Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Κοινωνική Αλληλεγγύη κατά το κυβερνητικό δοκούν..…



 Σε  Δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε  στις 29 Ιανουαρίου 2013 στον τύπο μετά από σχετική ημερίδα,ο υφυπουργός Εργασίας  Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας  ανακοίνωσε τις νέες προδιαγραφές λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών.
Το θέμα της ημερίδας ήταν « Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης»,
 και οργανώθηκε με πρωτοβουλία της   Γ.Γ. Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων.
Στην Ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν ο Μακαριώτατος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, η  κ. Άννα Δαλλαπόρτα  και η Γ.Γ. Πρόνοιας .
Ο  υφυπουργός στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:
- «Η παρουσία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου αναδεικνύει ένα πολύ σημαντικό συμβολισμό, ότι Εκκλησία και Πολιτεία αναπτύσσουν συνέργειες για την αναβάθμιση των θεσμών κοινωνικής φροντίδας και την ανακούφιση αυτών που έχουν ανάγκη.
-Το Πρόγραμμα του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης
συνάδει με την γενικότερη προσέγγιση του Υπουργείου προς τον
σκοπό του καλύτερου συντονισμού μεταξύ των υπαρχουσών δομών.
-Οι δράσεις αυτές προσφέρουν ένα μικρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας σε εκείνους που έχουν χτυπηθεί πιο πολύ από τη κρίση».
Η  κ. Άννα Δαλλαπόρτα, επισήμανε μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Κεντρικός στόχος  του  Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης  είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας προς τους συμπολίτες  μας, που έχουν ανάγκη την υποστήριξή μας (είτε είναι άστεγοι είτε βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται ή είναι άνεργοι).Προς την κατεύθυνση αυτή επιδιώκεται η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού
Κοινωνικού Ταμείου και η μέγιστη ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και της *κοινωνίας των πολιτών».
Δεν νιώθω καλά που αναρτώ αυτήν την εικόνα, και είναι η δεύτερη φορά που μπαίνει σε αυτό το ιστολόγιο. Ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα σε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη, είναι το πληγωμένο ηθικό και η αξιοπρέπεια του. Αυτός ίσως είναι και ένας βασικός λόγος, που οι περισσότεροι προτιμούν την "απόσυρση" από τις ουρές  των συσσιτίων και τις επίσημες φιέστες φιλανθρωπίας. Δείτε λοιπόν τι προτείνουν!!!!

Το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης  χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας και  συστάθηκε με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας σε εθνικό επίπεδο μέσα από  μια δέσμη ενεργειών ψυχοκοινωνικής και υλικής υποστήριξης των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, καθώς και των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από αυτή.
Το πρόγραμμα αυτό δημιουργεί 1.200 θέσεις εργασίας για άνεργους νέους έως 30 ετών για 24 μήνες και είναι συνολικού προϋπολογισμού 40.000.000 ευρώ.
Στην εθνική αυτή προσπάθεια συμμετέχουν 51 Δήμοι, 46 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, 5 νομικά πρόσωπα ΟΤΑ, 8  φορείς του Δημόσιου τομέα και 18 φορείς του ιδιωτικού τομέα.
Οι ΟΤΑ συμβάλλουν διαθέτοντας τις κατάλληλες υποδομές για να λειτουργήσουν οι κοινωνικές δομές, οι ΜΚΟ διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και το προσωπικό και η κοινωνία , τέλος, προσφέρει τον χρόνο της, δηλαδή τον εθελοντισμό και τα υλικά αγαθά.
Οι Κοινωνικές Δομές  του προγράμματος οι οποίες θα λειτουργήσουν σταδιακά  στους Δήμους  που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα θα παρέχουν με διαφάνεια και σεβασμό υποστήριξη στις στις καθημερινές ανάγκες των ωφελούμενων.
Συγκεκριμένα  το πρόγραμμα αφορά στη λειτουργία, των παρακάτω Κοινωνικών Δομών :
1. Κοινωνικά Παντοπωλεία
2. Ανοικτά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής αστέγων
3. Υπνωτήρια αστέγων
4. Παροχή συσσιτίων
5. Κοινωνικά φαρμακεία
6. Δημοτικοί Λαχανόκηποι
7. Τράπεζες χρόνου
8. Γραφεία διαμεσολάβησης
Σκοπός της ημερίδας, τέλος, ήταν η ενημέρωση της κοινωνίας για την έναρξη λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών με κανόνες διαφάνειας, καθώς και η εκπαίδευση των στελεχών  που θα
εργαστούν σε αυτές θέλοντας να τονισθεί  η ανάγκη για παροχή συντονισμένων και ομογενοποιημένων υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους.
Περισσότερες πληροφορίες  θα βρείτε εδώ: ,και στην  www.epanad.gov.gr στην
ενότητα « πληροφορίες για δικαιούχους» έλεγε στο pdf.
