Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Η Στέβια και ο καπνός...


Εικόνα από το Έθνος
Σήμερα θα ξεστρατίσουμε  για λίγο από τους δρόμους και την πίκρα του καπνού και θα περιηγηθούμε σε ένα γλυκό φυτό. Όχι  απαραίτητα γιατί αυτά τα δυο συνδέονται, αλλά γιατί έτσι θέλουν να το βλέπουν κάποιοι κύκλοι.....της  Ε.Ε.  καταθέτοντας  φήμες καλλιεργώντας ελπίδες, και  προσδοκίες για  επιδοτήσεις κ.τ.λ.
-Στέβια-
Ξεκινάμε  με τα θετικά που έχουν δημοσιευθεί και αν  το θέμα σας ενδιαφέρει επαγγελματικά , σας προτείνουμε να διαβάσετε όλες τις παραγράφους και να ακολουθήσετε τους συνδέσμους, ώστε να σχηματίσετε μια εικόνα για το τι συμβαίνει με την συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Από τα Ένθετα του Έθνους:
Το φυτό Στέβια, το οποίο χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες από τους αυτόχθονες Νοτιοαμερικανούς, έχει τραβήξει τον τελευταίο καιρό τα φώτα της δημοσιότητας. 
Η Στέβια περιέχει φυσικά γλυκαντικά, τους γλυκοζίτες στεβιόλης, οι οποίοι έχουν έως και 300 φορές πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη, χωρίς όμως να προσδίδουν θερμίδες. 
Θα μπορούσε, λοιπόν, η Στέβια να προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο της γλυκύτητας, βοηθώντας έτσι στη διαχείριση του βάρους; 
Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν.
Χαρακτηρίζεται το φυτό της νέας χιλιετίας και υπόσχεται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στους παραγωγούς.
Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης εμφανίζει η εναλλακτική καλλιέργεια της στέβιας στη χώρα μας, μετά μάλιστα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση της ως γλυκαντική ουσία σε τρόφιμα και ποτά. Μάλιστα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο προώθησης καινοτόμων καλλιεργειών, άρχισε ήδη να διερευνά τις δυνατότητες που προσφέρει η καλλιέργεια της στέβιας στην Ελλάδα για εμπορική χρήση, εξετάζοντας (2)και την ένταξή της σε χρηματοδοτικά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για την επερχόμενη περίοδο.

Δεύτερο παρ....όμοιο κείμενο
Η στέβια, που χαρακτηρίζεται από πολλούς το φυτό της νέας χιλιετίας, παράγει μια γλυκαντική ουσία με μηδέν θερμίδες, που, όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα υποκαταστήσει τη ζάχαρη. 
Είναι ένα τροπικό, ποώδες φυτό, που καλλιεργείται σε τεράστιες εκτάσεις στη Λατινική Αμερική και η κρυσταλλική ουσία που παράγει είναι έως και 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, με μηδενική περιεκτικότητα σε θερμίδες και υπόσχεται να αντικαταστήσει καλλιέργειες που φθίνουν, και κυρίως τον καπνό αλλά και το ζαχαρότευτλο. 
Μάλιστα η καλλιέργεια του αποδεικνύεται όχι μόνο πιο οικονομική, αλλά εξασφαλίζει και μεγαλύτερα κέρδη για τους αγρότες.
βιοκαύσιμα από ζαχαρότευτλα ;
Zαχαρότευτλα
 Ήδη άλλωστε η στέβια χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων και αναψυκτικών.
Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η αντίδραση της πολυεθνικής Coca-Cola η αντίδραση της  «The Coca-Cola Company» 
 που καλωσόρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης (στέβια) ως γλυκαντικής ύλης σε τρόφιμα και ποτά. 
Και αυτό γιατί, όπως επεσήμανε η εταιρεία, η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τον δρόμο, ώστε η εταιρεία να προσφέρει περισσότερα απολαυστικά προϊόντα με λιγότερες θερμίδες.
Δεδομένου μάλιστα ότι η στέβια ως γλυκαντική ύλη για χρήση σε τρόφιμα και ποτά έχει εγκριθεί στη Γαλλία από το 2009, η πολυεθνική «The Coca-Cola Company» ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες στην Ευρώπη που λάνσαρε ρόφημα με συνδυασμό στέβια και άλλων γλυκαντικών φυσικής προέλευσης.
Το γνωστό αναψυκτικό «Fanta Χωρίς Ανθρακικό» διατίθεται από το 2010 στους Γάλλους καταναλωτές με 30% λιγότερη ζάχαρη, περιέχοντας στέβια. 
Μπορεί σήμερα η ζάχαρη και οι χημικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, να κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά των γλυκαντικών ουσιών, όμως η στέβια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι θέμα χρόνου να τις εκτοπίσει και να αποσπάσει μεγάλα μερίδια αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν μια πολύ μεγάλη αγορά κατανάλωσης ζάχαρης και γλυκαντικών, όπου η κατανάλωση της τευτλοζάχαρης ανέρχεται στα περίπου 31 εκατομμύρια τόνους (κατέχει το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης, που ανέρχεται γύρω στα 160 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης).

