Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Συστήματα τοπικών ανταλλαγών " Το κίνημα της πατάτας"

Προσθήκη λεζάντας
"Ο πόλεμος για τον έλεγχο του κόσμου είναι πόλεμος ορισμών"... 
Ο αγώνας ορισμού και ελέγχου των νοημάτων είναι αγώνας για επιβίωση... 
Αυτός που πρώτος θα ορίσει το νόημα μιας κατάστασης, επιβάλλει στον άλλο τη δική του πραγματικότητα, τον ορίζει, και είναι ο νικητής... 
Έτσι κυριαρχεί κι επιβιώνει.
 Εκείνος που ετεροκαθορίζεται, υποτάσσεται, ίσως και να σκοτωθεί
Thomas Szasz - «The Second Sin"
Με τις παραπάνω διαπιστώσεις -υπενθυμίσεις ξεκινάμε να κάνουμε μια βόλτα στις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η απ'ευθείας διάθεση ενός αγροτικού προϊόντος χωρίς μεσάζοντες με μόνη τη μεσολάβηση ενός Δικτύου εθελοντών.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ. 
Στο κείμενο με το οποίο συστήνεται σήμερα στο Διαδίκτυο η Εθελοντική Ομάδα Δράσης αναφέρεται ότι «πάγια αρχή μας είναι η πολιτική ανεξαρτησία, κάτι που μέχρι τώρα έχει διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού». 
Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες στην Κατερίνη - όσοι από αυτούς δεν ενοχλούνται με τη δράση του ίδιου και των υπόλοιπων εθελοντών - αντιμετωπίζουν τον κ. Τσολακίδη με αμηχανία. Λίγο τον απασχολεί. Εκείνος ετοιμάζεται για τη σημερινή, δεύτερη σε μία εβδομάδα, δράση κατά της αισχροκέρδειας και δηλώνει ότι βρήκε την απάντηση για την έκταση που έλαβε το πείραμα της πατάτας: «Δεν ήταν τόσο η φθηνή τιμή στην οποία πουλήθηκαν όσο το ότι οι καταναλωτές ήθελαν να τιμωρήσουν τους μεσάζοντες».
Γράφουν τα ΝΕΑ
Το κίνημα της πατάτας
Η πρωτοβουλία των εθελοντών είχε τέτοια απήχηση, ώστε μαζικές αγορές αγροτικών προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς (ρύζι, λάδι κτλ.) ήδη προγραμματίζονται μέσω Διαδικτύου και σε άλλες πόλεις, όπως η Βέροια και η Δράμα. Στην Κατερίνη παραγωγοί από το Νευροκόπι θα διαθέσουν σήμερα νέα παρτίδα 75 τόνων πατάτας προς 0,25 ευρώ το κιλό, όταν οι χονδρέμποροι θα τις αγόραζαν για 0,10 ευρώ το κιλό και θα τις πουλούσαν επτά φορές ακριβότερα. Αφορμή για το πείραμα της Κατερίνης στάθηκε η διαμαρτυρία πατατοπαραγωγών στις αρχές του περασμένου μήνα στη Θεσσαλονίκη, όπου μοίρασαν στον κόσμο αδιάθετες πατάτες. 
Η φετινή συγκομιδή στο Νευροκόπι υπολογίζεται σε 80.000 τόνους, εκ των οποίων το 50% θα μείνει αδιάθετο στις αποθήκες. Οι εθελοντές ζήτησαν από παραγωγό να τους διαθέσει 24 τόνους προς 0,25 ευρώ το κιλό και ανέβασαν την προσφορά στο Διαδίκτυο. Σε δέκα ώρες οι ηλεκτρονικές παραγγελίες είχαν καλύψει την ποσότητα.
Το πρωί του Σαββάτου άνθρωποι της εθελοντικής ομάδας έλεγχαν το όνομα και τις παραγγελίες των καταναλωτών, έπειτα ο παραγωγός από το Νευροκόπι έκοβε αποδείξεις σε ένα ξύλινο τραπεζάκι και, τέλος, οι πατάτες φορτώνονταν στα αυτοκίνητα. «Ήταν τόσο μεγάλη η ζήτηση, ώστε μπορούσαμε να διαθέσουμε και 100 τόνους», λένε οι εθελοντές. Το φορτίο που θα πουληθεί σήμερα με τον ίδιο τρόπο, συνολικά 75 τόνοι, καλύφθηκε και αυτό επίσης σε λίγες ώρες! 
Είδατε επιτυχία;
Έχουμε πόλεμο. Και ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιδρά γρηγορότερα. Σήμερα μπορούμε να το πούμε αυτό  με βεβαιότητα αλλά στις αρχές του 2010 που προσπαθούσαμε να συσπειρώσουμε  κόσμο για κάποια παρόμοια δράση δεν βρίσκαμε ανταπόκριση. 
Η δική μας πρόταση  ήταν:
 Απάντηση στο κλίμα του φόβου.
Τι κάνουμε:
Διαμόρφωση  δικτύων  αλληλέγγυας οικονομίας. 
Όπως :αυτοδιαχειριζόμενα  δίκτυα  εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, με ή χωρίς χρήματα. Η αρχική επιδίωξη του κινήματος θα είναι η ανάπτυξη  δραστηριοτήτων με στόχο την καλύτερη  τοπική οικονομία, τη μείωση των εισαγωγών και την παράκαμψη των μεσαζόντων. Σας προσκαλούμε  για τη δημιουργία και την ανάπτυξη  όλων ή κάποιων  από τα παρακάτω : 
1-Υπηρεσίες:απευθείας πώλησης από τους τοπικούς παραγωγούς.
2-Ενημέρωση του κοινού για ποσότητες αδιάθετων τοπικών προιόντων.
3-καμπάνιες πληροφόρησης και εκπαίδευσης σχετικές με την προσωπική και κοινωνική ευημερία.
4- καταγραφή τοπικών ή προσωπικών προβλημάτων.
5-Μαθήματα αυτοβελτίωσης.
Τι χρειάζεται
-Τεχνική βοήθεια σε ηλεκτρονικά μέσα.
-Συμβουλευτική από άτομα  με πείρα στους σχετικούς τομείς(νομική και τεχνική υποστήριξη).
-Ομιλητές –ελεύθερο χρόνο-καλή θέληση –αισιοδοξία.
Την αρχή την έχει κάνει η  κοινότητα Πελίτι  και ο Σπόρος, ενώ στην Ευρώπη αυτές οι δράσεις είναι εκτεταμένες.
Η πρόταση είναι βιαστικά  επεξεργασμένη,αλλά πιστεύουμε πως  ήρθε και στη χώρα μας η ώρα να κινηθούμε μόνοι μας, χωρίς να περιμένουμε επιδοτήσεις.
Αν χρειαστεί μπορούμε να συστήσουμε σύλλογο. Είναι ανάγκη να απαντήσουμε με αισιοδοξία στο κλίμα του φόβου, αλλά και να εξασφαλίσουμε κάποια βοήθεια για όσους είναι σε ανέχεια. Η έμπνευση ήρθε από την ιστορία των γυναικών της Αργεντινής, αλλά και άλλων σχετικών κινήσεων κυρίως από την Αυστραλία και την Αμερική.
 Πως να το κάνουμε αυτό;
Μπορούμε να το κάνουμε, μέσω της σύστασης σε επίπεδο γειτονιάς δικτύων ατόμων που θα έχουν σχετικά ενδιαφέροντα, την οργάνωση επισκέψεων και ανταλλαγών, και τη συστηματοποίηση των προγραμμάτων που θα φιλοξενούνται σε ένα online κατάλογο.