Δεν έχασα καιρό λοιπόν,και στις 30/1, τόλμησα να πάρω τηλέφωνο σε ένα Δήμο, που όπως διαφημίζει εταιρεία προώθησης που έχει αναλάβει τη δημοσιότητα της δράσης,εκπονεί αυτόν τον καιρό σχετικό πρόγραμμα.
Εντάξει είμαι άνεργη αλλά όχι 30 χρόνων, μα φαντάζομαι πως δεν απαγορεύονται οι ερωτήσεις, και έχω κόρη που ενδιαφέρεται.
Αρχικά καλώ το τηλέφωνο του Δήμου, που φέρει το διαφημιστικό που τυχαίως βρήκα στο ίντερνετ. Μου απαντά μια ευγενική κοπέλα και μου λέει πως δεν γνωρίζει κάτι σχετικό.
Την ευχαριστώ αφού της επισημαίνω πως αυτό το τηλέφωνο αναγράφει για πληροφορίες το φυλλάδιο κλείνω το τηλέφωνο, και καλώ την εταιρεία προώθησης της δράσης.
Το σηκώνει μια ευγενέστατη κοπέλα, η οποία δεν γνωρίζει κάτι σχετικό, μου ζητά όνομα και τηλέφωνο να μάθει από την προϊσταμένη της και να μου απαντήσει.
Της αντιπροτείνω να ξανακαλέσω μετά από μερικές ώρες πράγμα που έκανα, αλλά το τηλέφωνο ήταν κατεβασμένο,και στις δυο ακριβώς έπαψαν να το σηκώνουν.
Ξανακαλώ στον Δήμο, έχοντας υπόψιν πως ίσως και να το σήκωσε λάθος άτομο,και επαναλαμβάνω την ερώτηση. Είναι η ίδια ευγενική κοπέλα, μου επιβεβαιώνει πως είναι αρμόδια για τα κοινωνικά προγράμματα όπως νηπιαγωγεία και άλλα, αλλά δεν γνωρίζει τίποτα γι'αυτό που την ρωτώ.
2:13,καλώ το έτερο τηλέφωνο του φυλλαδίου, του ΕΠΑΝΑΔ, που η κυρία που το σήκωσε μου επαναλαμβάνει ότι περισσότερες πληροφορίες δίνουν οι Δήμοι. Της εξηγώ την μέχρι τότε διαδρομή, και μου αντιπροτείνει να ενημερωθώ από τον ΟΑΕΔ.
Αυτόν όπως της είπα δεν τον κάλεσα, γιατί μια εβδομάδα πριν είχα ρωτήσει, και δεν γνώριζαν τίποτα.
Μου ανταναπαντά ότι ο ιστότοπος του ΟΑΕΔ έχει όλες τις πληροφορίες.
Σε αυτό το σημείο άρχισα  να γίνομαι ανυπόμονη για απαντήσεις χωρίς όμως να χάσω την ευγένειά μου-και την ρώτησα τι θα έκανε εάν ήταν άνεργη, έβρισκε το ωραιότατο υλικό μόνο στο ίντερνετ,και αντί ενημέρωσης άκουγε μόνο αοριστίες.
Η απάντηση ήταν τι να κάνουμε κλπ,κλπ,όποιος ενδιαφέρεται πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς,κλπ, και τότε κάπως πιο έντονα, την ρώτησα αν με το συνεχώς εννοεί να είναι κανείς κάθε μέρα στον Δήμο  του ή τον ΟΑΕΔ .
Επίσης  της είπα πριν μου απαντήσει πως καλό θα ήταν να γνωρίζουν και οι αρμόδιοι στην ΕΕ πως οι άνεργοι και λοιποί ωφελούμενοι των προγραμμάτων θα πρέπει να έχουν ίντερνετ και τι θα γινόταν αν κάποιος έφτανε μέχρι την ΕΕ για να διαμαρτυρηθεί;
Και πριν  μου απαντήσει  κάτι άλλο, την ευχαρίστησα και έκλεισα το τηλέφωνο.
Για να είμαστε δίκαιοι, σήμερα βρήκα άλλο ένα αρχείο PowerPoint το οποίο αναφέρει πως για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων θα λειτουργεί  ο ιστότοπος : www.koinoniasos.gr και ενιαία τηλεφωνική γραμμή πληροφόρησης 801 11 22444. Έχουν ήδη προβάλλει φαντάζομαι την δράση από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση( βρήκα προκηρύξεις για σποτάκια),μέσα που προσωπικά δεν χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια.

Συμπέρασμα:πρέπει να διαβάζουμε με ευλάβεια τους σχετικούς ιστότοπους των υπηρεσιών.