Την απάντηση στο ερώτημα αν η στέβια μπορεί να καλλιεργηθεί στη χώρα μας την έχουν δώσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΚΕΤΕΑΘ (Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας), που ασχολήθηκαν συστηματικά τα τελευταία χρόνια με την επιστημονική έρευνα της ζάχαρης του μέλλοντος. Οι πρώτες δοκιμαστικές καλλιέργειες στέβιας που αναπτύχθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας έφεραν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αποδεικνύοντας ότι οι παραγωγοί θα μπορούν στο μέλλον αντί για ζαχαρότευτλα να καλλιεργούν στέβια, ώστε να παράγουν ζάχαρη.
Για την ανάπτυξη αυτών των φυτών το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς απαιτούνται μικρές ποσότητες νερού,χαμηλή λίπανση, ενώ η συγκομιδή είναι πολύ εύκολη έναντι, παραδείγματος χάριν, του καπνού.
Το πρόγραμμα πειραματικής καλλιέργειας στέβιας ξεκίνησε προ ετών σε πέντε περιοχές (Καρδίτσα, Ξάνθη, Κιλκίς, Αγρίνιο και Λαμία), με ευθύνη του καθηγητή Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Π. Λώλα.
Η στέβια, όπως διαπιστώθηκε, προσαρμόζεται και αποδίδει ικανοποιητικά στις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της χώρας μας, με χαμηλές απαιτήσεις σε λίπανση και άρδευση, ενώ  δεν δείχνει να προσβάλλεται από εχθρούς (έντομα) και αρρώστιες.
Επίσης, θεωρείται πολύ πιο προσοδοφόρα από πολλές παραδοσιακές ελληνικές καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, καπνός, ηλίανθος κ.ά.), παράγεται χωρίς φυτοφάρμακα, ενώ η καλλιέργεια είναι λιγότερο κουραστική και με λιγότερες απαιτήσεις σε εργατικά χέρια.
Η στέβια καλλιεργείται σε τεράστιες εκτάσεις σε Παραγουάη, Βραζιλία και Αργεντινή, ενώ καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες σε Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία, Κορέα, Ισραήλ και Μαλαισία.
Επόμενο κείμενο
Τα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα αγγίζουν τα έσοδα.
Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011
Αποδόσεις σε έσοδα που φτάνουν τα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα υπόσχεται η δυναμική καλλιέργεια της στέβιας. Με τις σημερινές τιμές που ισχύουν στις αγορές του εξωτερικού για τα φύλλα ή τη ζάχαρή της, η στέβια δείχνει ικανή να εξασφαλίσει ικανοποιητικό εισόδημα και απασχόληση, χωρίς καμία επιδότηση.Μάλιστα, ακριβώς επειδή δεν έχει σοβαρούς εχθρούς ή ασθένειες, ενδείκνυται για βιολογική ή ολοκληρωμένη παραγωγή και έτσι θεωρείται πράσινη καλλιέργεια.
Το κόστος προετοιμασίας και εγκαταστάσεων κάθε άλλο παρά απαγορευτικό είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πέτρο Λόλα.
Με τρέχουσες τιμές το αρχικό κόστος ανά στρέμμα ανέρχεται σε περίπου 400 ευρώ τον πρώτο χρόνο, με τα κόστη να περιορίζονται σημαντικά στη διάρκεια των επόμενων ετών. Η τιμή ανά κιλό ξηρών φύλλων κυμαίνεται από 1 έως 2,5 ευρώ, με την παραγωγή ανά στρέμμα να ξεκινά από 100-150 κιλά και να φτάνει τα 400-450 κιλά, εφόσον ο παραγωγός τηρεί όλους τους κανόνες. Η απόδοση δηλαδή μπορεί υπό συνθήκες να ξεπεράσει και τα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα. Σπορά - μεταφύτευση Επειδή πάντως η καλλιέργεια της Stevia είναι όμοια με την καλλιέργεια του καπνού και δεν διαφέρει σε τίποτε, αφού σπέρνεται στο σπορείο και μεταφυτεύεται στο χωράφι, οι πρώην καπνοπαραγωγοί -σύμφωνα με τον γεωπόνο Κων/νο Ζαχοκώστα μπορούν να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα μηχανήματα και τις εγκαταστάσεις αποξήρανσης και για την καλλιέργεια της στέβιας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η στέβια πολλαπλασιάζεται με τρεις τρόπους:Με σπόρους, με μοσχεύματα και με χωρισμό του ριζικού συστήματος από φυτείες προηγούμενων ετών
 http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23353&subid=2&pubid=63629224
Οι έρευνες από το παρελθόν μέχρι σήμερα.
Η έρευνα για τη στέβια είναι ύψους 272.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, από το Ταμείο Έρευνας Καπνού της ΕΕ και γίνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Π. Λόλα. Όλα τα πειράματα θα γίνουν για δύο χρόνια, το 2006 και 2007 και θα αφορούν παραγωγή φυταρίων σε παραδοσιακά σπορεία και 
σε επιπλέοντα (υδροπονικά), λίπανση, αποστάσεις φυτείας, αριθμό κοπών και ελέγχου ζιζανίων, καθώς και επιδεικτικές καλλιέργειες για ενημέρωση - εκπαίδευση καπνοπαραγωγών και νέων αγροτών σχετικά με τη δυνατότητα και τις προοπτικές αυτής της καλλιέργειας.
Σύμφωνα με τον κ. Λόλα, «η έρευνα χωρίζεται σε τρία πειραματικά στάδια,και γίνεται σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Hohenheim της Γερμανίας, το ΕΘΙΑΓΕ (Καπνικοί Σταθμοί Αγρινίου, Καρδίτσας) και Ομάδες Καπνοπαραγωγών σε παραδοσιακές καπνικές περιοχές της χώρας μας, όπως στην Ξάνθη, την Τούμπα Κιλκίς, την Ελασσόνα, την Καρδίτσα, τη Λαμία και το Αγρίνιο».
Σε κάθε περίπτωση, θα υπολογιστεί το κόστος και η οικονομικότητα της νέας καλλιέργειας (από ειδικό γεωργοοικονομολόγο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), σε σύγκριση με την καπνοκαλλιέργεια, για να καταδειχθεί η δυνατότητα αυτού του είδους φυτού ως εναλλακτική καλλιέργεια, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μετατροπή της καλλιέργειας του καπνού και να στηρίξει τόσο το εισόδημα όσο και την απασχόληση εκείνων που θα εγκαταλείψουν την καπνοκαλλιέργεια.
Σε κάθε περίπτωση, θα υπολογιστεί το κόστος και η οικονομικότητα της νέας καλλιέργειας (από ειδικό γεωργοοικονομολόγο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Σημειώσεις:Αυτή τη μελέτη δεν τη βρήκαμε,εκτός και αν βρίσκεται κλειδωμένη σε κάποιον οργανισμό,,,,;
04.06.2010 
 Μια νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη καλλιέργεια, αλλά πολύ διαδεδομένη στην Λατινική Αμερική, στην Ιαπωνία Εκ μέρους του Νομάρχη, χαιρέτισε την ημερίδα ο Αντινομάρχης«Είναι μια καλλιέργεια με την οποία θα καινοτομήσει ο νομός σας», είπε ο πρώτος εισηγητής πολυετές καθώς επιβιώνει και το χειμώνα) και ως αρδευόμενη καλλιέργεια από Μάιο έως Σεπτέμβριο. Είναι ανθεκτικό φυτό και οι ανάγκες του σε έδαφος και θρεπτικά στοιχεία είναι μικρές. «Στην Ιαπωνία, όπου η στέβια καλλιεργείται εδώ και 15 χρόνια, την θεωρούν θαυματουργό φυτό, όπως και στην Παραγουάη και τη Λατινική Αμερική», Ο κ. Καπόγλου παρουσίασε οικονομικά στοιχεία για την καλλιέργεια της στέβιας, συμπεραίνοντας ότι είναι κερδοφόρα.
 Το κόστος παραγωγής κατά στρέμμα είναι 500 ευρώ (το μεγάλο προς το παρόν,
 κόστος παραγωγής σποροφύτων μπορεί να μειωθεί, είπε), η στρεμματική απόδοση είναι 200-400 ευρώ και το καθαρό κέρδος υπολογίζεται σε 263-512 ευρώ ανά στρέμμα.
 Ο εισηγητής περιέγραψε την τεχνολογία μεταποίησης της στέβιας που είναι σχεδόν ίδια με αυτή της μεταποίησης των ζαχαρότευτλων για παραγωγή τευτλοζάχαρης .
Τώρα ήρθε η ώρα του θριάμβου της στέβιας!», είπε χαρακτηριστικά «Ελπιδοφόρα εξέλιξη για τους αγρότες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και κύρια για τους πρώην καπνοπαραγωγούς, αποτελεί η υπογραφή Ευρωπαϊκού Κανονισμού, με αριθμό 1131/2011 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2011, με τον οποίο δίνεται το «πράσινο φως» για τη χρήση του φυτού Στέβια (Stevia Rebaudiana) ως γλυκαντική ουσία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μέχρι στιγμής πειραματικές καλλιέργειες που έχουν αναπτυχθεί στο Νομό Αιτ/νίας από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου έχουν δείξει ότι η απόδοση της παραγωγής βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Τα στοιχεία αυτών των μελετών αλλά και τα χαρακτηριστικά του φυτού δείχνουν ότι υπάρχει πλεονέκτημα στην παραγωγή της Στέβια από πρώην καπνοπαραγωγούς αφού διαθέτουν έτοιμη υποδομή και συσσωρευμένη τεχνογνωσία.
Μετά τη θετική αυτή εξέλιξη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την στήριξη της καλλιέργειας της Στέβιας από όσους αγρότες ενδιαφερθούν. 
Το ευρύ φάσμα προϊόντων στα οποία θα αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο φυτό προσφέρει μεγάλες εμπορικές δυνατότητες. Χρόνια πιλοτικών καλλιεργειών και πειραμάτων έδειξαν ότι η χώρα μας, και ιδιαίτερα ο Νομός Αιτ/νίας, εμφανίζει πλεονεκτήματα στην καλλιέργεια αυτού του φυτού, που αν τα εκμεταλλευτεί σωστά θα μπορέσει να καλύψει όχι μόνο τις εγχώριες ανάγκες για στεβιοζάχαρη αλλά και τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
http://aktio2010.blogspot.com/2011/12/h.html
Δυο-δυο

