Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

"Περιπλάνηση" στις λίστες της ανεργίας



Προλάβετε!!!
Τα καλά νέα πρώτα, γιατί  ακολουθεί και κριτική.
Ευκαιρία για 155 ανέργους από τη Θεσσαλονίκη να βρουν εργασία ή να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση προσφέρει η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Επιχειρείν και Απασχόληση στη Μεταποίηση», στην οποία συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και άλλοι φορείς της Μακεδονίας.Υποβολή αιτήσεων
οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν  έως και τις 11 Ιανουαρίου 2013, στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Πλατεία Μοριχόβου 1, στον 7ο όροφο.
Η κατανομή των θέσεων αφορά: 60 θέσεις μισθωτής εργασίας σε επιχειρήσεις,
-35 θέσεις σε εταιρείες για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (αφορά νέους πτυχιούχους μέχρι 25 ετών),
-35 θέσεις για την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης  και την ίδρυση πολύ μικρών επιχειρήσεων, και,
-25 θέσεις για τη σύσταση κοινωνικών επιχειρήσεων.
Πληροφορίες στο τηλ. 2310539817, ή στο e-mail: georgiou@sbbe.gr.Πκγή.(1)
Η εικόνα που ξεσήκωσε αντιδράσεις ταιριάζει με τους τρόπους που προτείνονται από τους θεσμικούς φορείς για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ίδια οπτική.Διαβάστε παρακάτω.
Δεύτερη ευκαιρία δράση 1η
Συμβουλευτική - Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Στη συγκεκριμένη δράση γίνεται ο εντοπισμός των επαγγελματικών πεδίων και ομάδων επαγγελμάτων που ταιριάζουν σε κάθε συμμετέχοντα, με τη χρήση έγκυρων διαδικτυακών εργαλείων, τα οποία βοηθούν τον άνεργο να συνδυάσει στοιχεία για τις προσωπικές του προτιμήσεις, την επαγγελματική του εμπειρία και τις γνώσεις του σε ένα ενιαίο επαγγελματικό προφίλ, προκειμένου να κάνει μια σωστή επιλογή σταδιοδρομίας.
Δίνεται η ευκαιρία συμμετοχής σε τμήματα συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού από εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς, ώστε με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης φάσης να δημιουργηθεί και να εφαρμοστεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για κάθε συμμετέχοντα.
Δίνεται η ευκαιρία να προσδιοριστούν οι απαιτήσεις για τις δεξιότητες, ικανότητες και γνώσεις που πρέπει να αποκτήσει, μέσω στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης, προκειμένου να απασχοληθεί στα επαγγελματικά πεδία που του ταιριάζουν.
Δράση 2η
Παρακολούθηση Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης
Σε αυτή τη δράση περιλαμβάνεται η παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης, διάρκειας 280 ωρών, τα οποία σχεδιάζονται με βάση τα αποτελέσματα της προσωπικής συνέντευξης και του σχεδίου δράσης που έχει δημιουργηθεί για τον κάθε συμμετέχοντα.
Η παρακολούθηση των προγραμμάτων κατάρτισης είναι επιδοτούμενη με €5 (μικτό) ανά ώρα κατάρτισης.
Οι επιδοτούμενοι άνεργοι θα πρέπει να διακόψουν το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάρτισης.
Η συμμετοχή στα προγράμματα κατάρτισης είναι υποχρεωτική. Ο καταρτιζόμενος υπογράφει σχετικό συμφωνητικό με αναλυτικούς όρους συμμετοχής.
(2)H φόρμα εδώ:http://www.defteriefkairia-eede.gr/pdf/program_anergon_af.pdf

Έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο τύπο χωρίς άλλες λεπτομέρειες:
Ευκαιρία για πρακτική άσκηση σε 20.000 ανέργους έως 29 ετών που πλήττονται ιδιαίτερα, προωθεί άμεσα το υπουργείο Εργασίας.Δημοσίευση χωρίς άλλες λεπτομέρειες στις 1/12/2012.
*
Αντίστροφη μέτρηση για 272 θέσεις
Έτοιμες προς έκδοση από το ΑΣΕΠ είναι 14 νέες προκηρύξεις κοινωφελούς εργασίας στον τομέα του Πολιτισμού, οι οποίες αφορούν 272 θέσεις αρχαιολόγων, φυλάκων, εργατών, καθαριστών και μουσειολόγων...Δημοσίευση  στις 1/12/2012
Καταστρέφοντας μια γενιά και το ελληνικό κράτος

