Ευχές σε όλους από τη χιονισμένη Αθήνα. Καλές γιορτές και καλή χρονιά με ειρήνη υγεία και χαρά και όλα τα άλλα βρίσκονται. Οι ημέρες αυτές είναι γεμάτες προσμονή για ένα καλύτερο αύριο αλλά μέχρι να αλλάξει το σκηνικό μπορούμε να "διασκεδάσουμε" τον καιρό. Πάμε να θυμηθούμε ένα όμορφο έθιμο που αναβιώνει σε χωριά αλλά και τις πόλεις τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα παλιότερα πανηγύρια που τους χωρά όλους μικρούς και μεγάλους, χαρίζει ψυχική απελευθέρωση και αξίζει τον κόπο να συνεχίσει. Δεν είναι μόνο χορός, περιλαμβάνει πειράγματα και μεταμφιέσεις,πιώματα και κεράσματα ακόμη και διακηρύξεις και η επιτυχία του βασίζεται στον πλουραλισμό το κέφι και την αντοχή όσων συμμετέχουν. Στο βίντεο που ακολουθεί πρόκειται για την αναβίωση του εθίμου των Μωμόγερων από την Ανατολή Ιωαννίνων και την αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.
Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016
Ευχές.!
Ευχές σε όλους από τη χιονισμένη Αθήνα. Καλές γιορτές και καλή χρονιά με ειρήνη υγεία και χαρά και όλα τα άλλα βρίσκονται. Οι ημέρες αυτές είναι γεμάτες προσμονή για ένα καλύτερο αύριο αλλά μέχρι να αλλάξει το σκηνικό μπορούμε να "διασκεδάσουμε" τον καιρό. Πάμε να θυμηθούμε ένα όμορφο έθιμο που αναβιώνει σε χωριά αλλά και τις πόλεις τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα παλιότερα πανηγύρια που τους χωρά όλους μικρούς και μεγάλους, χαρίζει ψυχική απελευθέρωση και αξίζει τον κόπο να συνεχίσει. Δεν είναι μόνο χορός, περιλαμβάνει πειράγματα και μεταμφιέσεις,πιώματα και κεράσματα ακόμη και διακηρύξεις και η επιτυχία του βασίζεται στον πλουραλισμό το κέφι και την αντοχή όσων συμμετέχουν. Στο βίντεο που ακολουθεί πρόκειται για την αναβίωση του εθίμου των Μωμόγερων από την Ανατολή Ιωαννίνων και την αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.
Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016
Χριστούγεννα στο ελεύθερο Χαλέπι
What a beautiful scene! For the very first time in 4
years, #Aleppo's Christians are dancing, singing &
celebrating Christmas again! #Syria
Δεκεμβρίου 2016What a beautiful scene! For the very first time in 4 years, #Aleppo's Christians are dancing, singing & celebrating Christmas again! #Syria pic.twitter.com/xl8ZdjTa5z— Sarah Abdallah (@sahouraxo) 20
#Aleppo #Christmas celebrations ... These #Syrian people would have been killed and enslaved if
US-backed "Moderate rebels" would have won.
#Aleppo #Christmas celebrations ...— TeamTrumpRussia (@TeamTrumpRussia)
These #Syrian people would have been killed and enslaved if US-backed "Moderate rebels" would have won. pic.twitter.com/QtPjWj7R93
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016
Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016
Οι "υπέροχες" δημόσιες συγκοινωνίες
Η πόλη μας είναι υπέροχη, η χώρα μας επίσης. Και για ότι πηγαίνει στραβά, ειδικά μετά τον εγκλωβισμό μας στα μνημόνια, όλοι έχουν μια πρόχειρη αληθοφανή δικαιολογία για ότι συμβαίνει.
Τρόλεϊ με πισίνα(1) |
"Ο οδηγός του λεωφορείου του ΟΑΣΑ κατέβηκε από το όχημά του, προκειμένου να δει πώς θα περάσει από το δρόμο, καθώς είχε προηγηθεί άλλο τροχαίο ατύχημα με δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα.Το λεωφορείο άρχισε να κινείται σε κατηφορική πορεία, παρασύροντας στο πέρασμά του ό,τι έβρισκε, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε "λυθεί" το χειρόφρενο. Το βαρύ όχημα άρχισε να χτυπά στα παρκαρισμένα Ι.Χ., 12 συνολικά, ενώ τραυμάτισε και σοβαρά έναν ηλικιωμένο."
Για μια ακόμη φορά έγινε το αδιανόητο. Η κακιά στιγμή θα πουν οι περισσότεροι, είναι όμως έτσι;
>>>κάτι τέτοιες τραγικές ειδήσεις πρέπει να μας μάθουν να μην θεωρούμε δεδομένο τίποτα απολύτως...>>γράφει ένας σχολιαστής κάτω από την είδηση.
Η νέα πραγματικότητα στις αστικές συγκοινωνίες εδώ και χρόνια για όσους τη βιώνουν από κοντά αποδίδεται στα μνημόνια και την έλλειψη προσωπικού.
Τώρα αυτό δεν δικαιολογεί το συμβάν του Πειραιά που ο οδηγός μάλλον ξέχασε να τραβήξει το χειρόφρενο ή δεν το τράβηξε σωστά όπως λένε κάποιοι. Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο να αφήνεις μέσα τον κόσμο με τη μηχανή αναμμένη.Και μου έχει τύχει πολλές φορές. Έτσι αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες εικόνες από τις δικές μου εμπειρίες.
Η πρώτη εικόνα και αυτή που ακολουθεί είναι από ταξίδι με τρόλεϊ που μπάζει νερό από παντού!
Όταν τόλμησα να το αναφέρω στον οδηγό μου απάντησε πως λεφτά δεν υπάρχουν τι περιμένουμε; δηλαδή του απάντησα τώρα να ανοίξω την ομπρέλα μου; και απομακρύνθηκα.
Δεν υπάρχουν χρήματα αλλά αντικατέστησαν στις πόρτες τα πλαϊνά στοιχεία στήριξης των επιβατών με επικίνδυνα γυάλινα!.Κάποιος πλούτισε πάλι..
Εδώ έχει σπάσει το μαραφέτι που συγκρατεί το τζάμι, ο κόσμος είναι πολύς και δεν είναι εύκολο να το αντιληφθούν. Σε κάθε φρενάρισμα κάποιος πέφτει επάνω και αυτό υποχωρεί. Κατέβηκα για να πω στον οδηγό τι συμβαίνει και αντέδρασε όπως έπρεπε:απέσυρε το όχημα .
Επόμενες εικόνες:καθίσματα φθαρμένα και βρόμικα
Και αυτό:
Εικόνα από μια μόνο κενή θέση |
Όχι μόνο φθαρμένα καθίσματα αλλά και βρόμικα |
Και αυτό,να μη σου τύχει
Λιπόθυμος χρήστης στο λεωφορείο.. |
Στάση στην Ομόνοια του Καμίνη -2016 |
Πως προέκυψαν αυτά τα προβλήματα;ποιος ελέγχει τι γίνεται;γιατί υπάρχει αυτή η απαξίωση; είναι μόνο οικονομικό το θέμα;
Tα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας δεν μου είναι γνωστά αλλά δεν μπορεί να είναι η μόνη απάντηση για τις ατασθαλίες (2)που συμβαίνουν.
Όταν κουβαλάς κόσμο πρέπει να είσαι υπεύθυνος και προσεκτικός.
(1)15/12/2014-Τρόλεϊ 21 προς Αθήνα
(2)οι αλλαγές στην πυκνότητα των δρομολογίων κατά το δοκούν που δεν δικαιολογούνται.
(1)15/12/2014-Τρόλεϊ 21 προς Αθήνα
(2)οι αλλαγές στην πυκνότητα των δρομολογίων κατά το δοκούν που δεν δικαιολογούνται.
Η δύναμη της αδράνειας
Ένα πρόχειρο παράδειγμα:
- Οι 13 Ελληνίδες σελέμπριτις που κόλασαν φέτος τις παραλίες
- Βάζουν κάτω δύο 20άρες σελέμπριτις
- 12 Ελληνίδες σελέμπριτις
- Τα πιο σέξι ατυχήματα των σελέμπριτις
- 25 σελέμπριτις με τα μάτια του Κυριάκου Μητσοτάκη
- Η Κιμ Καρντάσιαν λικνίζεται βουτηγμένη στο γάλα,κ.λ.π.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η σιωπή μας τους νομιμοποιεί
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016
Εκδήλωση αφιερωμένη στους Γυναικείους Συνεταιρισμούς 10 – 11 Δεκεμβρίου 2016
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και θα την εγκαινιάσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στις 11:00 το πρωί, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Επίσης θα πραγματοποιηθεί Έκθεση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων των γυναικείων συνεταιρισμών με οργανωμένη παρουσίαση σε περίπτερα, από τις 10:00 π.μ. έως 9:30 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά τα αυθεντικά προϊόντα που παράγονται με κόπο και μεράκι από την Ελληνίδα αγρότισσα.
Γυναίκες αγρότισσες από κάθε γωνιά της Ελλάδας θα σας φιλέψουν με
αγνά προϊόντα από τον τόπο τους
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα διεξαχθεί παράλληλα συνέδριο με θέμα τη«Γυναικεία Επιχειρηματικότητα », με στόχο την ενημέρωση και την ανάδειξη θεμάτων που σχετίζονται με την τοπική ανάπτυξη (επισυναπτόμενο πρόγραμμα).Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την εκδήλωση αυτή θέλει να τιμήσει την Ελληνίδα αγρότισσα, για τον πολύπλευρο αλλά και τον καθοριστικό ρόλο της στην αγροτική οικονομία, την διατήρηση της παράδοσης και της γαστρονομικής ελληνικής κουλτούρας.
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016
Συνέντευξη του Τάσου Κορωνάκη στη Βασιλική Σιούτη
Ο Τάσος Κορωνάκης τελευταίος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ πριν το Δημοψήφισμα όπου το ΟΧΙ έγινα ΝΑΙ, ρίχνει φως στο παρασκήνιο της "προδοσίας".