Μπορεί η καλλιέργεια της στέβιας να αντικαταστήσει την καπνοκαλλιέργεια;
...Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των τριών μόνο χωρών (οι άλλες δύο είναι η Ιταλία και η Πορτογαλία), στις οποίες αναμένεται να χορηγηθεί επίσημη άδεια μετά το 2009 για την καλλιέργεια στέβια, που εκτιμάται ότι μπορεί να αντικαταστήσει την καπνοκαλλιέργεια. Αυτό ειπώθηκε σε ενημερωτική ημερίδα για την καλλιέργεια στέβια, που πραγματοποιήθηκε στην Πεντάπολη Σερρών (ημερομηνία αναφερόμενη στην ιστοσελίδα: 3/10/2007).
Την ημερίδα διοργάνωσε το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του δήμου Σερρών σε συνεργασία με την Δ/νση Καπνού - Βάμβακος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, και τον καθηγητή της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, κ. Πέτρο Λόλα.
«Οι Έλληνες καπνοπαραγωγοί θα βρεθούν σε δραματική κατάσταση όσο περνά ο καιρός και περιορίζεται η καπνοκαλλιέργεια, ειδικά μετά το 2013, για το λόγο αυτό, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, πρέπει η ελληνική Πολιτεία να δραστηριοποιηθεί και να προνοήσει για αυτούς τους αγρότες».αναφέρει  ο αντιδήμαρχος γεωργικής ανάπτυξης του Δήμου κ. Χρίστος Λασπάς.

