Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

Ο ύπουλος εχθρός των μελισσών*

- Προωθημένο μήνυμα -
Εικόνα από το Βήμα
Δισεκατομμύρια μέλισσες πεθαίνουν αθόρυβα κι ολόκληρη η τροφική μας αλυσίδα κινδυνεύει. Οι μέλισσες δεν παράγουν απλώς μέλι – είναι ένα τεράστιο αλλά ταπεινό εργατικό δυναμικό που επικονιάζει το 75% των φυτών που καλλιεργούμε. Σε πέντε μέρες, οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν αν θα απαγορεύσουν τελικά τα τοξικά φυτοφάρμακα που τις σκοτώνουν. 

Το ξέρουμε πως μπορούμε να πετύχουμε την απαγόρευσή τους – μετά απ’την τεράστια εκστρατεία του Avaaz πέρσι, η ΕΕ απαγόρευσε τα δηλητήρια που σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες ευθύνονται για τη ραγδαία μείωση του πληθυσμού των μελισσών. Αυτή τη στιγμή, κολοσσιαίες εταιρίες χημικών πιέζουν ασφυκτικά τις Αμερικανικές αρχές για να μην περάσει η απαγόρευση. Αλλά σύμμαχοί μας «εκ των έσω» ισχυρίζονται πως μια δημόσια κατακραυγή θα δώσει στους αρμόδιους την ώθηση για να περάσουν την απαγόρευση. Ας τους τη δώσουμε λοιπόν! Αν οι ΗΠΑ κάνουν το βήμα, θα δημιουργηθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση και θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες του κόσμου.

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο – ​τα μέλη της ειδική​ς​ ομάδα​ς​ του Λευκού Οίκου θα υποβάλουν μεταρρυθμιστικές προτάσεις την Τρίτη. Δεν αφορά μόνο τη σωτηρία των μελισσών, αφορά την επιβίωσή μας. Υπόγραψε το επείγον ψήφισμα τώρα – ας δημιουργήσουμε ένα σμήνος παγκόσμιας αντίδρασης για να απαιτήσουμε απ΄τις ΗΠΑ να απαγορεύσουν τα δολοφονικά φυτοφάρμακα, πριν εξαφανιστούν οι μέλισσες.

Υπόγραψε το επείγον ψήφισμα

Οι μέλισσες είναι απαραίτητες για τη ζωή στον πλανήτη μας. Κάθε χρόνο επικονιάζουν αμέτρητα φυτά και καλλιέργειες – μια διαδικασία της οποίας η αξία εκτιμάται στα 30 δις ευρώ. Αν δεν δράσουμε επειγόντως για να προστατεύσουμε την επικονίαση των μελισσών, πολλά απ΄τα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά μπορεί να εξαφανιστούν απ΄τα ράφια και κινδυνεύουμε να χάσουμε το ένα τρίτο της παραγωγής τροφίμων.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει μια ραγδαία μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού των μελισσών – κάποια είδη μελισσών έχουν ήδη εξαφανιστεί. Μόνο στην Καλιφόρνια - την πρώτη σε παραγωγή τροφίμων πολιτεία των ΗΠΑ - οι μελισσοκόμοι χάνουν το 40% των μελισσών τους κάθε χρόνο. Οι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις. Παρόλο που ορισμένες μελέτες (συνήθως εκείνες που χρηματοδοτούνται απ΄τις εταιρίες χημικών) αποδίδουν τις ευθύνες σε συνδυασμό παραγόντων όπως ασθένειες, καταστροφή βιοτόπων και χημικά, ισχυρές, ανεξάρτητες έρευνες καταλήγουν πως τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα είναι αυτά που σκοτώνουν τις μέλισσες.  

Οι τρομακτικές αυτές αποδείξεις κι η εξαιρετικά αποτελεσματική εκστρατεία του Avaaz και των συνεργατών μας, ήταν οι λόγοι που η ΕΕ απαγόρευσε αυτά τα φυτοφάρμακα. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε επίσης ζητήσει απ’την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να λάβει μέτρα για τα τοξικά αυτά φυτοφάρμακα, αλλά κάτω απ’τη χρόνια επιρροή των μεγάλων εταιρειών χημικών τα μέτρα έχουν πλέον αμβλυνθεί. Τώρα η «Ειδική Ομάδα Υγιούς Επικονίασης» που έχει συσταθεί απ΄το Λευκό Οίκο, μπορεί να πιέσει την  Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να αποσύρει την άδεια αυτών των φυτοφαρμάκων ώστε να μην μπορούν πια να πωλούνται στις ΗΠΑ. 
Αυτή είναι η ευκαιρία μας! Ήδη 2,5 εκατ. από εμάς, από κάθε γωνιά του κόσμου, στηρίζουμε αυτή την εκστρατεία. Ας δημιουργήσουμε επειγόντως ένα τεράστιο ψήφισμα 3 εκατομμυρίων υπογραφών για να σώσουμε τις μέλισσες. Θα το παραδώσουμε χρησιμοποιώντας έξυπνες στρατηγικές και τακτικές ώστε να τραβήξουμε την προσοχή των ΜΜΕ και να εμποδίσουμε όποιες πιθανές, παρασκηνιακές συμφωνίες προσπαθούν να σπρώξουν οι μεγάλες βιομηχανίες. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ   
*Ο ύπουλος εχθρός των μελισσών (Από το Βήμα εκτενές άρθρο) 

Νέα στοιχεία για τις απειλές από τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα (Ναυτεμπορική)

Βαρύ το κόστος των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων για τη γεωργία 
 (Center for Food Safety)

Προεδρικό Μνημόνιο - Δημιουργία ομοσπονδιακής στρατηγικής για την προαγωγή της υγείας των μελισσών κι άλλων επικονιαστών (Λευκός Οίκος) 
- Presidential Memorandum - Creating a Federal Strategy to Promote the Health of Honey Bees and Other Pollinators (The White House) 
http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2014/06/20/presidential-memorandum-creating-federal-strategy-promote-health-honey-b 

Ψήφισμα για προσωρινή διοικητική Επανεξέταση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων - Petition for Interim Administrative Review of Neonicotinoid Pesticides (July 7, 2014)
http://docs.nrdc.org/health/files/hea_14070701a.pdf   

The Costly Lobbying War Over America’s Dying Honeybees (National Journal) 

Υπόμνημα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος αποκαλύπτει την ανησυχία ότι φυτοφάρμακα προκαλούν το θάνατο των μελισσών (SF Gate) 

 -$15 Billion Bee Murder Mystery Deepens (Business Insider) 

Μελισσοκόμοι ζητούν απ’την κυβέρνηση να αποσύρει φυτοφάρμακα - (Palm Beach Post) 

Μέλισσες σε ελεύθερη πτώση - έρευνα δείχνει ραγδαία μείωση του αριθμού τους στις ΗΠΑ  (The Guardian) 

2 σχόλια:

  1. μα τι ζώο τελικά είναι ο άνθρωπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είμαστε ζώα,τα σενάρια μπερδεύτηκαν γι'αυτό βασανιζόμαστε και βασανίζουμε...απάντηση με μια ερώτηση-γιατί ο πόνος να είναι το κλειδί της ενανθρώπισης;μεγάλο θέμα και μιας που είσαι ελεύθερος να γυρνάς το ουράνιο στερέωμα, για προσπάθησε να μας δώσεις κανένα κείμενο που να απαντά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.