Γιατί που αλλού θα έβρισκα το αρχείο  PowerPoint με το τηλέφωνο και την διεύθυνση;

Κατά το δοκούν…όπως γράφει  εδώ η emaistra 
Μια καταστροφή την μετατρέπω σε συνωστισμό, μια κατοχή σε ειρηνευτική δύναμη
Μπορώ να σου κάνω την κόλαση, ανάπτυξη, μπορώ το τετέλεσται να σου το κάνω δρόμο προς τη σωτηρία..
Και σου παρουσιάζω το πιάτο μου πασπαλισμένο με μπόλικη φιλανθρωπία και μπόλικο ότι γουστάρεις .. για να το φας.

Μετά από αυτό το δημιουργικό τετράωρο,ξαναγυρνώ στο epanad και διαβάζω:
Νέα - Ανακοινώσεις
Εθνικό Δίκτυο άμεσης κοινωνικής παρέμβασης
Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε αστέγους και άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια. Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται από Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, όπως:
Κοινωνικά Παντοπωλεία
Κοινωνικά Φαρμακεία
Ανοιχτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων
Τράπεζες χρόνου
Δημοτικοί Λαχανόκηποι
Υπνωτήρια
Δομές παροχής Συσσιτίων
Γραφεία Διαμεσολάβησης
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από Φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (σωματεία, Ιδρύματα κλπ) οι οποίοι συμπράττουν με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου που νομίμως υλοποιούν δράσεις κοινωφελούς/κοινωνικού χαρακτήρα.
Θα χρηματοδοτηθεί η λειτουργία 195 Κοινωνικών Δομών σε όλη την Ελλάδα για διάστημα 24 μηνών. Στις Δομές αυτές θα δημιουργηθούν, και θα χρηματοδοτηθούν για το ίδιο διάστημα, 849 νέες θέσεις εργασίας  για άνεργους έως 30 ετών.

 Ποιους αφορά: Άτομα σε κατάσταση φτώχειας, άστεγους, άνεργους.
________________________________________
Αριθμός ωφελούμενων 849 άνεργοι(εδώ λιγοστεύουν οι άνεργοι,ή μου φαίνεται;)
________________________________________
Πληροφορίες
Α) ΆΤΟΜΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΤΩΧΕΙΑΣ και ΆΣΤΕΓΟΙ:
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στους συμπράττοντες Δήμους, καθώς και στους Φορείς που θα λειτουργήσουν τις Δομές, προκειμένου να ενημερώνονται για τον χρόνο λειτουργίας της κάθε μίας και τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις συμμετοχής.
Β) ΆΝΕΡΓΟΙ:
Οι άνεργοι που ενδιαφέρονται να προσληφθούν στις Δομές, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στους Υπεύθυνους Φορείς, σε ημερομηνίες που ανακοινώνει ο κάθε Φορέας. 
Μπορείτε να αναζητήσετε τους δικαιούχους φορείς και τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας
στη σελίδα http://www.epanad.gov.gr/default.asp?pID=3&la=1

Διαβάστε και τις λεπτομέρειες που προκαλούν ενδιαφέρον, μιας και ορίζουν από εδώ και πέρα, ακριβώς τι θα σημαίνουν Κοινωνικά παντοπωλεία,Υπνωτήρια  Δημοτικοί λαχανόκηποι κ.ά, αλλά και το βασικό,πως εννοούν οι κυβερνώντες την Κοινωνία Των Πολιτών .

Δείτε και μόνοι σας πως θεσμοθετείται η αυθαιρεσία στη διαχείριση των χρημάτων των  φορολογουμένων και ανήμπορων να αντιδράσουν πολιτών, και πως συντηρείται η προνομιακή μεταχείριση ορισμένων ομάδων σε  βάρος των υπολοίπων.
-
Θα μου πείτε πως υπερβάλλω, διότι εδώ σε αυτήν την περίπτωση θα κρατούν αρχείο για τα πάντα.
Ε,και για τους όλους τους Δημόσιους Φορείς θεσπίστηκε το Διαύγεια αλλά δεν λύθηκε το ζήτημα.
-
"Πλάι στις παραδοσιακές μεθόδους πειθάρχησης και καταστολής, χρησιμοποιώντας ακόμη και τη γλώσσα και τις μορφές αγώνα των κινημάτων, το κράτος κατασκευάζει έμμεσες μορφές ρύθμισης και ελέγχου της κοινωνίας, με την αγαστή συνεργασία ομάδων που είναι ήδη υπόδικες οι περισσότερες για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος".(από κείμενο που θα δημοσιεύσουμε αργότερα).

Ξέρετε γιατί μετά το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας ο Δήμος Αθηναίων ένοιωσε την ανάγκη να δημοσιεύσει τον μικρό αριθμό (35 περίπου,)αστέγων που προσήλθαν στις αίθουσες που διέθεσε;
Γιατί άραγε; Οι άλλοι 19,000  γιατί δεν προσήλθαν;
Πείτε μας τη γνώμη σας.