Επόμενο κείμενο
15 Ιουλίου 2008Εππέ ΕΕ 23-Νοεμβρίου 2011
H στέβια (Stevia Rebaudiana) θα… γλυκάνει τους καπνοπαραγωγούς και τους τευτλοπαραγωγούς. http://www.karditsanews.gr/?p=2441
Όσοι σήμερα απασχολούνται στον Αγροτικό τομέα  γνωρίζουν πως οι επιδοτήσεις (από την ΕΟΚ)σταδιακά αλλά πολύ γρήγορα θα σταματήσουν, λόγω του ότι έχουν ενταχθεί και πολλές άλλες Βαλκανικές χώρες στο σχήμα, και η χρηματοδότηση θα δοθεί σ'αυτές.
Όσοι θέλουν να αφήσουν την παλιά τους ζωή αναζητώντας νέες ευκαιρίες θα πρέπει να είναι καλά πληροφορημένοι με το τι ακριβώς έχουν να κάνουν,που να πουλήσουν,ποιοί είναι οι κίνδυνοι,κ.τ.λ. που μόνο μια ειλικρινής μελέτη ή business plan μπορεί να τους καθοδηγήσει,οπότε καλά θα κάνουν να πάρουν πληροφορίες από πρώτο χέρι,και όχι από επιδοτούμενες μελέτες .Σας προτρέπουμε να έρθετε σε επαφή με τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες πώλησης στέβιας στον κόσμο,στις διευθύνσεις που ακολουθούν,ώστε να μάθετε τις δυνατότητες απορρόφησης του τελικού προϊόντος  και τις τιμές πώλησης.( Σε επόμενη ανάρτηση,θα ασχοληθούμε  και με τα όσα αρνητικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας γι'αυτές τις εταιρείες).
Η Στέβια  στο Διεθνές εμπόρι
Οι δύο μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες και διαχειριστές της εφοδιαστικής αλυσίδας της στέβια που θεωρείται  -βιώσιμη και κλιμακούμενη- όπως λένε οι κορυφαίοι διεθνείς αναλυτές, είναι οι όμιλοι PureCircle και η Cargill.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη stevia ,τους εργαζομένους μ'αυτήν, τις τιμές αγοράς και πώλησης, επισκεφθείτε το Παγκόσμιο  Ινστιτούτο  (www.globalsteviainstitute.com )και τις εταιρείες.
http://www.cargill.com/
http://www.purecircle.com/about-stevia.
Cargil
Η Cargill άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1954 μέσω μιας σύμβασης εμπορικής αντιπροσωπείας με τον κ.Διαμαντούρο και την εταιρεία του Brothers Ltd.
Η εταιρεία ιδρύθηκε  το 1981, όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά,και  η συμφωνία  εξακολουθεί να υφίσταται για το σύνολο σχεδόν των εισαγωγών / εξαγωγών της χώρας μας.
Οι δραστηριότητές  της στην Ελλάδα,όπως περιγράφονται στον ιστότοπό της  περιλαμβάνουν κυρίως τα ακόλουθα:
Συναλλαγές με σιτηρά,ελαιούχους  σπόρους,και ζωοτροφές.
Our activities in Greece include the following:
Show alternative translations
http://www.cargill.com/worldwide/greece/index.jsp
Επαφή:Cargill ΕΠΕ
C / O Διαμαντούρος Brothers Ltd
9 Favi οδό Ν Ψυχικό 525 11
Αθήνα -Ελλάδα
Τηλ.: +30-210-6754791
Φαξ: +30-210-6741159
Είτε ψάχνετε για  βασικές πληροφορίες της εταιρείας ή έχετε ένα συγκεκριμένο αίτημα, απευθυνθείτε για  βοήθεια στο email: media@cargill.com
http://www.cargill.com/news/media-contacts/index.jsp
Η γραμμή  ενημέρωσης για όλες τις άλλες ερωτήσεις είναι: 1-800-CARGILL ή 1-800-227-4455 μεταξύ 7:30 π.μ. - 4 : 45 μ.μ από Δευτέρα έως Παρασκευή.
Η  Stevia της εταιρείας PureCircle παράγεται από μικρούς, τοπικούς αγρότες στην Ταϊλάνδη , την Ινδονησία , την Κίνα, την Παραγουάη και την Κένυα.Το περίσσειο φυτικό υλικό από την παραγωγή ανακυκλώνεται για εσωτερική χρήση  σαν λίπασμα ή και καύσιμα
Πηγή:http://en.wikipedia.org/wiki/Purecircle
Ψάχνοντας  για τα 1000 ευρώ......και τις εκθέσεις αποδοτικότητας....

Τελική Έκθεση για στέβια


ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣΟΔΟΣ
Μη εκμηχάνιση (€/στρ)
Εκμηχάνιση (€/στρ)
1.Απόδοση σε ξηρά φύλλα (κιλά/στρ)
250 -410
250 -410
2.Τιμή Πώλησης τελικού προιόντος (€/κιλό)
2
2
3.Αξία Παραγωγής (1*2)
500-820
500-820
4.Συνολική Ακαθάριστη Πρόσοδος
500-820
500-820
ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
1. ΕΝΟΙΚΙΟ ΓΗΣ:
70
70
2. ΕΡΓΑΣΙΑ :
169
156,5
Αρδεύσεις
40
45
Διανομή Λιπασμάτων (2 φορές από 10΄)
4
4
Μηχανικά Σκαλίσματα (2 φορές από 25΄)
15
15
Βοτανίσματα (2 φορές - χειρονακτικά)
80
60
Συλλογή χειρονακτική
20
22,5
Συλλογή μηχανικά
10
10
3. ΚΕΦΑΛΑΙΟ :
147,5
178,4
3.1.Αναλώσιμα (λιπάσματα, καύσιμα)
70
70
3.1.1. Αρδευτικά Τέλη (€/στρ)
15
15
3.2 Πάγιο Κεφάλαιο :
Κόστος/ έτος (Παραγωγική ζωή 4 έτη)
62,5
93,4
3.2.1 Εργασία για παραγωγή σπόρου και μεταφύτευσης (αφορά το πρώτο έτος εγκατάστασης της καλλιέργειας στον αγρό)
249,5
373,5
Παραγωγή σποροφύτων
140
0
2 φορές Αρόσεις από 15' ηκαθεμία
30
30
2 φορές Φρέζα από 20΄η καθεμία
40
40
Μηχανική μεταφ/ση (9 ώρες για 12 στρ με 3 άτομα)
30
30
Αυλακώματα - Παράχωμα φυτών
7,5
7,5
Ψεκασμός
2
2
Αγορα σποροφύτων (αφορά την εκμηχάνιση)
0
264
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ()
386,5
404,9
ΚΕΡΔΟΣ Η΄ΖΗΜΙΑ /στρέμμα)
113,5- 433,5
95-415,1
ΚΟΣΤΟΣ (/κιλό)
1,56-0,92
1,62-0,99
ΣΗΜΕΙΟ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ
193 kg/Στρ
202 kg/Στρ

ΔΗΜΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ "Η ΠΎΛΗ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΈΡΟΥ".

το βρήκαμε εδω:

Ψάχνοντας  για τα 1000 ευρώ......
Παρασκευή 1 Απριλίου 2
Η τιμή ανά κιλό ξηρών φύλλων κυμαίνεται από 1 έως 2,5 ευρώ, με την παραγωγή ανά στρέμμα να ξεκινά από 100-150 κιλά και να φθάνει τα 400-450 κιλά, εφόσον ο παραγωγός τηρεί όλους τους κανόνες. Η απόδοση δηλαδή μπορεί υπό συνθήκες να ξεπεράσει και τα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα.
Την ίδια στιγμή, όπως εξηγεί ο επιμελητής του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Ζαχοκώστας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει αποφασίσει τη διακοπή της επιδότησης προς τους καπνοπαραγωγούς από το 2013 -λόγω και των σοβαρών βλαβών που προκαλεί στην ανθρώπινη υγεία ο καπνός- η στέβια εκτιμάται ότι θα μειώσει δραματικά τα τεράστια ποσοστά ανεργίας των καπνοκαλλιεργητών. 
Στο πλαίσιο των πειραμάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις ποικιλίες, δύο προέλευσης Παραγουάης (Eirete Criolo), μία Ινδίας (SRB 128), ενώ η τέταρτη δημιουργήθηκε από τον Καπνικό Σταθμό Έρευνας Καρδίτσας. 
Πηγές: Εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ (Άρθρο του δημοσιογράφου Δημήτρη Δελεβέγκου)
......... συνέχεια..........
Την απάντηση στο ερώτημα αν η στέβια μπορεί να καλλιεργηθεί στη χώρα μας την έχουν δώσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΚΕΤΕΑΘ (Κέντρο Eρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας), που ασχολήθηκαν συστηματικά τα τελευταία χρόνια με την επιστημονική έρευνα της ζάχαρης του μέλλοντος. Οι πρώτες δοκιμαστικές καλλιέργειες στέβιας που αναπτύχθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας έφεραν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αποδεικνύοντας ότι οι παραγωγοί θα μπορούν στο μέλλον αντί για ζαχαρότευτλα να καλλιεργούν στέβια, ώστε να παράγουν ζάχαρη.
Πειραματικές καλλιέργειες στέβιας εισήχθησαν στα τέσσερα χωριά του νομού Καρδίτσας, το Λεοντάρι, την 'Αμπελο, το Καρποχώρι και τη Μητρόπολη, με στόχο να γνωρίσουν οι παραγωγοί το φυτό, τις καλλιεργητικές φροντίδες και το κοστολόγιό του. 
Πειραματικές καλλιέργειες του φυτού έχουν ξεκινήσει επίσης στην Ξάνθη, στο Κιλκίς, στο Αγρίνιο και στη Λαμία (Αναφ. 10β).
 Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα (25/9/2008) χαρακτηρίζονται ως ικανοποιητικά 
(Αναφ. 10δ).
Πράσινο φως» για καλλιέργειες στέβιας στην Ελλάδα από το 2012
Από το ερχόμενο έτος αναμένεται να ξεκινήσει ευρέως η καλλιέργεια στέβιας στη χώρα μας, έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση της ως γλυκαντική ύλη σε τρόφιμα και ποτά. Το συγκεκριμένο φυτό έχει αρκετές χρήσεις, ενώ η τιμή παραγωγού, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.(εκτιμά ο Γεωπόνος- ερευνητής, κ. Παύλος Καπόγλου, που ασχολείται διεξοδικά με το θέμα).
Σύμφωνα με τον κ. Καπόγλου, οι τιμές παραγωγού, που όλα αυτά τα χρόνια κυμαίνονταν περί τα 6 ευρώ το κιλό, μετά την απόφαση της Κομισιόν, μπορεί να κυμανθούν περί τα 2,5-3 ευρώ το κιλό. 
Σημειώνεται ότι στη χώρα μας ως ώρας η στέβια καλλιεργείται σε πειραματικό στάδιο. Ωστόσο, από το 2012, όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν θα πρέπει να συνάψουν συμβόλαια με συγκεκριμένους φορείς. «Τέτοιοι φορείς είναι υπό σύσταση αυτή την περίοδο», εξηγεί ο κ. Καπόγλου. Η παραγωγή σποροφύτων στέβιας θα μπορεί να γίνεται μαζικά με τη μέθοδο της υδροπονικής επιπλευσης (Float system nursery).
Το θέμα « ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» χρειάζεται ψάξιμο,και γνώσεις πέραν των εύκολων δημοσιεύσεων .......
"Τα αποξηραμένα φύλλα στέβιας από τις καλλιέργειες στην Ελλάδα μπορούν αρχικά να αποστέλλονται σε εργοστάσια μεταποίησης του προϊόντος σε άλλες χώρες και σε μακρινές αποστάσεις, αλλά αργότερα μπορεί να λειτουργήσουν εργοστάσια μεταποίησης στέβιας για παραγωγή στεβιοζάχαρης και στη χώρα μας."  Ήδη, πάντως, υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων και συνεταιριστικές οργανώσεις, που έχουν έλθει σε επαφή με τον ερευνητή και συγγραφέα του βιβλίου για τη στέβια), οι οποίοι θέλουν να γίνουν φορείς καλλιέργειας και εμπορίας της στέβιας, όπως οι εταιρείες αγοράς και εξαγωγών φύλλων καπνού".
Παρουσίαση -
Ομιλητής : Π. Λόλας , καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεωπονικής Σχολής ( Βόλου)
η στεβιοσίδη   είναι φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης με  0  θερμίδες
……
   είναι παρόμοιος με τον καπνό :
σπέρνεται σε σπορεία και στην συνέχεια μεταφυτεύεται σε αποστάσεις 20 – 40 cm
…..
ποσότητα:   30 – 40 % λιγότερο απο τα καπνά Virginia
αλλά πολύ συχνότερα
…..
 • δεν έχει ασθένειες
δεν έχει έντομα
τουλάχιστον έως σήμερα
απαιτήται όμως ζιζανιοκτονία
απο πειράματα που έγιναν :
όταν αυξανόταν η λίπανση : δεναυξανόταν η απόδοση
συμπέρασμα : απαιτεί ελάχιστη λίπανση   κλίκ πάνω
……
…    κόβεται 1 φορά σε συγκεκριμένο στάδιο
όταν υπάρχει υψηλό ποσοστό στεβιοσίδης
πως την κόβουμε ; όπως την Μηδική , μόνο που δεν την αφήνουμε εκεί για αποξήρανση
αποξήρανση : σε αποθήκη , σε σκιά , σε κλίβανο
η καλύτερη μέθοδος θα ήταν να την πάμε κατευθείαν σε εργοστάσιο επεξεργασίας
 είναι πολυετής φυτό
διάρκεια ζωής 3- 5 χρόνια
τον χειμώνα αντέχει έως – 10 Cº
  περιεκτικότητα Στεβιοσίδης : 7 – 12,5 %
παράγοντες : Τιμή πώλησης
οργάνωση παραγωγής : ελεύθερη ή συμβολιακή
θα πρέπει να υπάρχει κάποιο εργοστάσιο εξαγωγής ζάχαρης  ( όπως στην ζάχαρη)
στην Ιαπωνία υπάρχει κεντρική οργάνωση Στεβιοπαραγωγών
Ιδιαιτερότητα : χρειάζεται συνεχής έρευνα για την διασφάλιση ποικιλίας σποροπαραγωγής
 σημείο ισορροπίας :   195 – 250 kg / στρ ,  λιγότερη απόδοση είναι ασύμφορη η καλλιέργεια.
Ενδεικτικά εαν πωληθεί η Στέβια με 1,5  €/kg, τότε με απόδοση πχ 320 kg/στρ θα έχουμε κέρδος περίπου 115 €/στρ
Καλέ,,,,,που πήγαν τα 1000 ευρώ ;;;;;;;;
Συμπεράσματα :
καλή αγρονομική συμπεριφορά
ικανοποιητική περιεκτικότητα στεβιοσίδης
κόστος καλλιέργεια χαμηλό( με προυποθέσεις)
απαιτεί όμως περισσότερη έρευνα.
26 Νοεμ. 2011 
Από το ερχόμενο έτος αναμένεται να ξεκινήσει ευρέως η καλλιέργεια στέβιας στη χώρα μας, έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τιμές αγοράς στέβια 2011