Χρήσιμες πληροφορίες για όσους εμπλέκονται με τα κοινά...
Συνέντευξη με τον Τάσο Κορωνάκη. Τι συνέβαινε στο κόμμα και πότε μεταλλάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετά διαφωτιστική. https://t.co/7xsP6lYyE1— Vasiliki Siouti (@vassiouti) 4
Website: vassilikisiouti.wordpress.com
Twitter: twitter.com/vassiouti
Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016
Κοινωνικά Ιατρεία - Μια επίκαιρη ανακοίνωση
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΈΙΩΝ/ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τα αυτοοργανωμένα Κοινωνικά Ιατρεία/Φαρμακεία Αλληλεγγύης δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια ως κινηματική απάντηση, από τα κάτω, στην κατάρρευση του όλου, ανέκαθεν σαθρού, συστήματος Υγείας λόγω της επιβολής των διαδοχικών μνημονίων – με πολλά από αυτά τα Ιατρεία να προτάσσουν την επιδίωξη ενός ριζικά εναλλακτικού παραδείγματος στην Υγεία στην κατεύθυνση της αυτοοργάνωσης. Τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών είχαν τραγικά αποτελέσματα για την υγεία και τις ζωές όλων (και ιδιαίτερα των πιο φτωχών στρωμάτων), τα οποία διαρκώς επιδεινώνονται.
Ο συνδυασμός των δραστικών περικοπών στην Υγεία με την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου (κακή, έως και ελάχιστη, διατροφή, έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης κλπ) είχαν σαν αποτέλεσμα την πιο δραματική, στην μεταπολεμική περίοδο, αύξηση των θανάτων, που, μεταξύ 2009-2014, ήταν κατά 33.500 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία.
Το πρόβλημα του διαρκώς πολλαπλασιαζόμενου αριθμού των ανασφάλιστων (στην συνθήκη των οποίων περιπίπτουν όλο και πιο πολλοί «ασφαλισμένοι» που αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν στη συμμετοχή στις δαπάνες της όποιας θεραπείας τους) αντιμετωπίστηκε με μια νομοθετική ρύθμιση πραγματικό τραγέλαφο και διακωμώδηση κάθε έννοιας «πολιτικής για την Υγεία», την οποία συνιστά το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», κάτι λιγότερο από ασπιρίνη στις συνέπειες της συστηματικής καταστροφής της Υγείας, που επιτελεί η ίδια αυτή κυβέρνηση μέσω του επίσης δικού της «κεντρικού προγράμματος» που είναι η υλοποίηση των μνημονίων.
Σαν μέρος του «παράλληλου προγράμματός» τους (και δεν διστάζουν να το διακηρύσσουν με ποικίλους τρόπους) προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα αλληλέγγυα Κοινωνικά Ιατρεία/ Φαρμακεία, για να βουλώσουν τις όλο και μεγαλύτερες τρύπες του συστήματος, που αυτοί καθημερινά δημιουργούν, σε μια προσπάθεια μετάλλαξης της κινηματικής αλληλεγγύης σε φιλανθρωπία και σε εθελοντική και απλήρωτη εργασία.
Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας ενάντια στην όποια άνωθεν προσπάθεια χειραγώγησης και ενάντια στην όποια «συμμαχία/συμπαιγνία των προθύμων» για την χρησιμοποίηση των Κοινωνικών Ιατρείων/Φαρμακείων ως συμπληρωματικών εργαλείων ενός καταρρέοντος συστήματος Υγείας. Τα πραγματικά αυτοοργανωμένα Κοινωνικά Ιατρεία απαντούν, και θα συνεχίσουν να απαντούν, στις ανάγκες όλων, ανασφάλιστων και ασφαλισμένων, προσφύγων και μεταναστών «με ή χωρίς χαρτιά», σε άμεση συνάρτηση με την λογική και την πρακτική της αλληλεγγύης ως μιας κινηματικής διαδικασίας αμφισβήτησης των ασκούμενων πολιτικών και όλων των κατεστημένων εξουσιών, η επιβίωση και η αναπαραγωγή των οποίων είναι, πλέον, συνυφασμένη με την μαζική εξαθλίωση και την κυριολεκτική εξόντωση των πλατειών λαϊκών στρωμάτων.
Κατευθυντήριοι άξονες σε μια συμπόρευση δικτύωσης σε χειραφετητική κατεύθυνση είναι οι εξής:
1.Παλεύουμε ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, για μια αποκλειστικά δημόσια Υγεία ως κοινωνικό αγαθό, επαρκώς χρηματοδοτημένη, που θα παρέχει δωρεάν και υψηλού ποιοτικού επιπέδου περίθαλψη και φροντίδα (σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο) στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους μετανάστες σε όλους/ες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και το οποίο θα λειτουργεί κάτω από τον έλεγχο και την ουσιαστική συμμετοχή των ληπτών των υπηρεσιών και της κοινωνίας.
2.Παλεύουμε για ένα σύστημα βασισμένο σε μιαν εναλλακτική αντίληψη απέναντι στο επικρατούν δίπολο υγεία-αρρώστια. Για μια ιατρική (και ψυχιατρική) επικεντρωμένη όχι απλά στην αρρώστια, αλλά στον άνθρωπο που πάσχει και στην ολότητα των αναγκών του, όπου η αξία του ανθρώπου υγιή ή άρρωστου, κανονικού ή μη κανονικού – πηγαίνει πέρα από την αξία της υγείας και της αρρώστιας, της κανονικότητας και της μη κανονικότητας. Στοχεύουμε σε μια ιατρική (και ψυχιατρική) που βλέπει, και αντιμετωπίζει, την αρρώστια στη σύνδεσή της με το όλο της ύπαρξης και το κοινωνικό σώμα και με αντίστοιχο τρόπο κατανοεί και οργανώνει την θεραπευτική απάντηση στις ανάγκες του πάσχοντος υποκειμένου.
3. Θεωρούμε ότι το φάρμακο δεν μπορεί να είναι ένα αγοραίο εμπόρευμα από το οποίο θησαυρίζει η φαρμακοβιομηχανία εις βάρος της υγείας των πολλών, αλλά κοινωνικό αγαθό που παράγεται (και ελέγχεται για την καταλληλότητά του) από δημόσιους φορείς και διατίθεται δωρεάν σε όσους/ες το έχουν ανάγκη.
4. Αρνούμαστε την όποια σχέση ενσωμάτωσης και συνεργασίας με κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, εκκλησία, ΜΚΟ, ή λογικές και τρόπους λειτουργίας που προσομοιάζουν σ’ αυτούς των ΜΚΟ. Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν εκλιπαρούμε ελεημοσύνες, δεν συμμετέχουμε σε επιτροπές για κατανομή άνωθεν και από όποια πηγή προερχόμενης χρηματοδότησης. Απαιτούμε και διεκδικούμε ανυποχώρητα την παροχή όλων όσων δικαιούνται όλοι οι πάσχοντες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, ντόπιοι και πρόσφυγες/μετανάστες, αμφισβητώντας σε κάθε βήμα και παλεύοντας ενάντια στις κυρίαρχες νοοτροπίες και πρακτικές που απορρίπτουν και αποκλείουν από την όποια παροχή υπηρεσιών όλο και περισσότερους. Όλες οι δομές και οι θεσμοί Υγείας ανήκουν στην κοινωνία και σε αυτής τον έλεγχο πρέπει να περιέλθουν, για μιαν οργάνωση και λειτουργία τους σε μια ριζικά εναλλακτική κατεύθυνση, βασισμένη πάνω σε χειραφετητικά προτάγματα.
5. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που η Ευρώπη-φρούριο έχει εγκλωβίσει στην Ελλάδα. Παλεύουμε ενάντια στην βίαιη (συχνά θανατηφόρα) απώθησή τους στο Αιγαίο και την επαναπροώθησή τους από τα κέντρα κράτησης πίσω στην Τουρκία, είμαστε ενάντια σε όλα όσα προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και υλοποιεί πρόθυμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παλεύουμε για σύνορα ανοιχτά, για αξιοπρεπείς συνθήκες κατοικίας σε κτίρια εντός του κοινωνικού ιστού, ενάντια σε κάθε μορφή στρατοπεδικού εγκλεισμού, είτε με τη μορφή της κλειστής, είτε της δήθεν ανοιχτής «φιλοξενίας» και απαιτούμε την άμεση νομιμοποίηση της παραμονής όλων μέσα από χορήγηση ασύλου ή απάντησης στο όποιο αίτημά τους για μετεγκατάσταση.
Για το δικαίωμα όλων στην Εργασία, στην Εκπαίδευση, στην Υγεία.
Παλεύουμε ενάντια σε κάθε ρατσιστικό, εθνικιστικό, φασιστικό λόγο και δράση και ενάντια στην όποια πρόθεση χρησιμοποίησης των Κοινωνικών Ιατρείων ως υγειονομικού βραχίονα της λειτουργίας και της αναπαραγωγής των κέντρων κράτησης/στρατοπέδων συγκέντρωσης.
6. Προωθούμε και συμμετέχουμε σε δράσεις που αγγίζουν όλο το φάσμα της ζωής μας, από κοινού με άλλες συλλογικότητες, αυτοοργανωμένες δομές, συνελεύσεις, σωματεία, εργατικά και κοινωνικά κινήματα.
7. Επιδιώκουμε την δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ των αυτοοργανωμένων Κοινωνικών Ιατρείων εκτός από τις όποιες κινηματικές δράσεις, και αναφορικά με το φάρμακο και την ιατρική κάλυψη, καθώς επίσης και για την συγκρότηση μιας διασύνδεσης με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ μέσα από συγκεκριμένα «σημεία αναφοράς», δηλαδή, λειτουργούς, κινηματικές ομάδες, συνδικαλιστές κλπ, που παλεύουν αμφισβητώντας το «από τα μέσα», ώστε να διασφαλίζεται, η άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων όσων έχουν ανάγκη και καθ’ οιονδήποτε τρόπο εμποδίζονται/απορρίπτονται από την επίσημη θεσμική λειτουργία.