Εικόνα και άρθρο-http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/08/n.html#.UDKca6mTuCo.
Του Σάββα Καλεντερίδη
Για να μην ξεχνιόμαστε....
Παρά τη θέσπιση ειδικών κρατήσεων με στόχο και οι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, στους λογαριασμούς των δικαιούχων δεν έχει φτάσει ούτε ένα ευρώ.
Μιλώντας στην τηλεόραση  του Mega, ο  γενικός γραμματέας  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ.Γιάννης Χατζηθεοδοσίου θύμισε πως "για 17 μήνες κάθε μικρομεσαίος επαγγελματίας δίνει 10 ευρώ το μήνα για το περιβόητο ταμείο αλληγλεγγύης. 17 μήνες μετά, τα χρήματα αυτά λιμνάζουν, και καλεί την κυβέρνηση να δοθούν σε αυτούς που τα χρειάζονται".
- Ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε πως τα χρήματα αυτά πήγαν για την καταβολή συντάξεων στον ΟΑΕΕ
- Υποσχέθηκε πως μέσα στον Ιανουάριο θα υπάρξει υπουργική απόφαση για να δοθεί το επίδομα ανεργίας.
- Για να δοθεί αυτό το επίδομα κάθε μήνα ένας μικροεπαγγελματίας πληρώνει περίπου 10 ευρώ.
- Ακόμα δεν έχουν καθοριστεί τα κριτήρια για το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και το ύψος του ποσού.
Το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι τα χρήματα δόθηκαν για συντάξεις του ΟΑΕΕ, ενώ έχει επεξεργαστεί το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και με υπουργική απόφαση μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσει για πρώτη φορά η απόδοση του επιδόματος στους ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες". Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως "τα παράπονα  είναι δικαιολογημένα". Σύμφωνα  με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από τους 64.000 επαγγελματοβιοτέχνες που έβαλαν λουκέτο, μόνο 4.000 είναι στον ΟΑΕΔ, ενώ το ποσό που έχει συγκεντρωθεί για την ενίσχυση των ανέργων ελεύθερων επαγγελματιών κυμαίνεται από 85 έως 100 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή:euro2day.gr
Επιπλέον 120.027 άνεργοι προστέθηκαν στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ τον Οκτώβριο του 2012,φτάνοντας τους 933.469, από 813.442 που ήταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα (+14,75%) και τους 891.588 του Σεπτεμβρίου.Παρά την αύξηση του αριθμού των ανέργων, ο αριθμός των δικαιούμενων με τις προϋποθέσεις του ΟΑΕΔ επιδόματος ανεργίας, ήταν μόνο 178.565 άτομα (-3,93% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο .Δείτε τα στοιχεία

Διαβάστε επίσης: Νέο πρόγραμμα για 55.000 νέους ανέργους(3)
Συνολικά δεκατέσσερα προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), για την ανάσχεση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, παραμένουν αυτή την περίοδο ανοικτά και μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ενδιαφερόμενους.
Στόχος των προγραμμάτων είναι η απασχόληση ανέργων, η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, η ένταξη μειονεκτούντων ομάδων στην αγορά εργασίας, αλλά και η ενίσχυση του κλάδου του Τουρισμού και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάποια από τα προγράμματα είναι ειδικά και τοπικά, για ανέργους συγκεκριμένων επιχειρήσεων και περιοχών.
Πιο αναλυτικά, ανοικτά για υποβολή αιτήσεων είναι τα εξής προγράμματα του ΟΑΕΔ:
1) Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων.
2) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων, πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας έως 35 ετών.
3) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (δήμοι και περιφέρειες) για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας από 55 έως 64 ετών.
4) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και, γενικά, εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας».
5) Πρόγραμμα επιχορήγησης, για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, 5.000 ανέργων ηλικίας από 16 έως 24 ετών, νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και, γενικότερα, εργοδότες του ιδιωτικού τομέα με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, με τη δυνατότητα συνέχισης της επιχορήγησης για επιπλέον 12 μήνες, εφόσον η σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας.
6) Ειδικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για 600 πρώην εργαζόμενους που προέρχονται από τις επιχειρήσεις «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ», «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ», «ΓΗ ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΑΕΓΑ», «ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΕΕΓΑ (GENERAL UNION)», «ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΕΓΑ (GENERAL TRUST)» και «ΕΟΣ ΑΕΑΖ» και 200 πρώην εργαζόμενους που προέρχονται από την επιχείρηση «COMMERCIAL VALUE».
7) Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για 680 ανέργους των επιχειρήσεων «ΤΕΞΑΠΡΕΤ Α.», «ΜΑΧΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ ΑΕ», «ROBERTO ΑΒΕΕ», «ΝΟΒΑ ΚΝΙΤ ΑΕ», «BELLE ΑΕ», «ΠΑΚ. ΚΕΝΤΑΠΟΤΖΙΔΗ ΑΕ», «ΕΥΡΩΒΑΦΗ ΑΕ», «EUROHOUSE ΑΕ», «ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ», «ΜΙΝΟΣ ΑΒΕΕ» και «ΑΜΑΣΑ ΑΕΒΕ» του νομού Θεσσαλονίκης.
8) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης.
9) Πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας.
10) Ειδικό τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών, με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων ατόμων με αναπηρίες (AμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και πρόγραμμα επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για άτομα με αναπηρίες (AμεΑ).
11) Πρόγραμμα επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών ατόμων με αναπηρίες (AμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και αποφυλακισμένων ηλικίας 18-64 ετών και πρόγραμμα επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για άτομα με αναπηρίες (AμεΑ).
12) Πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών ΤΕΙ- ΣΕΛΕΤΕ.
13) Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε επιχειρήσεις (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση-ΛΑΕΚ 0,45%) έτους 2012.
14) Αναμένεται να προκηρυχτεί άμεσα, πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις (1-25 εργαζομένων) έτους 2012 (ΛΑΕΚ 1-25) που αποσκοπεί στη διερεύνηση των ευκαιριών κατάρτισης των εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις.
Περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τα προγράμματα ,οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στην  διεύθυνση: http://www.oaed.gr
-
Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα, σχεδόν 1.178.241 άτομα έχουν ενταχθεί σε 71 επιμέρους προγράμματα, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως εκπαιδευόμενοι.
-
Η διοίκηση του Οργανισμού εκτιμά ότι με τις δράσεις αυτές έχει επιτευχθεί μια ανάσχεση- συγκράτηση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας κατά τουλάχιστον 5% έως 7%.
-
Η συνολική απορροφητικότητα των δράσεων αυτών έχει προσεγγίσει μέχρι σήμερα το 85,8% του συνόλου των διαθέσιμων θέσεων, ενώ, ως προς την απορρόφηση κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ), το ποσοστό ανέρχεται στο 46,5%.
-
Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα, δεν θα πρέπει να έχουν προβεί κατά το προηγούμενο διάστημα σε μείωση του προσωπικού, ενώ, δεσμεύονται να κρατήσουν τους εργαζόμενους από 3 έως 12 μήνες χωρίς επιχορήγηση!!!
Συμπέρασμα;
1)Ο ΟΑΕΔ βλέπει δουλειές παντού,και το μόνο πρόβλημα είναι το υψηλό εργασιακό κόστος, που οφείλεται περισσότερο στις ασφαλιστικές εισφορές.
2)Τα ξενοδοχεία είναι τα ΑΜΕΑ των επιχειρήσεων, γι'αυτό βρίσκονται σε ειδικές "λίστες περιποίησης" κάθε χρόνο αδιάλειπτα, τα τελευταία 20 χρόνια περίπου.
 3)Δουλειές υπάρχουν,οι άνεργοι δεν γνωρίζουν τις νέες τέχνες, οπότε μπορούν να κοπιάσουν και να τις μάθουν.Οι άνεργοι χρειάζονται επαγγελματικό προσανατολισμό,και επιμόρφωση.
4)Το 85,8% των διαθέσιμων θέσεων αναφέρει πως καλύφθηκαν από  1.178.241 άτομα μέσα σε 2 χρόνια, μέσω εκπαίδευσης, αυτοαπασχόλησης και λοιπά. Το υπόλοιπο 15% που έμεινε ακάλυπτο τι θέσεις αφορούσε; γιατί δεν  τις αναρτά  ο ΟΑΕΔ στο διαδίκτυο να τις γνωρίζουμε;
5)Έχουμε την πολυτέλεια της απορρόφησης μόνο κατά το ήμισυ των προγραμμάτων; Είναι  λίστα δράσεων αυτή που θα καταπολεμήσει την ανεργία;
Μήπως κάποιοι απ' αυτόν τον οργανισμό πρέπει να φεύγουν;


