Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Life and death on a convoy






Προετοιμασία  για  εκκένωση  της πόλης με τη βοήθεια της ένοπλης συνοδείας  μελών  της ειρηνευτικής δύναμης. Η μετεγκατάσταση κρίνεται αναγκαία  ώστε οι άνθρωποι να προστατευθούν από τη θρησκευτική βία.
 Κεντροαφρικανική Δημοκρατία  27η Απριλίου του 2014,κοντά  στο Μπανγκούι, στα βόρεια της χώρας, προς τα σύνορα με το Τσαντ.
  Φωτογραφία  Siegfried Modola /REUTERS 

Ετοιμασίες
Οι γυναίκες και τα παιδιά  προετοιμάζονται για να φύγουν με τα υπάρχοντά τους, μετά από τις επιθέσεις που δέχτηκαν.
Στον δρόμο προς τον καταυλισμό 
Από την πρωτεύουσα Μπανγκούι προς τις βόρειες πόλεις  Kabo και Sido στα σύνορα με το Τσαντ. 28  Απρίλη, 2014. REUTERS / Siegfried Modola

Μια γυναίκα ανεβάζει  το παιδί της στην κορυφή του φορτηγού μετά  το διάλειμμα.
 29 Απρίλη 2014. REUTERS / Siegfried Modola
ΟΙ άνδρες κατεβάζουν το σώμα ενός άντρα που σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι όταν η νηοπομπή  δέχτηκε επίθεση. 28, Απρ. 2014. REUTERS / Siegfried Modola


Ακόμη και ο αποχαιρετισμός δεν μπορεί παρά να είναι σύντομος.
Η ζωή και ο θάνατος σε μια φάλαγγα.

Μια γυναίκα γεννά δίδυμα μέσα σε ένα αυτοκίνητο της UNICEF με τη βοήθεια  γιατρού που ταξιδεύει με την ειρηνευτική νηοπομπή. Η γυναίκα ήταν μια από τις τρεις έγκυες  που ταξίδευαν στην νηοπομπή. 
Δυο μωρά επιπλέον στους περίπου χίλιους εσωτερικά εκτοπισμένους μουσουλμάνους  της Αφρικανικής Ένωσης.
28η Απριλίου 2014.
Προσευχή στο δρόμο, λίγο πριν τα σύνορα.
28 Απριλίου 2014. 
Μια σκοτωμένη από σφαίρα  γυναίκα κείτεται στο δρόμο στο χωριό Dekoua κοντά στα σύνορα με το Τσαντ .28η Απριλίου, 2014. 
Φωτογραφίες: Siegfried Modola/REUTERS / 


Central African Republic's Seleka rebels 10 Μάη 2014 
Γράφουν τα ΜΜΕ.
Η πρώην γαλλική αποικία βυθίστηκε στο χάος απ'όταν οι  Μουσουλμάνοι αντάρτες Seleka κατέλαβαν την εξουσία τον Μάρτιο του περασμένου έτους και ξεκίνησαν τις καταχρήσεις και τις επιθέσεις κατά του χριστιανικού πληθυσμού. Αυτό  πυροδότησε ένα κύμα ένοπλης αντεκδίκησης, με  χιλιάδες θύματα. Οι ηγέτες  του κινήματος αναγκάστηκαν να παραιτηθούν κάτω από την διεθνή πίεση τον Ιανουάριο, αλλά  οι χριστιανοί  πολιτοφυλακές γνωστοί  ως "αντι-Balaka" έχουν εντείνει τις επιθέσεις εναντίον τους,όπως και κατά των Μουσουλμάνων.
Εκατοντάδες αντάρτες  Seleka καθώς και Μουσουλμάνοι πολίτες έχουν εγκαταλείψει  το νότο με κατεύθυνση το βορρά και τις γειτονικές χώρες, αυξάνοντας τους φόβους για μια de-facto  διχοτόμηση της χώρας με βάση  τις θρησκευτικές αρχές.
Central African Republic's Seleka rebels pick new commander, say to regroup
Χριστιανοί αντι-Balaka σε μια επίθεση καταστρέφουν τις περιουσίες των μουσουλμάνων
23/7/2014:Η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ εξέδωσε μια νέα έκκληση για βοήθεια προς τους περισσότερους από 350.000 κατοίκους της   Αφρικανικής Ένωσης που είναι τώρα πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.

Η Γαλλία είχε στείλει τον Δεκέμβριο του 2013  1.600 στρατιώτες για να συνδράμουν τις ειρηνευτικές δυνάμεις (5.000 ανδρών) στην Αφρικανική Ένωση.
http://www.naftemporiki.gr/story/766318/gallia-apostellei-allous-400-stratiotes-stin-kentroafrikaniki-dimokratia
Γαλλία:14/02 /2014-Αποστέλλει άλλους 400 στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 
Η Διεθνής Αμνηστία στις 12/02/2014 μίλησε για- Εθνοκάθαρση μουσουλμάνων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία-. 


