Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Κούλουμα* 2014


Ναι..ναι το ξέρω ..άργησα. Αλλά μόλις τώρα γύρισα και οι ενοχές δεν θα με άφηναν να κοιμηθώ αν δεν έκανα αυτή την ανάρτηση.
Πολύ σημαντικά θέματα συμβαίνουν στη γειτονιά μας, αλλά το κείμενο που ακολουθεί αφορά κυρίως την αυριανή μέρα.

Για τις σοβαρές εξελίξεις μιλά ο ακράτ 

"Σημαίες ανεβαίνουν, σημαίες κατεβαίνουν και παραληρούν τα πλήθη...
Καταδρομείς """"Ουκρανοί"""" που έμειναν καμιά πενηνταρέα.... πολιορκούνται από ιδιωτικό σεκιούριτη......
Η ναυαρχίς του """""Ουκρανικού""""" ναυτικού αυτομόλησε προς τον """""Σοβιετικό""""" στόλο της Κριμαίας, που δεν είναι ακριβώς σοβιετικός αλλά τα σύμβολα τα κρατά και είναι μεταξύ μας....
Ρώσικος στόλος.... Καταδρομείς """"Ουκρανοί"""" που έμειναν καμιά πενηνταριά.... πολιορκούνται από ιδιωτικό σεκιούριτη...... Σημαίες ανεβαίνουν, σημαίες κατεβαίνουν και παραληρούν τα πλήθη.... Ο Αλλάχ κ.λ.π"
Η συνέχεια εδώ:http://akrat.blogspot.gr

Και για την κατάλληλη μεταμφίεση έχει προνοήσει ο πρκλς εδώ:http://prkls.blogspot.gr

Η παράδοση επιτάσσει αύριο να βγούμε στους λόφους ή τα ξέφωτα, να τραγουδήσουμε και να φάμε σε κοινά τραπέζια, αλλά και να πετάξουμε αετούς.
Ομως οι βροχές και οι καταιγίδες όπως προβλέπει η ΕΜΥ αναμένεται να δυσκολέψουν το πέταγμα του χαρταετού οπότε η ημέρα  θα εορταστεί  -το κατά ...δύναμην.
Οι επιλογές είναι πολλές
Μπορούμε να  πάμε στα καλέσματα που κάνουν οι συνελεύσεις και οι αλληλέγγυες κινήσεις στις γειτονιές,΄είτε στις γιορτές που διοργανώνουν οι Δήμοι σε όλη τη χώρα.
Ακολουθούν ενδεικτικά κάποια καλέσματα.
 Κούλουμα στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος
Κάλεσμα από το Αυτοδιαχειριζόμενο Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος:
Καθαρά Δευτέρα, τρώμε όλοι μαζί, με τσουκάλι φασολάδα και λαγάνες και όλα τα καλά τα καθαροδευτεριάτικα!
Φέρτε τους χαρταετούς σας και ότι θέλετε να μοιραστείτε στο κοινό μας τραπέζι.
Και,στην ίδια γειτονιά.