Η πρόταση είναι ανοιχτή για να συμπληρωθεί.
Το παραπάνω κείμενο το διακινήσαμε σε γνωστούς και φίλους, σε κάποια blog δειλά δειλά, και απάντηση δεν πήραμε. Ούτε μια ερώτηση για το πως. Δεν ήταν η ώρα. 
Ο περισσότερος κόσμος δεν θέλει να βλέπει την άβυσσο. Πρώτα αλλάζουν οι συνθήκες και μετά ο κόσμος τροποποιεί τις κινήσεις του και τη συμπεριφορά του.
Ούτε σ'αυτό, το δικό μας blog  δεν το αναρτήσαμε, δεν υπήρχε λόγος. Το κάνουμε σήμερα βλέποντας με χαρά ότι είναι εφικτό, και αποτελεσματικό. Εκτός αν κάποιοι ενοχληθούν πολύ*.
 Δεν είναι η μόνη πρόταση που πήγε άπατη. Πιο πολύ μας στεναχώρησε η μικρή  ανταπόκριση που είχε η πολλή αξιόλογη προσπάθεια του τρελλού του χωριού (και άλλων) με το Ανθρώπινο Δυναμικό, έναν ιστότοπο για  ανέργους και προσφέροντες εργασία. 
Και υπήρξαν και άλλες προτάσεις  που δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ή εξαντλήθηκαν στις συζητήσεις, όπως η Τράπεζα δωρεάν χρόνου,το ταμείο κατά της φτώχειας, η Ηθική τράπεζα,κ.λ.π. 
Είναι μακρύς ο κατάλογος. Και καταλήξαμε στις τραγικές εικόνες των αστέγων,και το μεγαλύτερο κομμάτι των ακτιβιστών  να ασχολείται με το ζωικό βασίλειο.
Και τι δεν κάναμε: Δεν κάναμε καμιά αναφορά  σε παρόμοιες προτάσεις:
Όταν αγοράζετε προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών, αποδυναμώνετε τις Ελληνικές παραγωγές,και βοηθάτε στην επιδείνωση της ανεργίας. Αντίθετα ενισχύοντας Ελληνικές παραγωγές σε τόσο δύσκολους καιρούς, βοηθάτε την διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας.
Γιατί;γιατί οι μισές από τις προτάσεις που αναφέρονται δεν είναι καλά επεξεργασμένες. Πολλές εταιρείες παράγουν τα προϊόντα τους μέσα στη γενικευμένη ζώνη Ε.Ε. και απλά με τα  χρήματά μας ζουν τα  εργοστάσια άλλων χωρών. Δεν είναι καθόλου εύκολο να ορίσεις το τοπικό, ή να μποϊκοτάρεις το εισαγόμενο στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία. 
Μπορείς όμως να στηρίξεις αυτά που παράγονται στα χωράφια του τόπου σου ή παράγουν μικρές επιχειρήσεις.
Ο οικονομικός πόλεμος  δεν είναι απλός. Κάθε άλλο.Ζούμε σε έναν ολοένα μεταβαλλόμενο κόσμο που απαιτεί νέες δεξιότητες για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας του. 

