Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Eurogroup 20/2/2015: Δήλωση της Ευρωομάδας για την Ελλάδα



21:40 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. 

 Η απόφαση έχει ανέβει στο site του Eurogroup(Αυτόματη μετάφραση)

20/02/2015 21:00 Δήλωση και παρατηρήσεις 1100-1115 Οικονομίας & Οικονομικών
Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες αξιοσημείωτης προσαρμογής που αναλαμβάνονται από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, έχουμε, μαζί με τα θεσμικά όργανα, που ασχολούνται με εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και έφτασε αμφισβητείται σήμερα. 

Η Ευρωομάδα σημειώνει, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, το αίτημα των ελληνικών αρχών για παράταση της Κύριας Σύμβασης Διευκόλυνσης Οικονομικής Ενίσχυσης (MFFA), η οποία υποστηρίζεται από μια σειρά δεσμεύσεων. Ο σκοπός της παράτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της επανεξέτασης με βάση τις συνθήκες υπό τις παρούσες συνθήκες, με την καλύτερη δυνατή χρήση του συγκεκριμένου ευελιξία, η οποία θα πρέπει να εξετασθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τα θεσμικά όργανα. Η επέκταση αυτή θα μπορούσε να γεφυρώσει επίσης ο χρόνος για συζητήσεις σχετικά με μια πιθανή παρακολούθηση συμφωνία μεταξύ της Ευρωομάδας, τα θεσμικά όργανα και την Ελλάδα. 

Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσει έναν πρώτο κατάλογο των μέτρων μεταρρύθμισης, με βάση το σημερινό καθεστώς, μέχρι το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου Τα θεσμικά όργανα θα παράσχουν μια πρώτη άποψη αν αυτό είναι αρκετά εκτενής ώστε να είναι μια έγκυρη αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξέταση. Ο κατάλογος αυτός θα εξειδικευθούν περαιτέρω και στη συνέχεια συμφώνησε με τα θεσμικά όργανα πριν από το τέλος του Απριλίου.  

Μόνο έγκριση της σύναψης της επανεξέτασης της διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης από τα θεσμικά όργανα με τη σειρά του θα επιτρέψει για κάθε εκταμίευση της δόσης εξαιρετική του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και τη μεταβίβαση των 2014 SMP κέρδη. Και οι δύο είναι και πάλι υπόκειται σε έγκριση από το Eurogroup. 

Εν όψει της αξιολόγησης των ιδρυμάτων, το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, μέχρι στιγμής διαθέσιμα στο ρυθμιστικό ΤΧΣ, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από το ΕΤΧΣ, δωρεάν δικαιωμάτων τρίτων κατά τη διάρκεια της παράτασης MFFA. Τα κεφάλαια συνεχίζουν να είναι διαθέσιμες κατά τη διάρκεια της παράτασης MFFA και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ανάλυση του κόστους. Θα κυκλοφορήσει μόνο κατόπιν αιτήματος από την ΕΚΤ / SSM. 

Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν σε στενή συνεννόηση με τα ευρωπαϊκά και διεθνή ιδρύματα και τους εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της. 

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και της απασχόλησης, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν επιτέλους μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να κάνουν καλύτερη χρήση του τη συνέχιση της παροχής τεχνικής βοήθειας. 

Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και έγκαιρα. 

Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσει την κατάλληλη πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή χρηματοδότηση έσοδα που απαιτούνται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, σύμφωνα με το Eurogroup δήλωση του Νοεμβρίου του 2012. Τα θεσμικά όργανα θα, για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα στόχο, να λάβει τις οικονομικές συνθήκες το 2015 σε λογαριασμό. 

Υπό το πρίσμα αυτών των δεσμεύσεων, χαιρετίζουμε ότι σε ορισμένους τομείς, οι προτεραιότητες ελληνική πολιτική μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή της ισχύουσας ρύθμισης. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απέχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς της στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τα θεσμικά όργανα. 

Βάσει της αίτησης, οι δεσμεύσεις από τις ελληνικές αρχές, τις συμβουλές των θεσμικών οργάνων, και της σημερινής συμφωνίας, θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες, με στόχο να καταλήξουν σε τελική απόφαση σχετικά με την παράταση της ισχύουσας Σύμβασης Διευκόλυνσης του EFSF Μάστερ Οικονομικής Ενίσχυσης για μέχρι και τέσσερις μήνες από το ΕΤΧΣ Διοικητικού Συμβουλίου. Καλούμε επίσης τα θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές να επαναλάβει αμέσως τις εργασίες που θα επιτρέψουν την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξέτασης.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά όσο τιμά τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος πλαισίου.

http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2015/02/150220-eurogroup-statement-greece/


Σχόλιο:τίποτα συγκεκριμένο δεν ανακοινώθηκε.Οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές από την επόμενη εβδομάδα.Τα όσα δημοσιεύθηκαν  μέσω του Τύπου αλλά και οι αντιδράσεις των Ελλήνων αξίζουν μια ξεχωριστής έρευνας.

Οι δηλώσεις του κ. Γιάνη Βαρουφάκη:

Οι δηλώσεις  Ντάισελμπλουμ 
https://www.youtube.com/watch?v=QulBYLppxEk

Τα βίντεο από:newsIT.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.