Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ο μεταλλευτικός χάρτης της Ελλάδος


συνέχεια από Σκουριές. ..και "μπουγάδες" στην Ολυμπιάδα

Μετά την πορεία των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής στην Αθήνα  στις 16/4/, κι ενώ η κατάσταση έδειχνε αδιέξοδη, την τελευταία εβδομάδα κάτι  δείχνει να αλλάζει(υπήρξε ένα ακόμη κρούσμα βίας-κάψιμο αυτοκινήτου εργαζομένου στα μεταλλεία- http://politesaristoteli.blogspot.gr/2015/04/blog-post_9.html).

Πριν προχωρήσουμε ας δούμε αυτό:

Ο μεταλλευτικός χάρτης της Ελλάδος



Η συμμετοχή μόνο του μεταλλευτικού τομέα στο Α.Ε.Π. είναι κατά μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας 1,8%. Αν ληφθεί υπόψη και ο μεταποιητικός τομέας, στον οποίο περιλαμβάνονται οι μεταλλουργίες, καθώς και οι επιχειρήσεις κατεργασίας, τυποποίησης και παραγωγής ενδιάμεσων και τελικών προϊόντων από ορυκτές πρώτες ύλες, υπολογίζεται ότι το παραπάνω ποσοστό συμμετοχής στο Α.Ε.Π. υπερδιπλασιάζεται.
Πηγή:http://www.oryktosploutos.net/2011/01/blog-post_12.html


και αυτό:

Η εξορυκτική/μεταλλουργική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Στατιστικά δεδομένα για τη διετία 2013-2012


Η εγχώρια αγορά δομικών προϊόντων υπέστη σημαντική πτώση ενώ ως ενθαρρυντικό στοιχείο μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι η συνολική παραγωγή αλλά και οι πωλήσεις των πρωτογενών αδρανών υλικών παρουσίασαν για το 2013 μια μικρή άνοδο της τάξης του 8%.




Διαβάζαμε πριν λίγο καιρό:

 «Ο Γ. Πανούσης προειδοποιεί και για νεκρό στις Σκουριές. Τι πρέπει να γίνει;»
Π. Λαφαζάνης: «Δεν χρειάζονται μακάβριες προφητείες, ιδιαίτερα για τις Σκουριές. Οι Σκουριές δεν είναι οικόπεδο της Eldorado Gold, ούτε πειραματόζωο περιβαλλοντικής καταστροφής. Απασχόληση, περιβάλλον και δημόσιο συμφέρον πρέπει να ξαναενωθούν στη Χαλκιδική γιατί είναι ο μόνος δρόμος κοινωνικής συμφιλίωσης και προκοπής για αυτόν τον πανέμορφο τόπο».
Ελπίζουμε λοιπόν επιτέλους να δοθεί μια λύση και να έρθει η ενότητα που ακούμε εδώ και καιρό….. γιατί και εμείς η κοινωνία της Β.Α. Χαλκιδικής πραγματικά ανησυχούμε.

Κάτι αλλάζει.Αρχικά  με αυτή την ανακοίνωση:

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
ΚΟΙΝΟ  ΔΕΛΤΙΟΥ  ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ


Χαλκιδική, 22 Απριλίου 2015
"Σήμερα 22/4/2015 τα σωματεία των εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας, οφείλουμε να πληροφορήσουμε την κοινή γνώμη, για τον συνεχή εμπαιγμό τον οποίο βιώνουμε τελευταία.
Κατά τη μαζική μας διαδήλωση της 16/4/2015 και στην επαφή που είχαμε στο γραφείο του με τον κύριο Τσιρώνη, λάβαμε ως αιτιολόγηση στην ερώτηση μας για την καθυστέρηση στον επανέλεγχο της νομιμότητας των ανακλημένων αδειών, ότι έχει βρεθεί σωρεία ελλείψεων και παραβιάσεων στον φάκελο των αδειών αυτών. 
Επίσης ότι έχει ήδη αποσταλεί στην Ελληνικός Χρυσός πολυσέλιδο αίτημα διευκρινίσεων και ειδικότερα η παρατήρηση για πλήρη απουσία πολεοδομικής μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού Σκουριών, για τα οποία η εταιρεία ποτέ δεν έχει απαντήσει ως τώρα.
Για τον λόγο αυτό και αναλογιζόμενοι τους κινδύνους για το μέλλον της δουλειάς μας, αποστέλλουμε άμεσα κατά της Ελληνικός Χρυσός επίσημη εξώδικη διαμαρτυρία, αιτούμενη να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα του ΥΠΑΠΕΝ και να μην υπάρχουν άλλες γραφειοκρατικού τύπου εμπλοκές.
Σαν εργαζόμενοι δεν δεχόμαστε παιχνίδια στις πλάτες μας από καμία πλευρά."
http://politesaristoteli.blogspot.gr/2015/04/blog-post_55.html

Κάτι αλλάζει

Το υπουργείο καλεί την «Ελληνικός Χρυσός» να... συμμορφωθεί
Οι εγκαταστάσεις στο Στρατώνι