Απορίες, και προβληματισμός σχετικές με τις αντιδράσεις στο κίνημα της πατάτας.
Προσοχή δεν είναι πλάκα!
*ΤΟ "Κ"ΚΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ
ΜΠΛΕΚΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ! 
Γράφει η ανακοίνωση: Με πρωταγωνιστές τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών και την ενθάρρυνση της συγκυβέρνησης εξελίσσεται μία νέα ανήθικη εκστρατεία προπαγάνδας για την εξαπάτηση του λαού με τον κωδικό «κίνημα της πατάτας». Παίζουν και αξιοποιούν τον πόνο των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Το λεγόμενο κίνημα της φθηνής πατάτας που προβάλλεται ως λύση ή ανακούφιση είναι σαν αυτά τα κόλπα που χρησιμοποιούν τα Super Market στο παιχνίδι των προσφορών. Είναι η συνέχεια του άθλιου κυβερνητικού εμπαιγμού ότι η ακρίβεια θα χτυπηθεί με τα «παρατηρητήρια τιμών» και τη διαφάνεια ή με τις επιτροπές ανταγωνισμού.Ο στόχος προβολής του «κινήματος της φθηνής πατάτας» είναι ίδιος με εκείνον της προβολής του λεγόμενου κινήματος των πλατειών.Αν θέλετε να διαβάσετε όλο το κείμενο εδώ.Πηγή:kke.gr
Και,σε έναν παράλληλο κόσμο, γράφονται και λέγονται διάφορα για το κίνημα της πατάτας.

Ας δούμε κάποια κείμενα.
Σχόλιο:Το ΚΚΕ το έχει αποφασίσει  και το διαλαλεί ότι ο χειραφετημένος ενεργός  πολίτης είναι ταξικός εχθρός στο βαθμό που δεν κάθεται άπρακτος να εξαθλιωθεί να πεινάσει και να επαναστατήσει…!
Δεν βγαίνει το σενάριο δηλαδή, πως να το κάνουμε…
Το βρήκαμε μαζί με την εικόνα στο http://papaioannou.wordpress.com/