10/11/2016
Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο Αλληλεγγύης Ιλίου
Κοινωνικό Ιατρείο Ν.Φιλαδέλφειας/ Ν.Χαλκηδόνας/ Ν.Ιωνίας
Ιατρείο Αλληλεγγύης Κ. Πατησίων/Αχαρνών
Ιατρείο/Φαρμακείο Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης
Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Αγ. Νεκταρίου Βόλου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τα αυτοοργανωμένα Κοινωνικά Ιατρεία/Φαρμακεία Αλληλεγγύης δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια ως κινηματική απάντηση, από τα κάτω, στην κατάρρευση του όλου, ανέκαθεν σαθρού, συστήματος Υγείας λόγω της επιβολής των διαδοχικών μνημονίων – με πολλά από αυτά τα Ιατρεία να προτάσσουν την επιδίωξη ενός ριζικά εναλλακτικού παραδείγματος στην Υγεία στην κατεύθυνση της αυτοοργάνωσης. Τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών είχαν τραγικά αποτελέσματα για την υγεία και τις ζωές όλων (και ιδιαίτερα των πιο φτωχών στρωμάτων), τα οποία διαρκώς επιδεινώνονται.
Ο συνδυασμός των δραστικών περικοπών στην Υγεία με την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου (κακή, έως και ελάχιστη, διατροφή, έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης κλπ) είχαν σαν αποτέλεσμα την πιο δραματική, στην μεταπολεμική περίοδο, αύξηση των θανάτων, που, μεταξύ 2009-2014, ήταν κατά 33.500 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία.
Το πρόβλημα του διαρκώς πολλαπλασιαζόμενου αριθμού των ανασφάλιστων (στην συνθήκη των οποίων περιπίπτουν όλο και πιο πολλοί «ασφαλισμένοι» που αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν στη συμμετοχή στις δαπάνες της όποιας θεραπείας τους) αντιμετωπίστηκε με μια νομοθετική ρύθμιση πραγματικό τραγέλαφο και διακωμώδηση κάθε έννοιας «πολιτικής για την Υγεία», την οποία συνιστά το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», κάτι λιγότερο από ασπιρίνη στις συνέπειες της συστηματικής καταστροφής της Υγείας, που επιτελεί η ίδια αυτή κυβέρνηση μέσω του επίσης δικού της «κεντρικού προγράμματος» που είναι η υλοποίηση των μνημονίων.
Σαν μέρος του «παράλληλου προγράμματός» τους (και δεν διστάζουν να το διακηρύσσουν με ποικίλους τρόπους) προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα αλληλέγγυα Κοινωνικά Ιατρεία/ Φαρμακεία, για να βουλώσουν τις όλο και μεγαλύτερες τρύπες του συστήματος, που αυτοί καθημερινά δημιουργούν, σε μια προσπάθεια μετάλλαξης της κινηματικής αλληλεγγύης σε φιλανθρωπία και σε εθελοντική και απλήρωτη εργασία.
Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας ενάντια στην όποια άνωθεν προσπάθεια χειραγώγησης και ενάντια στην όποια «συμμαχία/συμπαιγνία των προθύμων» για την χρησιμοποίηση των Κοινωνικών Ιατρείων/Φαρμακείων ως συμπληρωματικών εργαλείων ενός καταρρέοντος συστήματος Υγείας. Τα πραγματικά αυτοοργανωμένα Κοινωνικά Ιατρεία απαντούν, και θα συνεχίσουν να απαντούν, στις ανάγκες όλων, ανασφάλιστων και ασφαλισμένων, προσφύγων και μεταναστών «με ή χωρίς χαρτιά», σε άμεση συνάρτηση με την λογική και την πρακτική της αλληλεγγύης ως μιας κινηματικής διαδικασίας αμφισβήτησης των ασκούμενων πολιτικών και όλων των κατεστημένων εξουσιών, η επιβίωση και η αναπαραγωγή των οποίων είναι, πλέον, συνυφασμένη με την μαζική εξαθλίωση και την κυριολεκτική εξόντωση των πλατειών λαϊκών στρωμάτων.
Κατευθυντήριοι άξονες σε μια συμπόρευση δικτύωσης σε χειραφετητική κατεύθυνση είναι οι εξής:
1.Παλεύουμε ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, για μια αποκλειστικά δημόσια Υγεία ως κοινωνικό αγαθό, επαρκώς χρηματοδοτημένη, που θα παρέχει δωρεάν και υψηλού ποιοτικού επιπέδου περίθαλψη και φροντίδα (σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο) στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους μετανάστες σε όλους/ες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και το οποίο θα λειτουργεί κάτω από τον έλεγχο και την ουσιαστική συμμετοχή των ληπτών των υπηρεσιών και της κοινωνίας.
2.Παλεύουμε για ένα σύστημα βασισμένο σε μιαν εναλλακτική αντίληψη απέναντι στο επικρατούν δίπολο υγεία-αρρώστια. Για μια ιατρική (και ψυχιατρική) επικεντρωμένη όχι απλά στην αρρώστια, αλλά στον άνθρωπο που πάσχει και στην ολότητα των αναγκών του, όπου η αξία του ανθρώπου υγιή ή άρρωστου, κανονικού ή μη κανονικού – πηγαίνει πέρα από την αξία της υγείας και της αρρώστιας, της κανονικότητας και της μη κανονικότητας. Στοχεύουμε σε μια ιατρική (και ψυχιατρική) που βλέπει, και αντιμετωπίζει, την αρρώστια στη σύνδεσή της με το όλο της ύπαρξης και το κοινωνικό σώμα και με αντίστοιχο τρόπο κατανοεί και οργανώνει την θεραπευτική απάντηση στις ανάγκες του πάσχοντος υποκειμένου.
3. Θεωρούμε ότι το φάρμακο δεν μπορεί να είναι ένα αγοραίο εμπόρευμα από το οποίο θησαυρίζει η φαρμακοβιομηχανία εις βάρος της υγείας των πολλών, αλλά κοινωνικό αγαθό που παράγεται (και ελέγχεται για την καταλληλότητά του) από δημόσιους φορείς και διατίθεται δωρεάν σε όσους/ες το έχουν ανάγκη.
4. Αρνούμαστε την όποια σχέση ενσωμάτωσης και συνεργασίας με κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, εκκλησία, ΜΚΟ, ή λογικές και τρόπους λειτουργίας που προσομοιάζουν σ’ αυτούς των ΜΚΟ. Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν εκλιπαρούμε ελεημοσύνες, δεν συμμετέχουμε σε επιτροπές για κατανομή άνωθεν και από όποια πηγή προερχόμενης χρηματοδότησης. Απαιτούμε και διεκδικούμε ανυποχώρητα την παροχή όλων όσων δικαιούνται όλοι οι πάσχοντες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, ντόπιοι και πρόσφυγες/μετανάστες, αμφισβητώντας σε κάθε βήμα και παλεύοντας ενάντια στις κυρίαρχες νοοτροπίες και πρακτικές που απορρίπτουν και αποκλείουν από την όποια παροχή υπηρεσιών όλο και περισσότερους. Όλες οι δομές και οι θεσμοί Υγείας ανήκουν στην κοινωνία και σε αυτής τον έλεγχο πρέπει να περιέλθουν, για μιαν οργάνωση και λειτουργία τους σε μια ριζικά εναλλακτική κατεύθυνση, βασισμένη πάνω σε χειραφετητικά προτάγματα.
5. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που η Ευρώπη-φρούριο έχει εγκλωβίσει στην Ελλάδα. Παλεύουμε ενάντια στην βίαιη (συχνά θανατηφόρα) απώθησή τους στο Αιγαίο και την επαναπροώθησή τους από τα κέντρα κράτησης πίσω στην Τουρκία, είμαστε ενάντια σε όλα όσα προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και υλοποιεί πρόθυμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παλεύουμε για σύνορα ανοιχτά, για αξιοπρεπείς συνθήκες κατοικίας σε κτίρια εντός του κοινωνικού ιστού, ενάντια σε κάθε μορφή στρατοπεδικού εγκλεισμού, είτε με τη μορφή της κλειστής, είτε της δήθεν ανοιχτής «φιλοξενίας» και απαιτούμε την άμεση νομιμοποίηση της παραμονής όλων μέσα από χορήγηση ασύλου ή απάντησης στο όποιο αίτημά τους για μετεγκατάσταση.
Για το δικαίωμα όλων στην Εργασία, στην Εκπαίδευση, στην Υγεία.
Παλεύουμε ενάντια σε κάθε ρατσιστικό, εθνικιστικό, φασιστικό λόγο και δράση και ενάντια στην όποια πρόθεση χρησιμοποίησης των Κοινωνικών Ιατρείων ως υγειονομικού βραχίονα της λειτουργίας και της αναπαραγωγής των κέντρων κράτησης/στρατοπέδων συγκέντρωσης.
6. Προωθούμε και συμμετέχουμε σε δράσεις που αγγίζουν όλο το φάσμα της ζωής μας, από κοινού με άλλες συλλογικότητες, αυτοοργανωμένες δομές, συνελεύσεις, σωματεία, εργατικά και κοινωνικά κινήματα.
7. Επιδιώκουμε την δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ των αυτοοργανωμένων Κοινωνικών Ιατρείων εκτός από τις όποιες κινηματικές δράσεις, και αναφορικά με το φάρμακο και την ιατρική κάλυψη, καθώς επίσης και για την συγκρότηση μιας διασύνδεσης με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ μέσα από συγκεκριμένα «σημεία αναφοράς», δηλαδή, λειτουργούς, κινηματικές ομάδες, συνδικαλιστές κλπ, που παλεύουν αμφισβητώντας το «από τα μέσα», ώστε να διασφαλίζεται, η άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων όσων έχουν ανάγκη και καθ’ οιονδήποτε τρόπο εμποδίζονται/απορρίπτονται από την επίσημη θεσμική λειτουργία.