ΕΣΠΑ!

Γραφείο Διαμεσολάβησης
ΟΡΙΣΜΟΣ
Γραφείο Διαμεσολάβησης ορίζεται η Δομή, η οποία παρέχει πληροφόρηση σε
ωφελούμενα άτομα, σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Κοινωνικές Δομές
Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, διευκολύνοντας την προώθησή τους στις
αντίστοιχες Δομές, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Παράλληλα, παρέχει
υπηρεσίες διευκόλυνσης στην επικοινωνία των ωφελουμένων με τους κρατικούς
φορείς σε θέματα που αφορούν την υγεία και την εργασία τους (ΟΑΕΔ, Νοσοκομεία
κλπ.). Το Γραφείο λειτουργεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ, μέσω της
λειτουργίας του, παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και
πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των
ωφελουμένων.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Το Γραφείο Διαμεσολάβησης απασχολεί 2 άτομα προσωπικό:
 Με ειδικότητα στις ανθρωπιστικές επιστήμες
Στη Δομή τηρείται Ημερήσιο Βιβλίο Παρουσίας των Απασχολουμένων (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), όπου αναγράφονται τα στοιχεία του κάθε εργαζόμενου και η ώρα προσέλευσης και αναχώρησής του. Το Βιβλίο αυτό υπογράφεται καθημερινά τόσο από τον υπεύθυνο του προγράμματος, όσο και από τον εργαζόμενο.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των
ωφελουμένων.
 Λειτουργεί με σταθερό ωράριο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 9:00 π.μ. –
17:00 μ.μ.
 Είναι προσβάσιμο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 Φέρει ειδική κοινή σήμανση (πινακίδα) με τις υπόλοιπες Κοινωνικές Δομές που
λειτουργούν στα πλαίσια του δικτύου.
 Υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές για την προσέλκυση εθελοντών.
Συλλογή αναφορών με τα ακόλουθα στοιχεία:
 Το καθεστώς απασχόλησης στην αγορά εργασίας των ωφελουμένων
 Τα ηλικιακά δεδομένα των ωφελουμένων
 Την κατανομή των ωφελουμένων σε ευάλωτες ομάδες
 Το μορφωτικό επίπεδο ωφελουμένων
 Τον αριθμό των ωφελουμένων που εξυπηρετήθηκαν
 Τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Οι ωφελούμενοι που μπορούν να  εξυπηρετούνται  από το Γραφείο Διαμεσολάβησης είναι οι :
 Άστεγοι
 Άποροι
 Άνεργοι
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΗΣ
Το Γραφείο Διαμεσολάβησης παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης σε
τουλάχιστον  200 άπορους, άνεργους και άστεγους κάθε μήνα,
σχετικά με τις Δομές που μπορούν να απευθυνθούν, προκειμένου να
ωφεληθούν από τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που
υλοποιούνται.
*
Κοινωνικό Παντοπωλείο
ΟΡΙΣΜΟΣ
Κοινωνικό Παντοπωλείο ορίζεται το κατάστημα το οποίο  διανέμει, σε τακτική
βάση, τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα
προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, παιχνίδια, cd κλπ. σε άτομα που
τα έχουν ανάγκη. Το Παντοπωλείο λειτουργεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές,
και συνδέεται με τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία και την τοπική κοινωνία για τη
συλλογή των παραπάνω προϊόντων. Επιπλέον μέσω της Δομής, παρέχονται και
υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης με στόχο την
ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (1/2)
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο απασχολεί  5 άτομα προσωπικό:
 1 άτομο Διοικητικό Προσωπικό,
 3 άτομα Υποστηρικτικό Προσωπικό – στελέχη τροφοδοσίας και
 1 Κοινωνικό Λειτουργό
Στη Δομή τηρείται Ημερήσιο Βιβλίο Παρουσίας των
Απασχολουμένων (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), όπουαναγράφονται τα στοιχεία του κάθε εργαζόμενου και η ώραπροσέλευσης και αναχώρησής του. Το Βιβλίο αυτό υπογράφεται
καθημερινά τόσο από τον υπεύθυνο του προγράμματος, όσο και από τον εργαζόμενο.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Τα Κοινωνικό Παντοπωλείο αποτελείται από τρία τμήματα, στα οποία διατίθενται:
1) Τρόφιμα και είδη παντοπωλείου συσκευασμένα, είδη ατομικής υγιεινής,
κατεψυγμένα προϊόντα. 2) Είδη ένδυσης και υπόδησης, χρησιμοποιημένα και μη, είδη
οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. 3) Είδη ψυχαγωγίας όπως βιβλία, cd - dvd, για
την κάλυψη αναγκών μάθησης και πολιτισμού
 Παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των
ωφελουμένων.
 Λειτουργεί με σταθερό ωράριο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 9:00π.μ. –
17:00μ.μ.
