Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Που χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας;

μμμμμμμμμμ





Στο θέμα της ανεργίας  θα αναφερθούμε και πάλι σήμερα, μιας και όπως φαίνεται κανείς αρμόδιος δεν καταλαβαίνει ή δεν τον ενδιαφέρει το τι γίνεται.
Τα χρόνια περνούν και οι πολιτικές παραμένουν ίδιες. 
Διαβάζω τις τελευταίες ημέρες (1)ότι μόλις 125.000  παίρνουν επίδομα ανεργίας και ακόμη ότι θα δοθεί ένα μικρότερο ποσό (200ευρώ)στους μακροχρόνια άνεργους που τέλειωσε η πρώτη τους επιδότηση,και χάνω τα λόγια μου. 
Αυτοί, απλά παίζουν με τις λέξεις.
Γιατί για να πάρει κανείς το μικρότερο επίδομα, σαν προϋπόθεση έχουν βάλει ότι θα πρέπει να έχει *ξαναεπιδοτηθεί  κάποια στιγμή την τελευταία πενταετία.......
δηλαδή ποιος ξέρει πόσοι,πιθανόν οι περισσότεροι που έμειναν άνεργοι τα χρόνια της κρίσης ή ήταν "επισφαλώς εργαζόμενοι" πριν μείνουν εντελώς άνεργοι,δεν το δικαιούνται.
Το να κάνω έκκληση από αυτόν τον ιστότοπο σε δικηγόρους ή άλλους ειδικούς  για τη διερεύνηση της νομιμότητας  αυτής της απόφασης ζητώντας να βοηθήσουν μπορεί να φαίνεται από περίεργο έως υπεραισιόδοξο, αλλά το κάνω.
Η γνώμη μου είναι ότι γίνεται διάκριση. Αν κάποιος είναι διατεθειμένος να βοηθήσει ας επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail, ή στα σχόλια.
Το ερώτημα που στηρίζεται αυτή η απόφαση  πρέπει και αξίζει να  διαδοθεί, να φτάσει τόσο στο υπουργείο όσο και στους βουλευτές και προσωπικά λέω να προσπαθήσω γι'αυτό. Αλλά  τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όταν οι φωνές ενώνονται.
Πάμε τώρα στους επίσημους αριθμούς.
Γράφει ο Χρήστος Α. Ιωάννου στην Ημερησία
www.christoaioannou.blogspot.com
Τα στοιχεία απασχόλησης και ανεργίας του β' τριμήνου 2013, που δημοσιεύθηκαν, δίνουν την εικόνα κατάρρευσης της απασχόλησης κατά την πενταετία 2008-2013. Η απασχόληση μειώθηκε σχεδόν κατά ένα εκατομμύριο (από 4.582,5 χιλιάδες σε 3.632,2 χιλιάδες) και η ανεργία αυξήθηκε αναλόγως κατά ένα εκατομμύριο (από 357,1 χιλιάδες σε 1.350,4 χιλιάδες), με αποτέλεσμα η ανεργία να αυξηθεί από 7,2% σε 27,1%.
Πού χάθηκαν αυτές οι ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας κατά την πενταετία 2008-2013;
Χάθηκαν 227.000 στις κατασκευές, σχεδόν 200.000 στη μεταποίηση, 176.000 στο εμπόριο, 60.000 στα ξενοδοχεία και την εστίαση, 38,5.000 στην εκπαίδευση, σχεδόν 35.000 στις μεταφορές, σχεδόν 25.000 στη γεωργία, κ.ο.κ.
 Όλοι οι κλάδοι «συνέβαλαν», άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο.
Μικρότεροι και «ένδοξοι» κλάδοι όπως π.χ. ο κλάδος διαχείρισης ακίνητης περιουσίας «κατέρρευσαν» κατά 75%.



Ήδη από τα πρώτα στάδια της κατάρρευσης αυτό που δεν έγινε κατανοητό, και γι' αυτό δεν υπήρξε ορθός προσανατολισμός,σχέδιο και αποτελεσματική πολιτική απασχόλησης είναι ότι οι περισσότερες από τις χαμένες θέσεις εργασίας δεν ήταν και δεν είναι δυνατόν να ανακτηθούν, γιατί δεν ήταν βιώσιμες. Αυτοί που τις «έχασαν» αν είναι να τις «ξαναβρούν» θα πρέπει να τις «ξαναβρούν» σε άλλους κλάδους και, σε αρκετές περιπτώσεις, με άλλες ειδικότητες. Κι αυτό δεν γίνεται αυτόματα: χρειάζονται αποτελεσματικές και μακρόπνοες πολιτικές απασχόλησης.
Δεν είναι εύκολο η ελληνική οικονομία να δημιουργήσει τα επόμενα πέντε χρόνια ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας για να καλύψει αυτές που έχασε την προηγούμενη πενταετία. Πρέπει όμως να το προσπαθήσει και να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Και γι' αυτό, μόνο ένας τρόπος υπάρχει: η αύξηση της δυναμικότητας και του μεγέθους του Τομέα Διεθνώς Εμπορευσίμων (ΤΔΕ) της εγχώριας οικονομίας, διότι για κάθε μία μονάδα του ΑΕΠ που θα αυξάνεται ο ΤΔΕ, το ΑΕΠ θα αυξάνει
άλλες δυόμισι με τρεις μονάδες.

