Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Όταν το χαλί είναι μεγάλο και χωρά πολλά ψέματα, μέχρι και μια χωματερή στο κέντρο της πόλης.

Σε  δύο σημεία  του Πειραιά θα σταθούμε σήμερα  την Κεραμοποιία Δηλαβέρη  στην Κοκκινιά, και τη θεμελίωση ενός σχολείου δίπλα για ορισμένους, επάνω για άλλους στο πρώην Νεκροταφείο της Αναλήψεως. Η κατάσταση όπως θα διαπιστώσετε είναι ενδεικτική για το πώς αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, και τι αντανακλαστικά έχουν αναπτύξει σε σχέση με αυτά οι τοπικοί άρχοντες τα τελευταία χρόνια.


Κεραμοποιία Δηλαβέρη (1)
Με το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Αγ. Παντελεήμων» ακριβώς από πίσω, το 4ο Λύκειο ακριβώς δίπλα,100 μέτρα από το Village στην απέναντι πλευρά, το πολιτιστικό κέντρο δίπλα, το κολυμβητήριο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πλάτωνα πίσω του επίσης, τα κοντέινερ των σεισμοπλήκτων από τον τελευταίο σεισμό στο πλάι, η κατάσταση του κτήματος Δηλαβέρη τα τελευταία χρόνια συνεχώς εξαθλιώνεται.Το υποτιθέμενο μνημείο βιομηχανικής ιστορίας λεηλατείται συνεχώς. Άστεγοι μένουν στους ορόφους που είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν (8 τουλάχιστον άστεγοι μένουν μόνιμα εκεί, και περιστασιακά πολλές ομάδες τσιγγάνων, στήνουν στον προαύλιο χώρο πρόχειρους καταυλισμούς).Δείτε:

Ένοικοι στο πλάι
  Αυλή για κάποιους
                        
Βουνά από λάστιχα,και τα κεραμίδια λείπουν
Λεηλατείται συνεχώς, αλλά αυτό είναι το λιγότερο..


Μετά τις κατεδαφίσεις μέρους του κτιρίου,εξωτερική εικόνα.Το σχολείο είναι το λευκό κτίριο από πίσω.

Η  εικόνα, από πίσω πάλι
              

Μπάζα παντού στην κάποτε είσοδο
Και η άλλη πλευρά που τα παιδιά ζωγράφισαν.Τι άραγε;

Και πάλι 
Από εδώ περνούν καθημερινά πολλοί άνθρωποι για να πάνε στις δουλειές τους.

Στο εξωτερικό του κτιρίου αφού έχει περάσει ο Δήμος.

Στο εσωτερικό πριν την κατεδάφιση των φούρνων.
Σε απόσταση αναπνοής είναι το Νοσοκομείο.
      
Το κτίριο από μέσα.
Βιομηχανικό Μνημείο

Όταν το παιχνίδι παίζεται με σημαδεμένες τράπουλες.

Ο χώρος ανήκει στους κληρονόμους της “Κρίτων Ευστ. Δηλαβέρης ΑΕ”. Ενώ το κτίσμα ανακηρύχθηκε διατηρητέο Βιομηχανικό Μνημείο από το 2002 (ΦΕΚ 481 τ. 4 11.06.2002) Η εταιρία δεν έχει αποζημιωθεί στο σύνολο του ποσού που της αναλογεί, διαβάζουμε σε σχετικό κείμενο στο halkidona.gr .

