Η οικονομική κατάσταση είναι ζοφερή.
Το άρθρο που ακολουθεί είναι ένα από τα πολλά που το επιβεβαιώνουν.
Τώρα, οι τρόποι αντίδρασης σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα κανονικά θα έπρεπε -ή θα μπορούσε να είναι- πολλοί και διάφοροι, αλλά όπως διαπιστώνουμε μάλλον έχουμε χάσει την έμπνευσή μας.
"Μετρημένες στα δάχτυλα" δείχνει να είναι οι ενέργειες που έγιναν μετά από μια πρόχειρη προσπάθεια καταγραφής.
Έχουμε και λέμε:
-Απεργίες -συγκεντρώσεις
-Καταλήψεις(λίγων ημερών)
-Επιστολές διαμαρτυρίας
-Άρθρα με καταγγελίες ή διαπιστώσεις
-Συλλογή υπογραφών
-Ποδηλατοδρομίες!
-Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ),
-Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Ε.Δ.)
ή προσφυγή στο το δικό μας ΣτΕ
Εντάξει μπορεί να ξεπεράσουμε τα δάχτυλα του ενός χεριού αν συμπεριλάβουμε και τις δευτερεύουσες "δημιουργικές"δράσεις αντιμετώπισης των καθημερινών αναγκών και προβλημάτων(αφού πρώτα εξαιρέσουμε το τρολάρισμα ! ) στις συνθήκες που έχουν επιβληθεί λόγω της κρίσης.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26498&subid=2&pubid=113369625 |
Αλλά έφτασε ή ώρα να διαβάσουμε τα νούμερα...
Αποπληθωρισμό -1,1% εμφάνισε η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο -που είναι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία (-1,4%)- σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε από 0,4% τον Αύγουστο σε 0,3% τον Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2009, ενώ πριν έναν χρόνο ήταν στο 1,1%.“Ακόμη και στις περιόδους κρίσης της ευρωζώνης και γεωπολιτικής αστάθειας, οι επενδυτές θεωρούσαν τις κεντρικές τράπεζες άγκυρα σταθερότητας.
Αλλά η αναμενόμενη λήξη του προγράμματος παροχής ρευστότητας QE της αμερικανικής Federal Reserve αυτόν τον μήνα θα σηματοδοτήσει τη στιγμή που η άγκυρα αρχίζει να σηκώνεται.
Μολονότι η επιδείνωση της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να υποχρεώσει τη Fed να επιστρέψει στο QE, το επόμενο βήμα της θα είναι πιθανότερα μια αύξηση επιτοκίων, που παραμένουν μηδενικά επί έξι σχεδόν χρόνια. Η τελευταία φορά που αύξησε η Fed τα επιτόκια ήταν το 2006”, αναφέρει σχόλιο στην εφημερίδα Financial Times.
“Η λήξη του QE αναστατώνει ήδη τις αγορές. Καθώς οι προοπτικές για τη διεθνή οικονομία επιδεινώνονται –το ΔΝΤ προειδοποίησε για μια νέα εποχή με μετριοπαθή ανάπτυξη- οι επενδυτές ετοιμάζονται για πιο δύσκολες ώρες. Ο παγκόσμιος δείκτης All-World Share Index έχει διολισθήσει 9% από τις αρχές Σεπτεμβρίου και yields στα αμερικανικά Treasuries βούλιαξαν κάτω από το 2%”.
Μετά την ανάγνωση όλων αυτών των "άχρηστων πληροφοριών", μπορούμε να πάμε στην ουσία του προβλήματος
«Επιστροφή της ευρωκρίσης»
«Οι κινήσεις είναι βάναυσες» σχολιάζει ο Γκι Λε Μπα, στέλεχος της Janney Montgomery Scott LLC στο πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι «η παγκόσμια οικονομία επαναξιολογείται ξαφνικά και το αποτέλεσμα είναι πολύ αρνητικό». Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι αγορές δεν πιστεύουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα καταφέρουν να αποτρέψουν την κατάρρευση και ένδειξη αυτής της δυσπιστίας συνιστούν οι αποπληθωριστικές τάσεις. «Είναι προφανές ότι μειώνεται η εμπιστοσύνη προς την ικανότητα του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι να διατηρήσει τον πληθωρισμό σταθερά κοντά στο 2%», επισημαίνει ο οικονομικός συντάκτης της Die Welt, υπενθυμίζοντας ότι ο αποπληθωρισμός συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για τις επενδύσεις αλλά και την κατανάλωση.
Σε νέα οικονομική ύφεση παραπέμπει και η πτώση της τιμής του πετρελαίου αλλά και άλλων ορυκτών πρώτων υλών, όπως του χαλκού. Όπως σημειώνεται, στο επίκεντρο των εξελίξεων στις αγορές είναι η ευρωζώνη. «Έτσι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σκαρφάλωσαν πάλι κοντά στο 8%, ενώ και σε άλλες αγορές της περιφέρειας σημειώθηκε επίσης εκτίναξη των επιτοκίων για κρατικά ομόλογα. Κάποιοι ειδικοί κάνουν πλέον λόγο για επιστροφή της ευρωκρίσης», γράφει η Die Welt.
«Η κατάσταση της Ελλάδας ωραιοποιείται»
«Χωρίς επιθετικά πολιτικά μέτρα, η ευρωζώνη δεν θα βγει από την παγίδα του αποπληθωρισμού», εκτιμά ο Πολ Μόρτιμερ-Λι, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, καλώντας τον Μάριο Ντράγκι να ενισχύσει τη ρευστότητα, προβαίνοντας στην μαζική αγορά κρατικών ομολόγων. Ο Μόρτιμερ-Λι καλεί επίσης τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να ενισχύσουν την ανάπτυξη μέσω επενδυτικών προγραμμάτων.
Στον αντίποδα, ο Κρίστοφερ Ουόλεν, εταίρος στην επενδυτική Harvest Partners, ο οποίος εκτιμά ότι «οι αγορές είναι χειραγωγημένες εξαιτίας των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών». Ο Ουόλεν υποστηρίζει ότι οι αναταράξεις των τελευταίων ημερών συνιστούν, απλώς, προσπάθεια αντίδρασης των αγορών στην χειραγώγηση
Απαισιόδοξες είναι οι προγνώσεις και του γερμανού οικονομολόγου Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος βλέπει μια μακρά περίοδο μαρασμού της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Rheinische Post, ο πρόεδρος του Ifo τονίζει ότι η ευρωκρίση δεν παρήλθε, αλλά αντίθετα, οξύνεται σε χώρες όπως η Ιταλία, όπου σημειώνεται ήδη διαφυγή κεφαλαίων. Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν υπενθυμίζει ότι η εισαγωγή του ευρώ είχε ως συνέπεια την απώλεια ανταγωνιστικότητας των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου. «Η κατάσταση κάποιων χωρών, όπως η Ελλάδα, ωραιοποιείται προκειμένου να αποφευχθεί μια συζήτηση για τα αναγκαία επόμενα βήματα», εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος.
Κ. Σαρ. -με πληροφορίες Deutsche Welle, ΑΠΕ, BofA, Reuters,/www.enet.gr/?i=news-room.el.home&id=452442
καλημέρα πλήρης ενημέρωση
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε πολύ ακράτ για τα σχόλια .Αυτά δεν είναι ούτε ευχάριστα ούτε δημοφιλή θέματα ..
ΑπάντησηΔιαγραφή