Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Eυρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της φτώχιας και τον κοινωνικό αποκλεισμό


Η φωτογραφία του παππού είναι από τις διαδηλώσεις που έγιναν την άνοιξη που μας πέρασε. Δεν έπεσε στην αντίληψή μου να έγινε κάποιο σχόλιο σχετικό με την εικόνα του και φυσικό είναι, γιατί ήταν η ημέρα με τους νεκρούς στην Marfin πολύ φορτισμένη.
Του αφιερώνουμε έστω και τώρα τις σχετικές αναρτήσεις με την υπόσχεση να μην τον ξεχάσουμε.
Δουλειά δεν είχα να κάνω λέμε τώρα, και είπα να κάνω μια έρευνα στο τι ετοιμάζει η ΕΕ, για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, και τη φτώχεια. Η αλήθεια είναι ότι ψάχνοντας στο διαδίκτυο για την κοινωνική οικονομία  και τις ευκαιρίες για νέες μορφές εργασίας που λογικά φέρνει, βρέθηκα να χαζεύω σεμινάρια ζυμώματος ψωμιού, πηξίματος τυριού, κατασκευή σπιτιών από ανακυκλώσιμα υλικά, την τράπεζα των φτωχών να βάζει στόχους ανάπτυξης σε Ιταλία και αλλού,(έχουμε κάνει ειδική ανάρτηση) αυτόματα η σκέψη που μου γεννήθηκε στο μυαλό,είναι «περιμένουμε κάποιον πόλεμο;» κάποια καταστροφή ίσως;
Τώρα έχουμε Αύγουστο, αλλά το  περισσότερο υλικό  το άντλησα στα τέλη του 2009 , που ακόμη οι πληροφορίες  για τις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε δεν ήταν ανησυχητικές. Για την πατρίδα μας, ναι είχαν αρχίσει τα όργανα, και η ιδέα για το ψάξιμο ήταν επίκαιρη. Το υλικό όμως είναι βαρετό και δείλιαζα να το αναρτήσω. Αλλά λόγω του ότι  για μερικές ημέρες ίσως να μην μπορέσουμε κάτι άλλο, και επειδή το να ξέρεις που βαδίζεις είναι σπουδαία αρετή, αποφάσισα να γίνει τώρα η  πρώτη ανάρτηση, ώστε όποιος έχει χρόνο να το ψάξει σε βάθος.
Αν μπείτε στον κόπο, γράψτε μας για τα συμπεράσματά σας.
Για να μην σας αφήσω σε αγωνία, θα μαρτυρήσω το δικό μου.
Δεν υπάρχουμε, αυτό είναι.
Το κείμενο αρχίζει έτσι:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου, ωστόσο το 17% των Ευρωπαίων έχει περιορισμένα οικονομικά μέσα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά για τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται.
Η φτώχεια συνδέεται συχνά με τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ο υποσιτισμός, η πείνα, και η έλλειψη καθαρού νερού αποτελούν συχνά καθημερινή πρόκληση. Η Ευρώπη όμως επηρεάζεται επίσης από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή, αλλά παρόλα αυτά είναι απαράδεκτο. Η φτώχεια και ο αποκλεισμός ενός ατόμου ισοδυναμεί με την φτώχεια της κοινωνίας στο σύνολό της. Η Ευρώπη μπορεί να είναι ισχυρή μόνον εάν αξιοποιείται το πλήρες δυναμικό του κάθε ατόμου. Δεν υπάρχει καμία θαυματουργή λύση για να σταματήσει η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν μπορούμε να κερδίσουμε τον αγώνα χωρίς εσάς. Είναι η κατάλληλη στιγμή να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και μεγαλύτερη ένταξη. Είναι η κατάλληλη στιγμή για το 2010, το Ευρωπαϊκό Έτος κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Μια βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αλληλεγγύη, η οποία αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική έννοια σε περιόδους κρίσης. Η λέξη «Ένωση» τα λέει όλα - είμαστε όλοι μαζί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η αλληλεγγύη αυτή δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας για καθένα και όλους μας.
Ορίστε μερικά από τα πράγματα που θα κάνουμε μαζί:
 Θα ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή και την πολιτική δέσμευση από κάθε τμήμα της κοινωνίας των πολιτών να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, από ευρωπαϊκό σε τοπικό επίπεδο, δημόσιο ή ιδιωτικό.