Η χώρα υπήρξε αποικία των Γάλλων επίσημα έως το 1960

 5 December 2013  Οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα δώσουν έως και 100 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν την Διεθνή  Αποστολή και την ηγεσία της Αφρικανικής Ένωσης(CAR)και επιπλέον 45 εκατομμύρια δολάρια σαν ανθρωπιστική βοήθεια. Στεκόμαστε λένε κοντά στη νέα μεταβατική κυβέρνηση και τις προσπάθειές της για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Η διεθνής ΜΚΟ FIDH στην έκθεση που ακολουθεί μιλά για μια σκοτεινή εγκληματική δύναμη που ελέγχει το σύνολο της χώρας 
FIDH - Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Μια χώρα στα χέρια των εγκληματιών πολέμου 
http://www.fidh.org/IMG/pdf/rca616a2013basdef.pdf
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με  FIDH: www.fidh.org

In pictures: 'Loyalists' attack CAR capital Bangui

Οι  ανησυχίες  της κυβέρνησης ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2010, όταν οι μαχητές Seleka πήραν τον έλεγχο περιοχών εξόρυξης  διαμαντιών  στις βόρειο-ανατολικές πόλεις της N'Délé και Bria. Οι επόμενες εκθέσεις από τις περιοχές αυτές μιλούσαν για την  παρουσία των μελών της πολιτοφυλακής Τζαντζαουίντ, διαβόητη για τις δραστηριότητές της στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν και την Ουγκάντα, ​​και του Στρατού Αντίστασης του Κυρίου(LRA). Η παρουσία του (LRA) προκάλεσε ανησυχίες ότι γίνεται παράνομη διακίνηση διαμαντιών μεταξύ των δύο χωρών.
(Ο Στρατός Αντίστασης του Κυρίου (LRA), ηγείται από τον  αδίστακτο  πολέμαρχο  Κόνι  που ανεπίσημα  λέγεται πως υποστηρίζει  η κυβέρνηση του Σουδάν).
Η συνολική ετήσια παραγωγή διαμαντιών της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, υπολογίζεται   πάνω από US $ 62.000.000 δολάρια.
Προέρχεται από δυο φλέβες σε  ορυχεία στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της χώρας. 

Οι  αντάρτες Seleka έχουν τον έλεγχο των περιοχών εξόρυξης  διαμαντιών στα ανατολικά από το 2010!
Και σχεδόν κανένα δημοσίευμα δεν το αναφέρει,σε αντίθεση με τις θρησκευτικές διαφορές που κανείς δεν ξεχνά!

Εικόνα και λεπτομέρειες από (εδώ)
Τι λένε για το θέμα;
"Οι εξελίξεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα διαμάντια πολέμου εξακολουθούν να τροφοδοτούν τις δραστηριότητες των ανταρτών και να εμποδίζουν τις επίσημα εκλεγμένες κυβερνήσεις . "

Μουσουλμάνοι αντάρτες Seleka σκοτώνουν δεκάδες Χριστιανούς  στην εκκλησία 
http://www.christiantoday.com/article/muslim.seleka.rebels.kill.dozens.christians.central.african.republic.church/38714.htm

Το Reuters γράφει 10/5/2014 οι δυνάμεις των ανταρτών  Seleka  διόρισαν νέο διοικητή του στρατού τους σε μια προσπάθεια  ανασύνταξης των  διάσπαρτων δυνάμεών τους. Μια κίνηση που θα μπορούσε να εμβαθύνει περισσότερο την κρίση στην κατεστραμμένη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα.
11 Αυγ. 2014 
(Περιεκτικό άρθρο)
Περίπου το 80 τοις εκατό του πληθυσμού είναι χριστιανοί, ενώ το 15 τοις εκατό είναι πιστοί του Ισλάμ και οι υπόλοιποι είναι ανιμιστές σύμφωνα με έρευνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  το 2010.

Ο Πρόεδρος  της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, διόρισε  τον Mahamat Kamoun(μουσουλμάνο) ως Πρωθυπουργό αλλά οι αντάρτες απορρίπτουν την κίνηση.
11 Αυγ 2014 
http://www.aljazeera.com/category/country/central-african-republic
Συνοπτικό προφίλ του Συνασπισμού Seleka (εδώ)
Σχετικά κείμενα
Γενικές πληροφορίες για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από τη Βικιπαίδεια

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Οι αντάρτες  λένε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν  μεταξύ του 2007 και του 2011.





Μια ιστορία ίδια με τόσες άλλες στην πολύπαθη Αφρική, ένα σενάριο χιλιοπαιγμένο με τους καλούς τους κακούς,τους προστάτες και τα θύματα της ...


4 σχόλια:

  1. Συγχνώμη που γράφω κάτι άσχετο με την ανάρτηση και το καυτό θέμα.

    Τρία σχόλιά σας από τις 14 - 16 του μηνός είχανε πάει στο spam και τώρα τα είδα και τα ελευθέρωσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κερασιά καλώς ήρθες.Να πω πως το πρόβλημα με τα μηνύματα και τα σχόλια που στέλνουμε σε άλλα ιστολόγια είναι μόνιμο τα τελευταία 3 χρόνια στο blogspot,και δεν λύθηκε, παρά τις προσπάθειες.
      Δεν φτάνουν στους παραλήπτες παρά το 1 στα 5.!!των σχολίων που κάνουμε., και ευχαριστούμε για την ενημέρωση.
      Γράφουμε, χωρίς να έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου,ελπίζοντας να βρεθούν δρόμοι συμπόρευσης στα επείγοντα ζητήματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε.

      Διαγραφή
  2. Να σου πω ένα μπράβο για την ανάρτηση !!!

    Για το θέμα τι να πρωτοπείς ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε habilis για τα καλά σου λόγια.Ναι δεν υπάρχει κάτι να πεις .Το ίδιο σενάριο παίζετε κοντά δυο αιώνες σε αυτή την Ήπειρο.Το έχουμε μάθει καλά.Τα όπλα τους να πουλάνε αυτοί και ας χαθούν και λίγες χιλιάδες "νομιστεράκια".
    Αλήθεια το έχεις ακούσει το ανέκδοτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.