10/11/2016
Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο Αλληλεγγύης Ιλίου
Κοινωνικό Ιατρείο Ν.Φιλαδέλφειας/ Ν.Χαλκηδόνας/ Ν.Ιωνίας
Ιατρείο Αλληλεγγύης Κ. Πατησίων/Αχαρνών
Ιατρείο/Φαρμακείο Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης
Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Αγ. Νεκταρίου Βόλου
Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016
Βότανα Ταϋγέτου
Από την οικογένεια Κάτσου στο Νεοχώρι Φαλαισίας.
Με το Νίκο γνωριστήκαμε στα φεστιβάλ εναλλακτικής οικονομίας και αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι ο ενθουσιασμός του για τη φύση και τις καλλιέργειες.Τα βότανα και ότι άλλο παράγει είναι εύκολο να βρεθούν με μια απλή αναζήτηση.
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016
Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016
Θεσμίζοντας την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
Καλησπέρα φίλοι
Τα προβλήματα με το ιστολόγιο συνεχίζουν με αποτέλεσμα η πρόσβαση να μην είναι εύκολη και η ανάρτηση κειμένων να αποτελεί -σχεδόν- περιπέτεια. Ακόμη, διάφορες "αναβαθμίσεις" της google εξαφάνισαν τη λίστα με τα ιστολόγια που παρακολουθούσαμε και διαβάζαμε,δυσλειτουργία που έχει γενικό χαρακτήρα όπως φαίνεται από παράπονα κι άλλων ιστολόγων στις σχετικές πλατφόρμες βοήθειας. Σε αναμονή λύσης των όσων συμβαίνουν, σήμερα αναδημοσιεύουμε τις παρατηρήσεις του Αντώνη Μπρούμα(*) από τη Βαβυλωνία σχετικά με τα κενά του νέου νόμου για την Κοινωνική Οικονομία.
Ο νέος νόμος 4430/2016 (κλικ)ισχύει από 1/11/2016.
Στις 14 Ιουλίου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (ΚΑΟ). Ρητός σκοπός του σ/ν είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους φορείς της ΚΑΟ. Το συγκεκριμένο σ/ν αποτελεί μέρος του «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης και διακηρυγμένο πυλώνα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την εποχή του πολύπαθου «προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Είχε προηγηθεί ο Ν. 4019/2011 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο είχαν τεθεί οι βάσεις της εγχώριας κρατικής ρύθμισης του κοινωνικού τομέα της οικονομίας.
Το υπό διαβούλευση σ/ν της κυβέρνησης κάνει ορισμένα δειλά βήματα μπροστά σε σχέση με τον υφιστάμενο Κοινωνική οικονομία- Θεωρία, Αλληλέγγυα οικονομία, Εργασιακά Θέματα, . Ταυτόχρονα όμως προωθεί επιμέρους σκοπούς ξένους προς τα συμφέροντα της ΚΑΟ, που αυξάνουν τις εξαρτήσεις από το κράτος και παγιώνουν την παραπληρωματικότητα της ΚΑΟ σε σχέση με την αγορά. Πιο συγκεκριμένα, το σ/ν εισάγει κατάλληλα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό των φορέων της ΚΑΟ, όπως την απόλυτη ισότητα στη λήψη των αποφάσεων, τη δίκαιη κατανομή των αμοιβών και την περιορισμένη διανομή του πλεονάσματος της παραγωγής.
Ωστόσο, δεν βαθαίνει την δημοκρατία και τον δημοκρατικό έλεγχο στο εσωτερικό των φορέων της ΚΑΟ σε σχέση με τον Ν. 4019/2011. Τέτοιο βάθεμα θα ήταν δυνατό με την πρόβλεψη της δυνατότητας για την ύπαρξη θεσμών ανακλητότητας, μομφής και εναλλαξιμότητας στα όργανα της διοίκησης, για την ανάκληση αποφάσεων της διοίκησης από τη Γενική Συνέλευση, για τη συχνότερη από δύο έτη εναλλαγή προσώπων στη διοίκηση, για την οικονομική και διοικητική διαφάνεια καθώς και για συγκεκριμένα δικαιώματα της μειοψηφίας των συνεταίρων. Το πιο σημαντικό, επιτρέπει κόντρα στις καλύτερες παραδόσεις του συνεταιριστικού κινήματος, όπως άλλωστε και ο Ν. 4019/2011, την πρόσληψη από φορείς ΚΑΟ εργαζομένων, μη-μελών του συνεταιρισμού και επομένως διαιωνίζει τον εύλογο φόβο νόθευσης της δημοκρατίας του θεσμού και χρήσης του ως οχήματος εμπορευματικοποίησης της εργασίας και δολώματος για την ιδιωτικοποίηση κρατικά παρεχόμενων υπηρεσιών.
Επίσης, το σ/ν δεν προβαίνει σε ποσοτικοποίηση της δίκαιης κατανομής των αμοιβών με κίνδυνο η πρόβλεψη αυτή να αποτελέσει απλό ευχολόγιο. Τέτοια ποσοτικοποίηση θα ήταν η απαγόρευση σε φορείς της ΚΑΟ μίας διαφοράς ανώτατων/κατώτατων απολαβών οποιουδήποτε είδους, η οποία θα ξεπερνούσε τους τρείς βασικούς μισθούς. Τέλος, το σ/ν δεν απαγορεύει την διανομή του πλεονάσματος, ακολουθώντας έτσι την συντηρητική λογική μέσα στο συνεταιριστικό κίνημα ότι οι συνεταιρισμένοι παραγωγοί είναι και εξατομικευμένοι ιδιοκτήτες του συνεταιρισμού. Μία εναλλακτική ριζοσπαστική λογική δεν λογίζει τους συνεταιριστές ως μικρο-ιδιοκτήτες αλλά ως συνεταιρισμένους παραγωγούς για το γενικότερο κοινωνικό όφελος. Η μη διανομή του πλεονάσματος συγκροτεί τον συνεταιρισμό με όρους κοινής, όχι ατομικής ή κρατικής, ιδιοκτησίας και σωρεύει το πλεόνασμα ως αναγκαίο παραγωγικό κεφάλαιο για την διαρκή επιδίωξη της κοινωνικής ωφέλειας.
Εντούτοις, το σ/ν κατατρύχεται από σοβαρά προβλήματα ως προς την γενική του κατεύθυνση. Έτσι, ναι μεν διευρύνει το παραγωγικό πεδίο της ΚΑΟ σε σχέση με τον Ν. 4019/2011, εισάγοντας τις πρόσθετες δυνατότητες παραγωγικής δραστηριότητας στους τομείς της συλλογικής ωφέλειας των συνεταιρισμένων εργαζομένων, των κοινωνικών υπηρεσιών γενικού συμφέροντος, της κοινωνικής καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτόν καταδικάζει την ΚΑΟ στα οριοθετημένα αυτά πεδία παραγωγικής δραστηριότητας και, συνεπώς, σε σχέση παραπληρωματικότητας με την ιδιωτική οικονομία της αγοράς, που απλώνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής αναπαραγωγής. Το πιο σημαντικό, αποκλείει την γενικευμένη επέκταση της ΚΑΟ στη βασισμένη στα κοινά παραγωγή. Αποθαρρύνει έτσι τη σύμπραξη των κοινοτήτων των κοινών με τους φορείς της ΚΑΟ και την ενίσχυση αμφότερων των δύο αυτών μορφών κοινωνικής παραγωγής. Μία σύμπραξη, που μπορεί να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, αν οι φορείς της ΚΑΟ αναπτύσσονται στα πεδία οριοθέτησης των κοινοτήτων των κοινών, όπου είναι αναγκαία η ένταση εργασίας και όπου η κυριαρχία του αγοραίου συστήματος ροής αξίας πάνω στη σφαίρα των κοινών καθιστά δυσχερή την ανάπτυξη οικονομιών δώρου.
Επιπλέον, όπως έχει δείξει η εμπειρία της Βενεζουέλας, οι πιο επιτυχημένες συνεταιριστικές μορφές του 21ου αιώνα είναι οι κοινοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, που διαχειρίζονται τοπικούς πόρους και ανάγκες και όπου συμμετέχει και η τοπική κοινωνία. Τέτοιοι συνεταιρισμοί αντλούν την δύναμή τους από το ρίζωμα στην τοπική κοινότητα και από την ενδυνάμωση ενός κοινοτικού συνταγματισμού, που καταργεί στην πράξη τους ψευδεπίγραφους διαχωρισμούς μεταξύ πολιτικής και οικονομίας του αστικού τρόπου σκέψης. Η προοπτική αυτή θα μπορούσε να βρει την αντανάκλασή της στον νόμο μέσα από την πρόβλεψη μίας νέας μορφής κοινοτικού συνεταιρισμού για την παραγωγή κοινοτικών προϊόντων/υπηρεσιών γενικότερου ενδιαφέροντος με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και με δυνατότητα παραχώρησης χρήσης τοπικών πόρων από το κράτος υπό όρους βιωσιμότητας.
Εν γένει, από το σ/ν λείπει η πνοή μιας γενικής κατεύθυνσης για τη σύσταση του κοινωνικού τομέα της οικονομίας, ενός τομέα που οριοθετείται από τον τομέα της ιδιωτικής οικονομίας της αγοράς. Αντίθετα, διαπνεέται από τη λογική, που επικρατεί και στην ΕΕ, με βάση την οποία ΚΑΟ και ιδιωτική οικονομία ταυτίζονται με την ΚΑΟ να συνιστά στην ουσία κομμάτι της ιδιωτικής οικονομίας της αγοράς. Η ταύτιση ΚΑΟ και κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, που προβλέπεται σε πολλά σημεία του σ/ν, όπως και στον υφιστάμενο Ν. 4019/2011, αποτελεί άδικη εξίσωση της μεταχείρισης άνισων καταστάσεων.
