Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Ο θεός Nyaminyami

ή όταν η γεωγραφία μπορεί να είναι κατάρα.

Η μυθολογία της φυλής  Tonga στην κοιλάδα του Ζαμβέζη, αναφέρει ότι ο θεός του ποταμού Nyaminyami ο οποίος μένει στην λίμνη Καρίμπα ( Kariba) είχε ερπετοειδή μορφή. Λέγεται ότι είχε τρία μέτρα μήκος. Όμως κανείς δεν τολμούσε να μαντέψει το πραγματικό του μέγεθος.
Ο μύθος λέει οτι κάθε φορά που κολυμπούσε ο Nyaminyami το νερό άλλαζε χρώμα και γινόταν κόκκινο. Έμενε κάτω από ένα μεγάλο βράχο κοντά στο σημερινό φράγμα Kariba. Κανένας άνθρωπος της φυλής δεν επιχειρούσε να πλησιάσει κοντά εκεί και όσοι τόλμησαν τους ρούφαγε μαζί με τα κανό τους στον πάτο μια τεράστια δίνη του νερού.
Τον βράχο τότε τον ονόμαζαν Kariwa το οποίο σήμαινε «η παγίδα» και όλη η λίμνη πήρε το όνομα Kariba. Πλέον ο βράχος βρίσκεται τριάντα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της λίμνης και αυτό ενοχλεί πολύ τον θεό Nyaminyami!
Η εκτεταμένη ξηρασία προκαλεί μια από τις σοβαρότερες επισιτιστικές κρίσεις στο Κέρας της Αφρικής, και περιλαμβάνει την Κένυα, την Αιθιοπία, το Τζιμπουτί και τη Σομαλία. Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι βροχές δεν ήρθαν και δεν προβλέπεται να γίνει κάτι διαφορετικό μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Εκτιμάται ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν άμεσα στην περιοχή που έχει πληγεί.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις συνεχιζόμενες εμφύλιες συγκρούσεις και μέχρι τώρα τον Ιούλιο, οι αντιμαχόμενες ομάδες δεν επέτρεπαν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις παρά περιορισμένη πρόσβαση στα μεγαλύτερα τμήματα της νότιας Σομαλίας και της ανατολικής Αιθιοπίας.
Από τις αρχές του 2011, περίπου 15.000 Σομαλοί κάθε μήνα καταφεύγουν στα στρατόπεδα προσφύγων στην Κένυα και την Αιθιοπία ψάχνοντας για τροφή και για νερό. Το στρατόπεδο προσφύγων στο Νταντάαμπ στην Κένυα, έχει κατακλυστεί από περίπου 400.000 άτομα.
Οι αγρότες της Σομαλίας μη μπορώντας να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διατροφής τους εγκαταλείπουν τα κοπάδια τους και προσπαθούν να φτάσουν στους καταυλισμούς. Το αποτέλεσμα των κλιματολογικών συνθηκών, των συγκρούσεων και της έλλειψης σοβαρών επενδύσεων είναι ότι 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κένυα και την Αιθιοπία κινδυνεύουν και χρειάζονται άμεσα τη διανομή νερού και τροφίμων.
  Έκκληση για ενίσχυση της βοήθειας και άρση των εμποδίων απευθύνουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ενώ και ο γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν απηύθυνε εχθές 22/7,  έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να παράσχει 1,6 δισεκατομμύριο δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Ένα κομμάτι της κόλασης.
 

