Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Τα προβλήματα της Κοινωνικής Οικονομίας στην πράξη

Πολλές φορές  από αυτό το ιστολόγιο έχουμε αναφερθεί στα προβλήματα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και ας μην είναι από τα πιο δημοφιλή θέματα.
Στο πρόγραμμα  σήμερα ήταν να μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας από  το Φόρουμ που έγινε στο Γκάζι. Αλλά ψάχνοντας λεπτομέρειες για το το έγινε με τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Δήμων και Κοιν.Σ.Επ,(ζήτημα που έβαλαν πολλοί δημοτικοί άρχοντες που βρίσκονταν στο Φόρουμ)βρήκαμε αυτό το κατατοπιστικό κείμενο που περιγράφει πολύ καλά τη σύγχυση που έχει προκαλέσει η ασάφεια του νόμου για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις.
 Στο παρελθόν έχουμε μιλήσει για τον αποκλεισμό των  Κοιν.Σ.Επ από τα ΕΣΠΑ  τον ΟΑΕΔ και άλλα προγράμματα, για τη χρήση τους από τους Δήμους σαν εργαλείο άλωσης των εργασιακών συμβάσεων με  τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ
ή διαφορετικά προγράμματα "Κοινωφελούς" Εργασίας και ακόμη δεν έχουμε παραθέσει τα νούμερα από τα χρήματα που κόστισαν αυτά τα μέτρα. Αλλά θα γίνει κι αυτό στο μέλλον.
Σήμερα θα πάμε στην πράξη. Θα παρακολουθήσουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που έχει να λύσει ένα υπαρκτό πρόβλημα-αυτό της λειτουργίας των παιδικών σταθμών με ελάχιστο προσωπικό.
Το κείμενο είναι αναρτημένο στην ΥπερΔιαύγεια,και ο σύνδεσμος είναι στο τέλος για όποιον θέλει να το διαβάσει ολόκληρο.Τα όσα ακούγονται από τους Δημοτικούς Συμβούλους αλλά και τον Δήμαρχο είναι ενδεικτικά των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει τα κενά του νόμου για την Κοινωνική Οικονομία.
Ο νόμος  είναι τόσο ασαφής  ώστε επιτρέπει να δίνει ο καθένας τη δική του ερμηνεία για τη σωστή χρήση του, να εφευρίσκει τρόπους εφαρμογής και ακόμη να αφήνει περιθώρια να παίρνει χρηματοδότηση κάθε  εργολάβος, μεγαλοεξαγωγέας, ακόμη και οι ΔΕΚΟ!  
Κι αυτό πρέπει να λυθεί. Ας δούμε όμως τι έγινε.

Ελληνική Δημοκρατία
Δήμος Χίου
Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών
Τμήμα Υπ/ξης Πολ. Οργάνων Δ. Χίου
Δημοτικό Συμβούλιο Χίου
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α  Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Υ
Εκ της υπ' αριθμ. 3 της 28/02/2014 συνεδριάσεως του Δημ. Συμβουλίου Χίου
Περίληψη απόφασης
Έγκριση αποφάσεων Ν.Π. του Δήμου Χίου. (Π.Σ. ΚΟΙΝΣΕΠ).
Προήδρευσε ο κ. Στυλιανός Ι. Καμπούρης και αφού διαπιστώθηκε ότι υφίσταται νόμιμη απαρτία δηλαδή(λείπει κείμενο)
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ωραία. Κύριε Δήμαρχε, εσείς θέλετε να πείτε κάτι;
ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ Π.(ΔΗΜΑΡΧΟΣ): Εγώ θέλω να πω ότι έγινε πολύς χαμός
και πολύς λόγος για το τίποτα. Πιστεύω ότι υπό άλλες προϋποθέσεις και αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος, δεν θα μας απασχολούσαν τέτοιες αποφάσεις. Καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού, συγκεκριμένα άτομα δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις.
Δεν θα πλατειάσω και δεν θα πω πολλά πράγματα, απλώς ειδικά για την περίπτωση της τροποποίησης αυτής της απόφασης που ζητάει το Νομικό Πρόσωπο, για να μπορεί να καλύψει συγκεκριμένες δράσεις, βάσει της εισήγησης που έκανε ο κ. Μυριαγκός, αφορά την ενίσχυση των δράσεων των δύο Παιδικών Σταθμών που
λειτουργούν εντός της πόλεως της Χίου, στην Φλοίσκου και στην οδό Καλουτά, διότι εκ των πραγμάτων έχει προκύψει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Δηλαδή, ξεκίνησε η λειτουργία των Παιδικών και των Βρεφικών Τμημάτων του Νομικού Προσώπου ως εξής:
Στο τμήμα της Καλουτά, υπάρχουν τέσσερα νηπιακά και δύο βρεφικά, σύμφωνα με το νόμιμο προσωπικό που υπηρετεί εκεί, θα έπρεπε να λειτουργήσουν μόνο τα τρία τμήματα και τα άλλα τρία να παραμείνουν κλειστά.
Η Διοίκηση του Νομικού Προσώπου, προσβάλλοντας διμηνίτες με συμβάσεις για δύο φορές και με κοινωφελή προγράμματα, μπόρεσε να λειτουργήσει τα τμήματα από 1/9/2013 έως 31/3/2014. 
Δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία από 1/4/2014 με τη λήξη των συμβάσεων και δεδομένου ότι δεν μπορούν να ανανεωθούν πλέον δίμηνες συμβάσεις λόγω της απαγόρευσης που υπάρχει ότι μέσα στον ίδιο χρόνο, δεν μπορείς να έχεις δίμηνες
συμβάσεις στα ίδια πρόσωπα.
Ως εκ τούτου, είχε ξεκινήσει, είχε πάρει δηλαδή με την προηγούμενη προγραμματική σύμβαση τέσσερα άτομα από το πρόγραμμα ΠΑΝΔΩΡΑ για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα τμήματα και να μην κλείσουν.
Στη Φλοίσκου που υπάρχουν δύο νηπιακά και τρία βρεφικά τμήματα, σύμφωνα με το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί, θα έπρεπε να λειτουργήσουν μόνο τα τέσσερα τμήματα και να έκλεινε το ένα. 
Με τις προαναφερόμενες δίμηνες συμβάσεις, λειτούργησαν το τμήμα, το οποίο όμως την 1//4/2014 θα πρέπει να σταματήσει και δημιουργείται κι εκεί πρόβλημα.
Ως εκ τούτου, η εισήγηση που κάνει το Νομικό Πρόσωπο και αφού έκανε διαβούλευση και με τους γονείς οι οποίοι ομόφωνα το αποδέχθηκαν, να παραταθούν γι' αυτά τα τέσσερα άτομα οι συμβάσεις μέχρι το τέλος της σχολικής περιόδου, μέχρι τον Μάιο ή Ιούνιο δηλαδή, για να μην κλείσουν αυτοί οι παιδικοί σταθμοί, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει σαν κοινωνία, σαν Δημοτικό Συμβούλιο, να μη δούμε τέσσερις Παιδικούς Σταθμούς κλειστούς και να ανανεωθούν αυτές οι συμβάσεις μέσα από το εργαλείο αυτό το
οποίο μας δίνει τη δυνατότητα ο νόμος που λέγεται Κοινωνικός Συνεταιρισμός.

Κατά τα άλλα, εμείς σαν Δημοτικό Συμβούλιο, ορμώμενοι και από την απόφαση που πήρε στην έκτακτη σύγκλησή του το Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε ανακαλέσει και τη σύμβαση αυτή που αφορά το Δήμο και μεταφέραμε τα χρήματα στο αποθεματικό, ανακαλέσαμε και τη σύμβαση στο έτερο Νομικό Πρόσωπο και στο
Λιμενικό Ταμείο, δεδομένου ότι θα πρέπει τα πράγματα των Κοινωνικών Συνεταιρισμών να μπουν σε μία καινούργια βάση.
Ποια είναι αυτή η καινούργια βάση; Μπορεί στην τοποθέτησή του ο κ. Στεφάνου ή ο κ. Μυριαγκός να σας ενημερώσουν. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί, αρκεί να χρησιμοποιούνται με έναν τρόπο που να μην προκαλούν την κοινωνία και να μπαίνουν τέτοια κριτήρια έτσι ώστε να λειτουργούν σωστά και αποτελεσματικά.
Όσον αφορά τώρα την παράταση μέσω της ΠΑΝΔΩΡΑ για τα τέσσερα άτομα για να λειτουργήσουν οι Παιδικοί Σταθμοί, εδώ πιστεύω ότι θα πρέπει όλοι να βάλουμε νερό στο κρασί μας, να τρέξουν οι επόμενοι δυο-τρεις μήνες και να μην αναγκαστούμε, αφού δεν έχουμε τη δυνατότητα με άλλο τρόπο να προσλάβουμε κόσμο, ο προγραμματισμός των προσλήψεων που κάναμε πριν από ένα μήνα, ακόμα δεν έχει πάει στην Αποκεντρωμένη
Διοίκηση.
 Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα πρέπει να γίνει εισήγηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει έγκριση, πέφτει μέσα στις εκλογές που απαγορεύονται οι προσλήψεις και μπορείς να επανέλθεις πάλι την 1η Σεπτεμβρίου. Πράγματα δηλαδή ανέφικτα.
Με το χέρι στην καρδιά εγώ πάντως, δεν θα είμαι εκείνος ο οποίος θα πάρω απόφαση για να πω να κλείσουν τα τέσσερα τμήματα στη Φλοίσκου και στην Καλουτά και να μην πάμε να κάνουμε αυτή την παράταση.
Αυτά ήθελα να πω και εάν χρειαστεί, θα επανέλθω. 
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ευχαριστούμε τον κ. Δήμαρχο. Υπάρχουν ερωτήσεις επί της αρχικής εισήγησης, έτσι όπως υπάρχει μέσα στο φάκελό σας με το θέμα που αφορά μία από τις τροποποιημένες αποφάσεις. Είναι πέντε τροποποιημένες αποφάσεις, το ένα είναι αυτό. Έχει κι άλλες τέσσερις οι οποίες είναι τυπικής λειτουργίας, τις οποίες θα τις δούμε αμέσως μετά στη συνέχεια.
Υπάρχουν ερωτήσεις από το ακροατήριο κατ' αρχήν; ο κ. Γαϊτάνος έχει το λόγο. 

ΓΑΪΤΑΝΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ): Πριν μπούμε στην ουσία των πραγμάτων, εγώ θα ήθελα να κάνω την ερώτηση, εάν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η Διοίκηση του Νομικού Προσώπου είχε υποβάλλει αιτήματα για πρόβλεψη δίμηνου προσωπικού. 
Ένα είναι αυτό.
Και ένα δεύτερο, εάν η Διοίκηση του Νομικού Προσώπου έχει πάρει απόφαση ή σκοπεύει να πάρει απόφαση μέχρι τις 6 του Μάρτη, όπου της δίνεται η δυνατότητα μέσω της Ενδοδημοτικής Κινητικότητας, να ζητήσει θέσεις για να καλύψει τις ανάγκες στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.
Όπως γνωρίζετε, κύριε Πρόεδρε, η Ενδοδημοτική Κινητικότητα, το προσωπικό αυτό, εξαιρείται της αναστολής προσλήψεων και ισχύει για τις προσλήψεις της εταιρείας ..... 
Θα ήθελα σ' αυτά κάποιες απαντήσεις.
 ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ευχαριστούμε. Να δοθούν οι απαντήσεις
στον κ. Γαϊτάνο.
ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ Π.(ΔΗΜΑΡΧΟΣ): Κατ' αρχάς να πω το εξής: Ο Δήμος το τελευταίο διάστημα, υπέστη μεγάλη αφαίμαξη προσωπικού. 
Περίπου 50 άτομα του Δήμου, έφυγαν από το Δήμο και πήγαν είτε στη Δημοτική
Αστυνομία που είναι για να πάει στην Αστυνομία ή στις φυλακές, ή τα 15 άτομα που χάσαμε από το Λογιστήριο και από τις άλλες Υπηρεσίες, που πήγαν στο Ειρηνοδικείο, στις φυλακές, από δω - από κει, ή αυτά που χάσαμε με τους σχολικούς φύλακες, ο Δήμος λοιπόν, έχασε άτομα.
Ως εκ τούτου, αφού έχασε αυτά τα άτομα, για ποια κινητικότητα μιλάμε; Ποια Υπηρεσία της Χίου έχει προσωπικό για να έρθει στο Δήμο; Ένα το κρατούμενο.
Και δεύτερον, η Διεύθυνση Διοικητικού μάζεψε τα αιτήματα από όλες τις Υπηρεσίες και από όλα τα Νομικά Πρόσωπα και έγινε ενιαία πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών για να καλυφθούν έκτακτες θέσεις.
ΓΑΪΤΑΝΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ): Δεν μου απαντάτε στο ερώτημα όμως.
ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ Π.(ΔΗΜΑΡΧΟΣ): Δεν θα κάνουμε διάλογο. Εσείς ρωτάτε και εγώ απαντάω. Εάν δεν καλυφθείτε από την απάντησή μου, μπορεί να σας καλύψει ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Κύριε Γαϊτάνο, δεν θα διακόψετε το Δήμαρχο, να σας πει αυτά που θέλει να σας πει. Αν δεν καλυφθείτε, θα αποταθούμε και στον κ. Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου, μήπως μπορεί να σας καλύψει.
ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ Π.(ΔΗΜΑΡΧΟΣ): Επαναλαμβάνω ότι ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το 2014 έγινε συνολικά από τη Διεύθυνση Διοικητικού, για όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου και τα Νομικά Πρόσωπα.
Είμαστε τώρα στο τέλος του Φλεβάρη και ακόμα δεν έχει πάει η πρόταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εάν δεν έχουμε την οριστική απάντηση τις επόμενες μέρες που αποκλείεται να την έχουμε, να πάμε σε διαδικασία ΑΣΕΠ, να μας δώσουν έγκριση από το ΠΥΣ, όλα αυτά απαιτούν μήνες, χάνουμε μέχρι το Σεπτέμβριο όλη τη σαιζόν και δεν θα έχουμε ούτε εργάτες καθαριότητας.
Λοιπόν, αυτή είναι η κατάσταση επειδή με ρωτήσατε εάν το Νομικό Πρόσωπο έχει κάνει πρόταση για να πάρει εποχιακό προσωπικό. 

ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ωραία. Η απάντηση του Δημάρχου λοιπόν, λέει ότι το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται από τα συνολικά αιτήματα που κατέθεσε ο Δήμος. Κύριε Μυριαγκέ, έχετε εσείς να προσθέσετε κάτι;
ΜΥΡΙΑΓΚΟΣ Β: Συμπληρωματικά θέλω να πω και το γνωρίζει ο κ. Γαϊτάνος, ήταν παρών στη συνεδρίαση του Νομικού Προσώπου, που είχε θέμα για τον προγραμματισμό των προσλήψεων. Την ημέρα που ήσασταν εκεί το αποφασίσαμε, για το 2014. 
Το ξεχάσατε, δεν πειράζει.
Και για το 2013, το Φεβρουάριο του 2013 πήραμε απόφαση, όπου ζητούσαμε μόνιμο προσωπικό, εποχιακό προσωπικό, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έκτακτες δίμηνες συμβάσεις. Και το 2013 και το 2014. Για το 2014 έγινε πρόσφατα και ήσασταν παρών στη συνεδρίαση, αλλά το έχετε ξεχάσει.
Όσο έχει σχέση με το δεύτερο ερώτημά σας, το έχετε ξεχάσει ή το θυμηθήκατε.
ΓΑΪΤΑΝΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ): Δεν απαντάτε, κύριε Μυριαγκέ. Έκανα συγκεκριμένη ερώτηση και θέλω απάντηση. Ποια είναι η απάντηση; 
Για το 2013 μιλάμε και μου λέτε για το 2014. Συγνώμη, κύριε
Πρόεδρε, είμαι συγκεκριμένος. Αναφέρομαι για το προηγούμενο διάστημα.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Θα πείτε αυτά που θέλετε να πείτε, κύριε Γαϊτάνο.
ΓΑΪΤΑΝΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ): Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, εάν δεν θέλει να απαντήσει ο κ. Μυριαγκός, ας μην απαντήσει.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Να σας ρωτήσω κάτι εγώ; Τον ακούσατε τον κ. Πρόεδρο;
ΓΑΪΤΑΝΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ): Μα, δεν απάντησε. Εγώ ρώτησα κάτι άλλο. Αν δεν θέλει να απαντήσει..
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Δεν έχετε το λόγο, κύριε Γαϊτάνο. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, συνεχίστε τις απαντήσεις σας.
ΓΑΪΤΑΝΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ): Νομίζετε ότι με αυτό τον τρόπο...
ΜΥΡΙΑΓΚΟΣ Β: Κοιτάξτε, είναι πολύ απλά τα πράγματα. Κάθε χρόνο, στην αρχή του χρόνου, Ιανουάριο - Φεβρουάριο, γίνεται ο προγραμματισμός των προσλήψεων και στα Νομικά Πρόσωπα και στο Δήμο. 
Ο Δήμος τα μαζεύει όλα μαζί και υποβάλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ξαναλέω: Και για το 2013 στην αρχή του χρόνου, ζητήσαμε όλες τις κενές μας θέσεις, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των προσλήψεων, αρχής γενομένης από το μόνιμο προσωπικό και όλες τις άλλες θέσεις που ζητάμε κάθε χρόνο, είναι πάγια τακτική. 
Και το 2014 κάναμε το ίδιο πράγμα, επιπρόσθετα είχαμε το πλεονέκτημα, επειδή έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, να ζητήσουμε επιπλέον προσλήψεις πληρώνοντάς τις από δικά μας χρήματα του ΕΣΠΑ.
Και λέω, ότι εκείνη την ημέρα, επειδή είναι ένας μήνας κοντά, ήσασταν παρών. Τώρα πώς ξεχάστηκε, το προσπερνώ. Ό,τι έχει σχέση με το δεύτερο αίτημά σας για την Ενδοδημοτική Κινητικότητα, είναι και η κα Δούκα μαζί σας και ο κ. Πεντάκης ήταν. Εντάξει, αν κάνουμε λάθος, θα σας δώσω την απόφαση αύριο να ησυχάσετε.
Παρών ήσασταν και μιλήσατε και μιλήσατε και πολύ όμορφα.
Λοιπόν, σε ό,τι έχει σχέση για το δεύτερο θέμα, για την Ενδοδημοτική Κινητικότητα, πράγματι έχουμε ζητήσει τις θέσεις μας τις κενές και σαν Νομικό Πρόσωπο και υπεβλήθησαν μέσω του Δήμου, αναμένουμε την απάντηση. Αν η απάντηση έρθει πριν τη εκπνοή των διμήνων συμβάσεων, θα παγώσουμε αυτές που πρόκειται να
συνεχίσουμε τώρα από το πρόγραμμα ΠΑΝΔΩΡΑ. Απλό είναι το θέμα.

ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ευχαριστούμε, ήσασταν ξεκάθαρος. Άλλο ερώτημα υπάρχει από το ακροατήριο; Ο κ. Μήτσουρας και αμέσως μετά ο κ. Γδύσης.
ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ: Πόσο θα στοιχίσει η επέκταση της Προγραμματικής Σύμβασης και αν το ποσό που αναφέρεται είναι με ΦΠΑ ή χωρίς ΦΠΑ;
 ΜΥΡΙΑΓΚΟΣ Β: Τώρα δεν θυμάμαι απέξω, υπάρχει απόφασή μας, αναφέρεται και έχει γίνει μια τροποποίηση προϋπολογισμού. Το γράφει η απόφαση το ποσό, δεν το θυμάμαι.
ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ: Το ακριβές ποσό με το ΦΠΑ..
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ωραία. Φαντάζομαι ότι αν αφαιρέσουμε από αυτή τη σύμβαση την προηγούμενη σύμβαση, βγαίνει το ποσό αυτό ακριβώς.
ΜΥΡΙΑΓΚΟΣ Β: Και υπάρχει καταγεγραμμένο, έχει γίνει τροποποίηση προϋπολογισμού για να ενταχθεί αυτό.
Σας λέω ότι αυτή τη στιγμή δεν το έχω μπροστά μου, αλλά μπορείτε να το πάρετε.
ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ: Είναι 98.000,00 ευρώ. Είναι με ΦΠΑ ή χωρίς ΦΠΑ;
ΜΥΡΙΑΓΚΟΣ Β: Θα το διευκρινίσουμε αυτό, δεν υπάρχει πρόβλημα. Τώρα δεν το έχω μπροστά μου, τι να σας πω;
ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ: Έχω όμως λόγο που το ρωτάω.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Πείτε μας το λόγο για τον οποίο το λέτε, κύριε Μήτσουρα.
ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ: Εφόσον υπάρχει μια .....στη Χίο, που αναφέρεται στην αναμόρφωση, αυτό που κυκλοφόρησε ότι ακυρώθηκε η Προγραμματική Σύμβαση.... αναφέρθηκε στις Προγραμματικές Συμβάσεις.... ότι μπορεί να κάνει ... με 23.000,00 ευρώ φθηνότερα.
Αν .. τη δράση αυτή με την ΠΑΝΔΩΡΑ, γίνεται διασφάλιση του ποσού .... να καταγραφεί στα πρακτικά, με 23.000,00 ευρώ λιγότερα. Και αυτό το πράγμα δεν το έχω δει πουθενά, πουθενά τέτοιο πράγμα και ... σε καμία Προγραμματική Σύμβαση πανελλαδικά. 
Δηλαδή αυτό το πράγμα έτσι, να παρουσιάζεται έτσι αυτή η
Προγραμματική Σύμβαση. ......
Αυτό το πράγμα μόνο αν υπάρξει Επίτροπος, Ελεγκτικό Συνέδριο να το εγκρίνει. (ομιλία χωρίς μικρόφωνο)
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ευχαριστούμε, κύριε Μήτσουρα. Κύριε Μυριαγκέ, έχετε το λόγο. 
ΓΔΥΣΗΣ: (ομιλία χωρίς μικρόφωνο) Έχω μια ερώτηση...
Και μία δεύτερη: Επειδή από την εισήγηση μπορεί να μην κατάλαβα καλά, να το διευκρινίσουμε λίγο, ότι μιλάμε για την επέκταση τεσσάρων συμβάσεων, αυτό που κατάλαβα, ορισμένου χρόνου..
ΜΥΡΙΑΓΚΟΣ Β: Μέχρι τέλος Ιουλίου.
ΓΔΥΣΗΣ: Αυτό με τις 98.000,00 €, δεν ταιριάζει
ΜΥΡΙΑΓΚΟΣ Β: Όχι, θα είναι λιγότερο. Πολύ λιγότερο θα είναι. Τα 98.000,00 € ήταν για οκτώ άτομα. Τώρα μιλάμε για τέσσερα, πάμε στα μισά.
ΓΔΥΣΗΣ: Επομένως, η συγκεκριμένη εισήγηση είναι για 98.000,00 € ή είναι λιγότερα;
ΜΥΡΙΑΓΚΟΣ Β: Τα 98.000,00 € είναι για οκτώ άτομα. Η απόφαση του Νομικού Προσώπου είναι για οκτώ άτομα. Αλλά πρότεινε ο Δήμαρχος να μείνουμε στους τέσσερις, δηλαδή να πάρουμε τα τέσσερα άτομα, οπότε πάμε στα μισά.
ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ: Ένα λεπτό, για τους τέσσερις...
 ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Δεν έχετε το λόγο, κύριε Μήτσουρα. Αν θέλετε, να ζητήσετε ξανά. Τώρα μιλάει ο κ. Μυριαγκός.
ΜΥΡΙΑΓΚΟΣ Β: Μιλάμε για 4 άτομα για 4 μήνες, είναι 16 ανθρωπομήνες.
ΓΔΥΣΗΣ: Μπορεί κάποιος να μας διευκρινίσει τι είναι η ΠΑΝΔΩΡΑ; Δηλαδή είναι μια εταιρεία που έχει έρθει από πού; και κυρίως, αυτό που ενδιαφέρει νομίζω το Σώμα είναι πώς επιλέγει τους εργαζόμενους τους οποίους δανείζει στο Νομικό Πρόσωπο και με τι διαδικασίες.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Κύριε Γδύση, εσείς γνωρίζετε το νομικό πλαίσιο των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων;
ΓΔΥΣΗΣ: Ναι.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Άρα, φαντάζομαι ότι το κατέχετε και απορώ γιατί το ρωτάτε.
ΓΔΥΣΗΣ: Όχι, το ρωτάω γιατί η ΠΑΝΔΩΡΑ προβλέπει ... (ομιλία χωρίς μικρόφωνο)
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ξέρετε τι μου κάνει εντύπωση; Με προβλημάτισε και γι' αυτό σας έκανα αυτή την ερώτηση, για να με βοηθήσετε κι εμένα. Μέχρι ένα σημείο που βάλατε τα ερωτήματα, το καταλάβαινα, φτάσατε στο σημείο να πείτε με ποια κριτήρια η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση επιλέγει το
προσωπικό της. Με συγχωρείτε, εσείς που ξέρετε τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, έχετε δει πουθενά στο νομοθετικό πλαίσιο να προβλέπει διαδικασίες επιλογής; Άρα πώς το βάζετε τώρα δηλαδή στον κ. Μυριαγκό;
ΓΔΥΣΗΣ: Μπορεί να προβλέπει ... της Κοινωνικής Επιχείρησης ή μπορεί να προβλέπει η Προγραμματική Σύμβαση που έχει γίνει. 
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Επαναλαμβάνω: Ξέρετε καμιά τέτοια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση; Έτσι κάνω εγώ τώρα το συνήγορο του Προέδρου, γιατί το τελευταίο σας ερώτημα με προβλημάτισε πάρα-πάρα πολύ.
ΓΔΥΣΗΣ: Μπορεί να προβλέπεται στο Καταστατικό της ή μπορεί να προβλέπεται στην Προγραμματική Σύμβαση.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Μα η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση αποτελείται από Συνεταίρους. Θα βάλει κριτήρια για το ποιους θα πάρει, κύριε Γδύση; 
Σας παρακαλώ, μου φαίνεται ότι το σκεπτικό σας είναι πέρα και έξω από τη λογική της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης. Προσωπικό ναι, ως προς τις ειδικότητες.
Λοιπόν, κύριε Μυριαγκέ, θα απαντήσετε;
ΠΑΓΟΥΔΗΣ: Μπορώ να πω κάτι;
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Να προσθέσετε κάτι;
ΠΑΓΟΥΔΗΣ: Είναι σχετικό. Μπορεί να απαντηθεί μαζί για να βοηθήσει. Με λίγα λόγια οι εργαζόμενοι είναι και μέτοχοι της ιδιωτικής επιχείρησης;
ΜΥΡΙΑΓΚΟΣ Β: Δεν είναι απαραίτητο.
ΠΑΓΟΥΔΗΣ: Το ξέρω ότι δεν είναι απαραίτητο. Θέλω μια επίσημη απάντηση. Εγώ έχω μια απάντηση .... που με διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι παράλληλα και μέτοχοι της επιχείρησης.
ΜΥΡΙΑΓΚΟΣ Β: Μπορεί και να είναι.
ΠΑΓΟΥΔΗΣ: Όχι "μπορεί". Θέλω μια απάντηση επίσημη, επί του προκειμένου.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Κύριε Παγούδη, εξ όσων λέχθηκαν και εξ όσων πρόλαβα κι εγώ να διαβάσω γι' αυτές τις επιχειρήσεις από την πρώτη στιγμή, μπορεί να είναι είτε συνέταιροι ή να έχει και εργαζομένους.
ΠΑΓΟΥΔΗΣ: Στην προκειμένη περίπτωση; Σ' αυτήν τώρα που μιλάμε.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Στην ΠΑΝΔΩΡΑ λέτε;
ΠΑΓΟΥΔΗΣ: Είναι ο Γιώργος ο Παγούδης μέτοχος; Είναι ο Λαμπρινούδης; Και παρέχουν πέντε εργαζόμενους;
Ή είναι πέντε εργαζόμενοι που παράλληλα είναι και μέτοχοι της επιχείρησης; Αυτό ρωτάω.
ΜΥΡΙΑΓΚΟΣ Β: Κοιτάξτε, σε ό,τι έχει σχέση με το αν είναι μέτοχοι ή όχι, κάποιοι είναι μέτοχοι, πράγματι είναι μέτοχοι και εργαζόμενοι. 
Ξέρετε τη διαδικασία, έχει αναλυθεί κατά κόρον η λειτουργία των Κοινωνικών
Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, αλλά κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε. Ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον, ό,τι έχει σχέση με τα οικονομικά, ξέρετε ότι υπάρχουν δύο νόμοι που διέπουν την αμοιβή των εργαζομένων: Ο 4024 και η Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Ανάλογα με την απόφαση της Διοίκησης, πληρώνεις.
Αφού τα ξέρετε όλα, με ρωτάτε για να με ρωτάτε;
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ο κ. Φυτούσης θέλει να προσθέσει κάτι. Μισό λεπτό, κύριε Παγούδη.
Θέλει να προσθέσει κάτι σαν απάντηση.
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΣΤ.: Τον ρώτησε κανένας;
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Να μη δώσει απάντηση; Κατέθεσε ένα ερώτημα ο κ. Παγούδης στο Σώμα. Κύριε Φυτούση, έχετε το λόγο.
(Διάλογοι χωρίς μικρόφωνο)
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Κύριε Μιχαηλίδη, ακούστε, τα ερωτήματα του ακροατηρίου και των συναδέλφων απευθύνονται στους εισηγητές δια του Προεδρείου. Το Προεδρείο εκτιμά λοιπόν, ότι μία παρέμβαση που ζήτησε ο συνάδελφος Φυτούσης, μπορεί να βοηθήσει. Είναι κακό;
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΣΤ.: Εάν πείτε ότι ο αρμόδιος εισηγητής αδυνατεί λόγω έλλειψης γνώσης, ναι, να το δεχθώ.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Απάντησε. Αλλά ο καθένας από εμάς, δεν είναι εγκυκλοπαίδεια. Και οι στιγμές καμιά φορά βαραίνουν και μπορεί να μας διαφύγει κάτι, που μπορεί να μας βοηθήσει ένας συνάδελφος.
Είναι κακό; Ρωτάω για δεύτερη φορά. 
ΠΑΓΟΥΔΗΣ: Μπορείτε να μου δώσετε μια επίσημη και τεκμηριωμένη απάντηση, αν οι εργαζόμενοι είναι και μέτοχοι της εταιρείας; Αυτό ρωτάω.
ΦΥΤΟΥΣΗΣ Μ.: Μπορεί να είναι αν θέλουν.
ΜΥΡΙΑΓΚΟΣ Β: Κύριε Παγούδη, η απάντηση είναι ότι αυτοί που εργάζονται τώρα στην ΠΑΝΔΩΡΑ, είναι μέλη. Αυτοί που θα εργαστούν, εφόσον εγκριθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο, μπορεί να γίνουν μέλη, μπορεί και να μη γίνουν μέλη.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ευχαριστούμε. Υπάρχει άλλο ερώτημα από το ακροατήριο;
ΓΔΥΣΗΣ: Εγώ δεν πήρα απάντηση, κύριε Πρόεδρε.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Εντάξει, τι να κάνουμε, κύριε Γδύση; Αφού κρίνετε ότι δεν πήρατε απάντηση, δεν πήρατε απάντηση.