30.04.2015
Με δύο επιστολές του προς την «Ελληνικός Χρυσός», το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέστρεψε, προς διόρθωση, στην εταιρεία τις τελευταίες τεχνικές μελέτες για την υπό κατασκευή μονάδα μεταλλουργίας και εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο, στο Στρατώνι.
Από τις επιστολές του ΥΠΑΠΕΝ προκύπτει μια σειρά από παραλείψεις, κενά και σοβαρά προβλημάτα, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής καθώς και το περιβάλλον.
Επίσης, το υπουργείο ζήτησε από την εταιρία την άμεση συμμόρφωσή της στα ζητήματα που έθεσε και μάλιστα εντός 45 ημερών.Συνέχεια εδώ:
http://www.efsyn.gr/arthro/ypoyrgeio-kalei-tin-ellinikos-hrysos-na-symmorfothei

Για όποιον ενδιαφέρεται περισσότερο για το θέμα: 

H ουσία: Η @HellasGoldSA έπρεπε ΗΔΗ να έχει ντοκουμεντάρει τεχνικά & περιβαλλοντικά τη μεταλλουργία χρυσού #skouries 
Τάσος Παπαδόπουλος added,alter thess @alterthess

Το ΥΠΑΠΕΝ επιστρέφει στην Ελληνικός Χρυσός τις μελέτες για την Μεταλλουργία #skouries http://alterthess.gr/content/ypapen-epistrefei-stin-ellinikos-hrysos-tis-meletes-gia-tin-metalloyrgia …

Τάσος Παπαδόπουλος @DOC_PROVOCATEUR  ·  
Με ρυθμό χελώνας προσεγγίζεται η ουσία #skouries

ΥΠΑΠΕΝ: επιστρέφει σε @HellasGoldSA τις μελέτες για την Μεταλλουργία http://antigoldgr.org/blog/2015/04/29/ypapen-epistrefei-meleti-metallourgias/

Διευκρινήσεις της ΑΚΤΩΡ ΑΕ προς την  "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ" για τη μετοχική σύνθεση της  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
http://politesaristoteli.blogspot.gr/2013/10/blog-post_1376.html


O Aλέξης Τσίπρας για τις Σκουριές (βίντεο)

a.tsipras ✔@atsipras
#asktsipras #skouries: H εξόρυξη είναι επιβλαβής για το Περιβάλλον. Η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει τους νόμους.
 14 Jan 2015 · Greece, Hellas

Κάτι αλλάζει..και οι αγώνες των κατοίκων δικαιώνονται θα μπορούσαμε να υποθέσουμε, αν δεν συνέβαινε ταυτόχρονα και αυτό:
Λουκάς Σταμέλλος @LStamellos  
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις διώξεις κατοίκων Χαλκιδικής για τις αντιδράσεις κατά της εξόρυξης στις #skouries …
Σκουριές: Νέες κλήσεις κατοίκων σε απολογία
Αυτά είναι τα νέα "χαρτάκια" της αστυνομίας που επιδίδονται από σήμερα "στο όνομα του νόμου" σε κατοίκους της Β. Χαλκιδικής που αντιτίθενται στο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός :http://antigoldgr.org/blog/2015/04/29/nees-kliseis-se-apologia/



Tο πρόβλημα του αρσενικού στη μεταλλουργία χαλκού 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η μεταλλουργία flash smelting της εταιρείας Atlantic Copper στην Huelva, Ισπανία

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η μεταλλουργία ακαριαίας τήξης ή flash smelting που η Ελληνικός Χρυσός υποτίθεται ότι θα κατασκευάσει στο Μαντέμ Λάκκο για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων Σκουριών και Ολυμπιάδας είναι μια μεταλλουργία χαλκού. Όπως όλες οι βιομηχανικά εφαρμοζόμενες μέθοδοι μεταλλουργίας χαλκού, η ακαριαία τήξη είναι μια πυρομεταλλουργική μέθοδος, δηλαδή η απόληψη των μετάλλων γίνεται με καύση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Στην πυρομεταλλουργία προσμίξεις στοιχείων όπως αρσενικό και αντιμόνιο είναι όχι απλά ανεπιθύμητες αλλά και εξαιρετικά προβληματικές λόγω των επικίνδυνων αέριων εκπομπών, γι’αυτό και χαρακτηρίζονται «δηλητηριώδεις» (deleterious). Το τοξικό και καρκινογόνο αρσενικό είναι έντονα πτητικό και διαφεύγει με τη μορφή τοξικών αερίων που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και μολύνουν πρώτα απ’όλα την ατμόσφαιρα του εργοστασίου – γι’αυτό και οι εργαζόμενοι είναι οι πρώτοι που κινδυνεύουν. Τα εργοστάσια μεταλλουργίας χαλκού είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ανθρωπογενών πηγών αρσενικού και θεωρούνται μεγάλοι περιβαλλοντικοί ρυπαντές σε όλο τον κόσμο: ειδικά στη Χιλή, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, την Ισπανία, τη Ρωσία, την Αυστραλία και τη Σερβία. [1]Συνέχεια (εδώ)

Πηγή:https://twitter.com/hashtag/skouries

Σχετικά  θέματα 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.