«Eτούτο το τοπίο είναι σκληρό σαν τη σιωπή,
σφίγγει στον κόρφο του τα πυρωμένα του λιθάρια,
σφίγγει στο φως τις ορφανές ελιές του και τ’ αμπέλια του,
σφίγγει τα δόντια. Δεν υπάρχει νερό. Mονάχα φως.» (Ρωμιοσύνη-Γ.Ρίτσος)
Σε 8 προηγούμενες δημοσιεύσεις με ετικέτα Οικολογία και πολιτική,κάναμε βόλτες από την Ελευσίνα μέχρι τον Πειραιά, και σταματήσαμε στο όρος Αιγάλεω εντοπίζοντας τα χρόνια προβλήματα του. Από τότε πέρασαν κάποιοι μήνες, και ο καιρός άρχισε να ανοίγει. Προτείνω να συνεχίσουμε το περπάτημα επάνω στην Ιερά Οδό, πηγαίνοντας μια βόλτα με στόχο να γνωρίσουμε τον σπάνιο Διομήδειο Βοτανικό Κήπο. Η φύση εδώ ψιθυρίζει στο αυτί του κάθε επισκέπτη την ιστορία της, παρά τις συστηματικές καταστροφές που έχουν συντελεστεί στη γύρω περιοχή. Η πρόσβαση είναι εύκολη,και γίνεται με πολλά μέσα-αναφέρονται πιο κάτω-με το αυτοκίνητο ίσως βρείτε δύσκολο το παρκάρισμα.Με την ομορφιά και την καλή οργάνωση που διαθέτει, ο βοτανικός κήπος είναι ιδανικός χώρος για όσους αγαπούν τη φύση, τους περιπατητές, και για όσους εμπνέονται να ασχολούνται με τα βότανα. Κυρίως είναι ένας από τους πιο κατάλληλους τόπους για γονείς που επιθυμούν να φέρουν τα παιδιά τους σε επαφή με το περιβάλλον, τα μυστήρια και τις ομορφιές του. Εδώ θα έχουν την ευκαιρία, να δουν εικόνες ομορφιάς για πρώτη φορά, και να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της συνύπαρξης του διαφορετικού στη φύση. Στο ιστορικό τμήμα, φιλοξενεί είδη φυτών που αναφέρονται από την αρχαία ελληνική μυθολογία μέχρι και την Παλαιά Διαθήκη και εμπλέκονται σε διάφορους μυθολογικά γεγονότα, και είναι το μοναδικό τέτοιο τμήμα στον κόσμο. Εκεί θα συναντήσετε φυτά όπως ο νάρθηκας (Ferula communis) που κατά τη μυθολογία ο Προμηθέας έκρυψε στο βλαστό του τη φωτιά και την μετέφερε κρυφά από τους θεούς στους ανθρώπους, το κώνειο (Conium maculatum) με το οποίο θανατώθηκε ο Σωκράτης,κ.ά.
Στον κήπο υπάρχει συστηματικό τμήμα, που σχεδιάστηκε για να εκπαιδεύει τον επισκέπτη στην σχέση εξέλιξης των διάφορων φυτών, θερμοκήπιο και φυτώριο που φιλοξενούνται απειλούμενα προς εξαφάνιση φυτά, καθώς και όσα έχουν ανάγκη διαφορετικής θερμοκρασίας και υγρασίας,όπως τα φυτά των υγρών τροπικών δασών. Ο Ανθώνας, είναι ένας χώρος κατάλληλος για ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους.
Εξοπλιστείτε με φωτογραφικές μηχανές και ξεχυθείτε να απολαύσετε την ομορφιά του!!!
Που βρίσκεται: Στην περιοχή Δαφνί Χαϊδαρίου, (Στάση Πάρκο ή Ψυχιατρείο)
Πως θα πάτε: Από το Μετρό Αιγάλεω με όλα τα λεωφορεία που πηγαίνουν προς Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Χαϊδάρι ή από την αφετηρία των λεωφορείων από την Πλατεία Κουμουνδούρου.
Λεωφορεία: Α16 Πλατεία Κουμουνδούρου – Ελευσίνα, 811 Μετρό Αιγάλεω – Χαϊδάρι, 812 Πλατεία Κουμουνδούρου – Χαϊδάρι, 866 Σταθμός Μετρό Αιγάλεω – Ασπρόπυργος, Γ16 Πλατεία Κουμουνδούρου – Ασπρόπυργος
Λειτουργεί: Καθημερινά 8:00 – 14:00 , Σάββατο και Κυριακή: 10:00 – 15:00. τηλ. 210 5812582 .
Ο κήπος παραμένει κλειστός από 15 Ιουλίου – 31 Αυγούστου.
Δεν επιτρέπεται: Δεν επιτρέπονται ποδήλατα, κατοικίδια και αθλοπαιδιές με μπάλα. Απαγορεύεται η συλλογή φυτών.
