Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Αυτός ο άντρας δείχνει να έχει ανάγκη την ελεημοσύνη σου;

Ο καιρός του σαν κυνηγός έχει πλέον περάσει, ωστόσο σαν αφηγητής ιστοριών, μόλις ξεκινά. Ο Onvas είναι πλέον μια εμβληματική φιγούρα για μία από τις ομάδες των Hadza που τους διηγείται ιστορίες του παρελθόντος.

Με τεχνική που περνάει από γενιά σε γενιά, οι κυνηγοί εντοπίζουν ένα πληγωμένο ζώο από τα ίχνη του αίματος που αφήνει πίσω του.  Ο καλύτερος σκοπευτής, θα πάρει και το μεγαλύτερο κομμάτι του κρέατος.
Η φυλή των Hadza είναι η παλαιότερη φυλή της Αφρικής και είναι η μόνη που μας συνδέει σήμερα με τον προϊστορικό άνθρωπο. Οι ιθαγενείς της βόρειας Τανζανίας, ζουν στην επαρχία της Αρούσα, κοντά στη λίμνη του Eyasi.
 Μετά από το κυνήγι, ο καθένας επιστρέφει με ένα λάφυρο στον καταυλισμό. 
Το λάφυρο του Kapali είναι το κεφάλι μιας μεγάλης αντιλόπης.
Τανζανία:Οι οικογένειες των Hadza συγκροτούν μικρές νομαδικές ομάδες και δεν έχουν εδαφικά σύνορα. Συνήθως, η μετάβαση σε μια νέα τοποθεσία πραγματοποιείται μία φορά κάθε δύο εβδομάδες.
 Η σύνθεση των ομάδων αυτών δεν είναι σταθερή αφού συνδυάζονται με άλλα μέλη της φυλής. 
Σε περιόδους  ξηρασίας, οι Hadza ζουν μαζί σε ομάδες των 100-200 ατόμων, ενώ στις περιόδους βροχών χωρίζονται .
Οι γυναίκες της φυλής Hadza είναι ανεξάρτητες και έχουν την ελευθερία να παντρευτούν αλλά και να χωρίσουν.
Μάλλον εμείς οι πολιτισμένοι δε μπορούμε να φανταστούμε τις επιδεξιότητες  που έχουν αναπτύξει όσον αφορά την επιβίωση.
Και τότε; γιατί περνούν τα δικά μας σύνορα;
Γιατί δεν βρίσκουν καταφύγιο πουθενά
Διαλέγω στην τύχη ένα κείμενο από τα πολλά που έχουν δημοσιευθεί, και αρχίζει έτσι:
«Έχουμε μια εντελώς αποβιομηχανοποιημένη χώρα με 13% με ανεργία μεσούσης βαριάς εισαγόμενης αλλά και δομικής οικονομικής κρίσεως που όλοι λένε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι η ανεργία σε ένα χρόνο θα είναι κατ’ ελάχιστον 20-25% Αυτή την ώρα ο γιωργάκης διαλέγει να Ελληνοποιήσει 1-1,5 εκατομμύρια λαθρομετανάστες όλοι τους σε παραγωγική ηλικία που θα εκτινάξουν την ανεργία πάνω από το 30-35%, επιπλέον η κατάρρευση μισθών - επιδομάτων αλλά και τη συντριβή των συλλογικών εργασιακών συμβάσεων. Θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτη βία κυρίως μεταξύ Ελλήνων ανέργων και εισαγμένων «Ελληνοποιημένων»…

Είναι βάσιμοι οι φόβοι που περιγράφονται στο κείμενο; ναι πιστεύω πως είναι.
Τότε που δεν συμφωνούμε με αυτή τη λογική;
 Γενικεύοντας ρίχνουν ατομικά το βάρος στον κάθε ξένο, παραβλέποντας τις αληθινές αιτίες της αθρόας μετανάστευσης των τελευταίων χρόνων.
................
Για την αποβιομηχάνιση της χώρας μας φταίει ο καπιταλισμός και όχι ο Σομαλός, που είναι θύμα του αυτού συστήματος.
................
Φταίνε τα κράτη μας  και όχι το κράτος του.
...............
Πριν σου εισαχθεί ο άνεργος, του έχεις ληστέψει εσύ και εγώ, και ο κάθε Ευρωπαίος τη χώρα του από τους φυσικούς πόρους.