"Το ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι «όταν γίνεται απαλλοτρίωση, εάν δεν καταβληθεί το σύνολο της αποζημίωσης η απαλλοτρίωση δεν ολοκληρώνεται, επομένως ότι και να σας λένε είναι ψέματα «λέει ο δικηγόρος της εταιρείας». 
Η εξέλιξη αυτή δίνει αφορμές στην πλευρά των ιδιοκτητών να αφήνουν το χώρο να ρημάζει. Και όπως είναι φανερό με τις παραλήψεις τους οι δημοτικές αρχές βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουν περάσει δεκαετίες που η παλιά κεραμοποιία έχει πάψει να λειτουργεί και πιο συγκεκριμένα στα τέλη της δεκαετίας του ’70. 
Αργότερα επιχειρήθηκε η ενοικίαση του σε κάποια επιχείρηση (σύμφωνα με αυτά που έχουν δει οι κάτοικοι), γι’ αυτό και το κτίριο έχει νεότερες αρχιτεκτονικές και μηχανικές επεμβάσεις, στο εσωτερικό του κυρίως. 
Η δικηγόρος των κληρονόμων βεβαιώνει ότι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπάρχουν 3 εκ. ευρώ τα οποία η εταιρία δεν αποδέχεται γιατί δεν πλησιάζουν καν την αξία του κτήματος. 
Γι’ αυτό άλλωστε δεν έχει γίνει η απαλλοτρίωση. Το μόνο τμήμα που έχει απαλλοτριωθεί από την εταιρία είναι αυτό που έχει πάρει ο ΟΣΚ και έχει κάνει το 4ο Λύκειο Νίκαιας.
 Το ερώτημα είναι: Γιατί τα κάνουν όλα αυτά οι δήμαρχοι; Οι νυν και οι πρώην; Γιατί αγωνίζονται να κριθεί διατηρητέο, και αποκαλούν μοναδικό ένα εργοστάσιο που δεν τους ανήκει και δεν είναι και μοναδικό στην περιοχή;
(η περιοχή υπήρξε βιομηχανική για όσους δεν γνωρίζουν μέχρι τη δεκαετία του 1980,και έχει πολλά εργοστάσια εγκαταλελειμμένα). Ποιους βολεύει το διατηρητέο;
Σε τι αποσκοπούν; Γιατί λένε τόσα ψέματα;
Και ακόμη μια άποψη για το Παλιό κεραμοποιείο.
Το Σάββατο 6/3/2010 επισκέφθηκα εκ νέου τον χώρο του Δηλαβέρη γράφει η Βασιλική Λάσκαρη(2) με αφορμή αυτή τη φορά τις εργασίες κατεδάφισης κάποιων κτισμάτων του συγκροτήματος. Το θέαμα ήταν αποκρουστικό. Το βιομηχανικό κτίριο που έχει κηρυχθεί διατηρητέο.( ΦΕΚ 481 τ. 4 11.06.2002) είναι λεηλατημένο.Τα κεραμίδια στο σύνολό τους έχουν κλαπεί, ότι πολύτιμο υπήρχε έχει εξαφανισθεί και πλήθος από μπάζα, ογκώδη αντικείμενα και σκουπίδια κυριαρχούν μέσα και έξω από αυτό. Και σαν να μην έφθανε αυτό, η Δημοτική Αρχή έκρινε ότι τα περιφερειακά κτίρια είναι επικίνδυνα και άρχισε να τα κατεδαφίζει καταστρέφοντας τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου και στοιχεία της παλιάς λειτουργίας του όπως οι φούρνοι, αποδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό την αξία του ως βιομηχανικού κτιρίου. Ο Δήμαρχος στα 8 χρόνια της δημαρχίας του θυμήθηκε το χώρο αυτό τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 2007, κάνοντας διάβημα στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τη χρηματοδότηση της απαλλοτρίωσης και κινητοποίηση με τη συμμετοχή και της μειοψηφίας του Δ.