ΓΔΥΣΗΣ: Έκανα μια πολύ απλή ερώτηση.. (Ομιλία χωρίς μικρόφωνο) 
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ο κ. Μυριαγκός δεν είναι εκπρόσωπος της ΠΑΝΔΩΡΑΣ. Τι είναι αυτά που λέτε τώρα; Έχει υπογράψει σύμβαση. Μπορείτε να πάτε λοιπόν, στο γραφείο του Νομικού Προσώπου, να ζητήσετε με μία αίτησή σας τη σύμβαση και να πάρετε τα στοιχεία. Δηλαδή ο κ. Μυριαγκός θα μου πείτε ότι είναι και εκπρόσωπος της ΠΑΝΔΩΡΑΣ να σας πει ποια είναι η ΠΑΝΔΩΡΑ και από ποιους εκπροσωπείται; 
Είναιένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Να πάτε στο γραφείο και να ζητήσετε αντίγραφο της Προγραμματικής Σύμβασης.
Κύριε Γδύση, ακούστε να δείτε: Κατ' αρχήν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν λειτουργεί με υποβολείς. Τα ερωτήματα τα καταθέτετε, παίρνετε τις απαντήσεις που ενδεχομένως να μην κρίνετε ότι θα σας ικανοποιούν, μην επιτρέπετε όμως στους αριστερά - δεξιά να σας υποβάλλουν ερωτήματα. Μένετε με τα δικά σας ερωτήματα. 
Ορίστε, κύριε Μήτσουρα.
ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση, γιατί αυτό το οποίο είδα ήταν κάτι συγκεκριμένο: Είδα 98.000,00 ευρώ για να προσληφθούν οκτώ άτομα. Τώρα ακούω ότι δεν θα προσληφθούν τα οκτώ άτομα, έγινε τροποποίηση και τα τέσσερα που είναι ήδη στην ΠΑΝΔΩΡΑ, το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για επέκτασή τους. Αυτό
είπατε; Διότι αν είπατε αυτό...
Αν αναλύσουμε το ποσό των 104.000,00 ευρώ είναι μισθός περίπου 1.500,0 - 1.700,00 ευρώ το άτομο. Δηλαδή τα τέσσερα άτομα αυτά, εσείς είπατε ότι .... Θα υπάρξει δηλαδή επέκταση μισθολογική ή .
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Έχω την εντύπωση ότι αυτά για να τα ξεμπερδέψετε, κύριε Μήτσουρα,να πάτε στο γραφείο του κ. Μυριαγκού.
ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ: Όχι, εδώ να μας πει.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Εδώ δεν είναι το Δημοτικό Συμβούλιο γι' αυτά. Κύριε Μήτσουρα, γιατί φωνάζετε;
ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ: Εσείς φωνάζετε. 

ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ Π.(ΔΗΜΑΡΧΟΣ): Να διευκρινίσουμε κάτι το οποίο νομίζω ότι δεν έγινε κατανοητό και δεν θα υπάρχουν άλλα ερωτήματα διότι θα καλυφθείτε. 
Έγινε μια Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Νομικού
Προσώπου και της εταιρείας ΠΑΝΔΩΡΑ. Αυτή η Προγραμματική Σύμβαση είχε ένα αντικείμενο 98.000,00 €.(Διάλογοι χωρίς μικρόφωνο) 
ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ Π.(ΔΗΜΑΡΧΟΣ): Παρακαλώ, να μην υπάρχουν διακοπές. Αυτή η ΠρογραμματικήΣύμβαση ήταν για να πάρουν συγκεκριμένα άτομα για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου. Από τη στιγμή που αποφασίσαμε ότι επαναδιαπραγματεύεται όλη η διαδικασία αυτών των συμβάσεων μέσω των
Κοινωνικών Συνεταιρισμών, κατ' εξαίρεση από αυτό το ποσό των 98.000,00 ευρώ, θα συνεχίσουμε για λίγους μήνες μέχρι το τέλος της μαθητικής περιόδου, για τα τέσσερα άτομα, για να μην κλείσουν οι Παιδικοί Σταθμοί και ξεκινάμε μετά, από μηδενική βάση τη λειτουργία των Συνεταιρισμών. Που σημαίνει ότι από αυτά τα
98.000,00 ευρώ, θα διατεθούν όσα απαιτούνται στους επόμενους τρεις μήνες για τα τέσσερα άτομα. 10,000,00 -20.000,00 - 25.000,00 ευρώ, όσα είναι αυτά τα χρήματα. Έληξε το θέμα. 
ΑΜΠΑΖΗΣ Γ.(ΑΔΕΔΥ): Κύριε Πρόεδρε, δεν θα μείνω στην άκρως αποκαλυπτική συζήτηση που προηγήθηκε, διότι πιστεύω ότι το Χιώτικο λαό δεν τον ενδιαφέρει η σύγκρουση των βουβαλιών, αλλά τον ενδιαφέρει τι σημαίνει Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και τι θα σηματοδοτήσει αυτό για τους Παιδικούς Σταθμούς και για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά πολύ περισσότερο για τα μικρά παιδιά.
Εδώ πέρα είδαμε μια σύγκρουση συμφερόντων, που αυτή τη στιγμή με αφήνει αδιάφορο. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κατανοηθεί ότι δεν βγάλατε συμπεράσματα από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ερχόσαστε σήμερα να ξαναβάλετε το ζήτημα σε μια δεύτερη φάση, αφού πήρατε πίσω αποφάσεις για την άλλη Κοινωνική και Συνεταιριστική Επιχείρηση.
Και εδώ πέρα δημιουργείται ένα ζήτημα: Έχετε διαβάσει, κύριε Δήμαρχε, την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου στους γονείς; Τους έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο: Ή θα έχετε Παιδικό Σταθμό ή θα κλείσει; Με αυτές τις προδιαγραφές.
 Και βέβαια, οι γονείς χωρίς να είναι ενημερωμένοι, χωρίς να γνωρίζουν τα
δεδομένα, αποφάσισαν πρόσκαιρα το ενδιαφέρον που είχαν για τα παιδιά τους, εάν θα έχουν Παιδικό Σταθμό, χωρίς να βλέπουν ότι και οι ίδιοι τυγχάνουν εργαζόμενοι και μέσα από αυτό το εργαλείο, όπως είπε ο κ.Φυτούσης, ναι, είναι εργαλείο για να προωθηθεί η άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και να μετατραπεί
βήμα το βήμα, κύριε Φυτούση, ο Δήμος σε μια επιχείρηση που θα πουλάει υπηρεσίες στους δημότες τους.
Εμείς λοιπόν, θεωρούμε ότι αυτό δεν σηματοδοτεί ότι έχετε κατανοήσει σημαντικά τη στάση σας μετά τηνομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σας καλούμε να κατανοήσετε τι παίρνετε σήμερα απόφαση.
Πιστεύουμε λοιπόν -ότι βάζετε συνειδητά και κλείνω με αυτό- το χέρι σας να αλώσετε τα δικαιώματα τωνεργαζομένων. Και εμείς σαν ΑΔΕΔΥ θα το καταγγείλουμε.
 Ευχαριστώ πολύ.

ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ευχαριστούμε τον κ. Αμπαζή, ήταν στο χρόνο του. Το λόγο έχει ο κ.Κώσταλος ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ακολουθεί ο κ. Γαϊτάνος.
ΚΩΣΤΑΛΟΣ.(ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ.): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Σύμβουλοι, όλοι γνωρίζετε ότι οι εποχές είναι πολύ δύσκολες. Και για τους γονείς που πάνε τα παιδιά τους στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και για τους εργαζόμενους και τους εργάτες και τους οικοδόμους.
Μέσα στην εποχή που ζούνε και είναι πια τόσο ευάλωτοι, είναι πολύ εύκολο να τους εκμεταλλευτεί κάποιος, θέτοντάς τους σε διλήμματα ή διέξοδα και να τους πούμε ότι: "Για να πάρεις τη δουλειά θα κάνεις αυτό, για να έχεις Βρεφονηπιακό, θα κάνεις αυτό". Θεωρούμε λοιπόν, ότι από την ΠΑΝΔΩΡΑ, μέχρι την ΑΚΜΗ και μέχρι σήμερα, γίνεται μια προσπάθεια να διαφθαρούν συνειδήσεις. Να διαφθείρετε ανθρώπους. Αποδεικνύεται στην πράξη πια το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και στην πραγματικότητα αυτό που κάνετε κιόλας είναι -αν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί- με αυτό τον τρόπο το κάνετε και έτσι όπως
τα στήνετε, στην πραγματικότητα να μην αφήνετε περιθώρια και στην κοινωνία, να αποδεχθεί υπό άλλες περιπτώσεις, έναν Κοινωνικό Συνεταιρισμό.
Δεν μπορεί να επιτραπεί έτσι. Ούτε κάποιοι άνθρωποι αντιπαρατέθηκαν στη βούλησή σας, αλλά φορείς και η κοινωνία. Αυτοί, Δήμαρχε, είναι που στάθηκαν κόντρα. Δεν ήταν κάποιοι άλλοι.
ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ Π.(ΔΗΜΑΡΧΟΣ): Κοινωνία είμαστε κι εμείς
ΚΩΣΤΑΛΟΣ.(ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ.): Δεν λέω εγώ ότι δεν είστε κοινωνία. Κύριε Φλάμο, η πρόταση, γιατί και την περασμένη φορά, όταν ψηφίστηκε η ΠΑΝΔΩΡΑ, είπες ότι πρώτη φορά είδες Εργατικό Κέντρο να μη δέχεται να γίνονται προσλήψεις. Το Εργατικό Κέντρο διεκδικεί προσλήψεις για όλο τον κόσμο. Όχι για ρουσφετάκια και πέντε - έξι ανθρώπους.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ευχαριστούμε τον κ. Κώσταλο. Το λόγο έχει ο κ. Γαϊτάνος.
ΓΑΪΤΑΝΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.): Κύριε Πρόεδρε, απόψε δίνουμε εξετάσεις όλοι στην κοινωνία, γιατί μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα ακουστεί η φωνή του καθενός από εδώ μέσα και πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να φανούμε εδώ ότι οι θέσεις και οι απόψεις που εκφράζουμε αντιστοιχούν με τα κοινωνικά αιτήματα.
Ποια είναι λοιπόν, τα κοινωνικά αιτήματα σήμερα; Όταν έχουμε την ανεργία να παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις και αναφέρομαι όχι μονάχα πανελλαδικά αλλά εδώ κύρια, στο Βόρειο Αιγαίο και όταν λοιπόν, το αίτημα της κοινωνίας σήμερα είναι "αξιοκρατία στις προσλήψεις", τι μήνυμα λοιπόν, εκπέμπει το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν
θα προχωρήσει, όταν θα πάρει απόψε απόφαση να προχωρήσει σε προσλήψεις οι οποίες δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο, δεν περνάνε από καμία διαδικασία ΑΣΕΠ;
 Πρώτον αυτό.
Δεύτερον: Το δεύτερο αίτημα της κοινωνίας σήμερα είναι "Διαφάνεια στις διαδικασίες, στις προμήθειες του Δημοσίου". Ποιο μήνυμα περνάμε λοιπόν, όταν παίρνουμε απόφαση να αναθέτουμε έργα και μελέτες και λοιπά και λοιπά, χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες. Και στα δύο λοιπόν, κυρίαρχα σήμερα κοινωνικά αιτήματα, εάν πάρετε τη σημερινή απόφαση, θα φανούμε ότι είμαστε αναντίστοιχοι.
Να μπούμε τώρα και στο προκείμενο: Υπήρξε μία απόφαση ομόφωνη του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία τη χαιρετίσαμε, όταν όπως θα θυμάστε, είχαν γίνει εκείνα τα τραγικά γεγονότα με το σύρσιμο σε δίκες αυτοδιοικητικών στελεχών. Θα το θυμάστε πολύ καλά. Υπήρξε λοιπόν, αυτή η ομόφωνη απόφαση. 
Σήμερα λοιπόν, τι έγινε; Άλλαξε τίποτα και έρχεται το Δημοτικό Συμβούλιο να αναθεωρήσει; Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας υπενθυμίζω ότι έλεγε ότι έως ότου το Δημοτικό Συμβούλιο συζητήσει όλο το πλαίσιο των σχέσεων του Δήμου με τις ΚΟΙΝΣΕΠ, δεν πρόκειται ούτε καινούργια σύμβαση να γίνει, αλλά και θα παγώσουν οι συμβάσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Άλλαξε τίποτα από τότε και ερχόμαστε απόψε να λέτε -και θα το πω και έτσι, θα χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση- "εκβιαστικά"
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Κύριε Γαϊτάνο, θα σας δώσω το χρόνο που σας κόβω, παρότι είστε πάνω από τα δύο λεπτά. Όμως, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έλεγε αυτά που λέτε. Να παγώσουν, να κάνουν και να ράνουν. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι συγκεκριμένη και γραμμένη στα πρακτικά.
Το λέω για να μην βγαίνουν προς τα έξω πράγματα που δεν έχουν λεχθεί.
ΓΑΪΤΑΝΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.): Θα παρακαλούσα να διαβαστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εν πάση περιπτώσει, εγώ είπα την άποψή μου.
Λοιπόν, θεωρώ ότι αυτό που γίνεται απόψε συνιστά ωμό εκβιασμό των
Δημοτικών Συμβούλων, διότι όταν ερχόμαστε στο παρά 1' και λέμε ότι εάν δεν πάρετε την αποψινή απόφαση, θα κλείσουν αύριο οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, αυτό στα πολύ απλά ελληνικά, ονομάζεται "εκβιασμός" και θα υπάρξει υφαρπαγή της ψήφου των Δημοτικών Συμβούλων στη βάση εκβιαστικού διλήμματος.
Εμείς σαν συνδικαλιστικό κίνημα, θεωρούμε ότι εάν απόψε αποφασίσετε ότι θα προχωρήσετε στην επέκταση της σύμβασης με την ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΑΝΔΩΡΑ, ανοίγετε την κερκόπορτα για ιδιωτικοποιήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και βεβαίως θέτετε σε κίνδυνο τις θέσεις των συναδέλφων μας σήμερα στο Δήμο, διότι με τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα αύριο θα προχωρήσετε και σε προγραμματική σύμβαση και σε άλλους τομείς, θα
προχωρήσετε στην καθαριότητα και δεν ξέρω μέχρι πού μπορείτε να φτάσετε. 
Θεωρούμε λοιπόν, ότι η αποψινή απόφαση θα πρέπει να είναι αρνητική, θα πρέπει να πούμε ένα αποφασιστικό "όχι" στους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί πρέπει να μείνουν έξω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναλαμβάνετε μεγάλη ευθύνη αν προχωρήσετε στη σημερινή απόφαση.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Κύριε Δήμαρχε, έχετε το λόγο.
ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ Π.(ΔΗΜΑΡΧΟΣ): Νομίζω ότι ο Πρόεδρος κινδυνολόγησε. Δεν είναι στις προθέσεις μας να κάνουμε κάτι το οποίο αντιβαίνει αυτά που είπαμε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Εγώ όμως θα ρωτήσω κάτι και θα βάλω το θέμα στην εξής διάσταση: Οι Παιδικοί Σταθμοί λειτουργούν και με τους γονείς οι οποίοι πληρώνουν 50,00 € το μήνα. Δηλαδή ο άλλος που αφήνει το παιδί του στον Παιδικό Σταθμό για να πάει να
δουλέψει και πληρώνει 50,00 €, θα του πούμε ότι: "Από την 1η Απριλίου, επειδή δεν έχουμε το προσωπικό το απαιτούμενο και δεν μπορούμε να μεταφέρουμε από αλλού, δεν θα πας να δουλέψεις"; 
Ή θα του πούμε ότι: "Τα 50,00 € που πληρώνεις κάθε μήνα θα τα παίρνουμε χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα σ' αυτό το οποίο του προσφέρουμε";
Δεν είπαμε ότι κάνουμε καινούργιες διαδικασίες προσλήψεων. Αυτά τα τέσσερα άτομα τα οποία έχουν τα παιδάκια και τα φροντίζουν και λειτουργούν τα 11 τμήματα στην Καλουτά και στην Φλοίσκου, να συνεχίσουν σύμφωνα με την εισήγηση της Υπηρεσίας μέχρι το τέλος της περιόδου, για δυο-τρεις μήνες, μέχρι που να λύσουμε το πρόβλημα. Πώς το αναγάγετε σε μέγα θέμα και μείζον θέμα; Γιατί είναι προεκλογική περίοδος. 
Γιατί τα άτομα που τοποθετήθηκαν είναι πολιτικοποιημένα και ανήκουν σε συγκεκριμένους πολιτικούς φορείς που αντιπολιτεύονται το Δήμο, μέσα από τους Δημοτικούς συνδυασμούς που έχουν δημιουργηθεί. Είναι ξεκάθαρο.
Γιατί δεν το λέτε αυτό; γιατί δεν είστε ειλικρινείς;
Από τη στιγμή λοιπόν, που το θέμα μπαίνει αντιπολιτευτικά, εμείς είμαστε η Διοίκηση, εμείς έχουμε την πλειοψηφία, θα διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των ανθρώπων που έχουν τα παιδιά τους στους Παιδικούς Σταθμούς. Και ποιος θα αποκλείσει αύριο - μεθαύριο είκοσι ανέργους εργάτες, οικοδόμους να δημιουργήσουν έναν Κοινωνικό Συνεταιρισμό και μέσα από αυτό τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό να βάφουν τα σχολεία για να έχουν
ένα μεροκάματο; Εσείς; Με ποιο δικαίωμα θα πείτε σε δέκα γυμναστές που δεν έχουν δουλειά να μη δημιουργήσουν ένα Συνεταιρισμό και να πηγαίνουν στα Γυμνάσια, στα Λύκεια και στα γυμναστήριο να  προσφέρουν υπηρεσίες με τη βοήθεια και τη στήριξη του Δήμου και μετά να προχωρήσουν από μόνοι τους;
Εσείς; Με ποιο δικαίωμα;
Με ποιο δικαίωμα θα αποκλείσετε τις κοινωνικές ομάδες που θέλουν να οργανωθούν σε κάποιους Συνεταιρισμούς για να βρουν δουλειά; Με αξιοκρατικά κριτήρια, χωρίς να παρεμβαίνουμε εμείς καθόλου.
Γιατί σας "κόβει" αυτό το πράγμα; Γιατί είναι προεκλογική περίοδος, κύριε Αμπαζή. 
Είναι προεκλογική περίοδος και δεν το θέλετε.
ΑΜΠΑΖΗΣ (ΑΔΕΔΥ.): (ομιλία χωρίς μικρόφωνο)
ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ Π.(ΔΗΜΑΡΧΟΣ): Εγώ δεν διέκοψα κανέναν. Σε παρακαλώ πολύ. Ο Δήμος κάνει από το πρωί μέχρι το βράδυ, δεκάδες έργα, δεκάδες δράσεις. Δεν ακούσαμε από κανέναν κριτική για ο,τιδήποτε κάνει ο Δήμος και επικεντρώσατε όλη την κριτική σας επειδή προσπαθούμε τους Παιδικούς Σταθμούς να τουςκρατήσουμε τρεις μήνες ανοικτούς. Βρες μου εσύ, κύριε Αμπαζή, έναν τρόπο να μην κλείσουν αύριο οι Παιδικοί
Σταθμοί.
Επειδή λοιπόν, θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, εμείς είπαμε ότι βλέπουμε το σχεδιασμό των Κοινωνικών Συνεταιρισμών σε καινούργια βάση, όπως προανέφερα, γιατί η κοινωνία έχει ανάγκη αυτή τη δράση με αξιοκρατία να μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση εκεί, χωρίς να παρεμβαίνουμε εμείς και να πούμε ότι θα πάρουμε το Γιώργο, το Θανάση ή τον Κώστα, αλλά θα πρέπει και εσείς να είστε ειλικρινείς, να συμπορευτείτεμαζί μας για να λύσουμε κάποια προβλήματα. 
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ευχαριστούμε, κύριε Δήμαρχε, να είστε καλά. Έχουν ζητήσει το λόγο επίσης, ο κ. Γδύσης και ο κ. Μήτσουρας από το ακροατήριο. Κύριε Μήτσουρα, για δυο λεπτά έχετε το λόγο και
να ετοιμαστεί ο κ. Γδύσης. Ελάτε στο μικρόφωνο παρακαλώ, κύριε Μήτσουρα.
ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ: Για τις διαστάσεις που πήρε η κουβέντα για τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, έχει αποκλειστική ευθύνη η Δημοτική αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος, καθώς η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε επέτρεψε σε κάποιους συνδικαλιστές που έχοντας είτε προσωπικές διαφορές - είτε πολιτικές με κάποια άτομα,
όπως συγκεκριμένα εμένα, να γίνει αυτό που έγινε.
Θα σταθώ κατ' αρχήν σε κάποια πράγματα για να διευκρινίσω και θα μιλήσω πρώτα για την κοινωνική οικονομία. Ο συγκεκριμένος Νόμος ο 4019/2011 είναι ο πιο σοσιαλιστικός νόμος που υπάρχει. Δεν διανέμει κέρδη σε κανέναν από τους εταίρους οποιασδήποτε ΚΟΙΝΣΕΠ. Το 5% πηγαίνει για το σχηματισμό αποθεματικού, το 35% για την παραγωγικότητα των ήδη εργαζομένων και το 60% για τη δημιουργία νέων
θέσεων εργασίας και άλλων κοινωφελών δράσεων. 
Οποιοσδήποτε εταίρος μιας ΚΟΙΝΣΕΠ δεν μπορεί να πάρει ούτε ένα ευρώ μέσα από την ΚΟΙΝΣΕΠ βάσει του νόμου και αυτό το λέει το άρθρο 3 αν θυμάμαι καλά, του Ν.4019/2011 και δεν το λέω εγώ. Συνεπώς, δεν υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά για τις ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά σε αυτό ήθελα να σταθώ: Επιπλέον, δεν υπάρχει πουθενά στο νόμο ότι η ΚΟΙΝΣΕΠ πρέπει να αποτελείται είτε από ανέργους, ή μόνο εργαζόμενους. Ακόμα και μία ανώνυμη εταιρεία, μια εταιρεία νομικής μορφής Α.Ε. μπορεί να είναι μέτοχος, να έχει εταιρική μερίδα σε μια
ΚΟΙΝΣΕΠ. Αυτό το λέει το άρθρο 7 του Ν.4019/2011 και δεν το λέω εγώ.
Πάμε τώρα στο "δια ταύτα". Να μιλήσω λίγο για τις προγραμματικές, αν και δεν με φτάσουν τα δύο λεπτά, θα προσπαθήσω να είμαι πολύ σύντομος και ήδη είμαι αρκετά σύντομος. Θα μιλήσουμε για τις προγραμματικές συμβάσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΚΜΗ.
 Η ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΚΜΗ πρότεινε συγκεκριμένες προγραμματικές συμβάσεις,
όπου όλες, όλες είχαν δυνατότητα να συγχρηματοδοτηθούν από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Όλες! Το μόνο που πέτυχαν αυτοί οι οποίοι διαφώνησαν με τις συγκεκριμένες προγραμματικές συμβάσεις ήταν να τιναχτούν στον αέρα Ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και 60 περίπου θέσεις εργασίας.
Φυσικά είναι ιδιωτική επιχείρηση και δεν δύναται να διέπεται όπως πολύ εσφαλμένως θέτουν εδώ συνδικαλιστές, θέμα ΑΣΕΠ. Είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και η ιδιωτική επιχείρηση θα κρίνει πώς θα προσλάβει τους υπαλλήλους της. Βέβαια, βάσει του νόμου πρέπει να τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία, η οποία τηρείται, δεν μπορεί να μην τηρηθεί.
Η ΚΟΙΝΣΕΠ κάθε Μάρτη, όπως τώρα, εμείς δηλαδή σε λίγες μέρες, πάλι θα καταθέσουμε ετήσιο πρόγραμμα δράσης, το οποίο ελέγχεται αυστηρά και δεν μπορεί να γίνει το παραμικρό. Υπάρχει Γραμματεία Κοινωνικής Οικονομίας, όπου το ελέγχει αυτό το πράγμα. Εάν η ΚΟΙΝΣΕΠ παρεκκλίνει κάπου, τότε αμέσως αφαιρείται η
άδειά της. Πάμε στο "δια ταύτα" τώρα, να συγκρίνουμε κάποια πράγματα: Όσον αφορά αυτό που έγινε τώρα με την ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΑΝΔΩΡΑ, εγώ ακόμα δεν έχω πάρει σαφή απάντηση για το τι πρόκειται να γίνει. Δεν έχω πάρει σαφή απάντηση. Εμείς έχουμε καταθέσει στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου προγραμματική σύμβαση όπου εξοικονομεί 23.000,00 ευρώ σε σχέση με τα 98.000,00 ευρώ που πάτε να κάνετε. Οποιοσδήποτε
δηλαδή Δημοτικός Σύμβουλος αυτή τη στιγμή ψηφίσει μπροστά στο δίλημμα που θέτετε, προφανώς παρανομεί κατά του Δημοσίου, διότι γίνεται διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Αν εμφανίζεται μια άλλη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με λιγότερα χρήματα.
Να διευκρινίσω και κάτι εδώ, γιατί πολλοί δεν ξέρουν ούτε τι είναι ακριβώς οι ΚΟΙΝΣΕΠ. 
Η νομική μορφή είναι ΚΟΙΝΣΕΠ
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Παρακαλώ, μαζεύετε το λόγο σας διότι ήδη έχουν περάσει τέσσερα λεπτά.
ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ: Το ξέρω, αλλά θέλω να πω κάποια πράγματα. Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος, ζητώ λίγο την κατανόησή σας.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Όχι, δεν υπάρχει ανοχή, στο επόμενο λεπτό να κλείσετε.
ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ: Σε ένα λεπτό κλείνω. Λοιπόν, δεν υπάρχει Ανώνυμη Εταιρεία, είναι ΚΟΙΝΣΕΠ η νομική μορφή, να το διευκρινίσουμε αυτό το πράγμα. Έχουμε καταθέσει ήδη εδώ προγραμματική σύμβαση 23.000,00 ευρώ μικρότερου κόστους, με ποιοτικά χαρακτηριστικά ανώτερα από αυτά τα οποία είδαμε στην απόφαση του
Νομικού Προσώπου, τα οποία δεν παρέχονται στην απόφαση αυτή. Δεν είναι μόνο τέσσερα άτομα, προσφέρουμε δράσεις. Επίσης, δίνεται δυνατότητα να εντοπιστεί και να συγχρηματοδοτηθεί δράση από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, όπως έχουμε συντάξει εμείς τη δική μας μελέτη.
Τονίζω και κλείνω εδώ ότι όσοι ψηφίσουν αυτή τη στιγμή την προγραμματική σύμβαση, γίνεται διασπάθιση δημοσίου χρήματος και επομένως το δίλημμα είναι σοβαρότερο από το δίλημμα που θέτει ο Δήμαρχος.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ευχαριστούμε τον κ. Μήτσουρα. Ο κ. Γδύσης έχει το λόγο και κλείνουμε με το ακροατήριο.
ΓΔΥΣΗΣ: Θα είμαι σύντομος, κύριε Πρόεδρε. Κατ' αρχήν δεν θέλω να πω ότι το ένα χαρακτηριστικό της όλης συζήτησης είναι ότι μιλάμε για ένα υπαρκτό πρόβλημα του Νομικού Προσώπου, ήμουν για αρκετά χρόνια
Διευθυντής στη ΔΗ.Κ.Ε.Χ., είναι ένα πρόβλημα που είχαμε συνέχεια, ο κάθε Παιδικός Σταθμός ή το ΚΔΑΠ ή ο,τιδήποτε άλλο, έχει κάποια συγκεκριμένη δομή βάσει του νόμου, που μπορεί να αποτελείται από έξι, εφτά ή οκτώ άτομα, κάποιος μπορεί από τους εργαζόμενους να αρρωστήσει, οι κοπέλες -γιατί συνήθως είναι γυναίκες-
παίρνουν μεγάλα διαστήματα άδειες τοκετού και πρέπει να αντικατασταθούν. Είναι ένα πραγματικό, ένα υπαρκτό πρόβλημα και θα έλεγα ότι αντιμετωπίζαμε δυσκολίες να το κάνουμε αυτό με αντικατάσταση μέσω ΑΣΕΠ την εποχή εκείνη που επιτρέπονταν οι προσλήψεις, φαντάζομαι ότι τώρα είναι πολύ πιο δύσκολο.
Από την άλλη όμως, το πρόβλημα το οποίο υπάρχει, είναι η διαφάνεια. Είναι το κατά πόσο η ΑΚΜΗ ή η ΠΑΝΔΩΡΑ ή οποιαδήποτε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση εμφανίζεται αυτή τη στιγμή και κάνει προγραμματική σύμβαση με Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, διασφαλίζει τη διαφάνεια.
Για να γίνει κατανοητό αυτό, θα σας πω ένα παράδειγμα: Αν ας πούμε οι βρεφονηπιοκόμοι του Νομού, οι άνεργες, δέκα ή δεκαπέντε όσες ήταν, έκαναν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και έρχονταν στη ΔΗ.Κ.Ε.Χ. και στο Νομικό Πρόσωπο και του έλεγαν ότι: Εμείς θα κανονίσουμε μόνες μας, εμείς είμαστε οι
άνεργες και θα κανονίσουμε μόνες μας να αντικαθιστούμε όσες έχουν άδεια τοκετού για τρεις - τέσσερις - πέντε ή δέκα οκτώ μήνες και λοιπά. Θα το κανονίζουμε μόνες μας με βάση κάποια κοινωνικά κριτήρια που θα εφαρμόζουμε, θα πιάσει δουλειά η πρώτη, μετά η δεύτερη, μετά η τρίτη και ούτω καθεξής, κυκλικά. Δεν θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα.
Είναι αυτό ακριβώς που είπε και ο Δήμαρχος προηγουμένως, το οποίο όμως δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση της ΠΑΝΔΩΡΑΣ. Αυτό που είπατε αν οι άνεργοι οικοδόμοι κάνουν έναν Κοινωνικό Συνεταιρισμό και πουν ότι "θέλουμε να φτιάχνουμε τα σχολεία, αντί να δίνονται εργολαβίες". Είναι σωστό αυτό. Αλλά πρέπει να
διασφαλίζεται ότι υπάρχει προσβασιμότητα σε όλους τους ανέργους της συγκεκριμένης κατηγορίας, είτε πρόκειται για βρεφονηπιοκόμους, είτε για νηπιαγωγούς ή ο,τιδήποτε άλλο, για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, ώστε να μην δημιουργούνται πελατειακές σχέσεις που δεν είναι καθαρές και ξεκάθαρες στον κόσμο.
Αυτά ήθελα να πω, ευχαριστώ. 