Η Weheleey Osman Haji γέννησε μετά από μια πεζοπορία 22 ημερών, και εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον τόπο βοήθειας.
«Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», λέει η κ. Haji, μια ημέρα μετά τον τοκετό της κοντά στα σύνορα της Κένυας στην πόλη Liboi.
Αυτή και τ'άλλα πέντε παιδιά της, έφτασαν ως εδώ περπατώντας για αρκετές εβδομάδες από την πατρίδα τους τη Σομαλία. Περνώντας στα σύνορα περιμένουν άμεση ανακούφιση, αλλά πολλοί από τους πρόσφυγες δεν γνωρίζουν τη μεγάλη απόσταση που χρειάζεται ακόμη να διανύσουν μέχρι το Νταντάαμπ. Και ακόμη δεν γνωρίζουν ότι ίσως περάσουν 7-12 ημέρες μέχρι να τους δώσουν την πρώτη μερίδα φαγητού στο στρατόπεδο.
"Έχουμε περπατήσει για 22 ημέρες μόνο με νερό", λέει η κυρία Haji.
Δεν έχουμε τίποτα για τα παιδιά.
Χρειαζόμαστε τώρα τρόφιμα, νερό και στέγη. Ό,τι ένας άνθρωπος χρειάζεται για να "είναι".
Η 33χρονη κρατά το νεογέννητο που κοιμάται ήσυχα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο BBC, αγνοώντας τις περιστάσεις υπό τις οποίες ήρθε σ' αυτόν τον κόσμο.

Το όνομά Μονοήμερη-old Iisha μεταφράζεται αόριστα ως "ζωή"
Υπάρχουν πολλές μητέρες, όπως η κ. Haji. Πολλές μητέρες που άφησαν πίσω τα άρρωστα παιδιά τους .
 
Παιδιά πρόσφυγες πεθαίνουν και οι σκελετωμένες μανάδες τους είναι αντιμέτωπες με το δυσβάσταχτο δίλημμα ποιο παιδί να σώσουν πρώτα, λέει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή της Αιθιοπίας που συνορεύει με τη Σομαλία στις 7 Ιουλίου.
Η Rukiyo Maalim Noor ταξιδεύει με τα πόδια τις τελευταίες 20 ημέρες. Έχει στην αγκαλιά της ένα μωρό ενός μήνα.
"Εμείς δεν μπορούσαμε να μείνουμε εξαιτίας της ξηρασίας. Δεν υπήρχε τροφή, τίποτα για να δώσουμε στα παιδιά, λέει".
Οι τοπικοί ηγέτες πιστεύουν ότι τα καρτέλ του λαθρεμπορίου εντός της Σομαλίας εκμεταλλεύονται επίσης τους πρόσφυγες, δίνοντάς τους την υπόσχεση να τους παραδώσουν σε στρατόπεδα της Κένυας αν καταβάλλουν ένα τέλος.
Αλλά οι μεσάζοντες τους εγκαταλείπουν συχνά στην έρημο.
Η ανακοίνωση μιας από τις κύριες ένοπλες ομάδες της Σομαλίας, της Αλ Σαμπάμπ, ότι οι ξένες ανθρωπιστικές οργανώσεις θα είναι ευπρόσδεκτες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους έχει αυξήσει τις ελπίδες για την αναγκαία κλιμάκωση της παροχής βοήθειας στη χώρα, επισημαίνει η διεθνής  οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα .
-Όταν είπαμε στον κ. Mohammed Abdi, ο οποίος περπατούσε με τη γυναίκα του και τα παιδιά προς το Νταντάαμπ για την άρση της απαγόρευσης, ήταν δύσπιστος.
"Οι πολιτοφύλακες μας σταμάτησαν στο δρόμο και μας είπαν να γυρίσουμε πίσω, λέει ο κ.Mohammed Abdi". Μας είπαν ότι "ήταν καλύτερα να πεθάνουμε στην πατρίδα μας" είπε, και "να προσευχόμαστε να έρθουν οι βροχές". Περισσότερα γι'αυτή την ιστορία:(1)

Μια πρόσφυγας  στήνει ένα πρόχειρο σπίτι
Η Ύπατη Αρμοστεία (Υ.Α.) αναζητά πρόσθετη χρηματοδότηση για την ανακούφιση των Σομαλών προσφύγων, διαβλέποντας την επιδείνωση των συνθηκών .
Σε μια νέα έκκληση, που απηύθυνε την Παρασκευή 8 Ιουλίου, η Υ.Α. δήλωσε ότι χρειάζονται 136,3 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών επιβίωσης των 90.000 νεοαφιχθέντων στην Αιθιοπία, καθώς και όσων αναμένεται να συνεχίσουν να φθάνουν στο Τζιμπουτί και την Κένυα μέχρι το τέλος του έτους.

