Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Στιχομυθίες των πατέρων

Πόσο χρονών γύρισες από την κόλαση ρε φίλε…
Τους ακούμε να μιλούν για την εποχή τους....
και μας θυμίζουν ότι, αυτό που δεν θα καταλαβαίναμε σε μια ολόκληρη ειρηνική ζωή  μπορεί να το καταλάβουμε σε μια δύσκολη συγκυρία, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Γιατί, σημασία δεν έχει αυτό που συμβαίνει, αλλά τι κάνεις με αυτό που σου συμβαίνει.
Ο Ρένος με τον Ιάκωβο Καμπανελλη 6/7

http://www.youtube.com/watch?v=0MRQcfKfqdo&feature=related
Άσμα ασμάτων. Μίκης Θεοδωράκης.

http://www.youtube.com/watch?v=Nacie9IXYw8&feature=related
Performers:Hellen Arestides mezzo soprano
Για το
Χαμί...
Που μας θυμίζει ο tsalapetinos λέγοντας: ...αν σου γράφω σήμερα, κοιτάζοντας τα κόκκινα δάχτυλά μου, είναι για να θυμάμαι το αίμα σου που δε βρήκε δικαίωση. Διαβάστε το:
http://tsalapetinos.blogspot.com/2011/03/blog-post_28.html
Ο Ρένος με τον Ιάκωβο Καμπανελλη 7/7

http://www.youtube.com/watch?v=RfuUSKDM6NQ
Αν δούμε τους γονείς μας σαν το στυμόνι του καμβά της ζωής μας, το υφάδι είναι οι δάσκαλοι και η τέχνη- που μας συνδέουν με μια μεγαλύτερη  πραγματικότητα. Στην πρώτη περίπτωση δεν έχουμε επιλογή, στη δεύτερη  είναι θέμα δικής μας απόφασης με τι θα συνδεθούμε.
 Ο Ρένος διαβάζει Ιάκωβο Καμπανέλλη
Ο Ρένος με τον Ιάκωβο Καμπανελλη 2/7