 Είναι προσβάσιμο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 Φέρει ειδική κοινή σήμανση (πινακίδα) με τις υπόλοιπες Κοινωνικές Δομές που
λειτουργούν στα πλαίσια του δικτύου.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να συνάπτει
συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις που εμπορεύονται τα είδη
που διαθέτει και παράλληλα δέχεται συνεισφορές πολιτών και
συλλογικών φορέων (σχολεία, σύλλογοι κλπ)
 Υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές για την προσέλκυση
Εθελοντών
Συλλογή αναφορών με τα ακόλουθα στοιχεία:
 Το καθεστώς απασχόλησης στην αγορά εργασίας των ωφελουμένων
 Τα ηλικιακά δεδομένα των ωφελουμένων
 Την κατανομή των ωφελουμένων σε ευάλωτες ομάδες
 Το μορφωτικό επίπεδο των ωφελουμένων
 Τον αριθμό των ωφελουμένων που εξυπηρετήθηκαν
 Τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν
 Τα προϊόντα που εισήλθαν και εξήλθαν από τη Δομή
 Τους προμηθευτές (τοπικές επιχειρήσεις, πολίτες, φορείς κλπ.)
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Οι ωφελούμενοι που μπορούν να εξυπηρετούνται απότο Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι όσοι διαθέτουν κάρτα απόρου.
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΗΣ
 Το Κοινωνικό Παντοπωλείο διασφαλίζει την σταθερή
τροφοδοσία τουλάχιστον  150 οικογενειών κάθε μήνα.
Προμηθεύει προϊόντα συγκεκριμένου κόστους, κατ’ ελάχιστον
40,00 € το μήνα, σε άτομα που έχουν κάρτα απόρου,
προκειμένου να εξασφαλίζεται η ισονομία και η αξιοπρέπεια
των ωφελούμενων.
*
Κοινωνικό Φαρμακείο 
ΟΡΙΣΜΟΣ
Η Δομή Κοινωνικού Φαρμακείου παρέχει, σε ωφελούμενα άτομα, δωρεάν φάρμακα,
υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία εξασφαλίζει μέσω
συγκεκριμένων συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικούς φαρμακευτικούς
συλλόγους, καθώς και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων και
πολιτών. Λειτουργεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ, μέσω της λειτουργίας της
Δομής, παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης με
στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (1/2)
Το κοινωνικό Φαρμακείο απασχολεί τρία (3) άτομα
προσωπικό:
 2 με ειδικότητα Φαρμακοποιού και
 1 Κοινωνικό Λειτουργό.
Στη Δομή τηρείται Ημερήσιο Βιβλίο Παρουσίας των
Απασχολουμένων (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), όπου
αναγράφονται τα στοιχεία του κάθε εργαζόμενου και η ώρα
προσέλευσης και αναχώρησής του. Το Βιβλίο αυτό
υπογράφεται καθημερινά τόσο από τον υπεύθυνο του
προγράμματος, όσο και από τον εργαζόμενο.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Παρέχει  υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των ωφελουμένων.
 Λειτουργεί με σταθερό ωράριο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 9:00π.μ. – 17:00μ.μ.
 Είναι προσβάσιμο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 Φέρει ειδική κοινή σήμανση (πινακίδα) με τις υπόλοιπες Κοινωνικές Δομές που
λειτουργούν στα πλαίσια του δικτύου.
 Διαθέτει συγκεκριμένη πολιτική για την εξασφάλιση συνεργασιών με
φαρμακοβιομηχανίες, τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους και παράλληλα να δέχεται
συνεισφορές πολιτών και συλλογικών φορέων.
 Υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές για την προσέλκυση εθελοντών.
Συλλογή αναφορών με τα ακόλουθα στοιχεία:
 Το καθεστώς απασχόλησης στην αγορά εργασίας των ωφελουμένων
 Τα ηλικιακά δεδομένα των ωφελουμένων
 Την κατανομή των ωφελουμένων σε ευάλωτες ομάδες
 Το μορφωτικό επίπεδο των ωφελουμένων
 Τον αριθμό των ωφελουμένων που εξυπηρετήθηκαν
 Τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν
 Τα προϊόντα που εισήλθαν και εξήλθαν από τη Δομή
 Τους προμηθευτές (τοπικές επιχειρήσεις, πολίτες, φορείς κλπ.).
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Οι ωφελούμενοι που μπορούν να  εξυπηρετούνται  από το Κοινωνικό
Φαρμακείο είναι οι :
 Άστεγοι
 Άποροι
 Άνεργοι
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΗΣ
 Το Κοινωνικό Φαρμακείο παρέχει δωρεάν φάρμακα,
υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα σε
τουλάχιστον 100 άστεγους, απόρους και άνεργους κάθε
μήνα.