 Του έχουμε διαλύσει την κουλτούρα του εκπολιτίζοντάς τον βίαια- - έχουμε μεταφέρει καταστρεπτικούς ιούς στον ίδιο και στον φυσικό πλούτο της χώρας του -τα τελευταία 50 χρόνια γράφουμε και σκουπιζόμαστε με τα δέντρα του -ντύνεσαι τρως και καπνίζεις φτηνά γιατί δουλεύουν τα παιδιά του αντί να πηγαίνουν σχολείο- ακόμη, η χώρα σου που αγωνιάς γι’αυτήν, θάβει και τα τοξικά της απόβλητα εκεί, και μου έρχεται να σου πω δυνατά στο αυτί μήπως και το καταλάβεις, ότι το -mama AFRICA-δεν θα είναι σχήμα λόγου στις επόμενες  μέρες σου, αλλά μια αλήθεια που θεός ξέρει γιατί θα την λες, αλλά θα την λες συχνά.
Και το λέω εγώ, που η ζωή με έφερε στο κέντρο της Αθήνας, να βιώνω το πρόβλημα από την αρχή. Και όταν επιλέγεις λάθος στόχο να αποδώσεις ευθύνες, δεν θα φτάσεις ποτέ σε λύση.
Που να πάει; κοίτα από που έρχεται....
Όλοι μας, είτε ασχολούμαστε με την πολιτική είτε όχι, νιώθουμε πια πως ζούμε σε εποχές μεγάλων ανακατατάξεων. Όλες οι μεγάλες κρίσεις που πλήττουν την παγκόσμια κοινωνία των ανθρώπων δεν είναι παρά όψεις της κακής κατάστασης και του αδιεξόδου στο οποίο έχουμε φτάσει μέσα από σειρά άστοχων χειρισμών και έλλειψη βαθιάς κατανόησης της προσωπικής και κοινωνικής μας ζωής...(5)
Η απορύθμιση που προωθήθηκε στο όνομα της ανάπτυξης διέλυσε το ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, επιτρέποντας την απεριόριστη επέκταση των ανισοτήτων μεταξύ περιοχών και ατόμων(οι 15 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη έχουν περιουσία μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της υποσαχάριας Αφρικής, ενώ η περιουσία των 84 πλουσιοτέρων ξεπερνά το ΑΕΠ της Κίνας με 1,2 δις. κατοίκους.
H πραγματικότητα λοιπόν διαψεύδει κάθε υπόσταση του αναπτυξιακού μύθου.
Η ανάπτυξή τους δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η συνέχιση της αποικιοκρατίας με άλλα μέσα. Γράφει ο Γ. Κολέμπας(5)
Παιδί που ψάχνει στα σκουπίδια, πιθανόν κάτι να τρώγεται.2010

"Η αύξηση των προσφύγων μειώνει τη χορήγηση ασύλου" είναι ο τίτλος άρθρου το- 1998 -στο Ριζοσπάστη, φαντάζομαι και σε άλλα έντυπα. Τότε άρχισε η αθρόα εγκατάσταση προσφύγων στη χώρα μας.
Ποιος έδωσε σημασία;
Πόλεμοι, παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, εθνικιστικές συγκρούσεις και οικονομική εξαθλίωση έχουν εκτινάξει από τότε στα ύψη τον αριθμό των προσφύγων σε όλο τον κόσμο,και οι πολιτικές των κυβερνήσεων, οδηγούν σε όλο και λιγότερες εγκρίσεις χορήγησης ασύλου.
Τίτλοι εκείνων των ημερών.
"Νέο κύμα εκτοπισμένων φτάνει στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν",
 "Πρόσφυγες από τη Ρουάντα πεθαίνουν στο Κισανγκάνι",
"Το Χονγκ - Κονγκ υποχρεώνει και άλλους ανθρώπους των πλοιαρίων να επιστρέψουν στην πατρίδα τους"
"Χιλιάδες οι εκτοπισμένοι εξαιτίας των βιαιοτήτων στην Κολομβία",
 "Στρατιωτική επέμβαση για την αναχαίτιση της εξόδου των Αλβανών",
"Η Ύπατη Αρμοστεία λέει ότι απειλείται το άσυλο στην Ευρώπη"...
Οι παραπάνω είναι μερικοί μόνο τίτλοι απ' αυτούς που δημοσιεύθηκαν  μέσα σε μία μόνο εβδομάδα τον Απρίλη του 1997.