Τον Μάρτιο του 2012 που ΄αρχίσαμε να ψάχνουμε το θέμα, η τιμή χονδρικής πώλησης  της στέβιας στη Διεθνή αγορά, ακούγεται να είναι...
Συμπεράσματα:Τιμές δεν βρέθηκαν, στις δύο ημέρες που αφιέρωσα για το θέμα. Βεβαίως  δεν μπήκα στο Διεθνές χρηματιστήριο,ή έστω σε κάποιο μικρότερο,αλλά προσπάθησα πολύ,και έμεινα με την απορία από που προέρχεται η  τιμή που με ευκολία αναφέρεται στις ημερίδες.
Εάν πιστεύετε ότι μπορείτε να παράγετε ένα προϊόν με μικρότερο κόστος από τον Ινδό, τον Γκανέζο, τον Κινέζο και τον Παραγουανέζο αγρότη,με τις ευχές μας ξεκινήστε από αύριο.....



Ζείσε Μάη μου.......
χειμώνες έρχονται και πάνε, ημερίδες γίνονται και ξαναγίνονται,ενδιαφέροντα επιδεικνύονται και ξαναεπιδεικνύονται....
είχαμε 2006 και τώρα χειμώνα του 2012 και ξανά μανά τα ίδια..........
13.02.2012
 Τεράστιο ενδιαφέρον επέδειξαν εκατοντάδες αγρότες από όλο το εύρος του δήμου Αγρινίου για την ημερίδα «Η στέβια στην Ελλάδα – τεχνικές παραγωγής- δυναμική της καλλιέργειας- οικονομικότητα» που πραγματοποιήθηκε στο επιμελητήριο Αιτωλ/νιας από το τμήμα αγροτικής ανάπτυξης του δήμου Αγρινίου.Αισιόδοξοι για την προοπτική του προϊόντος δήλωσαν τόσο ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, όσο και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς.
Στην προοπτική όμως αυτή φαίνεται πως πιστεύουν και εκατοντάδες αγρότες, μιας και όλα δείχνουν ότι η στέβια μπορεί να γίνει ένα προϊόν που θα προσδώσει σημαντικό εισόδημα σε όσους επιλέξουν να ασχοληθούν με την παραγωγή της.
Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγρινίου είπε πως ο δήμος θα συμβάλλει στην διαβούλευση για το προϊόν και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει την δυνατότητα για την στήριξη της παραγωγής του.
Από εκεί και πέρα τόνισε χρειάζεται και η στήριξη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού η συγκεκριμένη καλλιέργεια δείχνει πως μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.
Από την πλευρά του ο δήμος, τόνισε ο κ. Μοσχολιός, θα βοηθήσει με τις υπηρεσίες του  και θα συνεργαστεί με τους φορείς που πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια, όπως η ΕΑΣ, το Πανεπιστήμιο, το Επιμελητήριο κ.λπ.
Ο κ.  Θ. Κουτσουπιάς είπε πως η Ένωση από την αρχή πίστεψε στις αναδιαρθρώσεις και έτσι συμμετέχει στο Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα που υπάρχει με την πειραματική καλλιέργεια της στέβια. Αυτή οι  πειραματικοί αγροί έχουν δείξει πως η καλλιέργεια ταιριάζει στον νομό.Όπως σημείωσε ο κ. Κουτσουπιάς βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία εργοστασίου της στέβια στον νομό και ειδικότερα στο δήμο Αγρινίου. Ήδη σε επίπεδο Ε.Ε «τρέχει» πρόγραμμα για την δημιουργία ενός εργοστασίου ανά χώρα. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ η Αιτωλ/νία έχει όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα, ώστε αυτό το εργοστάσιο για την Ελλάδα να δημιουργηθεί στον ν
Γι΄ αυτόν τον σκοπό δεν αποκλείεται να παραχωρηθεί και συγκεκριμένα δημοτική έκταση, ενώ εκτός των άλλων προβλέπεται και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Αυτό που τονίστηκε ακόμη στην ημερίδα είναι και ο πόλεμος, που υφίσταται η στέβια από το μονοπώλιο της ζάχαρης


επίκαιρη ενημέρωση..

Εκφράστηκε όμως η αισιοδοξία πως αν όλα πάνε καλά θα υπάρχει δυνατότητα παραγωγής προϊόντος μέσα στο 2014. Συνέχεια εδώ:
http://www.paseges.gr/el/news/Megalo-endiaferon-gia-th-stebia-sthn-Aitwloakarnania
Ουσιαστική ενημέρωση αλλά και ειδήσεις είχε η ημερίδα που διοργάνωσε ο δήμος Αγρινίου για τη στέβια στην Ελλάδα και τις προοπτικές καλλιέργειας της στην Αιτωλ/νία. Εκατοντάδες αγρότες παραβρέθηκαν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου.
Δείτε το σχετικό βίντεο