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΣΤ.: Να τελειώσει το θέμα 71 και να σταματήσουμε.

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΣΤ.: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, με τον πιο ήπιο χαρακτηρισμό, λόγω της δίμηνης
αναταραχής που έχετε δημιουργήσει στον τόπο, όπως προσεγγίζετε το θέμα των Κοινωνικών Συνεταιρισμών, σαςχαρακτηρίζει με τον ηπιότερο χαρακτηρισμό -επαναλαμβάνω- η ανικανότητα.
Και γιατί το λέω αυτό; Ακούστηκαν σ' αυτή την αίθουσα σήμερα, αρκετά και σημαντικά. Σημαντικά όχι με την έννοια απολύτως της θετικής συνεισφοράς στον προβληματισμό, αλλά και με την αρνητική. Δηλαδή, από τη μία πλευρά έχουμε φωνές οι οποίες σ' αυτό τον τόπο, στη Χίο, όπου οι δύο βασικοί πυλώνες της ανάπτυξής της είναι οι Συνεταιρισμοί -και λέω ο Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών- και από την άλλη οι συμπλοιοκτησίες, οι
συρμαγιές που ανέπτυξαν ως εργαλείο την ναυτιλία.
Αυτή λοιπόν η συνεταιριστική προσέγγιση που ήταν μοχλός ανάπτυξης για τον τόπο, η μια πλευρά την ακυρώνει αντιφατικά και κοινωνικά αντιφατικά, όχι μόνο οικονομικά και από την άλλη, αυτό το εργαλείο το οποίο μπορούσατε πράγματι να το χρησιμοποιήσετε για να επιλύσετε προβλήματα εσείς ως Δημοτική αρχή, προσπαθείτε για το λόγο που εσείς κατηγορείτε, κύριε Δήμαρχε, άλλους, να το κάνετε Δούρειο Ίππο, εσείς
αποκλειστικά για προεκλογικούς λόγους, ως Δημοτική αρχή.
Έρχομαι λοιπόν, να πω το εξής: Ο Νόμος 4019 αναφέρεται σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίζει αυτές τις επιχειρήσεις σε τρεις κατηγορίες. Η μία κατηγορία είναι αυτές που λέγονται "ένταξης",
δηλαδή είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν προβλήματα είτε κινητικά, είτε έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεν  μπορούν να βρουν εύκολα λύση στο βιοπορισμό τους, να συνεταιριστούν και να έρθουν παραδείγματος χάρη σε σας, κύριε Λαμπρινούδη, και να σας πουν: Είμαστε πάνω από πέντε ή εφτά, ανάλογα με την κατηγορία, θέλουμε
να διεκδικήσουμε ένα κομμάτι δουλειάς, για να βγάλουμε το ψωμί μας.
Η δεύτερη κατηγορία είναι η κατηγορία της "κοινωνικής φροντίδας", δηλαδή μια άλλη κατηγορία εργαζομένων που θέλουν να προσφέρουν υπηρεσίες σε ανθρώπους όπως η πρώτη κατηγορία, των ειδικών χαρακτηριστικών.
Και η τρίτη κατηγορία είναι "συλλογικού και παραγωγικού σκοπού". Δηλαδή με δυο λόγια έρχονται -καλή ώρα-αγαπητέ φίλε Βασίλη, αυτοί οι οποίοι έληξε η σύμβασή τους, οι Νηπιαγωγοί, που δεν μπορείς να τους ξαναπροσλάβεις, έπρεπε λοιπόν εσείς να τους βοηθήσετε, να πείτε: "Ελάτε εδώ, πάτε οι ίδιοι". Αυτή είναι η έννοια και η πρόνοια του νόμου και η βούληση του νομοθέτη. Να τους πεις ότι: "Ελάτε, τελείωσε η σύμβασή
σας, ο νόμος είναι αυτός, η κατάσταση είναι αυτή, δεν μπορώ να σας ξαναπροσλάβω. Κάντε εσείς μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και ελάτε να σας δώσω δουλειά".
Το ίδιο θα συνέβαινε και με τους ανθρώπους που είναι στο Κολυμβητήριο, το ίδιο θα συνέβαινε και σε οποιαδήποτε άλλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε.
Έρχεται λοιπόν τώρα, αν γινόταν αυτό, παίρνουν μια συγκεκριμένη δουλειά των 100.000,00 €, χοντρικά λέω, ή των 98.000,00 € και έρχομαι σ' αυτό που είπε προηγουμένως ο κ. Μήτσουρας, πολύ σωστά, πλην όμως κι εκείνος στην πρότασή του, στην ΑΚΜΗ δεν το εφάρμοσε. Δηλαδή τι; Στον πίνακα που μας καταθέτετε μέσα στην
Προγραμματική Σύμβαση, έπρεπε να λέτε: "Θα πάρω έναν εργαζόμενο κατηγορίας τάδε, δυο εργαζόμενους άλλης κατηγορίας και λοιπά, τόσο οι μισθοί τους, τόσο τα ασφαλιστικά τους, τόσο το άλλο, 100.000,00 € συνολικά".
Αυτά τα 100.000,00 € δεν μπορεί να τα εισπράξει αυτή η εταιρεία και να τα αποδώσει όπως σας τα περιέγραψα.
Πρέπει να βάλει, όπως σωστά είπε ο κ. Μήτσουρας το 5% των 100.000,00 € στην άκρη για το αποθεματικό, το 35% για να πληρώσει στα μέλη, αφού οι ίδιοι που συμμετέχουν στο Συνεταιρισμό είναι οι ίδιοι που ψάχνουν δουλειά, να βγάλουν το μεροκάματό τους και το άλλο 60% είναι χρήματα για να επανεπενδυθούν -εντός ή εκτός  εισαγωγικών- για να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας.
Αναρωτηθείτε, όπως προσεγγίσατε εσείς το θέμα το τελευταίο δίμηνο, είτε με την ΠΑΝΔΩΡΑ, είτε με την ΑΚΜΗ, εάν πράγματι εφαρμόσατε αυτά τα οποία είναι στην πρόνοια του νόμου. Εγώ σας λέω "όχι", γι' αυτό ξεσηκώσατε την μήνιν και ορισμένων της παράταξής σας και όλων εμάς και άλλων απέξω από την κοινωνία.
Έπρεπε λοιπόν, να το προσεγγίσετε με ιδιαίτερη σοβαρότητα, γιατί πραγματικά είχατε ένα εργαλείο και το τινάξατε στον αέρα με αποτέλεσμα να έχετε φτάσει σ' αυτό το αδιέξοδο, να έχετε φτάσει σε πισωγυρίσματα, να παίρνετε και να καταργείτε συμβάσεις τις οποίες ήδη είχατε υπογράψει και να δημιουργήσετε όλη αυτή την αναστάτωση. Σταματήστε λοιπόν, να χρησιμοποιείτε αυτό το θεσμό, να τον καταστρέφετε, διότι μπορεί να προσφέρει και να
τον χρησιμοποιείτε ως Δούρειο Ίππο, προκειμένου να ικανοποιήσετε τις "προεκλογικές σας ανάγκες" και το βάζω σε εισαγωγικά.
Εδώ σταματώ προς το παρόν και αν χρειαστεί θα επανέλθω στη δευτερολογία μου. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ο κ. Σκούφαλος έχει το λόγο.
ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ Μ.: Ομολογώ ότι περιμέναμε ως Λαϊκή Συσπείρωση αυτή την κατάληξη. Και την περιμέναμε και εάν υπάρχει κάτι θετικό μέσα στα όσα θλιβερά ακούγονται, θλιβερά από την άποψη ενός ματιού εργαζόμενου, έχουν κι ένα θετικό χαρακτήρα. 
Ποιος είναι ο θετικός χαρακτήρας; Ότι είδατε εδώ μέσα στο "δια ταύτα" να συνθλίβονται οι εργαζόμενοι, είτε θα ανήκουν στην ΠΑΝΔΩΡΑ, είτε θα ανήκουν στην ΑΚΜΗ.
Είδατε εδώ μέσα -και μην ακούτε τώρα τα λόγια ότι δεν μιλήσαμε για κερδοσκοπικά παιχνίδια και δεν μιλήσαμεγια κέρδη- η μεν ΑΚΜΗ μιλούσε για μηνύσεις που επέβαλε για διαφυγόντα κέρδη και εδώ μέσα είπε:
Αντιπροσφέρω 23.000,00 € φθηνότερα.
Εμείς, ξέρετε τι λέγαμε στις τοποθετήσεις μας για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις; Ότι είναι ένα εργαλείο που ξεκίνησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1980 και που πήγε να απαντήσει αυτό το εργαλείο στην ανάγκη που έχει ο άνθρωπος να έχει δουλειά, να εργάζεται, να είναι μόνιμος, να έχει το 8ωρο του, να μπορεί να
ζήσει την οικογένειά του και όχι να ζουν οι 6 στους 10 Έλληνες κάτω από τα όρια της φτώχειας, όπωςαποκαλύπτει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας.
Αυτό λοιπόν λέγαμε, το εργαλείο, θα οδηγήσει -γιατί έτσι έγινε και στην Ευρώπη- να στήνονται σαν μανιτάρια οι ΚΟΙΝΣΕΠ, να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και να είναι και δύο ταχυτήτων οι ΚΟΙΝΣΕΠ. Δεν αναφέρομαι στο τυπικό που είπε ο κ. Μιχαηλίδης. Η μία ταχύτητα είναι αυτή που αφορά σε εργαζόμενους ανέργους, που προσπαθούν να κολυμπήσουν και να επιβιώσουν μέσα στον καπιταλιστικό κυκεώνα και η άλλη
είναι αυτές που περιέγραψε πολύ ορθά ο κ. Μήτσουρας, που μπορεί να είναι μέσα ανώνυμες εταιρείες, που μπορεί να είναι μέσα μάνατζερς, που μπορεί να είναι χίλιοι δυο. Ο ίδιος άλλωστε εργάζεται στην εκπαίδευση πλήρες ωράριο. Ταυτόχρονα δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε αυτή την κατεύθυνση. Και εκεί ήρθατε εσείς να συνθλίψετε το Δήμο και να τον βάλετε μέσα σε αυτά τα παιχνίδια. Και όχι μόνο εσείς,αλλά 400 ΚΟΙΝΣΕΠ δραστηριοποιούνται σε μια σειρά Δήμους. Στο "Βοήθεια στο Σπίτι" και σε άλλα προγράμματα, με τις ίδιες λογικές, με τα ίδια τερτίπια, με γεγονότα ότι πουθενά δεν έπεσε η ανεργία, παρ' όλες τις υποσχέσεις, πουθενά οι μισθοί δεν ανέβηκαν, απεναντίας και η εκμετάλλευση και η ανεργία έχουν αυξηθεί.
Άκουσα συνάδελφοι και συναδέλφισσες, τον κ. Δήμαρχο και αν δεν παρενέβαινε ο Γιώργης ο Αμπαζής, μπορεί και να δάκρυζε. Έβγαλε έναν πόνο για τους άνεργους οικοδόμους, για τις άνεργες γυναίκες, για τις μητέρες.
Ποιος; Ο Δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ. Ο συνυπεύθυνος πάνω στην πολιτική κατάντια της χώρας μαζί με τη Νέα Δημοκρατία. Έλεος, κύριε Δήμαρχε! Σε πονάω; Βεβαίως! Εάν έχεις μάθει κανακέματα, θα τα ξεχάσεις. Τέσσερα χρόνια τα είχες ξεχασμένα, θα τα ξεχάσεις πολύ - πολύ σοβαρά.
ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ Π.(ΔΗΜΑΡΧΟΣ): (Παρέμβαση χωρίς μικρόφωνο)
ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ Μ.: Εμείς συμφωνούμε από την αρχή και μάλιστα έψαχνα να βρω ποιος έβαλε θέμα ναξεμπερδέψει. Να με συγχωρεί δηλαδή ο συνάδελφος ο Μιχαηλίδης.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Παρακαλώ, ολοκληρώστε κύριε Σκούφαλε.
ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ Μ.: Τώρα, κύριε Πρόεδρε, να μη σας κατηγορήσω ότι τεχνηέντως με διακόψατε, πάνω που άρχισα να υψώνω.
Λοιπόν, έλεγα συνάδελφοι, ότι κοιτάξτε να δείτε.... Αυτή τη στιγμή,
κύριε Δήμαρχε, αφήστε τα κρεσέντα υποκρισίας, σε σχέση με τον κόσμο που δεν έχει δουλειά και όλα αυτά τα πράγματα. Και αν θέλατε να βρίσκει ο κόσμος δουλειά ή οι οικοδόμοι, θα μπορούσατε όταν βάλαμε το ζήτημα των αναθέσεων, να πείτε: "Ναι, να συσταθεί αυτή η Επιτροπή" και όλοι να έπαιρναν ένα μικρό κομμάτι ψωμί.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η ατραπός στην οποία μπαίνει και συνεχίζει να μπαίνει η Δημοτική αρχή, είναι λανθασμένη. Εμείς αυταπάτες δεν έχουμε, ούτε για το σύστημα που ζούμε, ούτε για το τι είναι οι ΚΟΙΝΣΕΠ.
Αυταπάτες μπορεί να έχουν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για κοινωνική οικονομία και η ΔΗΜΑΡ βεβαίως, εμείς αυταπάτες δεν έχουμε.
Όμως, θα περιφρουρήσουμε ένα βασικό ζήτημα: Εμείς αυτό το παιχνίδι που θα γίνεται, θα βάζει πλάτες η Δημοτική αρχή σ' αυτά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και σ' αυτά τα παιχνίδια όπου οι εργαζόμενοι θα οδηγούνται ως πρόβατα προς σφαγήν με μειωμένα δικαιώματα εργασιακά, μισθούς και λοιπά, δεν θα βάλουμε πλάτη και θα τα παλέψουμε. Να είμαστε καθαροί.
Εσείς φαίνεται ότι πάτε να μπλέξετε τώρα και σε τέτοια παιχνίδια. Γι' αυτό λοιπόν, λέμε ξεκάθαρα ότι δεν θαπρέπει να προχωρήσουν αυτού του είδους οι συμβάσεις. Λέμε ξεκάθαρα προς τον Πρόεδρο του ΝομικούΠροσώπου και σε σας, κύριε Δήμαρχε, γιατί είστε κι εσείς συμβαλλόμενος με την ΠΑΝΔΩΡΑ, δεν είναι μόνο τοΝομικό Πρόσωπο, τρεις είναι οι συμβαλλόμενοι: Εσείς, ο κ. Μυριαγκός και η ΠΑΝΔΩΡΑ. Και ενδεχομένως οι
απειλές του κ. Μήτσουρα, να αφορούν και σας για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.
Λέμε λοιπόν, το εξής, κύριε Μυριαγκέ. Αφήσατε τα πράγματα να πάνε εκεί που πάνε για να εκβιάσετε και για να φέρετε τον κόσμο προ τετελεσμένου. Μπορούσατε να παλέψετε, μπορούσατε να αγωνιστείτε και θα ήμασταν δίπλα σας και εσείς και με το Δήμαρχο και με όλους. Δεν θέλετε. Γιατί υπάρχει ένα σύνθημα που λέει ότι: Ο μόνος αγώνας που είναι χαμένος, είναι αυτός που δεν έγινε. Εσείς λοιπόν, ξεκινάτε με ένα δεδομένο: Δεν θα
αγωνιστώ, δεν γίνεται τίποτα, γιατί έχετε το ρεαλισμό της βαρβαρότητας και της ήττας. Αυτή είναι η λογική σας.
Γι' αυτό λειτουργήσαμε με αυτό τον τρόπο. Διαφορετικά ξέρατε και πότε είναι ο προγραμματισμός προσλήψεων και τι πρέπει να γίνει και χίλια δυο.
Και εάν καταμαρτυρώ χίλια δυο στον Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Χ. που του αξίζουν να του καταμαρτυρήσω, εν πάση περιπτώσει, έχει τρέξει σε κάποια ζητήματα και στην Αθήνα και από δω και από κει, να μπορέσει να είναι έγκαιρος όσον αφορά σε ζητήματα προσλήψεων. Βεβαίως ήταν μέσα στο λόμπι των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Βγήκε και βγήκαν και οι άλλες φάσεις της Δημοτικής αρχής. Από κει και πέρα όμως, εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να απόσχουμε από όλα αυτά τα συνθήματα εξαθλίωσης
εργαζομένων, διασπάθισης δημοσίου χρήματος, γιατί διασπάθιση δημοσίου χρήματος δεν είναι μόνο το 98.000,00 € μείον 23.000,00 €. Διασπάθιση δημοσίου χρήματος είναι 80.000,00 € ο Δήμος, 200.114,65 € ο ιδιώτης. Αυτή είναι η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Τα άλλα είναι εντός καπιταλιστικής πεδιάς, προκειμένου να κερδίσουμε εντυπώσεις και θα μπλέξετε μέσα σε αυτό το παιχνίδι. Γι' αυτό λοιπόν, είμαστε
καταψηφιστικοί σ' αυτό το θέμα. 

ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ευχαριστούμε τον κ. Σκούφαλο. Ποιοι άλλοι συνάδελφοι θέλουν να τοποθετηθούν; 
ΦΥΤΟΥΣΗΣ Μ.: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα ξεκινήσω με το φίλο μου το Μάρκο, με κάτι απλό: Μου άρεσεαυτό που είπε να πάρουν οι εργαζόμενοι και να κάνουν τις δουλειές. Αυτό έκανα. Το πρόβλεψα, πάω στο Εργατικό Κέντρο και λέω: Παιδιά, έχω 25.000,00 ευρώ για καθάρισμα φρεατίων. Τα παίρνουν οι εργολάβοι.
Όσους άνεργους οικοδόμους έχετε, κάντε μια ΚΟΙΝΣΕΠ και πάρτε τα 25.000,00 ευρώ. Απλό, πολύ απλό, όπως το είπες. Πιο καθαρό δεν γίνεται. Μπορούν να κάνουν μια ΚΟΙΝΣΕΠ, πώς αλλιώς θα τους τα δώσω; Του πατέρα μου είναι; Θέλει κάποια νομική κάλυψη.
Μια χαρά, τα παιδιά. Είπαν: "Ευχαριστούμε πάρα πολύ". Και τους λέω: "Παιδιά, κάντε την ΚΟΙΝΣΕΠ και ελάτε να τα πάρετε, γιατί τα παίρνουν οι εργολάβοι". Την άλλη μέρα πλακώνουν οι συνδικαλισταράδες, πάρ' την από δω, πάρ' την από κει, κόντεψε ο άνθρωπος να βάλει την ουρά στα σκέλια και ακόμα τρέχει. Αυτά τα πράγματα
κάνουμε και δεν μπορούμε να βρούμε άκρη. Τον άνθρωπο τον κυνηγήσανε.
Ακούστε με ακόμα λίγο. Την περασμένη Τετάρτη εδώ μέσα σε αυτή την αίθουσα, υπήρχε μια ημερίδα από τους εργαζόμενους μερικών επιχειρήσεων εδώ, δέκα στην ουσία και σας διαβάζω μερικές: Το Επιμελητήριο, ο ΟΑΕΔ, ο Σύλλογος Επιμελητηρίων, το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες καιάλλοι. Σκοπός τους ήταν να μιλήσουν για την ανεργία, για χρηματοδοτούμενα προγράμματα από το ΕΣΠΑ και
λοιπά.
Τι προτείνουν; Στο τέλος προτείνουν ΚΟΙΝΣΕΠ. Το παίρνω το χαρτάκι και το δίνω του κ. Βαρβάκη, που ήταν εδώ σαν αγρότης. Του λέω: Διάβασέ το. Διάβασε τι προτείνουν οι άνθρωποι εδώ. Δεν είναι κακό. Το προτείνουν όλοι οι εργαζόμενοι και όλοι οι υπάλληλοι εδώ" Οι περισσότεροι υπάλληλοι που ήταν εδώ, το προτείνανε στους
ίδιους ανθρώπους. Θέλω να πω με αυτά τα λόγια, για να μπω στην ουσία, ότι δεν είναι ούτε το κακό που θα μας πλακώσει οι ΚΟΙΝΣΕΠ, ούτε η λύση του αιώνα. Είναι όμως ένας δρόμος που θα πρέπει να μην τον απορρίψουμε. Είναι κάτι
που το εφαρμόσανε τόσοι Δήμοι. Να το δούμε, να το βελτιώσουμε, προσέξτε. Να μπει μέσα στο Σωματείο ο Δήμος, να μπουν οι εργαζόμενοι. Μέσα εκεί στην ηγετική ομάδα, να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του Δήμου.
Προτείνω δηλαδή να κάνουμε βελτιώσεις. Όχι να το απορρίψουμε όμως. Να κάνουμε δυο-τρεις βελτιώσεις και να πάμε σαν κύριοι, να πούμε ότι: Βάζουμε τα λεφτά μας, αλλά θα έχεις μέσα, κύριε, στο Συμβούλιο έναν από το Δήμο, από την αντιπολίτευση, από το Σωματείο, από όπου θέλουμε για να διασφαλίσουμε ορισμένα πράγματα
και να προχωρήσουμε σωστά. Να βελτιώσουμε κάτι και όχι να το απορρίπτουμε, δηλαδή οι μισοί να λέμε τώρα είναι ο κατακλυσμός και οι άλλοι να λέμε κάτι άλλο.
Κάπου δηλαδή να το δούμε πιο ομαλά και πρέπει να το κάνουμε. Να το βελτιώσουμε όμως όσο μπορούμε. Έχετε προτάσεις; Ελάτε εδώ να τις κάνουμε. Να μην τραβάει ο ένας το σκοινί από δω και ο άλλος από κει, γιατί δεν γίνεται τίποτα. Αυτό ήθελα να πω.

ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ευχαριστούμε τον κ. Φυτούση. Το λόγο έχει η κα Κωστάλα 
ΒΑΡΒΑΚΗΣ ΣΤ.: Όσον αφορά αυτό που είπε ο κ. Φυτούσης ότι παρευρισκόμουν εδώ, η εκδήλωση ήταν για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι νέοι αγρότες για το πώς θα φτιάξουν το σχέδιό τους. Και κάποιοι τεχνηέντως,επειδή ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί κατά των ΚΟΙΝΣΕΠ, σφήνωσαν εκεί έναν ομιλητή για τρία λεπτά και μοίραζε
και κάτι τέτοια χαρτάκια, ο οποίος μίλησε τρία λεπτά και έφυγε. Όλοι στην αίθουσα οι παρευρισκόμενοι ήταν ενδιαφερόμενοι εν δυνάμει δικαιούχοι νέοι αγρότες.
ΦΥΤΟΥΣΗΣ Μ.: Το είπα αυτό.
ΒΑΡΒΑΚΗΣ ΣΤ.: Είπες ότι ήμουν κι εγώ εδώ στην παρουσίαση. Τεχνηέντως μας το σφηνώσανε για να έχει και κόσμο.
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ήταν μια σύμπραξη ημερίδας μεταξύ της εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης, Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, με σκοπό να ενημερωθούν για τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ - ΤΟΠΕΚΟ και τους νέους αγρότες. Συνδιοργάνωση ήταν, κύριε Βαρβάκη.
Έχετε το λόγο, κυρία Κωστάλα. 
ΚΩΣΤΑΛΑ ΚΛ.: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, με κάλυψε σε πάρα πολλά σημεία ο Μάρκος ο Σκούφαλος για την φιλοσοφία των ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά επειδή έχω μετέχω και στο Νομικό Πρόσωπο, θα ήθελα να πω δυο κουβέντες ακόμα.
Τονίσαμε τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου, πως όταν έχεις να λειτουργήσεις κοινωνικές δομές, όπως αυτές που λειτουργεί το Νομικό Πρόσωπο ή ως Δημοτική αρχή, έστω και με το νομικό πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος, δεν περιμένεις να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να κινητοποιηθείς. Ενημερώνεις τον κόσμο,
ενημερώνεις τους ωφελούμενους και μπαίνεις μπροστάρης για να διεκδικήσεις. Δεν εγκλωβίζεσαι στη μίζερη διαχείριση της φτώχειας, των νόμων και των εγκυκλίων, όπως κάνει η Δημοτική αρχή και οι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων μαζί με την πλειοψηφία των Διοικητικών Συμβουλίων.
Βέβαια, θα μας πείτε ως συνήθως, ότι δεν έχουμε πρόταση, ότι δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις, ότι οι αιτήσεις που είχαν γίνει από το Νομικό Πρόσωπο δεν εγκρίθηκαν για προσωπικό. Πρόταση είχαμε και έχουμε. Της διεκδίκησης ακόμα των λειψών και απαράδεκτων για μας εργασιακών σχέσεων, των 11μηνων ή έστω των
8μηνων, ακόμα και των 5μηνων. Αλλά όλα αυτά θα έπρεπε να διεκδικηθούν από την αρχή.
Λέτε ότι δεν επιτρέπονται προσλήψεις και υπήρξαν και συνταξιοδοτήσεις και έφυγε το προσωπικό από το Νομικό Πρόσωπο. Δόθηκε η δυνατότητα όμως να προβλεφθούν προσλήψεις, ειδικά για τους βρεφονηπιακούς,
11μηνες προσλήψεις ειδικά για τους βρεφονηπιακούς και το τονίζω αυτό.
Τι πετύχατε από αυτό; Δεν αμφιβάλω ότι κάνατε ένα έγγραφο. Το κυνηγήσατε; Κατεβήκατε στην Αθήνα; 
Πήγατε στην Αποκεντρωμένη μαζί με τον κ. Δήμαρχο; Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω, δεν είχαμε κάποια τέτοια ενημέρωση.
Απαιτήσατε την έγκριση των αιτημάτων σας; Μόνο με ένα απλό τηλέφωνο; Χάνονται τα έγγραφα, μας το είπατε κι αυτό. Χάθηκαν και τα ξανακάνατε σε κάποια εποχή. Και έστω δεν σας εγκρίθηκαν τα αιτήματα.
Διαμαρτυρηθήκατε σαν Νομικό Πρόσωπο ή σαν Δημοτική αρχή για τη μη έγκριση; Καλέσατε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου όπως κάνατε για την οφειλή της ΔΕΗ, να ενημερώσετε εμάς, το προσωπικό άμεσα και τους γονείς; Ήξεραν οι γονείς τα προβλήματα του Νομικού Προσώπου, ότι δεν υπάρχουν Νηπιαγωγοί και Βρεφοκόμοι; 
Ότι δεν υπάρχει βοηθητικό προσωπικό; Και να δρομολογήσετε διαδικασίες
επίτευξης του στόχου; Να θυμίσω το περυσινό πρόβλημα στην Καλουτά, όταν έφυγε η μαγείρισσα που συνταξιοδοτήθηκε. Φτάσαμε στο αμήν, το συζητούσαμε ένα μήνα και πλέον. Για να λυθεί το πρόβλημα, ξαναγύρισε η παλιά μαγείρισσα, την
πληρώσαμε, μετά χρησιμοποιήθηκαν από την Κοινωφελή, από τα πεντάμηνα. Υπήρξε το πρόβλημα του καθαρισμού του Σταθμού που έχει άμεσα σχέση με θέματα υγιεινής και ασφάλειας παιδιών.
Να θυμίσουμε όμως και κάτι άλλο: Δυόμισι χρόνια οι σταθμοί, με τα όποια προβλήματα, λειτουργούσαν χωρίς ΚΟΙΝΣΕΠ. Λειτουργούσαν όμως και πρέπει να το παραδεχθείτε κι εσείς. Λειτουργούσαν μέχρι σήμερα που φέρνετε την ΚΟΙΝΣΕΠ. Με τη φιλοτιμία και την υπέρβαση του προσωπικού; Με τις όποιες ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου και της Υπηρεσίας για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού; είτε δίμηνες - είτε
πεντάμηνες - είτε οκτάμηνες. Τα οποία παρά τις αρχές μας, που το ξέρετε ότι δεν είμαστε υπέρ τέτοιων εργασιακών σχέσεων, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα, για να έχουν τα παιδιά φροντίδα, τα ψηφίζαμε.
Πώς τότε το καταφέρνατε και τώρα εκβιαστικά και χρησιμοποιώντας μισές αλήθειες, βάζετε το δίλημμα στους γονείς; Ή ΚΟΙΝΣΕΠ ή κλείσιμο των Σταθμών; Ότι θα παραμείνουν μόνο τα παιδιά του ΕΣΠΑ, ότι θα συρρικνωθούν οι Σταθμοί. Δηλαδή τα παιδιά ενός Ευρωπαϊκού διαφορετικού Θεού, είναι εντάξει και τα παιδιά τα οποία πληρώνουν το 50ευρω από την τσέπη των γονιών τους, ο Θεός της Ελλάδας παύει να ισχύει;
Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο: Γιατί το 98% των Σταθμών σε όλη την Ελλάδα, λειτουργούν χωρίς ΚΟΙΝΣΕΠ;
Υπάρχουν κάποιοι που τους λειτουργούν, αλλά οι περισσότεροι είναι χωρίς ΚΟΙΝΣΕΠ. Γιατί αυτοί μπορούν και εμείς όχι;
Παραδεχόμαστε ότι τα προβλήματα είναι πολλά στη λειτουργία του Νομικού Προσώπου και έτσι βρήκατε απλά και μόνο την εύκολη λύση, που αν τη δούμε μακροπρόθεσμα, μετά από κάποια χρόνια θα την έχετε κάνει τη μόνιμη λύση της λειτουργίας των Σταθμών. Τι πιο ξεκάθαρο και σταθερό θα μπορούσε να υπάρξει από το μόνιμο και σταθερής εργασίας προσωπικό για μια δομή όπως αυτά τα παιδιά; Για να μην ξαναλέμε για παιδιά και τις
ανάγκες τους, για να μη μιλήσουμε για το πρόβλημα του δημογραφικού, για την ανεργία που πλήττει τους γονείς,για την απόγνωση που τους φέρατε εσείς με τα εκβιαστικά φιρμάνια σας, που θυμίζουν τεστ πολλαπλών ερωτήσεων: Τι θέλετε; βάλτε ένα check. Απόρροια μιας Δημοτικής αρχής που ενστερνίζεται ολόψυχα τις
κυβερνητικές πολιτικές και τις εφαρμόζει αδιαμαρτύρητα.
Τι να πει ο κάθε γονιός; "Δεν θέλω να λειτουργήσει αύριο το σχολείο για το παιδί μου";
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Κυρία Κωστάλα, πόσο χρόνο θέλετε ακόμα; Μιλάτε 6' λεπτά.
ΚΩΣΤΑΛΑ ΚΛ.: Ένα δευτερόλεπτο ακόμα. Ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην αποδεχθεί αυτή τη λύση, που σήμερα μπορεί σε κάποια μάτια να φαίνεται καλή, μπορεί σε κάποιους εργαζόμενους να φαίνεταιάμεση λύση για δουλειά, αλλά σε όχι μακρινό μέλλον, μπορεί να γίνει βρόγχος που πνίγει τους κοινωνικούς
θεσμούς και συνθλίβει τους εργαζόμενους. Γιατί; Γιατί κάθε Δημοτική αρχή μπορεί να έχει τις δικές της ΚΟΙΝΣΕΠ και κάθε ΚΟΙΝΣΕΠ μπορεί να έχει διαφορετικούς εργαζόμενους, κάθε φορά κατά το δοκούν, αφούεκεί η εργασία αποτελεί εργασία ποικιλότροπα εξαρτημένη και το ξέρετε πολύ καλά. Ευχαριστώ.

ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Κύριε Στεφάνου, έχετε το λόγο.
ΣΤΕΦΑΝΟΥ Π.: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα προσπαθήσω να μην επικαλύψω όσα ειπώθηκαν και όσα ακούστηκαν, να σταθώ μόνο στο ότι επιτέλους ακούσαμε και έναν καλό λόγο από τον κ. Σκούφαλο, ότι αποσύρθηκαν μετά από εκείνο το Δημοτικό Συμβούλιο μια σειρά από δράσεις με τους Κοινωνικούς
Συνεταιρισμούς και παραμείναμε πιστοί σε εκείνες τις δεσμεύσεις που είχαμε αποφασίσει σε εκείνο το Συμβούλιο, γεγονός το οποίο ευτυχώς αναγνωρίστηκε από τον κ. Σκούφαλο, καθώς όπως είπαμε, έφυγε από το Λιμενικό, φύγανε από την Κοινωφελή, έφυγαν από μας από το Δήμο σε πρώτη φάση και τα χρήματα και τα ποσά που ήταν να διατεθούν για τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς.
Βεβαίως, σε όποιον δεν ασκεί εξουσία και δεν διαχειρίζεται κοινωνικά προβλήματα, είναι πάρα πολύ εύκολο να προτείνει λύσεις και να διεκδικεί πράγματα θεωρητικά. Όταν όμως πρακτικά πρέπει να δώσεις λύσεις, είσαι αντιμέτωπος εσύ με το πρόβλημα. Όποιος διοικεί είναι αυτός που αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί κάθε φορά που προσπαθούμε να δώσουμε λύση σε κοινωνικάπροβλήματα, δεχόμαστε τέτοιες επιθέσεις. Ίσως είναι η προεκλογική περίοδος; Είναι το γεγονός ότι αυτά μπορεί να έχουν πραγματικά μια μεγάλη ανταπόκριση στον κόσμο; Ενδεχομένως. Δεν είμαι εγώ εκείνος που θα το πω.
Δεχθήκαμε όμως επίθεση για το γιατρό στον Οίκο Ναύτου που ήταν όλοι παρόντες, όλα τα κόμματα και συναποφασίσαμε εκείνη την ημέρα μέσα στο Εργατικό Κέντρο να μπει γιατρός να καλύψει το κρίσιμο διάστημα
που θα μείνουν χωρίς ΕΟΠΥΥ και αυτό το σχολίασαν ακόμα και σήμερα όλες οι παρατάξεις, γιατί λέει να βάλουμε το γιατρό; Όταν συναποφασίστηκε με τους συνταξιούχους του ΝΑΤ εκείνο το θέμα.
Δεχθήκαμε μια σειρά από κρίσεις όταν διαλυόταν το "Βοήθεια στο Σπίτι" που ήταν όχι δομή του Δήμου αλλά άλλης Υπηρεσίας και το αναλάβαμε και το φροντίσαμε η Οικονομική Υπηρεσία, αν θυμάστε καλά και τώρα
βρισκόμαστε να δεχόμαστε και μία κριτική στην προσπάθεια που θέλει να κάνει το Νομικό Πρόσωπο και να δώσει λύση να μην κλείσουν οι Παιδικοί του Σταθμοί.
Από όλο το κομμάτι που είπαμε σήμερα, θέλω όσον αφορά τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, να απομονωθεί το θέμα που αφορά τους τέσσερις υπαλλήλους για να στηριχθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού οι Παιδικοί
Σταθμοί και τα Νηπιαγωγεία του Νομικού Προσώπου και καλώ τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου, τελειώνοντας την εισήγησή μου, να μας δώσει τα ακριβή οικονομικά στοιχεία προκειμένου να γίνουμε γνώστες σήμερα του τι θα ψηφίσουμε. 
Διότι τα 98.000,00 € τα οποία αναφέρθηκαν απ' ό,τι διάβασα, αφορούσαν τη
σύμβαση για οκτώ άτομα και για όλο το χρόνο. Κι εμείς σήμερα μιλάμε για τέσσερα άτομα και μόνο για τέσσερις μήνες.
Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό ακόμη για να ολοκληρώσω. Καθώς όπως γνωρίζουμε όλοι, σε όλη την Ευρώπη αλλά ακόμα και στις πρώην Ανατολικές χώρες, υπήρχαν Συνεταιρισμοί οι οποίοι διαχειρίζονταν ακόμα και τη δημόσια γη. Συνεταιρισμοί αγροτών οι οποίοι υπενοικίαζαν έναντι συμβολικού τιμήματος ολόκληρες δημόσιες εκτάσεις
και διανέμονταν ένα μέρος των κερδών αυτών των οποίων απεκόμιζαν και ένα μέρος το απέδιδαν στο κράτος.
Ακόμα και σήμερα ολόκληροι βοτανικοί κήποι ή ολόκληρα δάση διαχειρίζονται από Συνεταιρισμούς στις πλέον προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό θέλω να το κρατήσουμε όχι για τίποτε άλλο, αλλά γιατί είναι εδώ ο
Σύλλογος Εργαζομένων και σε λίγο καιρό, αφού ηρεμήσουν τα πνεύματα και σταματήσει η προεκλογική θύελλα με απώτερο σκοπό, θα κληθείτε να συναποφασίσουμε ποια τμήματα πραγματικά και δράσεις του Δήμου, πρέπει να πάνε σε Συνεταιρισμούς, διότι διαφορετικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν και το ξέρετε. Και όλοι μας το ξέρουμε.
Και υπό αυτές τις συνθήκες, θα σας καλέσουμε από κάθε υπηρεσία, τις προτάσεις οι οποίες θα υποβληθούν, να συναποφασίσουμε ότι αυτή, αυτή, αυτή η δράση, θα πρέπει να εξασκηθεί από Συνεταιρισμό όχι όμως να "νταντέψουμε" τους Συνεταιρισμούς, να τους ενισχύσουμε στο ξεκίνημά τους για να αποκτήσουν μετά τη
βιωσιμότητα την οποία χρειάζονται για να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.
Στο σημείο αυτό θέλω να σταθώ και αυτό που είπε κάποια στιγμή ο κ. Βασίλης Μήτσουρας ότι πραγματικά θα πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και να προχωράμε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις συγκεκριμένες δράσεις, είναι πολύ σημαντικό. Βεβαίως, πρέπει να προσκαλούμε τους Συνεταιρισμούς σε εκδήλωση ενδιαφέροντος και από κει και πέρα, όποια πρόταση είναι η πληρέστερη, αυτή την πρόταση οφείλουμε
να αποδεχόμαστε.
Αλλά σήμερα, καλώ το Σώμα να αποφασίσει μόνο και μόνο για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Τίποτε άλλο δεν  πρόκειται να προχωρήσει, αν δεν υπάρξει μια πλήρης ενημέρωση και πλήρης καταγραφή των αναγκών που έχει ο
Δήμος, όσον αφορά την υποστήριξη δράσεων από Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς. Ευχαριστώ. 
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ο κ. Κλεισσάς έχει το λόγο και κλείνουμε με τον κ. Μυριαγκό.
ΚΛΕΙΣΣΑΣ Κ. ΗΛ.: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα κατ' αρχήν να εκφράσω και την απορία μου,ξέρετε τους δυο τελευταίους μήνες ζήσαμε και το παράδοξο, έναν πόλεμο ΜΜΕ για το θέμα των Κοινωνικών Συνεταιρισμών. Δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό να χυθεί τόσο μελάνι για ένα τέτοιο ζήτημα, αν γινόταν πραγματικά -χτύπα ξύλο- ένας σεισμός, δεν θα είχαν γραφτεί τόσα πολλά.
Εν πάση περιπτώσει, θεωρώ ότι οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί είναι ένα θετικό βήμα, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά. Γιατί είναι Συνεταιρισμοί κοινωνικού σκοπού, επιδίωξη συλλογικού οφέλους, με δράσεις όπως ξέρετε και όπως ειπώθηκε που εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον, με ένταξη, κοινωνική φροντίδα και λοιπά. Στην
ουσία δηλαδή είναι αστικοί Συνεταιρισμοί με κοινωνικό σκοπό, που διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα.
Βεβαίως, εδώ υπάρχει μία υποκρισία. Εγώ θέλω να ρωτήσω: Η κοινωνική εργασία σε αυτά τα πεντάμηνα, τα οποία είναι χωρίς προοπτική, είναι θετικό μέτρο; Και όταν μάλιστα γίνονται μέσα από συνδικαλιστικούς φορείς.
Η ΙΝΕ ΓΣΕΕ δεν συμμετείχε σε όλη αυτή τη διαδικασία; γιατί δεν καταγγέλθηκε από τους συνδικαλιστές;
Δεύτερον, βεβαίως έγιναν κάποια βήματα από τη Δημοτική αρχή, προφανώς από την αγωνία να μπορέσει δηλαδή να κλείσει κάποιες τρύπες όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και είναι προς τιμή του Δημάρχου που πήρε αυτά τα πράγματα πίσω. Θα πρέπει λοιπόν, πάνω απ' όλα, να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να
αποφασίσουμε όλοι μαζί αν θέλουμε τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, σε ποιους τομείς και από κει και πέρα, μέσα από μια προκήρυξη, μέσα από μια διαβούλευση, να γίνει έλεγχος των Κοινωνικών Συνεταιρισμών και να δούμε αν μπορούν να βοηθήσουν.
Από κει και πέρα βεβαίως, υπάρχουν οι ιδεοληψίες. Εγώ δεν θα περίμενα από τον κ. Μάρκο Σκούφαλο για παράδειγμα, να πει ότι: "Ξέρετε, είμαι υπέρ των Κοινωνικών Συνεταιρισμών". Είναι φυσικό. Είναι η ιδεολογία του, για ο,τιδήποτε ιδιωτικό βγάζει σπυράκια. Είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα, ακόμα και στην Κούβα αυτή τη
στιγμή γίνονται ιδιωτικοποιήσεις, το Κ.Κ.Ε. έχει μείνει πίσω. Προφανώς, όπως είπε και ο Δήμαρχος, το Κ.Κ.Ε. και η Βόρεια Κορέα έχουν μείνει ακόμα πίσω.
ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ Μ.: Εσείς πάτε μπροστά. Οι 6 στους 10 είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. ΚΛΕΙΣΣΑΣ Κ. ΗΛ.: Θεωρώ λοιπόν σήμερα, ότι πρέπει τέλος πάντων Πρόεδρε, να μπει ένα θέμα με τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, να αποφασίσουμε αυτά τα πράγματα. Καθαρές λύσεις, εάν θέλουμε ή όχι και να προχωρήσουμε αλλά σε διαδικασίες, όχι στη λογική ότι θα πρέπει να είναι συμπλήρωμα ή μάλλον να συμπληρώσουμε όπου λείπουν εργαζόμενοι, αλλά πάνω απ' όλα λογικές πέρα από τους Δήμους. Διότι αυτή είναι
και η φιλοσοφία των Συνεταιρισμών. Να μπορέσουμε δηλαδή να βοηθήσουμε εξαρτώμενα άτομα, βρέφη, ηλικιωμένους, ΑμΕΑ. Με τέτοιες δράσεις, τις οποίες ο Δήμος για Χ, Ψ λόγους, δεν μπορεί να τις δώσει.
Βεβαίως, δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του Βασίλη του Μυριαγκού σήμερα, που πρέπει αύριο να λειτουργήσει τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και ίσως μέσα από τους Συνεταιρισμούς να μπορεί να βρει μια λύση. Αυτό ίσως θα μπορέσουμε με την κοινωνική ευαισθησία που έχουμε, να μπορέσουμε να δώσουμε μια παράταση κάποιους
μήνες τέλος πάντων, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, διότι πίσω από τους Παιδικούς Σταθμούς υπάρχουν και εργαζόμενοι γονείς και πρέπει ο Δήμος να δώσει λύση στο πρόβλημά τους.
Θέλω να πω λοιπόν, ότι οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί είναι μια πραγματικότητα, είναι θετικό βήμα, αλλά θα πρέπει να αποφασιστούν με δημοκρατικές διαδικασίες. Ευχαριστώ. 

ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Ευχαριστούμε κι εμείς τον κ. Κλεισσά και κλείνουμε με τον κ.Μυριαγκό.
ΜΥΡΙΑΓΚΟΣ Β: Κύριε Πρόεδρε, σήμερα υπάρχει μια γενικότερη σύγχυση στην ελληνική κοινωνία. Θα ήτανακατανόητο να μην υπάρχει και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πιστεύω ότι είμαστε εκτός θέματος σήμερα. Γιατί; γιατί είναι μια τροποποίηση ενός Νομικού Προσώπου και χρειαζόταν ένα λεπτό. Ένα λεπτό χρειαζόταν! Εμείς
ξανασκαλίσαμε πάλι το θέμα των Κοινωνικών Συνεταιρισμών, το οποίο το κουβεντιάσαμε όταν προαποφασίσαμε την Προγραμματική Σύμβαση.
Προφανώς, επειδή είναι προεκλογική περίοδος και δεν υπάρχουν στην ατζέντα των υπολοίπων κάποια άλλα πράγματα, πρέπει να είμαστε στην επικαιρότητα. Και θα δείτε παρακάτω πώς υπάρχει πλήρης υποκρισία. Αυτή τη στιγμή, καλώς το κάνει η αντιπολίτευση και θέλει να δημιουργήσει ένα πολιτικό θέμα. Ενώ είναι μονόδρομος
η πρόσληψη των ήδη εργαζομένων, χωρίς την υπόδειξη του Προέδρου, με την υπόδειξη της Υπηρεσίας που είναι η Προϊσταμένη εδώ πέρα, κανέναν δεν ήξερα και η ίδια μου τους υπέδειξε και συνεχίζω να πιστεύω για παιδαγωγικούς και μόνο λόγους, επειδή δεν πρέπει να αλλάζει το εκπαιδευτικό προσωπικό στα μικρά παιδάκια.
Όσο μπορούμε να το διασφαλίσουμε αυτό.
Το γνωρίζετε αυτό το πράγμα και ενώ το θέμα μας είναι μονόδρομος, πρέπει να πει καθένας τις φιλολογικές του απόψεις περί των Συνεταιρισμών ή όχι. Και ο στόχος είναι και καλώς ο Πρόεδρος εδώ των εργαζομένων διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για τις διαδικασίες ΑΣΕΠ, καλό θα ήταν να μας πεις κι εσύ με ποια διαδικασία προσελήφθης για να τη λάβουμε υπόψη, αλλά λέω ότι ο στόχος είναι -και μας το είπες ευθέως στη συνεδρίαση
του Νομικού Προσώπου- εάν κλείσετε τους Σταθμούς τα τέσσερα τμήματα, θα φταίτε εσείς ως Διοίκηση. Και σου λέει η Διοίκηση: "Τότε θα τους κρατήσουμε ανοικτούς με τη διαδικασία που προβλέπεται". "Μα, πάλι θα φταίτε εσείς!" Και εκεί βγήκαν οι άνθρωποι από τα ρούχα τους. "Δηλαδή ό,τι και να κάνουμε, θα φταίμε".
Προκειμένου λοιπόν να πετύχετε το στόχο σας, να βγουν εκατό γονείς με τα παιδιά τους στο δρόμο, σαν υπεύθυνη Διοίκηση και Δημοτική αρχή, θα τους κρατήσουμε ανοικτούς. Είτε το θέλετε - είτε δεν το θέλετε. Οι Σταθμοί θα μείνουν ανοικτοί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Μέσα από συγκεκριμένη νόμιμη διαδικασία
και οι αμοιβές που προηγουμένως δεν σας είπα, επειδή είχα τηλεφωνική επικοινωνία, για τους τέσσερις μήνες, αυτοί οι τέσσερις άνθρωποι είναι 24.000,00 €. Το 98.000,00 € που γράφεται μέσα είναι για όλο το χρόνο για οκτώ ανθρώπους. Εάν τα διαιρέσετε και κάνετε τις πράξεις, είναι οι αμοιβές οι οποίες προβλέπονται μέσα από τη
νομοθεσία που υπάρχει. Ακούστε λοιπόν και τη μεγαλύτερη των υποκρισιών. Σήμερα συζητάμε κάτι το οποίο είναι ξεπερασμένο οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί. Υπάρχει άλλη πολύ πιο εύκολη διαδικασία. Οι εταιρείες αστικές μη κερδοσκοπικού
σκοπού. Όχι ΜΚΟ. Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Κέντρο Πρόσληψης ΟΚΑΝΑ, είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Όποιος θέλει, μπορεί να συστήσει δύο άτομα το λιγότερο, με δύο άτομα και πάνω, αύριο μια μη κερδοσκοπική εταιρεία -σαφέστατος είναι εδώ ο νόμος- γράφει στα παλιά του τα παπούτσια το Δημοτικό
Συμβούλιο, παίρνει μια απόφαση και έχει με πολύ χαμηλό κόστος, όσους εργαζόμενους θέλει. Δεν μιλάτε για τονΟΚΑΝΑ εκεί πέρα, διότι είναι σύντροφοί σας, καλά κάνετε, θα δουλέψουν οι άνθρωποι. Το προσπερνάω και συνεχίζω.
(Διάλογοι)
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΣΤ.(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.): Παρακαλώ μην διακόπτετε.
ΜΥΡΙΑΓΚΟΣ Β: Δεν πειράζει, τι να κάνω; Πρέπει να είμαι κι εγώ ενοχλητικός. Όταν δέχομαι επίθεση, θα παίζω άμυνα συνέχεια; 
Συνεχίζω: Ξέρετε όλοι πολύ καλά και κυρίως οι συμμετέχοντες στο Νομικό Πρόσωπο, ότι ζητήσαμε κατά προτεραιότητα προσλήψεις μόνιμες. Ζητήσαμε προσλήψεις ορισμένου χρόνου, ζητήσαμε συμβάσεις έργου, το ξέρετε κυρία Γιουβέτση, ήσασταν παρούσα, ζητήσαμε έκτακτες συμβάσεις, ζητήσαμε τα πάντα και το 2013 και
το 2014. Ξεκινώντας από το μόνιμο προσωπικό, το ζητήσαμε με ομόφωνή μας απόφαση.
Η απάντηση του επίσημου Ελληνικού κράτους, ξέρετε ποια ήταν; Το 2013 ζητήσαμε το Φεβρουάριο τις θέσεις αυτές και μας ήρθε το μήνα Νοέμβριο, ενώ τα σχολεία ξεκίνησαν από 1η Σεπτεμβρίου, ήρθε μια απάντηση και μας έλεγε ότι μπορείτε να πάρετε τέσσερις δίμηνες συμβάσεις. Αγνοείτε ότι κάναμε συσκέψεις και ήσασταν παρούσα και εσείς, κυρία Γιουβέτση, και η κα Ψύλλου. Εγώ, ως μη γνωρίζοντας τα των Βρεφονηπιακών
Σταθμών, διότι είμαι γυμναστής δεν είμαι νηπιαγωγός, σας ρώτησα τι να κάνουμε; Έχουμε εφτά Σταθμούς. Να κλείσουμε τους τρεις και να κρατήσουμε τους τέσσερις με το προσωπικό που έχουμε στη διάθεσή μας ή να τους κρατήσουμε όλους μέσα από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό ο οποίος ήταν τότε υπό εκκόλαψη και με την
ανασφάλεια εάν θα το εγκρίνει η Επίτροπος ή όχι.
Και είπατε όλοι ότι: Να το ξεκινήσουμε, να δουλέψουν όλοι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και περιμέναμε με
αγωνία τότε την κρίση της Επιτρόπου, η οποία τότε ενέκρινε τη δαπάνη αυτή για τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς.
Αυτός λοιπόν, ήταν ο σχεδιασμός μας, τον οποίο νομίζω ότι τιμά το Νομικό Πρόσωπο που κράτησε όλους τους Σταθμούς σε πλήρη λειτουργία και για πρώτη φορά εντάχθηκε μέσα στο ΕΣΠΑ, εξοικονόμησε 250.000,00 € και 95 παιδιά τώρα δεν πληρώνουν καθόλου τροφεία, τα δε υπόλοιπα -το προσπερνάτε, μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε-
πληρώνουν τα χαμηλότερα τροφεία στην Ελλάδα, 50,00 €. Εάν βρείτε άλλο Δήμο που να πληρώνει λιγότερα από 50,00 €, βγείτε πρωτοσέλιδα και διαψεύστε με.
ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ Μ.: Ο Δήμος Πετρούπολης 35,00 €.
ΜΥΡΙΑΓΚΟΣ Β: Συνεχίζω λοιπόν. Λέω ότι εδώ που φτάσαμε υπήρξε μια απόφαση του Νομικού Προσώπου με όλα αυτά τα πραγματικά γεγονότα που ανέφερα, που και μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, σαν δημοκρατική διαδικασία, κάλεσα όλους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων στο Κλειστό Γυμναστήριο.
Ανέλυσα όλα αυτά τα οποία είπα και μέσα στην αίθουσα και λέω στους γονείς: "Κάνετε Γενικές Συνελεύσεις και προτείνετέ μας ό,τι θέλετε. Λάβετε όμως υπόψη σας ρεαλιστικά δεδομένα".
Το να "παλέψουμε" που είναι η μόνιμη καραμέλα, δεν παλεύεται. Να βγω στην πλατεία να σηκώσω τα μανίκια μου να παλεύω.
ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ Π.(ΔΗΜΑΡΧΟΣ): Διαφαίνεται από τη συζήτηση ότι το θέμα των Κοινωνικών
Συνεταιρισμών, θα πρέπει να το μελετήσουμε και να το ερευνήσουμε καλύτερα. Διαφαίνεται από τη συζήτηση ότι οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί είναι ένα εργαλείο το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά, θα είναι επ' ωφελεία της κοινωνίας.
Θα πρέπει να μπουν όμως δύο παράμετροι: Το οικονομικό και το κοινωνικό. Διασφαλίζοντας το οικονομικό και το κοινωνικό των Κοινωνικών Συνεταιρισμών, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να συμπλεύσουμε όλοι μαζί προς μία σωστή κατεύθυνση. Και πώς διασφαλίζεται το οικονομικό; Το οικονομικό διασφαλίζεται όταν μέσα από
τις προκηρύξεις των Κοινωνικών Συνεταιρισμών, να υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης από όλες τις ομάδες αυτές τις Συνεταιριστικές, για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Με προσφορές, με ελεύθερη διαβούλευση και με κατάθεση προσφορών. Και η κοινωνικότητα και η αξιοκρατία μπορεί να διασφαλιστεί αφήνοντας τους εργαζόμενους αυτούς που έχουν ανάγκη να δουλέψουν, να οργανωθούν από μόνοι τους, για να μην υπάρχει θέμα
ότι "πήρες τον τάδε ή τον τάδε ή στέρησες το δικαίωμα από τον άλφα ή τον βήτα".
Πιστεύω, αν επικεντρωθούμε σε αυτά τα δύο θέματα, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα μελλοντικά να πάνε καλά αυτοί οι Συνεταιρισμοί. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, το Δημοτικό Συμβούλιο επανεξετάζει όλα αυτά τα θέματα και τα βάζει στη βάση της κοινωνικότητας και του οικονομικού. Για να μη βρεθεί κάποιος να κατηγορήσει οποιονδήποτε για ο,τιδήποτε.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή συγκυρία και λαμβάνοντας υπόψη τις τοποθετήσεις τόσο του εκπροσώπου του Νομικού Προσώπου, του Προέδρου, και της Διευθύντριας της κας Ψύλλου η οποία εκδήλωσε την αγωνία της προσωπικά όταν με επισκέφθηκε, αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι μόνο -κλείνοντας τη
συζήτηση, να επιτρέψουμε αυτά τα δύο - τρία ή τέσσερα άτομα, που είναι ήδη εκπαιδευτικοί και έχουν μια υποχρέωση μέχρι το Μάιο να φροντίζουν τα παιδιά, να τους κάνουμε μία παράταση μέχρι το τέλος της περιόδου
και να δούμε μετά όλο το σχέδιο και όλο το θέμα των Κοινωνικών Συνεταιρισμών σε μια καινούργια βάση, με τη συμμετοχή των εργαζομένων και των φορέων, διότι πιστεύω ότι μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να πάμε συγκαταβατικά και αποτελεσματικά.
Είναι ένας νέος νόμος, τον οποίο καλούμεθα να εφαρμόσουμε, λάθη έγιναν, παραλείψεις έγιναν, κανένας δε λέει ότι είμαστε αλάνθαστοι. Ό,τι κάνουμε όμως, γίνεται από την αγωνία που μας διακατέχει σ' αυτό το ακριτικό νησί, να μπορέσουμε να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε, είτε μέσω των έργων - είτε μέσω των δομών, για να μπορέσει να
σταθεί στα πόδια του ο Χιώτικος λαός.
Σας ευχαριστώ και αν έγιναν κάποια λάθη ή αν υπήρχε μια όξυνση να την παραμερίσουμε και να προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα να κάνουμε ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο αυτού του μέτρου με τη συγκατάθεση όλων μαζί των φορέων. 

https://yperdiavgeia.gr/decisions/downloadPdf/10719548


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.