Τίτλοι που θα έπρεπε να προκαλούν την ανησυχία και τον προβληματισμό όλου του κόσμου για την αναγκαστική μετακίνηση των πληθυσμών - ως αποτέλεσμα διώξεων, ενόπλων συρράξεων και βίας που απειλεί την ζωή τους.
Έναν μόλις χρόνο μετά κι αυτή η ανησυχία, αυτός ο προβληματισμός έχει δώσει στη χώρα μας τη θέση του σ' ένα αδικαιολόγητο "ανάθεμα" από την πλειοψηφία των ΜΜΕ.
Έχει αλλάξει κάτι από τότε; 
Το ότι η ευημερία της Ευρώπης βασίζεται στην αποδοχή προϊόντων ενός διαρκούς εγκλήματος που συντελείται ενάντια στον πλανήτη και σε βάρος μεγάλου αριθμού του πληθυσμού της αποτελεί μια ενοχλητική και  όχι χρήσιμη αλήθεια.
Άρα, είναι αλήθεια που εύκολα απωθείται έως το 2008, που με όχι και τόσο άμεσους τρόπους αρχίζουν οι αναφορές και οι θεσμοθετήσεις για  λύσεις των προβλημάτων που πια, έχουν ξεφύγει του ελέγχου.
Θύματα αυτής της επικίνδυνης ανάπτυξης και της ξενοφοβίας είναι και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι οποίοι δικαιούνται την ηθική και οικονομική προστασία της κυβέρνησης. Γιατί ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα είναι μία απ' τις χώρες που υπέγραψαν πριν 50 χρόνια την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου...αποσπάσματα από το Ριζοσπάστη(3)
Προχθές εκδιώχθηκαν με τη βία ενώ διαδήλωναν για άσυλο έξω από το υπουργείο.
Ας δούμε και κάποια πρόσφατα γεγονότα, ή γενοκτονίες; ποιο είναι το σωστό;
Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010
Δεκάδες νεκροί από αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις στο Πακιστάν
Περίπου 60 άνθρωποι εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν από μία σειρά πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή Κιμπέρ του Πακιστάν.
 Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας, όλοι οι νεκροί ήταν αντάρτες.
 Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις είναι συχνές στην περιοχή του Ουαζιριστάν, ωστόσο σπανίως πραγματοποιούνταν στο Κιμπέρ.
Η Σομαλία: ζητάει βοήθεια για τους εκτοπισμένους.

Η φωτογραφία είναι παλιότερη.
20 του Δεκέμβρη 2010.
Τόπος:Μογκαντίσου.
Ο Mohamoud Ahmed Nur πιο γνωστός ως (Ταρζάν), πρόεδρος της περιοχής Benadir της Σομαλίας στο πλαίσιο της μεταβατικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τη Δευτέρα έκανε έκκληση για βοήθεια στα εκτοπισμένα στο εσωτερικό άτομα. Δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι Σομαλοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή Benadir και τα προάστιά της, επισημαίνοντας ότι η επείγουσα ενίσχυση είναι αναγκαία.
Ρουάντα φεύγοντας
Το 1994, στη Ρουάντα έλαβε χώρα μια πρωτοφανής επιχείρηση εθνοκάθαρσης με θύματα τους Τούτσι, οι οποίοι αποτελούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή περίπου το 30% του πληθυσμού.
ΟΗΕ –2010.
Νέα για την  Ακτή  του Ελεφαντοστού: ο ΟΗΕ προειδοποιεί για επίθεση κατά της ειρηνευτικής δύναμης, και ανησυχεί για τις απαγωγές (7)
Μιανμάρ-2010 : Τα τρόφιμα λείπουν για τους επιζώντες του κυκλώνα. Rakhine στις 21 Δεκεμβρίου 2010.Από το δίκτυο (IRIN) 200.000 οι πληγέντες(6)

«Θεέ βοήθα. Μας σκοτώνουν σαν ζώα»
Στις 13/06/2010 τα ΜΜΕ  γράφουν «Σκοτώνουν κόσμο, καίνε την πόλη»
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 75.000 Ουζμπέκοι, κυρίως ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα, εγκατέλειψαν ήδη το Κιργιστάν εν μέσω πληροφοριών ότι ομάδες Κιργιζίων καίνε χωριά Ουζμπέκων και σφάζουν τους κατοίκους τους. Αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη Ος, κάνουν λόγο για γενοκτονία και αναφέρουν ότι συμμορίες Κιργιζίων, με τη βοήθεια του στρατού καίνε τα σπίτια τους και πυροβολούν τους κατοίκους καθώς εκείνοι φεύγουν.
H Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Navi Pillay, είπε ότι πρόκειται για αδιάκριτη σφαγή, που συμπεριλαμβάνει παιδιά, ενώ λαμβάνουν χώρα και βιασμοί με βάση την εθνότητα.
Οι Αυταπάτες του Ευρωπαϊσμού
Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες είχε ειπωθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ύστερα από μια λογομαχία του στο ελληνικό κοινοβούλιο με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, και εδώ το ερώτημα είναι σε ποιόν ανήκουν οι δικές τους χώρες ;
Ας θυμηθούμε κι εμείς λοιπόν...
...πως σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 11 (αν δεν απατώμαι) χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία, όπου σκοτώθηκαν χιλιάδες αθώοι πολίτες και καταστράφηκαν ολόκληρες πόλεις και χωριά.
Ας θυμηθούμε κι εμείς λοιπόν...
...τα λόγια του τότε πλανητάρχη: «Αυτό που κάναμε στο Κοσσυφοπέδιο μπορούμε να το ξανακάνουμε τώρα, μπορούμε να το κάνουμε αύριο αν είναι αναγκαίο, είτε στην Αφρική, είτε στην Κεντρική Ευρώπη»γράφει στο http://tsak-giorgis.blogspot.com/

Πακιστάν 2010-οδύνη και οργή μαζί.
Ας θυμηθούμε κι εμείς λοιπόν...
...τον τότε Υπουργό Εξωτερικών και νυν πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου που μετέτρεψε την χώρα σε διοικητικό και διαμετακομιστικό κέντρο του πολέμου, επιτρέποντας στους ..«συμμάχους» να χρησιμοποιούν ακόμη και την εθνική οδό.
Ας θυμηθούμε  λοιπόν...
Πως επιλύεται το πρόβλημα για επιχειρήσεις, τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς. Πολλές βιομηχανικές δραστηριότητες που παράγουν ρύπανση μεταφέρονται πλέον απευθείας σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.Τα μεροκάματα είναι χαμηλά, η περιβαλλοντική νομοθεσία ανύπαρκτη, και εμφανίζονται και ως δράσεις της Δύσης που συμβάλλουν στην απασχόληση και στην ανάπτυξη των χωρών αυτών!
Παιδιά του Μαλάουι δουλεύουν στον καπνό, γεγονός που επιβαρύνει την υγεία τους. 
Εντάξει μπορεί να αγοράσουμε κάποια κάρτα λόγω των ημερών,και να αποενοχοποιηθούμε....
Ας θυμηθούμε λοιπόν...ότι
Έχουμε στείλει και ληγμένα τρόφιμα σε περιόδους που τα θύματα από τους λιμούς και τις ασθένειες είχαν απόλυτη ανάγκη, άντε και καμιά «Μη» Κυβερνητική Οργάνωση για λόγους επικοινωνιακούς.
Και η ζωή συνεχίζεται(;).
Και οπωσδήποτε σε επετείους, όπως( Η ώρα της γης) τυπώνονται και ολοσέλιδα που καταχωρούνται στα έντυπα ευρείας κυκλοφορίας εκφράζοντας τις αγωνίες μας για το περιβάλλον…και ζουν καλά οι ΜΚΟ… και εμείς συνεχίζουμε ...
Ας θυμηθούμε κι εμείς λοιπόν...ότι
Η κρίση στη Σομαλία είχε και περιβαλλοντική διάσταση. Χιλιάδες τόνοι αποβλήτων έχουν μεταφερθεί και ενταφιαστεί στα εδάφη της. Κανείς δε γνωρίζει την ακριβή τοποθεσία πλην των μυστικών υπηρεσιών και των εκεί συνεργατών τους. Εδάφη και υπόγεια ύδατα μιας πάμπτωχης χώρας έχουν δηλητηριαστεί. Αλλά, όπως λέει και ο τραπεζίτης,* αυτά είναι ψιλά γράμματα σε χώρες με υψηλή θνησιμότητα. Έχει και συνέχεια: (9) Από το Ριζοσπάστη πάλι.