*
Δομές παροχής συσσιτίων
ΟΡΙΣΜΟΣ
Η Δομή παροχής συσσιτίων πληροί τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις, έχει
συγκεκριμένη ελάχιστη δυναμικότητα παροχής γευμάτων, λειτουργεί με
συγκεκριμένες προδιαγραφές και παράλληλα συνδέεται με τις τοπικές
επιχειρήσεις, σχολεία και την τοπική κοινωνία για τη σίτιση των ωφελούμενων.
Μέσω της λειτουργίας της Δομής, παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής
υποστήριξης και πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική
ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Το Κοινωνικό Συσσίτιο απασχολεί επτά (7) άτομα προσωπικό:
 1 άτομο Διοικητικό Προσωπικό,
 2 Άτομα Καθαριότητας,
 3 άτομα Στελέχη Κουζίνας
 1 Κοινωνικό Λειτουργό
Στη Δομή τηρείται Ημερήσιο Βιβλίο Παρουσίας τωνΑπασχολουμένων (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), όπουαναγράφονται τα στοιχεία του κάθε εργαζόμενου και η ώρα
προσέλευσης και αναχώρησής του. Το Βιβλίο αυτό υπογράφεταικαθημερινά τόσο από τον υπεύθυνο του προγράμματος, όσοκαι από τον εργαζόμενο.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Διαθέτει υπηρεσίες σίτισης σε άστεγους και άπορους.
 Παρέχει  υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των ωφελουμένων.
 Λειτουργεί με συγκεκριμένο ωράριο, 13:00μ.μ. – 15:00μ.μ, όλες τις ημέρες της
εβδομάδας.
 Είναι προσβάσιμο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
 Φέρει ειδική κοινή σήμανση (πινακίδα) με τις υπόλοιπες Κοινωνικές Δομές που
λειτουργούν στα πλαίσια του δικτύου.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Διαθέτει πολιτική συλλογής πλεοναζόντων προϊόντων από εργαστήρια-
βιοτεχνίες παραγωγής τροφίμων(ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, εστιατόρια
κ.λ.π.), καθώς επίσης και από τους πολίτες.
 Υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές για την  προσέλκυση εθελοντών
Συλλογή αναφορών με τα ακόλουθα στοιχεία:
Το καθεστώς απασχόλησης στην αγορά εργασίας των ωφελουμένων
 Τα ηλικιακά δεδομένα των ωφελουμένων
 Την κατανομή των ωφελουμένων σε ευάλωτες ομάδες
 Το μορφωτικό επίπεδο ωφελουμένων
 Τον αριθμό των ωφελουμένων που εξυπηρετήθηκαν
 Τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν
 Τα προϊόντα που εισήλθαν και εξήλθαν από τη Δομή
 Τους προμηθευτές (εργαστήρια- βιοτεχνίες παραγωγής τροφίμων, πολίτες κλπ.).
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Οι ωφελούμενοι που μπορούν να  εξυπηρετούνται από τη Δομή
του Συσσιτίου είναι οι :
Άστεγοι
Άποροι
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΗΣ
Η δομή παροχής Συσσιτίων εξασφαλίζει την τροφοδοσία
γευμάτων σε 100 άπορους και άστεγους ημερησίως.
*
Δημοτικός Λαχανόκηπος 
ΟΡΙΣΜΟΣ
Ως Δημοτικός Λαχανόκηπος ορίζεται η Δομή, η οποία αποτελείται από έκταση
ενιαίου αρδευόμενου και περιφραγμένου αγροκτήματος και κατανέμεται, σε
ωφελούμενα άτομα, σε ισομερή τεμάχια, προκειμένου να τα καλλιεργήσουν, με
αποκλειστικό σκοπό τη σίτιση τους. Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος λειτουργεί με
συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ, μέσω της λειτουργίας του, παρέχονται και
υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης, με στόχο την
ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (1/2)
Θα απασχολεί 3 άτομα για προσωπικό:
 1 γεωπόνο για την υποστήριξη-συμβουλευτική των ωφελούμενων,
 1 επιστάτη  του αγροκτήματος και
 1 κοινωνικό λειτουργό
Στη Δομή τηρείται Ημερήσιο Βιβλίο Παρουσίας των
Απασχολουμένων (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), όπου
αναγράφονται τα στοιχεία του κάθε εργαζόμενου και η ώρα
προσέλευσης και αναχώρησής του. Το Βιβλίο αυτό υπογράφεται
καθημερινά τόσο από τον υπεύθυνο του προγράμματος, όσο
και από τον εργαζόμενο.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Παρέχει  υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των
ωφελουμένων.