Έχει άδικο αυτός  που έφτιαξε την παραπάνω εικόνα;ή είναι υπερβολικός αυτός που έφτιαξε την παρακάτω λίστα;
-
Λίστα ΟΑΕΔ:Οι εγγεγραμμένοι καταδικάζονται σε εξαθλίωση,σε  μετανάστευση,σε αναμόχλευση του περιεχόμενου των  σκουπιδοτενεκέδων , στο θάνατο.
-
Λίστα ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:Οι εγγεγραμμένες  καταδικάζονται σε φυλάκιση,σε δημόσια διαπόμπευση,στο
θάνατο.
-
Λίστα ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ: Οι εγγεγραμμένοι καταδικάζονται σε  σίτιση κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα, κάθε Χριστούγεννα και  Πάσχα,στο θάνατο.
-
Λίστα ΠΡΟΝΟΙΑΣ: Οι εγγεγραμμένοι καταδικάζονται σε  εγκατάλειψη,σε επαιτεία,στο θάνατο.
Περισσότερα εδώ:noumero11888.wordpress.com
Είναι σίγουρο πως θα το δούμε κι αυτό.Η εικόνα κυκλοφόρησε στις αρχές του 2010, για να σατιρίσει κάποιες καταστάσεις, αλλά τελικά...
(2)Σε διερευνητική επικοινωνία που είχα με τον φορέα,το μόνο που κατάλαβα είναι πως αν ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα, θα παίρνει ένα χρηματικό ποσό.Πότε ξεκινούν τμήματα,σε τι θα επιμορφωθεί και αν αυτό θα του εξασφαλίσει εργασία,η απάντηση ήταν....δηλώστε συμμετοχή και θα δούμε....
Αν έχετε κάποια άλλη πληροφόρηση, γράψτε μας για τη δική σας εμπειρία.
(1)Ιστοσελίδα δημοσίευσης http://www.ethnos.gr
(3)http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=176821&catid=3

1 σχόλιο:

  1. καλή χρονιά νάχουμε Σονόρα μου.Και υγεία.
    (σου αποστέλλω γράμμα εντός ολίγου)
    φιλιά.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.