Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

*Κούρεψε το αυγό να πάρεις το μαλλί του...


Αφήστε μας.* *Χωρίς δουλειές.* *Αρπάξτε.* Την αξιοπρέπεια μας. *Τις ζωές μας.* *Ότι έχουμε.* *Και δεν έχουμε.* *Πετάξτε μας.* *Στους δρόμους.* *Που ευτυχείς εργολάβοι φτιάχνουν.* *Στείλτε την Αστυνομία.* *Των χορηγών.* *Της διαπλοκής.* *Εξαθλιώστε μας.* *Χωρίς αναισθητικό.* *Κοστίζει.* *Μετά.* *Βάλτε μας.* *Να κοιμηθούμε.* *Σε λαϊκά υπνωτήρια.* *Ξενώνες αστέγων.* *Ταΐστε μας.* *Σε συσσίτια αλληλεγγύης.* *Σώστε μας.* *Σωτήρες μας

 Rene Magritte-La Bataille de l'Argonne
Γράφει ο Νίκος από την Κρήτη δίνοντας με λίγες λέξεις την εικόνα που εισπράττουμε οι περισσότεροι σ'αυτή τη χώρα.

Λουκέτο σε τρία ψυχιατρεία από το υπουργείο Υγείας 
*Της Ντάνι Βέργου*

*Μέχρι το τέλος της χρονιάς κλείνουν οριστικά τα τμήματα χρόνιων παθήσεων των ψυχιατρείων και με ντιρεκτίβα του υπουργείου Υγείας καλούν τους συγγενείς να… βρουν λύση «για συνέχιση της ιατρονοσηλευτικής  τους φροντίδας»* 

Ενα προμελετημένο έγκλημα στην Ψυχική Υγεία
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κλείνει τα ψυχιατρεία Δαφνί, Δρομοκαΐτειο και Θεσσαλονίκης, πετά στον δρόμο 400 χρονίως ασθενείς και στέλνει σε διαθεσιμότητα 380 εργαζόμενους.
Σε κάθε περίπτωση, η «ελληνική ψυχιατρική μεταρρύθμιση» μετατράπηκε – με πλυντήριο και τη λεγόμενη «Κοινωνική Ψυχιατρική» – σε μιαν απλή χωροταξική μετεγκατάσταση της ιδρυματικής ψυχιατρικής στην κοινότητα, εξηγούν. «Μεταστέγαση, δηλαδή, των χρονίως νοσηλευομένων των ψυχιατρείων σε εξωνοσοκομειακές στεγαστικές δομές, ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα. Δομές που συχνά αναπαράγουν την ιδρυματική λογική, χωρίς καμιά αλλαγή του “παραδείγματος”, καμιά αλλαγή του “τρόπου σκέψης και πράξης” της ψυχιατρικής, καμιά συστημική αλλαγή: απόδειξη ότι το 55% των νοσηλειών πανελλαδικά εξακολουθούν να είναι ακούσιες».
Αυτό που δημιουργήθηκε, τονίζουν είναι ένα «νεο-ιδρυματικό σύστημα, όπου, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αναπαράγεται η ιδρυματική καθημερινότητα, η αφαίρεση του Λόγου και της ελευθερίας των “φιλοξενούμενων”, ή των “χρηστών” των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με όρους και συνθήκες όπου δεν υπάρχει ο άνθρωπος ως ύπαρξη με τις ανάγκες της, αλλά, ιδιαίτερα στις μέρες μας, αποκλειστικά η εκπλήρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων».Γράφουν "πέντε ειδικοί "του χώρου....Διαβάστε όλο το κείμενο
Σήμερα στο : http://www.efsyn.gr/?p=154144..

Καλά τα λέτε,μόνο που αυτά θα έπρεπε να είχαν ειπωθεί το 90,91,92,93,94,95,96,....τότε θα είχαν νόημα.