 Θα εμπνεύσουμε κάθε ευρωπαίο πολίτη να συμμετάσχει στον αγώνα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

 Θα δώσουμε φωνή στις ανησυχίες και τις ανάγκες των ατόμων που βιώνουν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

 Θα συνεργαστούμε με την κοινωνία των πολιτών και μη κυβερνητικές οργανώσεις που αγωνίζονται για την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

 Θα βοηθήσουμε στην κατάργηση των στερεοτύπων και του στιγματισμού για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

 Θα προωθήσουμε μια κοινωνία που στηρίζει και καλλιεργεί την ποιότητα ζωής, την κοινωνική ευημερία και τις ίσες ευκαιρίες για όλους

 Θα ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και τη διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης.
Για συνεχή ενημέρωση Εγγραφείτε στο newsletter μας
Επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Έτους για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Συντονισμός της ΕΕ για τη βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας
Η ΕΕ συντονίζει και ενθαρρύνει τις εθνικές κυβερνήσεις για:
• Καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού
• μεταρρύθμιση των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας τους με αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και εφ’όσον εντοπιστούν οι πολιτικές που λειτουργούν καλύτερα (στους τομείς της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στις συντάξεις, την υγεία, και τη  μακροχρόνια φροντίδα)
• Με την αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και τον προσδιορισμό του τι λειτουργεί καλύτερα
• αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η δημογραφική αλλαγή ώστε να προετοιμαστεί για τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού .
• σύνταξη τακτικών εκθέσεων με τα δεδομένα τα οποία θα είναι άμεσα συγκρίσιμα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί μελέτες και αναλύσεις που αφορούν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις συντάξεις, την υγεία και τη μακροχρόνια φροντίδα.
Συνεργασία
Οι χώρες της Ε.Ε θα συνεργαστούν στον τομέα αυτό κάνοντας χρήση του πλαισίου για την πολιτική συνεργασία,που ονομάζεται ανοικτή μέθοδος συντονισμού.
Αυτό περιλαμβάνει τη συμφωνία για κοινούς στόχους και κοινούς δείκτες ,οι οποίοι θα δείχνουν πώς η πρόοδος κατευθύνεται προς τους στόχους αυτούς, και μπορεί να μετρηθεί.
Οι εθνικές κυβερνήσεις θα εκφράζουν τους κοινούς στόχους στα εθνικά τους σχέδια - που θα υποβάλλονται στις εθνικές στρατηγικές εκθέσεις.
Οι εθνικές εκθέσεις θα αξιολογούνται από την Επιτροπή και το Συμβούλιο σαν κοινές εκθέσεις. Οι εκθέσεις αυτές θα αντικατοπτρίζουν τις πρωτοβουλίες που έχουν επιτευχθεί σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών.
Η Επιτροπή θα συνεργάζεται επίσης με τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ για να βοηθήσει στη μεταρρύθμιση των συστημάτων τους κοινωνικής πρόνοιας .
Οι προτεραιότητες για την ανάληψη δράσης καθορίζονται από τα "Κοινά μνημόνια ενσωμάτωσης".
Παρακολούθηση σε επίπεδο ΕΕ
Η Επιτροπή εκπονεί εκθέσεις σχετικά με την κοινωνική κατάσταση στην Ε.Ε και τις εξελίξεις σε επιλεγμένους τομείς, όπως συμπληρώθηκε με τα στατιστικά στοιχεία – Εκθέσεις επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση.
Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την κοινωνική κατάσταση με αναλύσεις κοινωνικές και δημογραφικές θα συνδράμει την Επιτροπή στο καθήκον της να υποβάλει έκθεση για την κοινωνική κατάσταση.
Αποτελείται από τρία διεπιστημονικά, διεθνή δίκτυα παρακολούθησης
• κατανομή του εισοδήματος και συνθήκες διαβίωσης
• δημογραφία
• κατάσταση της υγείας, υγειονομική περίθαλψη και μακροχρόνια περίθαλψη
Σχετικοί Σύνδεσμοι
MISSOC - συστημάτων κοινωνικής προστασίας στα κράτη μέλη
Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – για την πρόσβαση στην απασχόληση και την κοινωνική ένταξη
