Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018

Η κατάληξη ενός Συνεταιρισμού


Με αφορμή το νέο νόμο περί Κοινωνικής Οικονομίας που μπέρδεψε αδιάκριτα κάθε τύπο δραστηριότητας εμπορικής -και μη -φυσικά όχι τυχαία.
Οπου οι Αγροτικοί -Εμπορικοί και άλλοι Συνεταιρισμοί, συμψηφίζονται με τους  Σχολικούς!

πως θα έχετε καταλάβει εδώ και καιρό έχουμε σταματήσει την προβολή των σχετικών με την Αλληλέγγυα Οικονομία θεμάτων,κι αυτό έγινε με αφορμή το νέο νομοσχέδιο "περί Κοινωνικής Οικονομίας"(το Αλληλέγγυα το κατάπιαν χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία).
Αφού το βασάνισαν για 2 ολόκληρα χρόνια έφτιαξαν ένα κακέκτυπο νόμου που μόνο τους συνεταιρισμούς δεν προάγει. 

Παρ'όλ'αυτά ,η χάρη τους έφτασε και στα σχολεία και μάλιστα με προτροπή του σχετικού υπουργού!(1).
Ακολουθεί η εξέλιξη με το Σχολικό Συνεταιρισμό  του Δημοτικού Σχολείου Ολύνθου-
γιατί αν δεν μάθεις από μικρός με τι έχεις να κάνεις πότε θα μάθεις;
Αλλά ας δούμε τι λένε οι ίδιοι οι παθόντες


Κλείνει λαχανόκηπος Δημοτικού Σχολείου λόγω …τέλους επιτηδεύματος
09/11/2018
Σε σχετική ανακοίνωση-ευχαριστήρια επιστολή, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Σχολείου αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να κλείσουμε τον Σχολικό Συνεταιρισμό του Δημ. Σχολείου Ολύνθου «Το Περιβόλι» διότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε οικονομικά στο «τέλος επιτηδεύματος» που μας επέβαλε η Εφορία!!

Δεν είμαστε έμποροι! δεν είμαστε εμπορική επιχείρηση! Είμαστε Σχολικός Συνεταιρισμός που προωθούμε την σχολική καινοτομία και επιχειρηματικότητα η οποία σε όλα τα δυτικά κράτη επιδοτείται, δυστυχώς στην χώρα μας φορολογείται.

Προσφέραμε στους μαθητές μας την μάθηση της υπευθυνότητας, της δημοκρατικότητας, της αυτοβοήθειας, της αλληλεγγύης. Η δημοκρατία στην τάξη, ο καθένας προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Μαθαίνει το παιδί να ζει ομαδικά, να αναπτύσσεται, να έχει γνώμη, να λαμβάνει αποφάσεις, να υποτάσσεται στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, να παίρνει τα πρώτα μαθήματα ενός υπεύθυνου πολίτη. Πραγματικά, ένας μαθητής συνεταιριστής είναι ήδη ένας υπεύθυνος και συνειδητοποιημένος μικρός πολίτης του τόπου του.

Για την ιστορία
Θελήσαμε να διδάξουμε την νομιμότητα και την συνεταιριστική αγωγή στους μαθητές μας και απογοητευτήκαμε. Η καταστατική και σύννομη λειτουργία του Σχολικού Συνεταιρισμού απαιτεί Τραπεζικό Λογαριασμό που για να εκδοθεί χρειάζεται ΑΦΜ. 

Εδώ το νομικό πλαίσιο του ΥΠΠΕΘ έρχεται σε αντίθεση με του Υπουργείου Οικονομικών! διότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τους Σχολικούς Συνεταιρισμούς. 
Το Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη μόνο την λέξη «Συνεταιρισμός» σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011 έρχεται και επιβάλλει τέλος επιτηδεύματος 800 € στον «ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ»!! το οποίο έγινε γνωστό σε μας με την συμπλήρωση της Φορολογικής Δήλωσης του Συνεταιρισμού για το οικονομικό έτος 2017.

Παρακαλέσαμε για την άμεση νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ που θα επίλυε το πρόβλημα αλλά τίποτα!

Οι εντυπώσεις μας και οι αναμνήσεις μας είναι άριστες και προτείνουμε: Την οργανωτική στήριξη του θεσμού των σχολικών συνεταιρισμών και η θεσμική τους κατοχύρωση μέσα από την απλοποίηση του σημερινού νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, το οποίο είναι πολύ σύνθετο και απαιτεί μεγάλη, άσκοπη και ιδιαίτερα κουραστική γραφειοκρατική ενασχόληση από τα παιδιά, με τη δημιουργία ενός νέου πιο ευέλικτου και αποτελεσματικού πλαισίου που θα λειτουργεί ενισχυτικά και όχι κατασταλτικά στην προσπάθεια για την εδραίωση των σχολικών συνεταιρισμών.Αναδημοσίευση από εδώ:https://www.halkidikifocus.gr/focus/index.php/%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1/15-%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1/37532

(1)https://www.esos.gr/tags/sholikoi-synetairismoi

Η απόφαση του υπουργού  δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης εδώ:
https://www.esos.gr/arthra/42476/i-apofasi-gia-tin-epektasi-toy-thesmoy-toy-sholikoy-synetairismoy-kai-stis-sholikes
.

Εικόνα από:https://epiloges.tv/wp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.