Φωτογραφία του Κηφισού στο ύψος της Νέας Κηφισιάς |
Δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά είναι ο Κηφισός στην περιοχή της Νέας Κηφισιάς.
Ένας ποταμός ακόμη καθ' όλα ζωντανός. Λίγο πιο κάτω, η εικόνα ανατρέπεται πλήρως
και τη θέση της παίρνει ένας υπερμεγέθης οχετός, με βιομηχανικά λύματα, απορρίμματα, μπάζα, αυθαίρετα κτίσματα....Νόμοι υπάρχουν που προστατεύουν τη μοναδική αυτή όαση στην
καρδιά της τσιμεντούπολης (αλλά παραβιάζονται κατάφωρα), όπως και σχέδια στο συρτάρι για την ανάπλαση 12.000 παρόχθιων στρεμμάτων. Αν θέλουμε, μπορεί να σωθεί!
Η εφημερίδα Καθημερινή δημοσίευσε το 2007 την ωραία φωτογραφία στην πρώτη της σελίδα, όπως και το προηγούμενο κείμενο με τίτλο: «Ο Κηφισός ακόμα ανασαίνει. Θα τον σώσουμε;»
Το ερώτημα είναι σημαντικό έστω και αν το κλείσιμο μεγάλου μέρους του κυρίως ποταμού δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Ο Κηφισός δεν είναι μόνος του, τροφοδοτείται από πολλά μικρότερα φυσικά ρέματα που σε επόμενα κείμενα θα γνωρίσουμε καλύτερα.
Η ανάγκη να προστατευτούν και να αναβαθμιστούν όσα σημεία απέμειναν, θεωρείται σημαντικό ζήτημα για το περιβάλλον του Λεκανοπεδίου, όχι μόνο από ευαίσθητους πολίτες και περίοικους, αλλά και από τους ειδικούς. Και είναι επίκαιρο για πολλούς λόγους όπως ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει αν δώσει λίγο από το χρόνο του.
Ο λόγος σήμερα στον κ. Κ. Λάσκαρη, που γράφει:
Ρέει στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια. Το όνομά του έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη και την υδροδότηση της Αθήνας. Οι αρχαίοι Αθηναίοι αναγνώριζαν τη μεγάλη σημασία του για τη ζωή της πόλης και σέβονταν το πολύτιμο αγαθό που λέγεται νερό, είχαν μάλιστα θεοποιήσει τον Κηφισό και το άγαλμά του συμπεριλαμβανόταν στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα καθώς και σε άλλα ιερά.
Ο πολιτισμός εκείνος είχε βέβαια άλλες διαστάσεις. Παρά τη λαμπρότητα των τεχνικών έργων, η φιλοσοφία και η ηθική ισορροπούσαν σαν επιστήμες, τη μόρφωση και την αντίληψη των ανθρώπων. Έτσι ο Κηφισός και τα άλλα ποτάμια της Αττικής, όπως ο Ιλισσός, ο Κυκλοβόρος, ο Περισσός, ο Βουρλοπόταμος που σήμερα είναι κλεισμένα ή εξαφανισμένα, παρέμεναν σε φυσική μορφή δημιουργώντας εξαίσια τοπία που αποθανάτισαν ζωγράφοι και περιηγητές.
Ανάπτυξη ..... |
Εικόνα:http://khfi-sos.blogspot.com
|
Σημερινή εικόνα(2) |
Νέο Φάληρο κάποτε, η παραλία και το Grand Hotel |
Ξεκινώντας από τις πηγές οι παραχείμαρροι διατηρούνται σε φυσική και πολύ όμορφη κατάσταση. Στο κεντρικό τμήμα του (νότια περιοχή της Κηφισιάς, Αχαρνές, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια) τα μπαζώματα, τα αυθαίρετα και η αλλοίωση του τοπίου είναι πιο συχνά φαινόμενα ωστόσο ο Κηφισός παραμένει σε φυσική μορφή με πλούσια παρόχθια βλάστηση. Η κοιλάδα του Κηφισού στην περιοχή αυτή έχει μεγάλο πλάτος και πολλές ελεύθερες εκτάσεις που επιτρέπουν το όραμα της δημιουργίας ενός μεγάλου κεντρικού πάρκου στις Ζώνες Προστασίας που δημιουργήθηκαν με Προεδρικό Διάταγμα το 1994.
Στον κόκκινο κύκλο ο Ελαιώνας . Ο Κηφισός τον διασχίζει. |
Περισσότερα εδώ:http://www.ekfrasi.net/full_product.php?prod_id=44
Η εικόνα μεγαλώνει. |
Εικόνα: http://www.ekfrasi.net |
Στις συναντήσεις που έγιναν αναλύθηκαν πολλά θέματα: ιστορικά, περιβαλλοντικά, θεσμικά και τεχνικά, με στόχο την ολοκληρωμένη προσέγγιση στα προβλήματα του Κηφισού.
Και ο αγώνας συνεχίζεται.
Εικόνες και πηγές:
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS
(2)http://khfi-sos.blogspot.com/2007/10/blog-post_8560.html
http://www.ekfrasi.net/full_product.php?prod_id=44
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_11/02/2007_215664
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.