Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Δουλειά τρέξτε ..τρέξτε...

Διαβάζω πριν λίγες ημέρες το παρακάτω δημοσίευμα και μένω άφωνη...
Μια αποκαλυπτική είδηση ​​που θα πρεπε να γίνει η βάση μιας σοβαρής συζήτησης για το μείζον ζήτημα της ανεργίας ήρθε και πέρασε απαρατήρητο, και η ζωή συνεχίζεται.
Διαβάστε:


Κερασιές

Τα υπέρογκα πρόστιμα για την απασχόληση παράνομων αλλοδαπών και οι νόμιμοι που βρίσκονται με το κιάλι, έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς στο "χείλος του γκρεμού"

News247 Ιούνιος 01 2014 
Απεγνωσμένοι είναι οι αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς βλέπουν την παραγωγή τους να σαπίζει κυριολεκτικά πάνω στα δέντρα λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών.
Οι αλλοδαποί που τα προηγούμενα χρόνια αναλάμβαναν το έργο της συγκομιδής και της διαλογής φρούτων και λαχανικών, έχουν εξελιχθεί σε «δίκοπο μαχαίρι» για τους παραγωγούς, αφού η αστυνομία "σκουπίζει" τους παράνομους και ανασφάλιστους, επιβάλλοντας σε περίπτωση σύλληψης υπέρογκα πρόστιμα.
Έτσι οι παραγωγοί αποφεύγουν να πάρουν στη δούλεψη τους παράνομους αλλοδαπούς και χωρίς ασφάλιση αλλά ψάχνουν και με το κυάλι, τους νόμιμους, καθώς αυτοί δεν είναι τόσοι πολλοί ώστε να επαρκούν στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει ανά περιόδους.
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που βιώνουν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι παραγωγοί κερασιών και μήλων στην Αγιά Λάρισας, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τους κόπους όλης της χρονιάς.

Πρέπει άμεσα να προκύψει μια νόμιμη διαδικασία, ώστε όλοι αυτοί, οι κυρίως Αλβανοί, που έρχονται στην Αγιά με τουριστική άδεια, να μπορούν να δουλέψουν νόμιμα. Κάνουμε έκκληση προς όλους τους υπευθύνους να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα. Τα προϊόντα μας δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο στα δένδρα. 
Η καταστροφή θα είναι μεγάλη και για μας και για την τοπική οικονομία και για την οικονομία της χώρας μας. Ήδη η ζήτηση από Ρωσία και άλλες χώρες είναι μεγάλη και θα είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευτούμε ».
Πληροφορίες από eleftheria.gr Ανθή Κουτσουμπού

Το καταλάβαμε τι έγινε; Αν όχι διαβάστε και κάποια από τα σχόλια που συνόδευαν το κείμενο.

Dimitris P. 
Δηλαδή τι θέλει να πει ο ποιητής?
Κάντε τα στραβά μάτια με τις άδειες, να δίνουμε ψίχουλα να εκμεταλλευόμαστε τον κόσμο σε συνθήκες δουλείας για να τρώτε κεράσια και φράουλες? Το να ανεβάσετε σε λογικά επίπεδα τα ημερομίσθια και να πάρετε στη δούλεψη σας Έλληνες δεν είναι στο πρόγραμμα, έτσι?
Ε ναι, δεν βάζει έτσι βενζίνη ο τσιφλικάς στο Καγιέν (ναι υπάρχουν ακόμα τέτοια) 


Xr 
Τις επιδοτησεις οι Αλβανοι φορολογουμενοι σας τις πληρωνουν για να εισαστε ανταγωνιστικοι; Αυτη τη λογικη δεν εχουν εξαλλου οι επιδοτησεις; Για να μπορειτε να ανταπεξελθετε δηλ. στον ανταγωνισμο απο τις χωρες οπου το κοστος παραγωγης ειναι φτηνοτερο; Αν ειναι να ριχνετε το κοστος προσλαμβανοντας αλλοδαπους μονο και ανασφαλιστους, τοτε να τις καταργησουμε. Ξερω κοσμο που με εναν αξιοπρεπη μισθο θα ερχοταν να δουλεψει τρεχοντας

Πολιτης Β 'Κατηγοριας 
Ειναι τραγικο που τα εγγονια των δουλοπαροικων επι Κιλελερ σημερα οχι μονο εγιναν οι ιδιοι τσιφλικαδες αλλα απαιτουν και με το ετσι θελω να μην ισχυει γι αυτους οτι ισχυει για ολη την υπολοιπη Ελλαδα

Αμα δε γουσταρετε να απασχολειτε νομιμα εργαζομενους τοτε να τα βαλετε εκει που ξερετε τα φρουτα σας ...
Υ.Γ Ερχεται και η εποχη των καρπουζιων σιγα σιγα ... μια χαρα θα σας ερθει.