Σ, πρόχειρα οργανωμένη που στόχο είχε να αποδείξει την ‘’αγωνιστικότητα ‘’ της Δημοτικής Αρχής και όχι να εξυπηρετήσει τον πραγματικό σκοπό της. Και φυσικά με αυτές τις προϋποθέσεις το διάβημα δεν είχε αποτέλεσμα. Και από τότε μέχρι σήμερα ο κ. Δήμαρχος κατηγορεί τις διαφορετικές κυβερνήσεις για αδιαφορία, προσπαθώντας να καλύψει την δική του ανικανότητα να προχωρήσει, ως οφείλει, στην απαλλοτρίωση του χώρου εξασφαλίζοντας τα απαιτούμενα κονδύλια από το ΕΤΕΡΠΣ. (Εθνικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων)(4)Ο Δήμαρχος κ. Μπενετάτος παραπληροφόρησε κατά την ίδια προεκλογική περίοδο τους δημότες δηλώνοντας ότι ‘’ Το οικόπεδο Δηλαβέρη ανήκει στο λαό της Νίκαιας ‘’ και ενημερώνοντας ότι ο χώρος του Δηλαβέρη επιστρώθηκε δενδροφυτεύτηκε και πήρε ζωή. Και στην περίπτωση αυτή η Δημοτική. Αρχή είναι επικίνδυνη γιατί κρύβει από τους δημότες την αλήθεια:
Ότι ο χώρος δεν ανήκει στο Δήμο.
Ότι δεν έγινε επίστρωση με χώμα.
Ότι δεν φυτεύτηκαν δένδρα.
Ότι δεν έβαλε πρόστιμο στους ιδιοκτήτες που άφησαν το χώρο να γίνει χωματερή.
Ότι δεν καθάρισε και δεν περιέφραξε το χώρο, ως όφειλε, με χρέωση του ιδιοκτήτη.
Ότι δημιούργησε τσιμεντένια πλατφόρμα για καντίνα στον ιδιωτικό αυτό χώρο.
Ότι κατεδάφισε και αποδυνάμωσε κτίρια που βρίσκονται μέσα στο χώρο καταστρέφοντας την ιστορική μνήμη της πόλης.
Ότι δεν υπάρχει ζωή στο χώρο και η ίδια είναι ανίκανη να τη δημιουργήσει.
Μετά από σχετικό έγγραφο του 4ου Λυκείου Νίκαιας, αρμόδιοι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Υγειονομικών Ελέγχων διενήργησαν αυτοψία…(3)όπου διαπιστώθηκε ότι εντός ορισμένων κτισμάτων, τα οποία παρουσιάζουν πτώση οροφής, τοιχοποιίας και ίχνη πυρκαγιάς καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο αυτών βρέθηκαν συσσωρευμένα αδρανή υλικά, ηλεκτρολογικό υλικό, ελαστικά αυτοκινήτων, παλαιά στρώματα, κουβέρτες, είδη ρουχισμού, παλαιά είδη υγιεινής, απορρίμματα οικιακού τύπου και έντονη ανάπτυξη εντόμων. Επίσης σε όλους τους χώρους υπήρχε έντονη δυσοσμία.
Εμείς, λένε οι κάτοικοι της γειτονιάς δίπλα από το κτήμα, αλλά και όλοι οι συμπολίτες μας ζητούμε άμεσα ( αύριο κιόλας ) καθαρισμό, περίφραξη και τακτική περιφρούρηση. Ζητούμε αν δεν μπορεί το μνημείο αυτό να αποτελεί χώρο πολιτισμού για την περιοχή μας, να πάψει επιτέλους να είναι χωματερή, την μετακίνηση και την φροντίδα όλων των αστέγων και όσων παράνομα έχουν καταλάβει περιοχές του κτήματος. Ο χώρος είναι περισσότερο επικίνδυνος (αρουραίοι, αδέσποτα, ναρκωτικά, μαστροπεία, σκουπίδια)από τα κτήρια.
Από την  Πρωτοβουλία Πολιτών Χαλκηδόνας στη Νίκαια