Στηρίζεται δηλαδή στη λανθασμένη αντίληψη ότι οι φορείς της ΚΑΟ παράγουν και διανέμουν μόνο εμπορεύματα και κεφάλαιο και όχι εναλλακτικές αξίες αλληλεγγύης, συνεργασίας, μοιράσματος, συλλογικότητας, που είναι εξίσου ή και περισσότερο κοινωνικά ωφέλιμες, εντούτοις όμως «αόρατες» για το κυρίαρχο σύστημα ροής αξίας.
Και στην εξίσου λανθασμένη αντίληψη πως οι φορείς ΚΑΟ μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις στην αγορά.
Εκτός των ρυθμιστικών αδικιών της τυπικής ισότητας ουσιαστικά άνισων καταστάσεων μία προσέγγιση ομαδοποίησης της ΚΑΟ με την ιδιωτική οικονομία της αγοράς έχει την πρόσθετη επίπτωση ότι συμπεριλαμβάνει την ΚΑΟ στο πεδίο εφαρμογής του δικαίου απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων, του βασικού οχήματος της ΕΕ για την εμπορευματικοποίηση τομέων της παραγωγής, και επί της ουσίας απαγορεύει την ευνοϊκή ρύθμιση των φορέων ΚΑΟ έναντι των κερδοσκοπικών επιχειρήσεων.
Έτσι, τέτοιου τύπου ιδεολογικές συλλήψεις γύρω από τη ρύθμιση της ΚΑΟ καταδικάζουν μέσω της κρατικής επιβολής την τελευταία σε παραπληρωματικό μαξιλαράκι απορρόφησης των αρνητικών εξωτερικοτήτων της ιδιωτικής οικονομίας της αγοράς. Και πάντως σαμποτάρουν τον εκπεφρασμένο σκοπό του σ/ν για τη δημιουργία ενός «ευνοϊκού περιβάλλοντος» για τους φορείς της ΚΑΟ.
Τέλος, το σ/ν επιβαρύνει σημαντικά τα διαχειριστικά κόστη για τη σύσταση και λειτουργία των φορέων ΚΑΟ την ίδια στιγμή που με αλλεπάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών η σύσταση και λειτουργία των κερδοσκοπικών επιχειρήσεων έχει υπεραπλουστευτεί. Υπάγοντας δε στο ΓΕΜΗ τις ΚΟΙΝΣΕΠ τους επιβάλλει ένα πρόσθετο ετήσιο κόστος της τάξης των περίπου 150€.
Αυτό όμως που θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το εγχείρημα της ΚΑΟ στην Ελλάδα είναι η απονομή στο μητρώο κοινωνικής οικονομίας εξουσιών ελέγχου της σκοπιμότητας των δραστηριοτήτων των φορέων ΚΑΟ. Με τις σχετικές διατάξεις του σ/ν το μητρώο κοινωνικής οικονομίας αποκτά τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει για το αν η καθημερινή δραστηριότητα των φορέων ΚΑΟ καλύπτει τους όρους υπαγωγής σε αόριστες νομικές έννοιες, όπως η κοινωνική ωφέλεια, η κοινωνική καινοτομία και η βιώσιμη ανάπτυξη.
Στην πράξη ο έλεγχος σκοπιμότητας του μητρώου πάνω στους φορείς ΚΑΟ αυξάνει σε επικίνδυνο βαθμό την εξάρτηση από τη βούληση του κράτους, ενώ καθιστά τους φορείς ΚΑΟ έρμαια στις εκάστοτε δυνάμεις που επικρατούν στην κρατική γραφειοκρατία. Τέτοιος βαθμός εξάρτησης και ελέγχου σκοπιμότητας δεν υφίσταται για καμία άλλη νομική μορφή, κερδοσκοπική ή μη, και δημιουργεί σοβαρή αβεβαιότητα για τους ανθρώπους που επιθυμούν να βιοποριστούν ή ήδη βιοπορίζονται μέσα από δομές κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
ΥΓ.Με τον Αντώνη έχουμε βρεθεί σε πολλές συνελεύσεις για τα ζητήματα της Κοινωνικής Οικονομίας συντομ[ΚΑΟ]και η κριτική του στον νέο νόμο μας εκφράζει.
Σχετικά κείμενα
Φάτε ΦΕΚ-είναι νόστιμα...
κάλεσμα για την αλληλέγγυα, κοινωνική και συνεργατική οικονομία
Προβλήματα με την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας
(*)Ο Αντώνης Μπρούμας είναι δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα τεχνολογίας, ανεξάρτητος ερευνητής και ακτιβιστής των ψηφιακών δικαιωμάτων. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακά διπλώματα στη φιλοσοφία του δικαίου (Πανεπιστήμιου Αθηνών) καθώς και στο δίκαιο πληροφορικής και ηλεκτρονικών επικοινωνιών (Πανεπιστήμιο Strathclyde, UK). Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει επίσης συνεισφέρει επιμέρους κεφάλαιο σε σχέση με τα ψηφιακά δικαιώματα στον υπό έκδοση συλλογικό τόμο "Handbook of Media Law and Policy" του διεθνούς εκδοτικού οίκου "Routledge". Τα βασικά του πεδία ενδιαφέροντος, έρευνας και συγγραφής επικεντρώνονται γύρω από τη διάδραση του δικαίου, της τεχνολογίας και της κοινωνίας.
Ο Αντώνης ασκεί σήμερα ενεργή δικηγορία με έμφαση στον κλάδο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και είναι αρχισυντάκτης του ιστοτόπου νομικού ενδιαφέροντος www.lawandtech.eu
Πηγή:http://contributors.hackademy.gr/2012/07/blog-post_13.html
Τα προβλήματα με το ιστολόγιο συνεχίζουν με αποτέλεσμα η πρόσβαση να μην είναι εύκολη και η ανάρτηση κειμένων να αποτελεί -σχεδόν- περιπέτεια. Ακόμη, διάφορες "αναβαθμίσεις" της google εξαφάνισαν τη λίστα με τα ιστολόγια που παρακολουθούσαμε και διαβάζαμε,δυσλειτουργία που έχει γενικό χαρακτήρα όπως φαίνεται από παράπονα κι άλλων ιστολόγων στις σχετικές πλατφόρμες βοήθειας. Σε αναμονή λύσης των όσων συμβαίνουν, σήμερα αναδημοσιεύουμε τις παρατηρήσεις του Αντώνη Μπρούμα(*) από τη Βαβυλωνία σχετικά με τα κενά του νέου νόμου για την Κοινωνική Οικονομία.
Ο νέος νόμος 4430/2016 (κλικ)ισχύει από 1/11/2016.
Η εικόνα δική μας-έχει και συνέχεια |
Στις 14 Ιουλίου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (ΚΑΟ). Ρητός σκοπός του σ/ν είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους φορείς της ΚΑΟ. Το συγκεκριμένο σ/ν αποτελεί μέρος του «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης και διακηρυγμένο πυλώνα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την εποχή του πολύπαθου «προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Είχε προηγηθεί ο Ν. 4019/2011 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο είχαν τεθεί οι βάσεις της εγχώριας κρατικής ρύθμισης του κοινωνικού τομέα της οικονομίας.
Το υπό διαβούλευση σ/ν της κυβέρνησης κάνει ορισμένα δειλά βήματα μπροστά σε σχέση με τον υφιστάμενο Κοινωνική οικονομία- Θεωρία, Αλληλέγγυα οικονομία, Εργασιακά Θέματα, . Ταυτόχρονα όμως προωθεί επιμέρους σκοπούς ξένους προς τα συμφέροντα της ΚΑΟ, που αυξάνουν τις εξαρτήσεις από το κράτος και παγιώνουν την παραπληρωματικότητα της ΚΑΟ σε σχέση με την αγορά. Πιο συγκεκριμένα, το σ/ν εισάγει κατάλληλα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό των φορέων της ΚΑΟ, όπως την απόλυτη ισότητα στη λήψη των αποφάσεων, τη δίκαιη κατανομή των αμοιβών και την περιορισμένη διανομή του πλεονάσματος της παραγωγής.
Ωστόσο, δεν βαθαίνει την δημοκρατία και τον δημοκρατικό έλεγχο στο εσωτερικό των φορέων της ΚΑΟ σε σχέση με τον Ν. 4019/2011. Τέτοιο βάθεμα θα ήταν δυνατό με την πρόβλεψη της δυνατότητας για την ύπαρξη θεσμών ανακλητότητας, μομφής και εναλλαξιμότητας στα όργανα της διοίκησης, για την ανάκληση αποφάσεων της διοίκησης από τη Γενική Συνέλευση, για τη συχνότερη από δύο έτη εναλλαγή προσώπων στη διοίκηση, για την οικονομική και διοικητική διαφάνεια καθώς και για συγκεκριμένα δικαιώματα της μειοψηφίας των συνεταίρων. Το πιο σημαντικό, επιτρέπει κόντρα στις καλύτερες παραδόσεις του συνεταιριστικού κινήματος, όπως άλλωστε και ο Ν. 4019/2011, την πρόσληψη από φορείς ΚΑΟ εργαζομένων, μη-μελών του συνεταιρισμού και επομένως διαιωνίζει τον εύλογο φόβο νόθευσης της δημοκρατίας του θεσμού και χρήσης του ως οχήματος εμπορευματικοποίησης της εργασίας και δολώματος για την ιδιωτικοποίηση κρατικά παρεχόμενων υπηρεσιών.