chaos88 
Τη στιγμή που το κόστος να πληρωθεί Έλληνας εργάτης είναι υψηλό και ο παραγωγός δεν βγαίνει να πάνε 4-5 παραγωγοί εναλλάξ ο ένας στο χωράφι που άλλου και να μαζέψουν την παραγωγή δεν παίζει ε? ζεστένεται ο φραπές στο καφενείο!
Υ.Γ τουριστική άδεια σε Αλβανούς για να εργαστούν σε χωράφι;

Theodore41 
Απο τη στιγμη που ο Ελληνας ειναι ανεργος, οπως λεει, και πειναει, πως διακαιολογειται οτι δεν παει να μαζεψει τα κερασια?

AristosC -Theodore41 
γιατί οι (συγκεκριμένοι) αγρότες έχουν μάθει να πληρώνουν ψίχουλα για εργατικά, καθόλου ασφαλιστικά και τους κακοφαίνεται που θα έχουν λιγότερα κέρδη!

επίκουρος- AristosC 
Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που προσλάμβαναν λαθρομετανάστες και μόλις ήταν να τους πληρώσουν φώναζαν την αστυνομία να τους μαζέψει.

b20344 
Να μην εχετε ανασφαλιστους δεν παιζει δηλαδη?

Γιώργος M 
Οι ανεργοι Ελληνες της επαρχιας το βρισκουν πολυ μπαναλ να συρουν το κουφαρι τους να δουλεψουν ε? Ειναι πιο αποδοτικο να πινουν καφε στο καφενειο και να γκρινιαζουν ε?????????

Theodore41- Ronar91 
Τελικα, ολο καποιους αλλους, εχετε στο μυαλο σας. Γιατι δεν πατε εσεις?

ell-greco 
βασικά δε κατάλαβα, τι ζητάει ο δημοτικός σύμβουλος ... να νομιμοποιηθούν και άλλοι εργάτες; ή να σταματήσουν οι έλεγχοι (που μάλλον αυτό θέλει)? διότι, δε νομίζω να είναι πολλοί οι ντόπιοι-γηγενείς που θα δουλέψουν υπό τις συνθήκες που δουλεύουν οι ανασφάλιστοι εργάτες ...

psychomantiss 
Ζητηση τεραστια δεν λέω. ΟΑΕΔ όμως δεν βλέπω να γραφουν κάτι. Ουτε στις
αγγελίες βλέπω. Εφοσον λένε οτι αναζητούν εργάτες, μηπως ειναι ευκολο να
μας πει ο αρθρογραφος και τον τρόπο με τον οποίον τους αναζητούν? Να
ξερω κι εγω ο χαζος που να ψαξω δηλαδή.

kostas 
Δημοτικός σύμβουλος-παραγωγός ζητάει να μην εφαρμόζονται οι νόμοι? Τι άλλο θα ακούσουμε ...
Ο κακώς εννοούμενος συνδικαλισμός πρέπει κάποτε να σταματήσει. Δεν είναι δυνατόν ο κάθε σύλλογος-συνδικαλιστικό όργανο να δικαιολογεί τις παρανομίες.
2 επιλογές υπάρχουν. Είτε θα δώσουν το νόμιμο ημερομίσθιο σε Έλληνα ή ξένο είτε θα αφήσουν τα προϊόντα τους να σαπίζουν.
Σε κάθε άλλη περίπτωση παίρνουν το ρίσκο της παρανομίας και του προστίμου.
Το γνωστό παραμύθι ότι δεν πηγαίνουν οι Έλληνες ας το σταματήσουν επιπλέον. Το πρόβλημα είναι κυρίως ότι υπάρχει λειψανδρία στα χωριά. Αυτοί που μένουν όμως δουλεύουν.


Και αν νομίζετε ότι οι σχολιαστές τα παραλένε,το έχουμε και σε πιο αναλυτικό..
Κείμενο β'

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ «ΣΚΟΥΠΙΣΕ» ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ, ΤΑ ΚΕΡΑΣΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ



Απευθυνθήκαμε στον δημοτικό σύμβουλο κ. Σιμούλη Θωμά, παραγωγό και έναν εκ των ιδρυτών του τοπικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», για την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί και απειλεί να τινάξει στον αέρα τους κόπους όλης της χρονιάς.
 «Αιτία της είναι» μας είπε «η ξαφνική και χωρίς καμία προειδοποίηση επιχείρηση σκούπα των αστυνομικών αρχών σε ανυποψίαστους αγρότες, με συνέπεια την επ 'αυτοφώρω σύλληψή τους και την επιβολή πολύ υψηλών προστίμων περί μαύρης εργασίας. 
Το συγκεκριμένο γεγονός δεν έχει προηγούμενο και, πραγματικά, όλοι μας έχουμε αιφνιδιαστεί και τρομοκρατηθεί. 
Κανείς δεν θέλει να είναι παράνομος και είμαστε εμείς οι πρώτοι που ζητούμε από την Πολιτεία να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά της. 
Τα πρόστιμα, όμως, που επιβάλλονται είναι εξοντωτικά, 10.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο, και σε συνδυασμό με το νέο καθεστώς φορολογίας οδηγούνται όλοι οι παραγωγοί στην καταστροφή ».
« Αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε μια επαγγελματική κατηγορία από την οποία ολόκληρη η χώρα περιμένει να ανακάμψει , αν θέλουμε να μην ερημώσουν τα χωριά μας »συνέχισε« πρέπει το κράτος να δει άμεσα το πρόβλημα και να παράσχει λύση, γιατί πρόβλημα χωρίς λύση δεν υπάρχει. 
Πρέπει άμεσα να προκύψει μια νόμιμη διαδικασία, ώστε όλοι αυτοί, οι κυρίως Αλβανοί, που έρχονται στην Αγιά με τουριστική άδεια, να μπορούν να δουλέψουν νόμιμα. Κάνουμε έκκληση προς όλους τους υπευθύνους να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα. Τα προϊόντα μας δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο στα δένδρα. 
Η καταστροφή θα είναι μεγάλη και για μας και για την τοπική οικονομία και για την οικονομία της χώρας μας. Ήδη η ζήτηση από Ρωσία και άλλες χώρες είναι μεγάλη και θα είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευτούμε ».
Τα κείμενα  τα σχόλια και οι εικόνες από:
http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=22&aid=72532 #. U4uANnJ_t49
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/sapizei_h_paragwgh_panw_sta_dentra_elleipsei_ergatikwn_xeriwn.2818619.html

Σκλαβοπάζαρο στα χωράφια του Αιτωλικού


Συμπληρωματικές πληροφορίες στις 28/6/2014.
Για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις γιατί είδους απασχόληση μιλάμε.
Ελληνορουμανικό κύκλωμα, το οποίο φυλάκιζε μέσα σε αποθήκες, υπό άθλιες συνθήκες, αλλοδαπούς και τους εξανάγκαζε να δουλεύουν τσάμπα σε χωράφια, 
εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής, στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας.Συνελήφθησαν πέντε Έλληνες και δύο Ρουμάνοι, οι οποίοι κρατούσαν φυλακισμένους 12 Ρουμάνους, τους οποίους ξανάγκαζαν να εργάζονται σε χωράφια επί 12 ώρες καθημερινά χωρίς αμοιβή.
*
Το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων διερεύνησε την καταγγελία και εξακρίβωσε ότι από διάφορα χωριά της Ρουμανίας το κύκλωμα είχε συγκεντρώσει περίπου εξήντα 
(60) άτομα, τα οποία με ειδικά ναυλωμένο λεωφορείο μεταφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αιτωλικού Αιτωλοακαρνανίας. 
Η εξάρθρωση του κυκλώματος έγινε μετά από καταγγελία που έγινε πριν από ένα μήνα από δύο Ρουμάνους ότι «στρατολογήθηκαν» στη χώρα τους από τους δύο συμπατριώτες  τους (συλληφθέντες), οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την δεινή οικονομική τους κατάσταση, 
τους υποσχέθηκαν νόμιμη εργασία στη χώρα μας, σε αγροτικές καλλιέργειες, με αμοιβή 25 ευρώ ημερησίως και δωρεάν σίτιση και διαμονή σε δωμάτια, που θα τους 
παραχωρούσαν οι ίδιοι.
*
Επιπλέον, τους υποχρέωναν, κάθε άτομο να καταβάλλει το 
χρηματικό ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ το μήνα, σαν ενοίκιο για τη διαμονή στην αποθήκη.
*
Στις 27 του Νοεμβρίου, όταν οι φυλακισμένοι επιχείρησαν να διαφύγουν, ο 31χρονος τους αντιλήφθηκε και άρπαξε τα δελτία ταυτότητάς τους, ενώ τους κλείδωσε σε χώρο της 
αποθήκης, από όπου κατάφεραν να αποδράσουν με τη συνδρομή ομοεθνή τους.
*
Στο πλαίσιο της έρευνας και αφού εντοπίσθηκε το σημείο που διέμεναν οι αλλοδαποί εργάτες, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν επτά (7) μέλη του κυκλώματος και απελευθερώθηκαν δέκα (10) ακόμα υπήκοοι Ρουμανίας.
3 Δεκ 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.