Η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων στην Ιταλία |
Χρήσιμες διευθύνσεις διακίνησης αρωματικών φυτών και αγροτικών εμπορευμάτων
και εδώ : Η Στέβια στο Διεθνές εμπόριο
ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε το φυσικό μας πλούτο και να επιτρέψουμε στην αυτάρκεια να ενσαρκωθεί ως το νέο ιδεώδες.
http://www.ige.gr/el/
|
20/08/2015
Σας ενημερώσουμε ότι οι εγγραφές για τα σεμινάρια του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 2015, συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν θέσεις για όλα τα τμήματα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία του ΙΓΕ (Λεωφόρος Κηφισίας 182, Κηφισιά, 210.80.11.146) από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. για περισσότερες πληροφορίες.
- See more at: http://www.ige.gr/el/nea/ekpaideysi/item/99-eggrafes-sta-seminaria-tou-ige.html#sthash.DCSduQZO.dpuf
Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.) είναι Ν.Π.Δ.Δ. το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και διαχειρίζεται
το Κληροδότημα της Ιφιγένειας Ανδρ. Συγγρού. Λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1901 υλοποιώντας τους πολύπλευρους σκοπούς της ίδρυσής του.
Ειδικότερα, συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας μέσω της εκπαίδευσης, σε εξειδικευμένα αγροτικά θέματα (όπως μελισσοκομία, αμπελουργία – οινολογία, δενδροκομία, λαχανοκομία, κηποτεχνία, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά κ.ά.).
Παράλληλα διοργανώνει συνέδρια και ημερίδες γεωπονικού ενδιαφέροντος, ενώ τα τελευταία χρόνια κάνει και Προγράμματα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- See more at: http://www.ige.gr/el/#sthash.djnv4NVJ.dpuf
Δραστηριότητες του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. "ΔΗΜΗΤΡΑ"
Ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Απασχόλησης (Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α.) «ΔΗΜΗΤΡΑ», έχει την ευθύνη της οργάνωσης και λειτουργίας της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης στον αγροτικό τομέα, καθώς και της κατάρτισης των αυτοαπασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα.
Σκοπός του οργανισμού είναι η προσφορά επίκαιρης επαγγελματικής γνώσης και σύγχρονης πληροφόρησης και ενημέρωσης στις αγρότισσες και στους αγρότες ώστε να αποκτήσουν και να βελτιώσουν τις απαραίτητες ικανότητες και δεξιότητες που απαιτούνται για να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις απαιτήσεις του αγροτικού επαγγέλματος. Με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός συμβάλει ουσιαστικά στην ανασυγκρότηση της υπαίθρου και στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της οικονομίας.
Η αποστολή του Oργανισμού επιτυγχάνεται μέσω:
των 6 Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) (πρώην Τ.Ε.Ε.) του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης,
και των 70 Κέντρων "ΔΗΜΗΤΡΑ" (πρώην ΚΕΓΕ) στα πλαίσια της κατάρτισης και ενημέρωσης των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα
Κέντρα "ΔΗΜΗΤΡΑ"
Για να ενημερωθείτε για τα προγράμματα κατάρτισης Νέων Αγροτών που υλοποιούνται επιλέξτε την περιοχή που σας ενδιαφέρει εδώ:http://www.ogeeka-dimitra.org.gr/eisagogi/kentra.htm
Οι Ειδικότητες των ΕΠΑ.Σ.
1.
ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΣ
ΕΠΑ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ
1. Αγροτικών Μηχανημάτων
2. Ζωοτεχνίας
2.
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ
ΕΠΑ.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Γαλακτοκομίας - Τυροκομίας
3.
ΕΠΑ.Σ. ΚΡΗΤΗΣ
Θερμοκηπιακών Κατασκευών και Καλλιεργειών
4.
ΕΠΑ.Σ. ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
Τεχνιτών Ξυλογλυπτικής-Διακοσμητικής Επίπλου
5.
ΓΕΩΡΓΙΚΗ
ΕΠΑ.Σ. ΝΕΜΕΑΣ
Αμπελουργίας - Οινοτεχνίας
6.
ΕΠΑ.Σ. ΣΥΓΓΡΟΥ
Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων - Αρχιτεκτονικής Τοπίου
http://www.ogeeka-dimitra.org.gr/eisagogi/tee_eidikotites.htm
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Ξεκινούν από τις 24 Αυγούστου οι αιτήσεις για τη δωρεάν κατάρτιση των Αγροτών στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων.Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ ανταποκρινόμενος στην προσπάθεια του Υπουργείου
Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ), για
παροχή στον Έλληνα αγρότη ποιοτικών υπηρεσιών με την ελάχιστη οικονομική
επιβάρυνσή του, ανακοινώνει ότι στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές του θα
υλοποιηθούν τα προγράμματα κατάρτισης και οι εξετάσεις πιστοποίησης των
αγροτών στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων (ΟΧΓΦ).