Επίσης, το σ/ν δεν προβαίνει σε ποσοτικοποίηση της δίκαιης κατανομής των αμοιβών με κίνδυνο η πρόβλεψη αυτή να αποτελέσει απλό ευχολόγιο. Τέτοια ποσοτικοποίηση θα ήταν η απαγόρευση σε φορείς της ΚΑΟ μίας διαφοράς ανώτατων/κατώτατων απολαβών οποιουδήποτε είδους, η οποία θα ξεπερνούσε τους τρείς βασικούς μισθούς. Τέλος, το σ/ν δεν απαγορεύει την διανομή του πλεονάσματος, ακολουθώντας έτσι την συντηρητική λογική μέσα στο συνεταιριστικό κίνημα ότι οι συνεταιρισμένοι παραγωγοί είναι και εξατομικευμένοι ιδιοκτήτες του συνεταιρισμού. Μία εναλλακτική ριζοσπαστική λογική δεν λογίζει τους συνεταιριστές ως μικρο-ιδιοκτήτες αλλά ως συνεταιρισμένους παραγωγούς για το γενικότερο κοινωνικό όφελος. Η μη διανομή του πλεονάσματος συγκροτεί τον συνεταιρισμό με όρους κοινής, όχι ατομικής ή κρατικής, ιδιοκτησίας και σωρεύει το πλεόνασμα ως αναγκαίο παραγωγικό κεφάλαιο για την διαρκή επιδίωξη της κοινωνικής ωφέλειας.
Εντούτοις, το σ/ν κατατρύχεται από σοβαρά προβλήματα ως προς την γενική του κατεύθυνση. Έτσι, ναι μεν διευρύνει το παραγωγικό πεδίο της ΚΑΟ σε σχέση με τον Ν. 4019/2011, εισάγοντας τις πρόσθετες δυνατότητες παραγωγικής δραστηριότητας στους τομείς της συλλογικής ωφέλειας των συνεταιρισμένων εργαζομένων, των κοινωνικών υπηρεσιών γενικού συμφέροντος, της κοινωνικής καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτόν καταδικάζει την ΚΑΟ στα οριοθετημένα αυτά πεδία παραγωγικής δραστηριότητας και, συνεπώς, σε σχέση παραπληρωματικότητας με την ιδιωτική οικονομία της αγοράς, που απλώνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής αναπαραγωγής. Το πιο σημαντικό, αποκλείει την γενικευμένη επέκταση της ΚΑΟ στη βασισμένη στα κοινά παραγωγή. Αποθαρρύνει έτσι τη σύμπραξη των κοινοτήτων των κοινών με τους φορείς της ΚΑΟ και την ενίσχυση αμφότερων των δύο αυτών μορφών κοινωνικής παραγωγής. Μία σύμπραξη, που μπορεί να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, αν οι φορείς της ΚΑΟ αναπτύσσονται στα πεδία οριοθέτησης των κοινοτήτων των κοινών, όπου είναι αναγκαία η ένταση εργασίας και όπου η κυριαρχία του αγοραίου συστήματος ροής αξίας πάνω στη σφαίρα των κοινών καθιστά δυσχερή την ανάπτυξη οικονομιών δώρου.
Επιπλέον, όπως έχει δείξει η εμπειρία της Βενεζουέλας, οι πιο επιτυχημένες συνεταιριστικές μορφές του 21ου αιώνα είναι οι κοινοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, που διαχειρίζονται τοπικούς πόρους και ανάγκες και όπου συμμετέχει και η τοπική κοινωνία. Τέτοιοι συνεταιρισμοί αντλούν την δύναμή τους από το ρίζωμα στην τοπική κοινότητα και από την ενδυνάμωση ενός κοινοτικού συνταγματισμού, που καταργεί στην πράξη τους ψευδεπίγραφους διαχωρισμούς μεταξύ πολιτικής και οικονομίας του αστικού τρόπου σκέψης. Η προοπτική αυτή θα μπορούσε να βρει την αντανάκλασή της στον νόμο μέσα από την πρόβλεψη μίας νέας μορφής κοινοτικού συνεταιρισμού για την παραγωγή κοινοτικών προϊόντων/υπηρεσιών γενικότερου ενδιαφέροντος με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και με δυνατότητα παραχώρησης χρήσης τοπικών πόρων από το κράτος υπό όρους βιωσιμότητας.
Εν γένει, από το σ/ν λείπει η πνοή μιας γενικής κατεύθυνσης για τη σύσταση του κοινωνικού τομέα της οικονομίας, ενός τομέα που οριοθετείται από τον τομέα της ιδιωτικής οικονομίας της αγοράς. Αντίθετα, διαπνεέται από τη λογική, που επικρατεί και στην ΕΕ, με βάση την οποία ΚΑΟ και ιδιωτική οικονομία ταυτίζονται με την ΚΑΟ να συνιστά στην ουσία κομμάτι της ιδιωτικής οικονομίας της αγοράς. Η ταύτιση ΚΑΟ και κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, που προβλέπεται σε πολλά σημεία του σ/ν, όπως και στον υφιστάμενο Ν. 4019/2011, αποτελεί άδικη εξίσωση της μεταχείρισης άνισων καταστάσεων.
Στηρίζεται δηλαδή στη λανθασμένη αντίληψη ότι οι φορείς της ΚΑΟ παράγουν και διανέμουν μόνο εμπορεύματα και κεφάλαιο και όχι εναλλακτικές αξίες αλληλεγγύης, συνεργασίας, μοιράσματος, συλλογικότητας, που είναι εξίσου ή και περισσότερο κοινωνικά ωφέλιμες, εντούτοις όμως «αόρατες» για το κυρίαρχο σύστημα ροής αξίας.
Και στην εξίσου λανθασμένη αντίληψη πως οι φορείς ΚΑΟ μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις στην αγορά.
Εκτός των ρυθμιστικών αδικιών της τυπικής ισότητας ουσιαστικά άνισων καταστάσεων μία προσέγγιση ομαδοποίησης της ΚΑΟ με την ιδιωτική οικονομία της αγοράς έχει την πρόσθετη επίπτωση ότι συμπεριλαμβάνει την ΚΑΟ στο πεδίο εφαρμογής του δικαίου απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων, του βασικού οχήματος της ΕΕ για την εμπορευματικοποίηση τομέων της παραγωγής, και επί της ουσίας απαγορεύει την ευνοϊκή ρύθμιση των φορέων ΚΑΟ έναντι των κερδοσκοπικών επιχειρήσεων.
Έτσι, τέτοιου τύπου ιδεολογικές συλλήψεις γύρω από τη ρύθμιση της ΚΑΟ καταδικάζουν μέσω της κρατικής επιβολής την τελευταία σε παραπληρωματικό μαξιλαράκι απορρόφησης των αρνητικών εξωτερικοτήτων της ιδιωτικής οικονομίας της αγοράς. Και πάντως σαμποτάρουν τον εκπεφρασμένο σκοπό του σ/ν για τη δημιουργία ενός «ευνοϊκού περιβάλλοντος» για τους φορείς της ΚΑΟ.
Τέλος, το σ/ν επιβαρύνει σημαντικά τα διαχειριστικά κόστη για τη σύσταση και λειτουργία των φορέων ΚΑΟ την ίδια στιγμή που με αλλεπάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών η σύσταση και λειτουργία των κερδοσκοπικών επιχειρήσεων έχει υπεραπλουστευτεί. Υπάγοντας δε στο ΓΕΜΗ τις ΚΟΙΝΣΕΠ τους επιβάλλει ένα πρόσθετο ετήσιο κόστος της τάξης των περίπου 150€.
Αυτό όμως που θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το εγχείρημα της ΚΑΟ στην Ελλάδα είναι η απονομή στο μητρώο κοινωνικής οικονομίας εξουσιών ελέγχου της σκοπιμότητας των δραστηριοτήτων των φορέων ΚΑΟ. Με τις σχετικές διατάξεις του σ/ν το μητρώο κοινωνικής οικονομίας αποκτά τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει για το αν η καθημερινή δραστηριότητα των φορέων ΚΑΟ καλύπτει τους όρους υπαγωγής σε αόριστες νομικές έννοιες, όπως η κοινωνική ωφέλεια, η κοινωνική καινοτομία και η βιώσιμη ανάπτυξη.
Στην πράξη ο έλεγχος σκοπιμότητας του μητρώου πάνω στους φορείς ΚΑΟ αυξάνει σε επικίνδυνο βαθμό την εξάρτηση από τη βούληση του κράτους, ενώ καθιστά τους φορείς ΚΑΟ έρμαια στις εκάστοτε δυνάμεις που επικρατούν στην κρατική γραφειοκρατία. Τέτοιος βαθμός εξάρτησης και ελέγχου σκοπιμότητας δεν υφίσταται για καμία άλλη νομική μορφή, κερδοσκοπική ή μη, και δημιουργεί σοβαρή αβεβαιότητα για τους ανθρώπους που επιθυμούν να βιοποριστούν ή ήδη βιοπορίζονται μέσα από δομές κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
ΥΓ.Με τον Αντώνη έχουμε βρεθεί σε πολλές συνελεύσεις για τα ζητήματα της Κοινωνικής Οικονομίας συντομ[ΚΑΟ]και η κριτική του στον νέο νόμο μας εκφράζει.
Σχετικά κείμενα
Φάτε ΦΕΚ-είναι νόστιμα...
κάλεσμα για την αλληλέγγυα, κοινωνική και συνεργατική οικονομία
Προβλήματα με την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας
Ο Αντώνης ασκεί σήμερα ενεργή δικηγορία με έμφαση στον κλάδο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και είναι αρχισυντάκτης του ιστοτόπου νομικού ενδιαφέροντος www.lawandtech.eu
Πηγή:http://contributors.hackademy.gr/2012/07/blog-post_13.html
συνεχίζεται
Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016
Συννέφιασε ο Παρνασσός
Ας ξεκινήσουμε με μια άγνωστη σχεδόν ηχογράφηση ενός τραγουδιού που ταιριάζει καλά στην σημερινή ημέρα. Απολαύστε το.
Στίχοι- Μουσική: Παραδοσιακό Περιοχή: Ρούμελη
Συννέφιασε ο Παρνασσός,
βρέχει στα καμποχώρια,
και σύ Διαμάντω νύχτωσες,
που πάς αυτή την ώρα
Πάω γι’ αθάνατο νερό
γι’ αθάνατο βοτάνι
να δώσω της αγάπης μου
ποτέ να μην πεθάνει
Άστεγος στην Πειραιώς χειμώνας 2015(*) |
Στις αρχές της χρονιάς, 30 Ιανουαρίου του 2016, η ανάρτηση ήταν αφιερωμένη σε μια ιδέα που μπορεί να παρέχει προστασία στους ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο.