Είσοδος: Ελεύθερη
http://www.diomedes-bg.uoa.gr/start.html
Ο κήπος περιβάλλεται από Άλσος με έκταση 300 στρεμμάτων περιοχή γνωστή με το όνομα Δαφνί. Μέσα στο Άλσος δεσπόζει η Μονή Δαφνίου. Εδώ βρισκόμαστε στο μέσο περίπου της διαδρομής της αρχαίας Ιεράς οδού, προς την Ελευσίνα. Εδώ κάποτε το ιερό του Απόλλωνα του Δαφνηφόρου. Πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού η βυζαντινή Μονή, πίσω ακριβώς και στη πλαγιά του Ποικίλου όρους το λατρευτικό σπήλαιο του Πανός. Για όσους γνωρίζουν την περιοχή, η βόλτα μπορεί να συνεχιστεί μέχρι μέσα στο δάσος.
Είναι ανοικτό για τον κόσμο. Να θυμάστε ότι μπορεί να συναντήσετε σκυλιά, και τώρα την άνοιξη και φίδια.Το βίντεο που ακολουθεί θα σας δώσει μια γενική εικόνα του τοπίου. Ο πρόεδρος του Οικολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Χαϊδαρίου (ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ) κ. Κώστας Φωτεινάκης, μας ξεναγεί στο βουνό, και τις πληγές του, που εμείς οι άνθρωποι προκαλέσαμε.
Όρος Αιγάλεω - Λ. Κουμουνδούρου.ΕΡΤ3.wmv
http://www.youtube.com/watch?v=qmqQGz-pGgw&feature=related
Και η ώρα της γκρίνιας.
Βόλτα της Κυριακής, με αυτοκίνητο αυτή τη φορά,και φτάσαμε σε μια από τις κορφές του βουνού, αυτήΝ της Αγίας Βαρβάρας. Αναζητούμε το αναψυκτήριο του Δήμου το Πάνθεον, αλλά είναι κλειστό,και η περίφραξή του μας κρύβει την πρόσβαση προς την κορυφή του όρους. Ας είναι. Ο καιρός είναι βαρύς και δε θα πηγαίναμε μακρυά έτσι κι αλλιώς. Στάση για τσιγάρο και αγνάντεμα της θέας. Προσπάθεια αναγνώρισης φυτών,και κουβεντούλα.
Τα σκουπίδια παντού, παρ’όλο που υπήρχαν άδειοι κάδοι(φαίνονται-οι φωτογραφίες μεγαλώνουν) Το θέμα είναι ταξικό σχολιάζει κάποιος. Γιατί σκουπίδια μας θεωρούν εδώ στα δυτικά. Ποιος νοιάζεται; Άντε να κόψεις ένα κλαρί στην Εκάλη να δεις.
Η καταστροφή στο Ποικίλο και στο όρος Αιγάλεω συνεχίζεται.
Το τσιμέντο τα έχει καταπιεί όλα εδώ πάνω, όπως και εκεί κάτω. Η φωτογραφία το δείχνει καθαρά. Το βουνό κάηκε τόσες φορές, και το νερό έχει παρασύρει το χώμα πριν προλάβει να ξαναπρασινίσει. Το λένε και ερημοποίηση. Για να χτίσουν εδώ, έβαζαν φουρνέλα για τη διάνοιξη θεμελίων, που έκαναν ζημιές στα φυσικά σπήλαια. Πέτρα πάνω στην πέτρα. «Το Ποικίλο Ορος ήταν μέχρι και την Κατοχή, κατάφυτο.Τότε έγινε η αρχή του κακού με τις υλοτομήσεις και μια σειρά από πυρκαϊές που έπληξαν καίρια τις δασικές εκτάσεις του βουνού» αναφέρει ο πρόεδρος του Οικολογικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου κ. Δ.Κούνδουρος, για την άλλη πλευρά της οροσειράς, γεγονός που ισχύει και εδώ. Αλλά τότε ήταν φυσιολογικό. Ήταν Κατοχή, ο κόσμος στην Αθήνα πεινούσε και κρύωνε. Την τελευταία μεγάλη τη θυμάμαι κι εγώ. Ο αέρας ήταν καθαρός τότε, και μπορούσε να φέρει τη μυρωδιά μέχρι κάτω που μέναμε εμείς.
Μια από τις ομορφότερες και ιστορικότερες περιοχές του πλανήτη έχει γίνει εφιάλτης.
Η αρχαία Ιερά οδός θαμμένη στο μπετόν(1). Όλα αυτά είναι νόμιμα; ναι με κάποιον από τους διάφορους νόμους, όλα είναι νόμιμα πια.