Το πρόγραμμα κατάρτισης είναι διάρκειας 12 ωρών και μετά την ολοκλήρωσή του
ακολουθούν οι εξετάσεις πιστοποίησης των αγροτών.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα κατάρτισης και τις εξετάσεις πιστοποίησης είναι
ΔΩΡΕΑΝ. Οι εκπαιδευόμενοι θα επιβαρυνθούν μόνο με το προβλεπόμενο παράβολο του ΥΠΑΠΕΝ, το οποίο ανέρχεται στα 25 ευρώ.
Παράλληλα το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας προσανατολίζεται στη
δημιουργία μόνιμου Σχολείου Μελισσοκομίας για τη συνεχή εκπαίδευση των νέων αγροτών που θέλουν να ενταχθούν στο επάγγελμα του μελισσοκόμου.
Ως παραδοσιακό επάγγελμα στην Ελλάδα η μελισσοκομία, συνεχίζει να προσελκύει νέους τόσο ως κύρια όσο και ως δευτερεύουσα απασχόληση.Τον προηγούμενο μήνα ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος Εκπαίδευσης Μελισσοκόμων σε 39 Νομούς της χώρας,και αναμένεται συνέχεια των προγραμμάτων.
Σήμερα στην Ελλάδα με τη μελισσοκομία απασχολούνται περίπου 22.000 άτομα, εκ των οποίων οι 8.000 είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι με περισσότερες από 150 κυψέλες, ενώ οι υπόλοιποι είναι άτομα τα οποία ασκούν τη μελισσοκομία ως δευτερεύουσα απασχόληση. Ωστόσο για να έχει κάποιος ικανοποιητικό εισόδημα από την ενασχόληση με την μελισσοκομία, θα πρέπει να διαθέτει πάνω από 200 κυψέλες.
Για τη δημιουργία μιας τέτοιας μελισσοτροφικής επιχείρησης απαιτείται ένα κεφάλαιο 25.000 με 30.000 ευρώ, ενώ η μονάδα αυτή μπορεί να δώσει ένα ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα της τάξης των 30.000 με 35.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην ΕΕ -μετά την Ισπανία-, όσον αφορά τον αριθμό των μελισσιών με ποσοστό 11,8% επί του συνολικού
αριθμού των 14.000.000 μελισσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
8,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για μελισσοκομικά προγράμματα
Μέχρι το 2016 η χώρα μας θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Ενωση ποσό ύψους 8,5 εκατ. ευρώ προκειμένου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να «τρέξει» μελισσοκομικά προγράμματα διαρθρωτικού χαρακτήρα, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και
εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων.
Με τα προγράμματα αυτά προωθούνται οι εξής ενέργειες:
1 Πληροφόρηση και τεχνική βοήθεια. Η ενέργεια αυτή έχει ως στόχο την αποτελεσματικότητα της παραγωγής και της εμπορίας μέσω της εφαρμογής καλύτερων τεχνικών. Η ενέργεια αυτή προωθείται με στόχο:
Τη λειτουργία δικτύου συμβούλων μελισσοκομίας στα Κέντρα Μελισσοκομίας.
Τη διοργάνωση μαθημάτων για αρχάριους και πεπειραμένους μελισσοκόμους με εκπαιδεύσεις.
2 Καταπολέμηση της βαρροϊκής ακαρίασης. Η ενέργεια αυτή έχει ως στόχο τον έλεγχο της προσβολής των μελισσών από το άκαρι «βαρρόα».
3 Εξορθολογισμός της νομαδικής μελισσοκομίας.
Η ενέργεια αυτή έχει ως στόχο:
Τη διαχείριση των μετακινήσεων του μελισσοκομικού κεφαλαίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τη χωροταξική κατανομή των θέσεων για μελισσοκόμους κατά την περίοδο της ανθοφορίας
4 Αναλύσεις μελιού. Η ενέργεια αυτή έχει στόχο:
Τη βελτίωση της εμπορίας του μελιού μέσω της χρηματοδότησης των αναλύσεων
Τη διασφάλιση ότι το μέλι που διατίθεται στην αγορά πληροί τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά που ορίζονται στην οδηγία 2001/110/ΕΚ του Συμβουλίου για το μέλι.
5 Ανασύσταση του κοινοτικού μελισσοκομικού κεφαλαίου.
Η ενέργεια αυτή έχει στόχο την:
Αντιστάθμιση των απωλειών μελισσών.