Ένα μικρό σπίτι επάνω σε ρόδες κατάλληλο για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που μπορεί να συνδεθεί σε ένα ποδήλατο ή να ρυμουλκηθεί με το χέρι. (κλικ)
Σκεφτείτε αν μπορείτε να προσφέρετε κάτι αντίστοιχο είτε με εργασία είτε σε υλικά.
Αν χρειάζεστε κάποια βοήθεια αφήστε σχόλιο.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε χρειάστηκε να περπατήσω αρκετά στις γειτονιές του Πειραιά και τις γύρω συνοικίες αναζητώντας σπίτι για ένα συγγενικό μου πρόσωπο.
Η εμπειρία ήταν αποκαρδιωτική. Άδεια σπίτια εκατοντάδες σε κάθε γειτονιά,ημιτελείς υπαίθριοι χώροι,πάρκα αφημένα στην τύχη τους, κρατικά ανακαινισμένα κτήρια που ρημάζουν κλειδωμένα , και αντίστοιχα σε κάθε πλατεία και σε κάθε δρόμο αυθαίρετες κατασκευές περιπτέρων,καφενείων ,κ.λ.π. γήπεδα και εκκλησίες παντού..
Άστεγοι στην Ομόνοια... |
Η εικόνα που ακολουθεί είναι από κάποιο λόφο της Αθήνας,πιθανόν από το 2013. Από τότε οι άστεγοι έγιναν περισσότεροι, και στον πληθυσμό τους προστέθηκαν και πολλοί πρόσφυγες.
Για τους άστεγους και τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν έχουμε αναφερθεί σε πολλές αναρτήσεις, καθώς και σε λύσεις που πρότειναν είτε δίκτυα αλληλεγγύης είτε ιστολόγια.
Ας κάνουμε εδώ μια ανακεφαλαίωση.
Στις 16 Φεβρουαρίου 2016 γράφαμε:(κλικ) για την ανύπαρκτη Κοινωνική Πρόνοια για όσους την έχουν ανάγκη,για τις ΜΚΟ που λυμαίνονται εκτός από τα χρήματα του ΕΣΠΑ και τις εργασιακές θέσεις τις οποίες διαχειρίζονται με αδιαφανείς διαδικασίες.
Κάθε Δήμος της χώρας έχει τo δικό του Δίκτυo Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης,με τα στελέχη του και τα κονδύλια του από το ΕΣΠΑ, ΕΚΤ,κ.λπ.,και όποιος ισχυρίζεται ότι δεν αρκούν, το λέει είτε γιατί δεν έχει ασχοληθεί για να μάθει, είτε εκ του πονηρού.(κλικ)
Εικόνα(1) από https://twitter.com/skoukios?lang=el |
Εικόνα(2) από https://twitter.com/skoukios?lang=el |
Παρ'όλα αυτά ,είναι υποχρεωμένοι -πονηροί και αθώοι-να περιγράψουν το πρόβλημα όπως έχει.
Ας θυμηθούμε τις διαπιστώσεις τους
Δείτε video του συνεδρίου της ΚΕΔΕ «Κοινωνία σε κρίση – Αυτοδιοίκηση σε δράση»
και το Ψήφισμα Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ΚΕΔΕ (28 Νοεμβρίου 2013)
Το Παρατηρητήριο για την Κρίση
Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στους τυπικούς και άτυπους φορείς της κοινωνίας πολιτών στο χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης και οι νέοι περιορισμοί της κοινωνικής ιδιότητας του πολίτη την περίοδο 2010-2013
Ευρήματα πιλοτικής εμπειρικής έρευνας και προτάσεις πολιτικής (κλικ)
3,9 εκατ. Ελληνες στο όριο της φτώχειας το 2013, σύμφωνα με τη Eurostat(κλικ)
ΛΕΦΤΑ υπάρχουν αλλά όχι
για την φτώχεια και τους άστεγους ή όσους έχουν ανάγκη, μόνο για τις ΜΚΟ που λυμαίνονται εκτός από τα χρήματα του ΕΣΠΑ και τις εργασιακές θέσεις ,τις οποίες διαχειρίζονται με αδιαφανείς διαδικασίες. Το τρομακτικό σε αυτές τις ιστορίες δεν είναι η ίδια η αστεγία,αλλά η έλλειψη ενημέρωσης όσων την έχουν απόλυτη ανάγκη την στιγμή μάλιστα που τρέχουν προγράμματα από το κράτος που θα μπορούσαν να τους ωφελήσουν. Και όχι μόνο αυτό.Εκατοντάδες αλληλέγγυες δομές διασκορπισμένες σε όλο το λεκανοπέδιο και σε άλλες μεγάλες πόλεις δεν έχουν ακόμη καταφέρει να βρουν έναν πρακτικό τρόπο εσωτερικής δικτύωσης ώστε να μπορέσει να ωφεληθεί κάθε πολίτης που έχει πρόβλημα.
Ας δούμε τώρα μερικές πρακτικές προτάσεις.
Εικόνα από: Γιάννης Μπεχράκης |
Στρατηγικές επιβίωσης
Να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά. Να μην αφήσουμε
.. κανέναν χωρίς σπίτι, τροφή, ρεύμα, νερό και θέρμανση.
Φυτέψτε τα πάντα!!!
Ο "τρελός του χωριού" έκανε μια πρόταση στο ιστολόγιό του, με αφορμή την άγρια φορολόγηση και της αγροτικής γης. (κλικ)Η ιδέα έγινε σελίδα που ονομάζεται "Σπόρος, είμαι και φαίνομαι" και ο σύνδεσμος είναι:https://www.facebook.com/eimaisporos
(*)στον ίδιο δρόμο λίγες πόρτες πιο κάτω βρίσκεται δομή φιλοξενίας αστέγων!!!!
Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016
Από ψέμα σε ψέμα για το γιαούρτι
Εικόνα από https://en.wikipedia.org/wiki/Strained_yogurt |
Προκειμένου να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν σε βάρος του από τις αποκαλύψεις μας και από τα Δελτία Τύπου της ΠΟΓΕΔΥ για την πολιτική του για το γιαούρτι, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου έδωσε στη δημοσιότητα μια επιλεκτική περίληψη της απάντησης που του έστειλε ο Επίτροπος Υγείας Andriukaitis, συνοδευόμενη από μια δική του πανηγυρική δήλωση στην ΕΡΤ. «Υπάρχει μια θετική εξέλιξη σχετικά με τη διασφάλιση, ότι δεν θα χρησιμοποιείται ο όρος “ελληνικό γιαούρτι“ από εταιρίες άλλων χωρών», ισχυρίζεται ο υπουργός, επιστρατεύοντας και πάλι το ψέμα.
Θυμίζουμε, καταρχάς, εν συντομία, τι αποκαλύψαμε.
Με την ΚΥΑ για το γιαούρτι,(κλικ) που υπογράφεται από τους αναπληρωτές υπουργούς Μπόλαρη και Αλεξιάδη, νομιμοποιείται η παρασκευή γιαουρτιού με μαζική χρήση εβαπορέ γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος.
Χρησιμοποιούμε το ρήμα «νομιμοποιείται», γιατί ενώ η χρήση εβαπορέ γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος απαγορευόταν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ), όλες οι κυβερνήσεις από το 2009 επιτρέπουν στις γαλακτοβιομηχανίες να τα χρησιμοποιούν στη ζούλα. Μάλιστα, εβαπορέ γάλα χρησιμοποιείται όχι μόνο στο γιαούρτι, αλλά και στη φέτα και σε όλα τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Με την παράγραφο 10 του άρθρου 1 της ΚΥΑ των Μπόλαρη-Αλεξιάδη, σε ό,τι αφορά το γιαούρτι φεύγουμε από την παρασκευή προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) και πάμε στον τρόπο παρασκευής.
Σύμφωνα με την πρόταση της Ελλάδας για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος, που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στις χώρες της ΕΕ, στις χώρες ΕΖΕΣ και στην Τουρκία, μπορεί να πωλούνται παντού -και στην Ελλάδα-χωρίς να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης του γάλακτος.
Από τη στιγμή που στην Ελλάδα επιτρέπεται η μαζική χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, δεν έχει καμία πρακτική αξία η αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται στην Ελλάδα.
Οι αποκαλύψεις μας αυτές στρίμωξαν άγρια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον υπουργό Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Μπόλαρη. Μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου κυκλοφορούσε η άποψη ότι το σύστημα έπαθε ταράκουλο, ότι φούντωσε η σύγκρουση του Αποστόλου με τον Μπόλαρη και ότι η υπόθεση έφτασε μέχρι το Μαξίμου. Κι ενώ ο υπουργός αποφεύγει να απαντήσει και στα δικά μας δημοσιεύματα και στην ΠΟΓΕΔΥ και στον πρόεδρό της Ν. Κακαβά, δίνει στις 27 του Σεπτέμβρη στη δημοσιότητα τη «ρετουσαρισμένη» απάντηση του Επίτροπου Υγείας και κάνει την πανηγυρτζίδικη δήλωση στην ΕΡΤ.
Αλήθεια, γιατί ο Β. Αποστόλου δεν έδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρη την επιστολή Andriukaitis, αλλά έκανε τη σχετική… κοπτοραπτική, προκειμένου να στηρίξει τον πανηγυρικό ισχυρισμό του ότι «υπάρχει μια θετική εξέλιξη»; Θα του αφήσουμε λίγο χρόνο να σκεφτεί πιο ψύχραιμα και να δώσει στη δημοσιότητα ολόκληρη την επιστολή. Αν δεν το κάνει, θα τη δημοσιεύσουμε εμείς. Την έχουμε, τη μεταφράσαμε και προς το παρόν θα περιοριστούμε σε μερικές επισημάνσεις.