Αρχείο - Παλιά Κοινωνική Προστασία και την Κοινωνική Ένταξη Ιστοσελίδα
ASISP - δίκτυο εμπειρογνωμόνων της κοινωνικής προστασίας
Την αξιολόγηση των κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων
Σε ότι αφορά τα συστήματά τους  της κοινωνικής προστασίας, οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν συχνά παρόμοιες προκλήσεις. Ως εκ τούτου, η ανταλλαγή ιδεών για βέλτιστες πρακτικές λύσεις έχει όλο και μεγαλύτερη σημασία στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.
Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια συνεχής απαίτηση να παρακολουθούνται οι  επιπτώσεις των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, και το ποσοστό πραγματοποίησης των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων.
Είναι κυρίως η διαδικασία της συνεχούς αξιολόγησης και της αξιολόγησης του status quo για την εξέλιξη της κοινωνικής προστασίας, που βοηθά τη μάθηση μέσα απο την αμοιβαία ανταλλαγή. Αυτό υπερβαίνει την απλή περιγραφή των νομικών κανονισμών, αλλά πρέπει να επικεντρώνεται κυρίως στις πραγματικές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.
Για το σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει ανεξάρτητο Δίκτυο εμπειρογνωμόνων το οποίο παρέχει επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της κοινωνικής προστασίας, τις συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο, και την έρευνα για την τωρινή κατάσταση στους τομείς των συντάξεων, της υγείας και της μακροχρόνιας περίθαλψης.
Ενδιαφέρον έχει επίσης, στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης ατζέντας κοινωνικής πολιτικής της Ε.Ε, και η ενίσχυση της Ανοιχτής Μεθόδου Συντονισμού (ΑΜΣ) η οποία προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, μια ενισχυμένη ακαδημαϊκή αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής πολιτικής.
Οι 34 χώρες που καλύπτονται από το δίκτυο εμπειρογνωμόνων - δηλαδή τα κράτη μέλη της Ε.Ε, χώρες ΕΟΧ / ΕΖΕΣ, καθώς και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες - αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα του κράτους πρόνοιας με διαφορετικές παραδόσεις και ιστορίες. Παρακαλώ κάντε κλικ στη χώρα που σας ενδιαφέρει για περισσότερες πληροφορίες.
Ελλάδα
Πληθυσμός: 11,2 εκατ. (2008)
Περιοχή: 131.957 χλμ ²
ΑΕΠ: € 239,141.3 * m (2008)
Κεφαλήν ΑΕΠ: 94,3 * (σε ΜΑΔ, ΕΕ27 = 100, 2008)
Κοινωνική προστασία
-Συνολική δαπάνη: 24,4 (% του ΑΕΠ, 2007)
-Προστασία της υγείας / αναπηρία: 33,0 (% των συνολικών κοινωνικών παροχών, 2007)
-Γήρας / επιζώντων: 52,0 (% των συνολικών κοινωνικών παροχών, 2007)
(*: Προσωρινά-Πηγή: Eurostat)
asisp expert
Μαρία Petmesidou, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
mpetmes@socadm.duth.gr
Και ακολουθούν τα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας.
EMMP - Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Μικροχρηματοδοτήσεων.
Στις σημερινές συνθήκες πιστωτικής στενότητας, είναι σκόπιμο να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε πιστώσεις.
H Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε ένα νέο Ευρωπαϊκό Mηχανισμό Mικροχρηματοδοτήσεων Progress ο οποίος θα παρέχει μικροπιστώσεις και εγγυήσεις σε άτομα που έχασαν τη δουλειά τους και επιθυμούν να ξεκινήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, ή σε όσους επιθυμούν να επεκτείνουν τη μικρή επιχείρησή τους.
Ο αρχικός προϋπολογισμός των 100 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κινητοποιήσει πιστώσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο της συνεργασίας με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και ιδίως με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ), με αποτέλεσμα τη χορήγηση 45.000 περίπου δανείων σε διάστημα οκτώ ετών.
Με τον μηχανισμό αυτό θα αυξηθεί η προσφορά μικροδανείων αλλά και η πρόσβαση σε αυτά των ευάλωτων ομάδων που επιθυμούν να ξεκινήσουν, ή να επεκτείνουν, τη δική τους μικρή επιχείρηση.