Εάν δημιουργηθούν 375.000 νέες θέσεις εργασίας στον ΤΔΕ θα δημιουργήσουν, δευτερογενώς, άλλο ένα εκατομμύριο στον ΤΔΜΕ και θα ελαχιστοποιήσουν τη στρατοσφαιρική σημερινή ανεργία.

Για να συμβεί, όμως, ένα τέτοιο «θαύμα» χρειάζεται σχέδιο, πολύ προσπάθεια και πολύς χρόνος. Ώστε να μεταφερθούν πόροι, και ανθρώπινοι πόροι, από τον τομέα της κατανάλωσης, ο οποίος «κατέρρευσε» παταγωδώς, στον τομέα  της εγχώριας παραγωγής διεθνώς εμπορευσίμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Εν τω μεταξύ όμως πρέπει να αντιμετωπισθεί, με συμβατικά και εξωσυμβατικά μέσα, το συνταρακτικό απόθεμα μακροχρόνιας ανεργίας που κρύβει η σημερινή «μεγάλη εικόνα». 
Οι μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 12 μηνών) αυξήθηκαν μεταξύ 2008 και 2013 από 183,8 χιλιάδες σε 902 χιλιάδες. Το ποσοστό τους επί των ανέργων ανέβηκε από το ήδη υψηλότατο 51,5% σε 66,8%. Σημειωτέον, μάλιστα, ότι μεταξύ των μακροχρονίως ανέργων βρίσκονται το β' τρίμηνο του 2013 και 225,3 χιλιάδες που δηλώνουν άνεργοι για περίοδο άνω των 4 ετών.

Δείτε επίσης :Πολίτης ξ@@@ Βουλευτίνα της ΝΔ και βουλευτή ΠΑΣΟΚ
http://www.youtube.com/watch?v=EI9oos5QOEo
Και τα σχόλια συμπληρώνουν όσα ο τηλεοπτικός χρόνος δεν επιτρέπει..

stswandersoul 
μωρη π@@@δεν εισαι αξια..κοψε το υφακι σου και επισης βγαλε το χρυσο σταυρο @@@@@2 γιατι προκαλεις..οχι για το σταυρο ως συμβολο μιας και δεν εισαι χριστιανη,αλλα αυτο 
που φορας μ@@@ κοστιζει οσο 2 μηνιατικα..

anna ratata
Ο Βασιλάκης Καΐλας των Ιωαννίνων.Πάλι καλά που δε του ζήτησε και δανεικά 100 ευρώ,να τα δώσει στη συγχωριανή της να στείλει στην κόρη.

diakojim1977
Απο τοτε που εφευρεθηκε η συγνωμη χαθηκε το φιλοτιμο

kostas blackbird 
Το επιχείρημα ότι βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού είναι για τα μικρά παιδιά. 
Ποιος φταίει γι' αυτό; Θα πληρώσει ποτέ; Θα συνεχήσει να την πληρώνει ο λαός; Αυτοί που φταίνε για όλη αυτήν την κατάσταση οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη ή έστω ελέγχθηκαν; 

kalli Mahos
....Συγγνώμη Κώστα, αλλά έχεις δίκιο (στο μεταξύ δεν κατάλαβε γρι). Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Η πολιτική που ακολουθείται, είναι 
μονόδρομος....
Λοιπόν άκου ανιστόρητη φτερού, με τις συγγνώμες δεν γέμισε κάνενα στομάχι, δεν επήλθε καμία ανάπτυξη. Η πολιτική που ''ακολουθείται'', έχει αποδειχθεί πανηγυρικά λάθος. Ο λαός σε κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει τον κύριο λόγο. Τον εξαπάτησε το συνάφη σου και οι τακτικές του. Με τη μειοψηφία κυβερνάς αν δεν το έχεις πάρει χαμπάρι. Αλίμονο στη στιγμή που το ποτήρι θα ξεχειλίσει.

κλπ κλπ κλπ,και όπως φαίνεται έπεσε λογοκρισία  στις "κακές"λέξεις.

(1)Χάθηκαν 13.000 επιδοτήσεις μέσα σε μόλις έναν μήνα με αποτέλεσμα ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος των 360 ευρώ να περιοριστεί στα 125.000 άτομα τη στιγμή που ο αριθμός των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο. Οι συνθήκες θα γίνουν χειρότερες από την 1/1/2014. Δείτε στο financialpress.gr
*Ρώτησα προσωπικά.
Αλλάζουν τα κριτήρια για το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας 
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=253868 
&catid=3
Συνεχίζεται



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.