Η συνεργασία και η δικτύωση δεν είναι τα από δυνατά σημεία της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα. Απεναντίας, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι υπάρχει μια δομική αδυναμία σε κάθε είδους οργανώσεων, να αναπτύξουν ουσιαστικούς δεσμούς συνεργασίας και διαβούλευσης. Ακόμη και σχετικά μεγάλες και γνωστές οργανώσεις προτιμούν να αναπτύσσουν μεμονωμένες πολιτικές και σε κάποιες περιπτώσεις να λειτουργούν με ανταγωνιστικό πνεύμα σε υπάρχοντα δίκτυα, ενώ για την πλειονότητα των ΜΚΟ υπάρχει προκλητική απουσία πρωτοκόλλων δεοντολογίας, ακόμη και στοιχειωδών μηχανισμών ελέγχου και διαφάνειας. 
(Πικρές διαπιστώσεις σε κάποιο από τα πολλά συνέδρια που συμμετείχαμε  για την ανάπτυξη  της Κοινωνίας των Πολιτών το 2008).
*Υπάρχει εξήγηση για την αδράνεια;
Γράφει σχετικά το :aristeristrouthokamilos.blogspot.com

ΕΠΙΠΛΕΟΝ
ΜΠΛΕΚΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ!

 Ποιός εμποδίζει το “Κ”ΚΕ με τα τόσα άξια στελέχη να μπει να κολυμπήσει μέσα στο λαό, στο “κίνημα της πατάτας” εδώ; Με τη διάλυση που επικρατεί μπορεί εύκολα να το στρέψει όπως αρμόζει,  εντάσσοντάς το σε μια πολιτική στρατηγική για την ανατροπή του κατοχικού καθεστώτος; Θα μου πεις, θα έπρεπε να προϋπάρχει τέτοια στρατηγική για να βγει το Κάπα από τα εισαγωγικά και να …κολυμπήσει !
Ακριβώς αυτόν τον ρόλο αντί για τον Περισσό,  έχουν αναλάβει τα κουραδοκάναλα που τρέξαν στις πατάτες γιατί, εννοείται, κατ’ αρχήν το θέμα έχει εικόνα. Μετά, αφού “ανεβάσουν” το θέμα και τρέχουν όλοι να το δουν, θα το στρέψουν οι νταβάδες όπου θέλουν θα το καταπνίξουν αν γίνεται επικίνδυνο, θα το καταστείλουν αιτιολογώντας την καταστολή κ.α. πολλά απ’ τα οποία το “Κ”ΚΕ κάνει πως δεν καταλαβαίνει, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΑΛΙ… 
Ευρωπαϊκή ανάπτυξη...
Είναι καιρός τώρα που οι αναμονές μας από τους κομματικούς σχηματισμούς, ιδιαίτερα της αριστεράς και της οικολογίας, αλλά και ειδικότερα όσων έχουν μεταρρυθμιστικές προθέσεις (όπως των ...οιονεί μεταρρυθμιστών), έχουν φτάσει στο ναδίρ. Ελπίδες και δίψα για συμμετοχή και συνδιαμόρφωση συλλογικών παρεμβάσεων διαψεύδονται η μία μετά την άλλη. Ακόμα και μετά την ώθηση που έδωσε η απόπειρα της "δημοκρατικής αριστεράς", το τοπίο παρέμεινε το ίδιο. 
Η σχέση των αριστερών σχηματισμών με την αμεσοδημοκρατία είναι προβληματική. 
Η όσμωσή τους με την οικολογία παραμένει καλλωπιστική κι όχι ουσιαστική. 
Οι μεταρρυθμιστικές τους παρεμβάσεις πολεμώ ντε εκ των έσω. 
Οι κομματικές γραφειοκρατίες διαμορφώνουν και υπερασπίζονται «ίδια» συμφέροντα και επιλογές. Ήδη ένα νέο κύμα αποστράτευσης είναι ορατό. 
Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Ότι υπάρχει πρόβλημα. Ότι οι ζητούμενες παρεμβάσεις ακυρώνονται. Ότι οι αναμονές δράσεων προσαρμόζονται στον κομματικό χρόνο και την ακινησία των στελεχών. Ότι το ποθούμενο αποτέλεσμα δεν έρχεται. Ότι αντί να υπηρετούνται οι ανάγκες της κοινωνίας μπαίνουν μπροστά οι ανάγκες αυτοσυντήρησης και αναπαραγωγής του κόμματος, η πολιτική ορθότητα και η κοινοβουλευτική δύναμη.
Σιγά σιγά διαπιστώνει κανείς ότι το 90% του χρόνου του αφιερώνεται, για άλλη μια φορά, σε ανούσιες συνεδριάσεις με ελάχιστη συμμετοχή που αφιερώνονται όχι στον διάλογο αλλά στην επίλυση εσωτερικών θεμάτων σε σχέση με την επικαιρότητα και όχι στην ίδια την επικαιρότητα. Φαίνεται αναπόφευκτο ότι τα κόμματα έχουν την δική τους ζωή, κι αυτή δύσκολα μπορεί να ακολουθήσει τα γεγονότα και τις ανάγκες. 