Ειδική έκδοση Στέβια

Η Καρδίτσα, ιδανικός τόπος παραγωγής της «νέας» ζάχαρης
Οι κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας ευνοούν ιδιαίτερα την καλλιέργειά της, που μοιάζει με του καπνού.
 Όμως, η Ε.Ε. ακόμη το σκέφτεται...«Κόλλησε» στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δώσει ακόμα το «πράσινο φως» για την καλλιέργεια και την παραγωγή του φυτού στη χώρα μας, αν και ο πρώτος σχετικός φάκελος κατατέθηκε στις Βρυξέλλες ήδη από το 2000. 
Επειδή η αρχική προσπάθεια δεν ήταν ολοκληρωμένη, η μη κυβερνητική οργάνωση EUSTAS επανήλθε το καλοκαίρι του 2007, υποβάλλοντας νέα, πληρέστερη μελέτη. Επιπλέον, το Δεκέμβριο του ίδιου έτους η οργάνωση -στην οποία συμμετέχουν μηχανολόγοι καθηγητές όπως ο κ.Ούγκο Κιέλε του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης-κατέθεσε πρόσθετη έκθεση συνοδευόμενη από τοξικολογικές μελέτες.
 «Οι μελέτες έδειξαν ότι η φυτική ουσία δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στον ανθρώπινο οργανισμό», τονίζει στην «Agreco» ο γεωπόνος του Καπνικού Σταθμού Έρευνας της Καρδίτσας, κ. Κωνσταντίνος Ζαχοκώστας και προσθέτει: 
«Από τότε, βέβαια, έχουν περάσει δυο χρόνια και η πρόταση δεν έχει ακόμα υποστηριχθεί από κανέναν».
 Ο ίδιος θεωρεί ότι η έγκριση καθυστερεί εξαιτίας των θιγόμενων συμφερόντων των μεγάλων βιομηχανιών, ενώ επισημαίνει και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται να υιοθετήσει τη συγκομιδή του φυτού με τη μέθοδο του “αρμέγματος”, που όμως περιορίζει τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού.
Τα πειράματα έγιναν με κοινοτική χρηματοδότηση 270.000 ευρώ, που προήλθε από το ποιοτικό παρακράτημα, μέσω του Ταμείου Καπνού. Φορείς υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος ήταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) Καρδίτσας και Αγρινίου. 
Τα δε πειράματα που διενεργήθηκαν πέρσι στην Καρδίτσα χρηματοδοτήθηκαν με 3.200 ευρώ και πραγματοποιήθηκαν από ομάδα καπνοπαραγωγών της Θεσσαλικής πόλης με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Ζαχοκώστα.
Της Μαριαλένας Μελά.


           stebia-apodosi
"Η στέβια μπορεί να δώσει την λύση για την σωτηρία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης"(18/3/2011)
Την πρόταση να στραφεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) στην παραγωγή γλυκαντικών ουσιών αλλά και βιοκαυσίμων, κάνει μέσω του ΑγροΤύπου ο κ. Παύλος Καπόγλου Γεωπόνος ΑΠΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΒΖ θα πρέπει να ακολουθήσει τις νέες ευκαιρίες που αναπτύσσονται στην παγκόσμια αγορά αν επιθυμεί να «διασωθεί». Ειδικότερα ο κ. Καπόγλου τονίζει ότι «η ΕΒΖ θα πρέπει να στραφεί στην καλλιέργεια και στη μεταποίηση της Στέβιας για την παραγωγή Στεβιοζάχαρης» σε συνδυασμό με την παραγωγή τευτλοζάχαρης αλλά και βιοκαυσίμων.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του κ. Παύλου Καπόγλου προς τον ΑγροΤύπο:
Αξιότιμε κ. Διευθυντά,
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΒΖ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.
Α) Με μεταποίηση της Στέβιας για παραγωγή Στεβιοζάχαρης, παράλληλα με την παραγωγή τευτλοζάχαρης και
B) Με παραγωγή βιοκαυσίμων (Βιοαιθανόλης και  Βιοντήζελ )
Ολόκληρη η επιστολή στον Αγρότυπο
Από το 2012 θα ξεκινήσει η καλλιέργεια στέβιας στην Ελλάδα, εκτιμά ο Γεωπόνος- ερευνητής, κ. Παύλος Καπόγλου, που ασχολείται διεξοδικά με το θέμα. Σύμφωνα με τον κ. Καπόγλου, οι τιμές παραγωγού, που όλα αυτά τα χρόνια κυμαίνονταν περί τα 6 ευρώ το κιλό, μετά την απόφαση της Κομισιόν, μπορεί να κυμανθούν περί τα 2,5 – 3 ευρώ το κιλό. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας ως ώρας η στέβια καλλιεργείται σε πειραματικό στάδιο. Ωστόσο, από το 2012, όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν θα πρέπει να συνάψουν συμβόλαια με συγκεκριμένους φορείς. «Τέτοιοι φορείς είναι υπό σύσταση αυτή την περίοδο», εξηγεί ο κ. Καπόγλου. Περισσότερα εδώ:
Η Στέβια ανά τον κόσμο
Η Στέβια καλλιεργείται ακόμα στην Λατινική Αμερική, αλλά στην παραγωγή πλέον κυριαρχούν οι Ασιατικές χώρες. Η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο καλλιεργητή στον κόσμο, ενώ η Ιαπωνία και η Κορέα διαθέτουν τη μεγαλύτερη αγορά εκχυλισμάτων Στέβιας.Μεγαλύτερη στεβιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο είναι η Κίνα, η οποία εξάγει το 95% της παραγωγής της στην Ιαπωνία. Ακολουθούν Καναδάς, Παραγουάη, Ρωσία, και Ισραήλ(αυτά είναι παλιά νέα,οι παραγωγές χώρες έχουν γίνει περισσότερες). Μετά από χιλιάδες καταγγελίες για τη χρήση της ασπαρτάμης, το 1995 οι ΗΠΑ επέτρεψαν τη χρήση της στέβια μόνο ως συμπλήρωμα διατροφής,και ακολούθησαν  η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία εγκρίνοντας ορισμένα παρασκευάσματα στις αγορές τους.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη; Ασφάλεια και τοξικότητα των προϊόντων στέβιας
Το 1999, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε την έγκριση των φυτών και των αποξηραμένων φύλλων της Στέβια ως τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων, εξαιτίας της ανεπάρκειας δεδομένων που θα  αποδείκνυαν την ασφάλειά τους. Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες, και από το 2008 που πολλές εκθέσεις εμπειρογνωμόνων (όπως της Μεικτής Ειδικής Επιτροπής των FAO/WHO για τα Πρόσθετα των Τροφίμων  και του Αμερικάνικου Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων) δήλωναν ξεκάθαρα ότι η χρήση  γλυκοζιτών στεβιόλης  είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση, και τον Μάρτιο του 2010,όπου  η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) αξιολόγησε η ίδια τα δεδομένα,η ΕΕ αναθεώρησε τις κατευθυντήριες οδηγίες της .Έως τότε, τα κράτη – μέλη της ΕΕ μπορούσαν  να εγκρίνουν τα γλυκαντικά Στέβια στη χώρα τους, μέσα από τους υπάρχοντες μεταβατικούς νόμους. Η Γαλλία πρώτη ενέκρινε για δύο έτη τη χρήση της ρεμπαουδιοσίδης A με 97% καθαρότητα στα τρόφιμα και τα ροφήματα. Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε ακόμη επιτρέψει τη χρήση της, η Ιαπωνία χρησιμοποιούσε  τη συγκεκριμένη φυτική ουσία από το 1971, και από το 1970 είχε απαγορεύσει τη χρήση της ασπαρτάμης.
 Η JECFA καθιστά ως αποδεκτή την  ημερήσια πρόσληψη 0-4 mg ανά kg σωματικού βάρους, το οποίο ισοδυναμεί με καθημερινή δόση έως και 240 mg για μια γυναίκα 60 κιλών ή 280mg για έναν άνδρα 70 κιλών.