 Οι ωφελούμενοι παρέχουν το 10% της ετήσιας παραγωγής τους στο Κοινωνικό
Παντοπωλείο
 Διαθέτει στους ωφελούμενους τον απαραίτητο εξοπλισμό και εργαλεία για την
καλλιέργεια του αγροτεμαχίου
 Το ωράριο πρόσβασης των ωφελούμενων στον Λαχανόκηπο είναι ορισμένο ανά εποχή
 Είναι προσβάσιμος   με τα Μέσα Μαζικής  Μεταφοράς
 Φέρει ειδική κοινή σήμανση (πινακίδα) με τις υπόλοιπες Κοινωνικές Δομές που
λειτουργούν στα πλαίσια του δικτύου.
 Υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές για την  προσέλκυση εθελοντών
Συλλογή αναφορών με τα ακόλουθα στοιχεία:
Το καθεστώς απασχόλησης στην αγορά εργασίας των ωφελουμένων
 Τα ηλικιακά δεδομένα των ωφελουμένων
 Την κατανομή των ωφελουμένων σε ευάλωτες ομάδες
 Το μορφωτικό επίπεδο των ωφελουμένων
 Τον αριθμό των ωφελουμένων που εξυπηρετήθηκαν
 Τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν
 Τα προϊόντα που παράχθηκαν .
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Οι ωφελούμενοι που μπορούν να εξυπηρετούνται από τη Δομή του
Δημοτικού Λαχανόκηπου είναι οι :
 Άστεγοι
 Άποροι
 Άνεργοι
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΗΣ
Παρέχει συγκεκριμένη γεωγραφική έκταση 50τ.μ., αρδευόμενη και
περιφραγμένη, σε τουλάχιστον 100 άπορους, άνεργους και
άστεγους για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, με σκοπό τη
σίτισή τους για ένα έτος. Καλλιεργείται αποκλειστικά από τον
αιτούντα με τη βοήθεια των οικείων του
ΟΡΙΣΜΟΣ
Δομή, η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε ωφελούμενα άτομα να
συναλλάσσονται μεταξύ τους, σε συγκεκριμένη γεωγραφική
ενότητα, για τις ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών
χρησιμοποιώντας μονάδες εναλλακτικού συστήματος. Το δίκτυο
λειτουργεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ μέσω της
λειτουργίας της Δομής, παρέχονται και υπηρεσίες
ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης με στόχο την
ενδυνάμωση και την κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
Θα απασχολεί τέσσερα (4) άτομα προσωπικό,
 3 Διοικητικό Προσωπικό και
 1 Κοινωνικό Λειτουργό
Δομή διανυκτέρευσης αστέγων 
ΟΡΙΣΜΟΣ
Δομή διανυκτέρευσης αστέγων, η οποία  λειτουργεί με
συγκεκριμένες προδιαγραφές και εποπτεύεται από τους
επόπτες υγείας της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Μέσω της λειτουργίας της Δομής παρέχονται και υπηρεσίες
ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, πληροφόρησης και
συμβουλευτικής, με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική
ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Το Υπνωτήριο  Απασχολεί επτά (7) άτομα προσωπικό:
 2 Διοικητικό Προσωπικό
 4 άτομα  Καθαριότητας και
 1 Κοινωνικό Λειτουργό
Στη Δομή τηρείται Ημερήσιο Βιβλίο Παρουσίας των
Απασχολουμένων (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), όπου
αναγράφονται τα στοιχεία του κάθε εργαζόμενου και η ώρα
προσέλευσης και αναχώρησής του. Το Βιβλίο αυτό υπογράφεται
καθημερινά τόσο από τον υπεύθυνο του προγράμματος, όσο
και από τον εργαζόμενο.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των
ωφελουμένων.
 Η δυναμικότητα της Δομής είναι 50 κλίνες και λειτουργεί σε χώρο που
διαθέτει νόμιμη Οικοδομική Άδεια
 Λειτουργεί με σταθερό ωράριο, 21:00μμ έως 12:00πμ., όλες τις ημέρες της
εβδομάδας
 Είναι προσβάσιμη με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 Φέρει ειδική κοινή σήμανση (πινακίδα) με τις υπόλοιπες Κοινωνικές Δομές
που λειτουργούν στα πλαίσια του δικτύου.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (2/2)
 Υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές για την προσέλκυση εθελοντών.
 Διαθέτει σύστημα πυρασφάλειας (μέτρα πυρόσβεσης και πυρανίχνευσης),
σύμφωνα  µε την ισχύουσα νομοθεσία.
 Διαθέτει σύστημα κεντρικής θέρμανσης που καλύπτει όλους τους χώρους.
 Εποπτεύεται από τους επόπτες Υγείας της αντίστοιχης Υγειονομικής
Περιφέρειας .
Συλλογή αναφορών με τα ακόλουθα στοιχεία:
Tο καθεστώς απασχόλησης στην αγορά εργασίας των ωφελουμένων
 Τα ηλικιακά δεδομένα των ωφελουμένων
 Την κατανομή των ωφελουμένων σε ευάλωτες ομάδες
 Το μορφωτικό επίπεδο των ωφελουμένων
 Τον αριθμό των ωφελουμένων που εξυπηρετήθηκαν (διαμένοντες)
 Το χρόνο διαμονής των ωφελούμενων
 Τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν.