Προφήτευσαν όλοι μαζί την αποτυχία. Χωρίς να συμμετέχουν, χωρίς να λερώσουν τα χέρια τους, χωρίς να βρέξουν καν τα πόδια τους. 
Χρεώνοντας στους άλλους αποτυχίες, πιστώνοντας στον εαυτό τους την αγανάκτηση. Αναμένοντας ψήφους και κρατική επιδότηση. Από το σύστημα που καταγγέλλουν, από τον καπιταλισμό που όλο προφητεύουν την καταστροφή του και όλο εκείνος ανασταίνεται.

Κάποια από τα σχόλια για το θέμα είναι:
-Είναι πολλά τα λεφτά απ'τα μυστικά κονδύλια για πλύση εγκεφάλου.Χθες άκουσα ότι η Γερμανία σχεδιάζει να διαθέσει αρκετά εκατομμύρια Ευρω για να βελτιώσει την εικόνα της στις χώρες του νότου.Δεν περιμένω ότι αυτά τα χρήματα θα πάνε όλα για spot.Tα περισσότερα θα διατεθούν σε πουλημένα τομάρια δημοσιοκάφρους και λοιπους για να να πετάν την μπάλα στην κερκίδα μόλις πάει να ακουστεί κάποια άλλη φωνή.
Όλο το κείμενο εδώ:
Codex Alimentarius 

Ντοκουμέντο! Πατάτες Codex Alimentarius στα ΑΒ Βασιλόπουλος με καρτελάκι “Απαγορεύεται η φύτευση!” Να γιατί ξύνισε ο νεοταξυνίδης! Και το ΚΚΕ κατά του “κινήματος της πατάτας” (έχει ένα δίκιο αυτό εδώ που τα λέμε…) Δωδεκακύλινδρα φορτωμένα σα μουλάρια με σακιά! Ποιός είπε ότι τα συσσίτια δεν είναι ταξικά;…από http://allenaki.wordpress.com/

Η κυβέρνηση επιτίθεται στις … πατάτες και αποκαθιστά την τιμή των σούπερ μάρκετ!!

Προβληματικές θεωρεί το Υπουργείο Ανάπτυξης τις πατάτες που πούλησαν οι παραγωγοί από το Νευροκόπι, καταργώντας τους μεσάζοντες! Τυχαίο; Ή κάποιος ενοχλήθηκε και «τράβηξε το αυτί» κάποιου;
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης μίλησε την Πέμπτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και αναφέρθηκε στο θέμα της πατάτας την οποία χαρακτήρισε υποτιμητικά ως «σλόγκαν των ημερών».
Έκανε δύο παρατηρήσεις
-ότι «πριν από λίγο καιρό σε μια συγκεκριμένη επώνυμη αλυσίδα σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα στον «ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ», πουλιόταν παρτίδα με πατάτες με 30 λεπτά το κιλό», ενώ η πατάτα Νευροκοπίου πουλήθηκε στα 28 λεπτά το κιλό.
-ότι η πατάτα Νευροκοπίου που δόθηκε είχε θέμα με τα σάκχαρα και γι’ αυτό ήταν φθηνή: 
Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει πως με όλες τις παρατηρήσεις που έκανε ο Ξυνίδης αφενός υποβαθμίζεται η ποιότητα της πατάτας Νευροκοπίου και αφετέρου αποκαθίσταται η «τιμή» των σούπερ μάρκετ; Τι συμπέρασμα να βγάλουμε;
Από http://www.antinews.gr/2012/03/02/150018/
Εθνική συνεννόηση
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ,και η δράση του για τις εισαγωγές πατάτας.
Όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννη Δριβελέγκα που διαβιβάστηκε στη Βουλή,στις 24.1.2012 , το υπουργείο είχε ζητήσει από τους χονδρεμπόρους την αναβολή εισαγωγών πατάτας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2012 έτσι ώστε να απορροφηθούν οι μεγαλύτερες ποσότητες και τα αποθέματα ελληνικής πατάτας.Πηγή
..................................
Γράψτε ένα σχόλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.