Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Διήμερη διεθνής συνάντηση για το δικαίωμα στη στέγη




Διεθνής συνάντηση για το δικαίωμα στη στέγη, Σάββατο, 20 Ιουνίου στις 12:00 μ.μ. στην Αρχιτεκτονική Σχολή Αθήνας του ΕΜΠ ,στο κτίριο Αβέρωφ

Η ανακοίνωση του συντονιστικού
Τα τελευταία χρόνια οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στρέφονται με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της κυριαρχίας (ιδιοκτησίας και ελέγχου) στο χώρο. Μέσα σ' αυτό το τοπίο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Ευρώπη απειλούνται άμεσα να απολέσουν ακόμα και την ελάχιστη συνθήκη μιας αξιοπρεπούς κατοικίας.
Στην Ελλάδα αυτές οι πολιτικές έχουν εκφραστεί με την ιδιαίτερη επίθεση (μέσω των ιδιωτικοποιήσεων) στο δημόσιο χώρο αλλά και με την απειλή, μέσω της υπερχρέωσης προς χιλιάδες πολίτες, να χάσουν τα σπίτια τους.

Στις 20 και 21 Ιουνίου συναγωνιστές και συναγωνίστριες απ' τα κινήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης για το δικαίωμα στη στέγη και την προστασία του χώρου ως κοινωνικού αγαθού, θα συναντηθούν στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ για να βρουν τις κοινές τους θέσεις, και το συντονισμό των αγώνων τους.
Διεθνής συνάντηση για το δικαίωμα στη στέγη: αλληλεγγύη και κοινός αγώνας κατά των πολιτικών λιτότητας, των πλειστηριασμών και των εξώσεων στην Ευρώπη.
ΑΘΗΝΑ / 20-21/6/2015

Το πρόγραμμα του διημέρου

1η ημέρα- 20/6/2015
1ο Σεμινάριο: Κατοικία και υφαρπαγή γης (νεοφιλελεύθερες πολιτικές για τον αστικό χώρο)
2ο Σεμινάριο: Το χρέος ως μέσο κοινωνικού ελέγχου (πλειστηριασμοί και εξώσεις)
3ο Σεμινάριο: Άμεσες ανάγκες στέγασης: υποδοχή μεταναστών στον ευρωπαϊκό νότο.

2η ημέρα- 21/6/2015
Σεμινάριο:Εναλλακτικές πολιτικές στέγασης
Σεμινάριο: Συλλογικές μορφές ιδιοκτησίας, ο αστικός χώρος ως κοινό αγαθό
Σεμινάριο: Σχεδιάζοντας και συντονίζοντας τις δράσεις μας

3η και 4η ημέρα - 22-23/6/2015   

Ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συντονισμού - 
Γενική συνέλευση και ομάδες εργασίας (δράσεις κατά των εξώσεων, έρευνα στην χρηματιστικοποίηση), χάρτα του European Coalition for the Right to Housing and the City.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Αλληλεγγύη για όλους
Encounter Athens
Platform against Auctions
European Coalition for the Right to Housing and the City
Rosa Luxemburg Foundations Brussels office  

Η ευρύτερη κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων, έχει οδηγήσει σε μια αυξανόμενη κρίση στο επίπεδο της στέγης .
 Οι άγριες πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση από 2010 αποτελούν  σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος στην κατοικία και την πόλη και πλήττουν την πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού. 
Σήμερα, πάνω από το 30% του πληθυσμού χρωστά στις τράπεζες και το κράτος (για φόρους και ασφάλιση). Περισσότερο από το 50% του αδυνατεί να καλύψει τις οικιακές του ανάγκες και τα μηνιαία έξοδα διαβίωσης.  
Επίσης μεγάλο τμήμα ζει σε άθλιες συνθήκες,  αντιμετωπίζοντας οικιακή και ενεργειακή φτώχεια -χωρίς ρεύμα και θέρμανση-  και μεγάλος είναι πλέον ο αριθμός των αστέγων.
Με την πρόσφατη πολιτική αλλαγή,  η νέα αριστερή κυβέρνηση έβαλε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της  φτώχειας και των ζητημάτων στέγασης. 
Εξαιτίας των οικονομικών ελλείψεων και της  πίεσης των συνεχιζόμενων πολιτικών λιτότητας το έργο αυτό θα είναι πολύ δύσκολο.