Η κατάσταση δεν περιγράφεται.. Όσες φωτογραφίες και αν δείτε όσα και να διαβάσετε, μόνο αν πάτε από εκεί θα καταλάβετε γιατί μιλάμε. Πιο πολύ μένεις άφωνος όταν δεις τους άστεγους που έχουν καταφύγει εκεί, σαν την μόνη λύση για να μην κοιμούνται στο δρόμο και κοιμούνται σε  αυτοσχέδιες παράγκες από ξύλα και χαρτόνια ανάμεσα στα σκουπίδια και τα ποντίκια.Υπάρχει άραγε αυτή η υπηρεσία Πρόνοιας; 
Και το κτήμα, ζει και πάλι την προεκλογική του περίοδο…το 2010


Κεραμοποιία Δηλαβέρη: Το Χρονικό Μιας Καταστροφής
Με το θέμα έχουν ασχοληθεί αρκετές φορές τα κανάλια και τοπικές εφημερίδες, όπως και η εφημερίδα “Εν Πειραιεί” που στις 19 Μαΐου του 2009, αποτύπωσε τα γεγονότα της περιόδου γράφοντας: Πανικό έσπειρε στον Δήμο της Νίκαιας η παρουσία τηλεοπτικού συνεργείου στη χωματερή του Δηλαβέρη, μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα. 
Μόλις ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος πληροφορήθηκε ότι θα καταγραφούν και θα μεταδοθούν στο πανελλήνιο εικόνες από τον απέραντο σκουπιδότοπο, σκέφτηκε να κρύψει τα σκουπίδια… κάτω από το χαλί. Έδωσε άρον-άρον εντολή στον προϊστάμενο καθαριότητας να αποστείλει μέσα στη νύχτα (λίγες ώρες πριν το ρεπορτάζ)τα απορριμματοφόρα του δήμου για να αρχίσουν να απομακρύνουν τα σκουπίδια και τα μπάζα από την περιοχή. Μόνο που τα απορριμματοφόρα αντί να τα μεταφέρουν στον ΧΥΤΑ των Λιοσίων τα απόθεσαν στο παλιό νεκροταφείο της Αναλήψεως! Εκεί, όπου ο Δήμος έχει μετατρέψει ΄χώρο σε  Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. 
Και αυτό είναι το επόμενο θέμα:


Βόλτα στο παλιό Νεκροταφείο, και μελλοντικά σχολείο.

Ακολουθούμε  πάλι τη Βασιλική Λάσκαρη.
http://amazonsday.blogspot.gr/Νίκαια
Η Δημοτική Αρχή της πόλης μας με ανακοίνωσή της στις 25/02/2010 κάλεσε τους συμπολίτες μας να παρευρεθούν στο χώρο των παλιών εγκαταστάσεων του πρώην νεκροταφείου της Ανάληψης (στην είσοδο) για να γιορτάσουν όλοι μαζί το ξεκίνημα της θεμελίωσης του 19ου Δημοτικού Σχολείου, χαρακτηρίζοντας την ανοικοδόμησή του "έργο που βελτιώνει την καθημερινή ζωή των κατοίκων"
Και να πως η Δημοτική μας αρχή "βελτιώνει" τη ζωή μας.

Κατασκευάζει ένα Δημοτικό Σχολείο στα προπύλαια του πρώην νεκροταφείου ΑΝΑΛΗΨΗ, χωρίς προηγουμένως να έχουν απομακρυνθεί οι τάφοι και χωρίς να έχει απολυμανθεί ο χώρος μέχρι σήμερα.

Κατασκευάζει ένα απαράδεκτο κτίριο-φυλακή με δύο ορόφους και πυλωτή, καθορίζοντας το παιγνίδι των μικρών μαθητών να γίνεται στην πυλωτή και στον ελάχιστο ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου των 1,5 στρεμμάτων. Και για να μην έχουν επαφή (οπτική ή φυσική) τα παιδιά με τον υπόλοιπο βρώμικο χώρο του νεκροταφείου, ορθώνει στο πίσω μέρος ένα ψηλό τοίχο. Φροντίζει ώστε ο υπόλοιπος χώρος που γειτνιάζει άμεσα με το σχολικό κτίριο, να διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά του νεκροταφείου



Τάφοι ανοιγμένοι με τα μολυσμένα χώματα απλωμένα γύρω τους, τα οστά των νεκρών ανάμεσα στα χώματα και καλυμμένα με τόνους μπάζων.



Στους υπόλοιπους χώρους μια απέραντη χωματερή  και η λειτουργία παράνομου σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων.



Ας περιπλανηθούμε στο χώρο του νεκροταφείου που υποδέχεται σήμερα το νέο κτίριο, θα φιλοξενήσει λίγο αργότερα τα παιδιά μας και θα παραμείνει ως έχει, χωρίς να καθαρισθεί, παρά τις ψευδείς περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής στους προβληματισμένους γονείς, καθόσον έργο καθαρισμού και εξυγίανσης του χώρου του νεκροταφείου δεν περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2010.



Τάφοι διάσπαρτοι σε όλη την περιοχή, ανοιχτοί και εγκαταλελειμμένοι διατηρούν το χαρακτήρα του νεκροταφείου.


