Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016

Κοινωνικά Ιατρεία - Μια επίκαιρη ανακοίνωση

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΈΙΩΝ/ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ
Τα αυτοοργανωμένα Κοινωνικά Ιατρεία/Φαρμακεία Αλληλεγγύης δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια ως κινηματική απάντηση, από τα κάτω, στην κατάρρευση του όλου, ανέκαθεν σαθρού, συστήματος Υγείας λόγω της επιβολής των διαδοχικών μνημονίων – με πολλά από αυτά τα Ιατρεία να προτάσσουν την επιδίωξη ενός ριζικά εναλλακτικού παραδείγματος στην Υγεία στην κατεύθυνση της αυτοοργάνωσης. Τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών είχαν τραγικά αποτελέσματα για την υγεία και τις ζωές όλων (και ιδιαίτερα των πιο φτωχών στρωμάτων), τα οποία διαρκώς επιδεινώνονται.

Ο συνδυασμός των δραστικών περικοπών στην Υγεία με την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου (κακή, έως και ελάχιστη, διατροφή, έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης κλπ) είχαν σαν αποτέλεσμα την πιο δραματική, στην μεταπολεμική περίοδο, αύξηση των θανάτων, που, μεταξύ 2009-2014, ήταν κατά 33.500 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία. 
Το πρόβλημα του διαρκώς πολλαπλασιαζόμενου αριθμού των ανασφάλιστων (στην συνθήκη των οποίων περιπίπτουν όλο και πιο πολλοί «ασφαλισμένοι» που αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν στη συμμετοχή στις δαπάνες της όποιας θεραπείας τους) αντιμετωπίστηκε με μια νομοθετική ρύθμιση πραγματικό τραγέλαφο και διακωμώδηση κάθε έννοιας «πολιτικής για την Υγεία», την οποία συνιστά το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», κάτι λιγότερο από ασπιρίνη στις συνέπειες της συστηματικής καταστροφής της Υγείας, που επιτελεί η ίδια αυτή κυβέρνηση μέσω του επίσης δικού της «κεντρικού προγράμματος» που είναι η υλοποίηση των μνημονίων.

Σαν μέρος του «παράλληλου προγράμματός» τους (και δεν διστάζουν να το διακηρύσσουν με ποικίλους τρόπους) προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα αλληλέγγυα Κοινωνικά Ιατρεία/ Φαρμακεία, για να βουλώσουν τις όλο και μεγαλύτερες τρύπες του συστήματος, που αυτοί καθημερινά δημιουργούν, σε μια προσπάθεια μετάλλαξης της κινηματικής αλληλεγγύης σε φιλανθρωπία και σε εθελοντική και απλήρωτη εργασία.

Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας ενάντια στην όποια άνωθεν προσπάθεια χειραγώγησης και ενάντια στην όποια «συμμαχία/συμπαιγνία των προθύμων» για την χρησιμοποίηση των Κοινωνικών Ιατρείων/Φαρμακείων ως συμπληρωματικών εργαλείων ενός καταρρέοντος συστήματος Υγείας. Τα πραγματικά αυτοοργανωμένα Κοινωνικά Ιατρεία απαντούν, και θα συνεχίσουν να απαντούν, στις ανάγκες όλων, ανασφάλιστων και ασφαλισμένων, προσφύγων και μεταναστών «με ή χωρίς χαρτιά», σε άμεση συνάρτηση με την λογική και την πρακτική της αλληλεγγύης ως μιας κινηματικής διαδικασίας αμφισβήτησης των ασκούμενων πολιτικών και όλων των κατεστημένων εξουσιών, η επιβίωση και η αναπαραγωγή των οποίων είναι, πλέον, συνυφασμένη με την μαζική εξαθλίωση και την κυριολεκτική εξόντωση των πλατειών λαϊκών στρωμάτων.

Κατευθυντήριοι άξονες σε μια συμπόρευση δικτύωσης σε χειραφετητική κατεύθυνση είναι οι εξής:

1.Παλεύουμε ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, για μια αποκλειστικά δημόσια Υγεία ως κοινωνικό αγαθό, επαρκώς χρηματοδοτημένη, που θα παρέχει δωρεάν και υψηλού ποιοτικού επιπέδου περίθαλψη και φροντίδα (σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο) στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους μετανάστες σε όλους/ες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και το οποίο θα λειτουργεί κάτω από τον έλεγχο και την ουσιαστική συμμετοχή των ληπτών των υπηρεσιών και της κοινωνίας.

2.Παλεύουμε για ένα σύστημα βασισμένο σε μιαν εναλλακτική αντίληψη απέναντι στο επικρατούν δίπολο υγεία-αρρώστια. Για μια ιατρική (και ψυχιατρική) επικεντρωμένη όχι απλά στην αρρώστια, αλλά στον άνθρωπο που πάσχει και στην ολότητα των αναγκών του, όπου η αξία του ανθρώπου υγιή ή άρρωστου, κανονικού ή μη κανονικού – πηγαίνει πέρα από την αξία της υγείας και της αρρώστιας, της κανονικότητας και της μη κανονικότητας. Στοχεύουμε σε μια ιατρική (και ψυχιατρική) που βλέπει, και αντιμετωπίζει, την αρρώστια στη σύνδεσή της με το όλο της ύπαρξης και το κοινωνικό σώμα και με αντίστοιχο τρόπο κατανοεί και οργανώνει την θεραπευτική απάντηση στις ανάγκες του πάσχοντος υποκειμένου.