Αποκριά στον Πειραιά
 Καθ. Δευτ. 3/3, 11 π.μ.-3 μ.μ. παραδοσιακό γλέντι στην πλαζ Φρεαττύδας με μουσική από τους Ν. Αγγελόπουλο, Β. Σοβατζή και Αν. Γρηγορόπουλο (σε περίπτωση κακοκαιρίας, η εκδήλωση θα γίνει στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Σινεάκ», δίπλα στο δημαρχείο, πεζόδρομος Καραϊσκου.
Κούλουμα στο Ελληνικό 
Πάρτε το χαρταετό σας κι ετοιμαστείτε για ένα «Σεργιάνι στην παράδοση» με χορούς, τραγούδια και δρώμενα από όλη την Ελλάδα. Η φασολάδα, η λαγάνα και το κρασί κέρασμα
Κούλουμα στο Περιστέρι
Δωρεάν σαρακοστιανά και κρασί και παραδοσιακό, λαϊκό πρόγραμμα με τους Γ. Ζερβάκη και Λ. Κωνσταντίνου.
Μαρούσι 
Με πατροπαράδοτες λιχουδιές, σαρακοστιανούς μεζέδες, άφθονο κρασί και συνοδεία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής γιορτάζουν οι Μαρουσιώτες τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι σε μια εκδήλωση που θα γίνει στο Κλειστό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» αντί για το κτήμα Καρέλλα λόγω των αναμενόμενων κακών καιρικών συνθηκών.
Αγία Παρασκευή
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής καλεί όλους τους δημότες και κατοίκους της πόλης στην καθιερωμένη εκδήλωση  στο Πάρκο Νεαπόλεως την Καθαρά Δευτέρα από τις 11 το πρωί. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νότου.
Γαλάτσι
Ο Δήμος Γαλατσίου και ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός καλούν τους πολίτες να γιορτάσουν μαζί τα πατροπαράδοτα «Κούλουμα 2014» στον  χώρο του Άλσους Βείκου- “Βασίλης Παπαδιονυσίου”, το πρωινό της Καθαράς Δευτέρας 3 Μαρτίου στις 11 π.μ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική με νησιώτικα και παραδοσιακά τραγούδια, πολιτιστικά δρώμενα, άφθονα σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί σε ένα ξεχωριστό γλέντι.
Ηράκλειο Αττικής
Για μια ακόμα χρονιά ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής θα γιορτάσει τα παραδοσιακά Κούλουμα στον Πράσινο Λόφο (Παναγίτσα), στις 11.00 π.μ., με παραδοσιακά εδέσματα τραγούδια,  πολύ χορό  και άλλα δρώμενα.
Μεταμόρφωση
Ο Δήμος Μεταμόρφωσης θα γιορτάσει την Καθαρά Δευτέρα τα πατροπαράδοτα Κούλουμα με νηστίσιμα εδέσματα, μουσική και χορό στο κτήμα Δηλαβέρη (όπισθεν δημοτικού κολυμβητηρίου)
Νέα Ιωνία
Ο Δήμος Νέας Ιωνίας  διοργανώνει μία ανοιχτή εκδήλωση για τον εορτασμό της Κ. Δευτέρας και προσκαλεί όλους τους Δημότες για να γιορτάσουν μαζί την μέρα αυτή με πολύ κέφι, τραγούδι, φαγητό και χορό. 
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από τις 11.30 το πρωί στον πεζόδρομο της Παλαιών Πατρών Γερμανού με ζωντανή μουσική, πολιτιστικά δρώμενα, παιδικές δραστηριότητες και φυσικά νηστίσιμα εδέσματα & κρασί για όλους.
Πεντέλη
Οι Εθελοντές της Πεντέλης διοργανώνουν, υπό την αιγίδα του Δήμου, Κούλουμα Αγάπης στον χώρο τους (Κατασκηνώσεις Νέας Πεντέλης, τέρμα οδού Ναυαρίνου) από τις 11.00 π.μ. έως και τις 15.00.
Ο Δήμος Καλλιθέας 
Καλεί τους δημότες, στις  3 Μαρτίου στην πλατεία  Νερού παραλία  Τζιτζιφιών
Από τις 11 το πρωί με 3 το μεσημέρι.
Ιδέες για Κούλουμα στην Αθήνα

Κάθε δήμος έχει τα δικά του στέκια (λόφους, πάρκα και πλατείες ) για γλέντι με σαρακοστιανά και κρασί κέρασμα αλλά και ζωντανή μουσική. Στην Αθήνα είναι κλασικό το ραντεβού στου Φιλοπάππου όπου φέτος τη γιορτή  θα συνοδεύουν  το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής με τους Μπάμπη Τσέρτο, Νάντια Καραγιάννη και Νίκο Καραγιάννη, αλλά και στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ στους Αμπελοκήπους.
Στο Μοσχάτο, το Παλαιό Φάληρο και τη Δραπετσώνα  οι γιορτές θα γίνουν στην παραλία.
Στην Ηλιούπολη το ραντεβού είναι τριπλό (στα Πάρκα Ναυαρίνου και Χαλικάκι και στο λόφο Προφήτη Ηλία ), στη Φιλοθέη κλασικά έχει διαγωνισμό πρωτότυπου χαρταετού στο Άλσος Εθνικής Τραπέζης ενώ η Πετρούπολη γιορτάζει τα Πετροκούλουμα στην πλατεία Αγίου Δημητρίου.
Από την Ιωάννα Γκομούζα  και www.athinorama.gr
Αλλά τα Κούλουμα θα γιορτάσουν με τους δημότες και ο Δήμος Αγίων Αναργύρων, Γαλατσίου,και πολλοί άλλοι Δήμοι σε όλη τη χώρα. 

Καλή διασκέδαση και  πετάγματα !
*Με την ονομασία κούλουμα χαρακτηρίζεται ο υπαίθριος πανηγυρισμός της «Καθαρής(άς) Δευτέρας».
Εικόνες και πηγές
www.artandlife.gr
http://www.xtypos.gr
https://tofistiki.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.