Μια περιοχή που αν αναδεικνυόταν θα αποτελούσε μεγάλη πηγή πλούτου για τη χώρα, και θα επέτρεπε τη συνέχεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αλλά που...όταν ο κάθε Έλληνας ονειρεύεται τη δική του καταπάτηση. Είναι φανερό. Αισθάνομαι @@@ πια. Οι μισοί από αυτούς που σήμερα δραστηριοποιούνται για τη διάσωση του περιβάλλοντος, είναι οι ίδιοι καταπατητές. Και δεν είναι αυτό που με φουρτουνιάζει, είναι ότι αφού τα νομιμοποίησαν, τα έδωσαν και αντιπαροχή για να θαυμάζουμε εμείς το μπετόν και αυτοί να χαίρονται τα ενοίκια. Και περιμένουν απο το κράτος αναδασώσεις που θα έπρεπε να κάνουν οι ίδιοι σε αντιστάθμισμα της καλής τους τύχης. Που όλα τα νομιμοποίησε. Η υποκρισία περισσεύει. Δεν είναι το ίδιο, να καταπατάς για να αποκτήσεις το πρώτο σου σπίτι με αυτό που έχει γίνει εδώ. Με τέτοιες νοοτροπίες η σημερινή κατάληξη φαντάζει λογική. Στον ίδιο προσανατολισμό και η εκκλησία. Γιατί να είναι διαφορετικά;διαβάστε στο http://www.asda.gr/elxoroi/ekklisia.htm
πως τα δύο χιτώνια γίνονται τρία...
Παντού μπετόν απο άκρη σε άκρη.
Μου θύμισες πάρα πολλά, η ζωή τα έφερε και έμαθα τη περιοχή πολύ καλά, ο δρόμος που δείχνεις είναι η ποταμού,που να δεις τη σαβούρα έχει ο δρόμος για τα πολυβολεία, καλύτερα να αφήσουν τη περιοχή στη "Μοίρα" της γιατί έτσι και τη βάλουν στο σχέδιο οι πολυκατοικίες θα φτάσουν μέχρι τα πολυβολεία,όπως έγινε και με τη Αγιά Βαρβάρα που έπηξε στο τσιμέντο.(από παλιό σχόλιο)
Εκείνη την άκρη που αναφέρει ο σχολιαστής επισκεφθήκαμε σήμερα.
O αρχαιολόγος Ιωάννης Τραυλός από το Ποικίλο Όρος "αγναντεύει" τη Λίμνη Κουμουνδούρου, την Ιερά Οδό και τον κόλπο της Ελευσίνας.
Περπατάμε το βουνό!
Κάθε Κυριακή (σχεδόν) συναντιόμαστε στο τέρμα της οδού Σουλίου ( Αγία Τριάδα) και περπατάμε στο βουνό. Τηλ. επικοινωνίας 693719079. Περισσότερα στο http://poikilo2006.blogspot.com/
Το τμήμα της Ιεράς Οδού στο Ιερό της Αφροδίτης, το 1937
Το ίδιο περίπου τμήμα με το παραπάνω, σήμερα μπροστά από το Copa Copana στη γέφυρα του Σκαραμαγκά. Πως να αναγνωρίσεις τι είναι;
(1)Η Ιερά Οδός απέκτησε το "μουσείο" της στο σταθμό ΜΕΤΡΟ στο Αιγάλεω, με τα αρχαιολογικά ευρήματα από τη διάνοιξη του τούνελ από τον Κεραμεικό στο Αιγάλεω.
Την επιμέλεια της τοποθέτησης και προβολής την είχε η αρχαιολόγος κα Όλγα Ζαχαριάδου, η οποία έκανε εξαιρετική δουλειά. Η φωτογραφική ομάδα του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. θα αναλάβει "δράση" τις επόμενες ημέρες και θα αναρτήσει φωτογραφίες.
18 Φεβρουαρίου 2011,από το http://ieraodo.blogspot.com/2011/02/blog-post.html
Διαβάστε το άρθρο της κας Δρακωτού "Η πορεία της Ιεράς Οδού και η σημασία της" από το περιοδικό ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ )Την επιμέλεια της τοποθέτησης και προβολής την είχε η αρχαιολόγος κα Όλγα Ζαχαριάδου, η οποία έκανε εξαιρετική δουλειά. Η φωτογραφική ομάδα του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. θα αναλάβει "δράση" τις επόμενες ημέρες και θα αναρτήσει φωτογραφίες.
18 Φεβρουαρίου 2011,από το http://ieraodo.blogspot.com/2011/02/blog-post.html
Σύλλογοι και ιστότοποι που δραστηριοποιούνται με τη διάσωση του ότι απέμεινε.
-Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου.http://xaidari.blogspot.com/2011/03/blog-post_16.html
-Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου http://persyper.gr
-Όμιλος για το Περιβάλλον και την Ποιότητα ζωής στην Πετρούπολη το Ποικίλο,στο http://pppz.forumup.gr
-Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. http://xpolis.blogspot.com
-Άλλη μια -Ανοιχτή πρόταση-http://www.prosanatolismoi.gr/main/index.php?option=com_content&task=view&id=161&Itemid=22
-http://stratokopoi.wordpress.com/
Η άνοιξη μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ
ΑπάντησηΔιαγραφήνα την προυπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή !
Δεν έχουμε και άλλες πολλές επιλογές για να ανέβει το ηθικό.
habilis είναι μαγικά παρά τις καταστροφές.Αξίζει αν δεν έχεις πάει ειδικά στον κήπο.Θα νιώσεις ότι είσαι σε χρονοκάψουλα.Σέ έψησα;;και πραγματικά τώρα με το μετρό,φτάνεις γρήγορα.Και να πάρεις μαζί και τα ταπεράκια με το φαγητό σου.Αυτό ξέχασα να το γράψω.
ΑπάντησηΔιαγραφή