Ο Β. Αποστόλου ισχυρίζεται ότι εξέφρασε στον Επίτροπο Υγείας τη διαφωνία του για τη χρήση από την Τσεχία του όρου «ελληνικό γιαούρτι». Λέει ψέματα. Στην απαντητική επιστολή του, ο Επίτροπος Υγείας απαντά χαρακτηριστικά στον Αποστόλου: «Στην επιστολή σας εκφράζετε σοβαρές αντιρρήσεις για τη χρήση και των δύο ονομασιών “ελληνικό γιαούρτι“ και “γιαούρτι ελληνικού τύπου“, όπως προβλέπονται στο σχέδιο νόμου της Τσεχίας».
Σε τι συνίσταται το… ψεματάκι του Αποστόλου;
Ενώ στην επιστολή που έστειλε τον Ιούλη εξέφραζε αντίρρηση όχι μόνο για την ονομασία «greek yogurt», αλλά και για την ονομασία «Greek-style yoghurt», όπως επιβεβαιώνει και ο Επίτροπος στην απαντητική του αποστολή, τώρα εμφανίζεται (ο Αποστόλου) να έχει εκφράσει διαφωνία μόνο για τον όρο «greek yogurt». Γιατί το κάνει αυτό; Γιατί μόνον αυτό δέχονται οι Κομισάριοι.
Απαντά ο Επίτροπος Υγείας (εξ ονόματος και του Επιτρόπου Γεωργίας, όπως σημειώνει: «Αναφορικά με άλλες ονομασίες, όπως “γιαούρτι ελληνικού τύπου“ ή “γιαούρτι ελληνικού στιλ“ ή “γιαούρτι ελληνικής συνταγής“, η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές μπορούν να γίνουν αποδεκτές»!
Τι σημαίνει αυτό; Οτι στην Τσεχία (και όχι μόνο) θα κυκλοφορεί γιαούρτι που δε θα ονομάζεται «ελληνικό γιαούρτι», αλλά γιαούρτι «ελληνικού τύπου / στιλ / συνταγής». Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αρκούν οι λέξεις «Greek» και «Yogurt» σε μια ετικέτα (η τρίτη λέξη, type ή style ή recipient, θα είναι επεξηγηματική και θα γράφεται προφανώς με μικρότερα γράμματα, ενδεχομένως και με διαφορετική γραμματοσειρά), για να πουν στον τσέχο καταναλωτή το ίδιο που θα έλεγε ένα σκέτο (χωρίς την τρίτη, επεξηγηματική λέξη) «Greek Yogurt». Στην πράξη δε θα παίζει κανένα ρόλο το αν το γιαούρτι θα χαρακτηρίζεται «ελληνικό» ή «ελληνικού τύπου». Αλλωστε, το πιο γνωστό στην Ευρώπη «ελληνικό γιαούρτι» (της ΦΑΓΕ) θα παράγεται πλέον στο Λουξεμβούργο και από εκεί θα εισάγεται και στην Ελλάδα.
Επειδή, λοιπόν, η Κομισιόν θα δεχτεί κάποια ή όλες αυτές τις «εναλλακτικές» ονομασίες που θέλει να χρησιμοποιήσει η Τσεχία και αυτό είναι δεδομένο και για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που γνωρίζει πολύ καλά ότι θα καταφερθεί ένα μεγάλο χτύπημα στο ελληνικό γιαούρτι, προχώρησε σε… αυτολογοκρισία, κόβοντας το ένα από τα δύο αιτήματα που έστειλε τον Ιούλη στην Κομισιόν, για να δείξει ότι τάχα κατέκτησε μια… μεγάλη εθνική νίκη (κούνια που σε κούναγε, Βαγγέλη).
Οταν η ΚΥΑ των Μπόλαρη-Αλεξιάδη για το γιαούρτι νομιμοποιεί τη χρήση εβαπορέ γάλακτος στην Παρασκευή γιαουρτιού, αυτόματα υποβιβάζει τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» σε τρόπο παρασκευής. Οπως γράφει και ο Επίτροπος Andriukaitis στην απαντητική επιστολή του, οι ονομασίες «γιαούρτι ελληνικού τύπου / στυλ / συνταγής», μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την Κομισιόν, «προκειμένου να δείχνουν ότι τα γιαούρτια έχουν παχιά και κρεμώδη υφή, λόγω του ιδιαίτερου τρόπου παρασσκευής τους».
Eξαρχής, λοιπόν, μετά τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ για το γιαούρτι, ήταν δεδομένο ότι δεν υπήρχε κανένα επιχείρημα για να πειστούν οι Κομισάριοι να δεχτούν τους ελληνικούς ισχυρισμούς και να απαγορεύσουν στους Τσέχους να χρησιμοποιούν τις λέξεις «ελληνικό γιαούρτι» με κάποια επεξήγηση (τρόπος ή στιλ ή συνταγή). Γι’ αυτό ο Αποστόλου κατέφυγε στο ρετουσάρισμα της απάντησης του Επιτρόπου Υγείας, έτσι που να μπορέσει να μιλήσει για «θετική εξέλιξη» και να ισχυριστεί ψευδώς ότι θα πιέσει την Κομισιόν να μην κάνει δεκτό το σχέδιο νόμου της Τσεχίας.
Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο Β. Αποστόλου καταφεύγει στο ψέμα προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες – και τις δικές του και συνολικά της συγκυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων. Θα αναφέρουμε μερικά παραδείγματα.
Στη συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες ΚΑΜΑ (Μποτσουάνα, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Σουαζιλάνδη και Νότια Αφρική), όπως και παλαιότερα στη συμφωνία με τον Καναδά, η ελληνική φέτα παύει πλέον να θεωρείται προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης) στις χώρες αυτές.
Σε άρθρο μας με τίτλο «Οι Τσιπροκαμμένοι έβαλαν πλάτη για το “θάψιμο“ της φέτας», που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιούνη, αποδείξαμε με στοιχεία ότι ναι μεν η συμφωνία ερχόταν από παλιά (από το 2006), όμως για λόγους που δεν γνωρίζουμε αυτή δεν «περπάτησε» και οι συζητήσεις συνεχίστηκαν.
Την κύρια ευθύνη φέρει η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων. Αναγκαστήκαμε να μπούμε σ’ αυτή τη συζήτηση γιατί άναψε σκυλοκαυγάς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για το ποιος φταίει, ενώ ευθύνη έφεραν και οι δύο κυβερνήσεις, γιατί και οι δύο είχαν συμφωνήσει στα ευρωπαϊκά όργανα.
Ο Αποστόλου συχνά-πυκνά εκείνη την περίοδο ισχυριζόταν ψευδώς, ότι η συμφωνία με τις χώρες ΚΑΜΑ (1)είχε ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη του 2014 (άρα έφταιγε η συγκυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων), ενώ γνώριζε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν και ότι ο Σταθάκης που εκπροσωπούσε την ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπιζε το πρόβλημα πολύ χαλαρά. Η συμφωνία αυτή πέρασε από το Συμβούλιο Υπουργών και ο Σταθάκης δεν έθεσε veto.
Ελεγε ο Αποστόλου στις 30 Μάη του 2016: «Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές διασφαλίσεις για μια συμφωνία που δυστυχώς είχε ήδη ολοκληρωθεί από το Σεπτέμβρη του 2014». Ο ίδιος άνθρωπος, στις 27 Σεπτέμβρη (δηλαδή τέσσερις μήνες μετά) έλεγε σε μια πανηγυρτζίδικη δήλωσή του για τη συμφωνία με τις χώρες ΚΑΜΑ: «Η μάχη από την πλευρά μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν πάρα πολύ σκληρή ειδικά για την συμφωνία με την Νότια Αφρική που ήταν η πρώτη που αντιμετωπίσαμε». Είναι αδίστακτος, λοιπόν, στο να λέει τα πιο χοντροκομμένα ψέματα, όπως και ο αρχηγός του ο Τσίπρας.
Ψέματα λένε ακόμα και για τη συμφωνία CETA με τον Καναδά για την φέτα, ισχυριζόμενοι ότι την επόμενη πενταετία, μετά από εξέταση από την Κομισιόν, η ελληνική φέτα θα αποκατασταθεί, ως προϊόν ΠΓΕ. Εμείς δεν έχουμε παρά να επαναλάβουμε αυτά που γράφαμε στις 18 Ιούνη:
Είναι σαφές, λοιπόν, τι μέλλον επιδιώκεται σε προϊόντα όπως η φέτα. Το ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο θα χρησιμοποιεί αυτά τα προϊόντα ως ανταλλάγματα στις χώρες ΑΚΕ, προκειμένου αυτές να ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους στη διείσδυσή του. Αν πρέπει να σχολιαστεί κάτι, είναι η αναισχυντία του Β. Αποστόλου, που προσπαθεί να παραμυθιάσει τους έλληνες κτηνοτρόφους, ότι τάχα… απέσπασε δέσμευση από την Κομισιόν για αποκατάσταση της ελληνικής φέτας την επόμενη πενταετία! Αλλαγές θα γίνουν την επόμενη πενταετία. Μόνο που αυτές δε θα αφορούν την αποκατάσταση της φέτας, αλλά το ξωπέταγμα και άλλων τυριών ΠΟΠ, ειδικά μετά τη νομιμοποίηση της μαζικής χρήσης εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή όλης της γκάμας των γαλακτοκομικών προϊόντων.
ΠΗΓΗ: ΚΟΝΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 1 ΟΚΤΩΒΡΗ
Περισσότερα για τη συμφωνία εδώ:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-2154_el.htm
Οι συμφωνίες ΑΚΕ-ΕΕ
Δείτε κι αυτά
http://www.dairyreporter.com/Processing-Packaging/Greek-yogurt-waste-acid-whey-a-concern-for-USDA-Jones-Laffin
Whey Too Much: Greek Yogurt’s Dark Side
http://modernfarmer.com/2013/05/whey-too-much-greek-yogurts-dark-side/
Have a Greek Yogurt, Hire a Syrian Refugee
https://www.bloomberg.com/view/articles/2016-11-03/have-a-greek-yogurt-hire-a-syrian-refugee
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)