*→Οι ΜΚΟ απορρίπτουν ασθενείς που δεν έχουν κανονική ασφάλιση και σύνταξη, ή βαριά περιστατικά* 
Αναδημοσίευση από:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, τα τμήματα χρονίως νοσηλευομένων ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής Δρομοκαΐτειο πρόκειται να παύσουν τη λειτουργία τους μέχρι 31-12-2013…. 
Παρακαλούμε για τη δική σας συνεργασία για να γίνει δυνατή η όσον το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση του συγγενή σας σε δομές για συνέχιση της ιατρονοσηλευτικής φροντίδας του».
Το έγγραφο του νοσοκομείου που αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.» απευθύνεται στις 80 οικογένειες χρόνιων ασθενών που νοσηλεύονται στο Δρομοκαΐτειο. 
«Κλείνουμε, πάρτε άμεσα τους ανθρώπους σας», λέει, προωθώντας την ντιρεκτίβα του υπουργείου Υγείας για άρον-άρον μεταφορά των χρόνιων ασθενών μέχρι το τέλος του χρόνου. 
Ωστόσο δεν έχει ακόμα σταλεί, παρ’ όλο που μιλά για κλείσιμο του ψυχιατρείου σε δύο μήνες: έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου και πρόκειται να ταχυδρομηθεί την επόμενη εβδομάδα. Την ίδια επιστολή θα λάβουν, κάποια στιγμή, 400 οικογένειες χρονίως ψυχικά πασχόντων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας. Σε αυτή τη βάση εκκένωσης των τμημάτων ζητείται από τους συγγενείς να «βοηθήσουν» στην όσο πιο ομαλή μετάβασή τους σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (sic).
 Οι ΜΚΟ κάνουν την επιλογή τους κι απορρίπτουν ασθενείς που δεν έχουν κανονική ασφάλιση και σύνταξη, βαριά περιστατικά (βαριά νοητική στέρηση, παθολογικά προβλήματα ή σοβαρή ιδρυματοποίηση, διαταραχές συμπεριφοράς, ιστορικό αυτοκτονικότητας ή και χρήσης ουσιών κ.λπ.), αλλά και όσους έχουν απορρίψει στο παρελθόν το θεραπευτικό αυτό πλαίσιο.
 «Δεν ταιριάζει με τα υψηλά επίπεδα λειτουργικότητας των ασθενών που έχουμε δεχτεί στο παρελθόν» είναι η απάντηση που έχει ακούσει ο Χ.Δ. πολλές φορές από ΜΚΟ με άδεια λειτουργίας για τη φροντίδα ατόμων με βαριά νοητική στέρηση.
 Παρ’όλα αυτά οι θέσεις στις ΜΚΟ δεν φτάνουν για τους 400 ασθενείς των τμημάτων χρόνιων παθήσεων που κλείνει το υπουργείο εδώ και τώρα. Γνωρίζει πολύ καλά η διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου ότι οι κενές θέσεις είναι πολύ λιγότερες από τους ασθενείς. Το σχέδιο επομένως του υπουργείου είναι να πάνε τους ανθρώπους αυτούς στα «Λεχαινά» ή να τους «μοιράσουν» σε άλλα τμήματα, τυχαία, όπου θα δημιουργηθούν αφόρητες και παθογόνες καταστάσεις ή να τους πετάξουν στον δρόμο. Ακόμα και τίποτα από αυτά να μη συμβεί στους ασθενείς που βρίσκονται εντός του συστήματος, τα νέα περιστατικά δεν θα έχουν απολύτως καμία επιλογή στεγαστικής αποκατάστασης.
Νέες δομές αποκατάστασης θα είναι οι γέφυρες και τα υπόστεγα;


image: www.tips-fb.com
Και όπως όλοι γνωρίζουμε το καλά συγχρονισμένο Ελληνικό κράτος, για να ελαφρύνει την κατακραυγή, μπήκε στον κόπο να ενεργοποιήσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα.(Α...τα ΕΣΠΑ,όλα τα χώρεσαν)
Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για την Πολιτική Συνοχής 

Δωρεάν εξετάσεις για 100.000 πολίτες
Από την ερχόμενη Δευτέρα(31/08/2013) θα μπορούν οι ανασφάλιστοι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα μετά από αίτηση, να αποκτήσουν δωρεάν δικαίωμα ιατρικών επισκέψεων για πρόληψη ή και παρακολούθηση επί ένα έτος.
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 100.000 πολίτες, ενώ για το 2014 έχει προβλεφθεί να επωφεληθούν άλλοι 100.000.
Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ, έχει προαναγγελθεί από το τέλος του 2012 και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν γρήγορα, καθώς τα αιτήματα θα υποβάλλονται μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά Περιφέρεια....

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που έχασαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και έχουν ατομικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει για τους άγαμους τις 12.000 ευρώ ή τις 25.000 ευρώ (άθροισμα των ατομικών εισοδημάτων των συζύγων).
Οι επιλέξιμοι πολίτες θα δικαιούνται επισκέψεις σε γιατρό, παραπομπές για λεπτομερή διαγνωστικό έλεγχο, καθώς και προληπτικές και εν μέρει διαγνωστικές
εξετάσεις (που θα εξαρτώνται από το κόστος τους),σύμφωνα με το φύλο, την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν ή με την κατάσταση της υγείας τους.
Προβλέπεται, επίσης και η παρακολούθηση εγκύων. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι το φορέα του Δημοσίου ή την ιδιωτική μονάδα ή τον ιδιώτη γιατρό ή τον όποιο πάροχο υπηρεσιών υγείας στον οποίο θα προσέλθουν. Έχει διευκρινιστεί, επίσης ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος δεν θα πληρώνουν το εισιτήριο των 5 ευρώ στις μονάδες της υγείας του ΕΣΥ. 
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται όχι μόνο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.healthvoucher.gr, αλλά και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.
* Κούρεψε τ' αυγό και πάρε το μαλλί του (παροιμία που υπαινίσσεται την φτώχεια)
Μοιραστείτε το άρθρο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.