Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Κοινωνική οικονομία- Συνεταιριστική μη κερδοσκοπική Τράπεζα MagVenezia


Κάθε καλοκαίρι φυτρώνει στις γειτονιές μόνο του και χαρίζει ομορφιές στα μάτια μας χωρίς να ζητά φροντίδες. Λουλούδι σύμβολο της αυτάρκειας, έτσι το έχω στο μυαλό μου και δεν έχω καταφέρει να μάθω το όνομά του.
Η σημερινή ανάρτηση έχει κάποιες λίγες πληροφορίες για τον Ιταλικό κοινωνικό συνεταιρισμό Μagvenezia που ελπίζω να φανούν χρήσιμες.
Δάνεια προς ιδιώτες
Τα κονδύλια  διατίθενται για τα μέλη της MagVenezia και  υποστηρίζουν "βιώσιμες" για το περιβάλλον δράσεις.
Για τα μέλη της MagVenezia υπάρχουν οι δυνατότητες χρηματοδότησης στις Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειαςστους παρακάτω τομείς:
-Αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ,φιλικών προς το περιβάλλον υλικών καύσης, κ.ά.
-Εξοικονόμηση ενέργειας
-Για εγκατάσταση θερμομόνωσης (παράθυρα, αγορά αποδοτικών συσκευών, εγκατάσταση / αντικατάσταση και συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης
Για το σπίτι
-Αγορά, αναδιάρθρωση και  ανοικοδόμηση  σπιτιού, αγορά επίπλων,κ.ά.
-Εκπαίδευση,όπως μαθήματα κατάρτισης που σχετίζονται με το επάγγελμα, Η/Υ για σχολική χρήση ,κ.ά
Βιώσιμη κινητικότητα
-Για αγορά φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων, εγκατάσταση υγραερίου / αγορά οχημάτων με μικρή επίδραση στο περιβάλλον π.χ. ποδήλατα,κ.ά
-Ιατρικά έξοδα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Ελάχιστο ποσό που προβλέπεται: 500 Ευρώ
Μέγιστο πληρωτέο ποσό: € 30,000
Ανώτατη προθεσμία αποπληρωμής: 5 έτη
Ελάχιστο Επιτόκιο 4,5% - 5% 
Διερεύνηση αίτησης κόστος: 0,5% εκταμίευσης + ΦΠΑ (τουλάχιστον 60 Ευρώ - max. € 120)
Πώς να συμμετάσχετε:
Για να συμμετέχετε και να επενδύσετε τα χρήματά σας χωρίς αποκλεισμούς , χρειάζεται να γίνετε μέλος της Συνεταιριστικής μη κερδοσκοπικής MagVenezia , αγοράζοντας 2 μετοχές κόστους 25 ευρώ η μία, αν κατάλαβα σωστά.
Στη συνέχεια μπορείτε να :ελέγχετε τη χρήση των χρημάτων σας άμεσα, με πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα έργα που χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται.
Μπορείτε να συμμετέχετε στη ζωή του συνεταιρισμού, καθώς και σε όλες του τις κοινωνικές δράσεις, βοηθώντας στην οργάνωση και την προώθηση της MagVenezia στα έργα οικονομικής αλληλεγγύης, αλλά και σε άλλα πολλά που θα βρείτε στον ιστότοπο τους.
Για οποιεσδήποτε απορίες καλέστε στο 041/929648 ή e-mail: info@magvenezia.it ,και
http://www.magvenezia.it/index.php?cp=2298
Και στη χώρα μας τι γίνεται;
Το τρίτο της κοινωνικό παντοπωλείο ετοιμάζεται να ανοίξει η Νομαρχία Ηρακλείου. 
Επειτα από τα δύο πρώτα, στην πρωτεύουσα του νομού και στις Μοίρες από τον περασμένο Ιούλιο, θα ακολουθήσει το Αρκαλοχώρι.
Το παντοπωλείο και το συσσίτιο είναι δύο από τα 28 προγράμματα κοινωνικής στήριξης του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής Λάρισας. 
Μεταξύ των άλλων είναι η παροχή επιδόματος ενοικίου σε 75 οικογένειες, εκτέλεση ιατρικών συνταγών για δημότες χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, στέγαση καρκινοπαθών σε ξενώνα όταν έρχονται στο νοσοκομείο Λάρισας για τις θεραπείες τους, δωρεάν φροντιστήρια σε φτωχούς μαθητές κ.ά.
 Ο Δήμος της Λάρισας, που εδώ και δέκα χρόνια διαθέτει τράπεζα τροφίμων και ρούχων, προ ημερών εγκαινίασε το κοινωνικό του παντοπωλείο. 
Διαθέτει 25 βασικά είδη τροφίμων, είδη υγιεινής και απορρυπαντικά, και ξεχωριστό τμήμα με ρούχα και παπούτσια. Κάθε δικαιούχος μπορεί να γεμίσει τρεις τσάντες το μήνα, με είδη αξίας 60-70 ευρώ. 
Ο συνολικός προϋπολογισμός για όλ' αυτά φτάνει τα 4,5 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Τα κοινωνικά παντοπωλεία ήρθαν ως μετεξέλιξη της «τράπεζας τροφίμων», που γνωρίσαμε την τελευταία δεκαετία λέει η δημοσιογράφος,αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν πολλές τέτοιες, παρά κάποιες πρωτοβουλίες ιδιωτών και κυρίως της εκκλησίας.
(Παρόμοιο κοινωνικό παντοπωλείο,έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και ο δήμος της Αθήνας) Διαβάστε όλο το άρθρο της Αγγελικής  Μπουμπούκα :http://www.enet.gr

Γράψτε ένα σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.