Πως να υποβάλετε αίτηση;
Ο μηχανισμός θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούνιο 2010. Όσοι ενδιαφέρονται να ζητήσουν χρηματοδότηση πρέπει να επικοινωνήσουν με τους παρόχους μικροχρηματοδοτήσεων στη χώρα τους. Τέτοιοι πάροχοι μπορεί να είναι τράπεζες, δανειστές μικρών ποσών οι οποίοι δεν στοχεύουν στο κέρδος, ιδρύματα χορήγησης εγγυήσεων καθώς και άλλοι πάροχοι προϊόντων μικροχρηματοδότησης σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο του μηχανισμού, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα χρηματοδοτεί τους παρόχους, ώστε αυτοί να μπορούν να εξυπηρετούν τους δικαιούχους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Μικροχρηματοδοτήσεων Progress.
Ως μικροπίστωση, στην ΕΕ, νοείται δάνειο κάτω των 25.000 ευρώ, το οποίο προορίζεται ειδικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα (το 91% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων), καθώς και για ανέργους ή ανενεργά άτομα που επιθυμούν να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι αλλά δεν έχουν πρόσβαση στις "παραδοσιακές" τραπεζικές υπηρεσίες. Στην Ευρώπη, το 99% των νεοσύστατων επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις και το ένα τρίτο αυτών δημιουργείται από ανέργους.
Συνοδευτικά μέτρα
Επειδή η χρηματοδότηση των εν δυνάμει μικροεπιχειρηματιών δεν επαρκεί από μόνη της, αλλά απαιτείται και η στήριξή τους μέσω της παροχής συμβουλών και ατομικής καθοδήγησης, καθώς και η κατάλληλη προετοιμασία των παρόχων μικροδανείων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Μικροχρηματοδοτήσεων θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να λειτουργεί σε απόλυτη εναρμόνιση με τους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς, κυρίως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
Η εναρμονισμένη λειτουργία του ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Μικροχρηματοδοτήσεων Progress θα είναι βασικός παράγοντας για την επιτυχία του νέου μηχανισμού. Με τον τρόπο αυτό:
• μέσω των υφιστάμενων διαύλων, το ΕΚΤ θα συμβάλλει ουσιαστικά στην καλύτερη ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν από τον νέο μηχανισμό.
• όλα τα κράτη μέλη, έχοντας θέσει την επιχειρηματικότητα ως πρώτη προτεραιότητα στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΚΤ, στηρίζουν την κατάρτιση σε θέματα σύστασης επιχειρήσεων και την παροχή συμβουλών και ατομικής καθοδήγησης όσον αφορά τη λειτουργία μιας επιχείρησης, ενώ παράλληλα θα βοηθούν τους μικροεπιχειρηματίες σε θέματα άντλησης δανείων ή και διοίκησης της επιχείρησή τους.
• το ΕΚΤ, μέσω των παραδοσιακών δραστηριοτήτων του προώθησης της επιχειρηματικότητας, ατομικής καθοδήγησης, κατάρτισης και παροχής συμβουλών για όσους αναζητούν εργασία, μπορεί να βοηθά τους τελικούς δικαιούχους.
• το ΕΚΤ, ως το μόνο διαρθρωτικό ταμείο που μπορεί να προσφέρει επιδοτήσεις επιτοκίου σε ιδιώτες, μπορεί να διευκολύνει πολύ την πρόσβαση μικρών επιχειρηματιών σε πηγές χρηματοδότησης.
 Σχετικοί σύνδεσμοι
 Αποφαση 283/2010/ΕΕ για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Μικροχρηματοδοτήσεων Progress για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη
• Progress Microfinance Facility - Q&A for Individuals and Micro-enterprises
• Progress Microfinance Facility - Q&A for Intermediaries
• Press release - 45% of Europeans would like to be their own boss if …
Ετήσιες Εκθέσεις
• Ετήσια Εθνική Έκθεση 2009 -  Χώρα αναφοράς- Ελλάδα.
Ελληνική Εθνική Έκθεση Στρατηγικής για την Κοινωνική Προστασία και την Κοινωνική Ένταξη 2008-2010 (NSR Ελλάδα)
• Ελληνικό Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση 2008-2010 (ΕΠΜ Ελλάδα)
• Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων (2008-2010)
Μην βαριέστε,κάντε μια έρευνα στα αρχεία.
Γράψτε ένα σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.