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Οι ωφελούμενοι που μπορούν να εξυπηρετούνται από τη Δομή
του Υπνωτηρίου είναι οι :
 Άστεγοι
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΗΣ
 Το Υπνωτήριο παρέχει υποδομή για τη διανυκτέρευση τουλάχιστον  50
αστέγων ανά ημέρα
ΟΡΙΣΜΟΣ
Δομή προσωρινής ημερήσιας διαμονής αστέγων, με συγκεκριμένη ελάχιστη
δυναμικότητα, η οποία παρέχει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, καθώς και
υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και προσωπικής υγιεινής. Λειτουργεί
με συγκεκριμένες προδιαγραφές και εποπτεύεται από τους επόπτες υγείας της
αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας. Μέσω της λειτουργίας της Δομής
υποστηρίζονται και ενέργειες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και
πληροφόρησης, με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (1/2)
Το Κέντρο Ημερήσιας υποδοχής αστέγων απασχολεί εννιά (9)
άτομα προσωπικό:
 2 νοσηλευτές
 1 γιατρό
 2 Κοινωνικούς  Λειτουργούς
 4 άτομα προσωπικό Καθαριότητας και Διοικητικής Υποστήριξης
Στη Δομή τηρείται Ημερήσιο Βιβλίο Παρουσίας των
Απασχολουμένων (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), όπου
αναγράφονται τα στοιχεία του κάθε εργαζόμενου και η ώρα
προσέλευσης και αναχώρησής του. Το Βιβλίο αυτό
υπογράφεται καθημερινά τόσο από τον υπεύθυνο του
προγράμματος, όσο και από τον εργαζόμενο.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Παρέχει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και
προσωπικής υγιεινής σε αστέγους.
 Παρέχει  υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των ωφελουμένων.
 Η δυναμικότητα της Δομής είναι τουλάχιστον 50 άτομα,  έχει επιφάνεια τουλάχιστον
200τ.μ. και διαθέτει νόμιμη Οικοδομική Άδεια.
 Να διαθέτει 3 ντουζιέρες για άντρες και 3 για γυναίκες
 Χώρο για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών
 Χώρο για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
 Χώρο για ανάπαυση
 Χώρο για πλυντήριο-στεγνωτήριο
 Να διαθέτει σύστηµα κεντρικής θέρμανσης που καλύπτει όλους τους χώρους
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Λειτουργεί με σταθερό ωράριο, 9:00πμ έως 21:00μμ., όλες τις ημέρες της εβδομάδας
 Είναι προσβάσιμη με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
 Φέρει ειδική κοινή σήμανση (πινακίδα) με τις υπόλοιπες Κοινωνικές Δομές που
λειτουργούν στα πλαίσια του δικτύου.
 Υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές για την προσέλκυση εθελοντών.
 Διαθέτει σύστημα πυρασφάλειας (μέτρα πυρόσβεσης και πυρανίχνευσης) σύμφωνα µε
την ισχύουσα νομοθεσία
 Εποπτεύεται από τους επόπτες Υγείας της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας
Συλλογή αναφορών με τα ακόλουθα στοιχεία:
 Το καθεστώς απασχόλησης στην αγορά εργασίας των ωφελουμένων
 Τα ηλικιακά δεδομένα των ωφελουμένων
 Την κατανομή των ωφελουμένων σε ευάλωτες ομάδες
 Το μορφωτικό επίπεδο των ωφελουμένων
 Τον αριθμό των ωφελουμένων που εξυπηρετήθηκαν
 Τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν
 Το χρόνο διαμονής των ωφελουμένων
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Οι ωφελούμενοι που μπορούν να  εξυπηρετούνται  από το Ανοιχτό
Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων είναι οι  Άστεγοι
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΗΣ
 Το Ανοικτό Κέντρο Ημερήσιας  Υποδοχής Αστέγων
διασφαλίζει την εξυπηρέτηση τουλάχιστον 50 αστέγων ανά
ημέρα.
Το κείμενο όλο εδώ: Κοινές Προδιαγραφές Λειτουργίας Κοινωνικών Δομών
28/1/2013
Πληροφορίες για Δικαιούχους
http://www.epanad.gov.gr/default.asp?pID=54&la=1
Συνεχίζεται...........

3 σχόλια:

  1. http://laikisineleusipetralona.espivblogs.net/2013/02/08/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τις παραπομπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεωρούμε χρήσιμο να ανοίξει ένας διάλογος γύρω από το θέμα.Αν μπορείτε να κάνετε κάτι σχετικό,σας παρακαλούμε ειδοποιείστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.