http://www.youtube.com/watch?v=by_HJrq5DJw&feature=related
Οι στέρεοι όσο και πολύπλοκοι χαρακτήρες τους μας θυμίζουν πως οι δυσκολίες στη ζωή μπορεί να γίνουν  ο κινητήριος μοχλός για την εξέλιξη του ανθρώπου..
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στις 3/12/1922 στη Νάξο. Μερικά χρόνια αργότερα το 1935, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Νίκαια. Στην Κατοχή, πήρε μέρος στην Αντίσταση αλλά το 1943 συνελήφθη από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν όπου κρατήθηκε ως τις 5 Μαϊου 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις. Από αυτή την εμπειρία του γεννήθηκε το γνωστό «Μαουτχάουζεν» ο κύκλος των τραγουδιών σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
«Έβδομη μέρα της δημιουργίας», «Η Αυλή των θαυμάτων», «Ηλικία της νύχτας», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Το μεγάλο μας τσίρκο», «Βίβα Ασπασία», «Οδυσσέα γύρισε σπίτι», είναι μερικά μόνο από τα θεατρικά έργα που αφήνει πίσω του ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Οταν γύρισε στην Ελλάδα, το χειμώνα του 45,οι παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν τον συνάρπασαν. «Εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου» δήλωνε. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν είχε ολοκληρώσει τη γυμνασιακή του μόρφωση, τον εμπόδισε από το να σπουδάσει ηθοποιός. Ετσι, μη έχοντας άλλη λύση για ν΄ανοίξει την κλειστή γι΄αυτόν πόρτα του θεάτρου, ξεκίνησε να γράφει. Ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος έφυγε από τη ζωή στις 29-03-11 ύστερα από δίμηνη νοσηλεία.
Το Μεγάλο Μας Τσίρκο
Στίχοι και κείμενα: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Το καλοκαίρι του 1973, κι ενώ η  χούντα των συνταγματαρχών ήταν και έδειχνε ακόμα πανίσχυρη, η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ανεβάζουν στο θέατρο "Αθήναιον" το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη "Το μεγάλο μας τσίρκο". Η μουσική ήταν του Σταύρου Ξαρχάκου και τα τραγούδια της παράστασης απέδιδαν ο Νίκος Ξυλούρης και τα μέλη του θιάσου. Τα σκηνικά της παράστασης ήταν του Ευγένιου Σπαθάρη
και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους είχαν: ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Στέλιος Κωνσταντόπουλος, ο Νίκος Κούρος, ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος.
Μεγάλα νέα φέρνω από 'κει πάνω
περίμενε μια στάλα ν' ανασάνω
και να σκεφτώ αν πρέπει να γελάσω
να κλάψω, να φωνάξω, ή να σωπάσω.
***
Οι βασιλιάδες φύγανε και πάνε
και στο λιμάνι τώρα, κάτω στο γιαλό
οι σύμμαχοι τους στέλνουν στο καλό
***
Στολίστηκαν οι ξένοι τραπεζίτες
ξυρίστηκαν οι Έλληνες μεσίτες
Εφτά ο τόκος πέντε το φτιασίδι
σαράντα με το λάδι και το ξύδι
Στο έργο αυτό, μέσα από σατιρικά και δραματικά νούμερα και τραγούδια γινόταν μια αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας από την Τουρκοκρατία, τον Όθωνα και τους υπόλοιπους κυβερνήτες της ανεξάρτητης Ελλάδας ως την Μικρασιατική καταστροφή, τον πόλεμο του 40 και το τότε,1973 ...τώρα;
Το ηχητικό ντοκουμέντο από την παράσταση αυτή είναι ένα εναλλακτικό βιβλίο ιστορίας. Αν η κυρία Κουτσίκου, που παιδεύει αυτόν τον καιρό την παιδεία, τους εκπαιδευτικούς και  αποφασίσει να αποσύρει τελικά το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ δημοτικού,και δεν της βρίσκεται εύκαιρο άλλο βιβλίο, ας μοιράσει στα σχολεία μερικά cd κι ας προτρέψει τους δασκάλους να αναλύσουν το έργο και τα παιδιά να ανεβάσουν με τον τρόπο τους μια παράσταση βασισμένη στο “μεγάλο μας τσίρκο”. Γράφει το 2007 στο http://afmarx.wordpress.com/2007/03/25/megalo-tsirko/
Το σύνολο του αφιερώματος στον Ιάκωβο Καμπανέλλη μπορείτε να το βρείτε στο youtube.
Εκεί θα βρείτε ακόμη πλήθος από βίντεο με τον Ρένο Αποστολίδη όπως:
(Ο εμφύλιος μέσα μας), (Γ.Βιζυηνός), (Ηράκλειτος) και άλλα.
http://www.renosapostolidis.gr
Αποσπάσματα από:
http://vithos-psihis.pblogs.gr/2009/10/542876.html.
Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο ξένων ιστοσελίδων.
Γράψτε ένα σχόλιο.

2 σχόλια:

  1. θυμάμαι τους ασφαλίτες που περίμεναν στην είσοδο και έπαιρναν τις ταυτότητες αυτών που εμπαιναν στο θέατρο γιά όσο παίχτηκε.Θυμάμαι επίσης που εμείς χεσμένοι από φόβο,το είδαμε.
    Φοβάμαι πως όταν πεθάνουν αυτοί οι παλιοί, θα μας πηγαινοφέρνει ο αέρας όπου θέλει, γιατί δε θάχουμε ρίζες να κρατιόμαστε απάνω στο χώμα.Και καινούριους δε βλέπω.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι φυσικό σε δύσκολες στιγμές να αναπολούμε.Θυμόμαστε την ίδια εποχή που το έργο αυτό ήταν ένας άνεμος ελπίδας .Την εποχή που αν πηγαινες να δεις ένα έργο,μια συναυλία,κινδύνευες να βρεθείς στο τμήμα. Αυτή η κατάσταση συνέβαινε μέχρι το 1976.Μετά ήρθαν οι ευκολίες και ο καταναλωτισμός.Τώρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφεθούμε σε κανένα άνεμο. Ανασυγκρότηση,και το καινούργιο είσαι εσύ,με αυτά που κάνεις.Εύκολο είναι να βρεις τη σημασία της καλλιέργειας και να το υποστηρίζεις με τόσα σούπερ-μάρκετ γύρω;να σου ευχηθώ καλή σοδειά.Εγώ φέτο βρήκα να τεμπελιάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.