3. Θεωρούμε ότι το φάρμακο δεν μπορεί να είναι ένα αγοραίο εμπόρευμα από το οποίο θησαυρίζει η φαρμακοβιομηχανία εις βάρος της υγείας των πολλών, αλλά κοινωνικό αγαθό που παράγεται (και ελέγχεται για την καταλληλότητά του) από δημόσιους φορείς και διατίθεται δωρεάν σε όσους/ες το έχουν ανάγκη.

4. Αρνούμαστε την όποια σχέση ενσωμάτωσης και συνεργασίας με κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, εκκλησία, ΜΚΟ, ή λογικές και τρόπους λειτουργίας που προσομοιάζουν σ’ αυτούς των ΜΚΟ. Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν εκλιπαρούμε ελεημοσύνες, δεν συμμετέχουμε σε επιτροπές για κατανομή άνωθεν και από όποια πηγή προερχόμενης χρηματοδότησης. Απαιτούμε και διεκδικούμε ανυποχώρητα την παροχή όλων όσων δικαιούνται όλοι οι πάσχοντες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, ντόπιοι και πρόσφυγες/μετανάστες, αμφισβητώντας σε κάθε βήμα και παλεύοντας ενάντια στις κυρίαρχες νοοτροπίες και πρακτικές που απορρίπτουν και αποκλείουν από την όποια παροχή υπηρεσιών όλο και περισσότερους. Όλες οι δομές και οι θεσμοί Υγείας ανήκουν στην κοινωνία και σε αυτής τον έλεγχο πρέπει να περιέλθουν, για μιαν οργάνωση και λειτουργία τους σε μια ριζικά εναλλακτική κατεύθυνση, βασισμένη πάνω σε χειραφετητικά προτάγματα.

5. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που η Ευρώπη-φρούριο έχει εγκλωβίσει στην Ελλάδα. Παλεύουμε ενάντια στην βίαιη (συχνά θανατηφόρα) απώθησή τους στο Αιγαίο και την επαναπροώθησή τους από τα κέντρα κράτησης πίσω στην Τουρκία, είμαστε ενάντια σε όλα όσα προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και υλοποιεί πρόθυμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παλεύουμε για σύνορα ανοιχτά, για αξιοπρεπείς συνθήκες κατοικίας σε κτίρια εντός του κοινωνικού ιστού, ενάντια σε κάθε μορφή στρατοπεδικού εγκλεισμού, είτε με τη μορφή της κλειστής, είτε της δήθεν ανοιχτής «φιλοξενίας» και απαιτούμε την άμεση νομιμοποίηση της παραμονής όλων μέσα από χορήγηση ασύλου ή απάντησης στο όποιο αίτημά τους για μετεγκατάσταση.
 Για το δικαίωμα όλων στην Εργασία, στην Εκπαίδευση, στην Υγεία. 
Παλεύουμε ενάντια σε κάθε ρατσιστικό, εθνικιστικό, φασιστικό λόγο και δράση και ενάντια στην όποια πρόθεση χρησιμοποίησης των Κοινωνικών Ιατρείων ως υγειονομικού βραχίονα της λειτουργίας και της αναπαραγωγής των κέντρων κράτησης/στρατοπέδων συγκέντρωσης.

6. Προωθούμε και συμμετέχουμε σε δράσεις που αγγίζουν όλο το φάσμα της ζωής μας, από κοινού με άλλες συλλογικότητες, αυτοοργανωμένες δομές, συνελεύσεις, σωματεία, εργατικά και κοινωνικά κινήματα.

7. Επιδιώκουμε την δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ των αυτοοργανωμένων Κοινωνικών Ιατρείων εκτός από τις όποιες κινηματικές δράσεις, και αναφορικά με το φάρμακο και την ιατρική κάλυψη, καθώς επίσης και για την συγκρότηση μιας διασύνδεσης με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ μέσα από συγκεκριμένα «σημεία αναφοράς», δηλαδή, λειτουργούς, κινηματικές ομάδες, συνδικαλιστές κλπ, που παλεύουν αμφισβητώντας το «από τα μέσα», ώστε να διασφαλίζεται, η άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων όσων έχουν ανάγκη και καθ’ οιονδήποτε τρόπο εμποδίζονται/απορρίπτονται από την επίσημη θεσμική λειτουργία.
10/11/2016

Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο Αλληλεγγύης Ιλίου
Κοινωνικό Ιατρείο Ν.Φιλαδέλφειας/ Ν.Χαλκηδόνας/ Ν.Ιωνίας
Ιατρείο Αλληλεγγύης Κ. Πατησίων/Αχαρνών
Ιατρείο/Φαρμακείο Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης
Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Αγ. Νεκταρίου Βόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.