Τόνοι μπάζων άγνωστης προέλευσης και επικινδυνότητας είναι συσσωρευμένοι μέσα και έξω από τα ταφικά τετράγωνα παρανόμως με την ευλογία της Δημοτικής Αρχής.



Υπολείμματα από ξυσμένη άσφαλτο εναποτίθενται παράνομα δίπλα στα μπάζα με την ευλογία της Δημοτικής Αρχής και χωρίς προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.



Ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων της πόλης λειτουργεί παρανόμως παράλληλα στη οδό Ποταμού. Αντί λοιπόν να αρχίσουν οι διαδικασίες εξυγίανσης του χώρου με την σε βάθος αντικατάσταση του μολυσμένου χώματος, η Δημοτική Αρχή, παράνομα, χωρίς προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκατέστησε στο χώρο εργολάβο, ο οποίος ισοπέδωσε μέρος των τάφων και προσέθεσε μπάζα πάνω από το μολυσμένο χώμα, συντηρώντας και μεγεθύνοντας με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα της μόλυνσης του εδάφους αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα από τα πάσης φύσεως μικρόβια και βαριά μέταλλα που περιέχονται στο χώμα των τάφων. Τα μπάζα αυτά προέρχονται από κατεδαφίσεις και εκσκαφές που σύμφωνα με την ΚΥΑ 50919/2003 είναι απόβλητα και δεν μπορούν να διατεθούν οπουδήποτε χωρίς άδεια και περιβαλλοντική μελέτη, και άρα μετέτρεψαν τον χώρο του Νεκροταφείου σε φτηνή παράνομη χωματερή για τον εργολάβο που τονίζουμε εργάζεται παράνομα εκεί, χωρίς το έργο να περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.Τον χώρο αυτό επέλεξε η Δημοτική Αρχή για να κατασκευάσει το 19ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας παρά τις αρχικά αντίθετες απόψεις για την καταλληλότητα του χώρου, τόσο του ΥΠΕΧΩΔΕ (έγγραφο 28277/16-7-04) όσο και του Οργανισμού Αθήνας (Α.Π 3205/5-11-04) και προχώρησε στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με τον ΟΣΚ για την χρηματοδότηση της κατασκευής με τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης που αναφέρονται στην Απόφαση Αριθμ.11098 του ΥΠΕΧΩΔΕ ( ΦΕΚ 112/ 28-3-2007), μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η υποχρεωτική εκπόνηση υδρογεωτεχνικής μελέτης πριν την ανέγερση του κτιρίου. Τέτοια μελέτη ουδέποτε εκπονήθηκε γιατί, όπως υποστήριξε ερωτηθείς ο δικηγόρος του Δημάρχου στο διοικητικό Δικαστήριο που προσφύγαμε, είπε"απλά δεν μας χρειάζεται ", εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό ότι για τη Δημοτική Αρχή μεγαλύτερη σημασία έχει η ανάδειξη του έργου της παρά η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας των χρηστών του έργου της που στην πλειονότητά τους θα είναι μικρά παιδιά.
Ποιός άραγε από τους υπογράφοντες την Προγραμματική αυτή Σύμβαση (Δήμαρχος και ΟΣΚ) θα αναλάβει την ευθύνη στην περίπτωση που οι μαθητές αύριο θα κινδυνέψουν μετά από διαρροή αγωγών να πιούν μολυσμένο νερό ή μετά από μια νεροποντή να παίξουν σε μια αυλή με πολλές εστίες μόλυνσης; Και μάλιστα όταν τονίζεται ρητά στην τελευταία γνωμάτευση του ΣΧΟΠ ότι η ολοσχερής απομάκρυνση των τάφων πριν από την ανέγερση Σχολείου αποτελεί ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ. Αναλογισθείτε, εκτός των ανωτέρω κινδύνων, με ποιά ψυχολογία παιδιά 6-12 ετών θα πηγαίνουν σε ένα σχολείο που θα γειτνιάζει με τάφους και ο ευρύτερος χώρος θα έχει ακόμα τον χαρακτήρα Νεκροταφείου και μιας απέραντης χωματερής; 
