Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Zέα Ζειά ή triticum dicoccum




Εδώ και  χρόνια, μια ομάδα ανθρώπων με δυσανεξία στη γλουτένη του σταριού, αναζητά ποικιλίες που να την περιέχουν σε μικρότερο ποσοστό, ή  ψάχνει για προϊόντα που παρασκευάζονται από άλλους σπόρους και δεν την περιέχουν καθόλου. Επειδή η φιλολογία που αναπτύχθηκε για το θέμα ήταν πλούσια και έφτασε και στα λιβάδια της συνομωσίας, αναρτούμε αυτές τις διευθύνσεις σήμερα,και κάποια άλλη στιγμή θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία για τα δημητριακά.
Θα δούμε την δυνατότητα αγοράς της Ζέας σαν αλεύρι για το σπίτι μας, ή την προμήθεια  των σπόρων  της για φύτευση, μέσα από ανακοινώσεις  που δημοσιεύθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Το Συνεταιριστικό Δίκτυο  Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αλληλέγγυο όπως δήλωσε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, δίνει  την ευκαιρία  προμήθειας  αλεύρου Ζέας σε πολύ καλή τιμή.
 Η  Ζέα έρχεται στο σπίτι σας, με αντικαταβολή, στα 0.80 λεπτά του ευρώ το  κιλό, συν τα μεταφορικά έξοδα λέει η ανακοίνωση. 
Στην ανακοίνωσή τους περιγράφουν  και τις περιπέτειες  που πέρασαν μέχρι να γίνει αυτό εφικτό.
Ας τους ακούσουμε.
Ο πολιτικός στόχος που θέσαμε ως Κίνημα πέρσι, τέτοια περίπου  εποχή, ήταν  να επιστρέψει στην Πατρίδα της η Ζέα, το πανάρχαιο αυτό  δημητριακό με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη και τα
υψηλά αμινοξέα. Η προσπάθεια συνάντησε πολλές δυσκολίες, κυρίως και  δυστυχώς με ανθρώπους στους οποίους εμπιστευτήκαμε την  καλλιέργειά της και με τους οποίους συναποφασίσαμε να δοθεί
στους αγρότες/ενδιαφερόμενους, σε συμβολική τιμή.
Αντί αυτού, αποφασίσθηκε μονομερώς να πωληθεί στα 3 ευρώ το  κιλό. Την ίδια ώρα, κάποιοι ελλαδέμποροι,  παριστάνοντας τους  «μοναδικούς κληρονόμους» του πανάρχαιου αυτού δημητριακού,  αρνιόντουσαν ακόμη και να δώσουν έστω και έναν σπόρο, στους  αγρότες/ενδιαφερόμενους, πουλώντας τους μόνο το αλεύρι  στα 6, 7, και 8 ευρώ το κιλό!!!
Ως Κίνημα το οποίο υπηρετεί εδώ και χρόνια τον τόπο και τον Λαό μας με εντιμότητα και αξιοπρέπεια, παραδίδουμε στους ενδιαφερόμενους αλλά και στους αγρότες, δύο εναλλακτικές:
1.    Τα πλήρη στοιχεία του αγροτικού συνεταιρισμού, από τον οποίο μπορείτε να  παραγγείλετε κατ’ ευθείαν και χωρίς μεσάζοντες.
2.    Την προαγορά μέσω του Συνεταιριστικού Δικτύου  Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «Αλληλέγγυον», έτσι ώστε να γίνει  μαζική παραγγελία.
  Για την πρώτη περίπτωση, τα στοιχεία του Αγροτικού  Συνεταιρισμού της Μπολόνια είναι:
Κεντρικά Γραφεία:  Via Cento,  5.3 40.016 San Giorgio di Piano (BO).
Τηλέφωνο: + 39 051 537111. Υπεύθυνος: Pietro Cerioli
Τηλέφωνο: + 39 051 537218,  Email pcerioli@caip.it.
Συνεργάτες: Angela Benini, Τηλέφωνο: + 39 051 537284,
Email abenini@caip.it. Donato Squicciarini,
Τηλέφωνο:  + 39 051 537273,
 Email: squicciarini@caip.it. FrancaFiori,
Tel. + 39 051 537258, Email: ffiori@caip.it.
Η κεντρική σελίδα του Συνεταιρισμού είναι: http://caip.it/
 Για τη δεύτερη περίπτωση, της προαγοράς και μαζικής  παραγγελίας, επικοινωνήστε με το «Αλληλέγγυον», Αγίας Σοφίας  50, Κολωνός.