Μόνο το μήνα Ιούνιο, 55.000 άνθρωποι κατέφυγαν στην Κένυα και την Αιθιοπία, τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με εκείνους που εγκατέλειψαν τη χώρα το Μάιο. Η εισροή προσφύγων συνεχίζεται αμείωτη και τα ποσοστά υποσιτισμού μεταξύ των νέων αφίξεων είναι τα υψηλότερα εδώ και δεκαετίες.
Οι Σομαλοί πρόσφυγες φθάνουν σε άθλια κατάσταση, αφυδατωμένοι και σοβαρά υποσιτισμένοι, ιδιαίτερα τα παιδιά. Τα ποσοστά υποσιτισμού μεταξύ των  παιδιών προσφύγων ηλικίας κάτω των πέντε ετών κυμαίνονται από 40 έως 50 τοις εκατό.
Η μαζική εισροή δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις και δοκιμάζει την ικανότητα των αρχών της Κένυας και της Αιθιοπίας αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας για το διαχωρισμό, την καταγραφή και τη στέγαση των νεοαφιχθέντων.
Το γεγονός αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε υπερσυγκέντρωση πληθυσμών σε καταυλισμούς, πόλεις και στρατόπεδα του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι μολυσματικών ασθενειών όπως η χολέρα, ο τύφος και η ιλαρά. 
Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ που βρίσκονται στην περιοχή προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα τεράστια χρηματικά ποσά που απαιτούνται για τη στήριξη των ανθρώπων σε τρόφιμα και φάρμακα. Θεωρούν ότι σημαντικότερη αιτία είναι η κλιματική αλλαγή που οδηγεί σε τέτοια ακραία φαινόμενα.
Η κατάσταση είναι πιθανό να επηρεάσει και την Ελλάδα, καθώς μέρος των προσφύγων κινούνται βορειότερα, προς τις ευρωπαϊκές χώρες, με αυτές τις Μεσογείου να είναι το πρώτο βήμα για μια καλύτερη ζωή. Είναι πολύ πιθανό μέσα στο επόμενο διάστημα να παρατηρηθεί αύξηση των προσφύγων από το Κέρας της Αφρικής.
 Και οι εμφύλιες συγκρούσεις κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη.
Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι σε ένα χωριό έπεσαν θύματα βιασμών και βίας, από τις 10 ως τις 12 Ιουνίου, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.Τα μέλη της οργάνωσης περιέθαλψαν περισσότερους από 100 ανθρώπους που έπεσαν θύματα βιασμών ή δέχτηκαν σωματική βία ανάμεσα στις 10 και στις 12 Ιουνίου στη ζώνη που βρίσκεται το χωριό Νιακιέλε της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, διευκρίνισε η Μέγκαν Χάντερ, επικεφαλής της ολλανδικής αποστολής των Γιατρών χωρίς Σύνορα στην επαρχία του Νοτίου Κίβου.Πηγή:Tvxs
Οι ΝΑΤΟϊκοί άφησαν 61 μετανάστες να πεθάνουν στη θάλασσα...γράφει η Guardian στις 9 Μαΐου 2011
Σε σημερινή αποκάλυψη της η εφημερίδα λέει: Σκάφος με 72 πρόσφυγες που είχε φύγει απ΄την Τρίπολη στα τέλη Μαρτίου με προορισμό τη Λαμπεντούζα της Ιταλίας ξεβράστηκε ξανά στη Λιβύη με 11 απομένοντες επιζώντες. Οι 61 αφρικανοί μετανάστες (μεταξύ των οποίων παιδιά και βρέφη) πέθαναν πάνω στο σκάφος από δίψα και ασιτία καθώς οι ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονταν στην περιοχή επέλεξαν να αγνοήσουν τις εκκλήσεις τους επί 16 ημέρες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το σκάφος είχε αποπλεύσει απ'την Τρίπολη στις 25 Μαρτίου με επιβάτες από τη Νιγηρία, την Ερυθραία, το Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Γκάνα, αλλά αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και έλλειψη καυσίμων.
