Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Γνωριμία με τη φυσική δόμηση

Άλλη μια νέα προσπάθεια που αξίζει την προσοχή μας, είναι η δόμηση με φυσικά υλικά όπως το άχυρο,το ξύλο και οι πλίνθοι, και παραδοσιακές τεχνικές. Είναι πρακτικές που εγκαταλείφθηκαν στα χρόνια της αστυφιλίας ,και τώρα χρησιμοποιείται ο όρος φυσική δόμηση  για να περιγράψει τη δομική προσέγγιση που προσανατολίζεται  στη χρήση τοπικών, προσεκτικά επιλεγμένων ή και ανακυκλωμένων υλικών.
Τα σπίτια από αχυρόμπαλες ή ανακυκλώσιμα υλικά  έγιναν  μόδα στην Αγγλία και στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες πολιτείες όπου, υπάρχουν συγκεκριμένοι γι'αυτά πολεοδομικοί κανονισμοί ακόμη και δυνατότητα εξασφάλισης στεγαστικού δανείου από τράπεζες. Σε όλους σχεδόν τους τόπους η φύση μας εξασφαλίζει τα δομικά υλικά που χρειαζόμαστε. Επειδή τα υλικά αυτά χρειάζονται ελάχιστη επεξεργασία ή μεταφορά, το οικονομικό και περιβαλλοντολογικό  κόστος μειώνεται.
 Μερικά από αυτά τα υλικά είναι ανανεώσιμα (όπως τα δένδρα και το άχυρο) και κάποια άλλα (όπως η πέτρα και το χώμα) υπάρχουν σε τέτοια αφθονία που είναι πρακτικά ανεξάντλητα. Ένα ακόμα από τα πλεονεκτήματα του να κτίζει κάποιος με τοπικά υλικά είναι ότι το κτίριο βρίσκεται σε  αρμονία με το περιβάλλον.
Αντίθετα από τα οικολογικά δομικά υλικά, τα φυσικά δεν χρειάζονται καθόλου ή ελάχιστη επεξεργασία. Η χρήση τους δεν καταστρέφει το περιβάλλον δεν  μολύνει,δεν εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα. Η γη είναι μη τοξική και τελείως ανακυκλώσιμη. Σ’ αυτή την εποχή της περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης και της έλλειψης φυσικών πόρων με τις χιλιάδες κρυμμένες τοξίνες στα σπίτια μας δεν είναι λογικό να επιστρέψουμε σε πιο αθώα φθηνά και υγιεινά οικοδομικά υλικά; Το σπίτι μας είναι προέκταση του εαυτού μας, και το να ζει κάποιος σε ένα φυσικό σπίτι είναι ζωτικής σημασίας για την σωματική και πνευματική του υγεία.
Στο cob.gr ασχολούνται με τη φυσική δόμηση και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική.
Τράπεζα συνεργατών
Παρόλο που η φυσική δόμηση είναι πολύ φρέσκος όρος και πρακτική στην Ελλάδα, υπάρχει μια σταθερά αυξανόμενη ζήτηση για τέτοιου είδους κατοικίες. Ψάχνουμε λοιπόν για επιμελείς μαθητές που θα εκπαιδευτούν ξανά και ξανά ώστε να γίνουν εργοδηγοί σε τέτοιου είδους κατασκευές.
Υπάρχει ήδη ένας πυρήνας από χτίστες cob, εκπαιδευτές, αρχιτέκτονες, οικολόγους ο οποίος θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα διευρυνθεί και θα είναι στη διάθεση όλων όσων ενδιαφέρονται για τη φυσική δόμηση. Προσπαθούμε επίσης να δημιουργήσουμε μια βάση πληροφοριών για νέες ανακαλύψεις, βελτιώσεις, συνεργασίες, φιλίες εκπαίδευση κλπ. γιατί ενωμένες οι φωνές μας ακούγονται περισσότερο.
Εθελοντική εργασία
Οι περισσότεροι μαθητευόμενοι στο cob θέλουν να συνεχίσουν. Όταν λοιπόν κάποιο πρότζεκτ τελειώνει, ψάχνουν για κάποιο άλλο. Στο cob.gr υπάρχει μια λίστα από αποφοίτους σεμιναρίων, βοηθούς, συνεργάτες και φίλους, που προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ αυτών που χρειάζονται βοήθεια και αυτών που την προσφέρουν.
Όταν κάποιος μανατζάρει μια ομάδα εργασίας, γίνεται εκπαιδευτής. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον οι μαθητές των μαθητών μας θα μπορέσουν να γίνουν εκπαιδευτές. Γιατί το να διδάσκεις για το cob είναι αρκετά διαφορετικό από το να διδάσκεις οτιδήποτε άλλο.
Περισσότερες λεπτομέρειες στο http://cob.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.