Πάμε να δούμε και άλλες λεπτομέρειες για τη στέβια

Γλυκιά γεύση
Στις μέρες μας είναι διαθέσιμη στην αγορά μια μεγάλη ποικιλία γλυκαντικών, τα οποία προσφέρουν τη γλυκιά γεύση χωρίς να περιέχουν την ενέργεια που σχετίζεται με τη ζάχαρη. Σε αυτήν τη μεγάλη ομάδα ουσιών περιλαμβάνονται  η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη Κ, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη, οι γλυκοζίτες στεβιόλης, και πολλές άλλες.
Υποκατάστατο
Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν πολλές φυσικές  ουσίες, και δύο σπουδαίες γλυκαντικές τη στεβιοσίδη και τη  ρεμπαουδιοσίδη, που είναι  60-80 φορές γλυκύτερες από την κοινή ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν της, που εξάγεται με τη μέθοδο της εκχύλισης, είναι έως και 300 φορές γλυκύτερο.
Δηλαδή ένα κουταλάκι του τσαγιού εκχύλισμα στέβιας έχει την ίδια γλυκαντική ικανότητα με περίπου ένα φλιτζάνι ζάχαρη. Ενώ όμως η ζάχαρη περιέχει υδατάνθρακες και αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, η στέβια δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες σε οποιαδήποτε ποσότητα κατανάλωσης.
Πιθανά οφέλη υγείας
-Αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για τα άτομα που αγαπούν να τρώνε γλυκά, θέλουν να  προσέχουν τη σιλουέτα τους ή πρέπει να ελέγχουν την πρόσληψη σακχάρων και θερμίδων, π.χ. διαβητικοί και παχύσαρκοι.
 -Οι γλυκοζίτες στεβιόλης θα μπορούν να χρησιμεύσουν ως γλυκαντική επιλογή ελεύθερη φαινυλαλανίνης για τα άτομα με φαινυλκετονουρία, μια σπάνια γενετική ασθένεια που απαιτεί τον έλεγχο της προσλαμβανόμενης φαινυλαλανίνης από όλες τις πηγές.
Η στέβια έχει πολλές χρήσεις:
- Χρησιμοποιείται γενικά όπου και η ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά, (στα αναψυκτικά,τα γαλακτοκομικά, τη σοκολάτα, στη ζαχαροπλαστική, στις κονσέρβες σε τσίχλες, οδοντόκρεμες κ.λπ.).
- Χρησιμοποιείται και στη μαγειρική,σε αντίθεση με άλλα υποκατάστατα γλυκαντικά.
- Ακόμη χρησιμοποιείται στα καλλυντικά, και τις ζωοτροφές.
Προέλευση της Στέβια
Ο θάμνος Stevia rebaudiana Bertoni, ή απλά Stevia όπως συνήθως αναφέρεται, πήρε το όνομά του από τον Ελβετό βοτανολόγο Moisés Santiago Bertoni, ο οποίος ήταν ο πρώτος που περιέγραψε το φυτό.
Η Στέβια είναι αυτοφυές  βότανο στην Κεντρική και Νότια Αμερική, και χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες από τους αυτόχθονες Νοτιαμερικανούς ως τέτοιο. 
Μερικές άλλες χρήσιμες φυτο- χημικές ουσίες της στέβιας είναι οι φυτοστερόλες, η γιββερελλίνη (φυτοορμόνη), η χλωροφύλλη(φυσική χρωστική), οι βιταμίνες Α και C, τα φλαβονοειδή, και άλλα αντιοξειδωτικά .
Γιατί τόσος ντόρος;
Πρόκειται για ένα προϊόν με  παγκόσμιο οικονομικό ενδιαφέρον αφού μπορεί να αντικαταστήσει κατά 60% τη ζάχαρη.
Αντικαθιστά τη ζάχαρη;
Δεν αλλάζει κάτι στον τρόπο μαγειρέματος απλώς η δοσολογία του γλυκαντικού μειώνεται
(1κουταλάκι του γλυκού στέβιας είναι ίσο με 1 φλυτζάνι ζάχαρης).
Η γεύση που αποδίδει όμως,δεν είναι ίδια με της ζάχαρης.
Καλλιέργεια
Όπως επισημαίνει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες»του Έθνους ο γεωπόνος Παντελής Κωνσταντινίδης, η στέβια μεγαλώνει σε ελαφρά αμμώδη,ελαφρώς όξινα εδάφη. Σπέρνεται τον Απρίλιο, μεταφυτεύεται-όπως και ο καπνός- τον Μάιο και συλλέγεται τον Σεπτέμβριο.Επιπλέον, με τις μειωμένες απαιτήσεις σε εισροές (νερό,λιπάσματα, κανένα φυτοφάρμακο) προσιδιάζει περισσότερο στη βιολογική γεωργία και τη γεωργία μειωμένων εισροών. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι σπόρους -που είναι πολύ μικροί, ένα γραμμάριο ισοδυναμεί με 2.600 σπόρους- στέβιας μπορούν να αναζητήσουν σε γεωπονικά κέντρα.
Που απευθύνεται κάποιος για περισσότερες πληροφορίες;
Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού
Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τηλ. 2421093105,
Σχετικά με το EUFIC(το οποίο πληρεί τις προδιαγραφές του κώδικα δεοντολογίας «Health on the Net»  περί αξιόπιστων πληροφοριών υγείας).
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια ,την ποιότητα τροφίμων,την υγεία και  τη διατροφή στα μέσα ενημέρωσης, στους επαγγελματίες υγείας και διατροφής, τους εκπαιδευτικούς και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορούν να τις καταλάβουν οι καταναλωτές.
Πηγές:
Εικόνες και πηγές
http://www.eufic.org/article/el/artid/stevia-natural-sweetener-potential-greek/
http://www.hvms.gr/images/stories/photo_gallery/cute-animal-couples-love-birds1.jpg
http://:steviakapogloupm.blogspot.com.
http://stevia-gr.blogspot.com/
http://kalliergo.gr/home-kalliergo/stevia-kalliergeia-plirofories-16072011.html
Γράψτε ένα σχόλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.