που λέει και ο μαύρος γάτος
Η καταστροφή από τις κλιματικές αλλαγές συμβαίνει κι αλλού.
Το Πακιστάν χτυπιέται από τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και τουλάχιστον οχτώ δεκαετίες.
Υπολογίζεται ότι είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί.
Στο επίκεντρο της καταστροφής είναι η νοτιότερη περιφέρεια του Σιντ, τα νότια τμήματα του Παντζάμπ και ένα μέρος του Βελουχιστάν.
Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει μισό δισεκατομμύριο δολάρια και ως τώρα έχει συγκεντρώσει μόνο τα μισά. Τα κράτη που προσφέρουν γενναιόδωρα όταν πρόκειται για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τώρα δηλώνουν ότι έχουν δυσκολίες. Μόνο οι ΗΠΑ δίνουν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη στην κυβέρνηση του Πακιστάν, όμως τώρα με το ζόρι έφτασαν να δώσουν 150 εκατομμύρια. Το ποσό που ζητάει ο ΟΗΕ είναι μόνο για τις άμεσες ανάγκες των προσφύγων, για τρόφιμα και για αντίσκηνα.
Μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες.
Μιλήστε με όσους μπορούν να κάνουν κάτι.
Την ίδια στιγμή η Σφαγή στη Συρία συνεχίζεται 
Και εμείς εδώ ζούμε μια νίκη. Μετά από το σκληρό αγώνα των αρχόντων μας, καταφέραμε και επίσημα πλέον, να γίνουμε προτεκτοράτο αν και πολλοί συμπολίτες μας που δεν το βλέπουν έτσι, άρχισαν να υποδέχονται τους βουλευτές με αυγά, ντομάτες αλλά και επικηρύξεις. Οι εφημερίδες μας ανακάλυψαν 100.000 «ύποπτες» συντάξεις, και ο αρμόδιος υπουργός το έχει επιβεβαιώσει δυο φορές μέσα σε ένα μήνα. Οι ΜΚΟ μας συνεχίζουν να μοιράζονται εκατομμύρια για να μάθουν στους τριτικοσμικούς πολιτισμό.(Λεπτομέρειες σε επόμενη ανάρτηση).
Οι "πολιτικοί" γενικά βλέπουν το Σύνταγμα σαν μια πλατεία που θέλει καθάρισμα απ΄τα σκουπίδια, και ο αδελφός του πρωθυπουργού βρέθηκε να είναι σύμβουλος funds. Κάποιοι άλλοι,"λαδιάρηδες" είπαν να λαδωθούν από το συσσίτιο των αστέγων. Αυτά θα βλέπουν οι πολιτισμένες χώρες και θα γελάνε. Αυτές καλέ που μας έκαναν προτεκτοράτο.
Εγώ είχα ξεκινήσει να γράφω κάτι για τα ζιζάνια αλλά οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών με προέτρεψαν να αλλάξω τη σειρά. Η ιστορία της Weheleey  Osman Haji βλέπετε, είναι περίπου η ιστορία της γιαγιάς μου.
Σχετικά κείμενα και εικόνες από:
Ο θεός Nyaminyami.Από τη Βασιλική Τζούδα.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
«Λαδωνόταν» από το φαγητό των αστέγων  του Δ. Αθηναίων
Στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε σχετικό ρεπορτάζ της «Ε» στις 15 Φεβρουαρίου 2011, μόνο μέσα σε μια δεκαετία καταγράφηκαν στις αντίστοιχες λίστες του υπουργείου Εξωτερικών -από το οποίο και προερχόταν η κύρια χρηματοδότησή τους- 528 ΜΚΟ. Και μόνο κατά τα έτη 1999-2004 χρηματοδοτήθηκαν με 70 εκατομμύρια ευρώ χωρίς κανέναν έλεγχο.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=295702

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.