Τρομακτικοί αριθμοί
Το 2004, σε σύνολο 4.469 αιτήσεων αντιστοιχούσαν μόνο... 11 αιτούντες που πήραν άσυλο (ποσοστό 0,3%!). Το συνολικό ποσοστό αναγνώρισης προσφυγικού και ανθρωπιστικού καθεστώτος ήταν 0,9%. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως, την περασμένη χρονιά, έφτασαν στην Ελλάδα 302 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, πολλά από χώρες όπως το Αφγανιστάν, χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.(3)

Όταν η βία σε χαράζει για πάντα.
Μία ακόμα «Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων», όπως έχει καθιερωθεί η 20η Ιουνίου, βρίσκει 21 εκατομμύρια «ξεριζωμένους» (σύμφωνα μόνο με τις επίσημες καταγραφές) σε ολόκληρο τον κόσμο.(8)
Η πολιτική, τους έρχεται με πακέτα από το εξωτερικό.
Λιλόνγκουε, 11 Οκτωβρίου 2010.
 Η απαγόρευση προς τους παραδοσιακούς "βοηθούς γέννας" (πρακτικές μαίες) η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2007, ουσιαστικά αίρεται από τον Πρόεδρο Bingu του Μαλάουι μετά την επιστροφή του από την  Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ, που έγινε με θέμα "τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας στη Νέα Υόρκη".
Η άρση της απαγόρευσης που επιβλήθηκε το 2007 σχετικά με  τις TBAΣ(πρακτικές μαίες) σημαίνει πως  δεν θα απαιτείται  έγκριση του Υπουργείου Υγείας για τον χειρισμό των αναγκών, αλλά "θα  τους επιτραπεί να λειτουργούν ελεύθερα."
Μια δημογραφική έκθεση του 2004 για το Μαλάουι ανέβαζε το δείκτη μητρικής και παιδικής θνησιμότητας στα 984 άτομα ανά 100.000 τοκετών, που μεταφράζεται σε 6.000 θανάτους κατά τη διάρκεια γέννας κάθε χρόνο. Ο ΟΗΕ δήλωσε την αναγκαιότητα εκπαίδευσης των παραδοσιακών μαιών πριν την παροχή των υπηρεσιών τους. Μη χάνουμε τους δούλους για λάθος λόγους....
Διαβάστε σχετικά(2)
Παιδί εργάζεται σε ορυχείο. 2010
Και οι Αμερικανιές χωρίς σύνορα.
Οι φτωχοί δεν χρειάζονται ελεημοσύνη. Χρειάζονται έμπνευση.
Αν θέλετε να βοηθήσετε τους φτωχούς, να τους αποδείξετε ότι μπορούν να γίνουν πλούσιοι. Αποδείξτε τους ότι μπορούν να πλουτίζουν από τον εαυτό τους.
(απόσπασμα από το best-seller the secret)
Κείμενο και φωτογραφίες για την Τανζανία και την φυλή των Hadza από:
http://www.asante.gr/stiles/2009-08-28-14-04-22/31-2009-08-31-10-42-47/1168-hadja.html
Φωτογραφίες
http://rwandanissi.blogspot.com/2010/03/blog-post_01.html
http://www.athina984.gr/node/118615
http://oursurprisingworld.com/malawi-part-1/
http://si2.deviantart.com/art/Finding-peace-in-solitude-44534531?moodonly=69
http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/8218253.stm
http://www.bbc.co.uk/2/hi/africa/country_profiles/1
Πλήρες κείμενο (2)http://www.irinnews.org/Report.aspx?ReportID=90732
(3)http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3721689&publDate=9/4/1998
(4)http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=2896314&publDate=11/6/2005
(5)Για μια εποχή μετά την «Ανάπτυξη» Συγ.Γ. Κολέμπας 13/11/2006
http://topikopoiisi.blogspot.com/
(6)http://www.irinnews.org/Report.aspx?ReportID=91413
Από το(7)http://allafrica.com/stories/201012200013.html
(8)http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3425438&publDate=20/6/2006
(9)http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2896421&publDate=11/6/2005
* Το κείμενο του τραπεζίτη υπάρχει στο εξαιρετικό βιβλίο «Οικολογία και καπιταλισμός» του John Bellamy Foster, που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αποσπάσματα από
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=2896421&publDate=11/6/2005
Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο ξένων ιστοσελίδων.
Γράψτε ένα σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.