Συμβολή στην αποτροπή απωλειών παραγωγής.
Χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που ευνοούν την παραγωγή βασιλισσών ή την αγορά μελισσοσμηνών.
6 Εφαρμοσμένη έρευνα.
Η ενέργεια αυτή έχει στόχο τη συμβολή των γνώσεων όσον αφορά συγκεκριμένες πρακτικές μελισσοκομίας αλλά και στην προαγωγή της επιστήμης της μελισσοκομίας γενικότερα.
Από την υλοποίηση των μελισσοκομικών προγραμμάτων θα υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής μελιού, θα γίνει εισαγωγή διαρθρωτικών βελτιώσεων στις μελισσοκομικές επιχειρήσεις και στήριξη του εισοδήματος των μελισσοκόμων και μείωση των απωλειών του μελισσοκομικού κεφαλαίου από τη βαρροϊκή ακαρίαση.
Παράλληλα με τη συνέχιση της μελισσοκομίας στις διάφορες γεωργικές περιοχές θα βελτιωθεί η επικονίαση των οπωροφόρων δέντρων αλλά και των άλλων καλλιεργειών, ενώ γενικά θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την αγροτική ανάπτυξη.
Το μέλι με αριθμούς...
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ελληνική μελισσοκομία αριθμεί περίπου 1,6 εκατομμύριο μελίσσια από τα οποία το 96% είναι εγκατεστημένα σε σύγχρονες κυψέλες.
Η μελισσοκομία είναι διαδεδομένη σε όλη τη χώρα, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Οι περιοχές που έχουν περισσότερο μελισσοκομικό ενδιαφέρον από άλλες είναι των νομών Χαλκιδικής, Καβάλας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Αττικής, Αρκαδίας, Ηρακλείου, Χανίων.
Η Μακεδονία έχει τις περισσότερες μελισσοκομικές μονάδες, με τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσιών, τη μεγαλύτερη παραγωγή μελιού (19%) και τους περισσότερους επαγγελματίες μελισσοκόμους, όπως αυτό φαίνεται από τον μέσο όρο των μελισσιών για κάθε μελισσοκομική μονάδα.
Η Πελοπόννησος έχει το (13%) της παραγωγής, η Κρήτη το (14%), η Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια το (15%) είναι επίσης περιοχές με μεγάλο αριθμό μελισσιών και μελισσοκόμων.
Τα στοιχεία είναι από τα Ένθετα του Έθνους.Ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ :
http://www.ethnos.gr/v5general2print.asp?catid=23355&subid=20110&pubid=64134020
Ερωτήσεις - Απαντήσεις
Ισως να βρείτε την απάντηση που ζητάτε εδώ:
http://beelab.agro.auth.gr/erotiseis_nomothesia.html
δημιουργία μόνιμου Σχολείου Μελισσοκομίας για τη συνεχή εκπαίδευση των νέων αγροτών που θέλουν να ενταχθούν στο επάγγελμα του μελισσοκόμου.
Ως παραδοσιακό επάγγελμα στην Ελλάδα η μελισσοκομία, συνεχίζει να προσελκύει νέους τόσο ως κύρια όσο και ως δευτερεύουσα απασχόληση.Τον προηγούμενο μήνα ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος Εκπαίδευσης Μελισσοκόμων σε 39 Νομούς της χώρας,και αναμένεται συνέχεια των προγραμμάτων.
Η μελισσοκομία στην Ελλάδα σήμερα
Σήμερα στην Ελλάδα με τη μελισσοκομία απασχολούνται περίπου 22.000 άτομα, εκ των οποίων οι 8.000 είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι με περισσότερες από 150 κυψέλες, ενώ οι υπόλοιποι είναι άτομα τα οποία ασκούν τη μελισσοκομία ως δευτερεύουσα απασχόληση. Ωστόσο για να έχει κάποιος ικανοποιητικό εισόδημα από την ενασχόληση με την μελισσοκομία, θα πρέπει να διαθέτει πάνω από 200 κυψέλες.
Για τη δημιουργία μιας τέτοιας μελισσοτροφικής επιχείρησης απαιτείται ένα κεφάλαιο 25.000 με 30.000 ευρώ, ενώ η μονάδα αυτή μπορεί να δώσει ένα ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα της τάξης των 30.000 με 35.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην ΕΕ -μετά την Ισπανία-, όσον αφορά τον αριθμό των μελισσιών με ποσοστό 11,8% επί του συνολικού
αριθμού των 14.000.000 μελισσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
8,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για μελισσοκομικά προγράμματα
Μέχρι το 2016 η χώρα μας θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Ενωση ποσό ύψους 8,5 εκατ. ευρώ προκειμένου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να «τρέξει» μελισσοκομικά προγράμματα διαρθρωτικού χαρακτήρα, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και
εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων.