Ποιος γονέας θα στείλει τα παιδιά του στο σχολείο αυτό; Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν επωφελήθηκε από το κονδύλι των 3.000.000 Ευρώ του Προγράμματος "Πράσινη ζωή στην πόλη" για να εξυγιάνει το χώρο του νεκροταφείου και να φτιάξει το πάρκο; 
Από τη Βασιλική Λάσκαρη στο http://nikaiotissa.blogspot.com
(2)Η Βασιλική Λάσκαρη είναι Αρχιτέκτων τοπίου, και Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Νίκαιας. 
Αναρτήθηκε  και στο http://www.halkidona.gr
(1)Ο Ευστάθιος Δηλαβέρης γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1855. Στον Πειραιά ήρθε σε νεαρή ηλικία και αρχικά εργάστηκε ως ζωγράφος οροφών και έπειτα σαν εργολάβος οικοδομών.
Υπήρξε Βουλευτής (Πειραιώς και Νήσων 1946-1950) ιδρυτής, και πρόεδρος σε πολλά σωματεία της εποχής. Το 1888 ίδρυσε το πρώτο εργοστάσιο μωσαϊκών πλακών, και το 1902, ένα ακόμη στην οδό Πειραιώς-Θηβών. Το 1935 αποφασίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του κατασκευάζοντας ένα νέο εργοστάσιο κεραμοποιίας στην Κοκκινιά, το οποίο λειτούργησε μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1970, λίγο μετά το θάνατο του το 1972.
Στη 1 Οκτωβρίου του 2003 καταχωρήθηκε στο Μητρώο Ανώνυμων Εταιριών η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία “Κεραμουργική Βιομηχανία ΚΡΙΤΩΝ ΕΥΣΤ. ΔΗΛΑΒΕΡΗΣ ΑΕ”, με την οποία αποφασίστηκε η λύση της εταιρίας και η θέση της σε εκκαθάριση.
(3)Η Διεύθυνση Υγειονομικών Ελέγχων της Νομαρχίας Πειραιά έχει κάνει 3 αυτοψίες στον χώρο, την τελευταία στις 12.03.2010 τις οποίες κοινοποίησε στη Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου, την Δ/νση Καθαριότητας καθώς επίσης και στη Δ/νση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας της Νομαρχίας Πειραιά, και υπόψιν του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.
(4)Υπάρχει η διαδικασία περιβαλλοντικού τέλους. Από τη στιγμή που το κτίριο είναι διατηρητέο, υποχρεούται να μην το αφήσει να πέσει. Για τον λόγο αυτό θα μπορούσε να το περιφράξει, να το καθαρίσει, να το περιφρουρήσει και να στείλει τον λογαριασμό στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι ενδεχομένως να επιτρέπουν την καταβαράθρωση του γιατί ίσως και να θέλουν να το δουν να πέφτει, για να μπορέσουν έτσι να εκμεταλλευτούν το οικόπεδο. Μετά από αυτές τις άμεσες ενέργειες που οφείλει να κάνει ο κάθε δήμαρχος, θα μπορούσε το κτίριο να κηρυχτεί απαλλοτριωτέο και να ζητήσουμε από το ΕΤΕΡΠΣ (Εθνικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων)να επιχορηγήσει τον Δήμο μας για την απαλλοτρίωση του. Το ΕΤΕΡΠΣ -χρόνια τώρα- εισπράττει από τη Νίκαια το τέλος από τα αυθαίρετα και τις πολεοδομικές παραβάσεις δίχως να δώσει δραχμή. Και φυσικά, αν ο Δήμος είχε μια χριστή διοίκηση, θα μπορούσε να βάζει κάθε χρόνο στην "πάντα" ένα ποσό για την απαλλοτρίωση.
Οι φωτογραφίες είναι από την Πρωτοβουλία Πολιτών Χαλκηδόνας και τον ιστότοπό τους
Διαβάστε και δείτε περισσότερα στο http://www.halkidona.gr
Και από το  http://nikaiotissa.blogspot.com/ της Βασιλική Λάσκαρη.

Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο εξωτερικών ιστοσελίδων.
Γράψτε ένα σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.