Σε αυτή την συγκυρία, μια  πρωτοβουλία συνάντησης  και συζήτησης στα ζητήματα αφενός των άμεσων ενεργειών  και αφετέρου των πιο στρατηγικών πολιτικών είναι πολύ χρήσιμη.

Ήδη Πρωτοβουλίες και δίκτυα κινημάτων από όλη την Ελλάδα  έχουν οργανωθεί και συνεχίζουν να οργανώνονται ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις. 
Μέσα από τη  δικτύωση, τον κοινό αγώνα και  την αμοιβαία υποστήριξη τα κινήματα για την προστασία της κατοικίας προβάλλουν την αλληλεγγύη και την στήριξή τους και σε άλλους αγώνες και την  ίδια στιγμή προτίθενται να ανοίξουν την συζήτηση για τα προβλήματα στέγασης μαζί με οργανώσεις βάσης και  θεσμούς που εργάζονται σε αυτό το πεδίο.  
Παράλληλα η αλληλεγγύη της Ευρώπης  είναι απαραίτητο να αναδείξει τα προβλήματα στέγασης, να ενδυναμώσει τα κοινωνικά κινήματα που αναδύονται στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες και να προχωρήσει σε κοινούς αγώνες ενάντια στις εξώσεις και  την έλλειψη στέγης και την υφαρπαγή γης  που προκαλούνται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας.
Ο "Ευρωπαϊκός Συνασπισμός για το δικαίωμα στην Κατοικία και την Πόλη" (European Coalition for the Right to Housing and the City) που ενεργοποιείται εδώ και ενάμιση χρόνο, είναι σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.  
Σε διεθνείς και τοπικές συντονισμένες δράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, έχουν γίνει σημαντικά βήματα ενάντια σε οικονομικούς και real-estate παγκόσμιους παίκτες. 
Στο παγκόσμιο  κοινωνικό φόρουμ στην Τυνησία κοινωνικές ομάδες από δεκάδες χώρες επιβεβαίωσαν τις κοινές τους διαπιστώσεις και την ανάγκη ενός διεθνούς συντονισμού.

Πηγή:http://www.avgi.gr/article/5612073/diethnis-sunantisi-gia-to-dikaioma-sti-stegi-stin-arxitektoniki-sxoli-athinas

Σχόλιο 
Να κλείσουμε το κείμενο σήμερα με τα χρήσιμα στοιχεία της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας  (ΚΕΔΕ),και της Eιδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Υλοποίησης Πράξεων για τις Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
1ο
Επικοινωνία
Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8, 106 78, Αθήνα 
213-2147500 -210-3820807 
info@kedke.gr 
Δείτε τα video του συνεδρίου της ΚΕΔΕ «Κοινωνία σε κρίση – Αυτοδιοίκηση σε δράση» 
και το Ψήφισμα Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ΚΕΔΕ (28 Νοεμβρίου  2013)
http://www.kedke.gr/?p=7406
2ο
Eιδική Υπηρεσία Διαχείρισης
Κοραή 4, 10564 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 5201200
Fax: 210 5241311
eydanad@mou.gr

Μπορείτε να αναζητήσετε  περισσότερες πληροφορίες για τους δικαιούχους φορείς 
Το κείμενο "Κοινές Προδιαγραφές Λειτουργίας Κοινωνικών Δομών" εδώ:
http://www.epanad.gov.gr/files/nea/%CE%94%CE%A4_%CE%97%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1%20%CE%A6%CF%84%CF%8E%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1_29.01.13.pdf
Τηλεφωνήστε για όπου νομίζετε πως υπάρχει ανάγκη..η δουλειά τους είναι.
Σχετικά κείμενα 


Συνεχίζεται




1 σχόλιο:

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.