προσπαθεί να επιδοτηθεί
Μια υγιής, υφιστάμενη από χρόνια, εμπορική επιχείρηση έχει στα σκαριά ένα επενδυτικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της, την ανακαίνιση των εγκαταστάσεών της, την αγορά ενός μικρού επαγγελματικού οχήματος («βανάκι»), και μια δυνατή διαφημιστική εκστρατεία για την τόνωση του ονόματός της στην αγορά. Ο ιδιοκτήτης έχει δει τα τελευταία χρόνια να ανοίγουν στη γειτονιά 4 κομμωτήρια (επιδοτήθηκαν βάσει ενός εμπνευσμένου αναπτυξιακού σχεδίου που θεώρησε ότι αποτελούν σίγουρη επένδυση και δημιουργούν σταθερές θέσεις εργασίας), 3 τεχνικά γραφεία μηχανικών (οι περισσότεροι ήταν συμβασιούχοι του δημοσίου ή ιδιωτικοί υπάλληλοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών και απλά άνοιξαν τα γραφεία για να πάρουν την επιδότηση και ήδη τα έχουν κλείσει) και 2 καφετέριες (αυτό μάλιστα, έλειπε από τη γειτονιά), όλα παίρνοντας χρήματα από επιδοτήσεις. Λογικά σκεπτόμενος αποφασίζει να ψάξει μήπως μπορεί κι αυτός να αξιοποιήσει αυτό το εργαλείο.
Στάθηκε τυχερός, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δέχεται υποβολή φακέλων ένα πρόγραμμα από το καινούριο πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το περίφημο πλέον ΕΣΠΑ. Ψάχνοντας και ρωτώντας ανακαλύπτει με έκπληξη ότι τις συγκεκριμένες επιδοτήσεις τις διαχειρίζονται οι τράπεζες και ότι ολόκληρη η διαδικασία πρέπει να γίνει μέσω μίας εξ’ αυτών. Ίσως επειδή έχουν διασπορά υποκαταστημάτων και επαρκή τεχνογνωσία ώστε να διεκπεραιώσουν γρήγορα τις διαδικασίες. Η πρώτη του κίνηση ήταν να επισκεφθεί το υποκατάστημα με το οποίο συνεργάζεται για να πάρει πληροφορίες. Αυτή η πρώτη επαφή τον προσγείωσε απότομα σε ότι αφορά τα πράγματα που ήθελε να κάνει: τα κτιριακά της ανακαίνισης μόνο μέχρι το 50% του συνόλου, δεν επιδοτείται το όχημα, και η διαφήμιση δε μπορεί να είναι πάνω από το 5% του συνόλου. Επιπλέον τον ενημέρωσαν ότι αν ήθελε να πάρει καλή βαθμολογία και να έχει ελπίδες για την επιδότηση έπρεπε να βάλει και κάποιες επενδύσεις σχετικές με το περιβάλλον και την ενέργεια σε ποσοστό έως 7,5% (τι περιθώρια περιβαλλοντικών επενδύσεων έχει άραγε μια εμπορική επιχείρηση) και καινοτομικές επενδύσεις έως 15% (ο ορισμός της καινοτομίας είναι ανοικτός για κάθε πρόσφορη ερμηνεία). Κάποιοι σοφοί εγκέφαλοι είχαν ήδη αποφασίσει πριν από αυτόν, γι αυτόν, πώς πρέπει να αναπτυχθεί μία εμπορική επιχείρηση, τι χρειάζεται και σε τι ακριβώς ποσοστό.
Επίσης διαπίστωσε πώς το υποκατάστημά του δεν είχε κανένα ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση του προγράμματος, άλλωστε στις περισσότερες εξειδικευμένες ερωτήσεις που έκανε «έπρεπε να ρωτήσουν τα κεντρικά». Σε μια πιο ιδιαίτερη συζήτηση που είχε με το διευθυντή του υποκαταστήματος αυτός τον ενημέρωσε ότι στην πραγματικότητα η τράπεζα είχε έρθει σε μια συμφωνία με μια μεγάλη εταιρεία συμβούλων της Αθήνας η οποία ανέλαβε για λογαριασμό της τράπεζας τη διαχείριση των φακέλων, τον έλεγχό τους, την αξιολόγησή τους και στο τέλος, τον έλεγχο των επενδύσεων που θα πραγματοποιούνταν. Η τράπεζα απλά εισπράττει αμοιβή μεσιτείας και προωθεί παράλληλα και τα άλλα «προϊόντα» της.