Τηλέφωνο-2105141443. Email: allilegion@gmail.com και  διεύθυνση στο διαδίκτυο, www.allilegion.gr
Η ανακοίνωση είναι από:aorata-gegonota.blogspot.gr
Άλλη μία  πρόσκληση (παλιότερη)για διάθεση σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες από το "Αγρόκτημα"
Διαθέσιμα μετά το θέρος, δηλαδή τον Αύγουστο,θα υπάρχουν πλέον εκτός των σύγχρονων ποικιλιών και  κάποιες παραδοσιακές ποικιλίες σιτηρών όπως
  •    Μονόκκοκο σιτάρι ποικιλία Καπλουτζάς  (Triticum monococcum L)
  •    Μαλακό σιτάρι ποικιλία Σκυλόπετρα (ή σκληρόπετρα;) (Triticum aestivum)
  •    Σίκαλη ποικιλία Βεύη Φλώρινας (Secale cereale)
  •    Εξάστιχο Κριθάρι (Hordeum vulgare)
  • Η σελίδα του Αγροκτήματος είναι:  http://www.e-agroktima.gr/poikilies.html για όποιον αναζητά  επαφή με καλλιεργητές.
  • Σπόροι
Μια προσπάθεια από τη Βουλγαρία
"Η οικολογική γεωργία είναι φιλοσοφία και όχι αυτοσκοπός. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν πρέπει να δηλητηριάζεις τη φύση, τα ζώα, τον άνθρωπο, τον ίδιο σου τον εαυτό, μια και ο ίδιος συμμετέχεις στη διαδικασία της παραγωγής και της κατανάλωσης".
Με τα λόγια αυτά εξηγεί η κα Έλλη Ηλίεβα, στη συνέντευξή της  την απόφασή της να αναγεννήσει την καλλιέργεια του σιταριού των αρχαίων Θρακών, του μονόκοκκου σιταριού Λιμέτς.
 "Η καλλιέργειά του άρχισε σχετικά πρόσφατα στη Ν. Βουλγαρία, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί μια η παραγωγή είναι μικρή και δεν αποδίδει μεγάλα κέρδη", μας λέει η κα Ηλίεβα.
"Η καλλιέργεια του λιμέτς χρονολογείται, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει η αρχαιοβοτανική, πριν από τουλάχιστον οκτώ χιλιάδες χρόνια. Στα εδάφη της σημερινής Βουλγαρίας το πρωτοκαλλιέργησαν οι Θράκες πριν πέντε με έξι χιλιάδες χρόνια. Χαρακτηριστικό για το λιμέτς είναι ότι ωριμάζει 12 μήνες και δεν περιέχει γλουτένη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό μια και όσοι πάσχουν από δυσανεξία στην ουσία αυτή μπορούν να το καταναλώνουν άφοβα".
"Ο τρόπος επεξεργασίας του λιμέτς διαφέρει από αυτόν του συνηθισμένου σιταριού", εξηγεί η κα Ηλίεβα. "Το καλό αλεύρι είναι το αλεύρι ολικής άλεσης, μια και τα στοιχεία που περιέχει βοηθούν σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Το σιτάρι λιμέτς περιέχει 33% περισσότερη πρωτεΐνη από το συνηθισμένο και για το λόγο αυτό είναι πολύ πιο θρεπτικό".
"Το σιτάρι λιμέτς καλλιεργείται και σε άλλες περιοχές της Βουλγαρίας", συνεχίζει. "Ο πρόεδρος της Ένωσης καλλιεργητών βότανων, Εμίλ Ελμάζοφ, από τον οποίο πήρα σπόρους για να αρχίσω την παραγωγή μου, το καλλιεργεί στην περιοχή του Κεντρικού Αίμου. Ο κ. Ελμάζοφ το αλέθει σε ένα παλιό μύλο με μυλόπετρες. Με τον τρόπο αυτό το αλεύρι από το σιτάρι λιμέτς διατηρεί καλύτερα την ποιότητα και τα συστατικά του και η γεύση του είναι εκπληκτική.  Το λιμέτς φυτεύεται στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου και ωριμάζει μετά από 12 μήνες.Συνέχεια
Μετάφραση: Σταύρος Βανιώτης
Παρατείνεται έως και 17 Δεκεμβρίου 2012, η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων
Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων,  η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης για τα επενδυτικά σχέδια Ε1. του Μέτρο 123Β και την  «Αύξηση της Αξίας των Δασοκομικών Προϊόντων», ορίζεται η περίοδος από 30 Ιουλίου 2012 έως και 17 Δεκεμβρίου 2012.
Και εκεί έξω στην αγορά τι συμβαίνει;
Πέρυσι ανακοίνωναν  τιμές για το σιτάρι τη μία μετά την άλλη όπως έλεγαν οι Ενώσεις, με «οροφή» όμως τα 25 λεπτά (22/6/2011)Πηγή.agrotypos.gr
Φέτος,
TΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ 2012
Εμπόρευμα-Μονάδα. Μέτρησης-Τιμή
Βαμβάκι-σεντς/λίμπρα-68,59€
Καλαμπόκι-ευρώ/τόνος- 208,00€
Ρύζι -σεντς/10 λίμπρες-137,70€
Σιτάρι-ευρώ/τόνο-280,00€
Πηγή http://www.agronews.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.