Με τα προγράμματα αυτά προωθούνται οι εξής ενέργειες:
1 Πληροφόρηση και τεχνική βοήθεια. Η ενέργεια αυτή έχει ως στόχο την αποτελεσματικότητα της παραγωγής και της εμπορίας μέσω της εφαρμογής καλύτερων τεχνικών. Η ενέργεια αυτή προωθείται με στόχο:
Τη λειτουργία δικτύου συμβούλων μελισσοκομίας στα Κέντρα Μελισσοκομίας.
Τη διοργάνωση μαθημάτων για αρχάριους και πεπειραμένους μελισσοκόμους με εκπαιδεύσεις.
2 Καταπολέμηση της βαρροϊκής ακαρίασης. Η ενέργεια αυτή έχει ως στόχο τον έλεγχο της προσβολής των μελισσών από το άκαρι «βαρρόα».
3 Εξορθολογισμός της νομαδικής μελισσοκομίας.
Η ενέργεια αυτή έχει ως στόχο:
Τη διαχείριση των μετακινήσεων του μελισσοκομικού κεφαλαίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τη χωροταξική κατανομή των θέσεων για μελισσοκόμους κατά την περίοδο της ανθοφορίας
4 Αναλύσεις μελιού. Η ενέργεια αυτή έχει στόχο:
Τη βελτίωση της εμπορίας του μελιού μέσω της χρηματοδότησης των αναλύσεων
Τη διασφάλιση ότι το μέλι που διατίθεται στην αγορά πληροί τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά που ορίζονται στην οδηγία 2001/110/ΕΚ του Συμβουλίου για το μέλι.
5 Ανασύσταση του κοινοτικού μελισσοκομικού κεφαλαίου.
Η ενέργεια αυτή έχει στόχο την:
Αντιστάθμιση των απωλειών μελισσών.
Συμβολή στην αποτροπή απωλειών παραγωγής.
Χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που ευνοούν την παραγωγή βασιλισσών ή την αγορά μελισσοσμηνών.
6 Εφαρμοσμένη έρευνα.
Η ενέργεια αυτή έχει στόχο τη συμβολή των γνώσεων όσον αφορά συγκεκριμένες πρακτικές μελισσοκομίας αλλά και στην προαγωγή της επιστήμης της μελισσοκομίας γενικότερα.
Από την υλοποίηση των μελισσοκομικών προγραμμάτων θα υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής μελιού, θα γίνει εισαγωγή διαρθρωτικών βελτιώσεων στις μελισσοκομικές επιχειρήσεις και στήριξη του εισοδήματος των μελισσοκόμων και μείωση των απωλειών του μελισσοκομικού κεφαλαίου από τη βαρροϊκή ακαρίαση.
Παράλληλα με τη συνέχιση της μελισσοκομίας στις διάφορες γεωργικές περιοχές θα βελτιωθεί η επικονίαση των οπωροφόρων δέντρων αλλά και των άλλων καλλιεργειών, ενώ γενικά θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την αγροτική ανάπτυξη.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ελληνική μελισσοκομία αριθμεί περίπου 1,6 εκατομμύριο μελίσσια από τα οποία το 96% είναι εγκατεστημένα σε σύγχρονες κυψέλες.
Η μελισσοκομία είναι διαδεδομένη σε όλη τη χώρα, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Οι περιοχές που έχουν περισσότερο μελισσοκομικό ενδιαφέρον από άλλες είναι των νομών Χαλκιδικής, Καβάλας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Αττικής, Αρκαδίας, Ηρακλείου, Χανίων.
Η Μακεδονία έχει τις περισσότερες μελισσοκομικές μονάδες, με τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσιών, τη μεγαλύτερη παραγωγή μελιού (19%) και τους περισσότερους επαγγελματίες μελισσοκόμους, όπως αυτό φαίνεται από τον μέσο όρο των μελισσιών για κάθε μελισσοκομική μονάδα.
Η Πελοπόννησος έχει το (13%) της παραγωγής, η Κρήτη το (14%), η Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια το (15%) είναι επίσης περιοχές με μεγάλο αριθμό μελισσιών και μελισσοκόμων.
Τα στοιχεία είναι από τα Ένθετα του Έθνους.Ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ :
http://www.ethnos.gr/v5general2print.asp?catid=23355&subid=20110&pubid=64134020
Ισως να βρείτε την απάντηση που ζητάτε εδώ:
http://beelab.agro.auth.gr/erotiseis_nomothesia.html