Άραγε ποιο νόημα τελικά είχε η ανάθεση της υλοποίησης του έργου στις Τράπεζες; Αυτές ανέθεσαν τα προγράμματα σε κάποιες άλλες ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες κατά κανόνα έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα καθώς από τη μία έχουν τα παραπάνω καθήκοντα και από την άλλη οι ίδιες ή θυγατρικές τους υποβάλλουν και φακέλους αίτησης επιδότησης για ιδιώτες-πελάτες τους. Αν αυτός δεν είναι ο ορισμός του ασυμβίβαστου, τότε ποιος είναι; Και ποιος ήλεγξε και ενέκρινε τις εταιρείες αυτές για την επάρκειά τους να εκτελούν αυτές τις εργασίες, την ίδια στιγμή που κάθε Δήμος, κάθε Νομαρχία, κάθε Νοσοκομείο καλείται να πάρει βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας με βάση συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπουν οι κανόνες διαχείρισης του ΕΣΠΑ;
Όμως το πραγματικό σοκ για τον επιχειρηματία ήρθε όταν του δόθηκε ο κατάλογος των απαραίτητων δικαιολογητικών: φορολογικά έντυπα για 3 χρόνια, δηλώσεις ΙΚΑ, τίτλοι ιδιοκτησίας, μισθωτήρια συμβόλαια, μεταβολές εφορίας και άλλα ων ουκ έστι αριθμός. Το πιο τραγικό από όλα όμως είναι ότι όλα αυτά ήδη υπάρχουν σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους και μάλιστα τα περισσότερα έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά (το πολυδιαφημισμένο taxis αναπαύεται). Όμως ο επιχειρηματίας πρέπει κατ’ αρχήν να αποδείξει ότι υπάρχει, άλλωστε όλα αυτά τα στοιχεία τα έχουν οι εφορίες που ανήκουν στο ΥΠΟΙΟ, όμως το ΥΠΟΙΟ έχει εκχωρήσει την υλοποίηση του προγράμματος στις τράπεζες, οι οποίες έχουν προσλάβει τις ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που έχουν οι εφορίες.
Επίσης πρέπει να υποβάλλει βιογραφικά, τίτλους σπουδών, τίτλους σεμιναρίων, βεβαιώσεις προϋπηρεσίας (ευτυχώς το τέστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ είναι προαιρετικό), ενώ η προσκόμιση εξετάσεων αίματος και ούρων είναι στη διακριτική ευχέρεια του αξιολογητή (των ιδιωτικών εταιρειών). Η απλή ερώτηση του δύστυχου επιχειρηματία «καλά τι περιμένετε να δείτε να δείτε από το Χ έγγραφο, αφού μπορείτε να το δείτε και από το Ψ», συναντά την απάντηση που κάθε γραφειοκράτης λατρεύει να αρθρώνει: «δεν έχει σημασία, προβλέπεται στα δικαιολογητικά».
Φυσικά από το πακέτο των δικαιολογητικών δε θα μπορούσε να λείπει το φετίχ της ελληνικής γραφειοκρατίας, το κλειδί που ξεκλειδώνει όλες τις κλειδαριές, το χαρτί που ανασταίνει και νεκρούς: η υπεύθυνη δήλωση. Άραγε αφού έχει τόση ισχύ δε θα μπορούσε το σύνολο των δικαιολογητικών να αντικατασταθεί απλά από μια υπεύθυνη δήλωση;
Όταν με το καλό ολοκληρώνεται ο φάκελος της αίτησης για επιδότηση ο επιχειρηματίας έχει πλέον την απάντηση του στο ερώτημα: «τι περιθώρια περιβαλλοντικών επενδύσεων έχει άραγε μια εμπορική επιχείρηση;». Το χαρτί που ξοδεύτηκε για να φωτοτυπηθούν πιθανά και απίθανα δικαιολογητικά, να συνταχθεί το κείμενο της πρότασης, οι προσφορές, τα φυλλάδια εξοπλισμού και όλα αυτά τουλάχιστο σε 2 αντίγραφα (για μια εταιρεία που απασχολεί 20 άτομα και έχει κάνει και 2-3 τροποποιήσεις καταστατικού, το κάθε αντίγραφο μπορεί να φτάνει και τις 500 σελίδες) οδηγούν στο συμπέρασμα: η πιο σημαντική περιβαλλοντική επένδυση μιας εμπορικής επιχείρησης είναι να μην υποβάλλει ποτέ φάκελο επιδότησης.
Σημείωση: καμία ομοιότητα με πρόσωπα και πράγματα δεν είναι συμπτωματική
Χορηγός:Ν.Τσουτσούκας-Κ.Δελήμπασης Ο.Ε. "Δρόμων Σύμβουλοι Μηχανικοί"
Εικόνες και πηγές:
http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/modernes-kalliergeies/arthro/77190/ebeiria-me-megalo-kostos-i-kalliergeia-rodias/
http://www.sintagesmamas.com
http://anastasiosds.blogspot.gr(3)