Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Θερμοκήπιο στην ταράτσα;

Ένα  ζήτημα με τάραξε σήμερα,και έκανε επίκαιρη την  ανάρτηση που ακολουθεί.

Εκεί που έτριβα στον τρίφτη (κλασικά )τις ωραίες σφικτές και κόκκινες εξωτερικά ντομάτες μου, θέλοντας να κάνω και σάλτσα αλλά και να τις χρησιμοποιήσω σε τάκους(επιλογή που ταιριάζει σε καυτές ημέρες),παρατήρησα την υφή του χυμού να είναι αφύσικη, γλοιώδης, και να μοιάζει με σιρόπι γλυκόζης περισσότερο παρά ντομάτας. Επίσης, ανακατεύοντας προσεκτικά πια τον όσο χυμό είχα τρίψει, βρήκα και ένα μπαλάκι -σαν του αρακά- μαλακό και λευκό, που δεν έμοιαζε με σπόρο ντομάτας. Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί δεν χρησιμοποιώ το μιξεράκι.
Το κάνω ακριβώς για να βλέπω ακριβώς το περιεχόμενο, και για να αποφεύγω τους φλοιούς και τα σπόρια. Μου έχει τύχει κι άλλες φορές να βρίσκω  διάφορα αφύσικα  πράγματα σε  ντομάτες, ακόμη και σε βιολογικές. Επειδή είμαι  κάπως ευαίσθητη, ή έχω παραξενιές στο φαγητό αν θέλετε, και παρατηρητική, μου συμβαίνει  συχνά πυκνά να πέφτω σε ατασθαλίες, βρωμιές, ή μεταλλάξεις καλή ώρα. Όλα σ'εμένα τυχαίνουν σας λέω. Και αφού φρικαρισμένη φώναζα και έβριζα (έτσι γενικά και όχι ειδικά),είχα και το γυιό μου να μου κάνει πλάκα,και να επιμένει να μην το πετάξω, και να το δοκιμάζει, λέγοντας ότι η γεύση είναι κανονικότατη, και να αφήσω τις υστερίες.
Δύσκολα τα πράγματα έχουν γίνει, πολύ δύσκολα ειδικά στην ποιότητα της τροφής μας.
Μπροστά στην κρίση που περνάμε σαν κοινωνία, γίνεται επιτακτική η ανάγκη να ορίζουμε στο βαθμό που μπορούμε τις πρώτες ύλες της διατροφής μας. Και μη μου πείτε για τα βιολογικά σαν λύση, γιατί μακάρι να ήταν, αλλά δεν είναι. Έτσι η ανάρτηση αφορά δυο προσπάθειες που μπορούν να φανούν χρήσιμες, και θα επανέλθω, αρχικά με ένα αφιέρωμα στους μπλόγκερ κηπουρούς και τα έργα τους.
Σχεδιάζοντας τις πόλεις του αύριο"
Ο σπόρος της ιδέας για πράσινες στέγες στην Ελλάδα έπεσε. Όχι στο έδαφος αλλά στο web και με σκοπό να βοηθήσει κάθε προσπάθεια για περισσότερο και περισσότερες πράσινες ταράτσες. Το greenroofs.gr αποτελεί ένα ιστότοπο αφιερωμένο αποκλειστικά στις πράσινες στέγες.
Φιλοδοξεί να συγκεντρώσει προσπάθειες και πληροφορίες γύρω από τον χώρο και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της πράσινης στέγης στην Ελλάδα. Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για διεθνή αλλά και ελληνικά έργα πράσινων στεγών, κατάλογο επιχειρήσεων που μπορούν να βοηθήσουν, σχετική ειδησιογραφία αλλά κυρίως ένα forum για οτιδήποτε αφορά το αντικείμενο. Mπορείτε επίσης να καταχωρήσετε την πράσινη στέγη σας η να καταχωρήσετε την εταιρεία σας, αν ασχολείται στον χώρο.
πρωτοβουλία
Διαβάστε περισσότερα
Διαλέξεις επίσης έγιναν τους προηγούμενους μήνες από την “EshaOxygen:  σε Ηράκλειο και Χανιά, με θέμα:
H Κορυφαία Τεχνολογία στην Πράσινη Στέγη
H Esha, κορυφαία εταιρία στην παραγωγή στεγανωτικών προϊόντων διεθνώς, μετά τις επιτυχημένες της εκδηλώσεις στην Αθήνα (28/09/2009) και τη Θεσσαλονίκη (20/02/2010), και στην Κρήτη (Ηράκλειο και Χανιά) παρουσίασε το ολοκληρωμένο σύστημα φυτεμένων δωμάτων EshaOxygen, το οποίο έχει αναπτύξει σε συνεργασία με την Ολλανδική εταιρία Nophadrain, πρωτοπόρο στην παραγωγή καινοτόμων συστημάτων αποστράγγισης.
• Διαβάστε περισσότερα   στο http://www.greenroofs.gr/
Επίσης
Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (ΕλΕΜ) διοργάνωσαν μια παρουσίαση – ενημέρωση με θέμα «Πράσινο σε στέγες και δώματα – Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική (Green Roof Systems)
Διαβάστε περισσότερα για:
• Φυτεμένο δώμα σε ξύλινη στέγη
• Πράσινες Ταράτσες: Πώς; Πότε; Τι;
• Θερμοκήπιο στην ταράτσα
• Στατική επιβάρυνση
http://whispering-planet.blogspot.com/
Η δυνατότητα της φυσικής καλλιέργειας
Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα φυσικό αγρόκτημα ή ν΄αναβλαστήσουμε άγονους λόφους και καμμένα βουνά με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, δηλαδή τυλίγοντας σπόρους μέσα σε αργιλόχωμα και πετώντας τους στην γη πριν από τις βροχές.
Όπως μας λέει ο Παναγιώτης Μανίκης: " Ο βασικός στόχος του φυσικού καλλιεργητή είναι να υπηρετήσει την φύση, να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και να επιτύχει την οικονομική του αυτάρκεια. Η φυσική καλλιέργεια έχει μία ολιστική θεώρηση και βασίζεται στη διαισθητική, μη χωριστική γνώση. "Στο Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας με έδρα το Κλησοχώρι Έδεσσας γίνονται  συναντήσεις για την φυσική καλλιέργεια, και για το πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα φυσικό αγρόκτημα. Επίσης, την μέθοδο των σβόλων με σπόρους και αργιλόχωμα για την αναβλάστηση της γης. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν, να επικοινωνήσουν με τον Π. Μανίκη στο τηλ. 23810 27312 από τις 19.00-21.00. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα
http://www.naturalfarming.eu/
Υ.Σ.η ανάρτηση δεν είναι διαφημιστική, αλλά ενημερωτική.
Εικόνα από το
http://uhuru66.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.